Когато телевизията не ходи при скандала, скандалът идва при нея

Не знам произхода на израза „къде е Киро на кирия”(ще рече нещо като „къде дават така”!?), но знам, че цар Киро най-после е на полагаемото му се място: в ареста. Това обаче не успокои страстите, защото те вече се изляха на улицата и е трудно да бъдат измити след така бурно изразеното намерение на протестиращи тълпи да правят сапун от циганиТЕ. Петното от всичко това се лепна на лицето на България.

Къде е обаче другият цар на подстрекателствата на етническа основа, Волен Сидеров? Пак е тук. Вчера беше на парламентарната трибуна и провали дебата по темата, а днес повтори скандала в студиото на Би Ти Ви със същия успех. Така е: когато телевизията не ходи при скандала, скандалът идва при нея. Къде бяха камерите на Би Ти Ви да покажат изстъпленията на Сидеров срещу турци и цигани на 19 февруари на символичния гроб на Апостола? Продължавам да питам самотно и отговор не чакам (лично)- той идва сам, нахлува в студиото им. Малко като във вица за английския лорд, който не обръщал внимание на предупрежденията на своя иконом, че Темза залива постепенно имението му, докато накрая слугата вежливо почукал и отворил вратата на кабинета му със съобщението: ”Сър, Темза!”.

Сега всички се сетиха за биографията на цар Киро и настана масово заклеймяване и разграничаване от него. Какво още трябва да сътвори обаче подстрекателят Сидеров, за се сетят „органите”, че преди 11 години са имали все пак дързостта да изгонят руски дипломати за опит да създават на имперския принцип „разделяй и владей” проруска партия в България. Те никога не са потвърдили това официално, а е време – особено ако се осмели някой депутат или медия да ги попита. Въпросната партия обаче все пак беше сътворена и нахлу в парламента през 2005 година, а след това триумфира и на специална среща в руското посолство. Описал съм това в книгата „Течна дружба”, включително и молбата на Сидеров, отправена на тази среща към руските дипломати да му помогнат да се свърже с колегата му по възгледи в Русия Дмитрий Рогозин- същият, който Путин прати да го представя в НАТО и в това качество е автор на обидни изказвания по адрес на България в медиите.

А руските медии не си поплюват. „Комерсант” пише днес за етнически сблъсък в България, какъвто от ГЕРБ не признават да има. Вестникът прогнозира спад на доверието към управляващите на предстоящите избори и ръст на популярността на „българските националисти”- явно не припознава ГЕРБ сред тях, въпреки усилията на партията да балансира на това въже, което сега Сидеров им дърпа изпод краката, за да ги обеси изборно на него. Но ако това не ви звучи достатъчно злорадо, друго издание в Москва добавя още злъч. Сред първите отзиви за Катуница бяха писанията на в. „Правда”. По горещите следи на събитието комунистическият флагман се изхитри в два абзаца и няколко изречения да натърти три пъти, че България е „най-бедната страна в ЕС”. Не могат да сдържат радостта си, че най- русолюбската страна е и най-бедната. Защото бедните, както виждаме и с циганите, се купуват най-лесно за избори или при избор на стратегическо проникване на европейска територия.

Е, кой съм аз, че да питам. Да не би да съм медия или парламент? Обаче питам. Написаното остава. Следите също. Трагичното е, че дори и трагичните събития не могат да накарат тук „когото трябва” да си свърши работата в търсенето и евентуалното показване корените на проблема. Явно осъзнаваме тази задръстеност поне подсъзнателно, защото обичаме да се обиждаме на „куха лейка” и „нещастник”. А какви да сме- „щастливци” ли? Имаше един и го убиха едни „нещастници”. Сега, ако попитате крещящите „циганите на сапун” що е това „щастливеца”, най-много да се сетят между две патриотични песни, че става дума за някакъв срутен хотел на Витоша. Така де, следите остават, макар и под формата на руини, каквито явно нямат нищо против да завещаем на следовниците си след гореща битка в името на арийски чистия патриотизъм, след която морена върху морена да не остане.

