Защо не сме Швейцария на Балканите?

Швейцарският парламент одобри спирането на ядрените реактори в страната близо шест месеца след аварията в АЕЦ „Фукушима” в Япония, предаде АФП.
Горната камара на парламента подкрепи правителственото предложение за спиране на ядрените реактори до 2034 година. По-рано долната камара одобри предложението на 8 юни.
Съгласно правителствените препоръки първият реактор, който ще бъде затворен, ще бъде „Бецнау-1” през 2019 година.( Всеки ден)

Забелязвате ли кое е особеното на тази информация? Подсказвам: още една богата, просперираща и загрижена преди всичко за живота на своите граждани държава се отказва да седи върху тиктакаща атомна бомба, макар да не е нито земетръсна зона, нито е разтърсвана от рисковете на съветско-руската технология.

Множат се тези решения. Достатъчно е да споменем икономическите гиганти Германия и Япония ( а не само богата на глава от населението Швейцария) , които вече декларираха отказ от ядрената енергетиката с конкретна програма за закриването й.

Но за любителите на статистиката в обосноваването, ето малко хронология в натискането на паник бутона, която отново демонстрира, че това се случва в държави и общества, които имат какво да губят, защото са построили много и не са представителни по отношение на друга статистика- тази за корупцията като „национален спорт“:

През май сензационно се отказа Германия. Завоят на управлаващите, обявили, че спират програмата за изграждането на нови централи и планират поетапно закриване на съществуващите, е особено остър тъкмо в тази мощна държава, планирала само година по-рано мащабно развитие на същата тази ядрена енергетика.

През юни Италия, също член на клуба на 7-те най-развити икономики, потвърди чрез референдум, че, както и досега, няма да си слага ядрения таралеж в ботуша.Австрия, може би едно от най-добрите места за качествен живот в Европа и в света по мерките на съвременната цивилизция, отдавна е на това мнение.

През август гръмна бомбата: Япония, източният технологичен и икномически гигант, ранен обаче от взрива във Фукушима, обяви, че става страната на залязващата ядрена енергетика.

Ето че и септември не остана на „сухо“ откъм подобна новина- Швейцария се нареди сред нациите със задействан инстинкт за самосъхранение.

Какво предстои през октомври? Не знам. Но през януари, както съобщи българското правителство, сме щели да отговорим на руската примамка да строим нова тяхна ядрена централа на наша земя.

Забогателите ( от комисионни) в бедните държави трудно се отказват ( от нови подкупи).

19 мнения за “Защо не сме Швейцария на Балканите?”

 1. Доста отдавна сред хората, по-тясно запознати с химията на ядрения разпад, се прокрадва съмнението, че мащабите на използване на ядрените реакции за призводство на електричество започват да надхвърлят онази разумна граница, която се определя от текущите ни възможности да държим под контрол и желано да насочваме хода на съставящите процеси. Просто защото съставящите ядрените реакции процеси, с тяхната вариабилност, не са толкова еднозначно зависими от сегашните ни възможностти да поддържаме реакционните условия, за разлика, напр., от производството на един нитроглицерин, както би ни се искало за една пълна сигурност – винаги може да възникне непредвидена комбинация от въздействия, за които “как не сме се сетили?”.
  Но от прекалено “авторитетни” гласове на предриемачи, икономисти, технократи, политици, военни гласът на специалистите по ядрени реакции и свързаната с тях термодинамика слабо се чува (чува се само потвърждението от самите ядрени реакции, и то доста гръмко). А пък при нас “авторитетните” и гласовити специалисти имат силна ангажираност с една “велика братска” енергетика, която им утроява децибелите и на този фон гласът на нарастващия разум е почти като шепот. Далеч по- гръмка контратеза са разни шаранови блата, напразно похарчени пари, опасения, че ще излезе скъпо и пр., сами по себе си верни, но в еуфорията да сме в непрекъснат досег с… (не, не с големия Леонел Меси!) …с великата източна енергетика изглеждащи някак преодолими. А Фокушима просто за пореден път показа, че работата започва да намирисва на Титаник.

 2. Самото мълчание на Боко по повод на Белене го прави подъл руски
  агент.
  Геноциден мръсник!

 3. Русия е технологичен примат.
  Русия е наи корумпираната страна в света.
  Русия не се е отказала от среднвековният си колониализъм.
  В Русия човешкият живот не струва нито копейка.
  Русия е наводнила България с шпиони
  и агенти посветени на тоталното ограбване и опустошаването на България.
  Проклета да е тази дива,азиатска робовладелческа страна!

