Записки по българските дебати

Този път, за първи път, няма да напиша коментар за събитието, а ще публикувам спонтанните си записки за събитието с всичките рискове от факта, че те (почти) не съдържат анализ, освен окраската на мигновената ми реакция. Ето какво си отбелязах докато гледах телевизионния дебат между тримата водещи в класациите за кандидатпрезиденти и техните подгласници. Нямам претенции за последователност и изчерпателност, но читателят ще долови какво е било впечатляващото за субективната, но само моя авторска гледна точка:

„Данаилов каза на Калфин да мълчи в отговор на неудобен въпрос. Това трябваше да е „шега“, но репликата вцепени Калфин и го остави с безпомощна ухилена гримаса в отговор на приятелския огън. Паузата активира светкавичната реакция на Кунева (а не на Плевнелиев), да посочи с усмивка кой е истинският началник в този тандем.

Данаилов напусна обиден, че през последните 40 години ( т.е. от 1971 г. – какво ли означава това, може би има предвид приемането на Живковата конституция през онази година ?) не е бил унижаван така – т.е. да му бъде казано да си тръгне, защото в студиото остават титулярите. Накуцвайки, натъженото актьорско величие си тръгна преди всички останали вицета.

Калфин сгафи като каза, че е лошо президент и премиер да са от една и съща партия, имайки на ум Борисов и Плевнелиев. Този път Плевнелиев го репликира пръв за Станишев и Първанов.

„Ивайло е ученик, който няма да се научи да казва „р“, но важното е какво има тук“ ,почука се менторски по главата Данаилов като оценител на глави, сякаш са дини. Това беше прозрението на героя от „ На всеки километър“, показан на запис като любимец на негови връстнички в рамките на носталгична автореклама под мотото на филма „Дами канят“ от времето, когато в НРБ всички бяха другарки и думата „дами“ имаше подигравателен отенък.

Само Любомир Христов, подгласникът на Кунева, спомена връзката на премиера и президента с Мишо Бирата ( „това е срамота…. Мишо Бирата …с премиера и президента“, натърти по – късно Кунева) по темата за корупцията.

Само Кунева спомена руските енергийни проекти по които Борисов и Първанов са в „един поток на мислене“ , без никой от опонентите й да я репликира! Направо се съгласиха с нея с физиономии, които излъчваха нежелание да стъпват на тази опасна ( за тях) територия.

Росен Плевнелиев ( най-после) атакува Калфин за липсата на реакция като външен министър на обидата, че „България е троянски кон на Русия“ от страна на руския посланик в Брюксел ( Чижов) и приобщи пътьом Кунева към мълчаливите по темата, на което тя обясни ( извън регламента), че е била на европейска , а не на българска длъжност в онзи момент.

„ Аз съм единственият човек тук , който може да каже, че половинката му се държи мъжки“, реагира Кунева на въпрос за подкрепата на „половинките“ . А за кандидатурата й за президент като жена отвърна, че в края на краищата „България“ е от женски род.Бързите й афористични отговори не приличаха на заучен текст.

Калфин настояваше през цялото време, че БТВ работи с агенция, свързана с ГЕРБ ( очаквайки негативен за себе си резултат от гласовете на зрителите), но когато водещите се засегнаха от името на телевизията и му предложи да избере агенция за мерене на резултата от дебата и да назове с коя от тях работи БСП, не пожела да отговори. Въпреки това и въпреки очевидният факт, че да се жалва е слаба позиция (явно по сценарий му е разписано – партийната дисциплина е над всичко!), включи във финалните си думи внушението, че резултатът от дебата е предрешнен не за друго, а защото ГЕРБ работи с 36 агенции.

Калфин заяви без да мигне, че никой не му дъпа конците, а Кунева отвърна на същия въпрос за конците, че като жена не позволява това, докато Плевнелиев намекна за произхода си от Гоце Делчев, т.е. претендира за воевода по характер по рождение.

Сумата за кампанията ми е 200 000 лв, каза конкретно Кунева. Калфин призна за около милион…

Плевнелиев: ползваме държавната субсидия и ще бъдем под позволената от закона, ще похарчим под 2 милиона лева…

Тези ловни дружинки са едно от нещата, които най-много не харесвам, няколко пъти декларира Кунева.

