Първанов отново отсъства от един телевизионен дебат и пак спечели от това

Преди пет години в разгара на кандидатпрезиденската кампания моя милост зададе един неприятен за президента Първанов въпрос и освен на личното заклеймяване с нарочна декларация от страна на обидения властник се натъкна също на организираната престъпност срещу свободното слово, командвана от най-високо място в държавата и днес. Смятам обаче да продължа с въпросите.

Защо кандидатът на Първанов за президент Ивайло Калфин си позволи да се гаври безнаказано с кандидата на Бойко Борисов за президент Росен Плевнелиев в първия, прехвален веднага като „изключително силен” телевизионен дебат между двете протежета на своите шефове? Много просто: защото имат всъщност един и същи началник с тази разлика, че за Калфин той е повод за публична гордост, докато на Плевнелиев не е позволено да съобщи зависимостта на Борисов от Първанов, която , по всичко личи, е достатъчно голяма, за да осигурява пълен комфорт на празидента в определянето на правилата на лицемерната игра пред публиката.

Водещият Бареков явно е бил предупреден какво да не пита. Възможно ли е да „разходиш” събеседниците си по всички възможни магистрали на управленското и политическото минало, но в рамките на два часа да „пропуснеш” точно въпроса за оценката на изминалите 10 години под главното командване на Първанов, за чието наследство двамата претендират? Кой на този свят приема чекмедже без ревизия, освен някой много близък на досегашния бакалин?

Също така никой никъде не смее да повдигне интересният въпрос, какво доведе двамата претенденти в една телевизия, която не е сред лидерите на медийната сергия, но пък е близка до властта – досущ като една банка, която не е сред големите на банковия пазар, но е водеща в приютяването на държавни пари, т.е., наши, с които изкупува медии и политическо влияние в непропорционални за себе си ( но подходящи за по-вишестоящи) мащаби.

Сбъднаха се най-лошите ми подозрения, че Борисов е в сговор с Първанов. Въпреки всички заблуждаващи маневри пред публиката, това си пролича по начина, по който Плевнелиев беше принуден да търпи да бъде наричан „лъжец” от кандидата на Първанов за президент, който много добре знае, че може да си го позволи, защото на номинирания от Борисов министър в оставка очевидно му е забранено да навлиза в ловния резерват на тандема Борисов-Първанов. Ако преди съм се надявал,че това ще си останат съмнения, сега вече ме убедиха. Защото нито веднъж Плевнелиев не контрира Калфин, когато хвалеше ментора си Първанов и едновременно агресивно налагаше с тоягата на менторството самия Борисов. „Озадачаващо” за мислещата публиката Плевнелиев „пощади” Калфин дори когато даде за пример „социалния президент” Първанов. Нападателният бивш съветник на Първанов спокойно се гавреше с Плевнелиев, а той не посмя да го уязви със същото като го изобличи, че не представя себе си, а действа от името на шефа си. При това би било напълно заслужено – Калфин е 100 % проекция на Първанов и беше спряган дори за шеф на проекта му АБВ. Жалко!

Жалко е не само по лична за мен причина- познавам Росен Плевнелиев вероятно доста по-отдавна от Борисов. Надявах се…Но се оказа, че и той спазва стриктно основополагащото условие да си в ГЕРБ или с ГЕРБ: нито дума за Първанов. Точно това поиска от учредителния конгрес на партията самият Борисов, когато заяви от трибуната и пред многомилионната аудитория на телевизиите, че никой в ГЕРБ няма право да говори за Първанов, а само той лично щял да го прави. Така и стана. Никой, дори и човекът, определен да наследи Първанов, не посмя да престъпи заповедта.

Да издам една „тайна” като за щаба на Плевнелиев: на „Позитано” доста хора биха се зарадвали да чуят критика срещу Първанов, макар да не си го признават публично и ще бъдат принудени да го приемат обратно като началник, когато след изборите яхне отново БСП. Същото се отнася и до част червените избиратели. Фактът, че Плевнелиев е принуден да се лиши от този скрит потенциал за подкрепа допълнително, макар и косвено, показва липсата на всякаква логика в щаденето на Първанов, освен една: забранено е да се ловува в неговата територия и стриктното спазване на тази забрана демонстрира кой наистина командва парада.

