Съветското нехайство пред истината в България тревожи Съвета на Европа

Както са я подкарали нашите елитни ръководители, включително и сред опозиционния „елит”, скоро няма да остане международна инстанция, която да не им гласува вот на недоверие. Не вярват на правителството, което упорито отрича да има етнически проблем в България, нито на соцопозицията, която пък се опитва да го обяви за „политически” , за да го пришие на опонентите си с днешна дата и с надежда да дръпне малко надолу смокиновия лист на срама от онова, което се вижда отзад (във времето): същото бездействие и съответната вина за задълбочаване на въпросния „невидим” за тях проблем.

След ООН, с категорична оценка за съществуване на етническо напрежение се изказа и Съветът на Европа, най-старата демократична институция на континента, членството в която беше първото условие за международното признание за демократизирането на България в началото на 90-те години. Без преодоляването на това стъпало днес нямаше да сме нито в ЕС, нито в НАТО ( а когато ни приеха дори ни натовариха с мониторинга на Русия като кандидат за членство). И ето че днес вече ни порицават- подобно на самата Русия, която е чест „клиент” на заклеймяващи документи за нарушаване стандартите на демокрацията от страна на този общоевропейски орган.

„Наистина сме много разтревожени от вълната антиромски настроения, изразени през последните две седмици в България след инцидента в Катуница, заяви в събота пред БНР специалният представител на генералния секретар на Съвета на Европа по ромските въпроси Жерон Шокенбрук.”.

Тревогата на Съвета на Европа контрастира с нехайството на властта. Тя , чрез премиера Борисов, отново окачестви с предизборна бодрост, че нямало етнически момент в протестите, избухнали в, след и къде ли не след Катуница. Отиваме на местни избори с международен отзвук още преди да са се състояли и на президентски с местно значение- доколкото само на местна почва може да бъде продадена добре охраняваната от раболепните медии лъжа, че тук всичко си е наред и само някакъв си селски самозван цар мъти бистрата ни вода ненапита.

19 мнения за “Съветското нехайство пред истината в България тревожи Съвета на Европа”

 1. ne moga da razbera kak moge chovek kato ivo ingev loito se polzvashe ot vsichki oblagi na komunisticheskij regim sega da se pravi na gertva.gospodina beshe svvvsipezialen pratenik v hugbina. vsichki znaem koi hoora mogeha da izlizat izvan stranata .pri zadarganeto na sergei antonov toi ne napravi nishto a bojn traikov se izpravi v zashita sreshu italianskia sad i izchisti imeto na bg .a gospodin indgev deto dnes se pravi na demokrat se beshe skril njkade.tova e istina za yozi chovek .

 2. Г-н Инджев,
  Като фактология, мога да добавя,
  Г-жа Бъчварова/PR/ окачестви генезиса в Катуница като -МЕЖДУЛИЧНОСТЕН. ТОИ НЕ Е МЕЖДУЛИЧНОСТЕН. Той е между бивша кметица и самозабравил се Киро. Между държавна власт и местен жител.
  ГЕРБ повидому не анализират фактите. Шестаците по принцип са много по-умни в анализа. Явно ГЕРБ сега са в предизборна камания.

  С Уважение :Б. Илиев.

 3. Към :iva
  nasito.n27@abv.bg

  Печелите седмичната класация за най-абсурдно твърдение ( по критериите на противопоставянето по линия на привилегиите): ако има нарицателно за ползвател на привилегиите при комунизма, то името му спокойно може да е Боян Трайков.

  Аз получих привилегията да замина като пушечно месо за Ливан (без никаква подготовка и квалификация- дори не ми позволиха да изкарам шофьорски курс и в Бейрут го минах с цената на 4 катастрофи като самоук във военна обстановка), за да запуша кадровата дупка, която не пожелаха да запълнят “храбрите” кадрови офицери на ДС и военното разузнаване.