Калфин , предлагайки на Плевнелиев да избира като пример за подражание Стамболийски ( най-близкия до образа на Борисов) и други, вкл. Стамболов, се опита да провокира Плевнелиев да „изплюе камъчето“ чрез настояване да каже, кое й е било хубавото на външната политика на Стамболов (с очевидното убеждение, че така ще го дискредитира в очите на руското лоби). Плевневлиев удържа фронта да не дразни Москва по поръчка на петата колона и се измъкна с общи приказки за европейската ориентация, но не припомни скъсването на отношенията между Русия и България при управлението на Стамблов.Не се напъха в сценария на Калфин да бъде хвърлен на руската мечка и нейните български меченосци, но и не създаде впечатление да е следовник на големия български държавник.

Кунева беше единствената , която атакува по темата за ДС и посланиците Ивайло Калфин.

В заключение: Калфин не опроверга с нищо очакванията да бъде продължител на тройната коалиция и нейния бащица Първанов, както и Плевнелиев не напусна сянката на Борисов, а за Кунева може да се съди по думите й (а не по биографията й). За мен тя беше абсолютен победител, каквото и да означава това за пристрастните привърженици на останалите кандидати, сред които Плевнелиев е стар познат с много лични качества, посочен обаче да играе роля, която го лишава от основното за един мажоритарно избиран президент: да бъде личност, а не проекция на чужда воля- при това дори не партийна, а персонална!

40 мнения за “Записки по българските дебати”

 1. Г-н Инджев, усещаше се симпатията Ви към Кунева в посл. Ви коментари. Накрая си го признавате , че тя е победителят в диспутите. Аз също смятам , че тя беше най- точна , с интелигентно, остроумно присъствие, най – адекватна с повдигането на теми- табу за останалите в дискусията . Но не тя е моят избор , просто в случая е най- малкото зло. Иначе симпатизирам на доц. Атанас Семов , който според мен би спечелил много повече привърженици за смелите и радикални заявени от него намерения , ако не беше от партията на компрометираната личност на Яне.Кой е Вашият човек в тези избори ,г-н Инджев, все пак , колкото и невъзпитано да прозвучи този интерес, може би е редно да споделите – като журналист с открито мнение.

 2. PS. Ако позволите една корекция :Калфин си каза колко му струва кампанията – ок. 1 млн. досега

 3. До заключение

  а за Кунева може да се съди по думите й (а не по биографията й)

  и

  да бъде личност, а не проекция на чужда воля- при това дори не партийна, а персонална!

  Евангелие от Матея 7, 15 – 23

  Пазете се отъ лъжливите пророци, които дохождат при васъ съ овчи дрехи, а отвътре съ вълци грабители.
  Отъ плодовете им (делата) ще ги познаете. Бере ли се грозде от тръни или смокини отъ ръпеи?
  Също така всяко добро дърво дава добри плодове а лошото дърво да дава лоши плодове.
  Не може добро дърво да дава лоши плодове; или лошо дърво да дава добри плодове.
  Всъко дърво, каето не дава добри плодове, отсича се и се хвърля въ огънь.
  И тъй, отъ плодовете им (делата) ще ги познаете.
  Не всеки който казва Господи! Господи ще влезе вънебесното царство, но който върши волята на Отца Ми, Който е на небесата.
  Въ онзи день мнозина ще ми рекът. Господи! Господи! не въ Твоето ли име пророкувахме, не въ Твоето ли име бъсове изгонихме, и не въ Твоето ли име направихме велики дъла?
  Но тогава ще имъ заявя: Азъ никога не съмъ ви познавалъ;махнете се отъ Мене вие, които вършите беззаконие.

  Съжалявам г-н Иджев но думите не могат да изместят делата в нашия живот. Има хора?! които са го разбрали преди 2000 години за всички останали остава адът тук на земята а и в отвъдното. Изборът си остава за всеки от нас.

 4. Името Росен Плевенлиев е неподходящо за име на президент. Кат започнеш от името,визията със щръкналите уши и мишата усмивка…Абе не прилича на Кенеди или на Шварценегер …Явно друг не са предложили и ще трябва да си напазаруваме този послушнии, обрулении народе! Бог да ни е на помощ !