18 мнения за “Когато телевизията не ходи при скандала, скандалът идва при нея”

 1. Това което ме притеснява, е че ние българите не разбираме какво означават подобни изказвания. Не настоявам българинът да се рови в интернет, за да съшива истината от случайно попаднали в електронните издания парчета от нея. Искам да кажа, че пред нас се разиграва фарс. Расистките изказвания са повече от нелепи. Обидно е висш представител на властта да е ненормален. Точно така. Побъркан. Силно се възмущавам от насъбралите се млади хора, с техните скудоумни лозунги. Но нека оставим това настрана. Разумните хора са си в къщи и мълчат. И тук е бедата. А тези по улиците – те са утайката. Те са необразовани и заседнали в развитието си хора. Да вървят по дяволите. Ала защо разумният българин не надигне глас на недоволство срещу откровените глупости? Защо мълчим? Защо не ни пука? Защо понасяме плесница след плесница? Защо за 6 години Волен Сидеров е като изпуснат в отделението на някое психиатрично заведение и цяла държава от глупаци търчат подире му, за да го успокояват и когато детето вече не е удобно на надзираващия и стоящите над него, да го приспиват. Толкова ли е кратка паметта ни? Днес беснее, утре спи и на третия ден няма помен от извършеното. И всичко това се повтаря.

 2. Хващам се за първото изречение! Господин Инджев, Вие да не се надявате, че Кирил Рашков ще пъде осъден, ще влезе в затвора или ще понесе изобщо някакви последствия??

 3. Какво значение имат сега изборите като все е пет кога Герб ще паднат и ще дойдат други същите?
  Проблемите ще си останат.
  Вместо да гледаме глобално и да се съюзим , ние гледаме към миналото, делим се. Роби сме на олигарси.
  Който ни освободи, той ни пороби.
  Апропо , протестите трябва да са пред монополистите.

 4. Г-н инджев цялата тая пожария протесто подобна е да остане пак “избор” между Сидеров и Пържанов.Пролетта беше репетиция точно преди “решаването” за АЕЦ Белене.В тая група доста неща писах през май.След това групата беше потопена в дън земя.И аз също.Спри АЕЦ БЕЛЕНЕ!
  http://www.facebook.com/?ref=home#!/home.php?sk=group_105612419522129
  България не е под български контрол ,най вече комуникациите.Тогава за седмица беше блокирана и Агенцията по вписвания.Службите на които е работа да се справят с това не са готови -видя се.
  България е пробна площадка за експерименти всякакви.

 5. Съчетанието от гъста мъгла спрямо близкото минало, неадекватните условия, при които израстна и израства младостта на България, контрастът между разпространяваните митове за “страхотния живот при социализЪма” и сегашната действителност (която би следвало да е такава, каквито сме, а и при най-мнителна оценка не е), някои специфични характеристики на народа ни, грубо създадените масови проблеми от варварското бизнесменстване на Тодор Живковите отрочета и пр., и пр. отдавна обективно създаваха миришеща на национал – социализъм ситуация. Нека само проследим градацията на “избора на народната любов” за фюрер в последните години и повече аргументи не са нужни. В тези времена, в които достиженията на техниката наистина направиха света едно село, в което всеки може да достигне всеки и да види как живее всеки, в България оскотяващата бедност в една небивало престъпна среда остави българина в една изолирана кибритена кутийка, пълна с локални микроврагове, подредени в абсурдния приоритет на клаустрофобията. В тази затъпяваща обстановка, в която накъдето се обърнеш, виждаш враждебни, непробиваеми стени, всяко случайно л…., демонстриращо по някакъв начин “способност да преминава през стени”, спира дъха и предузвиква всеобщ възторг. И понеже тревогата е по формулата: “Не случихме и този път на фюрер!”, ето ти я базата за манипулация.
  От друга страна, нещата в страната като цяло са такива, че се иска събуждане на голяма народна енергия определени добри предпоставки, които има България, да не останат само такива а да бъдат подхранени с мотивацията и творчеството на обикновените хора. И тук е големият проблем: От една страна, народната енергия е нужна, но от друга, при развитието на ситуацията тя би могла да бъде най – вероятно национал – социалистическа, енергия за новия (макар краткотраен и пореден) Фюрер.
  Само да погледнем тук: http://www.sportni.bg/index.phtml?tid=40&oid=2719699, един каламбур, пред който лековерните по форумите невероятно се умиляват и стават „наясно къде е истината“.
  Точно в този момент хората, желаещи една модерна, с нормални цивилизационни измерения България, нямат опора никъде в нуждата си от мобилизация на народна енергия за това. През 1997 година СДС беше политическият фактор, успял да впрегне тогавашния изблик на народна енергия в енергиен ресурс на полезните действия. Но много скоро се оказа, че този политически фактор е почти напълно неспособен да впрегне народната енергия в ефективна техническа реализация. Под прикритието на тезата за минимално необходимите предпоставки СДС се ангажира с процеси, на които нито знаеше изхода, нито продължителността, и най – лошото – нямаше представа за съответния ефект в реалните енергоизточници на промените, върху способността им да генерират по-нататък енергия. Стигна се до едно неефективно акумулиране на много, но недействена власт, а оттам до корупцията има само една крачка. И, естествено, получилото се в действителност не бе изненада.
  Сега десните политически сили, изпуснали питомното, имат шанса да хванат дивото, и то в много по-тежки и мъгливи условия – да се опитат да изчистят национал – социалистическото от избликващата или предстояща да избликне народна енергия и да я насочат в градивна посока. Единственият смисъл от съществуването на партия е този и ефективността на трансформацията на народната енергия в градивна посока е ясен практически показател за политическо майсторство.
  Могат ли нашите десни да го направят? С текущите си лидери? С текущата си организация и идеи за развитието и? Категорично НЕ! Защото се плашат от един прост факт: Ако трансформираната народна енергия отвори поле за материализация на добрите предпоставки, които има България, нашите десни отново нямат представа как технически да осъществят тази материализация, та хем страната да се модернизира, хем това текущо да се усеща в непосредственото ежедневие на измъчените енергоносители.
  Затова Волен нахлува в ТВ студио. Подтекстът е – поставете ме в медийния фокус, защото АЗ съм близкото ви бъдеще!