  Трайков имаше привилегията да се разпорежда с държавата от своята висота- беше последният номенклатурчик, изпратен на лечение в чужбина ( Франция, където кореспондентът на БТА му беше момче за “всичко” в тази последна, обслужваща мисия, но днес преподава журналистика и минава за голям познавач на Европа ), финансиран от ЦК на БКП, т.е. от българските общи пари ,където избяга при сътресенията след свалянето на Живков. Неговия портрет Трайков смени светкавично с лика на Петър Младенов още преди България и светът да научат какво е станало на партийния преврат на 10 ноември 1989 г.( така ние в БТА разбрахме изпреварващо какво се случва).

  Беше член на ЦК на БКП, шеф на журналистите, на радиото и БТА . За него написах на 1 април 1981 г. с големи букви на вратата на агенцията :” БТА: Boyan Ttraikov Agency”, но плакатът ми бе гневно скъсан от шефката на отдел “Кадри” по сигнал на милиционера на пропуска. Не им беше смешно. На името на тейко му, Георги Трайков, имаше наречен цял град – за заслуги за публичното убийство на земеделската идея в угода на Сталин.
  На една среща в Стара Загора на същия с нас, младите журналисти, му направих забележка да не пуши в затвореното помещение. Втрещи се от нахалството ми , а с младия по онова време Максим Бехар от в. “Работническо дело” след това се скарахме жестоко в една хотелска стая този повод, защото ме обвини, че съм се правил на “интересен”. Има доста живи и именити и днес свидетели. Ако искат, могат да потвърдят, без да ги подканям.
  Да не продължавам, защото не си заслужава(те)…

 4. А вие, Ива, да не сте нещо като член на семейството на Боян Трайков? Нещо някакси много пламенно се изказвате. Освен това истинска мъка е да ви се прочетата 4-те реда.

 5. Извинете господин Инджев,но Вас насила ли Ви накараха да заминете за Ливан?Ако не, тогава какъв беше Вашият мотив да запушите тази кадровата дупка,която според Вашите думи е била предназначена за кадрови офицери на ДС и военното разузнаване?Не се заяждам,а просто питам. Аз бях все още дете и по време на военното обучение отказвах да си сложа противогаза,също не можех да понасям преди манифестациите да ме контролират дали имам тъмни обувки и затова един път просто не отидох,макар че знаех какви ще са последиците,защото не исках да ме командват комунистите,а вие сте бил достатъчно възрастен да откажете да заминете.Бях много щастлива ,когато дойде новината,че светът се променя и този кошмарен живот,който водехме изведнъж изчезна.Мечтата ми се сбъдна толкова бързо,аз направо го сметнах тогава за чудо.

 6. Do Iva,

  Отдавна не чета нищо написано на шльокавица.
  Всеки българин, който уважава себеси и своя произход не трябва да чете нищо написано по този начин – с небългарски букви, а в конкретния случай и без нито една главна.
  Да пишеш за българи така е глупост.
  А от друга страна да се очаква смисъл от нещо написано така е безпочвена наивност.
  Аз dorogaya Iva не четох mnenieto – не съм толкова наивен.

  “Другаре” ченгета в мрежата смятат, че да ползват латиница и да не спазват правилата на писане ги маскира като млади, прогресивни и полезни, т.е. обратното на същността им.

  Иво,
  знам, че сега ченгетата от сърце съжаляват, че не са те ‘научили”, т.е смачкали като личност, когато “и хляба и ножа” са били в тях.

  За нациналните социалисти няма нищо по-презряно от вътрешно свободния човек. Те затова ‘с решаващата помощ на Съветската армия” са избили десетки хиляди български интелектуалци. Понеже са знаели, че тях просто не могат да ги “научат” да целуват ръкцете на окупатора РУСИЯ и селяшките му местни сатрапи.

 7. към Evelin:

  Не, никак не се заяждате, само леко се подигравате от висотата на невъзможността да сте била в подобна ситуация да избирате между живуркането като репортер в НРБ и кореспондент в меката на световната журналистика, какъвто беше опасният за живота Ливан по онова време.

