Защо ме убиха- обяснението на Политковская

Преди пет години в Москва беше застреляна руската журналистка Анна Политковская. Защо?

Заподозреният като съучастник в убийство, милиционерът Дмитрий Павлюченков, проговори наскоро и заяви, че поръчителят на убийството е поискал то да бъде извършено не по-късно от рождения ден на Владимир Путин на 7 октомври, а идеалният вариант бил то да бъде извършено на самия ден, съобщи Лента.ру

Ето отговорът на въпроса според самата Политковская от нейната книга „Русия на Путин”, издадена в Русия през 2004 г. Някои от оценките й за Путин:

„Той реши да основе цялото си управление изцяло върху подкрепата на олигарсите, милиардерите собственици на нефтените и газовите находища на Русия. Путин е приятел с едни от тях и води война срещу други и в това според него се заключава държавническото изкуство. В тази схема обикновените хора не са предвидени”. („Русия на Путин”, БАРД,София,2007 г.,стр. 218)

„Защо толкова не харесвам Путин? Точно затова не го харесвам. Заради сухата му деловитост, която е по-лоша от престъпление, заради цинизма, расизма и лъжите му, заради газа, който използва при обсадата на „Норд-Ост”, заради избиването на невинни хора, което не спря нито за миг през първия му президентски мандат”. ( с. 308)

„ И преди в Русия сме имали лидери с подобен мироглед. И това ни е довеждало до трагедии, до масови кръвопролития, граждански войни. Не искам повече. Затова толкова ненавиждам този типичен съветски чекист, когато го видя да крачи наперено по червения килим в Кремъл към трона на Русия”.(с. 310)

Както се казва – и Георги Марков, поднесен като мъртъв подарък за рождения ден на Тодор Живков на 7 септември 1978 г., не би могъл да си изпроси съдбата по-убедително от Политковская, сервирана като кървава торта за Путин на 7 октомври 2006 г.

 

26 мнения за “Защо ме убиха- обяснението на Политковская”

 1. “Когато народът се бои от правителството – това е тирания! Когато властите се боят от народа – това е свобода!”, надпис на един от лозунгите на протестиращите сега във Вашингтон. От десетилетия, българите и руснаците живеем в тирания.

 2. Хубаво е, че ни го припомнихте и направихте паралел с поръчковото убийство на Георги Марков, г-н Инджев. Поклон пред светлата памет и на двамата убити журналисти, които се осмелиха да говорят истината. Знаете ли какво е моето желание – на мястото на всеки унищожен по този долен, страхлив начин журналист, да се появят двама също толкова смели и умни журналисти, които да не спират да говорят. Дори и с риск за живота си.

 3. 07.10 е двузначна дата. На нея отдаваме почит на Политковская, и изпитваме потрес и скръб. Но същевременно на същата дата отдаваме почит и нужното уважениепо повод рождението на една светла личност, въздигнала Русия от пепелищата на Горбачов и Елцин.

 4. Лошо г-н Инджев, не виждам нищо в тази ваша статия за г-н Гоце, може би имаше възможност да вплетете нсичко което е написано по-горе с нещичко от неговите деяния. Жалко, колко жалко.

 5. И Свилен Капсъзов е убит на рожения ден на Николай Хайтов,: “…на 15 септември 1992 г., когато е старателно „катастрофиран” от специално обучения служител на ДС Георги Едрев ”при неизяснени”, а всъщност съвсем ясни обстоятелства…”(точно на 15 септември 1992 – рожденният ден на «възродителя» Хайтов) Свилен Капсъзов ще бъде ликвидиран „при пътно-транспортно произшествие”, както пише във великолепния си анализ литературният критик Вихрен Чернокожев.

 6. Някои са склонни да дадат жертви за Путин. Напр. спират шофьор на кръстовище и го питат:
  “Путин е отвлечен. Похитителите искат 10 милиона долара иначе ще го запалят с бензин! Вие колко давате?”
  Шофьорът отговаря:
  “Давам 10 литра!”

 7. “…и преди в Русия сме имали лидери с подобен мироглед…” Не! В Русия винаги е имало само и единствено лидери с такъв мироглед! Царска, болшевишка, постболшевишка, без значение! Винаги това е мирогледът!
  “…реши да основе управлението си върху подкрепата на…” На партията!! На кого друг? Кои са олигарсите, новобогаташите, петролните милиардери? Ами престъпните босове? Според Литвиненко, Путин в кметството на Санкт Петербург е бил навигатор именно на подземния свят. Може и да не съм съвсем точна, книгата не е у мен, но беше нещо такова.
  Путин е продукт на ВКП(б) и КПСС! Партията го изпрати във властта. И той ще бъде там докато ТЯ каже!

 8. Съобщение на пресцентъра на МС.
  МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ БОЙКО БОРИСОВ ПОЗДРАВИ РУСКИЯ СИ КОЛЕГА ВЛАДИМИР ПУТИН ПО ПОВОД РОЖДЕНИЯ МУ ДЕН
  07 Октомври 2011
  Премиерът Бойко Борисов изпрати поздравителна телеграма до председателя на правителството на Руската федерация Владимир Путин, по случай неговия рожден ден.

  „Изразявам увереността си, че със съвместни усилия ние ще продължим да развиваме дългосрочно и конструктивно сътрудничество във всички области между  Република България и Руската федерация, в интерес на нашите два исторически свързани народа”, пише в писмото си г-н Борисов.

