Златото на траките в Брюксел и на тарикатите в Катуница

В Брюксел днес се открива изложбата “Съкровища от България. Златото на тракийските воини”. На церемонията присъстват министър-председателят Бойко Борисов, председателят на Европейския парламент Йежи Бузек, министърът на културата Вежди Рашидов, комисарят за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева и други официални лица, съобщи БНР.

Това е една чудесна инициатива- крайно време беше да ни видят златото ( макар при предшествениците на сегашната власт в Брюксел вече да са показвани български археологични находки от колекцията на приближения до тях строителен бос и „герой” от тайните доклади на американското посолство Васил Божков, „осветен” в тази разсекретена вече преписка като водеща фигура по темата за незаконното забогатяване в България в особено големи мащаби).

Някак симптоматично обаче в същото време в телевизионния национален ефир прозвуча споменаването на едно друго злато, което съвсем не предизвиква възторг- нито в Брюксел, нито във Вашингтон, а още по-малко в Катуница, българската столица на опожарения наскоро етнически мир.

Посланикът на САЩ Джейс Уорлик попита от екрана на Би Ти Ви защо не е била търсена сметка на „цар Киро” откъде е натрупал цели 350 килограма злато. Ако си спомняте, той и преди е правил изявления, дразнещи определена част от българската публика от първите редове- например за двойния стандарт на българското правосъдие. „Изядоха го с парцалите” всякакви коментатори. В яденето се включи самият президент Първанов, който беше натрупал толкова гняв по негов адрес, че без да е разбрал какво точно е казал (по друг повод), избълва обидни квалификации по адрес на посланика, макар да ставаше всъщност дума за една грешка в превода, провокирала държавния ни глава да си излее дълго сдържаната мисъл.

И ето, че Уорлик пак се обажда. Пита за златото на Кирил Рашков насред рекламирането на България чрез едно друго злато. Сигурно е съвпадение. Но пък е и златен шанс за властите да се решат: рекламата с древното тракийско злато ли смятат за определяща нашия съвременен облик или антирекламата със златото на самозвания цар от Катуница? Ако се съди по поредната декларация, в която се заклеймяват расистките изблици в Европа (този път от страна на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа ), която определено е „вдъхновена” и от събитията в България, древното златно величие на нашите предшественици няма как да натежи на везните на преценката за нас с днешна дата.

Време е управляващите да престанат да се правят, че няма такъв проблем. Мълчанието не е злато, а позиционирането в „златната среда” на избуялото напоследък етническо противопоставяне чрез отричане на неговото съществуване може да доведе до непредсказуеми последици при следващ повод. За политическите спекуланти тук това е златна жила за извличане на електорални печалби и окопаване на властови позиции за експлоатиране на залежите от омраза, раздухвана от самите тях.

12 мнения за “Златото на траките в Брюксел и на тарикатите в Катуница”

 1. “Време е управляващите да престанат да се правят, че няма такъв проблем.”

  Точно така! Проблем има, решение не се търси.
  Защо им е да търсят решения? Мандатът е токова кратък, нямат време да се разсейват с непечеливши дейности хората.

 2. хи-хи-хи… (за ‘траките’ и ‘тарикатите’)
  Иначе изобщо не е смешно…
  Долу ГЕРБ!

 3. А зоопаркът в Брюксел ще получи като подарък маймуната, която сме отгледали и от която е произлязъл човекът!

 4. Траките не са просто наши предшественици -голяма част от българите носят техния ген.Извинявам се за бележката,но съм пристрастен към темата,много преди да излязат ДНК-проучванията 😉

 5. Този път Уорлик, при цялото ми уважение към него, се е изказал неподготвен. Преди цар Киро, в Катуница имаше цар Гого, лека му пръст. Та, когато погребаха навремето цар Гого, не знам колко си време след това имаше пазачи на гроба му, че бяха заровили от жълтия метал заедно с други благинки, каквито имаше и каквито нямаше по времето на соца. Та, Катуница си произвежда аристократи от време оно. А цар Киро е един от малкото богати хора в България, не казвам хора с пари, а богат човек. Разбира се, не интелектуално богат, но все таки, богат. По богат е от цялата олигархична пасмина, забогатяла за една нощ. Няма да коментирам от къде е имането му, не знам, не ми е работа и не ме интересува. Знам само, че не е забогатял за една нощ.И е изгодно да се говори за етнически конфликт, защото не е изгодно да се говори за социален такъв. И в скоби, когато Саркози натири нашите цигани, това си беше нормално поведение на държавник, но когато някой се опита да накара същите тези братя да си платят тока и водата, това вече се счита за дискриминация и развъдник на етнически конфликт. А стига де, гласовете им са скъпи по време на изборите, това е то и нищо друго.