Жалко е, че ни готвят явен и скрит вариант за продължаване на президентското статукво – , според мен Плевнелиев не е „човек” на Първанов, но е приел да му спазва условията и това е достатъчно пагубно. Тази комбинация вече са ни я разигравали зад гърба, макар и да беше дълбоко законспирирана (ако съм знаел тогава, щях да го кажа в интервюто си за „Ню Йорк таймс”, когато се обадиха да ме попитат за изненадващото избиране на Бокова за генерален секретар на ЮНЕСКО, лансирана еднолично от Първанов без абсолютно никаква селекция и конкуренция). За нея стана ясно от един разсекретен американски доклад, че всъщност е била истинският играч на Москва. Кремъл пусна заблуждаващо по пистата руски заместник-министър, за да се провали предсказуемо за отклоняване на вниманието, предлагайки от името на Русия на практика официален подкуп на ЮНЕСКО от 20 милиона евро- нещо, което веднага го обрече на неизбираемост, тъй като организацията не може да си позволи скандала с подобна явна оферта за купуване на журито. Последва мощна международна компроматна акция срещу фаворита за поста Бенита Фереро- Валднер, която се оттегли и на върха се оказа аутсайдера Бокова – с могъщата задкулисна подкрепа на Кремъл, както се изясни след това. Оказа се също, че Бокова си била изключително близка с бившия руски посланик в София Авдеев ( издигнат след това от Путин за руски министър на културата вероятно за заслуги и при проникването в световното министерство на културата, каквато е ЮНЕСКО), с когото българката също най-случайно изкарва паралелен посланически мандат в Париж. Какво съгласуване, какъв синхрон и без да има съюзнически договор! От НАТО ряпа да ядат, а от Брюксел-съответното зеле да пасат ! Но да не се отклонявам от темата, макар тя да си е все същата по въпроса как ни манипулират – а и не само нас.

Ако не е вярно, че Борисов и Първанов са в таен сговор, защо се срещат тайно?

Ако го правеха заради прословутата необходимост от поддържане на отношенията между институциите, защо се крият?

Ще се намери ли храбра медия в България ( или достатъчно заинтригувана в чужбина) да прати разследващи репортери в Правец и да поразпита колко пъти и колко често Първанов и Борисов ядат чевермета в хотела на най-важния олигарх в България, руския служител Валентин Златев, където по едно интересно съвпадение почина внезапно в разцвета на силите си Михаил Миков – Бирата, чието име стана нарицателно за връзката между Първанов и Борисов в покровителстването на бизнесмени от техния кръг? Няма човек, няма потенциален изобличител, нали!

Едно е сигурно за дебата- две мнения няма(ше) спрямо (отново) отсъстващия Първанов. Това вече се превръща в рецидивизъм: Първанов спечели предишния си мандат чрез отсъствие от дебата и сега е на път да го постигне отново. Дали пък не са се разбрали с Борисов за следващите стъпки –не така явно, но точно както батковците им от Кремъл Путин и Медведев се менкат да яздят руския народ, така и тук са се прицелили ( в нас) по схемата „раз(пре)деляй (постовете) и владей”! Очень оригинально!

50 мнения за “Първанов отново отсъства от един телевизионен дебат и пак спечели от това”

 1. И без да притежава информираността и професионалната прозорливост на г-н Инджев и най-обикновеният зрител, предполагам, остана в недоумение от беззащитността на Плевнелиев пред апаратническата арогантност на представителя Гоцев:-(

 2. Наистина Плевнелиев много му се сгъваше на др. Калфин. Калфин непрекъснато му задаваше някакви въпроси, вместо Бареков, и двамата изглеждаха като учител и ученик. Калфин нападаше, Плевнелиев се отбраняваше, вместо да е обратното. Май наистина присъстваме на уговорен мач.

 3. Не, Калфин с това “лъже” се показа просто като простак.