 5. Дали Гоце няма да се върне по-лесно начело на БСП, ако Калфин не стигне до балотаж? Май др.Данаилов нарочно му каза “збогом” снощи?

 6. Ето и моите впечатления от “дебата”: Парад на празните тенекета

  Аз лично не виждам съществени разлики между тримата кандидати. Ето какво съм написал в заключение:

  Тъй че, другарки и другари, веч имаме възможността да избираме не между един и двама, а между цели трима кандидат-президенти комунисти! Богат избор! Изборът ни е избор от типа: фани единия, удари другия! Маладци сте, скъпи сънародници, че имате тоя избор!

  Безличността на тримата кандидат-президенти, явяващи се довереници на комунистическата ни олигархия, се дължи на тяхната комуноидност. Комуноидът е безличникът, не някой друг. Личност ли си, не може да си комуноид, камо ли пък комунист!

  Сега сещате ли си що символизира крещящата безличност на благонравните хрисими комунисти, между които кукловодите ни предлагат тоя път да изберем президента си? Помислете малко, не е трудно да се сетите.

  Аз се оттеглям. Писна ми! Гнусна работа! Гнус и мерзост! Отчайващо е; помнете от мен поне това…

 7. Обстановката в студиото беше като в класна стая. Учудвам се кой лансира “журналиста” В. Николаев (от край време го наричам гъгнещия)? Съгласен съм, че Кунева се представи най-добре. Странна ми е дикцията на Плевнвлиев. Хареса ми Попова – реаргираше адекватно, с остър език, без объркване. Срамуващите се, са извън коментар. В нито един от тримата не видях достоен за президент.

 8. Иво,

  аз не можах да гледам “дебата”. Дори да бях могъл, пак не бих го гледал – не ми е интересно какво ще си кажат от тройната коалиция.

  Когато човек не обича тикви, му е все едно дали му се предлагат червено-кафяфи (чумави), жълти или милиционерско сиви – все му е тая!

  От написаното от теб оставам с впечатлението, че наистина Кунева е нещо като победител. Мисля, че за това си прав!

  НО от прочетеното през годините за нея (биографията и) пък имам вярата, че тя е ‘резервната гума” на тройната клептомания – ако все пак никоя от другите … не успее да се добере до поста “главен енергетик” на Русия в България.

 9. Останах с впечателение, че Калфин и Кунева са в тандем срещу Пленелиев и го атакуваха с аргументи който може да бъдат използвани точно срещу тях самите.

 10. Към Нина:

  Да права сте, ще се поправя…Реших да публикувам “суровите” си записки още преди да е изстинал екранът с цел да дам различен, по-скоро интуитивен първи прочит на видяното и чутото, преди впечатлението да отлежи. В бързането се случва да “изтриеш” нещо от спомена….

 11. Наистина Кунева най-добре се представи, но ГОСПОЖАТА ЛЪЖЕШЕ ОТКРОВЕНО, (дори да пренебрегнем йес политиката й и Габонската афера) бидейки еврокомисар – от личен опит знам – “чудеше” се в интервютата защо българите не търсят правата си на потребители и не се обръщат към нея и екипа й – даваше си е-мейла, телефоните…
  Незначителна подробност е, че, когато се “обърнах” към нея – писмено и устно, отговор така и не получих. По-късно случайно попаднах на публикация, че госпожата се дразнела от “тези българи”… “да си вземели адвокат – какво я безпокояли…”
  ПО ДЕЛАТА ИМ ГИ ПОЗНАВАМЕ – до втръсване вече – как да не гласуваш за ХИПОДИЛА…

 12. Към Нина:

  Малко пресилено е да определяте като “симпатия” констатациите ми. Посочих странното обстоятелство, че българите се прехласват по европейското ( статистиките сочат България като водеща по евросимпатии и доверие на българите в евроинституциите , надвишаващо в пъти доверието им в българските), но гласуват всъщност под една или друга форма за рускоподобния модел на управление тук. Това не е комплимент за Кунева, която институционално и вербално представя европейското, но не успява да пренеса евровъзторга на българите върху рейтинга си. Според мен причината е не толкова в биографията й, колкото в размиването на границите с останалите реални конкуренти. Едва на този дебат тя намери сили да се разграничи от тях по тази линия и макар за мен да не беше достатъчно, на общия фон това направи впечатление. Очаквам ръст на подкрепата за нея, което , при дадените обстоятелства, създава повече конкуренция. На втори тур тя е по-опасна за Плевнелиев от Калфин.
  Това е матряла, с който разполагаме…
  Ако имах свой кандидат за споделяне, щях да споделя и без да ме подканяте.