 6. докато не започнат да гласуват над 60-70% от българите, дотогава ще имаме все едни и същи управници и купените гласове ще решават изборите както и рейсовете от съседни държави. Дотогава циганията ще се толерира както и деребейството, феодализма и бабаитлъка.
  Нека да си помислим добре, ако няма за кого да гласуваме да намерим и да гласуваме това е изхода, няма друг…

 7. Към TODOROV:

  Според Вас колко в процентно изражение са разумните хора в България, която не прави изключение от правилото валидно за всички общества и времена? Ще ви кажа! Малко са и нищо не зависи от тях! Разликата е, че в нормалните общества разумното МАЛЦИНСТВО е на върха на обществото, а у нас е на дъното. Според Гюстав Льо Бон, всяко общество се управлява от превъзхождащи умове. Не, у нас не е така. А от дъното и в малцинство е невъзможно да влияеш на обществените процеси.

 8. Напълно съм съгласен и подкрепям статията Ви, г-н Инджев. Колкото до инсценираното в момента “етническо” напрежение, мога само да извикам:
  Българино, докога ще се оставяш да те манипулират червените бандити. Не разбираш ли кой разиграва “етническата” карта и с каква цел. Как така това “етническо” напрежение се случва точно преди предстоящите избори, на които българските комунисти, днешните социалисти и подопечните им мафиотски групировки, се канят отново да идват на власт, за да доограбят и малкото останало в тази ошушкана от тях държава. “Етническо” напрежение, зародило се сред българските цигани, изборната резерва на БСП, черпени досега винаги предизборно обилно с кебапчета, кюфтета и бира. А днес това “етническо” малцинство е призовано да се отблагодари за досегашните почерпки.Дори и с цената на проливането на кръв. Но комунистическият девиз е познат на всички: “Тази власт с кръв сме я взели и с кръв ще я дадем!”. Не разбираш ли, че с подобни изстъпления “Шенген” и Европа стават недостижими. В България обаче някои желаят един друг “Шенген” – към Изтока. За да престане България да се нарича “Задунайская губерния”, а “Зауралская губерния”. Там тези “българи” биха се чувствали като в истинската си Родина. Вярвам

 9. Поздравявам политиците, които демонстративно напуснаха студиото при появата на разпенелия се Сидеров.А медиите какво чакат че не му обявят бойкот,колко цирка още да направи че да се сетят.

