Разбиха магазини и представата за българската толерантност

Тук модата закъснява, но пък се радикализира и дефилира без дрехи.

Голата истина, прикривана от десетилетия със смокиновия лист на самозалъгването за етническата (ни) толерантност, предприе озъбено модно дефиле по улиците на най-големите градове на България. Отровните плодове на останалия без възмездие най-масов престъпен акт на етническа основа в историята на възродената през 19-ти век България, наречен галено „възродителен процес”, дадоха изобилен плод.

Видя местната жаба, че младежи протестират във Франция, Великобритания, Гърция и реши да вдигне крак, за да я припознаят за бунтарски кон. Намери си кауза да громи врага по младежки – дръзновено и безкомпромисно! И кой се оказа потисникът?

Може би разбудената съвест на българската улица пожела да изтръгне бича на корупцията от ръцете на олигархията по върховете на държавата, който ни препъва в европейското ни кретане?

Не, изборът на протестиращите тук е уникално антиевропейски и говори за трайните следи върху душевността на българското общество от камшика на миналото и тоталното объркване на ценностите в постоталитарното ни битие.

Не е достойно да избереш за враг по-слабия!

В Лондон, Атина и Париж се разбунтуваха местните „цигани”. Надигнаха се безработните, необразованите, бедните, пришълците с мургав цвят на кожата. Слабите нападнаха силните.

В София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен и другаде на улицата с погромаджийски нагласи се развилняха представители на мнозинството, което презира низшата малцинствена раса от позицията на самочувствието си за превъзходство над нея. Разбунтуваха се срещу безработните, необразованите, бедните, пришълците ( от векове насам) с мургав цвят на кожата.

Явно тук е единственото място на света, в което претендиращите да са пример за низшите, ги атакуват с улични протести с „възпитателна цел”, която включва смесицата от възвишени патриотични песни и псувни на расова основа.

Какво се случва с европейска България? Помните ли протестите срещу властта през студените януари и февруари на 1997 година? Два месеца, ден след ден, стотици хиляди български граждани протестираха по улиците на София и други градове без да счупят нито една витрина. Днес, още при първата си изява, „новите протестиращи”, успяха за часове да разбият магазини и представата за България, като европейската страна, която, както никоя друга, извоюва със закъснели, продължително мъчителни, но мирни граждански протести- без никакви вандалски прояви- правото си на съществуване в демократичния свят.

Прилича ми на реванш за всичко онова, което остана недоразказано, недоизказано, недоказано и целенасочено замазано. Зидаро – мазачите и подмазвачите в този процес явно постигнаха успех, градейки деградирането на демократизирането.

85 мнения за “Разбиха магазини и представата за българската толерантност”

 1. Г-н Инджев, съгласен съм с Вашите така добре представени аргументи. По начало съм противник на това, да се достига до спонтанното избликване на народния гняв и т.н., да оставим настрана отзвука в чужбина (още повече сме страна от ЕС със съответните поети ангажименти), самата стихия на спонтанния гняв е много рушителна в непоколебимата си увереност, че е справедлива. Още повече съм далеч от мисълта, че този спонтанно избликнал гняв трябва да се насочи към следствието, а не към причината. Но дали наистина циганите са слабия? Според мен всичко започва от прословутото купуване на гласове, в което те са най – дейни участници. И забележете – добре съзнавайки, че нямат нужната грамотност да предвидят последствията. А за купуването на гласове, както е известно, се заплаща не само с конкретните пари, а с нещо допълнително, което наивната циганска хитрост охотно приема – да не бъдат “притискани” от закона. Не си струва да изброявам до какво води това, особено по селата, имам приятел, ограбен и пребит от цигани надвечер в Люлин, бил съм и свидетел как цигани продават окрадена реколта, отгледана с тежък, примитивен труд. Но не бих желал да ги обвинявам, дори това не оправдава грешната мишена на народния гняв. Въпросът е, че има едно “братско” място в света, където всичко ставащо в България (както и в други страни) внимателно се регистрира и калкулира в тънки сметки, които с помощта на едни “услужливи” хора, издигнати благодарение на купени гласове и апатия на “отвратени” (също калкулирано), напълно се реализират и вместо работа и добър живот на всеки, се получава “не му е работа на всеки”. По този начин, чрез наивната хитрост на циганите да играят игри, чиито последствия дълбоко не разбират, а и не им пука, се отваря една огромна пробойна в бездруго маломощния ни стремеж към модернизация. Напълно съм съгласен, че погроми над тези хора са недопустими, дори само за това, че далеч не всички са грешници, а останалите, както се казва в Библията, просто не знаят какво вършат. Но говорим за пробуждането на българина – ами това е то, при прогонването на най-стойностните млади хора къде ли не, при този оскотяващ пост-комунизъм, ширещ се навсякъде, това е то нашето днешно пробуждане. И ми се струва, дано да не греша, че стои на дневен ред въпросът – ние, които повече или по-малко уважаваме европейските ценности, за потушаването на тази енергия ли сме или за нейното канализиране, и ако е второто, имаме ли сили за това и какво би се случило нататък, ако въпросната енергия ПАК отвори поле за промени.

 2. protesta ne e samo sreshtu ciganite a sreshtu korumpiranata vlast shte go vidite,izlugaha roditelite ni no nie nqma da se ostavim,prisuedinete se vsichki politici sa korumpirani revoluciq mirna ili ne shte se vidi,bulgarite ni arestuvat a ciganite s bradvi se razhojdat ako nqkoi ot nas noseshe bradva kakvo shteshe da mu se sluchi,za purvi put ne sum suglasen s mnenieto vi gn Indjev,no ostavate nai-uvajavniq ot men jurnalis

 3. “Зидаро – мазачите” – АБВ ООД…

 4. Във Варна фашизоидната тълпа започна “протеста” си пред градската катедрала в центъра. И понеже всеки нормален протест се случва пред институцията, в чиято юрисдикция е решаването му, си мисля, че тълпата неволно е протестирала пред Бог за това, че е създал раси и етноси. 🙂

  Освен това някакъв кандидат за кмет, който публично бил заявил: “Варна показа, че може да се защитава, но аз няма да се бия с български полицаи заради мангали!”, ходил по нощите с разни неонацисти и обикновени улични гамени в ромската махала, арестували го, пуснали го, мама и татко го посрещнали.. http://www.varnautre.bg/no​vinite/varna/25875-live_pr​otestut_zaradi_katunitsa_v​uv_varna

 5. “Зидаро – мазачите” – добре казано и актуално.

 6. Показа ни се кой командва и кой е ИД.

 7. Първо “възродиха” циганите с прекръщаване,после “възродиха” турците с прекръщаване,после пак “възродиха” турците с връщане на имената,после “заБога братя не копувахте”,после Беров ИД,после Виденов ИД,После Сакскуборготски ИД,После Сегии Ид,после Сегашно ИД (да се свети името му).Въобще да перефразирам Стефан Цанев – в нашата държава възраждането продължава до второ пришествие!

 8. Признавам, че част от протестните прояви дразнят и моето естетическо чувство на европеец, но това не е повод да се заклеймяваме като етнически нетолерантни. Напротив, смятам че това е грубо драматизиране, породено от невъзможност, или нежелание, да се отсее оценка на реалността, неопорочена от напълно разграничими прояви на субекти, разпознаваеми като типаж във всяка европейска държава.

  Напомням ви също, че възродителния процес е политически акт на управляващата тогава върхушка и не бива да се спекулира с ролята на българското общество в него, нито да се смята определящ за настроенията и събитията днес – той вече е историческо минало.

  Тъй като не искам да ви подценявам ще си позволя да вярвам, че добре разбирате невъзможността на отделните индивиди да бъдат еднакво близо до високите морални ценности на обществото и че знаете, че това трябва да се има пред вид, когато се рецензират обществени прояви и да се разграничава обществената позиция от грубите прояви на участие в нея.