 4. Мислех да пиша на Бареков но май няма смисъл.
  1. Снощи трябваше да са трима –> + Кунева. Как тя ще отиде на балотаж – кого ще атакува?
  2. Изборите са за Президент – не за Министър Председател. Какъв кандидат президентски дебат може да има за здравеопазването например или за социалното осигуряане?
  3. Темата за Първанов се избягва, понеже той си отива. Но Калфин критикува Първанов косвено (вероятно не го осъзнава, което Вие трябва да коментирате). Калфин каза за Катуница че би отишъл веднага, да организира, съдейства, посрденичи и т.н. Първанов не го направи. Калфин казва че държавата не се управлява добре – безработица, ниски доходи, престъпност и т.н. Къде е отговорността на Първанов? Защо Калфин атакува Борисов? Нали се кандидатира за поста Президент?!?
  4. Моля да анализирате поведението на Калфин в следните аспекти:
  4.1. Ако Първанов си е бил на мястото защо безработицата, престъпността и т.н. са се увеличили в последните две години? Нали Калфин ще “оправи” работата?
  4.2. Относно референдумите – смята ли Калфин че гражданите са компетентни технически, юридически и т.н. относно: шистовият газ, ядрената енергетика (Белене), външната политика (напр. Турция в ЕС). Това е причината в БГ да няма референдум от 71-ва год. до сега.

  P.S. Можем да обменяме мнения по много въпроси ако желаете. Пишете ми на имейла (тази дума май липсва в БГ речника).

 5. “Сбъднаха се най-лошите ми подозрения, че Борисов е в сговор с Първанов”
  Нима не беше ясно още след фразата на ББ, че в ГЕРБ коментари за първанов са допустими единствено от самият ББ????
  г-н Инджев, учудва ме вашия оптимизъм…..

 6. Добър анализ, не го отхвърлям, но за много от посочените неща, за които пишете ‘защо Росен позволи/не отвърна/не повдигна тема…etc’ има я и опцията за по-простичко обяснение – липса на добра подготовка. Всички видяхме, че Росен видимо беше спечен и обичайното му дар слово далеч не беше на мястото си – твърде необичайно за него- което пък може и да е доказателство за изложените в статията тези, че е имало сериозна обработка на кандидатите от щабовете им…

 7. И какво ще излезе,че тея телевизии са АБВ Първанчови,А Цветанов контролер Първанов на ГЕРБ (случаино пуснатия от него компромат по другарски).Европеиски граждани пионки 🙁

 8. Г-н Инджев, вие сте се доказали като институция в независимата журналистика. Но…
  Няма да забравя как на база изказване на Плевналиев от преди няколко години когато стана очевадно че той е кандидат-президента на ГЕРБ вие изразихте убеденост, че със заигравките с Русия е свършено. Честно, очудих се на моментната ви наивност. Росен е доказана кукла на конци и понеже ментора му досега се справя доволно успешно да стои в разкрачено положение между “американофил” и “отстояващ” само на думи българските интереси пред голямата северна мечка няма надежда за промяна в основни линии на външната ни политика и след предстоящите избори. На всичкото отгоре беше ясно, че ББ и Гоце имат тайно споразумение още от преди застъпване на премиерствато на тиквата, че ще се ритат по кокалчета само за пред публиката. На практика двамката чудесно се допълват. Убеден съм, че Цвъчко ще направи и невъзможното РП и ИК да отидат на балотаж. Пак на база тайно споразумение между БСП и резервният й отбор ГЕРБ.

 9. Dokato poveche ot 90% ot BG naselenieto obichat Rusia (spored skoroshno sociologichesko prouchvane), budeshteto za tazi taka narechena durzhava shte si ostane vse taka mrachno. Kakvo drugo osven kukli na koncite na KGB sa Purvanov, Borisov i tehnite protezheta praveshti se na politici po televiziata. Polozhitelni promeni v BG ochakvaite togava kogato barometura na “bratskata” liubov padne pod 50%.

 10. Да, така е, г-н Инджев, уви…

  Истината е, че тази нелепа държавица, която скоро ще изчезне (най-вероятно претопена не в Европейския съюз, а в Евразийския съюз на Путин), отдавна се управлява от Кремъл – още от 40-те години на 20-ти век. И ДО ДНЕС!
  И утре пак ще е така.
  А на нас какво ни остава – освен да се махнем оттук, и да следим отдалеч агонията на едно население, което е насила освобождавано много пъти и насила е вкарано в държава… Защото то само нито свободата си иска и разбира, нито държава може да организира.
  В такива случаи друг му дава “свобода” и друг му прави “държава”. По ред исторически и манталитетни причини другият е все в Кремъл, а не например в Лондон или Брюксел.
  В името на децата ми аз ще се махна, местните идиоти вече не ме интересуват, пък били те московските слуги Гоце или Боце, или пък техните слуги.
  Жал ми е за тези, които, притиснати от обстоятелствата, ще останат да изгният тук, уви…

 11. Ами тя и Кунева е кандидат на Първанов, ама сега не е толкова интересна, защото се вижда, че рейтингът й е нисък. Циркът в момента е, че трима кандидати на Първанов се борят за поста 🙂 Е как да не гласуваш…

 12. Според мен Плевнелиев не беше “спечен”, а отговаряше доста ловко-политически.