 10. Медиите да му обявяли бойкот на Сидеров!?… След като медиите са подвластни и са собственост на сили създали Сидеров, естествено е, че тези същите медии ще имат задачата до го показват. Лошото е, че не е само Сидеров.
  А иначе етническото напрежение ко се прояви сега, пред изборите , а не пролетта или лятото? Защо някой (май гоце) прецени, че “ситуацията била революционна” и се намериха веднага революционелчета!?
  А тия дето ги манипулират и ползват, имат основна задача да ни изкарат от лошия ЕС. Това и с просто око се вижда.

 11. Уважаеми г-н Инджев,

  Чета, чета и чета всякакви статии, коментари, призиви и прочее, но никъде не видях да се коментират следните будещи, според мен, подозрение факти :
  1. След като белята вече се е случила, ПОЛИЦИЯТА заявява, че хората събрали се и събиращи се при лицето Рашков, са дошли „за помен” на някого си…
  2. След като белята вече се е случила, лицето Рашков заявява, че хората са се събрали при него „ за да се разберем за изборите” !!!
  3. След като белята вече се е случила, лицето „управлявало” смъртоносният микробус, заявява, че е карало „ хора на гробищата”…
  Кое е вярното ?
  4. Лицето управлявало смъртоносният микробус изключително бързо, сръчно и точно излага „ нужните – правилни” показания. Нещо което никой не би взел на сериозно, дори ако само за малко е зърнал физиономията на „шофьора”.
  5. Лицето Рашков било арестувано и обвинено в „заплаха за убийство”…
  За което му се полагали „ ДО 6 години затвор”.
  Е, толкова ли може нашата полиция ?…
  Вместо да бъде обвинен в скланяне към проституция (малолетни), контрабанда на алкохол, ощетяване на бюджета в особено големи размери, неплащане на данъци, укриване на печалби, производство на фалшив (отровен) алкохол и какво ли още не…
  Обаче родната ни полиция се осмелява да го обвини единствено в „заплаха за убийство”…
  Първо – трудно доказуемо. Второ – дори и да допуснем, че бъде осъден, адвокатите му ще го добутат до 4 години присъда ( да речем ), от които той ще лежи ефективно 2 и ще бъде пуснат „за добро поведение”…
  А, не си и помисляйте, че той ще лежи истински в затвора. Ще има кабелна телевизия, колети, свиждания, мобилен телефон, няма да бъде лишаван от нищо, ще стане „затворник за пример”, ще си управлява бизнеса както и преди и т.н.

  На мен лично ми звучи така: „ Виж, сгази лука и ще лежиш, няма как. Но ако ни дадеш всички цигански гласове, ще те пуснем след 2 години. Иначе ще те пуснем на „гяурите” да те разкъсат”.
  И да се замислим, как ПОЛИЦИЯТА, набързо си го прибра в София.

  Просто си мисля разни неща…

 12. Ето я програмата на bosfor TV (bTV) за през седмицата:

  http://www.btv.bg/programata

  Понеделник, 26 Септември

  05:20:00 –
  05:50:00 –
  06:45:00 –
  10:00:00 –
  11:00:00 – Мечтатели – еп. 100 – ТУРСКИ СЕРИАЛ!
  12:00:00 –
  12:30:00 –
  13:30:00 – Малки тайни – сериал, еп. 21 – ТУРСКИ СЕРИАЛ!
  14:30:00 –
  15:30:00 – Листопад – сериал, еп. 103 – ТУРСКИ СЕРИАЛ!
  17:00:00 –
  17:30:00 – Опасни улици – сериал, еп. 124 – ТУРСКИ СЕРИАЛ!
  19:00:00 –
  20:00:00 –
  22:00:00 –
  22:30:00 –
  23:30:00 –
  00:00:00 – Долината на вълците – еп. 9 – ТУРСКИ СЕРИАЛ!
  01:00:00 –
  02:30:00 –
  03:00:00 –
  04:00:00 –
  04:50:00 –