  Явно смятате за голям подвиг и съпротива на личността отказът да сложите противогаз ( такива случки в живота си имам десетки, но смятам за недостойно да ги използвам като илюстрация на свободолюбието си, най-малкото защото не е честно да ги представям като осъзнат антикомунизъм, на какъвто не съм бил способен в младостта си поради цялата грамада от обстоятелства, стоварили се по рождение и без право на избор върху цялото ми поколение- при липса на семейна среда, която да е алтернатива и отдушник на официалната смрад, това беше просто абсурдно да се случи преди да получа шанс за информиран избор…).
  Защо ли изобщо обяснявам толкова очевидни неща – вероятно защото има доста лошотия на този свят, която обича да дърпа в кочината всеки, който се е измъкнал от нея.

 8. Какъв героизъм само, да не отидеш на манифестация. Аз пък веднъж отидох на училище без червената връзка… мъка, мъка.

 9. Ето това е, гн.Инджев, квинтесенцията на проблема!! Стреляте право в десятката! “…По рождение и без ПРАВО на избор…”! Семейната среда без алтернатива е също основния проблем на всяко общество! Децата винаги са жертви! Те нямат избор за нищо. Дали да се родят, при кого и къде, със или без религия, образование, страна, историческо време. Смешно е да се обвинява една личност, че се е възползвала от каквото и да е, преди да навърши поне 21 години. За после вече е друго, а и въпросът е прекалено сложен и няма еднозначен отговор. Аз съм преминала през толкова различни убеждения в живота си, че много добре разбирам абсолютната невъзможност за последователност в съдбата на един индивид през целият му житейски път! Както е казал Норберт Винер: “В основата на всички емоции стои липсата на информация”!

 10. Драги Иво,с твоята гражданска позиция стоиш толкова високо,че всички комунета и ченгета дори не могат да ти целунат овувките!Въди жив и здрав и продължавай да ги дразниш !!!!

 11. a za6to ne se zapitate v 4ii interes e da ima etni4esko naprejenie v BG…ne slu4aino evripeizite kat s erihonska truba tas ideq ogladqt…

  pp izv. se na vsi4ki za latinizata, no v slujebnite PC ne moga da instaliram kirilik

 12. Защо тази ива (от първото коментарче) се държи като опушена пчела? Защото се е надишала с отровен фашкиен пушек от медиината пръскачка на “Пчеларя”! Бате Иво Инджев е моя учител по смелост и камертон на истината!

 13. Комунистите и тука се опитват да се намърдат с надеждата да съсипят и този сайт подобно на svobodata. Няма да стане.
  Подобно на Костов, който още 20 години (оптимистично 20) ще е виновен за всичко за разлика от други “лидери”, управлявали доста повече и/или по-скоро, ти Иво си трън в седалищата на червените :). Жалко е, че сте малцина свестните журналисти.

 14. Вярвайте на Иво Инджев, както повярвахте /надявам се/ и на Владимир Костов, който се отказа от всички привилегий като полковник от ДС и получи в подарък съчма с рицин, но за щастие оцеля. А Георги Марков не успя и сложи кости далеч от България. Не всички могат да бъдат като тях,но нека ги има,за да не забравяме злото!

 15. Най-истинкия въпрос по циганския проблем е – кой ги остави да лентяйстват и мародерстват бензаказно толкова години в по-голямата си част… кой с прецизно социално инжинерство накара, через това, мнозина българи да слагат всички цигани под общ знаменател… кой стои зад (това се води обществена тайна) неписаната заповед полицаи и магистрати да не закачат или да са максимално снизходителни към циганите (всеки заловен е МНОГОКРАТНО “регистриран”… и така до следващия път…), кой насърчава циганския расизъм към нас – искат да ни колят, да ни бесят, да ни правят “косово” и “турско”, викат ни гяураи (гаранция че даже не знаят какво точно значи) – има доста да се порови, но дали има воля… според мен жокерите са два – социално слаб и необарзован електорат и апетит към парите за интеграция…

 16. Към Иван Б.

  Ако обобщението, че циганиТЕ ни викат гяури и т.н. е вярно,то толкова вярно трябва да е , че българиТЕ сме хитлеристи и искаме да ги направим на сапун. Или нямате нищо против?

