Политическият плач на Калфин и смешната журналистика

Кандидатът за президент на БСП Ивайло Калфин изпусна днес интересно признание, което водещите на БТВ „пропуснаха” да вдигнат от земята, макар да се търкулна като много удобна топка. На стандартния въпрос дали и по какви поводи плаче, Калфин уточни, че последният път плакал на „политическо събитие”. Но водещите не му зададоха най-логичният и интересен въпрос: кое беше то?

Отговорът на този въпрос струва колкото десет интервюта – ако обаче са истински, а не нагласени. Нима хората нямат право да знаят кое разплаква един претендент за президент, при положение, че става дума за политически плач ( лично мен изобщо не ме интересува лигавата страна на въпроса, която е буквален прочит на въпросите от ученически лексикон). Само че за зрителите недомлъвката остана неразгадана и бяха лишени от шанса да надникнат в бъдещето при евентуална сълзлива политическа развръзка в полза на чувствителния Калфин.

Иначе интервюто беше много „усмихнато”, макар на друг кандидат, на фаворита Плевнелиев, да приписват „недостатъка” да е прекалено усмихнат. В студиото цареше дружеска, да не кажа другарска атмосфера. Помрачиха я само плахите опити на домакините да спрат да се съгласяват с всичко, казано от двамата гостуващи другари и поне малко да опонират по темата за цар Киро и неговите докосвания до политиката през годините. Калфин изостави мазното говорене, повиши тон, накара се на журналистите, че се връщали цели 20 години назад и буквално им нареди да говорят само за последните години. Не пропусна да ги забоде с поглед на човек, който си прави хербарии, че както са я подкарали назад във времето, още малко ще се осмелят да свържат и името на Андрей Луканов с Кирил Рашков. Не се осмелиха…И съответно не реагираха на манипулативното обобщение на другаря кандидат, че проблемът в Катуница е явление, свързано със сегашното управление. С това той сложи точка на разговора, за да минат на „по-приятна тема”, както се изрази водещата с явно облекчение, че най-неприятната част от задачата (да се имитира журналистическа принципнос) е минала.

Минаха. Наострих уши какво ли ще да е сега още по-приятното за водещите от това да ги навикват в студиото им? Оказа се, че това била темата за Лили Иванова. В стил „другарю директор, как ги постигате тези успехи?”, Стефан Данаилов получи възможност да кокетничи колко е неотразим и така станала работата с Лили Иванова да пее за БСП. Обаче той обичал конспирациите и пазил още подобни изненади за по-късно ( ха-ха-ха, колко смешна шега за конспирациите – че това си е самата истина!).

Изобщо- предизборната борба започна! Борят се с нас, зрителите, които се борят с желанието си незабавно да изключат телевизорите, колчем видят задружни компании да правят задружните си кампании в рамките на разделението на страстите, а не на властите: едните страстно послъгват, другите страстно ги масажират в ъгъла на тепиха. Самото изключване не е проблем, но е бягство от възможността за информиран избор, която ни поднасят и би ни обрекло на емоционален такъв. А не бива- трябва да знаем с кого си имаме работа, ако искаме все някой ден да се освободим ( този път без помощта на Червената армия).

27 мнения за “Политическият плач на Калфин и смешната журналистика”

 1. Е, не мога да се въздържа, мислех да се намесвам само с корекции от време на време и без комплименти, но…
  Това, което прави Инджев е истинска журналистика, естествено че няма как да бъде допусната до услужливите медии.
  Г-н Инджев, не е ли възможно да вземете интервю от кандидата за президент, който ме кара най-много да се замислям дали да гласувам, и ако да – направете го максимум “неуслужливо”,пък
  да видим какво ще се получи.
  Все пак е малко предизвикателство, съгласете се. И със сигурност ще бъде интересно на читателите ви.
  Светльо Витков, имам предвид, разбира се.

 2. поздравления,че си издържал да гледаш тези отвратителни червени боклуци!щом видях мутрите им моментално превключих канала.иво,бъди здрав!

