Другарю Борисов, вие сте голям художник!

С решението си да направи премиера Борисов свой почетен член Съюзът на българските художници ( СБХ) се нареди в следния списък:

Съюз на българските писатели
Съюз на архитектите в България
Съюз на филмовите дейци
Съюз на българските журналисти

Това бяха творческите съюзи, които съвсем не творчески, а откровено политически се възмутиха от художествената интерпретация на съветската окупационна героика, (просъществувала по-малко от седмица) осъвременена в цвят и образ на 17 юни тази година. С патетични слова в защита на съветския колониален символ (и още по-значим знак на българското раболепие пред лъжата за благодарността на целокупния български народ към нашите колонизатори) въпросните творчески съюзи, без да са свиквали свои форуми за одобрение на подобна позиция, поставиха себе си в услуга на покойния СССР и неговите днешни руски продължители, както и въпросът: що за „творчески” гняв е това и защо все още има почва у нас?

Днес склонността към подобно подмазвачество към силния на деня демонстрира и СБХ. Ще бъде обаче интересно да видим, дали и с какви очи ще се възмутят от това от БСП, при положение, че техни хора по върховете на съхранените по соцмодел някогашни казионни структури за контрол над творците в България сториха нисък поклон по абсолютно същия начин, само че дори не на български, а на чужд идол.

Ако човек е художник, архитект, писател или журналист , направо може да умре от срам заради самозваните изцепки на претендентите да изразяват общото мнение на цели гилдии творци. Защо се стигна обаче дотам ръководствата на въпросните съюзи да си присвояват правото да дефилират с подобни инфантилни инициативи без да срещат съпротива от самите творци, които не са съгласни с тях? Феноменът отново е свързан с употребата на контраста между мислещите с лявата половина на политическия мозък и техните опоненти в дясно. Свободните духом не си падат по „организационната работа” – тя е в кръвта на партократите с опит от вече не толкова близкото минало. Те не се гнусят да си запазят позициите и да ги укрепват, за да бъдат употребени по споменатия по-горе начин. Така „естественият” подбор изхвърли от съответните ръководни структури индивидуалистите, за да останат там само представителите на левичарски настроените среди, за които групирането е въпрос на отколешен стаден инстинкт.

Каква ирония: комунистическата идеология винаги е водила борба с индивидуализма като „вредно” явление, който обаче се оказа извънредно полезен в днешно време за целите на посткомунистическата пропаганда в напъните й да създаде лъжливото впечатление, че журналистиТЕ, художнициТЕ, архитектиТЕ, и т.н. творци вкупом винаги са на едно мнение, щом им свирнат от Москва или от централата на БСП!

Ако не вярвате, дайте един пример за ефективна защита на интересите на някоя от тези гилдии по линия на въпросните закостенели структури. Има ли смачкан от властта български журналист, за когото СБЖ да е пролял една, макар и лицемерна, но публична сълза чрез своя интервенция в полза на прегазения? Няма такъв и няма такава практика, защото фактически няма и такъв съюз – има окопали се чиновници, които от години се борят помежду си за наследените от времето на НРБ имоти и собственост, докато знайните и незнайните ( че кой да ги направи знайни?) жертви да началническия тормоз върху журналистическата гилдия изобщо не попадат в полезрението им.

Така че, след като Борисов е обявен за почетен художник, предлагам от Съюза на ветераните подмазвачи да му изпеят дружно на светлия празник при връчване на званието подходящата за целта песен на бившия концлагерист в Сибир Юз Алешковски ( писана през 1959 г. след развенчаването на Сталин от Хрушчов) “Песен за Сталин. Повечето от нас я познават от изпълнението на Висоцки със запомнящия се рефрен: „ Другарю Сталин, Вие сте голям учен”!

46 мнения за “Другарю Борисов, вие сте голям художник!”

 1. i natiurmort s tikva na kandidatstudentskite v Akademiq dogodina zaduljiteno da vuvedat!

 2. Почетната титла се връчва за заслуги по запазване на изключителните образци на социалистическото изкуство в Музея на соца.Хода беше гениален при положение, че всички очаквахме Музей на тоталитаризма и още не можем да си отговорим на въпроса -Кажи кво стана, кажи кво стана…Не е забравен и главния Мултак на Републиката.Сакън.След почетната титла от Водородното дружества незнайно по какви причини и тази от Планинската спасителна клужба това признание е връх в творчеството на г-н БМБ.

 3. Сега е ред на софийския университет да го произведе /по подобие на неговия първообраз Тодор Живков/ в doctor honoris causa perduta.