  Толкова ли е трудно да се разбере,че “снизхождението” спрямо престъпници от цигански произход ( обикновено в областта на битовата престъпност, която обаче най-много се вижда и тормози “обикновените” хора) е нищо, в сравнение с пълната липса на справедливо възмездие спрямо българиТЕ в ограбването на цели банки и милиарди – включително и от циганите. Затворите са пълни с цигани, но там няма нито един българин от истински големите виновници за големите зулуми в страната.

  Бил съм два пъти в живота си в съда- веднъж като свидетел и веднъж като тъжител. И двата пъти поводът беше битова престъпност на рецидивисти, чистокръвни български престъпници ( това по повод на някои реплики,че не съм бил лично засегнат и затова съм бил обичал циганите).

  Изобщо, ако смятате да продължавате да се опитвате тук да палите расови фитили, по-добре ходете при щурмоваците с факлите и блесналите фанатични погледи- именно тях властта толерира демонстративно, вместо да вземе мерки срещу институционализираното им присъствие и представителство на парламентарно ниво.

  Ако сред циганите някой някъде е крещял идиотски лозунги срещу българите, това едва ли оправдава организираните крясъци на военизираните отряди на Сидеров, които са откровено копие на кафявите ризи в Германия от печално известния истрочески период ( дори по външни белези, да не говорим по смисъла на расистката пропаганда). Нещо не ми е известно да има цигански щурмоваци в полувоенни униформи, които да държат речи на езика на омразата с мегафони по митинги и площади , но може и да се появят най-накрая, за да доставят удоволствие на всички, които да кажат: “ето, казвахме ли ви”! – и да се започне една чудна гражданска война.

 17. До Иво Инджев

  Далече съм от палене на фитили, разбирам прекрасно позицията Ви и дори съм съгласен почти на 100 процента… но нямам как да иамаме расов проблем с циганите, защото сме от една раса… не съм виновен аз, че са толерирани от държавата по някакъв начин, за сметка на останлите етноси в стараната… това е правено нарочно и с цел, която е във вреда както на циганите, така и наша… не съм съгласен да се лепват расистки етикети на хората, след като имат различно мнение от т.нар. “политкоректно” по тази тематика… за да тегля чертата, защото няма как да споря с Вас(не съм ви нито на годините, нито на опита) – отново ще кажа, че двете неща, които доведоха до това положение за мен са основни – да се “усвояват” пари за интеграция и поддържане на лесен за купуване електорат… честно си призанвам, че нито един “интеграиран”(слагам в кавички, защото за мен тези понятия и процеси се изпразниха от съдържание заради нищонеправенето и “усвояването” което споменах) циганин който познавам, не е минал никакви програми за интегриране… просото си работят, живеят, гледат си децата и семействата и не помислят да се отделят в гето…

 18. Към Иван Б.

  Това, което се опитвам вече много пъти да кажа по най-простичкия начин е, че тезата за някакво привилигировано отношение към циганите изобщо не е вярна.

  Вярно е, че има безхаберие и то се вижда и при отказа на системата да постави на мястото им конкретните престъпници- но тъкмо най-големите от тях изобщо не са цигани и са отгоре на всичко на почит, демонстрирайки много по-разрушителна за обществото ни недосегаемост.

  Децата на България не желаят да подражават на “толерирания” престъпник Манго, който не си плаща сметките , а се възхищават на някой от онези босове с яхтите. И знаят много добре, че тук пътят към луксозния живот минава през прегазването на законите- това виждат те и това искат да имитират. Най-лесно е да бъдат насъскани обаче срещу едни голи и боси хора с друг цвят на кожата. Защо смелчаците с бръснатите глави не атакуват цитаделите на побратимите на Рашков, които не са цигани, но пък са обкръжени от цели частни армии. Ясно е…
  Ако сега има такова ниво на омраза по расов признак, какво ли би станало, ако циганите решат да отвърнат с някаква форма на организирана съпротива- да речем да формират щурмови отряди, по подобие на атакистите? Сините каски на ООН ли да викаме да ни разтървават тогава?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.