 3. Господин Инджев, аз “минах” през БТВ и като видях мазните физиономии на Калфата и Бате Серго, смених канала. А на Вас не Ви завиждам, защото от професионална гледна точка трябва да гледате подобни неща. Казвам неща, за да не кажа гнусотии.

 4. Лили Иванов отиде при БСП не заради Стефан Данаилов а заради аудиторията от стари хора в БСП
  защото тя се слуша по старите хора и трябва да й признаем,че избора й е прагматичен

 5. Аз също гледах това умилително интервю и освен всичко казано от г-н Инджев, ми направи впечатление “скромната”изцепка на Калфин:”За последно с Боно (U2) СЕ ВИДЯХМЕ в Брюксел по повод на благотворителна кауза”.Напомня ми за оня анекдот:”Ние с нея сме гаджета,ама тя незнае”

 6. Ха-ха!-“За последно с Боно (U2) СЕ ВИДЯХМЕ в Брюксел по повод на благотворителна кауза“

  Наистина ли този дивен угоен партократ е изтърсил това? Ха-ха-ха! Той е скромен човек, и държи всички да го знаят! :))

 7. Лили Иванов отиде при БСП не заради Стефан Данаилов а заради аудиторията от стари хора в БСП
  защото тя се слуша по старите хора и трябва да й признаем,че избора й е прагматичен

  Лили Иванова отиде при БСП заради пари!

 8. Както винаги при червените истината е изкривена, не било Боно а Бони.

 9. и какво и има на бтв.аз пък само техните новини гледам.а за президенската кампания много ми дреме.все ми е тая.

 10. По Бе телевизията гледам само филми, времето и някои избрани развлекателни програми. Поздравявам г-н Инджев – винаги е бил с изострена аналитичност и духовита логичност! Към него: с най-искрени симпатии и уважение!

 11. Да ме извинявате за последващият вулгарно образен изказ,но от тез Арогантни Балхарски Влечуги ми писна да ми повреждат “инфраструктурата”!Нарушават правилата на “конспирацията”…ах!
  На конспиративната Партията с любов -Made in Izrael
  http://images.fineartamerica.com/images-medium/1-no-comment-pin-up-tlv.jpg
  По някой път може филията да наруши закона На мърфи и гаргите да погнат Воленчо !
  http://www.toonpool.com/user/19780/files/no_comment_1432345.jpg
  Краино време е да им кажем
  http://www.buy-cheap-video-games.us/wp-content/uploads/2010/10/no-spam-300×3002.jpg
  И в ефира…

 12. Знаете ли какво е странно, меко казано, че всички апологети на синята идея в началото/1989-90г./, сега са в услуга на БСП, не е само Л. Иванова, ами спомнете си Лиляна Панделиева /мисля, че така се казваше, онази с къдравата коса/. Е, какво се оказва, че претендиращи за основатели на синята идея, и нейните най-върло подкрепещи я тогава сега биват използвани от БСП. Не напразно Костов се разграничи от тях още 1997г.
  Да беше Ванга, не би познал по-добре какво, ще промени хората при промяна на статуквото, но нейсе.

 13. Аз направих същото – смених канала. Много се зарадвах че и други хора са направили това. Коментарът по този случай е перфектен.

 14. Не само при Калфин, но някъде на 80% от “политиците” ни – сменям канала.