 13. Според мен Кунева е по-опасна от Калфин, защото тя е истинският кандидат на Гоце и олигарсите около него, а Калфин е за заблуда на наивните червени. Според мен затова и Стефан Данаилов не се съгласи да става кандидат-президент, а и като кандидат-вице си позволява неуважително поведение към своя съратник. Иначе Кунева се държи в стил комсомолски/ партиен секретар. В нея няма нищо естествено и човешко, а само празен ентусиазъм. За мен думите и звучат кухо, но мисля че тя се опианява от това да слуша себе си. Не знам много за биографията и, но в тази връзка намирам за интересен личния коментар на Емил Кошлуков публикуван на неговия блог (http://tv7.bg/blog/1190702).

 14. Жалко е, но и при тези президентски избори вече се оглеждам не за най-добрия кандидат/кандидатка а за избор от типа – това е най-малкото зло. Ще трябва да изиграя играта, не като мисля в контекста на максимизиране на печалбата а като се фокусирам върху минимизиране на загубата.
  Как пък не се намери един читав кандидат?

 15. Гледах дебата,
  от известно време имам съмнения, че новия президент ще бъде Кунева по договорка.
  Защо тя?
  Калфин няма шанс пред Плевенлиев.
  Но Плевелиев самата ГЕРБ в лицето на Цветанов го заби в скандала с искането даването, и после пълното отричане на казаните вече думи по повод брокерите в общината, и това при самият старт на кампанията!
  Отделно визията на Плевенлиев и поведението и подготовката му изцяло в бизнес среда, не отговаря за президентския пост според бългрското разбиране за президент.

  Планирано според това което се вижда в медийте е Кунева да е на балотаж и след това да бъде тласната от всички анти ГЕРБЕ ри на Дондуков 1.

  Това е добре и за ГЕРБ, няма да държат всички власти, ще има президент кариерист /правещ какво ли не заради кариерата си/ харесван и приеман в ЕС.
  А и реално погледнато ако това е ТОП 3, кой има най – добра политическа подготовка съчетана с благоволение от ЕС.

  Отделно ББ заяви, че той ще е следващия президент. Едва ли би го направил ако Плевенлиев щеше да е президента сега

  Та очаквайте първата жена президент на Републиката, г-жа Меглена Кунева – Пръмова.

  Честито

 16. Здравейте, г-н Инджев, ценя Ви изключително много като журналист и с интерес следя коментарите Ви. Съжалявам, че не мога да Ви гледам на екрана нанякоя от телевизиите, които почти западнаха що се отнася до качествена журналистика.
  Не смятате ли, че в поведението на Калфин и Кунева имаше много общо – общото обучение си каза думата: откровени заблуди, манипулации и най-важното: умението негативните факти да ги изкараш позитиви за себе си. Докато Плевнелиев няма такова обучение, той се учи в момента, той отнася всички удобни критики от опозицията към управлението на правителството. Аз лично очаквах повече от БТВ, но не успяха да достигнат нивото на ТВ7 и на Бареков, когото по принцип не харесвам, но във воденето на дебатите тезидвамата бяха най-голямата скука на света.