  За протестите, на които сме свидетели в последните дни, има и повод и смисъл, но той не трябва да се разводнява с изказвания като: “етническа нетолерантност”, “Не е достойно да избереш за враг по-слабия!” – такова лирично опростяване на нещата би навредило много повече, отколкото контролируемите чрез закона прояви на глупост и агресия на включващи се към протестите провокатори и хора с очевидно объркани морални ценности.

 9. В този случай (Катуница ) наистина няма етнически конфликт . Конфликтът е по – скоро поколенчески . Този “цар” е поредният престъпник , който храни властта и така си трупа богатство десетилетия .Докато усеща дебелата сопа на тоталитарната държава си трае . Синовете му също ближат рани и се чудят как да станат господари . Внуците , обаче, нямат страх от бой и преследване , защото детските им колички са истински Мерцедеси .Резултатът е налице . Същият поколенчески механизъм имаме и във Франция при техните бунтове . Дедите на младите мароканчета и алжирчета си знаят мястото и нямат претенции към френското мнозинство , но третото и следващите поколения вече нямат спомен за обслужващата си роля и предназначение . Те са родени и живеят в “социалната държава” и знаят само консумацията и самозатварянето в гета .Колкото до презрителното отношение , то винаги е било отстрана на циганското малцинство към всички останали . Така както тарикатът презира бачкатора . Пък и не разбрах какви магазини и витрини бяха потрошени . Разбрах за запалени коли и къщи на циганската банда ” Рашкови” .При предишни бунтове , когато адресат беше властта , наистина нямаше нищо срещу обикновени граждани и с това можем само да се гордеем защото единствени от цяла Европа различихме злото – негодната власт от гражданите .Това , разбира се , винаги може да се промени , но едва ли ще се стигне до нови бунтове срещу властта , та да се провери докъде са стигнали днешните поколения и дали могат да различават добро от зло и виновен от невинен .

 10. Въпроса е много сложен – откедето и да го погледнеш.Има две основни причини.
  -Досега циганите закон не ги хващаше
  -Циганите не желаят да се интегрират
  Държавата трябва да вземе мерки за задължителното образование на циганите.
  И то, не само в България.Това е Европейски въпрос.Това е единственото решение за сега.
  Иначе ще дойде време да се появи нов Хитлер с подкрепа на мнозинството.

 11. “Не е достойно да избереш за враг по-слабия!” ?!?!?
  Господин Инджев,точно с това си изказване разкривате колко малко сте запознати с проблема отблизо!
  Изглежда си нямате и ни най-малко понятие за това как малцинствата се отнасят с българите там,кадето си знаят,че всичко им е позволено,а именно в махалите им.
  Сега разбирам защо не ви срещам в ефир.
  Колежката ви Бенатова се е запътила в същата посока …

 12. И оище нещо.Прочетъх, че преди палежа на къщите всичко ценно е изнесено от тях т.е
  предварително подготвена работа.
  Всичко е възможно в това предизборно време? Не коментирам от кого.

 13. Към Златка:

  Не знам ” за каде” съм се запътил, но знам накъде се връщаме с младежи, гордо показващи хитлеристкия поздрав като знак за патриотизъм, харесван от такива, като вас.
  “Циганите на сапун” е девизът ви, а въпросната сапунизация съвсем не е сапунена опера, а е100 процента нацизъм в тази битка на символиките.

 14. Без значение от причините!
  Видяхте ли ,когато има опасност нещата да станат неуправляеми от кукловодите-как подлеците от петата колона забравиха да играят на опозиция и започнаха да се пазят заедно !Начело със Киро във луксозен хотел!
  Агентите на Москва работят за изхвърлянето на България от Европа!
  Трябва ЕС да обърне внимание какво става във задния му двор!

 15. Добре избягахте от това за което ви написах коментара на първо време.И ви питам сега запознат ли сте от близо с същността на проблема?Някога озовавали ли сте се в Северна България,в Столипиново,Изгрев или местата на които “братята” роми с години са свикнали закона винаги да ги заобикаля?
  Не казвам че заставам напълно зад метода по който хората решиха да изкажат недоволството си,но е време властта да се осъзнае и да започне да действа по проблема,който не е от вчера или от днес.Стига са пускали шкембета тия политици.Да направят нещо за народа!

 16. Ето я гаврата на комунистите като отговор на бунтовете:Глоба от 1000 лева за всеки бедняк който няма пари да си плаща здравните осигуровки!
  Честито!

 17. Към Златка:

  Не се опитвайте да ме изпитвате. Не се поддавам на такива следователски методи. Пиша и говоря като свободен човек това, което мисля, а не онова, което очаквате от мен, за да ви се харесам.

  Ако сте астроном, но не сте Нийл Армстронг, имате ли право да коментирате проблемите на луната, макар да не стъпвали там?

  Не бягам от нищо- тъкмо обратното. Нарича се заемане на позиция в момент, когато не е много удобно да се направи това, без да те обявят за “предател”.

  А лозунгите от епохата на концлагерите, гарнирани с възрожденски български песни, са кощунство срещу истинския български патриотизъм(Апостолът би се обърнал в гроба!) . С позицията си поощрявате този нацизъм – независимо дали си го признавате или го разбирате.

  И да отговоря обобщаващо на друг въпрос ( защото нямам намерение да се оправдавам непрекъснато на агитката от анонимни нападатели- никого не принуждавам да чете противните ми за него статии): защо циганите се били разхождали с брадви, а не им правели нищо, ме питат вече… Интересно, ако сте Иван и чуете, че стотици мускулести екзалтирани “юнаци” крещят “ивановците на сапун”, дали ще грабнете душа да им го поднесете символично, за да се изкъпят след хигиенизирането си с въпросния сапун?

  Не смятайте въпроса ми като покана за разговор. Нямам намерение да го превръщам в сапунена опера.

  И последно: не драпам за срещи в ефир. Но ако желаещите да подпалят гражданска война успеят и тук в “патриотичния” си порив, може и да се сетят за хора, които са познават от личен опит този ужас. Живял съм 4 години сред него и знам доста повече от онова, към което ме призовавате да науча за циганските гета с убедеността си, че имате право да ми държите сметка за предполагаемата от вас моя неинформираност.

 18. Златка, някога показвала ли си си носа извън България? Париж, Брюксел? Поразходи се из крайните им квартали и в Столипиново ще ти се види много спокойно и уредено.

 19. Г-н Инджев, нещо определено червенее тук. Преди седмица Агент Гоце говореше, че назрявала революционна ситуция, освен това на някои места се появиха коментари, че на футболните агитки е плащано да правят погроми.

  И то преди изборите

 20. Години наред циганският етнос го държат беден и необразован, без никакво бъдеще и възможности. Това е в интерес на комунистите, мутрите и олигарсите, които ползват тези нещастници да манипулират и фалшифицират изборите.

  А колкото до уличните погроми,
  това не е занимание за мъже.

 21. През 1997г. наистина стартира нещо добро с управлението на Иван Костов и Стефан Софиянски. Богатството в нормалните държави е плод на труд, пот и сълзи.От 1997- 2001 се създаде някакъв ред , който предполагаше трупане на лично и обществено богатство по нормален начин, но нещата се деформираха значително след това. Сега ВУЗ- овете са празни, не само защото не дават качествено образование, а защото богатите у нас са най-често необразовани простаци. Условията в държавата предполагат разцвет на мафията, задкулисните сделки, корупцията и произвола. Настоящите бунтове не са толкова на етническа, колкото на социална основа. Момчето е прегазено брутално, безцеремонно от циганския бус, защото се е изправило с голи гърди срещу произвола. Ако сега чупят витрините на магазините, то е защото вече никой не вярва, че тук някой може да направи пари с труд, пот и сълзи.

 22. Ей пак ти платихме да пишеш каквото ти наредим от ДС.Всичко идва на мястото си 🙂

 23. Г-н Инджев,поздравления за вашият анализ на събитията!На мен ми е болно за нивото на журналистиката в България като цяло.Задават се едни и същи маловажни въпроси вместо да се търсят поименно истинските виновници за да се стигне до тези събития.Аз не одобрявам вандалските изстъпления,но обвинявам досегашните управници,които с действията или бездействията си дадоха козове в ръцете на тези хора да рушат и палят.