 4. Да се готви Светия Синод но не знам каква титла ще му присъди или направо ще го канонизират за светец ? 🙂

 5. абе,това наистина ли е истина?щото просто не мога да го повярвам!!!!! Оруел,Оруел,защо не си жив сега? Щеше да напишеш продължение на 1984-2010 и продължението сигурно ще е по-добро! Е,как да не се гордея че съм българин!?!?!?А Вие???

 6. Към Todor Todorov:

  Би могло, обаче с някоя особено формулировка, защото Борисов всъщност става почетен художник заради присъждането на сградата на “Шипка” 6 в полза на СБХ, макар за нея да претендираше СУ. Което не пречи да стане доктор хонорарис кауза на СУ за заслуги по разтоварване на университета от грижата за за стопанисване на въпросната сграда.

 7. просто много думи съм употребил – исках да акцентирам върху кауза пердута

 8. Песента “Товарищ Сталин…” е на Юз Алешковски. Висоцки я е изпълнявал малко,в началото на кариерата си

 9. Земята на която е построена сградата на СБХ, никога не е била на братя Георгиеви и на Университета, държавна е. Сградата е построена изцяло с пари на СБХ и е предназначена за изложби, това може да се види от всеки, ако я посети. Апетитите на Университета са за пари.

 10. Е-еех,Иво,Иво! Неблагодарно момче излезе ти! Колко направихме за теб! А сега плюеш. Може ли така бре? И по мен хвърляш кал. Защо бе, Иво? Ние те направихме журналист. Дадохме ти диплома, работа, човек стана покрай нас бе! Деянов това, Деянов онова. Слушай, ние с теб, Иво, си приличаме, много си приличаме. Нас ни роди Червеното знаме! Аз не го забравям, като някои хора. И винаги ще съм верен. Ние пак сме тук! И на всеки километър! Разни ми ти там ЕС-МЕС, НАТО-МАТО, да не си въобразяваш, че ще ни спрат или уплашат? Слагаме ги в малкия си джоб, така да знаеш! Пак ще настане славното време. Нали знаеш, когато над Дунава се мръкне. С всички ще се разправим! И с ренегатите също. Както на Девети – тоягата ще се върти, камионетките ще бръмчат тихо в среднощните часове, шмайзерите и маузерите ще им пригласят.
  Каквото щеш си разправяй, но помни, че ние направихме нещо от тази страна. Да, точно така! Ние! И пак ще дойдете при нас, когато се спекат работите. Гладни, голи и боси ще бъдете. Ще работите до като умрете и нищо няма да притежавате цял живот. Ще гледате как едни трупат богатство, а други потъват в бедност. Как едни се лекуват в частни болници, а други не могат на лекар да отидат, защото не могат да си платят осигуровките. Ще стоите безработни, ще се храните с боклуци, а децата ви ще стават наркомани и престъпници. И ще мръзнете, та от студ ще посинеете! Няма ги вече братята,а? Да дават газ и петрол ей тъй, за жълти стотинки. Долари искат. Някаква пета колона ви се привижда, но забравяте, че без Русия не можете! Това е то. Само ти, Иво, не го знаеш. Разните там излюпени демократчета, също го разбраха. Костовци, Бакърджиевци, Софиянски и прочие тикви(създадени от нас), го проумяха навреме и свършиха нужното. Че как иначе? А от американците, на които възлагахте големи надежди, какво получихте? Среден пръст! Те на никого нищо не дават, Иво, не разбрахте ли? Така че, дръжте се за нас, че лошо ви се пише. А кратуните в парламента, разните там партии и партийки, Гоцета, Боцета и тем подобни, те на нас връзките да ни връзват. Телевизии, вестници, журналисти и журналистки, анализатори и политолози, социолози и други подмазвачи, ние ги създадохме и те на нас хоро ще играят, глей си кефа! Майор Деянов ти го казва! И АЕЦ “Белене” ще построим, и паметници ще има, Тодор Живков ще честваме и петолъчката ще грее пак аленочервена над София!!

 11. Нека, нека, нека да нахалства още повече Боко, нека да нахалства, та всички да се убедят що представлява и колко струва!!! “Почетен художник” щял да стане – егати наглостта!

 12. Към:

  майор Деянов
  red.ulianov@abv.bg

  Не знам колко читатели ще имат търпението да ти изчетат пасквила ( повярвай, не съм го чел и аз- не се ласкай, стигаха ми няколко думи), но го оставям на желаещите изследователи на мозъчните увреждания, които причинява на неуравновесените индивиди с множествена симбиоза на глупоста+злобата.