 4. Иво,

  не си прав!

  България “има нужда от нов руски АЕЦ”.
  “Разчетите” ( тук влизат и “комисионните”) показват, че с нарастване на производството, на БВП и “очакваното” учвеличаване на населението на България, рязко ще се повиши нуждата от енергия.

  “Очакват се” около 2 милиона българи, възмутени от неприемането ни в Шенген и “липсата на сигурност – като в Гърция” да се втурнат обратно към България – “островът на стабилността”.

  Емигрантите скоро ще научат (Вежди вече се е заел), че в България има или скоро ще се построи всичко най-желано.

  1. Има нов музей на социализма и МОЧА!
  2. Има нов паметник на ‘построилия две Българии” – Живков.
  3. Има “борба с престъпността и корупцията” – ГОЛЯЯМА борба, т.е. спорт.
  4. Ще има магистрали. В. Божков се е погрижил.
  5. Ще има “етнически мир” – Атака се грижи.

  В същото време “най-доброто” няма да се пипа. Няма да се променят съда, МВР, прокуратурата,НАП, НОЙ, мой – твой и т.н. защото кадрите на ДС са най-добрите, приятелките на Цв. ЦВ. най-подготвените,МВР “ни пази”,а НАП/НОЙ и т.н. вече дори се “интересуват от наобяснимо забогателите” – това последното от чисто любопитсво.

  А, че АЕЦ трябва да е руски е очевидно. Само Русия има най-модерната технология за атомни бомби.

 5. Чудесна статия. В нашия “Беленския” случай имаме и много силно влияние, не само грандиозни суми в нечии джоб(обове).
  П.С. Имате грешка в заглавието.

 6. С исканото поредно (14-то) удължаване на срока за подписване на договора за изграждането на АЕЦ “Белене”, вместо незабавно и безвъзвратно да бъде стопиран, все повече се потвърждава сценарият, че той се използва за две основни цели. 1-во да се “източва” народна пара от най-бедната и най-корумпираната страна-членка на ЕС. И 2-ро, да се отклонява вниманието от истински огромният проблем за България – АЕЦ “Козлодуй”. Освен риска от експериментирането с рециклирано ядрено гориво, нека читателите на блога на Иво да си отговорят на следният въпрос: Защо Северозападна България, където е и АЕЦ “Козлодуй”, е най бедният регион в ЕС, според статистиката на Евростат, от пролетта на 2011 г.?
  Искането за 14-то удължаване на срока беше оповестено от “бореца срещу енергийната мафия” Тр. Тр.

 7. Нямам си и на идея колко са ви познанията относно енергетиката в светвен мащаб.

  Позволете ми да ВИ ОБЯСНА КАРТИНКАТА:

  КОнсумацията на енергия в таблиците е експоненциална. Очаква се скоро време да стане факториална. За тез дето не са имали време да ходят на училище, факториел а много по-голямо от експоненциал. Прескочете елементарното и овче мислене за Русия или Сащ. Атома е бъдещето, дали ще е разпад или синтез това не е от значение. Всеки вид конвенционален източник на енергия ЩЕ СВЪРШИ. И искам да ми кажете нещо: каде са до сега проблемите в атомните електроцентрали. Природни бедствия, човешки грешки, лоша технология. Ами нормално. Първият реактор е пуснат в употреба 1950. Повече от вас не са били родени по това време. Аналогияно е като има инциденти със самолети, какво да не летим повече ли или да не ги правим. Не само, че не сме спрели да летим но ги правим и по-големи. Автомобилни катастрофи. От както има автомобили и съберем жертвите на такива пройзшествия, смятам че ще са повече от атомните злопулуки.

  Хайде сега да бъдем реалисти и да спрем да се превим на по-светци и от Папата. NO NUCKS. Suck my balls. Бъдещето е в атома….

 8. Аз съм жена и не разбирам от енергетика в детайли, но до този момент не съм чула конкретна алтернатива на ядреното гориво! Не е случайно и определянето на дълги срокове за “поетапно” отказване – до 25 години. А до тогава опасността ще съществува, нали? Доколкото знам в следващите 50 години, петрол, газ, въглища и особено вода, май няма да са в изобилие, ако изобщо ги има. Какво точно е енергетичното бъдеще на развития свят? Не че за мен е важно! Просто няма да ме има.