 17. Един мой познат философ от Пловдив нарече този дебат “Парад на празните тенекета”! Не, че не съм съгласен с това, обаче и аз като един редови безличник, гражданин на държавата на безличниците не мога да се освободя от възхищението, което изпитвам към всички кандидати за президентския пост! Ама толкова ми харесват, че ми иде да предложа да се свика ново Велико Народно Събрание и да променим Конституцията! Да предложим вместо един президент да се създаде цяла президентска институция! Нещо, като Президентско Събрание или Президентски Съвет и да ги изберем всичките! Ех, че чудесно би било! Да обединят всичките си чудесни идеи за управлението и политиката на страната (на безличниците)! Ще бъдем първи в света с такава страхотна институция! Нито една от безценните им идеи няма да се изгуби и ще бъде претворена в дела за благото на стараната ни и все по-пълното удовлетворяване (пърдон удотворяване) на нуждите на народа (населението, пърдон гражданите)! Ако пък се приеме, че това би натоварило много бюджета имам и друга идея. Да премахнем изобщо президентската институция и да нямаме президент! Така де, или всичко или нищо! Страхотно нали! А за да са икономиите още по-големи предлагам да нямаме и правителство и премиер! Най-добре да нямаме и Народно Събрание и да се оставим на другите да ни управляват! Защо да се морим и кахърим за глупости! И без друго сме доказали в исторически план, че не можем да се управляваме! Айде холан защо да изнасилваме нещата? Злите езици говорят, че по руско или турско сме си били по-добре, бай да уей!

 18. Явно,че след толкова години в пространството,въргаляйки се от една в друга политическа кочина,2ма от 3 -та кандидат президенти са усвоили манипулацията до степента ,в която нишката на доверието се е превърнала в копринен възел,който се затяга на всеки 5 години.Бих искал да кажа,че миналото няма значение,но като гледах дебатите ,разбирам безмеслието на настоящето.Това е достоен абсурд,който за щастие служи политически добре като пример.Чудя се кога този възел ще бъде разплетен,но виждайки предложенията ,които не гарантират нищо различно от абсурд започвам да губя и друга ценност.Надежда за себе си и за бъдещето.Защото никой от тях не се сеща за човека.Говорят за бизнес,магистрали,енергия,не знам какво ли още не.Кой от тях е направил някакво социално добро преди да се превърне в машина за илюзии?Техният храм е рейтинга.За голямо щастие на нас-лесно правещите избор.

 19. Много точни и полезни бележки, защото в този поток от думи някои неща убягват. Ако ми позволиш, Иво, да допълня и моите впечатления. С бързи реакции е Маргарита Попова, наистина, но прави много лоша услуга на Плевнелиев. Изглеждат като семейство, в което той е под чехъл, а тя още малко ще го погне с тигана. Много бърбори това женище. Да беше изказвало мнение и познания докато беше действащ министър…на няколко пъти демонстрира, че не си знае мястото в тандема, а то е да подписва помилвания и да се срещне с някой официален гост, който не ни е толкова важен – да отмени президента /три пъти за мандата/. В останалото време докато не говори мълчи със стиснати устни и гледа нацупено, загърбила опонентите и излъчва посланието:”Уф, нали казаха, че всичко ще е наред, пък то трябва тук да споря с нкякави…”
  Останах с впечатлението, че човекът, завършил техническия университет, не знаеше точно с какво се характеризира външната политика на Стамболов и затова избягна няколко пъти отговора на въпроса на Калфин. като цяло и двамата с Попова са тесногръди тесни специалисти, нямат визия на обединители, сръдливи са и струва ми се отмъстителни.Като капак Плевнелиев не е добър оратор, запъва се и прави неловки паузи като актьор, който си е забравил репликата. не съм фен на Калфин, но не може да става сравнение, а за Кунева да не говорим – голям опит, желание за работа, подплатени с можене! И някой най-сетне да обясни на специалиста по изчислителна техника разликата между “цифра” и “число”.

 20. п.п.съжалявам за няколкото машинописни грешки, но старост-нерадост.

 21. Тъмносин съм. Но след пародията на първичните избори и като видях кои са “основните” кандидати, включването на Светльо Витков го приех за избавление. Колкото повече гласове той събере толкова повече има шанс т.н. политическа класа да се стресне.
  Катуница и аз като мнозинството я приех като обичайното за у нас “всяко чудо за три дни”. А можеше това което в момента е в разсипно състояние, визирам гражданското общество, да излъчи не само своите послания, че така просто повече не може да продължава но и лидери. Арабската пролет показа, че народи които ние, защо ли, искрено им се присмиваме в лицето най-вече на младежта може прекрасно да мине и без партии и без политици.
  За това за Светльо Витков-Президент. Единственият извънсистемен играч способен да обере наказателният и протестният вот срещу статуквото.
  Колкото дотримцата по-горе, боклуци с повече или по-малко тънка “интелигентна” обвивка. Гнус ме е от тях.