  На учените с миксроскопите- пожелавам успех в неблагодарната им мисия да се ровят с противогази в тези остатъци от трупа на миналото, което претендираше да е бъдещето да целокупното човечество ( или поне на онези 10 на сто, които биха доживели до неговия истински комунистически финал- според калкулацията на сифилистика Ленин).

 13. Приказ: Вьiдвинуть майора Деянова в званием Маршала Советского союза за его вьiдающую отвагу в борьбе с Инджевьiм, мерзкий враг нашей символики в Болгарии!
  Подпись: Йосиф Висарионович Сталин, глава СССР и вьiдающийся деятель мирового генного инженерства на основе социально – политические методьi!

 14. Боце , какво говориш бре ? За чудо , направил – ненаправил , иди-дойди , ще му измислим ако се наложи . Ама за светец поповете имат друго , много по – задължително условие . Сакън !

 15. Само в Бг
  И само сред най големите болшевики,
  Посредствеността, простотията и липсата на качества се приемат …. за положителни качества.

  pp edvam go is4etoh toz major…

 16. Ех “майоре Деанов”! Самопроизведе се в майор, приличаш на Майор Майор Майор, пънеш се като на подполковник, ама акъла и лозунгите ти на фатмак.:))) И амбициите ти фатмашки.
  Компривет!

 17. Какви са тези съюзи на журналисти,артисти,писатели,художници?…От вас се иска да сте независими и оригинални творци.
  Времето ви на комунистически пропагандатори е свършено!..Капут!
  Разпуснете идиотските си съюзи.
  Няма такива в цивилизованият свят.

 18. ╔════════ ೋღ❤ღೋ ═══════╗
  Текста е направо в Десятката и с безценен принос към съвременната социална психология на мутро-болшивеките,на които винаги им се е искало да интелектуализират Нищото и Нищото в мозъка си позовавайки се на измислени индивиди,организации или цитати.Страхотно написано,г-н Инджев -напълни ми душата!
  ╚════════ ೋღ❤ღೋ ═══════╝

 19. Инджев, то хубаво сте го написал това, ама нерде раболепието пред властимеющата милиционерщина, нерде БСП и СССР?

 20. Какво стана с протестите в България?…НИЩО,е това ще се случи и с нашият живот…НИЩО! Да се надявам,че не задавам въпрос на мазохисти? На този аноним под пудковник Деянов явно са пуснали Интернет в болницата и той се е възползвал от клавиатурата. Предлагам да си го оставите да си виси нейде в пространството и да не му обръщате никакво внимание. Иначе статията на Иво както винаги си е в десетката !

 21. Щом е възможно Ахмед Доган да бъде самоук хидроинженер, защо да не е възможно Бойко Борисов да бъде почетен художник? Според мен това си е жива дискриминация. За едни може, а за други не може, нали!

 22. Такова унижение за българските художници не помня дори по времето на диктатора т.ж.!Проектирането и строежа на паметника на съветската армия е било голямо унижение за СБХ и за България,но все пак то е било наложено отгоре и отвън,при това Вълко Червенков не е станал почетен член на СБХ…Сегашното ръководство на СБХ надмина всичко и трябва да бъде изметено!От друга страна мисля ,че за сградата на Шипка 6 имаше окончателно съдебно решение…може ли Б.Б.да го промени?Как стават тия работи?…Въобще срамно и гадно!

 23. Продавам Робот-ленторез. Използва се при откриване на всякакъв вид строителни и други обекти. Бонус – софтуер за използване на Робота и като: Министър председател, Пожарникар, Мутра, Белотаджия за игри на вързано и др, може и да поздравява на английски с “конграчулейшънз дженерал”. . . .
  Вече може и да Рисува!!!

 24. Господин Инджев, имам една персонална молба към Вас. Много Ви моля, когато пишете Вашите материали, да пишете колкото е възможно по-бавно! Вземете за пример Вашият читател с ник “Ягода, Генрих Григорьевич”, който явно не може да чете бързо и за това написаното от Вас остава неразбрано от него и от някои Ваши читатели “мислещите с лявата половина на политическия мозък”. Това е! Както става ясно на всички ни, гениалните неща винаги и задължително са прости. Без изключение!

 25. Към:

  майор Деянов

  Знаем за вашия план. Както всичко руско /освен ако не е за масово избиване на хора – тук включвам и ядрените им централи/ е пълен боклук. Историята просто няма заден ход. С вас е свършено!