 24. Едно нещо е ясно на всички. Циганският проблем е НЕРАЗРЕШИМ! Нито “сапунът”, нито интеграцията, толерантност или не, образование( ако говорим за него, по времето на социализма беше задължително за всички), работата или помощите, раждаемостта или ограниченията, за които настояват някои, ще решат нещата. Лицемерната говорилня – за и против, също. За жалост бъдещето не е розово и е напълно възможен социален колапс! Когато нещо не се направи навреме, ситуацията не е била оценена адекватно, последствията са неизбежни.

 25. Уважаеми дами и господа, моля престанета с тези хвалепственни реплики “браво г-н Инджев” и т.н. суперлативи, Иво е доказал през годините, че е честен, принципен и можещ журналист и няма нужда от похвали.

 26. Поредно браво за г-н Инджев.
  За кой ли път,гневът на тълпата се насочва не към когото трябва а към когото може. Нали властимащите са допуснали в името на спечелване на поредните избори царкировците да са държава в държавата. Брокери на няколко стотин хиляди гласа.Много често решаващи за крайната победа. Вижте последното интервю на “цар Киро” в “24 часа”.Съюзник на ГЕРБ в предстоящите избори. Кратко и ясно. И още нещо важно което много бързо се забрави. Часове преди да пламне Катуница папка Гоце обяви, че в страната назряла “революционна ситуация” И “пожарът на бунта” пламна.

 27. Не може да се очаква толерантност към циганите, които години наред живеят на гърба на българите, които нямат желание нито да се образоват, нито да работят. Ако държавата си вършеше работа и беше вкарала в затвора една част от циганите, може би щяха да се кротнат, но след като тя нищо не направи по този проблем, да си мълчим ли?
  До елена.з, смятам че проблемът си има решение, но някой хора просто нямат интерес от това нещо.

 28. Бог да прости убитото момче ! Виновните безспорно трябва да бъдат наказани.

  Но се питам:

  – да пази Бог, но ако някое момче го прегази българска мутра от ТИМ (примерно), дали възмутеното, прогресивно гражданство ще подпали офисите им ?

  – толкова чувствителните таксиметрови шофьори, които на времето блокираха София и искаха лична сметка от тогавашния премиер Иван Костов за това защо “България уби дете”, къде са сега ? Защо не са пред парламента да искат сметка на сегашния премиер защо “отново България уби дете” ?

  – защо под репортажите за Катуница в Youtube се срещат доста насърчителни коментари на руски: “българи маладци” и подобни простотии ?

  Безспорно има проблем с циганското малцинство в България. И безспорно поголовното и безогледно преследване на това малцинство заради престъпление, извършено от някой, който случайно е циганин, не е решение на проблема.

 29. Един от многото коментари в Youtube. Замислете се малко… :

  ПОЛИЦИЯТА ГИ ПАЗИ , ВАЩА СИНЯ ПОЛИЦИЯ ФАШИСКА ЦАРСКА .
  HK379 1 day ago
  А НАШАТА МИЛИЦИЯ ГИ ПАЗИ ! ЗАЩО БЕ МИЛИЦИОНЕРИ ПАЗИТЕ МАНГАЛИТЕ ! КОЙ ВИ НАРЕДИ ДА ПАЗИТЕ ШИБАНИТЕ ЦИГАНИ! КЪДЕ ГИ ИЗНЕСОХТЕ НА СИГУРНО! ДАГАН ЛИ ВИ НАРЕДИ ДА ПАЗИТЕ МАНГАЛИТЕ! СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ СТЕ ГОСПОДА ПОЛИЦАИ! СРАМ ! СРАМ И ПОЗОР! В ЦИГАНСКА ДЪРЖАВА ЖИВЕЕМ!

  —–

  Ква “МИЛИЦИЯ” ве .. НАРОДНАТА МИЛИЦИЯ никога нямаше да позволи това …

 30. Към Д.Б.

  Извинявайте, обаче затворите са пълни с цигани, но не и с цигански барони- един от тях, Цветелин Кънчев, беше попаднал там, но го помилва Първанов.
  А най-вече в затворите няма “български барони”, но срещу това никой не крещи “българските барони на сапун”. Някак си не е патриотично, пък и е наистина опасно- българските барони си имат цели армии от медийни, юридически и други бодигардове, които са платени да ги охраняват доста по-ефективно, отколкото циганите го правят с тоягите.
  Точно тази “толерантност” пренасочва липсата на толерантност с обобщаващите расистки изстъпления срещу далеч по-лесно плячка на примитивното въображение, каквато са циганите вкупом.

 31. Забележете възрастта на “протестиращите”!Те са деца!И без да осъзнават протестират не срещу когото трябва.Вярно е,че циганите са в по-голямата си част за протести! Но не мисля,че само те са виновни.Всички знаем за какво служи тяхната необразованост и как заради едната власт държавата потъва в мизерия и необразованост.Никой не мисли,че ще дойде време,когато необразованите ще определят изцяло съдбата на страната.И тежко и горко на тази страна…Най-страшното в България е пълната безнаказаност на едрата престъпност и всеки се стреми към нея!Там е най безопасно!Дори престижно…

 32. Много ценна статия.
  Може би,развитието и в приложното поле на живота е решенията на проблема да е според законите. Ако прилагането им стане валидно за вички, включително и за сочения сега с юмруци етнос,този, определян като междуетничаски взрив, нямаше да се случи.

  И много е загадъчно,как така, цар Киро царува, а властта,нещо гузно го пази. И допусна един съвършенно частен случай, да се превърне във взривател на напрежение от етнически тип. Някой трябва да обясни.

 33. Аз мисля, че, не циганите трябва да се интегрират, а ние трябва да се интегрираме към тях. Стига това наше високомерие и презрение, стига сме ги гледали винаги преднамерено и от високо. Седнете на земята на битака да продавате вехтории и ги погледнете от равностойна позиция. Това са едни съвсем изстрадали хора оцелявали в постоянен недоимък.Те са като изгонени деца.

 34. Този палеж удивително прилича на палежа на Партийния дом. Къщите предварително опразнени, полицията гледа безучастно, пожарната не гаси. Много ми прилича на добре режисирана постановка с цел изпускане на парата в посока към циганите, тъй като се е натрупало голямо напрежение от безпътицата до която сме докарани.И май успяха, защото не циганите са ни най големия проблем.

 35. Вие нормални ли сте въобще да напишете подобен вид блудкава статия,с която за пореден път да замажете очите на населението,това което се случва в България е в резултат НЕ на етнически върпоси,расизъм,не говротете глупости,а заради корумпираното правителство и желанието на хората да спрат да работят само за плащат тока на “малцинствата” в България,които са така “интегрирани”,само и единствено,за да гласуват за политиците.Защо Киро сега не е в затвора питам,аз каква държава е това да го крият в Боровец,това не е държава !

 36. г-н Инджев май е забравил къде се намира, ние не сме в Европейския модел, защото ако бяхме там нямаше да се стигне въобще дотук. Нямаше да има двоен аршин и нямаше да има циганин – цар. Айде да не изкарваме сега хората виновни, че 20 години полиция и държава си затваря очите за всичко, което се прави от една част от малцинствата, а и не само от малцинствата. Сега изведнъж стана много дейна, когато скочиха българите. Бунтовниците в Либия, които убиваха и убиват наред, ни ги описваха медиите като борци за свобода, а импулсивните и видимо гневни млади хора са шайка престъпници, защото счупили някакви витрини. Гърция протестира, но не нарича народа си отрепки и лумпени, а да ви кажа това тук е като разходка в парка в сравнение с техните протести. Умните журналисти, какъвто претендира да е и г-н Инджев, да се заемат с коментиране на възможните изходи от това положение и да дадат своите съвети, а не само да критикарстват случващото се, защото това по улиците са децата на такива като него, чието поколение позволи да се заровим в тази ЦИГАНИЯ, която се споделя и от българи и от цигани и от турци.

