Най-после едно въпросче към Първанов от претендент за стола му

Третата в социологическите класации в кандидатпрезидентските избори Меглена Кунева стана първият от претендиращите да наследят Първанов (с някакъв шанс това да се случи), който най-после се осмели да посегне, макар и плахо, на недосегаемия цели 10 години държавен сфинск на върха на държавната пирамида. По повод взривената кола на журналиста Сашо Диков тя попита в писмо, разпространено днес от сайта Actualno.com

„Г-н президент на Република България, над 12 часа след взрива на автомобила на журналиста Сашо Диков, ще чуе ли българското общество позицията ви в подкрепа на гражданските свободи и свободата на словото?”

След първия дебат между своите изпреварващи (според прогнозите) конкуренти Плевнелиев и Калфин тя направи първата стъпка в тази посока, заявявайки, че долавя „шепот” между тях- намек за задкулисен сговор, чиито пътища водят към тайната дружба между Борисов и Първанов.

Искам задочно да й доверя и аз: само радикализиране на позицията й спрямо безобразията на миналото, чиято алтернатива тя би могла евентуално да изиграе, може да й помогне в оставащата седмица да запази надеждите си за балотаж. Росен Плевнелиев разчароващо не го направи и дистанцията му с Калфин се скъсява, отваряйки съответно ниша за малко вероятно, но все пак възможно завръщане на интригата в изборите между тримата водещи. Ще се възползва ли Кунева?

Ако успее да докаже, че не е протеже на Първанов, каквито подозрения нахлуха с фалстарта на кампанията й в студиото на близкия до президента шоумен Трифонов в още по-близката до същия телевизия Би Ти Ви, Кунева може да привлече доста гласове на десни гласоподаватели и дори на бивши симпатизанти на личността и делото на Георги Първанов, който е прегазил доста надежди и в задния двор на „червената идея”.

Меглена Кунева има последна възможност да докаже, че разполага с европейския капитал – същият който Първанов до такава степен разпиля, че през втория си мандат постепенно беше изолиран от европейската сцена от самите европейци, което се опитва да компенсира комплексарски със самохвалства и фамилиарни преразкази на състояли се срещи на четири очи между него и световни лидери.

В скоби казано: наскоро профилът на Първанов във фейсбук разсмя публиката с твърдението, че той бил направо полиглот, владеейки цели 4 чужди езика. Излиза, че това е държавна тайна , скривана от нас повече и от тайната какво си шушукат наистина на 4 очи президентът и подчинените му шефове на две силови ведомства. А зад дебелите зидове на президентската цитадела те явно си говорят неща, които превърнаха Първанов в най-информирания властелин в държавата за грешките, слабостите и други полезни за компроматен шантаж неща по адрес на т.н. политически елит- намекна го и професор Михайл Константинов преди два дни от телевизионния екран, когато говореше за тайната власт и едноличния контрол на президента върху службата (му) за охрана НСО и върху разузнаването ( нескромно казано – все едно цитираше книгата ми „Президент на РъБъ”, където подробно съм засегнал темата).

„Обикновеният избирател” може да не е в течение на тези „подробности” от „голямата политика”, но с кожата си усеща фалша и негативната енергия на енергийното поле , излъчващо несправедливост от върха на държавата. Не очаквам от Меглена Кунева да „направи кожата си на тъпан” по израза на революционера Христо Ботев, но ако удари все пак тъпана има повече надежди да се класира за финалната битка, отколкото ако продължава с недомлъвките. И няма какво да губи, освен това, което цял народ вече е загубил: доверието в справедливостта. Евентуалният опит да покаже борбеност по тази най-болезнена тема на прехода чрез най-видния пример в републиката може само да я извиси. Да не е малко?

17 мнения за “Най-после едно въпросче към Първанов от претендент за стола му”

 1. Изпреварваща гражданска позиция.Може би това е истинската Кунева,спомнила си моминството. Т.е.преди да се сроди с Пръмови.А може би театърът, автентичните леви, безпощадната, професионална манипулация – “кой, кой ще ти каже…” Но, позицията й, както и да се съмняваме в истинността, е много позитивна, бърза, навременна.Поздравявам сътрудниците й.

 2. днес в нашия град в очакаване на кандидат за президент полицаите раззчистваха колите в центъра на града. Любезно казваха на хората:
  – Преместете си колата ако обичате за да нямаме разправии.
  – Веднага господин полицай, кой ще идва?
  – През оная работа ми е – просто ги преместете. Беше пълно с цигани другите бяха на работа.
  Това са общо взето нагласите като изключим тия дето са към някоя партия или тия дето чакат да вземат пари от изборите

 3. кунева написала писмо и аха да … повярваме, че се е надигнал гняв в габонската ѝ съвест срещу гоцетата.
  Може да е така, ако не бяха ѝ диктували.

 4. Nikoy ne smee da go zahape,toya Moshennik Purvanov.Veroyatno si prav.Purdyat v edno gurne,mrusnicite.
  Blagodary Vi Gn.Indjev!
  Ne spiray!Imame nujda da ni otvaryat o4ite!

 5. За съжаление, Кунева имам “привилегията” да знам доста нелицеприятни факти от житието-битието е от оня тип типеси, че ако й се плати подходящо продава без да и мигне окото родната си майка. Любовницата на Барозу е един дол дренки с всички останали кандидати. Изключая Светльо Витков който би трябвало в позицията му на извънсистемен играч да обере протестният вот.