 26. Така е, вече е тревожен факт превръщането на Борисов в бог, икона, обект на култ по сталински образец. Червени бабички, родени през 30-те години на миналия век, все още проповядват тошизма и ТЖ, а за родените до десетина години след тях кумир и идол е именно ББ като “единствен спасител, обединител, на бандитите отмъстител” и “ловък играч”, нищо че с руснаците, но “щом не може иначе – значи така трябва за наше добро”…
  Но тези признаци сочат едно: чака ни тотално обсебване на всички власти, с последващите от там безконтролност, безнаказаност и останалите “екстри”, вследствие на една диктатура, а не се вижда краят.

 27. Както БЛИЦ писа още вчера, премиерът няма да приеме званието, само ще помага на художниците да разрешават проблемите на гилдията

 28. Искрено смятам, че написаното от Майор Деянов е една несполучлива саркастична злободневка и не следва да се приема сериозно. Невъзможно е понастоящем да съществува подобна дивотия в главата и на най-твърдия сталинист и чапаевец! Прав ли съм? А че нашите художници са за оплюване, така е, като започнеш от най-големите…

 29. До г.н Инджев:
  Да, това е знак за отдавнашната смърт на “интелигенцията”, която смърт наред с много други смърти (на собственика, на свободолюбивия човек, на моралния човек и пр.) е “базата” на сегашната “надстройка”.
  В същия дух е и другаря (кандидат, ама нов-стар) президент (от) Гоце (Делчев) – той пък щял да укрепва дружбата между НРБ и СССР, като държи широко отворена вратата на Европа за руския имперски интерес, и като държи напълно затворена вратата на СССР за европейски ценности.
  Към Таня Стоянова:
  Краят на диктатурата може да се види още от началото й – стига да има някой смел българин, член на ловна дружинка, който да използва принадлежностите си по предназначение. И в правилната посока.

 30. Само аз ли долавям “черна” ирония в поста на Деянов?

 31. майор Деянов ,Северна Корея те очаква! Там са твоите “братя”

 32. Пожълтяването на общественият живот у нас, като употребена тоалетна хартия, чалгизацията, профанизацията, опростачването и лумпенизирането са отличителни черти в поведението на нацията, за жалост, и то не от вчера и не определяни от политически режими. Духовно извращение, гавра, морален мазохизъм и дълбоко вкоренен азиатски вождизъм – това е състоянието на българския народ днес! Границата между сервилност и инфантилизация е нарушена, в опитите да се превърне в норма на обществен живот, една подигравка чието послание е съвсем ясно: простащината над всичко! Царят или пъдарят са начело – без значение!

 33. Maйор Деянов, толкова сте некадърни червените милиционери, че дори не можете да избивате хората като хората, ако зад вас не стои въшливата червена армия. Като я няма, сте като мишчици, по-ниски от тревата, и само спамите анонимно тук-там.

  А червени садо-мазо петолъчки ще се извисяват само в извратените ви мокри сънища.

 34. Към Media:

  Накарахте ме да прочета целия текст и виждам, че е възможно да сте прав.

  Иронията в случая е в това, че сме склонни да приемен за истина дори и подобна тирада на автор, който ни “будалка”, подразбирайки обратното на написаното защото твърде много прилича на често срещани брътвежи на запотени от злоба другари.Свикнал съм на такива отклонения от нормалността.

  На такава “прибързаност” в оценката обаче ме “приучиха” едни натрапници, които толкова държат да присъстват на всяка цена с коментарите си, че ме заливат с тях с единствената цел да ме тормозят с откровената заявка “поне” аз да ги прочета- удоволствие ,което не желая да им доставям.

 35. “Само аз ли долавям „черна“ ирония в поста на Деянов?”

  Не е черна. Ирония е. Агресивна и тъжна.

