Всекигневният гняв се изля и върху водещата телевизия

Може да съм субективен, но не позволявам да съм субект на обществена дискусия, от която отсъствам. Намесен съм и трябва да се намеся.

Събитията в Катуница най-после отпушиха разговор за българската журналистика, (почти) подобен на онзи, който водя от години (почти) под формата на монолог. След самозвания цигански „монарх“ Киро, в класацията на най-омразната личност на седмицата попадна царицата на разследващата телевизионна журналистика Миролюба Бенатова от Би Ти Ви, коронована от самата телевизия и нейните влиятелни съдружници в бизнеса и политиката.

Провокиран от телевизията, която я превърна в лице на авторекламата за собствената си доброта под формата загриженост за н.в. Зрителя, проявих слабост и намерих сили да споделя що за „добринка“ е този символ на т.н. американска телевизия. Миролюба скачаше от радост в нюзрума на Би Ти Ви при гледката на падащите кули в Ню Йорк, от които в най-зловещия в историята пряк репортаж се виждаха да скачат десетки доведени до самоубийство невинни хора, предпочели да сложат край на живота си с принудителен „полет“ , пред това да изгорят живи.

Когато преди близо година споменах този факт в блога си, нямаше никава реакция, макар да имах също толкова хиляди читатели дневно.Че кой съм аз- някой си, срещу могъщата медия! Така работи цензурата у нас- премълчава те с презрение. А околните, дори конкурентите й, маймунски се правят на неразбрали, нечули, невидели. Нали и на тях някой „луд“ може да им извади кирливите ризи, защо да се „набутват“ като „рекламират“ написаното от волнодумеца?! Ако българинът, според едно известно обобщение, най-много се бои да не се мине и да не настине ( на течение), то българските медии определно най- много мразят да правят някому „ безплатна реклама“. Получих потвърждение за себе си от факта,че световната телевизионна мрежа Си Ен Ен без проблем държа на екрана си продължително корицата на книгата ми „Течна дружба“ в рамките на интервю с моя милост, докато тук подобно нещо е най-тежкото престъпление за водещия и продуцента на едно телевизионно предаване, на което не е платено за целта.

Сега обаче статията ми „Войнолюбието на миролюбието“, предизвикана от лицемерието на Би Ти Ви да избере отразяването на драмата от 11 септември като автореклама за своята 10 годишнина, осветена от огъня в Катуница, беше забелязана изведнъж и стана широко цитирана, макар да е извадена от контекста на аргументацията ми. Превърна се извън моята воля в част от актуалното обществено заклеймяване на репортерката, което е нелепо с оглед на едногодишната разлика във времето.

Във връзка с обвиненията срещу езика на симпатията спрямо въпросния Киро, в каквато обвиняват Миролюба Бенатова, трябва да кажа, че не споделям преувеличеното значение на казаното от нея за „безчинствата на агитките“ пред камерата. Само който не е заставал на върха на вулкана, изригнал в случая в Катуница, не го знае. Но е вярно и другото: натрупаното с годините отвращение спрямо медийното лицемерие имаше нужда от една искра, за да избухне. Миролюба Бенатова, с присъщото й самочувствие, което демонстрира след това и в оправдателните кампании на телевизията (типично, Би Ти Ви не си признава вина при никакви обстоятелства, а за оставки на виновни за гафове- да не говорим) драсна клечката с цялостното си присъствие в центъра на пожара. Хората интуитивно реагираха не толкова на конкретните й думи, колкото на доловения от тях между редовете събирателен образ на медийния фалш.

Сега се насложиха няколко сюжета. За мнозина Миролюба Бенатова се превърна в нарицателно за обратното на всичко онова, за което Би Ти Ви инвестира от 11 години като „обективната медия“, което, макар да не обосновано от ясно конкретно „престъпление“на репортерката, е всъщност справедливо като реакция на статуквото точно толкова, колкото е натрупният гняв към властта по въпроса с престъпността. Просто Миролюба Бенатова се оказа лице, рецепиент, гръмоотвод на обобщената обществена негативна емоция.

От обвинител ( за какъвто не се признава, но е припозната като такъв от много зрители в тази роля), репортерката се превърна в обвиняема и дори потърси защита в репликите срещу антисемитизма, с които абсолютно недопустимо я нападат и съответно дават повод за размиване на темата и тезата на нейните критици. Тя едновременно се оказва и жертва.

Истинската жертва, разбира се, е същият този Зрител. Българските медии публично се кълнат в него, но в кухнята на своето всекидневие често го наричат с надменност „пациент“. И тук е главното, което искам да кажа, защото всичко изписано по-горе е само предисловие към същинската тема на тази статия.