 15. Здравейте! Оставете тези червени боклуци и не им отделяйте толкова незаслужено внимание. Тази вечер бях на срещата на Румен Христов със свои симпатизанти във Велико Търново. Господин Христов ми направи изключително добро впечатление. Доста години участвах активно в политиката, но до сега не бях срещал политик,който от официална, все пак, трибуна да говори толкова откровено и толкова точно за всичко ставащо в България. Моят горещ апел към всички Вас е да се обединим отново, като въздържаме по-вече егото си, ако има защо да си простим и отново да се организираме и започнем постепенно да отвоюваме България от възраждащия се комунизъм. На тези избори аз работя за ОДС, защото горещо прегръщам идеята за голямо обединение на демократично мислещите хора в България. Беше ми много приятно тази вечер да видя лидерите на СДС и ОДС във В. Търново заедно. Не ми беше хубаво това, че не видях представители на ДСБ. Не знам дали ще му бъде приятно на Иван Костов накрая да остане сам и извън парламента. Моите уважения към него. Много стойностен човек е, но трябва най-после да свикне да играе в отбор. Сам генерал не е армия. Време е да оценим какво добро направи за България правителството на ОДС 1997-2001г. Като болезнено справедлив човек, смятам , че по-успешно правителство “прехода” кака и не излъчи. Даже не се доближиха до него. НЕКА БЪДЕ ДОБРО ЗА БЪЛГАРИЯ!

 16. Г-н Инджев,
  Моля да ме извините, че отново си позволявам да наруша реда и дисциплината в блога Ви, коментирайки не по темата!
  Провокиран съм от изхода на делото между Юрген Рот и Румен Петков /”запалката”, “пикльото”…/ на втора инстанция. По мое мнение, “шамарът” е оглушителен и задължава бългалската прокуратура с произтичащите процедури! Изпитвам обаче съмнения, че скандалът ще бъде старателно “замазан” и дори няма да бъде отразен подобаващо в медиите.
  Моля за Вашия коментар!
  С дълбоко уважение!
  П. Тинков

 17. Дето има една хубава българска поговорка: “Всяка мома знае да играе вкъщи, ама я да видим на хорото!”, с други думи – непрекъснато се бият в гърдите колко са “велики” от БСП и ГЕРБ, но не издържат изпити на международна сцена и се провалят, стане ли дума за критерии, валидни в световен мащаб и общочовешки ценности. Представям си за какво може да ридае подобен изрод – я като е паднал Т.Ж., я като е пукнал, я като са искали да реорганизират ДС-КГБ и негови верни другари и наставници с “височайши” чинове, вместо да не спират да мачкат хора – наши или пък чужди граждани, дръзнали да стъпят на наша територия – “погнатите” висши функционери е трябвало унизително да си теглят отпуски и болнични, пишейки в това време гневни писма, че по всички възможни начини ще си търсят правата, задето така ги притесняват, докато ги наместят някъде другаде – живи да ги ожалиш, само камък не би се разчувствал…

 18. Напълно подкрепям dimamit.Признаваме че сме малко и се обединяваме около кандидатурите за президент на Румен и за кмет на Прошко.Всякакви внушения на първия тур няма за кого да гласувам, а на втория ще видя е грешка, която ако се допусне не може да се поправи.Успех на демократично настроените българи за един по свободен живот!

 19. за ДСБАР и DIMAMIT
  А нима Петър Стоянов не беше изключителен, обаятелен и откровен?
  А нима Иван Костов не говори добре – логично и надяваме се откровено?
  И какво от това?
  До кога ще се залъгваме с разни персони, а не бръкнем дълбоко в раната и не излекуваме самата система?
  Бихте казали, че това се прави от хора, като г-н Христов.
  Може би си мислите, че сте прави.
  Но Е казано – “и по делата им ще ги познаете”
  И тъй като ние всинца сме видели делата на ДСБ, СДС, ССД …
  Въпроса ми е: Аз не мога да ги припозная по делата им, а вие????

  Относно калфата на БКП (той не е член на БСП) – Калфин… Ясно е, че плодовете са отровни.
  Плевнелиев също е ясен – екипен играч, лоялен към мениджъра си (не към избирателя).
  Кунева – тази женица крие зад гърба си златна лъжица, шлифована в Брюксел. Гладът и е неутолим.

  Трябва ни нова конституция и нов декрет за национален суверенитет!
  А бележката написана на 9.10.1944 от Чърчил и подадена на Сталин да бъде сложена като лице на всеки учебник по История на България!

