Изборите са на път да утвърдят България като руски вилает в ЕС

Ако в българската политика имаше логика, огромният авторитет на Европа, европейското и дори на европейските институции, измерен от статистиката като безкрайно по-висок сред населението от този на българските им подобия, трябваше да се пренесе върху кандидатът за президент с европейската платформа Меглена Кунева. Но седмица преди изборите забелязваме друго…

Европейското е взето на въоръжение от управляващите, които си поискаха и получиха изнесено заседание на най-голямата европейска партия, Европейската народна ( ЕНП) в София. Както се изразиха от Медиапул, превърнаха го в предизборно събрание.

Колкото и силни да се нагласите в полза на Европа и европейското тук, което се подразбира като автоматично приобщаване към жизнения стандарт на по-богатите европейци, то никога не е печелело избори у нас. Тук , без да е обявено и измерено по същия начин, печели проруското. Кандидатът на БСП Ивайло Калфин го демонстрира, като включи страховете на Русия от отскубването на България от руския натиск с лозунгите си против добива на газ, чието съществуване в България дори не е доказано и няма как да сбъдне страховете на петата колона за повишена българска независимост от Москва в рамките на още поне два президентски мандата на видни „енергетици” от сорта на Първанов и Калфин.

Проруското печели тук по парадоксален начин дори и чрез европейски изглеждащият, говорещият и действащият в рамките на изпълнителната власт Росен Плевнелиев- единственият, който в зората на управлението на ГЕРБ изрече фраза „България няма да е помете троянският кон на Русия”. От тогава до днес обаче,вече като кандидат за президент, Плевнелиев рязко смекчи тази формулировка и вече почти мина в другата крайност с изявлението си, че България „никога” няма да води политика срещу Русия. Звучи дипломатично, балансирано, мъдро дори- кой ненормалник в света иска да води политика против най-богатия снабдител с природни ресурси, тежко въоръжен с ядрено оръжие от времето на СССР и винаги готов на бой срещу малки и големи, истински, и въображаеми врагове. Особено срещу малки такива напоследък- като малката православна Грузия. Всеки се опитва са приласкае, да не обиди извънредно честолюбивата, ранената тежко по темата за собственото величие огромна и все така допотопна спрямо развития свят, но все така опасна Русия. Макар дори на Германия да й писна да котка мечката и след обявяването на арогантното завръщане на Путин в Кремъл вече нервно обмисля противодействие, сред които е вече задействаната процедура по противодействие на руския икономически шантаж чрез един от основните й инструменти „Газпром”.

България обаче не е „всеки”. Тя е доказано употребявана като бърсалка за руските интереси в региона и Европа. И от тази позиция да застанеш предварително в партер на изтривалката, без да си запазиш достойното право на реципрочност в отношенията ( отстъпвайки рязко след изявлението за отказа от ролята на троянския кон), е невидима за мнозина, но голяма победа на проруското в България. Отново и отново…

Концентрирането на извънредно много власт и симптомите за повторение на руския синдром тук с предсказуемите заменки по върховете на властта в угода на един единствен властник, също говорят за пълзящия рускоподобен модел в българската политика- толкова, колкото и системата на фаворизирането на олигархията според нейната приближеност до „бащицата”.

Как тогава да изтълкуваме „европейския десант” , който изглежда като откровена подкрепа тъкмо за този съществуващ и сега, но заплашващ да се развие и задълбочи рускоподобен модел на управление на България? Няма как иначе, освен като циничен прагматизъм за сметка на един народ, за който смятат, че сам си е виновен за това какви са му управниците. Самите европейци, особено от маята на ЕНП, не биха допуснали на върха на държавата си всичко това не за друго, а защото просто избирателите им не биха подкрепили това изкривяване на демокрацията. От висотата на тази невъзможност на практика ни казват, че правят за нас възможното: подкрепят по-малкото зло. Дали е така обаче? Ако принципите бяха важни за тях, защо не подкрепиха европейския проект за президент на България в лицето на Кунева? Ясно защо: искат да заложат на най-вероятния победител, а не на нещо, което не се припознава тук като печалба за родината, което комай е прекалено европейско като за нас- изисква усилия, напъване, зор. Докато живуркането без господство на закона по руски образец е уютно, познато и ласкаво поощрявано от руския зле прикрит неоколониализъм тук.Тази оферта се радва в България на широка, макар и не винаги осъзната подкрепа по линия на „по-малкото съпротивление” срещу несгодите на живота, заплашващи уплашения колективистичен дух на приучения към него 45 години българин от НРБ .

Ако трябва да отсеем зърното от плявата ( това не е заиграване с „Плевнелиев”, да не ми се обиди), прогнозите за изхода от изборите в полза на статуквото на практика вещаят косвена, добре опакована в целофан победа на Путин над Запада на българската шахматна дъска, на която ни е отредена ролята на пешката. Това, че в тази констатация тук се римуват „прагматизъм” с „цинизъм”, от гледна точка на световната история не е събитие. То е продължение на събитията в т.н. „голяма политика”, на които ние сме пасивни участници.

В държава, в която е възможно да се отглежда от самата държава настроение в полза на друга държава като образец на патриотизъм, това е по-скоро закономерност. И понеже става дума за „европейски десант” в София преди изборите, спомнете си за руския десант на президента Първанов, бившия премиер Станишев и кандидата им за президент Калфин на най-големия предизборен митинг, състоял се още през септември край язовир „Копринка”- русофилския събор с участието на хиляди избиратели ( никой няма да събере повече в рамките на официално обявената кампания за изборите). На онзи митинг Калфин обобщи с отровения цинизъм, присъщ на неговата партия на русолюбието: „Който обича Русия, обича България”. Кратко, ясно и безпардонно казано за това кой и какво е най-важно за тези другари и другарки! Самият Калфин може и да не се възцари лично на президентския престол, но провъзгласеният от него принцип край изкуствения водоем си остава естествено продължение на статуквото, приложено с други лица и същите средства, превръщащо България в нещо като руски вилает в ЕС.