  Тиражира се отдавна, че Бойко е вързан с Първанов, но това не е вярно и бъдещето ще го покаже. Просто това му е стила отколе – не иска да конфронтира двете “институции” докрай и изчаква просто Гоце да се махне.

  Засега най-важните доказателства – Белене и Бургас-Александрополис говорят в полза на моята теза.

 13. Дали Плевналие, Калфин или Кунева все тая. Другарите така добре са се подсигурили че празно няма/за олигархията/ Напред по пътя за никъде.

 14. Писах още преди 3 години, че проектът за бъдещето на Гоце и Боце наподобява менкането на постове при тандема Путин Медведев. Предсрочни парламентарни избори може и да няма, но най-късно през 2013г. Гоце ще ни се натрапи като фаворит за премиер, а някоя и друга година по-късно Боце за президент. Майка плаче, грамофон свири…

 15. Има някъде, някой capo di tutti capi, който реди по-малките калпаци!

 16. Този дебат прилича на театрална постановка изиграна от слаби актьори. И за да е ясно на зрителите актьорът играещ главната роля предварително и директно обявява сценария:
  “България няма да бъде троянският кон на Русия, тя ще бъде вратата на Русия към Европа и на Европа към Русия. Това е заявил кандидатът на ГЕРБ за президент Росен Плевнелиев на среща с представители на чуждестранните медии, акредитирани у нас, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.”
  Други пишат сценария и режисират изпълнението. Те не присъстват в театър “България”, отдавна прославил се със слабите си актьори но са се погрижили добре, така че който и състав да си избере да гледа публиката сценарият няма да се промени. И така ще си остане, докато публиката най-после не разбере, че трябва сама да си го напише, ако този не и харесва. И тогава може и да се намерят по-добри актьори!

 17. Питанията на Кирил Маджаров смятам много уместни и се надявам да ги отправи към Бареков. Мисля, че трябваше в дебата да участват и Кунева, Христов и Сидеров, освен това да се спестят хвалебствията от фенклубовете на кандидатите. Не смятам да гласувам за никоя от дебатиралите марионетки, но безпристрастното ми мнение е, че Плевнелиев беше в пъти по-слаб. А от зализани комсомолски секретари като Калфин получавам напъни за повръщане…

 18. Браво Иво!
  Напълно съм съгласен с тезата ти и доводите ти!

  Изпари се плахата ми надежда, че Плевнелиев може да има сили за да бъде нещо повече от “избраникът” на МУТРАТА!

  Плевнелиев лесно може да срази противника си факти относно неговия ментор.
  АКО, разбира се, ДЕЙСТВИТЕЛНО го желае.

  Не е трудно да се докаже, че НИКОЙ от наци(оналните социали)сти – за кратко нацисти, на България (БСП) НЕ БИВА да бъде допускан до властта.
  Все пак “щабът” на ГРОБ оглавява … МВР.
  Както не е трудно да се озъпти и плюещият омраза “против(е)ник” Болен.

  Какво си въобразявам изобщо?!

  Бързото решение на “казуса” Мишо Бирата е доказателството, че МУТРИТЕ и Гоцетата заедно нямат задръжки.

  Ще се повторя – да гласуваш за ГЕРБ и наци(оналните социали)сти е вид умствена недостатъчност. За Атака и близнакът им ДПС да не говорим.