 22. Превнелиев произнася думата президент неправилно. Казва презедентът.
  На конкретен въпрос кой е най добрия президент Плевнелиев не отговаря,
  а усуква всички са работили за България.Сигурно не знае кои са били президенти.
  Плевенелие каза, че цар Киро бил зад решетките.Решетките на ареста, а не на затвора.
  Когато Плевнелиев говори винаги гледа не в събеседника, а незнайно къде.Гузен е за нещо предполагам.
  Стигнаха до там Попова да обяснява какво е искал да каже Плевнелиев, който стои до нея и
  и всеки момент ще заспи.
  Плевнелиев не казва по времето на тройната коалиция, а казва по времето тройната коалиция.

  Преди да отговори на въпроса как би държал реч като президент Плевнелиев сякашлапна две мухи и като риба
  изпусна две мехурчета.Прилича на мистър Биин и стои гротескно.
  Обявиха почивка и двойката на Герб се нахвърли на чашите да пие вода.Стреса беше пресушл устата им.
  Край на първи кръг.Най добре седеше на стола Ламбо.Явно още го е срам.
  Част втора
  Плевнелиев бил минавал достойно през кризата.На негово място и аз бих минал достойно през нея.
  Човека щял да бъде прагматичният презедент.Плевнелиев борави постоянно с фразата ясно и категорично.
  Заучените кухи фрази ме дразнят.
  На въпроса къде са 4 милиарда от резерва стана ясно че половината са отишли за пенсии.
  За другите не е ясно.Всяка приказка за правителството било хули по институциите.
  Плевнелиев не казва неправителственни, а неправиственни организации.
  Плевнелиев почти заспа в студиото. Като се разсънва почва да пита нещо за някакъв си Доган.
  Никой не може да надприказва Маргарита Попова освен края.Край на втора част.
  Повече не ми се гледат тия аматьори.Сменям канала омерзен, че някой се опитва да ми пробута тримата първи
  като най вероятни победетели.В моята класация са първи отзад напред.

 23. вицетата ги испуснах, но погледах титулярите, всичкото ми настроение се обърна и аз гласувам за кунева, това е положението,

 24. А в тази идеологическа безалтернативност, която ни се предлага в лицето на тези трима еднотипни кандидати, наречени от слабоумните журналисти на БТВ “новите първи”, за мен поне остава вота за привидно абсурдния кандидат Св. Витков – млад мъж с некомпрометирана идентичност, била тя и без ясна самобитност и политически фокус!??!!?

 25. Да се включа и аз – Да гледах така наречения “дебат” – това е много силна дума за комсомолското събрание, което излъчваха по БТВ!
  Демокрация за мен означава да видя и чуя АБСОЛЮТНО

 26. Когато има разминаване между дела(биография)и думи,непосредственото усещане е за измама.Кунева наистина измами избирателите, че се кандидатира за евродепутат а след това отстъпи мястото си, като се оправда, че така постъпил и Борисов на парламентарните избори.Пропусна обаче да каже, че Борисов предварително подчерта, че ако бъде избран няма да стъпи в парламента като депутат.Малко преди това в дебата лицемерно съчувстваше на Плевнелиев, че не си е останал на мястото (т.е.където му е мястото ) , като регионален министър, а бил изстрелян в последния момент.Внушението, разбира се е че Плевнелиев е заложник на Борисов.Във всички тези извъртания не виждам никаква интелигентност, а елементарни заяждания в комсомолско-партиен стил. Учудвам се също, как никой журналист не коментира изказванието й в една телевизия, в което сравни българите с кучешки впряг и нуждата му от куч(ка)е водач, като нея. В същото време се изговориха куп неща за Борисов и кучешката каишка.Случайна ли е тази симпатия към един уж интелигентен човек, но очевидно без капка здрав разум.Под голям въпрос е и европейската й ориентация и говорене зад които се крие единствено любов към голямата еврозаплата, защото нито ориентацията нито говоренето й доведоха до нещо друго. Лично аз не желая бъдещия президент да бъде номенклатурен кадър, още повече пък и свързан с кръга на Първанов.