Защо, по дяволите, хората да имат правото искат да получат цялата полагаща се на едно демократично общество информация за представителите на трите власти, а за четвъртата да нямат право да изискват същото? Нима, ако знаеха, че от екрана ги гледа лицето на омразата, способно да се радва при вида на летящи в предсмъртен гърч живи човешки същества, щяха да приемат за чиста монета всичко останало, което им сервира в домовете същото това лице?

Твърдя, че, колкото и да е парадоксално, страхът от началството не е по-силен никъде другаде у нас, отколкото е насадената омерта в медиите, които би трябвало да са защитници на свободата. Там се препират биографии и съответните милиони и милиарди. По тази причина контролът над лицата, допускани да се изявяват, е от първостепенна важност за кукловодите. Но и тази крепост не е вечна. Ето на какво пропукване попаднах в един голям сайт:

Re: Събитията в Катуница
« #4109 Нед., 02 Окт. 2011, 11:00 »

 

https://ivo.bg/2010/11/18/
Статията от ноември 2010-та. Потвърждавам го като работила една година в БТВ и с това ударила дъното на опитите си да бъда журналист. И статията казва всичко, което може да се каже по темата за Миролюба и нашите медии. И все пак, медиите ни толерират това, поощряват го, а зрителите ги аплодират, докато в поредния репортаж не стане въпрос за тях самите.”

Това е първото потвърждение на конкретните ми твърдения от колега и съм убеден, че няма да е последното. Не искам никого да обвинявам в „смъртен грях“, но вярвам, че и страхът е смъртен, както истината е вечна, колкото и да я погребват ритуално и всекигневно.

15 мнения за “Всекигневният гняв се изля и върху водещата телевизия”

 1. Аз не бих могла да говоря от позицията човек, който познава работата на медиите отвътре. Но като зрител и като професионалист в моята област трябва да кажа, че това, което направи Бенатова, отразявайки случая на убитото момиче Яна Кръстева в Борисовата градина и едно предаване за психично болните хора в България е просто отвратително. Аз бях потресена, че е възможно да се говори така по толкова изключително болезнени теми. И то с такава надменност, въпреки че вероятно и хабер си няма от същността на темата за хората с психични заболявания. На г-н Инджев искам да кажа, че е много хубаво, когато някой пише за нещата, които само съм си мислила. Thanks 🙂

 2. Въпрос на чест за един истински журналист е да каже:
  -Уважаема публика!
  Елементарната математика показва ,че във москоския бантустан България бъдеще няма!
  Съветвам ви -СПАСЕТЕ БЪЛГАРИЯ-напуснете Я!!

 3. Браво Иво!

  Избухналият в Катуница гняв срещу деситилетната липса на законност, справедливост – най-общо срещу деситилетната липса на ДЪРЖАВА естествено засегна и тая тема – липсата на журналистика.

  България е ерзац държава!

  Начело на “държавата” е “избран” доносник на ДС – Гоце!

  Начело на властта, отговорен за законността и управлението стои (с очевидната подкрепа на “медиите”)една МУТРА!!!

  Начело на съдебната система стоят лица, за които най-ласкавото определение е, че са неморални!!

  Българите все още имат усет за нещата, и независимо от канските усилия на чалгата (така удобно вихреща се в “големите” телевизии),все още не са превърнати в “перфектното” стадо.

  И когато българите изригнаха от гняв срещу всичко фалшиво, бе неизбежно да не насочат част от гнева и към т.н.”четвърта власт”. А Б(итак)ТВ е идеалната цел – много преструвки, много подмазване, много лъжи, много Анита и Миролюбчета…

  Иво, подозирам, че си щастлив ДА НЕ СИ част от тоя “цирк”. Аз поне се радвам за теб!

 4. Репортажът от Катуница си беше съвсем адекватен, без значение какво е правила в миналото въпросната дама.

 5. ако някой е скачал от радост при падането на кулите, то той трябва незабавно да потърси специализирана психиатрична помощ, а не да прави репортажи за каквото и да било.

 6. …Кулите падат,десетки отчаяни хора скачат… И едно момиче също скача… От радост…
  Време е за психолог! В БТВ!