 37. Всяка /отровена от ДС-КГБ/ крушка, си има опашка в наши дни. Докато не бъде заклеймен комунизмът наравно с фашизма и не бъдат осъдени подобаващо престъпленията на режима на Тодор Живков, включително срещу малцинствата, ще сме свидетели на подобни процеси, но нещо неимоверно много по-лошо – не само от екстремистки групировки, но масово, от всеки един редови простак на гнилото ни общество, в което интелигентните се броят на пръсти, а расизмът и дискриминацията са държавна политика – продължение на постулатите и практиките в тоталитарната ни държава!

 38. Когато човек не е пряк свидетел на уличните шествия, какъвто съм и аз, трудно може да прецени доколко те действително са на расистка основа. Предизвикани от неонацистите, скинхедите или от „службите” провокации, ако не става въпрос само за джебджииски банди, за които масовката е добро прикритие за действие, винаги е имало в протестните движения в демократичния свят и не може да служи за генерализирано обобщение. Дали погромите са организирани или просто медиите се възползват от съпътстващите изстъпления, за да защитят официалната теза, резултатът винаги е изместване и принизяване на посланието от улицата. Затова ми направи приятно впечатление, когато в репортажите на БНТ прозвучаха изказвания (вярно подбрани, но надявам се и преобладаващи), които слагаха акцента върху искането за равноправно третиране от страна на държавата на всички българи, т.е. претенциите на протестиращите бяха насочени там където трябваше – към институциите а не към малцинството, което освен етническо на практика е и юридическо, тъй като се ползва с изключения от всеобщото прилагане на законите.
  Би трябвало да се прави и по-отчетлива разлика между търпимост – способността да съжителстваш с другия дори и да не ти е симпатичен и толерантността, която включва и опрощаване на някои от прегрешенията му. В последния случай обаче, ако се приеме за валидна предложената терминологична разлика, няма място за безпокойство, че някакви изконни представи за българина са нарушени, напротив, трябва да се приветства тази по същество нетърпимост, но не към другия, а към нарушаването на законите на част от обществото и едновременно с това и към избирателното им неприлагане от страна на държавата. /Друг въпрос е, че толерирането на циганския етнос на институционално ниво си има своите предпоставки, както и в горчивия опит от „възродителния процес” и последвалото поради това изострено внимание на ЕС към малцинствената проблематика у нас, така и в „българската”, бай ганьовската по-точно, практика на купуване на изборни гласове имаща за последица мутренското самочувствие на забогателите от привилегированите си отношения с властта „бизнесмени”./

 39. Не е луд тоя който яде баницата а тоя който му я дава.Безплатната баница на ромите я даваме ние, защото като я вземем от т.н. Киро царя не решаваме нито един въпрос стратегически.Стратегическите въпроси се решават с политически искания по темата.3 да са, 5 да са нещата които трябва да се поискат пак е нещо.Някой трябва да го направи и да поиска поправка в обществения договор.Лошото е че него го няма.Каквито ни бяха дисидентите едно време такава ни е и опозицията.Циганския въпрос е български въпрос към управляващите и техните отговорности по несъстоялата се съдебна реформа и несъстоялата се реформа в МБР.За да не се раздават 13 и 14 заплата в тия системи без да има ефективност.

 40. Сякаш никому не прави впечатление, че Президентът на една държава, върховен коректив на управлението й и върховен главнокомандващ, в края на втория си мандат /след като десет години е представлявал властта в тази държава/, застанал безочливо в позата на страничен наблюдател заявява гръмогласно, че в същата тази държава назрява революционна ситуация! И това ако не е гьонсуратлък, здраве му кажи.
  Главният Прокурор пък на същата държава, сякаш спал до сега и за пръв път му направил впечатление фактът, че някакъв “цигански барон” /а такива в страната с лопата да ги ринеш/ в последните 10-20 години бил царувал с мръсните си милиони от ДДС, менте-алкохол , наркотици и проституция, скочи да го разследва, като щото му запалили един от палатите /на циганина, не на прокурора/!
  И съответните т.н. контролни органи
  едва сега вдянаха, че гореупоменатят “цар” бил подавал неверни данъчни декларации и гушел десетки милиони, без да плаща данъци?! Не, че другите цигански “царе” и “барони” плащат, ама на – на този “революционната обстановка му запалила къщата!
  И се юрват – сега в Пловдив и Варна, утре и в други градове, червено-кафяви бойни групи /пардон – “мирни демонстранти”/ да претворят в дело президентската “революционна ситуация”. Че то избори наближават и като не може с бюлетините – вади таковата… “революционната обстановка” и … “на сапун”!
  Ега ти президента, ега ти прокурора, ега ти европейската държава!!!

 41. За първи път не съм съгласен с вас г-н Инджев. Не успяхте да ме убедите във възгледите си с тази ваша статия защото съм сигурен, че вие самия не сте убеден в това което сте написали. Виждайки реалният риск от гражданска война на етническа основа се опитвате да убедите хилядите, които Ви четем да заровим томахавката на войната докато не е станало истинско клане. Ето как аз виждам нещата.

  От хилядите години на съществуване човека не се е променил много. През хилядите години всяко племе/общество/нация е живяла по своите си възгледи и са воювали с племената/общества/нации с различни от техните възгледи. Има само два строя на управление при които е било възможо две различни групи от хора да съществуват заедно. Единият е робския строй при който едното племе/общност робува на другото. Строй при който има едни закони за робите и други за господарите. Другия строй, който човечеството от скоро е измислило и се опитва да наложи е демократичния, при който има един закон за всички племена/народи/групи и той се прилага за всички еднакво. Ами в България закона не се прилага за всички еднакво. Така че всякакви съпоставки с демокрациите Франция, Англия, САЩ са просто неуместни. Знаете за какво говоря, не е нужно да давам примери, но както при всички робства в един момент роба решава да се вдигне. А когато робския народ създаващ благата физически изчезва, а господарският консумиращ тези блага се увеличава момента за уреждане на сметките идва много по-бързо.

  Разбира се има хиляди изключения, такива е имало и през другите две робства, но аз не се сещам Дякона или Ботев или братята Асен и Петър да са правил списък с изключения. Когато физическото оцеляване на човек е заплашено, той озверява и започва да вижда нещата в черно и бяло, това е заложено в човешката същност и докато човека съществува няма да се промени.
  Единствения шанс да не се стигне до клане е в България да настъпи истинска демокрация. Но престъпниците, които ни управляват или така наречените политици това не им изнася. Истински политици не виждам как ще излязат на сцената, защото както сам знаете политиците се създават от медиите, а те слугуват на престъпниците.
  За пръв път от много време видях как българи изливат изкрения си гняв, който този път не беше създаден от манипулативните продажни медии, Този гняв може да не беше насочен към когото трябва, но само по себе си е пробуждане. А за да бъде оползотворен този гняв, а не използван от поредната измислена партия, за да се насочи към правилната посока за да се постигне промяна към по-добро, за да бъде насочен към това да се създаде истинска демокрация, трябва да има повече като вас г-н Инджев, които да просвещавате робския народ, само че не с такива статии като горната.

 42. “Който СЕЕ вятър, ЖЪНЕ бури.” Не може едно правителство и една партия, които разчитат на подкрепата и съюзничеството си с друга такава партия изповядваща открито антиевропейска и фашистка идеология да очаква друго да се случи. Тази расова и етническа омраза, безнаказано проповядвана от “Атака” в продължение на повече от десет години не можеше да не доведе до такъв сблъсък. И в този случай съвсем невярно е твърдението на ББ, че това не е политически въпрос, а чисто криминален. А да не говорим, че след това, заставайки на гребена на вълната на омразата и етническата нетолерантност, партиите “Атака” и донякъде и ВМРО наливат допълнително масло в огъня. Г-н Инджев, и от коментарите до тук става ясно, че много хора не осъзнават върху какво “буре с барут” седиме в момента всички ние.

 43. Към Стига вече:

  Нормално да е пиша каквито си искам статии в личния си блог. Но е нормално някой, който ги чете без да съм го карал, да се самоопределя като “населението”.
  Това не е блудкаво , а нагло. А за Киро и затворо питайте не мен, а виновните за това, които определено не са циганите ( “на сапун”).