 27. Мисли ли някой че когото и да изберем за президент той ще може да проведе някаква нова, по-добра политика? Отдавна вече “ляво” и “дясно” изгубиха своите принципни разлики, затова и дебатите са дрънчене на празни тенекета. Единствената правилна политика е прагматичната, зависеща вече главно от европейските сили и нашите възможности са минимални. Разликите между президентите ще бъде в раздаването на медалите и опрощаването на присъдите!

 28. Да се включа и аз – Да гледах така наречения “дебат” – това е много силна дума за комсомолското събрание, което излъчваха по БТВ!
  Демокрация за мен означава да видя и чуя АБСОЛЮТНО всички кандидат -президентски двойи. Омръзна ми 22 години да ми казват кои са първите двама или трима според социологически проучвания.Така че тези трима фаворити са в някои чужди глави, а не на повечето българия с лична позиция!

 29. Независимо кой какво каза и как изглвждаще,според мен хай добрия избор е Плевенлиев.Струва ми се той ще беде по достоен и полезен за държавата ни.

 30. PS Ще бъде жалко да се наредиме в отбора на Пръмова,Първанов,Доган и шоуто на Трифонов

 31. Нека не драматизираме толкова. България не е президентска република, така че е все едно кой от тия трима болшевики ще спечели (макар че мен най-силно ме привлича Мегленчето).
  Но най-късно след година и половина трябва да върнем Иван Костов на премиерския пост ако искаме мутрите да не ни затрият съвсем държавката.

 32. Чета и се чудя на акъла ви! Повечето определят преценката си за дебата по факта, че Плевналиев не бил добър оратор!? Това е абсурд! Добрите оратори у нас са завършили всички съответната школа в Москва. И какво от това? С риторика но без морал управляваха и се видя до къде стигнахме. Плевналиев е автентичен умен човек!!! Това е истината. И ще управлява с много разум и морал, за разлика от комунуидните мутанти на КГБ!

 33. Г-н Калфин и г-н Димитров от бсп, ще се извинят ли от името на бкп на всички българи, които като войници бяха техни роби и строихме за другарите ?

  Като войник в Строителни войски – КЕЧ,
  без всякакви човешки права , 27 месеца бях роб на ОБО
  и ме принуждаваха да строя за Политбюро и другари на кандидатите за президент на Съвременна България
  / една от сградите е на ул. Якубица, в Лозенец, София /
  и още никой не ми се е извинил от името на Партията – Майка.

 34. “Не ме слушай какви ги говоря, гледай ме какви ги върша!”
  Има ли значение, питам аз, кой кого е наддумал на вчерашното прение? Нито искам да им гледам дебатите , нито да им чета сивитата. Че нали тия тримцата бяха пред очите ни през последните 10 – 20 години.
  Калфин – не искам да гласувам за него. Когато се решаваше позицията ни за Косово тоя безгръбначник не можа да устиска на американския рекет. Българският външен министър можеше да прояви минимум воля и грам въображение при защита на националния ни интерес , както го сториха Словакия, Испания, Гърция и Румъния.
  Кунева – не искам да гласувам за нея. България бере горчивите плодове на стахановското затваряне на глави. Квотите за вредни емисии, 3. и 4 бл. на Козлодуй, недофинансирането на селското ни стопанство – това е кратък списък на Куневите гафове, които имат многомилиардно изражение за опосканата ни родина.
  Плевнелиев бе моят фаворит от тия тримцата. Само че злополучния за него сериал “Неполученият подкуп – общинари в повече” на продуцента Цв. Цветанов и ас. режисьора Г. Кадиев разколебаха вярата в правилността на избора ми. Неадекватното плевнелиево поведение по време на случая “Катуница” допълнително ме разколебават.
  Така или иначе, след две или три седмици ще трябва да избирам измежду двама от тия тримата…хич не ми е лесно… пак ще гласувам с отвръщение… Докога???