 9. Дано да съм лош пророк, но все повече се опасявам, че България е осъдена да изиграе ролята на катастрофалния инцидент, след който човечеството ще вземе окончателното и мъдро решение за глобалната забрана на енергодобива чрез ядрен разпад!
  Русолюбците от червено-кафявата мафия, яхнала страната ни, очевидно са готови на всичко, в името на безмелната си алчност и верността към “Батюшката”!

 10. Скъпи господин Инджев,
  с тази статия обобщихте ВСИЧКИ събития в България, от последните 20 години.

 11. Към Йордан Инджев:

  Това го обяснете на Меркел, на японския премиер Наото Кан, на швейцарските парламентаристи и италианските избиратели, избрали да държат страната си далеч от любимия ви атом…
  Ако смятате, че псувнята на английски ви дава някакво (интелектуално?) предимство – лъжете се. Проявявате се като простак също толкова, колкото всеки български каруцар. При това от най-зловредните, които имат самочувствие да поучават като много учени, а всъщност са си обикновени простаци.

 12. Do Elen Z,

  ako niamashe alternativa dali R Ovch shteshe da investira vav viatarni generatori i Cv Borislavovoa v slanchevi? Te kato po prosti ne investirat v iadrenata energetika. samo zimat ot neia. Te i tehnite “spodvijnici” ot rubladjiiskia krag.

 13. Към Йордан Инджев: Това, че конвенционалните източници на енергия са на път да се изчерпят е любим рефрен на левите по цял свят – от началото на миналия век все остават едни 30-50 години до свършването на петрола, и тия 50 години така и не намаляват. Не подценявайте и “зелените” разработки. Вярно, скъпи и неефективни са все още, но много други технологии, които днес са внедрени масово, в началото си също са били такива.

 14. До Йордан Инджев:
  “Атома е бъдещето, дали ще е разпад или синтез това не е от значение.”
  Като се абстрахирам от правописните Ви грешки, по-неграмотно твърдение по темата едва ли е възможно!
  Звучи като: “Дали ще са полупроводници или цели, няма значение. Бъдещето е в проводниците”.
  Като възможност за превръщането на част от материята в енергия, верижният ядрен разпад е “задънена улица”! И то съвсем не единствено заради рисковете от аварии и злополуки.
  1. И при АЕЦ необходимата природна суровина е ИЗЧЕРПАЕМА,както са петролът, газът и въглищата.
  2. Замърсяването на природата с отработеното ядрено гориво е неимоверно и несравнимо като количество /интензитет/ и устойчивост /хилядолетия/. Този проблем на АЕЦ в момента част от човечеството безотговорно и цинично прехвърля на гърба на идните поколения!
  3. Едва на трето място, но с особена степен на важност за България, идва риска от опасната комбинация между руска технология, българска дисциплина и безмерни продажност и алчност!
  Всеки четящ, непредубеден и технически грамотен човек е наясно, че близкото бъдеще принадлежи на енергодобива от възобновяеми източници, а по-далечното – на ВОДОРОДНИТЕ ТЕХНОЛОГИИ /в т.ч. тъй наречения “студен термоядрен синтез”/. Разбира се познанието е нещо необятно, така че не е изключено овладяването на енергийни технологии, за които днес и не подозираме.
  Категоричен съм в едно – след 1-2 поколения енергодобивът чрез верижен ядрен разпад ще бъде забравен.
  🙂

 15. Не съм привърженик на проекта “Белене”, но смятам, че шаблона на разсъждение в тази статия е неправилен.

  Швейцария и Германия са развити страни, значи ако правим така, каквото те правят и ние ще сме развити. Това не е вярно, обаче се приема от много хора като съвсем разумна логика.

  Представете си, че играете срещу опитен шахматист. Той е с белите. Ще го победите ли, ако му повтаряте огледално неговите ходове? Разбира се, че не. А защо тогава смятате, че решенията, които са правилни за Германия и Швейцария са правилни и за България?

  Ние, българите, трябва да търсим най-добрите и изгодни решения за нас, нашето ниво на развитие и култура.

  За съжаление, рядко сме постъпвали рационално, винаги политиката и съобразяването с великите сили са били определящи, вместо науката, математиката или икономиката.

  Швейцарците имат възможност да печелят пари, като развиват науката, медицината, банковото дело и други бизнеси, които не изискват евтина електроенергия.