  Вторник, 27 Септември

  05:20:00 – Опасни улици(п) – сериал, еп. 124 – ТУРСКИ СЕРИАЛ!
  06:45:00 –
  09:30:00 –
  10:00:00 –
  11:00:00 – Мечтатели – еп. 101 – ТУРСКИ СЕРИАЛ!
  12:00:00 –
  12:30:00 –
  13:30:00 – Малки тайни – сериал, еп. 22 – ТУРСКИ СЕРИАЛ!
  14:30:00 –
  15:30:00 – Листопад – еп. 104 – ТУРСКИ СЕРИАЛ!
  16:30:00 –
  17:00:00 –
  17:30:00 – Опасни улици – сериал, еп. 125 – ТУРСКИ СЕРИАЛ!
  19:00:00 –
  20:00:00 – Листопад – сериал, еп. 271 – ТУРСКИ СЕРИАЛ!
  21:00:00 –
  22:00:00 –
  22:30:00 –
  23:30:00 –
  00:00:00 – Долината на вълците – еп. 10 – ТУРСКИ СЕРИАЛ!
  01:00:00 – Операция Конфискация – еп. 11 – ?
  01:30:00 – Мечтатели(п) – еп. 101 – ТУРСКИ СЕРИАЛ!
  02:30:00 –
  03:00:00 –
  04:00:00 –
  04:50:00 –

  Сряда, 28 Септември

  05:20:00 – Опасни улици(п) – сериал, еп. 125 – ТУРСКИ СЕРИАЛ!
  06:45:00 –
  09:30:00 –
  10:00:00 –
  11:00:00 – Мечтатели – сериал, еп. 102 – ТУРСКИ СЕРИАЛ!
  12:00:00 –
  12:30:00 –
  13:30:00 – Малки тайни – еп. 23 – ТУРСКИ СЕРИАЛ!
  14:30:00 –
  15:30:00 – Листопад – еп. 105 – ТУРСКИ СЕРИАЛ!
  16:30:00 –
  17:00:00 –
  17:30:00 – Опасни улици – сериал, еп. 126 – ТУРСКИ СЕРИАЛ!
  19:00:00 –
  20:00:00 – Листопад – сериал, еп. 272 – ТУРСКИ СЕРИАЛ!
  21:00:00 –
  22:00:00 –
  22:30:00 –
  23:30:00 –
  00:00:00 – Долината на вълците – еп. 11 – ТУРСКИ СЕРИАЛ!
  01:00:00 –
  01:30:00 – Мечтатели(п) – еп. 102 – ТУРСКИ СЕРИАЛ!
  02:30:00 –
  03:00:00 –
  04:00:00 –
  04:50:00 –

  Четвъртък, 29 Септември

  05:20:00 – Опасни улици(п) – сериал, еп.126 – ТУРСКИ СЕРИАЛ!
  06:45:00 –
  09:30:00 –
  10:00:00 –
  11:00:00 – Мечтатели – сериал, еп. 103 – ТУРСКИ СЕРИАЛ!
  12:00:00 –
  12:30:00 –
  13:30:00 – Малки тайни – сериал, еп. 24 – ТУРСКИ СЕРИАЛ!
  14:30:00 –
  15:30:00 – Листопад – сериал, еп.106 – ТУРСКИ СЕРИАЛ!
  16:30:00 –
  17:00:00 –
  17:30:00 – Опасни улици – сериал, еп. 127 – ТУРСКИ СЕРИАЛ!
  19:00:00 –
  20:00:00 – Листопад – сериал, еп. 273 – ТУРСКИ СЕРИАЛ!
  21:00:00 –
  22:00:00 –
  22:30:00 –
  23:30:00 –
  00:00:00 – Долината на вълците(п) – сериал, еп. 12 – ТУРСКИ СЕРИАЛ!
  01:00:00 – Операция Конфискация – сериал, еп. 13 ?
  01:30:00 – Мечтатели(п) – сериал, еп. 103 – ТУРСКИ СЕРИАЛ!
  02:30:00 –
  03:00:00 –
  04:00:00 –
  04:50:00 –