 35. Не зная какви са причините, но напоследък г-н Инджев показва някаква необяснима “симпатия” към кандидат-президентката г-жа М.Кунева, която според мен е напълно неоснователна. В коментара на г-н Кошлуков /към когото не се отнасям с особенна симпатия, поради други причини/ е показано истинското лице на въпросната дама, позовавайки се на действителни факти. А относно дебатите по БТВ, които проследих с внимание, трябва да кажа, че г-жа Пръмова не ме впечатли много. Тя не блестеше с някяква особенна интелегентност, визия, познания, присъствие, толерантност, прозорливост, стратегия и програма за бъдещо управление, политическа позиция за международните отношения на страната ни и т.н и т.н., което в никакъв случай не може да я постави сред подходящите кандидати за този пост. Аз лично бих желал президента да бъде от редовете на демократичните десни сили, но за съжаление в момента това не може да стане. Струва ми се, че прекалено критични са повечето от коментарите към Росен Плевенлиев, който в сравнение с мнозина от другите кандидати /освен участващите в дебата/ е един умен и достоен мъж. Сигурен съм, че той много по добре ще се справи от сегашния президент /агент Гоце/.

 36. Не ме интересува кой, колко благо говори, а кой ще може да взема самостоятелни (несъгласуване на тъмно) решения.
  Не ме интересува кой как изтлеждал, а повече слухтя кой от къде идва и какво е работил. За двама от тримата кандидати знам че са били все на заплата и служба.
  Плевналиев поне видимо е свестен човек, а опитите да му спретнат компромат с историята за подкупите, ме убеди още повече, че не е от обичайната порода кандидат политици. За това му спретват и ЩЕ МУ ПРАВЯТ компромати. Един каза че пак щял да гласува с отвръщение!? Не , спрямо него нямам това усещане. Ще гласувам за него с подозрение /или резерви/ като за нов играч в отбор, като за млад актьор в централна роля. Но за другите две двойки, нямам никакви подозрения. Още един мотив да гласувам за него!

 37. Ако ще съдим за Кунева по думите и, искам да отбележа, че в рамките на няколко дни без специално да следя изявите и засякох нагло да лъже на два пъти.
  И в едно интервю за БТВ миналия понеделник и в интервюто си при Сащо Диков опитите си да свали от себе си отговорността за предсрочното затваряне на 3-ти и 4-ти блокове на АЕЦ Козлодуй, г-жа Кунева излъга, заявявайки, че с меморандума от 1998 г. България се била съгласила да изведе блоковете от експлоатация до 2006 г.

  Първо меморандумът е от 1999, а не от 1998 г., но това макар и повторена два пъти мога да допусна, че е техническа грешка.

  Не може обаче г-жа Кунева да не е чела меморандума и да не знае, че в него няма съгласие по датата за извеждане на 3-ти и 4-ти блокове и точно затова в две последователни изречения са записани различните позиции на българската страна и на ЕК. Ето текста от меморандума:

  “В случай на актуализиране на енергийната стратегия, което ще бъде завършено през 2002 г., България ще вземе решение, съгласувано с Комисията и взимайки предвид Споразумението за ядрена безопасност и други релевантни фактори, за дати за окончателно затваряне на блокове 3 и 4, което ще стане преди сега предвидените дати за затваряне на блоковете, съответно 2008 г. и 2010 г.

  Позицията на Комисията е, че окончателното затваряне на тези блокове ще стане най-късно през 2006 г.”

  За първи път пое ангажимент да затворим 3-ти и 4-ти блокове през 2006 г. Кобургготски през януари 2002 г. А през есента Кунева подписа смъртната им присъда, затваряйки глава “Енергетика”. И всичко това за едни комисионни от Белене, които НСД2 очакваха от канадците, но накрая комундетата си уредиха от руснаците.

  Та що се отнася до Кунева, това което казвам е:
  “Не ни трябва още един президент – лъжец!”

 38. Иво ИНДЖЕВ -ЧУДНО МИ Е КАК ИНАЧЕ ДОБЪР журналист като Иво Инджев може да хвали лицето М.Кунева.От психологична гледна точка тя е една лицемерка отвсякъде.Личи и ясно и категоррично.А другаря Ламбо го гони не несъгласието с изказванията на другите или някаква позиция, а простатата.Простатата го алармира-може да стане рекламно лице,но да се излага с думи като-когато Калфин разбра ,че се срещам с 1500 жени побърза да отиде другаде.Да си лежи на стари лаври,а не да се излага.А г-н Инджев на кого е обиден не знам,но не си тежи на мястото вече.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.