  Какво можем да правим ние българите?
  – Туризъм: да, този сектор има предел на насищане, който е доближен;
  – селско стопанство: да, този сектор има възможност да се развива, но така както върви (5-ма души обработват 10 000 декара) няма да създаде значима заетост;
  – Високи технологии: много малко хора, от останалите да живеят в БГ могат да правят добавена стойност тук;
  – Тежко машиностроене: Има известен потенциал за развитие, но не може да стане масов сектор;
  – Преработвателна промишленост: Производство на стоки от леката и хранително вкусовата промишленост: Има много добри перспективи за развитие. В Европа сме, а сме с най-ниските работни заплати и данъци. Ако се подобри производителността на труда (което е реално големия проблем), тогава в България могат да се открият много производства от този тип. Доброто на този вид бизнес, е че заема хора с най-различно образование и умения. Необходими са както квалифицирани кадри, които да работят с модерно оборудване, така и общи работници. Тази индустрия обаче е много чувствителна към цената на тока. Конкуренцията е от Китай, Индонезия, Тайван, Турция …, все страни, които ние не ги вземаме за пример, а трябва.

  Според мен, ако следваме естествената еволюция на бизнеса в България, в експортните ни продукти, цената на електроенергията ще с много по-голямо относително тегло от себестойността на експортните продукти, произведени в Германия, Япония или Швейцария. Нашите експортни продукти ще се съревновават не с продукти произведени в Германия, Япония или Швейцария, а с продукти произведени в Полша, Турция, Китай, Тайван, Малайзия, Индонезия и т.н.

  Според мен, е добре да имаме идея от къде ще получаваме евтин ток за в бъдеще, ако искаме да имаме индустрия и бизнес, поне 10% контролиран от българи. Иначе ставаме индиански резерват.

 16. Към МиленГ:

  “Формулата”, която ми вменявате като разсъждение бил съм казал да правим като богатите Швейцария и Германия, за да станем богати) си е Ваша.
  Посочвам масово бягство на държави ( не само Германия и Швейцария) от самата ядрена енергетика след Фукушима, докато тук ни убеждават по старата съветска пропагандна схема за все по-прогресивния мирен атом. Не Ви ли намирисва това на обогатяване на едни хора в бедна България, купени да ни облъчват в интерес на заинтересования да ни държи в сферата на чернобилското си влияние “голям брат”?!
  Не е нужно да ми отговаряте, просто пояснявам, щом не е станало ясно какво съм написал.

 17. 1. Да, вътрешно съм убеден, че при всяка голяма сделка, която държавата сключва (било то с американски, руски, френски, немски или други фирми) има лобита, корупция, и “обогатяване на едни хора”. Например руснаците спечелиха доста от покупката на Лукойл, но не са малко и примерите, които се сещам за подобни сделки в полза на не-руски компании.

  2. Според мен, дори и да не е ваша “Формулата”, тя е работеща в българското общество. Например много нови закони се “превеждат” буквално от немските, при положение, че нашите култури са доста различни. Никой не следи какво правят държави като Турция, Полша, Китай, Тайван е областта на енергетиката и икономиката въобще. Много по-голямо внимание се обръща на силно-развитите страни. Според мен обаче, ние не трябва да копираме нещата, които правят силно-развитите страни, защото по този начин само ще си навредим на икономиката.

  3. Страхът от Чернобил и Фукушима са големи, но според мен далеч по-голям проблем са ТЕЦ-овете. И да оставим на страна глобалното затопляне, има ли все още хора, които смятат, че обгазяванията в Ст. Загора се причиняват от полигона в с. Змейово? Медиите вдигат голям вой, когато се обърне един автобус с хора, обаче ако същото количество хора гинат в леки автомобили или като пешеходци ежедневно – тези новини евентуално само допълват колонките. Същото е и с ядрените централи и тецовете. От белодробни заболявания умират милиони ежегодно. Никой не може и да направи статистика колко от тях са причинени от ТЕЦ-ове. Но когато стане авария в ядрена електроцентрала и загинат 100 души – това е световна новина, която се раздува многократно.

  Немците се отказаха от АЕЦ, но не се отказват от ТЕЦ. Те имат много въглища, а въглеродния двуокис, който се отделя от тях се разнася равномерно по целия свят. Ако климата стане малко по-топъл Германия ще спечели. Според мен немците са взели правилно решение за тях си.

  Аз не съм достатъчно компетентен за да предложа какво трябва да бъде нашето решение за енергетиката. Убеден съм обаче, че не бива да зачеркваме атомната енергия, както разбира се и другите възможности.

  Не искам България да стане Швейцария на Балканите. По-скоро бих желал друг народ да каже – “Как да станем като българите?”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.