 44. Господин Танушев, да разбирам ли, че протестиращите българи са недоволни, че държавата не ги третира като циганите в всичките им там “социални” благинки и за това са излезли на протести превърнали се в погроми? Лично аз не желая да бъда третиран като циганин, защото съм българин живеещ в страна от ЕС, от което произтичат доста права. Нещо повече, дори повечето от циганското население не желае да живее по цигански. Жалко е, че част от българите завиждат на циганите за мизерията в която живеят тези нещастници.

 45. А “Стига вече” е стигнал до там, да завижда на циганите, че не си плащали тока. Е, както е казал Бай Алеко – разни хора, разни идеали.

 46. Василчо, човечестовото е открило (измислило, родило, изобретило) демокрацията още преди да се роди Христос. Точно така, както ти токущо откри (измисли, роди, изобрети)оползотворяването на гнева.

 47. До колкото си спомням в Холандия и други европейски държави имаше етнически протести.На държавно ниво бяха наложени забрани за бурки ,джамии и др.Президента на Франция защитаваше изселването на роми.Холандското вето за Шенген също е етническо.Затова не ми говори за европеиски ценности.По отношение на битовата престъпност българите са малцинсво.Не си компетентен по всичко.

 48. Че има напрежение, има и то от години. Но пък не може да се оtрече, че е може би насочено в грешна посока – срещу циганите. Не че те са цветя за мирисане. Но пък не е виновен този, който яде баницата. Те си получават помощите, не плащат ток, плаща им се под масата на избори. От кого? От цялата тази мутро-олигархична “върхуша” управляваща страната – цялата изпълнителна и за съжаление съдебна власт. Натам трябва да се насочим. Тях да махнем. Нали уж държавата, това сме ние… Уви, докато тези няколкостотин човека не бъдат премахнати (не физически), няма да има оправия.
  А ако сега правителството падне, какво ще стане?! Гоце ще си назначи служебно.
  По дяволите, всичко изглежда като Параграф 22.

 49. Към zhivko:

  На такива, като теб, изобщо не ти говоря. Ти сам се буташ да се изявиш като “компетентен” с неадекватни примери, слагайки знак за равенство между расистките изстъпления снощи и политическите нюанси в действителността на две европейски демокрации, в които от дълги години се води публична дискусия по спорните теми от етническо-религиозен характер. Но дори и да беше 100 процента прав, това, че някъде “бият негрите”, не прави приемливи тук опитите да се подражава тъкмо на “боя на негрите”.
  Отгоре на всичко етническите протести, за които говориш, бяха и са акции на малцинства срещу мнозинството, а не обратното.
  И последно: в европейските демокрации на протест срещу изстъпленията на расизма се събират огромни маси граждани – без разлика на цвета на кожата и религията. Тъкмо това прави въпросните общества достойни, а не недостойните изключения от това правило.
  И въобще: що щеш тук, като съм ти некомпетентен- чети си компетентните ( като за теб) мнения- пълно е с “компетентни” надписи в клозетен стил, нацвъкан е интернет с тях.

 50. Искам някой да открие сериозна дискусия, която да започне с поставянето на 3 въпроса (визия за бъдещето) и да се очакват отговорите да бъдат само с по 3 изречения за всеки въпрос. За да има място за становище на повече хора.
  Първата тема нека да е от най-актуалните:
  – Кажете по интуиция какво смятате, че ще се случи Ако:
  . отново се замаже въпроса с убийството, палежите и вандализма в циганските квартали. Какво ще направят циганите, какво българите и какво политиците?
  .Циганите и те ще се организират. Какво според вас могат да правят? Да палят и те? Да слагат във водата на боленовите нацита нещо за успокояване? Или още по-неочаквани неща…?
  .Българите ще си останат разделени по този въпрос. Какво ще направят едните и другите бълг.групи когато започнат локални погроми? С твоето дете какво ще стане? В училище какво ще се случи?Стаксиметровите шофьори? Ще има ли пак заклан и изхвърлен шофьор?
  . Как ще изглежда България след мелето?
  . Бедните,българи и цигански фамилии, които разчитат само на едно подаяние ,пенсии и заплати какво ще решат да правят?

  НЯКОЙ ДА ПЕЦИЗИРА ВЪПРОСНИКА !

  Искам да видя как разсъждава обикновения човек и какво очаква от Заканата: Циганите, а не Съдебната система “от утре” да се оправят.
  Струва ми се , че повечето са сигурни, че тях никой няма да ги закачи и всичко за Него ще си е по старому, мирно и тихо. Само дето цигани няма да има. И тока Му така ще поевтинее, и работа ще има за българите в чистотата и по строежите и Топлофикация няма да го краде и и и…И той най-накрая ще се заеме вече и със съседа си, който паркира на Неговото място и надува музиката, когато Той спи.ТОЙ ще ги оправи, а другите ще го гледат и ще избягат от страх. ТОВА СА НА БОЛЕН НАСЪСКВАНИЦИТЕ. сЕГА ПЪРВИ ТОЙ ДА ИЗЛОЖИ В И З И Я Т А СИ. Да не забравяме и турците, че и те много му пречат. Е, само тия са дето пречат. Иначе Ние сме спокойни хора и много толерантни. Само дето друг мисли вместо нас.

 51. Възхитен съм /за пореден път/ от Вашата прецизност и точност на публицист и писател с най-висок морал, г-н Инджев. И Вашите реплики към ДБ, Златка и “Стига вече” за сетен път ме убеждават колко важна е Вашата мисия на Просветител в днешните времена на масово опростачаване.

 52. всичко, което се случва е едно доста зле и набързо скалъпено мероприятие на дръгарската ни сигурност, не се заблуждавайте, че е нещо друго…
  като минат изборите ще видим дали е било успешно или не…

 53. А Сотиров симулира неуспешно наивност като повод за кръчмарско заяждане „през маса” с несъгласни. За завистта към циганите може да си вярваш—на никой не пречиш.
  Като решиш да опонираш за демокрацията и нейния произход с наречения от теб „Василчо” е добре да прочетеш първо постинга му „при който има един закон за всички племена/народи/групи и той се прилага за всички еднакво” . А после и да намериш този принцип успешно прилаган в Античната гръцка демокрация.

 54. В “Английският съсед”,филм по творбата на М.Вешим,излъчван от БНТ,действието се развива в БЪЛГАРСКО село-Плодородно,в което няма циганин за цяр.Съпругата на гл.герой Джон,разхождайки се покрай бистрата местна рекичка ,стъписана вижда:стара автомобилна външна гума,счупен стол и други битови отпадъци и пустата му англичанка е скандализирана от видяното….и т.н.Искам да кажа че “циганията”не е приоритет на БГ индоевропейци/по д-р Филипов/а здраво се е настанила в българския бит,нрави и възпитание.А как би могло да бъде другояче,когато аршина за оценка на поведението е много,много различен.Охранителните коли на Президента и Премиер министъра/пък и на други ВИП лица/могат да предизвикват ПТП без последствия за тях,а някой беден циганин или циганка позволил си да наруши нашето съществувание дори със самото си присътствие на обществено място,веднага предизвиква “справедлива “реакция в околните и те търсят съдействието на “органите на реда”.И го получават по някакъв начин.. Когато една парламентарна партия в скрита коалиция с управляващите от ГЕРБ прави митинг с искане на нейния лидер за връщане на смъртното наказние и зове циганите да бъдат изселвани от обитаваните жилища,нима част от останалите”граждани” да не привидят възможност от установяване на “нов ред” ала Хитлер?!Според Б.Борисов,от 10-тина дни е било започнато предварително производство с-у цар Киро,по искане на ЕС.За данъчни/?/нарушения.!!!В тази държава,където с малки изключения след 1989г.,управляват мутрите,които сполучливо използват циганското малцинство за осъществяване на своята икономическа и политическа власт,не без съдействието на ДС,естествено е едно криминално деяние като убийството на младежа да драсне клечката на някакво недоволство,предизвикало метежите н селото и в други градове на България.Разбира се,г-н Инджев е прав в коментара си,защото онези които предизвикаха Възродителния процес/в реализацията на който е взел участие и Б.Борисов/,като идеолози и реализатори и днес са управленчески позиции в България!И всякакъв опит на управляващите да внушат че става дума само за криминално деяние ,не издържат на критика.Самото обстоятелство ,че Борисов,люпейки семки на футболен мач,заяви че полицията не си е свършила работата ,а Цв.Цветанов му опонира ,че полицията е получила добра оценка за свършеното.А Гоце,пък свиква Съвета за национална сигурност към Президенството,с тематика обществения ред в държавата/не съм сигурен във формулировката/.Всичко това говори,че падналата бариера към Шенген е повече от основателна..Проблематиката “за” и “против” ромите не е лъжица за всяка уста,а ТРЯБВА да е грижа на властимащите:днес -едни,утре ще бъдат други/дай боже,но не и на фашизирани националисти или на наследниците предизвикали възродителния процес!/.Едно според мен,е ясно,че нерешаването на проблемите на ромите в България вещае и други,може би,по-страшни събития от случилото се в Катуница.Интересно е,че до колкото успях да проследя френски и английски вестници,случилото се през последните дни в БГ,не е намерило мядсто!

