Сокол, рак и пла(нк)тонична любов

След като се „изненадаха“ от мащаба на незаконното забогатяване на селския цар от Катуница ръководителите на държавата се събраха на консилиум за лечение на проблема и стигнаха до известния на последния селянин извод за незаконното забогатяване като източник на напрежението. Ето така отиващият си от властта президент оглави народното недоволство чрез прозрението си на 10-тата година от управлението. Свиканият от него Консултативен съвет по националната сигурност реши да започнат мащабни проверки на незаконно забогателите.

На „късния“ Тодор Живков една от любимите кухи фрази беше „магистрално“, но днес тя е взета на въоръжение от конкурентите на Първанов във властта. Така че и „мащабно“ върши същата работа – колкото магистралите му бяха „магистрали“ на Живков, толкова му е мащабът и на Първанов. Защото, ако си спомняте, той не за първи първи път хвърля прах в очите с подобни закани. Нали призоваваше да бъдат отворени „икономическите досиета на прехода“? Заяви го на 12 март миналата година по повод скандала му с вицепремиера Дянков, когато снизходи да даде пресконференция поне за един от скандалите, свързани с него. Година и половина по-късно, вместо да даде отчет как се изпълнява заканата му, сега отново призовава към същото, но с други думи. Такъв му е мащабът – едно към гьотере.

Мащабно разпищоленият в забогатяването чрез политиката негов аркадаш Ахмед Доган пък дори не уважи висшия форум при държавния глава с присъствието си. Любителят на жестовете изпрати сигнал, че гледа на него ( на форума, а може би вече и на ненужния му Първанов) със същото пренебрежение, с което се отнася и към висшата власт в страната- законодателната. Както не ходи на работа в парламента, така и не иска да си има работа с единствената форма на извънпарламентарно общуване на високо ниво, предвидена от конституцията, каквато е консултатитвния съвет. Но, за да не остане по-назад от Първанов, в неговия стил се опита да превърне отсъствието си в предимство (незабравим за мен, като водещ на предаването, беше трикът на Първанов с бягството му от предизборния телевизионен дебат през есента на 2006 г.). За целта Доган заяви присъствие, за да не кажа завръщане след дълги месеци в нелегалност. На предизборен митинг в едно село той откри предизборната кампания на ДПС с обобщението, че държавата потъва ( щом като той по изключение не е във властта, както се подразбира).

И така да обобщим: Първанов дава заден ход с връщане към неосъществените си обещания, а Сокола изплува, за да ни съобщи, че потъваме (без него). Къде е обаче щуката в тази басня, които ни разказват приспивно? Не трябваше ли да това да е Борисов, който обещаваше да се разправи с незаконно забогателите, а вместо да употреби острите си зъби за тази цел, „реже лентички“ предизборно? Едра риба е, спор няма. Но се храни с планктон ( с извинение към народа, чиято „планктонична любов“ употребява) и явно не е хищна-поне не за другите зъбати хищници в поверения му български гьол, в който сега като пираня щъка дребният, но оказал се много важен за управленското здраве в парламента атакуващ атакистки партньор.

10 мнения за “Сокол, рак и пла(нк)тонична любов”

 1. Капо ди тути – как гледате на този мафиотски израз след думите на Устинов за срещата на Петров и Ганчев при Първанов?

 2. Нека проверката на доходите започне /не само с присъствалите в кадър/ със събралите се при президента гоце – Сега.

 3. Браво, господин Инджев! Великолепна статия.

 4. Хора има един начин да променим нещо в тоя държава, освен протестите. На 23 октомври всички трябва целокупно да излезем и да гласуваме против ГЕРБ. Всеки да си намери партия кой по-малка, кой по-голяма и да гласува и на местни и за президнетски избори за да нанесем страховито поражение на Пожарникаря. Само тъй ще изтрием мазаната усмивка от лицето му. Ако пък съвсем не намирате никой за когото да гласувате сред всичките партии, то тогава пуснете невалдина бюлетина – вашият глас така поне ще покачи гласоподаваемостта, а освен това няма да се се преразпредели между партиите, за залика от негласувалите. Ако обаче не гласувате Герб ще получи почти 30-35 процента от вашите непуснати гласове. Затова гласувайте срещу СТАТУКВОТО – дори и с невалидна блюлетина ако трябва. Гласувайте за да покажем, че ни е писнало. Гласувайте, да покажем че си исакме правата. Гласувайте срещу безличната Фандкова и неморалния Плевенлиев. докажете, че сте Българ

 5. Поначало, ако правилно съм забелязал, нашият народ има рефлексите на отегчената от домашна работа съпруга: използва натрупаните проблеми, само за да се оплаква, а не за да бъдат решавани. Може би сте забелязали, че тя от оплакваща се става яростна, ако и предложиш решение на това, от което се оплаква. Вещият в историята г-н Първанов ловко се възползва от тази народна опция, “погалва” страдащия народ по главицата с обещанието, че ще оправи всичко, “семейната” кавга отминава благополучно и после кой ти търси сметка! Но си спомнят как (другаря ли казах, извинявайте) г-н Първанов топло е откликнал на “народната болка” и ето ти го един необичайно успешен Президент, аха-аха да достигне висините на бившия “магистрален”. Първанов най – обичан, после полицията, (после беше армията, но сега тя “играе по друга свирка”), а виновността за всички беди остава за останалите политици и циганите. Мутрите, забогатяли неизвестно как и демонстриращи нечувана дързост пред закона, се припознават подобно на “народните хайдути”. И така, ободрени, че все още има светли личности, на които да се облегне човек, си вървим напред… към правова държава, Швейцария на Балканите!

 6. Въобще консултативните съвети на Гоце са една голяма психотерапия на ангро за всички и за него самия подхранваща и измислената му представа за себе си.Нещо,което по своята невменяемост вече става страшно за държавата .

 7. Поредният точен и умен коментар на г-н Инджев. Но годината, когато Първанов не се яви на дебат не е 2011, а 2006, струва ми се.

 8. Има една риба грозничка такава.Тук у мое град (село) и викаме кратуга.Тая риба понякога се хваща и на празна кукичка (шашава риба – кротка).Ако се почисти добре и на време вкусна става.Ако не се почисти на време замирисва и се разлага бързо.
  Първанов нали “и ловец съм и рибар съм”,а ниe Народа (без извинение) кратуги – бързо ,лесно ,вкусно !
  Нашето момче (калфата) президент ,а главния рибар (майстора) може би премиер (да се преборва с престъпниците – крадците на кокошки).И всички са доволни и кротки…

 9. Г-н Инджев,
  Точно е казано от Вас ” незаконно забогателите”.
  Общо взето,в момента в РБ,ако са минали пет години не си длъжен да даваш обяснения за материалните и финансовите си придобивки.
  С това се обезмисля определението “незаконно”. Узакониха забогатяването на червените капиталисти през последните двадесет години. Сега, те за младите са статукво неподлежащо на ревизия. Не е Цар Киро най-лошия от забогателите.
  Лошо е ,че не се търси сметка на всички останали забогатели по неизвестен начин.
  С Уважение: Б. Илиев.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.