 7. да, прави са всички, че който се радва на насово убийство, е за тапицирана стая и големи чащки с шарени хапчета на всеки два часа. само че е много важно да знаем причинителят на такава дресура или мозъчно програмиране, ако щете: това са създателите на огромната пропагандна машина у нас, летящ старт и жива кръв на която беше досипана с ипк родина, както и отделните инициативи като тази на съучастника кево-кево, собственик на първата радиостанция у нас за кръчмарска и просташка музика у нас, мегаломански наречена с дума, която според найденгеровия речник на българския език значи свещена ритуална музика, изпълнявана по сватби кръщенета и погребения.
  причинителят е нукообразната квазирелигия, проповядваща омраза, и нейните активни проводници тук за цялото време от края на втората световна вийна до днес. комунизмът и комунистическите функционери, независимо от мимикрията, опаковката или фризурата.те са причинителите на такива страшни мутации както описаната с неизучилата журналистика евтинопродаваща се цинична особа. защото човек не се ражда човекомразец, и е сътворен да обича живота а не убийството. на това го учи единствено псевдонауката за омразата, известна по цял свят като комунизъм.а комунистите нямат цвят, род или националност. затова са кухих оплакванията че отговорите на такова нечовешко поведение са анти-нешо си. те са про-човешки и животолюбиви, за разлика от платената и тиражирана позиция на омраза към живота и към местното население – българите. което ни води до адекватния въпрос: дали е заплаха за националната сигурност платеното тиражиране на омраза изразено от това същество – мир-бен – и нейните командири?

 8. По стечение на обстоятелствата не бях в България по време на събитията, не съм видяла въпросните репортажи и не мога да преценя кой прав, кой крив от моя гледна точка. Но няма да забравя репортажа на Бенатова за отвлечения преди година-две автобус – покъртителна “журналистика”. Отчаян човек предприема отчаяни мерки и след “хепиенда” – плонж, достоен за олимпийска квота от страна на репортерката на BTv и завиране на микрофон в лицето на страдалеца. Следват поредица от идиотски въпроси и през цялото време грее все същия плам в очите – “Направих репортажа на живота си!” и така до следващата гавра. Само това да бе, пак съм склонна да повярвам, че Бенатова е пресолила яденето.

 9. Въпросната госпойца ми е антипатична от доста години.За мен Миролюба Бенатова е ТВ-версията на Мадам В.През годините се нагледах и отвратих от нейните откровено поръчкови,конюнктурни и подмазвачески репортажи, разследвания, документални филми, книги и какво ли не! Спомнете си само документалната поредица за великото дело и живот на великият български цар Фердинанд и колко чист,интелигентен и добър човек бил.
  Изключително гнусно и мазно журналистическо фелацио в духа на най-добрите традиции на Мадам В.ю
  И такива подобни изпълнения при Миролюбка са по-скоро правило,отколкото изключение.Що се отнася до репортажа от Катуница,не съм го гледал,но ми надуха главата с оправдания,обяснения и уточнения.

 10. А що се отнася до “честта” на “четвъртата власт” и нейните “рицари” на свободното слово ще дам само следният пример.
  В компания,където се случиха няколко водещи известни журналисти от различни медии стана дума за продължаващата вече години наред гавра на мобилните оператори със своите клиенти.Демек,всички нас.И как тази гавра през последната година Мобилтел превърнаха в открит терор и перверзия.И както всички вкупом псуваха и се възмущаваха аз взех,че зададох безкрайно наивния въпрос:
  “- Абе защо вие,журналистите не направите нещо и мълчите като риби.Всички медии се правят на умрели лисици.”
  Настана внезапно и кратко мълчание,последвано от гръмко и задружно избухнал смях.Решиха,че се шегувам,защото едва ли съм толкова тъп,че да задавам такива въпроси.С кикот един от рицарите на свободното слово духовито вметна,че ако “Кока Кола” започнат да бутилират дори магарешка пикня,то няма да се чуе и една дума по нито една водеща медия по въпроса.
  И това важи за всички големи рекламодатели.Мобилните оператори,големите търговски вериги,наложените марки и продукти,които ни заливат от екрана всяка вечер.
  “Нали те ни плащат заплатите,бе приятел!Който плаща сметката,той поръчва музиката!Директори и собственици на медии идват и си отиват,но РЕКЛАМИТЕ остават!”- така приключи темата духовитият рицар на свободното слово…….

 11. мдаа интересни коментари, затова аз по нашите “независими” телевизии гледам само някой и друг филм и то пак със съмнение за прокрадващ се опит за манипулация 🙂

 12. Когато прочетох предишния Ви постинг, г-н Инджев, в който споменахте за поведението на Бенатова, останах втрещен. Всеки, впоследствие, на когото разказвах този случай ме гледаше невярващо и се усмихваше сякаш му разказвам епизод от Биг Брадър. И изведнъж, явно след онзи репортаж от Катуница, получих многобройни обаждания и постинги оплюващи въпросното лице. Това е Бг. Винаги след събитията, доволно облъчени и неизлекувани от социализма, въпреки нивото на информацията в наши дни, ще живее носейки в душите си сгряващия спомен за Тато.

 13. Моделът Иванчева, Божков, Гешев, и 240 те разбойници, е Джурасик Парк за динозаври от Ерата Кредит! А ние сме в Ерата Ориент Експрес с Евро гориво!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.