 19. „Нас червеното знаме роди ни ” или за генезиса на фарса, когато историята се повтаря. Трябва да им се признае на другарите, че в призрачността на идеите им понякога се долавят и точни очертания, собено в областта на предисторическия им материализъм, от когото съм си перифразирал и горния увод. И как иначе да (не) бъде – коскоджамити президент с подобни материалистични (за материалното, де) познания вече втори мандат ни управлява. Неговите познания обаче, след поредното си „диалектическо” зацикляне, греят вече с новото си качество на постисторически, сиреч следкомунистически (да не се бърка с некомунистически) и символизират етапа на „добре забравеното старо” в спираловидното ни (ляворезбово) обществено развитие. Какво странно тогава, че сме осъдени да изживеем отново неповяхващото чудо на червеното дисидентство, когато в знак на челнобитна признателност към користния жест на другарите – да оставят демократската селяния да се настани по етажите на президентството – новонаместилите се позволиха да се прочистят досиетата на абортирания ни по този начин преход. По този образец на псевдоопозиция, днес за потенциално дисиденство се приема съществуването на, уж божем, принципни различия между първия и втория ешалон, от влюбени в партийното си членство (за члена ББ това важи и за двете значения на думата) другари, между разнасящите куфарчетата и куфарните търговци (в амплоато им на честни частници), между първи (държавна сигурност) и втори (милицията) и трети (пожарната) факултети на „магнаурците” от симеоновската школа, между идейните майорДеяновци и културтрегерните Тервеловци, между мутрите и бодигардовете, … между АБВ и ГЕРБ … Но както и да ни се представят те самите, ние сме осъдени да бъдем уляни с делата им. А те (делата) това и чакат – да ни джиросат помията си като наша обща собственост. Дали и доколко обаче би могло да има противопоставяне между формации като тези на Гоце и Боце разчитащи и двете на еднороден по идеен произход и амбиции електорат, обединен от култа към силния лидер и силовите структури? За избирателите си и Калфин и Плевнелиев представляват лобито на повече или по-малко яхналите енергетиката, еврофондовете и държавните поръчки. И ако хората зад ГЕРБ са дисиденти спрямо завладялите (комисионните в) енергийния сектор, то тези зад АБВ са такива спрямо фондовете и поръчките. Защо кандидатите за трансмисионната (между лидер и протеже) функция на президента да опорочават с ваденето на кирливи лобистки ризи удобния си имидж на принципни (т.е. без разгласяването на каквито и да са подробности) противници на статуквото и така да раздвоят а оттам и да отслабят в поддръжката им единните си до този момент избиратели? Та те ще са същите, които ще трябва да гласуват и на балотажа, за независимо кой от двамата представители на Лидера, който в българската действителност ще бъде само поредния аватар на единното ни настоящо комунистическо минало.

 20. G-n Indzhev,

  Bihte li komentirali, molq, koi spored vas shte e chesten bulgarin, orientiran kym zapada, koito da moje da upravlqva drjavata? (Horata krai) Tsaria ne sa, mrsnite komunqgi so sigurnost ne sa, lud Volen i toi ne e, mazniqt Iane i toi ne, Gerb ochevidno i te ne sa. Ostava kato che li samo edna vyzmojnost – ODS, t.e. g-n Kostov i Martin. No to izglejda, che te ne mogat 15 deputata da opravqt i dve desno-partiini linii da naglasqt, kamo li celata drjava?

  Koi togava, g-n Indzhev???

  (vyprosyt mi e nai-otkroven, v pulno otsustvie na arrogantnost ili sarcasm)

 21. Според мен Плевналиев се сдържаше да контраатакува,защото са го посъветвали,че позитивната кампания ще му донесе повече дивиденти.Зрителите разпознават фалша в лицето на Калфин,така,че не беше нужно дебатът да се превръща в махленска свада.

 22. Плевнелиев очевидно се държа като възпитан ЕВРОПЕЕЦ, но компетентно и хладнокръвно парираше опонента си. В целия дебат по-слабата страна беше изнервения Калфин-арогантността винаги е признак на слабост.Нямаше никаква причина Плевнелиев да слиза на нивото на Калфин и активистите на БСП, нещо което самия той каза по време на дебата. Няма никаква вероятност според мен Плевнелиев да е някаква кукла на конци дърпана от Борисов, камо ли от Първанов. Това да се стремим на всяка цена да сме подозрителни и цинични понякога ни пречи да видим правилно картинката.

 23. От сега на Борисов му е ясно, че мандата на Плевенлиев ще е много слаб, за това той му даде предварително оценка с изказването си, че ще го смени след пет години.Лошо Плевнелиев, лошо…но да минат тия избори, че винаги може за стане и по лошо.

 24. Това сме ние,българите-баламосват ни,тайни завери плетат за нас.А радикалното,най-простичкото за всеки българин е да отиде на 23.10.2011 г.и да гласува за Румен Христов или за Каракачанов.Казано е, когато един народ не знае къде отива,всеки път ще го отведе там,щото народът е като стадо овце,ала все магарета го водят.Докога ще е все така?Или ще е все така?