 6. Господин Индежв,
  “излъчващо несправедливост от върха на държавата”
  Добре-а къде да я намерим тази пуста справедливост.
  Повече от 20 години я чакам,Кунева,цар,сини-зелени-пембени-е и к`во-поне децата ни да живечт нормално,нее-и те ще плащат софрата.Тъжно.
  И какво правим-ами пишем.
  Тъжно-няма Левски.
  Аз не съм.Но бих възстанал.
  Оптимист-най чист.

 7. Иво,

  според мен, когато ‘от нийде надежда взорът не види” човек може да се подведе и грешно да помисли, че ДС-арска снаха с ниЗък “морал” може да свърши нещо полезно за България.

  Според мен надеждите ти в посока Кунева са израз на общата ни умора от Гоцетата, МУТРИТЕ и мултаците и тахната очевидна симбиоза.

  Но, “остави таз песен” – не е Кунева за хвалби!

 8. Иво,дойде време и ти да демонстрираш чисто човешки наивитет.Меглена Кунева е от маскираните комуноиди от НДСВ,тези които разбиха тотално политическата система на Република България.Не се радвайте на подаръците от данайците.

 9. Няма как Кунева, чието мислене е на светлинни години от БОТЕВ, да направи кожата си на тъпан – НЯМА КАК 🙁
  Колко жалко, че тук надпреварата не е между свестни и непочтени, а между неискрени и по-малко неискрени – всъщност всичи до един некадърни, зависими, но не от гражданите на България 🙁

 10. Аз бях решил да не пиша в този блог, ама ме предизвиквате…
  ПрезидентЪТ(с голям член) вероятно е на лов за порове. Миризмата на пор е до такава степен заразителна, че на всеки ловец му се иска да се връща отново и отново към дупката. Иво, вие пор виждал ли сте? Порът освен собствената си миризма, друго не усеща и за това го дебнат – другите порове и ловците, които са се омазали с миризма на пор!… За какво им трябва точно пор, освен за трофей, аз не знам…

 11. С тъга се присединявам към мнението, изразено в повечето коментари, че няма как откъм Кунева да изгрее светъл лъч. Тя е безогледна кариеристка, продукт, а и поддръжник на статуквото. Издигнала се е, защото повечето пъти е казвала “да” на силните на деня. Нейната болезнена амбиция да е винаги отпред и отгоре никога не би й позволила да предприеме някоя истинска реформа, от която да е застрашено личното й положение.

 12. Меглена Кунева е бивш служител на мафиотската Мултигруп. Политик от НДСВ,част от Тройната коалиция,която бе режисирана от агент Гоце Първанов. Как тя ще се опълчи срещу своя ментор ??? Реално погледаното,Росен Плевнелиев е най-“далеко” от Първанов ,необременен от бивши политики,коалиции като Първановата Калфа и Меглена Кумева. Г-н Инджев нещо се пообъркал.Ако и ПЛевнелиев е човек на Първанов,тогава политическата система и гражданското общество в Република България са фалирали тотално,народа ни е в режка робия,неспособен да излезе от тинята.

 13. Гоце може и да знае 4 езика? Български,руски,трънски и шопски, но пак ни предлагат да избираме по-малката злина и е ясно накъде отиват работите. Преди няколко месеца имаше идея Иво Инджев да се кандидатира за президент? Тогава никой не повярва на това, даже и самият Инджев. Хората, които са достатъчно луди да мислят, че могат да променят света, са всъщност тези, които наистина го променят.- Стив Джобс.

 14. Моят взор вижда надежда: гласувам на следващите парламентарни избори за Иван Костов.
  (А кой ще е президент, не е от голямо значение, защото не сме президентска република. Ако бяхме, то след 10 години президентстване на Гоце България щеше да е излязла от ЕС и влязла в СССР)
  за ‘mario065’

 15. преоблякъл се Илия, погледнал се, пак в тия.А колкото и добре да се изразява господжата или друг от театрото кой ли им вЕрва.А проблемите са други, г-н Инджев,дълбоки, сериозни, общо човешки и никои не смее даже да ги постави пред обществото.Например, как да се премине от изгода към полезност и защо никой не се опита даже да представи “проекта Сталкер”, не случаъно съм оставил истинският си e-maill.

 16. Уважаеми дами и господа, мисля си , че голяма слепота е обхванала чувството ви за реалност. Ако приемем за истина социологическите проучвания, които за мен лично са пълна лъжа, ще трябва да се съгласим, че единственото малко зло наистина е Меглена Кунева.Нима Мишо Бирата е само спомен? Не беше ли факт, не са ли факт опитите на Борисов да строи Белене, не е ли истина че каза Ние ще строим а те ако искат да рушат? Не е ли факт, че Борисов само час преди номинацията на Плевнелиев,го е уведомил.Какъв кандидат може да е Плевнелиев-едно подставено лице,което ние българите обикновенно наричаме БУШОН.За Калфин не ми се мисли дори, а за този , който считам за най-достоен вие дори не споменавате. Няма ли да е най-нормално да намерим компромисната фигура от кандидатите за която да гласуваме, все пак да попречим на Герб и БСП да ни досъсипят с далаверите и безогледната си алчност.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.