  Той отправя и пожелания за много здраве, неизчерпаема енергия и всеотдайност във високо отговорната дейност на своя колега Владимир Путин.

 9. Молба само имам – а даите малко почивка на другарите скъсаха се да викат “омръзна ми да се срамувам”.Аз незнам кога са започнали,може много да са се изморили.Истина ви казвам незнам…

 10. Много би се радвал на статия на тема:
  Има ли поне едно значимо събитие през последните 23 години,което да не е било режисура?

 11. С тези си реплики, леко и без много напъни ще заблести вашият духовен мир.

 12. В Интернет можете да прочетете и такива неща:
  http://korrespondent.net/business/web/1269684-heshteg-spasiboputinuzaeto-stal-glavnym-trendom-v-twitter

  Я на Роллс Ройсе езжу летом, #СПАСИБОПУТИНУЗАЭТО
  На завтрак скушала конфету, #СПАСИБОПУТИНУЗАЭТО
  Не угрожают нам кометы, #СПАСИБОПУТИНУЗАЭТО
  Газ пущен в срок, но его нету, #СПАСИБОПУТИНУЗАЭТО
  Ползем назад – в Страну Советов, #СПАСИБОПУТИНУЗАЭТО
  Дышали смогом прошлым летом, #СПАСИБОПУТИНУЗАЭТО
  В конце тоннеля нету света, #СПАСИБОПУТИНУЗАЭТО

  От мен бих могъл само да добавя:

  В Болхарии сегодня болгаров нету
  #СПАСИБОПУТИНУЗАЭТО

 13. Към добромир:

  Когато се опитвате да бъдете язвителен с “аргумента” откъм какво била празна една статия ( която не съм ви карал да четете- тоест персоналноно
  насочената ви агресия си е изцяло ваша инициатива), само показвате празноглавие, но очевидно не ви е достатъчно да го направите еднократно. Което се разшифрова така: дайте да защитим безпомощния, мъничкия и слаб др. президент от всесилния блогър Инджев. Опитът ви за ирония е на нивото на самия охраняван от вас обект, който снизходи да ме нарече “безобиден журналист” .
  Именно фактът, че не разбирате как се излагате , ви прави духовно принизен, разчитащ чрез анонимността това да си остане между вас – между истинската и фалшивата ви самоличност.

 14. Тиранията не се страхува от “народ”, тя се страхува от ХОРА,ЛИЧНОСТИ!!!! “народът” се страхува от СВОБОДА :(((

 15. “Да би мирно седело да не би чудо видело” -добромирна реплика.Дали да не си помисля как пада поредният летящ обект “не където трябва” !сВише духовен мир !

 16. Ние за беда , не знаем рождения ден (рождените дни) на човека (или някокото човека) , който(които) в действителност разполага(т) с държавата “ни”. Защото не го(ги) познаваме , а повечето от нас може никога да не са го(ги) и виждали.(Нарочно не използвам глагола “управлява” , заради корена)
  Освн това у нас и “враговете на режима” са твърде слаби , за да заслужат участта на Политковская. Което означава че самият ни “режим” е по-силен дори и от Путинския.

 17. Goce e glaven kuklovod i provodnik na ruskite interesi v Bulgaria, poradi koeto e savsem estestveno, che e zamesen v povecheto vatreshnopoliticheski temi.
  Edin nezavisim jurnalist kato Indjev ne moje da otminava tozi fakt, viden otdavna s prosto oko i za nas, ne-jurnalistite.
  Zatova ne sa nikak korektni namecite ti, che Indjev svarzva s Goce proizvolno i samo ot lichna omraza povecheto temi, po koito pishe.
  Istinata e, che toi e edin ot shepata jurnalisti, koito imat smelostta da narichat groznite neshta v bulgarskia politicheski jivot s istinskite im grozni imena.

 18. А дали Политковская си е давала сметка ,че някой който мрази Путин повече и от нея е можел да я използва като “жертвен агнец” и по този начин да окървави тортата на Путин за рожденният му ден т.е да внуши,че Путин е поръчал нейното убийство. Такива твърдения има в руската преса и те се цитират и в Германия.Така че,нещата може и да не са такива каквито изглеждат,както е и в лябимата ми игра на покер,но за съжаление някои хора си играят на покер с човешкият живот.

 19. А дали пък Литвиненко не си е давал сметка че цереу-то , което мрази путин повече от него не го е отровило с полоний , за да ни внуши че путин е отровителя , тъй като Литвиненко го беше обвинил във взривяването на двата жилищни блока , взривени всъщност пак от цереу-то с цел да се внуши на света вина за справедливата руска контраофанзива срещу вероломната инвазия на пъклените чеченци. Не знам точно в коя преса има такива твърдения , но те се цитират отдавна в кръчмата на Нанадолно Горнище. Така че , както е в любимата ми игра на сварка , нещата може и да не са такива каквито не изглеждат.

 20. До Емил Караиванов “Не позволявайте на шума от мнението на другите да заглуши вашия вътрешен глас. И най-вече, имайте куража да следвате сърцето и интуицията си.” Много добре казано от Стив Джобс,не мислиш ли?

 21. до EVELYN R.:
  Мисля. Но въпреки това ЕМИЛ КАРАИВАНОВ е прав.

 22. Да му се не види! Да не смее човек да умре!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.