 25. Калфин:”Като президент бих предложил на Конституционния съд да приеме тълкувателно решение какво означава записаното в преамбюла на Конституцията, че България е “социална държава”.

  Това заяви Ивайло Калфин на среща с КНСБ, съобщиха от пресцентъра кандидатът на БСП за президент.

  Уважаеми господин Инджев, понеже кадидатът за президент на БСП, Ивайло Калфин не знае какво е социална държава и е решил да губи времето на Конституционния съд с тъпи въпроси, ще си позволя чрез Вашият блог да разясня.

  Всяка държава е социална! Несоциална държава не съществува!
  Всички държава в историята на човечеството са социални. Социална е робовладеската държава, феодалната, капиталистическата, комунистическата, социалистическата, тоталитарната, народно-демократическата, дори и джамахирията е социална държава.

  Господин Инджев, защото Вашият блог е четен (сигурен съм
  в това) в президенството и в министерския съвет, надявам се някой да съобщи този факт на кандидата за президент Ивайло Калфин.

 26. Иво, съгласен съм с Вашия анализ, но бих искал да коментирам нюансите. Уговорка сигурно има между Борисов и Първанов, доколкото вторият трябва да се завърне на бял кон в БСП и не бива да бъде окалян в предизборните свади;))) Но тази уговорка е временна и би могла да се превърне в целувката Горбачов-Хонекер, защото на всеки е ясно, че амбициите на Първанов са министър-председателският стол на Борисов.

  Ще стане интересно ако Плевнелиев/Попова спечелят, защото Запада според мен ще им помогне да се еманципират от ГЕРБ и да бъдат негова алтернатива.

 27. Г-н Инджев, какво да се прави след като г-н Костов разбичка дясното. Ще трябва да се гласува.
  И както уча децата си ако избора е комунист или магаре винаги да избират магарето. И така лека полека след няколко поколения нещата ще започнат да се оправят …..е ще е много след нас но…

 28. Като иде реч за поведението на медиите, днес коментираха следното: от 2003 г. руска фирма (май че се казваше “русенергоком”) получила и преподписала три пъти лиценз за добив на шистов газ – при правителството на Сакскобурготски и два пъти при това на Станишев. Веднага ми светна нещо: защо досега не се намери някоя организация с име на терорист, която да протестира. Извинявам се, ако съм разбрал грешно информацията, но ако е било така, тогава ?????? А къде са медиите?

 29. Иво,че Борисов е зависим от Първанов трябва да се приеме,защото към Първанов са две от най-важните служби,където се знае много за Борисов,който идва от подземния свят.И ако не слушка ще бъде компроментиран одма,веднагически.Всеки човек може да се променя в.т.ч и Борисов и може наистина да иска това,но е зависим,а това е нашата обща трагедия.Неговата лична драма се отразява пагубно за страната ни.Дано и двамата да изчезнат от управлението на страната,което зависи само от нас,от всички нас,българските граждани.

 30. Симпатизирам на Плевнвлиев и се надявам, че след(ако) стане президент и получи поста, да навре Гоце и цървена дружина в кучи ..з, където им е мястото.Понякога въздържанието и търпението са за предпочитане. В този аспект се надявам Иво да не е прав.

 31. За пореден път кукловодите предлагат на българина да избира от две злини по малкото зло.Аз избирам Румен Христов, съвестта ми остава чиста и се надявам да им объркам поне малко сметките.

 32. Този дебат още повече ме убеди, че президентския пост е цената на една бъдеща коалиция ГЕРБ+БСП(+ДПС).

  Кога се родиха съмненията?

  Когато Бойко пусна слаб кандидат (експертна фигура в рейтингова надпревара) и още на стата Цецо за по-сигурно застреля своя кандидат в гръб с брокер-гейта.

  Какви са съмненията?

  Че на следващите парламентарни избори Бойко иска да прави коалиция с БСП (и ДПС), за да не остане извън властта, понеже с формулата “управление на малцинството” настрои срещу себе си всички освен червените и Сокола, а едва ли скоро ще имаме еднопартиен кабинет.

  Защо Калфин/Ламбо трябва да бият за да се случи тази коалиция?

  Защото съюз между Бойко и Сергей е невъзможен, но между Бойко и Гоце, човека който му даде генералските пагони – да! Значи ако Гоце си върне лидерския пост в БСП нищо не може а попречи на нова тройна коалиция, в която вместо НДСВ ще бъде ГЕРБ. Само че за да има шанс Гоце да се върне на бял кон на “Позитано” трябва протежетата му Калфин и Ламбо да спечелят изборите. И Бойко им помага по всякакъв начин, давайки Чехльо за курбан на бъдещия орталък с Гоце и Сокола.