 55. Към : Георги Мишев&

  Ако някой в двустранната ни дискусия претендира да е умен -това сте Вие, защото се опитвате да ме поучавате лично от позицията на някакво информирано превъзходство.
  Никога, никъде не съм претендирам да съм умен, но сега съм принуден да кажа очевидното и за глупавите: умният никога не се самоопределя за такъв. В най-добрият случай това му се признава от (по) умни хора ( че на кого му трябва признание от тъпак!) и трябва да кажа, че в коментарите на този блог те рязко преобладават, колкото и да се напъват да ги спъват тъкмо претендентите да дават акъл със самочувствие на всезнаещи.

 56. За пореден път българския народ бива манипулиран. Жалко, че ние “обираме калая”. Не казвам че не нужно работа със нас, но ако сте по-умни, както претендирате, не е ли нормално да намерите и подхода към нас. Както се хвалите винаги пред света, че българинът е окривател и т.н, не че не съм и аз на това мнение. Направете нещо бре хора, за да се похвалите наистина пред света, че се справихте с група народ проблемен в целия свят, но като се замисля, защо ли не се оплакват от нас в САЩ. Явно са намерили начина, а начина е общ за всички държави, добри закони и добро изпълнение на тези закони. По този начин важът за вички, не нужно спициален закон за ром, негар, китаец, просто работеща държава, добре смазана машина.

 57. Днес имах работа с едни ученици, 16-18 годишни. Сядайки в кръг за нашата планирана дискусия първото, което казаха, хилейки се беше: “Смърт за цар Киро и циганите на сапун”. Веднага прекратих това. Стана ми мъчно, защото са на 16. И тепърва ще опознават света, а вече са го опознали по най-грозен, идиотски и долен начин. Снощи пред асансьора ме спря домоуправителя и ми каза, че ще има събрание, с няколко точки в дневния ред, една от които “циганите”. Аз дори съм забравила, че в нашия блок живеят роми, защото не се усещат, влизат-излизат, работят, като всички нас. Ама искали да ги гонят, защото можело да почнат кражби. Досега такива не е имало. Но можело да почнат. Това прилича на напълно отчаяната капитулация на Велко Вълканов, който веднъж след като се предаде, че все пак в България фашизъм не е имало и затова няма как съветската армия да ни е освободила от него, написа: “Тя ни е освободила ако не от настоящ фашизъм, то от бъдещ”. Нашият народ е отчаян. Това не оправдава снощните изстъпления. И е съвсем малка брънка от обяснението на нещата, които стават. Страхувам се най-вече, че сега ще почне саморазправа къде ли не и как ли не. Ето, и в моя блок започна.

 58. Как точно счупена витрина на магазини прави цял един народ нетолерантен?
  Няколко непълнолетни гамени?
  Тази статия е хипербола на хиперболата.50-100 обръснали се “скинари” и футболни хулигани??? Това ни изчепва като национална позиция? България е нетолерантна?
  Не.
  Повечето хора протестираха мирно, дори тихо!

  А сравнението с Луната е много подходящо – повечето които се произнасят в защита на бедните и онеправдани роми, сякаш живеят на Луната – на десетки хиляди километри. Само дето Столипиново е достъпно и с градски транспорт, макар, че вероятно скафандър като за Луната ще Ви е необходим там. Аз съм живяла 15г. в Столипиново, много мога да кажа, но ‘циганите на сапун’ не би било сред лозунгите.
  Все говорите на опониращите, господин Инджев,че това било личен блог и който не иска да не го чете.

  Този блог се появява и в други сайтове и печатни издания/виждала съм го и в “Марица”/. Самоафишира се като “независим обзор на българското политическо пространство”. Ако личност се определя като носител на независимо мнение по политическите въпроси в електронни и печатни медии, как игнорира обратната връзка от читателя с “като не ви харесва, не четете”?

 59. Абе като циганите са такива ангели що твойте колеги журналисти не смеят да влезнат в циганската махала без представител на дром дпс евророма и други такива мърши ?

 60. Г-н, Инджев – респект! Харесвам това, че имате позиция, и че я показвате, но за да сме честни – нацизмът, гримиран като национализъм отдавна е в българския парламент. За жалост легитимно избран. Че набира инерция също не е изненада. Изненада е, че го прави с лицата на нашите деца. Не ни харесва… Но пък тяхното нетърпяване, макар и хаотично (към несправедливостта, откъдето и да идва тя) не е ли показател най вече за това, че бездействието и примирението ни (двадесет години и никакъв напредък) е неприемливо, мекушаво, осъдително…? Смелостта им не ви ли се струва справедлива? … А засрамваща?
  ———————-
  Добронамерена съм. С кръв от изслушване и толерантност. Поздрави.

  EL

 61. Към akademik :

  Като чета неадекватната ти лъжа, че някой обявява циганите за ангели, се сещам за вица от едно време:

  ” Защо свинете се броят на глави, а академиците на членове ( член- академик)?
  Ами всеки според слабото му място!”.

  Явно има допълнително развитие на слабите места на академиците- в свинския смисъл.

 62. Към viki:
  Това, че “срещате” мои статии другаде, не може да бъде аргумент срещу мен.

  А че оправдавате нацизма, демонстриран агресивно и провокативно ( който с лекота ще възбуди лесно възбудимия откат на циганите) заради “бройката”, която ви се вижда малка, оставям на вашата съвест.
  Точно както убийството на един човек е трагедия, така и разстрелът на расовата търпимост от малък взвод за екзекуции може да е с фатален с изход една и без това ранена от комплексарщина нация, търсеща отдушник за собствената си задръстеност.

 63. Към viki:
  Това, че “срещате” мои статии другаде, не може да бъде аргумент срещу мен.

  А че оправдавате нацизма, демонстриран агресивно и провокативно ( който с лекота ще възбуди лесно възбудимия откат на циганите) заради “бройката”, която ви се вижда малка, оставям на вашата съвест.
  Точно както убийството на един човек е трагедия, така и разстрелът на расовата търпимост от малък взвод за екзекуции, може да е с фатален с изход за една и без това ранена от комплексарщина нация, търсеща отдушник за собствената си задръстеност.

 64. Не остава нищо друго, освен и нормалните хора да направим едно дефиле, за да се отчетем… ако ни стиска.

 65. ДЕНИ, чел съм го много внимателно, но ти май не си. Доста е глупаво и елемнаторно. Сигурен съм, че ВАСИЛ не знае и за това не може да се сети, дали Левски и Ботев какво са писали за някакви изключения? Да изкарва човек незнанието си, това не е аргумент. А колкото до търновските боляри Асен и Петър, те просто са едни византийски олигарси разбунтували се срещу своя василевс, така както някои олигарси в Русия се бунтуват срещу Путин. Да, създали са Второ българско царство и ние сме им благодарни, но ВАСИЛ едва ли чел някакъв техен списък с изключения.