 36. “Нито един плакет на мен ще ми предаде каквото и да било, затова им го върнах. Да го дадат на този, който счита, че това ми е важно. Плакетът струва сигурно 2-3 лева”, заяви Борисов, цитиран от агенция “Фокус”.
  Оставям горното без коментар. Без коментар, зашото не съм съвсем фен на Борисов, но истината си е истина!
  И аз долавям иронията в поста на “майор Деянов”. Но по-важно ми се струва друго, което пропускаме. Иво го е написал: “…Свободните духом не си падат по „организационната работа” – тя е в кръвта на партократите с опит от вече не толкова близкото минало. Те не се гнусят да си запазят позициите и да ги укрепват, за да бъдат употребени по споменатия по-горе начин. Така „естественият” подбор изхвърли от съответните ръководни структури индивидуалистите, за да останат там само представителите на левичарски настроените среди, за които групирането е въпрос на отколешен стаден инстинкт…”
  Всичко е точно така, освен едно, това не е стаден инстинкт. Това е инстинктът за оцеляване. Инстинктът за оцеляване на осъзнатата посредственост! Хранителната среда на тоталитаризма дефиниран, като диктатура а посредствеността. И тук ако щете се коренят дори и финанмсовите кризи на държавните бюджети, което се случва в ЕС! Защото точно поради споменатия по-горе “етествен” подбор в повечето случаи обществените и държавни структури се пълнят с напористи и пробивни некадърници, все “наши” хора, които не могат друго освен да тъпчат по гърбовете на иначе свободните духом, но като правило индивидуалисти, за които организационната работа е изхабяващо бреме. Ако трябва раздават медали, плакети, почетни членства, почетни гражданства и т.н. абсурди само и само да се подмажат на съответните власти или властелини, но да си осигурят “кокъла”, захапан здраво в зъбите им. И когато за да се реши проблемът трябва да се правят реформи, които да намалят туморно разрасналата се бюрокрация и се повиши ефективността (намалят разходите за заплати)тези реформи винаги са “сериозни”, “болезнени”, “разтърсващи”, “драстични” и прочие и не стават. Защото трябва да се съкращават “нашите”, а те са се окопали допстатъчно добре и рядко някой се осмелява да ги бутне, за да не го бутнат те! И се отива към лесни решения, като рязане заплати на учители, медици или на пенсиите например. Пенсионерите и без друго са с единия крак в гроба и никого не могат да бутнат! И поради тази причина в информацията на агенция “Фокус” се долавя някакъв “свеж полъх”, нали!
  Поздрави на свободните духом!

 37. едно време имаше 1 камиони дето обикаляха и събираха фекалиите от тоалетните(външни)в София,ние като деца им казвахме ЛАЙНАРКАТА, въпросът ми е : кога от този съюз на лайнарите,ще предложат почетно членство на така нареченият ни министър председател по известен като боко тъпото
  мисля че почетната титла
  ЛАЙНАР НА РЕПУБЛИКАТА ще му отива мноооого

 38. Никой не може да отрече едно качество на Бойко и бойковчетата – майсторлъкът и енергията им в генерирането на гафове!

 39. Иронията в материалът на “майор Деянов” е толкова очевидна, че е срамота изобщо да се обсъжда. Фактът, че само един читател го е разбрал, не говори никак добре за нещата и способността за вникване в това, което се чете. На всичкото отгоре в текста има и ключ за четене между редовете, ама кой ти гледа? Та това е ироничен анализ на цялата червенотиквеническа апологетика и блянове, повтаряни до втръсване вече 21 години. Поне не сте ли запознати с обичайните опити за дискредитиране на автора и не схващате ли как това е пресъздадено тук с тънка ирония? На мен ми прилича на изказа на добре познат литературен герой. Това поне сещате ли се? Бай Ганьо!

 40. Нарочно съм го писал “черна” и г-н Инджев много добре разбра за какво иде реч. Наистина не мога да повярвам, че толкова много хора (не)разбраха и се хванаха. Ако за автора е нормално (при толкова атаки повечето хора да са откачили) то за нас не е.

 41. пичове,пиша тука защото съм обикновен човек,не оперирам със сложни искази и думи,човек от народа съм,нямам претенций за нищо и никой,само споделям това което чувства почти целият Български народ
  а то е
  ГЛАД
  МИЗЕРИЯ
  НЕСИГУРНОСТ
  БЕДНОСТ
  БЕЗХАБЕРИЕ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ
  ОТЧАЯНИЕ
  е за това ви говоря
  живея в 1 малко селце до София
  и мойте думи са съвкупност на желанията и думите на цялото селце

 42. Браво на хората които смеят да кажат истината. Така нареченият “Съюз на българските художници” и “Министерство на културата” бяха създадени след разрушаването на българската европейска държавна структура с така нареченото “освобождение” и бяха челен отряд на отдел Пропаганда и Агитация на БКП. Членството и дейността на художниците съвсем не бе свободно. Членовете работеха по поръчки контролирани от хора на ДС и партията. Тези които не се подчиняваха бяха жестоко преследвани. Тези случаи са известни и документирани, но плътно покрити за сега. СБХ и Министерството на културата продължават с новият музей на соца и наградите които си разменят в същият дух и направление както от началото на окупацията.

 43. Това е една много хубава пресконференция на проф. Велислав Минеков по темите за почетното членство на Бойко Борисов и Вежди Рашидов в СБХ и за музея на социалистическото изкуство:
  http://kanal3.bg/?v=5717

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.