 33. Съжалявам г-н Инджев но не съм съгласен с вас. Много едностранно гледате на нещата. Не е необходимо (като политик)човек открито да говори срещу Първанов и неговото наследство за да му се противопостави има и по-дискретни и ефективни начини. Първанов има(сега) поне 7 кръга на защита от тайните служби и агенти на ДС в МВР-то до прокуратура и съд. При едно открито противопоставяне това би довело до колапс на държавата. И без това по Борисов се сипят флашки, шашки, патрашки и рашки (Кирил Рашков). В края на краищата Ал Капоне е бил хванат за данъци а не за убийства и рекет. Разбирам вашата позиция срещу Първанов но не смятам че ако Плевнелиев, излезе директно и каже всичко което знае срещу Първанов ще постигне повече от едно повторение на 97 ако не и по-лошо. Вие лично правил ли сте систематизиран анализ колко точно служби пари(олигарси) и криминални босове има тоя човек които могат да бъдат активирани. Не съм чувал досега някой човек да е изнал сам срещу див слон и да го е повалил, но знам една индийска поговорка – слон се яде парче по парче.

 34. Има една недоказана още версия, че Бирата за да получи инфаркт е бил отровен през климатичната инсталация докато е спал в хотела на Валентин Златев. За това и за още няколко поръчителства, както и за национално предателство Гоце заслужава да бъде съден след края на мандата му. Така както са били съдени министрите след Първата Световна Война. Нямам предвид Народния съд, защото той е позор за България. Казвам заслужава, но не мога да си представя, че в България има прокурори и съдии способни на такава гражданска доблест. Ако прокурорите и съдиите се избират пряко от народа бих повярвал. Или поне Висшия Съдебен Съвет. Тук например, изборите са едновременно за президент, сенатори и съдии.

 35. Към Свети Георги::

  Дали “лично аз” съм правил анализ за дивия слон и неговите бракониерски пакости? Написал съм цяла книга, а тезата ми за службите и тяхната употреба от дивия слон е сред основните сюжети в нея.
  Щеше да е чудесно да сте прав, че тайното задкулисно сговаряне на Борисов с Първанов ( в което въпросните служби са въвлечени в качеството на сводници на незаконно консумирана любов по сметка) е всъщност хитроумна стратегия за изяждане на слона на парче, но истината е, че Борисов и Първанов ядат скришно чевермета в хотела на руския наместник в България Златев. Това е известно не само на мен. Няма как да бъде напълно скрито- прекалено много са обслужващите тайната завера, за да им държат устите на всички затворени завинаги.

 36. Скромното ми непрофесионално мнение е, че държава с двама бащици(татовци) не може… явно Първанов и Борисов са седнали на чевермето и са се разбрали, кой да е по-бащицата,…

  Допълнително интерсното е, дали ще оставят Доган да бъде малкия бащица на поробените от БКП-ДПС олигарси наши сънародници с мюсулманска религия… или ще си ги поделят по Молотов-Рибентропски…

 37. “По плодовете” им бихме ги познали Калфин и Плевнелиев, че са от един дол дренки и с гоце, но ще е късно чак след 4-5 години, в края на мандата на сега избираемия, който и да е той, като донадене на България големия руски шлем, или пък как там още звучеше сходно. Но от сега можем категорично да ги разпознаем по настоящото им отношение към агентите от ДС-КГБ – всички те, до един, во главе с диригента гоце, са на мнение, че това са “отлични специалисти и професионалисти” – мнение, споделяно и от кандидат-вицетата. Чух го лично от устата на Маргарита Попова, когато беше на посещение в Германия, и я попитаха специално какво мисли по този въпрос, а тя изрази позицията за добрите ДС-КГБ специалисти-професионалисти, формулирана, предъвквана и плюта в устата на подчинените цели два мандата от гоце. На следващия ден беше обявен един от поредните откази на България за членство в Шенгенското пространство. А ДС-КГБ агентите наистина са много добри, но в контрабандата, корупцията, организирането на неразрушими престъпни мрежи, предателство в полза на КГБ и Русия на народа си като цяло, както и на отделни личности. По това си приличат кандидат-президентските двойки на ГЕРБ, БСП и гоце.