  И на края, да се обвиняват циганите за кочината в която живеем вси

 66. ДЕНИ, чел съм го много внимателно, но ти май не си. Доста е глупаво и елементарно. Сигурен съм, че ВАСИЛ не знае и за това не може да се сети, дали Левски и Ботев какво са писали за някакви изключения? Да изкарва човек незнанието си, това не е аргумент. А колкото до търновските боляри Асен и Петър, те просто са едни византийски олигарси разбунтували се срещу своя василевс, така както някои олигарси в Русия се бунтуват срещу Путин. Да, създали са Второ българско царство и ние сме им благодарни, но ВАСИЛ едва ли чел някакъв техен списък с изключения.

  И на края, да се обвиняват циганите за кочината в която живеем всички ние, е най-глупавото нещо. Цялата държава е кочина, обаче българските патриоти ги е яд, че циганската махала също била кочина. Ако искаме да разчистваме кочините в държавата ни, циганските гета няма да са първото нещо с което трябва да се захванем. А има доста кочини за чистене.

 67. Сотиров, цигански проблем съществува / няма нужда да търсим примери с Франция и Англия, и двете с претенции за люлка на съвременната демокрация / и всякакво омаловажаване и замазване не само не го решава, а го разширява и създава радикализарана маса за удобни цели. Не съм бил на въпросните протести, но поне в прочетеното по форумите категорично не преобладават расистки настроения, още по-малко завист към битността на циганите. Разбира се, че проблемът е част от основния –институционален, съответно граждански, като част от „особеностите на българската демокрация”, а не етнически и в този смисъл ултрасите за пореден път са сбъркали адресата.

 68. Явно говорим на различни езици. “Цигански проблем” не е в моя речник. Не е в моя реченик и “еврейски проблем”, който знаем кои и как го решаваха. Колкото до “радикализарана маса за удобни цели”, тя не е създадена на 23 септември 2011г., а доста преди това, на 23 септември 1923. Изобщо създаването на радикализирани маси е доста лесно, нужен е само необходимия брой неграмотни простаци. Нещата са ясни, според мен, имаме неграмотно циганско население, имаме и неграмотно българско население. От историята знаем, че всеки който поиска може да ги ползва според нуждите си.

 69. Колкото Франция и Англия и двете държави са с правото да бъдат наричани люлка на демокрацията. Това не са голи претенции, а реални исторически факти.

  Ще се опитам да бъда по-ясен. Интерес от тези събития в България имат само комунистите, мутрите, олигарсите и никой друг!

 70. Господин Сотиров, тя/той DENI е отговорил/а вече на отправения Ви към мен въпрос: „За завистта към циганите може да си вярваш — на никой не пречиш. ”. Но все пак за равновесие да допълня нещо и от Вас, с което и аз съм съгласен: „Лично аз не желая да бъда третиран като циганин, защото съм българин живеещ в страна от ЕС, от което произтичат доста права. ” Да, ама не (на практика). За да не бъда голословен, ще дам пример от държава, която по стечение на обстоятелствата и за мое най-голямо съжаление, добре опознах – Франция, където в медиите години наред, при съобщенията за зулумите на нашенските цигани – преобладаващите сред българския кримиконтингент там, не се правеше разлика (което принципно е правилно като постановка) между етническите етноси на престъпниците ни, които винаги се обявяваха за българи. Затова пък за „партньорите” им от насрещната страна задължително се подчертаваше че са от ромски произход (катунари според тукашната терминология), което си беше вид оправдание за стоящите встрани от далаверите „чисти” французи. Или, ако перифразирам левичарската пропаганда, два свята, две мярки, едната от които е за подритване. Макар и в различни вариации, в масовото им съзнание ние като цяло сме едно просещо и крадливо племе, твърдо от азиатски произход, пишещо „по русский альфавит”, но май преобладаващо с мюсюлманско вероизповедание и по всяка вероятност, със столица Букурещ. Откакто обаче популистът Саркози поде кампанията за имиджовия си рейтинг и открито назова циганите ни цигани, съмненията за произхода ни всред сънародниците му рязко намаляха, но определено не в наша полза. Така че господине, ако сте българин в самообявилата се за люлка на човешките права Франция (в действителност е Англия), от достата права, за които сте се нагласили, ще имате едно основно – официалното право да бъдете заподозрян за цигани и изхвърлен от нея или най-малкото удостоен със съответното отношение, от което, вЯрвайте ми, няма да Ви бъде повдигнато ни най-малко самочувствието на европейски гражданин.

 71. Господин Инджев в другата статия съм се боснавал, и затова не искам да се повтарям защо циганите които постянно се считат над закона сами провокират етничесско напрежение, а политиците които използват този етнос и не прилагат законите за тях вече двадете години дораздухват кладата. През 1997 година проблемиет на българина бяха от съвсем друго естество, тогава ние мислехме – да оставим ли комунизма и на власт – и цялата нация да банкрутира – или да не го оставим – и мъчително но някак си си да се съвземем. Всеки, който не бе комунист избра другия път. хората тогава бяха обединени в името на голямата кауза. Днес хората не са обединени. Ние влязохве в ЕС, Нато, влатута ни е вързана за еврото и е относително стабилна,имаме бордове, МВФ и БДС, но на преден план изниква въпорса за различните правосъдни системи, за двете Българии, за етничостта като понятие като щете. този въпрос не само български – той изникна във Швеция където психопат стреля с автомат за да покаже че трябав да се вземат мерки срещу техните цигани, в Англия, където сега след кървави сбъсъци решиха да затегнат мерките срещу чернилките, в ИСпания където гонят вече румънци и българи, в Италия къдетоимат проблеми с цигани, във Франция където на референдума отперди няколок години защитиха националната си идентичност,а избора на Саркози за президент бе защото той обеща да бъде твърд с с всички цигани, турци и т. Излишно е да говорим за Полша и братята Качински ( мирна на праха на едният от тях). Накраток национализам се надига навсякъде, България не е изключение а правило, не мисля че е редно д сравнявате събиитя отперид 10 години когато едниствената ни грижа бе хляба със сега, когато имаме хляб, свобода и сем част от една глобална общоност но мизеруваеме, шиири се беззаконие а медиите са душевон несвободни и пред обещството се изправят нови въпроси.
  Мисля че тук именно новите десни сили трябав да отговорят на основиния въпрос, ако искат някой въобещ да ги следва :
  А оттук (След Нато и ЕС) накъде? какив са новите ни прироритети. не съм фен на НДСВ, но като четох предиборните програми останах впечатление, че най-добре е успяла госпожа Кунева да схване желанията на народа, друг е въпросът дали тя вярва в това което обещава и съвсем трети дали ще бъде избрана. народът обаче според мени иска – прилагане на законите, еднакво за всички, качествено и достъпно за всички здравеопазване и образование, висок жизнен стандарт.

  Страни като Финландия, Швеция, Дания, ИСпания, Франция, та дори и гърция (която хайлазюва на гърба на другите) доказват че тези неща са възможни вмесот да притягаме коланите и да ни тупат колко добер се справяме.
  Мерис за отделеното внимание.

 72. Иво, малко бяха палежите и не на правилното място.
  Само се разходи из Бьлгария и сам ще се убедиш колко нещо има за палене.
  Ама няма кой да го стори.