  Петък, 30 Септември

  05:20:00 – Опасни улици(п) – сериал, еп. 127 – ТУРСКИ СЕРИАЛ!
  06:45:00 –
  09:30:00 –
  10:00:00 –
  11:00:00 – Мечтатели – сериал, чп. 104 – ТУРСКИ СЕРИАЛ!
  12:00:00 –
  12:30:00 –
  13:30:00 – Малки тайни – сериал, еп. 25 – ТУРСКИ СЕРИАЛ!
  14:30:00 – Жестока любов – сериал, еп. 8 – ТУРСКИ СЕРИАЛ!
  15:30:00 – Листопад – сериал, еп. 107 – ТУРСКИ СЕРИАЛ!
  16:30:00 –
  17:00:00 –
  17:30:00 – Опасни улици – сериал, еп. 128 – ТУРСКИ СЕРИАЛ!
  19:00:00 –
  20:00:00 – Листопад – еп. 274 – ТУРСКИ СЕРИАЛ!
  21:00:00 –
  22:00:00 –
  22:30:00 –
  23:30:00 –
  00:00:00 – Долината на вълците – сериал, еп. 13 – ТУРСКИ СЕРИАЛ!
  01:00:00 – Операция Конфискация – сериал, еп. 14 ???
  01:30:00 – Мечтатели(п) – сериал, еп. 104 – ТУРСКИ СЕРИАЛ!
  02:30:00 –
  03:30:00 –
  04:30:00 –
  05:30:00 –

 13. Всеки, който разбира поне малко от кухнята на рекламните стратегии, знае, че една реклама е успешна когато тя е предшествана от скандал , драма или случка наостряща сетивата дори всяваща страх! За това твърдение се дава пример на реклама за сирене което е снимано на фона на отворен капан за мишки.
  Парламентарната група “Атака.ру” като по устав разиграва тези атракции.На по-предишните избори изиграха Скандала – Димитър Стоянов
  срещу русенските евангелисти. Тогава вестниците гръмнаха: ” Внукът на ..(не споменавам името за да не го цапам)!!!!…………… повече му приляга името на втория Му дядо-(Георги Ибришимов). Внукът на……. (Георги Ибришимов) – Димитър Стоянов арестуван в Русе 🙂 На следващите избори пак извадиха същия Митко (Ибришимов), като жива торпила в скандала с ромската евродепутатка. Тъкмо си чудих какво ще измислят за предстоящите избори, не отиваше да използват наскоро оженения евродепутат и ето, настройват младежта да се стриже нула номер, да попива ксенофобски настроения, да тероризира по-слабите. Помните ли този случай от преди години? Група скинари нападат сам ром. На виковете за помощ на рома се отзовава случайно минаващ австралийски младеж , които в суматохата убива един от нападателите.Сега този австралиец е в затвора за своето геройство да защити по-слабия и гонения.

 14. Важните неща ги казва Кремена Будинова към осмата минута в “Референдум” в горната връзка!

 15. До Б. Върбанов, не го приемайте като заяждане, но вкарайте в списъка американските филми и сериали и да преброим пак. Въпреки, че съм твърд скептик за бъдещето на ьТВ, в случая бих ги защитил. И аз не ги гледам турските (а и самата ьТВ), така, както не гледах мексиканските и бразилските преди години. Въпрос на личен вкус, а не на изсмукан патриотизъм. Ако опитвате да внушите, че “със сериалите ще ни превземат” – несериозно е. Гледането на турски сериал не те прави турчин, иначе все още щяхме да гледаме само руски филми и сериали, имайки предвид кой ни управлява(ше). И телевизиите, и ьТВ, не са виновни за хала на кино- и тв-индустрията ни, дори напротив – пънат се да правят и наши, родни продукции, макар и единствено за да си докарат повече приходи.
  От чисто битова гледна точка, е разбираемо турското да се гледа повече от другите – има по-малко насилие и секс, хората ядат локум, а не авокадо и още десетки други битовизми, приятно познати на почти всеки българин. Спомнете си “Полицаят от Петльово бърдо” – балканското си е балканско и винаги е актуално. От финансова гледна точка – турското е в пъти по-евтино от нашумялите сред по-младите хора сериали, нашите телевизии успешно минават метър по тази точка. А и в ерата на интернет – кой ти гледа телевизия?!
  P.S. Как ще коментирате програмата на ьТВ Комеди, който е 98% стари американски сериалчета? Стига вече с тия провокации. Като направите циганите на сапун, не забравяйте да си измиете съвестта.
  P.S.S. Ако издигнете лозунг “Сапунките на сапун”, ще Ви подкрепят много повече хора.

 16. До Пламен. Ти сериозен ли си ? Къде видя да пиша “Циганите на сапун” ? Пишеш “Стига вече с тия провокации” а сам ми вменяваш идеи, които даже и не съм си ги помислял. Това, че на харесвам програмата на bTV не означава, че искам да правя погром над малцинствата!
  Прощавам ти и не ти се сърдя, но просто бъди по-обективен с коментарите си!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.