 38. Спокойно ,тактиката и на двамата е различна. Първановата калфа скача от първата минута “ва банк”,брутално,или всичко или нищо,,,,понеже има нужда да наваксва-някакъв кризисен ПР и кампания. Плевнелиев има задача да запази “резултата” и дистанцията до момента. Смятам,че Плевнелиев държи “на резерваната” скамейка темата за “агент гоце”. Ако след първия тур се види,че Първановата калфа има възможност за победа,тогава ще се влезе в люта битка без правила.
  Според мене Плевнелиев трябва да намери начин да обясни на българския миллет,че Калфин е от 10 години начело в тази държава,заедно с агента гоце и е дал своя принос като министър и действащ политик а мафиотизацията и разрухата на днешна България.

 39. гледах дебата, водещият не беше Бареков и Вие сте напълно прав, Плевналиев беше мюре,но смятам че той се справи добре предвид обстоятелствата

 40. Добър комунист и лош антикомунист – тъжна алтернатива :((((((

 41. Чевермето е хайдушка гозба. Може би след чевермето да друсват и едно хайдушко хорце. Подобно хорото от прочутата карикатура
  “Хайдушко хоро” на Георги Чаушов в “Стършел” през ноември 1989 г.

 42. @Костовист – струваш ми се превъзбуден нещо. Хем си костовист, хем защитаваш куклата на ББ.
  Ако главата е бетонна, има ли значение дали е синя, жълта или пък червена?

 43. До Пенчо ??????

  В България се гласува за по-малкото зло. Ако трябва да избирам между Плевнелиев и Първановата калфа,знаеш,че ще гласувам за Плевнелиев. По принцип на тези Избори последователите на Национал-Костовизма нямат за кого да гласуват. Румен Христов е повече кандидат на Стефан Софиянски,отколкото на ДСБ.На втория тур ,ако го има,със сигурност ше гласуваме за Плевнелиев,понеже ми се гади от Първановата кафла.

 44. За съжаление съм напълно на същото мнение. Плахата ми надежда, че Бойко ще извади кирливите ризи на Гоце, че ще се разграничи от покварата, насадена от най-големият политически измамник през последните 20 години, се разпаднаха като пролетен сняг. Бойко и Гоце играят театър, че са в конфронтация, а всъщност им се привижда руски сценария – Путин – Медведев. Единствената разлика е, че и двамата се мислят за Путин. В клоаката на Гоце, наречена България, няма никаква надежда, затова съветвам младите хора да се махат. Защото те така и няма да научат що за мръсник е Първанов, тъй като свободна журналистика у нас вече почти няма. И това е заслуга на престъпника от Сирищник. Както изключително негова заслуга е доразкапването на съдебната система, чрез която той издигна могъщ чадър над престъпната олигархия. Сега тази олигархия ще налива пари един ден, когато Борисов писне на всички, да изтика на премиерския пост Гоце. Тогава от тази държава няма да остане нищо. Амин!

 45. за Костовист
  Когато трябва да избираш между две злини не избирай нито една.

  Докато не го разберем всички това нещо, все ще си имаме злини – малки и големи.
  Ако всички отидем на изборите с мотиките, никой не може да ни спре да изберем доброто за нас а не тяхното малко зло!

 46. пенчо питанката,
  Твоята философия е мазохистична,не гласувай,а циганите с платените гласове да ти изберат комунистическа кукла . Мотиките не вършат работа сега,вече в 21 век,когато интелекта определя битието. С мотиките си изкарват правата в Заир и Бенин. Българския народ трябва да се отърси от плопагандната канонада и “ейджанайка”,да спре да живее от сеири,понеже самия той е за сеир.В България пародийните кавъри се харчат най-добре,понеже самия българин е европейска пародия.Например присъствието на Атака на балотажа последните президенстки избори е вече диагноза на обществото.Твоите “мотики” допълват пейзажа,че страдаш от емоционална несъстоятелсност,психическа неудовлетвореност,та вадиш мотиките от тавана.Това е като интелектуален тик,нещо да направиш,но не знаеш какво…ок…ще идеш с мотиките,но на трибуната ще застане професионален комуноиден клакьор,и ще използва твоя заряд за собствени цели.

 47. Господин Инджев,
  повече от 20 години ни работят по тази схема-на мен ми омръзна,но липсва и атернатива??!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.