 20. Симпатизирам на ДСБ и за мен няма съмнение, че ще си дам гласа за Румен Христов на първи тур, защото той е нашият общият кандидат на синята коалиция.
  И Прошков е наш общ кандидат, но СДС ще го подкрепят ли?!
  Хайде оставете ДСБ на мира, те бяха и са достатъчно коректни към вас, а вие сте тези, които не им отговаряте със същото. СДС се държат некоректно като коалиционер и аз искрено се надявам, че след изборите ДСБ ще се откажат от коалицията с тях, поне докато всички провокатори бъдат махнати от ръководството на СДС.

 21. Отдавна не ми е било толкова интересно в блог!
  Най-вече поради изказаните истини от “стопанина” и “гостите”.
  Не си позволявам всекидневно да изразявам мнение,не мисля че имам много да добавям, но днес след 21 постинг не се сдържах да увелича малко “тарпаната”.

  Нежните думички за дясно “обединение”, за “помирение”, за “кауза” звучат мнооого … нежно, НО СА ТЪПИ като мантрите на милионер от БСП в защита на бедните или на милиционер-мутроид за “европейско развитие”.

  ДА, ДА – трябва да има силно дясно, но Пенчо Питанката е прав – по делата им ще ги познаете.
  АЗ ПЕРСОНАЛНО НЕ МОГА И НЯМА ДА ПОДКРЕПЯ НИЩО свързано с лица като Софиянаски, Бакърждиев, Бонев!

  Синята коалиция бе най-удачната формула. Без откровени ченгета,без откровени крадци ( Софиянски) и с профил от типа на “за всекого по нещо”. Не харесваш Костов – на ти Мартинчо (детенце мило), не харесваш Мартин – на ти Костов (маръв командирски).
  Но съживяването на политически мърши, изпаднали от политиката не поради друго, а заради ОТБЛЪСКВАЩАТА липса на политическа чистоплътност е упражнение ТЪПО и поради това обречено.

  Мога само да изразя искрено ПРЕЗРЕНИЕ към Мартин Димитров и очевидно зловредните му съветници.
  Мръсните трикове срещу ДСБ с цел възкресяването на вонящи политически мърши не може да събере ‘повече подкрепа”.
  Може да предизвика разбягване с погнуса на десни, т.е. нормални, не-сенилни избиратели( в скоба – да гласуваш за БСП или ГРОБ си е вид разрешена от законите умствена недостатъчност).

  “Играта на играчките” от СДС обслужва МУТРАТА и ГЕРБ, но не и гражданите с истински демократично мислене.
  СДС играят за ченгетата и мутрата – не за нес!
  А “новото” ОДС е просто …скункс!

 22. Към Павел Тинков:

  Разбирам иронията Ви за “дисциплината” – вероятно сте обиден, че Ви призовах да прекратите една проточила се дискусия. Но не се засягам- позитивният Ви принос в коментарите е доказан и не бих издребнявал.

 23. Абсолютно съм съгласен с ARTHUR.И преди това ми беше трудно да гласувам за Румен Христов,но щях да го направя заради Мартин Димитров(в негова подкрепа)защото Р.Х.е просто неизбираем.След самоубийствената коалиция с Бакърджиев,Софиянски и Дилов-Червен се чувствам свободен да не гласувам за президент.

 24. Увъжаеми разочаровани от Софиянски Бакърджиев и сие ако сте истински поддръжници на идеята не бива да ви пречи това че и ОДСили ще подкрепят Христов.Тука става въпрос за избор на десен кандидат.Все едно ако всички застанат зад него да кажем няма да го подкрепя понеже РЗС е проект на БСП и го подкрепя.Няма да го подкрепя защото НДСВ еди какво си или за който се сетите.Или щом РЗС ще гласува за Прошко аз пък няма.Това за мен не е сериозно.ДСБ продължава да е лоялен партньор в Синята коалиция.Целта е да пратим тази двойка на балотаж дори и с цената на този компрамис.Сигурен съм че за парламентарните избори ще имаме Синя коалиция без задкулисни договорки и ОДСили.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.