 6. След изказването на Уорлик за двете съдебни системи в България , това е май второто , което ми допада. Хубав въпрос задава към ,, мутрата , облечена в Армани,,, което обаче не му/ им / пречи на тези в Щатите, да го подкрепят. А го подкрепят , защото прекрасно се вписва в сценариите им за бъдещето на Б-я: обезлюдена/ само с пенсионери, аутсайдери, депресирано- стресирани, роми и разбира се политици- олигарси/, опростачено- чалгизирана , и/ не дай Боже/ с откъснати от територията й части с мохамедано- турско самоосъзнати граждани. Дано не прекалявам с черногледството, което обаче става все по- реално осъществимо, видно от всичко , което ни се случва.

 7. Ш-ш-ш! Да не събдим някой в Западна Европа, че току виж се осъзнал, че “етническия модел” така добре пласиран за години с цел цоцане на европарички е нищо повече от една схема, която не е основана в реалноста.

 8. Цар Киро е от така наречените сръбски цигани.За тех се говори ,че са пренесли злато в таиници на каруците при преселението.Навсякаде където има от тези цигани,всички са “златни”.Тези “златни” са наричащите се “роми”.Те са от “ромското включване” – включени са като кран който пуска само на втичане.Когато ходят за социални помощи свалят златните накити,а и болшинството от тях са пенсионирани по болест.За да се “разболееш” така от златото е явно.Златото е вредно за здравето – допитаите се с лекар при употреба!

 9. Към Нина
  “А (САЩ)го подкрепят , защото прекрасно се вписва в сценариите им за бъдещето на Б-я: обезлюдена/ само с пенсионери, аутсайдери, депресирано- стресирани, роми и разбира се политици- олигарси/, опростачено- чалгизирана…”

  Наистина ли вярваш в тази идиотска теза, че Америка има специален “сценарий” за нас? Това са несериозни идеи, които идват по-скоро от бившите ни закрилници. Америка иска слаба България!? Защо? България ще се превърне в опасна световна сила, която ще заплаши американското господство!?…
  Не се ли надценяваме малко? Мислете трезво! Никой (освен Русия) не се интересува чак толкова от нас. България е толкова малка и незначителна, че просто е смешно да се мисли по този параноичен начин.

 10. Към всички, които смятат, че Америка ни е виновна:

  Това е коментар от друга тема в същия блог, който може да ви отвори малко очите за това кой е виновен за мизерното ни положение.

  “ВАС: Паметникът на Съветската армия остава.
  Остава, за да могат българските комунисти да полагат цветя и венци пред паметниците на същия този чужд агресор, поробил България. За да празнуват колаборатьорите, вечно благодарни на новия си господар, превърнал България в “задунайская губерния “, за охолния живот, подарен им за вярната им и раболепна 45-годишна служба. Живот, за какъвто те не смееха дори да мечтаят. С този български „съд”, с това българско ”правосъдие” България ще си остане това, което е в момента – държава на мафията, изпаднала в най-жалкото положение сред европейските народи. Mястото на България не е в Шенген, не е и в Европа. България, „Троянкото магаре“ на Русия, е петно за демократична Европа и затова трябва да бъде незабавно изгонена, с ритник отзад, от тази общност. Мястото й е в Азия, за да не бъде повече наричана „Задунайская губерния“, а „Зауралская губерния“.

  Posted by георги лалев | октомври 4, 2011, 23:17

  Мисля, че няма какво да добавя!

 11. Нина, колко си права, просто не е истина. За съжаление и аз не съм по-голяма оптимистка. Това е положението

 12. Тракийският збатен венец на Васил Божков май се видя по телевизията ???? Всичко в частните колекции на мутрите и мафиотите, независимо от поста и мръсната работа, която вършат, са сабственост на държавата, т.е. на народа. Но Вежди Рашидов за пореден път здраво се застъпва за мафията със смелостта на изпил литър уиски и после яко се бир с милиционери….., нали ???? Веждичката е Мултак и половина !!!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.