 73. Въпросът има две или повече страни. Има еднозначно определени правила, на които се основава г-н Инджев и те са пределно ясни. Обаче има още. Не Ви ли се е случвало, ако Ви хванат като нередовен пътник (причините за това са неизброими, а не само да сте злостен нарушител) да Ви унижават в градския транспорт като при това подминават членовете на привилегированото малцинство, сякаш са невидими. Ако някой не е попадал или присъствал на подобни ситуации означава, че не ползва градски транспорт в София. Веднъж една циганка от “Титан” каза на контрольора, че имали договор още с Тодор Живков да се возят без билети. Кой знае, може и да е вярно.
  А сега по-сериозно.
  Преди време един мой студент, който доработваше като кондуктор в БДЖ, се беше осмелил да иска билетчета на хората с привилегии и те го изхвърлиха от вагона при Вакарел и той умря. Беше обещаващ студент. На баща ми откраднаха пенсията в Западен парк. Сестра ми я нападнаха и обраха във входа на блока, в който живее. На жена ми и отвориха ципа на чантата на Женския пазар и задигнаха заплатата и. На сина със заплаха взеха първия в живота му джи ес ем пак в близост до Дирекция на полицията (и на много заложни къщи). Пробвали са се и мен.
  Сега служебно (работя в електроенергийна фирма).
  Многократно са задигали кабели, проводници и каквото може да се задигне. Подразделенията на НЕК не успяваха да си съберат парите за консумирана електроенергия и това е една от причините да се продадат ЕРП-тата. Мислите ли, че сега EVN взима толкова, колкото е консумирано от Столипиново. Не! Пак плащаме ние.
  Не става въпрос имат или нямат пари. “Цар” Киро има, но и той не плаща. Държава в държавата. Отвратен съм.
  По отношение лумпените.
  Лумпенизацията на германския народ, колкото е предизвикана от Хитлер, толкова или в пъти повече е предизвикана от несправедливия мир, който и налагат “победителите” в Първата световна война. Лумпенизацията и в частност антициганските настроения в българския народ са предизвикани както от антисоциалното поведение на циганите, така и от благосклонното отношение към тях и действията им от страна на власт имащите.

 74. Към Пламен Иванов:

  Не искам да издребнявам в коментирането на коментара Ви, но не бих нарекъл “благосклонно” отношението на управляващите към циганите. Най-малкото, управляващите са доста представителна извадка, т.е. няма как да са “благосклонни” към масово мразените цигани. Но, че управляващите носят отговорност за безотговорното третиране на темата ( включително, за да не си “цапат ръцете” и да не “вадят кестените от огъня”, запален преди тях)- да, това е вярно.

 75. По отношение благосклонността с кавички или без.
  За да не си плащаш консумираното, някой трябва да разреши или да си позволи да не забележи. Иначе просто те изключват. Позволяващият трябва да е от властимащите, независимо на какво ниво.
  Наблюдение: Когато “лумпените” се разбунтуват и Главният прокурор “проглежда”.

 76. Тезата, че силните нападат слабите в България леко издиша, след като всеки циганин е много по-толериран от който и да е обикновен българин. Хубаво се разглежда темата от познатия ъгъл, че циганите са малцинство, но в държава, където всичко е наобратно, малцинствата имат повече права от обикновения гражданин. Това идва в повече, когато става въпрос за човешки животи.
  Господин Инджев, вероятно Вие нямате къща на село, която циганската сган да ограби или баба, която да насилят, вероятно не. Вероятно и вашият син или внук никога няма да се сблъска с озлобял циганин , който ще го пребие за 5лв. Докато се гледа всичко отстрани от аристократическия стол, няма как да се говори/пише реално.
  Благодаря Ви за тази статия пропита с метафори и други литературни тропи. Успешна литературна, но не и отразяваща реални събития творба.

 77. Към ДИМИТРОВА:

  Няма да отговоря на лично адресирания сарказъм ( макар да мога да приложа доказателства, че един семеен имот беше ограбен 11 пъти за рекордно кратко време). Избирам да Ви кажа, че каквото и да ми се е случило никога не бих обобщавал по адрес на цял етнос. Всеки престъпник носи лична вина и търсенето на общи черти по цвят на кожата е абсолютно несправедлив подход ( за да не използвам дразнещи думи като “недемократичен”).

  С такива тези, оневинявате истинските виновници за положението и гасите пожара с бензин.

  Тази тема за “правата” на циганите, които били по-големи, е ужасно сбъркана: ако най-мърлявите и бедните си позволяват престъпления, защото няма как да изпаднат по-долу от дъното, това не е упражняване на “право”, а е резултат от неупражненото задължение на държавата да наложи правото с цялата му строгост към всеки – не само към джебчията, но и към чорбаджията, т.е. олигархията, която граби стократно повече, но е и сто пъти повече недосегаема за закона. А тя, олигархията, си е българска ( с доста руски връзки) и сред нея циганите са нищожно малцинство.
  При такава демонстрация на несправедливост от самия връх на държавата, най-низшите организми в джунглата се чувстват поканени да си взимат насила всичко, за което не ги лови ръката на закона на принципа ” за тях може на едро, защо да не може за мен на дребно?”.
  Но за липсата на ред в джунглата отговарят онези, които са на върха на хранителнатата верига: хищниците, въоръжени до зъби с власт и пари. За един такъв написах цяла книга с доста изобличаващи примери, но все едно че “бълха го ухапала”…Така се вмирисва българската риба.

 78. Господин Инджев,моите почитания към вашия светъл ум и чиста душа,но и вие като всеки европейски интелектуалец седите на една много неправилна база от познания за човека.По начало европейската наука не познава вътрешните енергии,енергиините канали и енергиините центрове(чакрите) у човека и животните.А според източната наука,която е поне 10000 годишна,човекът е същество с високо развити горни енергиини центрове.Опитомени са от човека само животни,при които също са донякъде развити тези горни чакри.Но у различните групи хора има огромна разлика в развитието на тези центрове,по-точно чакрите аджна и сахасрара.На мъдроста и духовноста.С най-голям IQ са най-старите народи-жълтата раса и индийците,после е бялата раса.Аборигените,туземците,негрите,индианците и нашите братя циганите са слаборазвити там горе.И това не е расизъм ,а чиста наукаТ.е ,те са примитивни още хора и ако не вярвате,идете в някоя циганска махала край София и се убедете с очите си.И съзнателното подкрепяне с пари и законобездействие на циганското мълниеносно размножаване е гавра с човешките ценности.Интеграция не може да има между групи хора с огромна разлика в IQ.Това генетично не е възможно,вижте САЩ.Тежко на нашия народ от циганската напаст,която ни докараха някои,но де да бе само това.

 79. Към cvetan:

  Предлагам Ви да прочетете “Пушки, вируси, стомана” на професор Джаред Даймънд, която разбива на пух и прах тази расистка “наука” за изостаналите народи по етнически признак.Все пак тя е от цели 612 страници, без да броя още 11 страници библиография. Той отделя особено голямо внимание на човеконенавистните твърдения за изостаналите в ИНТЕЛКТУАЛНО отношения народи, анализирайки причините за неравния начин , по който те се развиват в историята. Не случайно книгата му е разработена в сериал по “Дискавъри”.

  Иначе собственият ми опит на скромен лектор, участвал в медийни курсове по обучение на младежи от ромски произход, показва абсолютната несъстоятелност на расистките твърдения за някаква специфична за циганите умствена недостатъчност, говори достатъчно, за да се хващам на въдицата на расизма.

  Колкото до гетата: басирам се, че съм виждал повече и доста по-страшни с мизерията си гета от Вас. И да ви кажа следното: така както в палестинските гета има ужасяващо бедни и озлобени хора, загубили понякога човешкия си облик, така сред палестинците има доказано светли умове, вече второ и трето поколение образовани в световни престижни университети, които от няколко десетилетия на практика управляват експертно икономиките на някои от най-богатите ( петролни) държави в региона. Парадоксално, но го дължат на първата космическа скорост в образованието си, получено по линия на ООН по програми за палестинските бежанци още в зората на конфликта в Близкия изток ( друг парадокс е, че Израел получи най-големия си враг в лицето на палестинците, които се поучиха от еврейския опит на гонен народ и плъзнаха по света, създавайки връзки, пари и влияние)..

  Това е брънката, която се къса в нашите гета тук- образованието.Българската държава не можа да направи с циганите това, което ООН стори с палестинците.Но с расисткото отношение по въпроса ще я докараме май дотам, да дойдат накрая “сините каски” да слагат ред в държавата ни, в която расовата нетърпимост е част от широко разпространения фолклор на омразата, представян за “наука”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.