20 мнения за “Изборите са на път да утвърдят България като руски вилает в ЕС”

 1. Съвсем наскоро, преди два дни в коментарите под една статия в “Дневник” по въпроса за членството ни в Шенген ми беше отправен въпрос:
  “А защо, според теб да бързаме?
  Или по-точно:
  Какво за теб е Шенген?”
  Отговорих така:
  1. Това е най-сигурният бърз начин да се откопчим от “братската мечешка прегръдка” на “големия брат”.
  2. Това е идеален начин на всичко читаво у нас, което сега се задушава в прегръдките на родната ни стагнация и тъне в безработица, да си намери поприще и работа навън, вместо да клечи по форумите в Интернет.
  3. Поради втората причина дори да дойдат емигранти от Северна Африка или другаде това няма да предизвика рязко увеличение на излишъка от работна ръка, а и ще осигури по-ниско платени работници от каквито родният бизнес остро се нуждае в момента.
  4. Няма опасност от масови приливи на бежанци, тъй като в 90% от случаите България, като дестинация не е тяхната “детска мечта”.
  5 И накрая членството в Шенген би имало силен дисциплиниращ ефект, както върху управлението и администрацията на страната, така и върху самите и граждани!
  На този постинг получих 4 отрицателни оценки срещу една положителна, както и следната хаплива забележка:
  “Имаш предвид мечешката прегръдка на САЩ, нали ? Щото сме точно там. Войските ни защитават интересите им в Ирак, Афганистан и където поискат, имат бази в България, посланникът им снове навсякъде и реално управлява страната . Нали точно за това говориш?”
  Споменавам всичко това заради една “жестока” по думите на професора ми по математика наука, статистиката. Ако приемем, което е точно така, че оценките по мненията са статистика, то резултатите никак не са окуражаващи! Това е положението независимо дали ни харесва или не.
  Не съжалявайте за Кунева! И тя да спечели президентския пост, нишо няма да се промени. Резултатът ше пак този, пешки сме в голямата игра на Европа с Русия. Жалкото, е че сами, със заблудите си, тъпата си упоритост или безотговорното си овчедушие си определяме тази роля. Другите само удобно използват избора ни. Единствената ни горчива утеха е, че един ден, можеби не много далеч и Европа и Путин ще разберат, че вкупом се оказват пешки на Императора (китайския).

 2. Пръмова е работила в комитет на ЦК на БКП организиран от Държавна сигурност

  Това е било в периода 88 до 90 година! Това е комитет за правата на човека организиран от ЦК на БКП и ДС!

  Уникалното разкритие направи Емил Кошлуков в безпрецедентен личен коментар след като беше обвинен, че изпълнява поръчки! От тук нататък май всички ще си помислят втори път когато обвиняват и обиждат Кошлуков! Серия още скандалин и уникални разкрития на видимо бесният и гневен Кошлуков! Евала Емо. Чест и достойнство.

  Ето част от изявлението на Емо Кошлуков в отгово на наглото обвинението:
  “Не съм работил по поръчка когато съм лежал в затвора. Докато тя беше снаха на Пръмов и ще ви кажа къде е работила! Не съм работил по поръчка докато обикаляхме улиците и правехме опозицията и сваляхме БКП докато тя работеше и пак ще ви кажа какво е правела! Не съм работил по поръчка докато съм правел политика през тези 20 години и сигурно съм единственият политик- водещ който все още живее на квартира в София!” Къде е работила и за каква наиситна грандиозна манипулация иде реч на олигарси свързани с ДС и цялото изявление с разкрития на бесният и достоен Кошлуков видеото с личният му коментар!

  http://tv7.bg/broadcasts/105282.html
  Личен коментар на Емил Кошлуков

 3. Инджак,ти нарочно ли се правиш на чукнат? Не ти ли е ясно,че великите сили са си разпределили зоните на влияние отново.И са решили коя партия да управлява България.

 4. В Русия дори неграмотността е велика. В края на миналия век беше 87%. Не вярвам към днешна дата да е по-малка. Сега идва ред да премерим собствената си политическа неграмотност. Процент за “независимост от Москва” срещу процетн за “зависимост от Москва”, защото това е нашия основен проблем и без да го решим – не можем да вървим напред.

 5. Как ни “учеха” едно време: силна дървава било, когато имаш “един” език, сечеш “едни” пари и “имаш” една вяра…. Пак едно време, Президента Линколн е “разбрал”, че ако иска Америка да е силна, ще му трябва Югът, Тексас, Ню Мексико, Калифорния… затова и е “размахал” голямата тояга и успя да сътвори Юниъна, наречен САЩ- един език, едни пари и една вяра….. Днес, докато “изнежените” маркизи се “чудят” как да са повече бюрократи, Европа се задъхва в своето “разнообразие” от различни езици, различни валути, различни “исторически ценности”….. Неефективният бюрократизъм победи …… А времето си “лети”…. Българските “феодали” предполагам си плащат седмично паричният дан на “Брюксел” за осигуреният комфорт, който им позволява да си разиграват монопола на цени и стоки, превръщайки българина в “трета ръка” европеец. Няма ги единните комуникации, няма ги единните стандарти, няма ги единните цени, които да превърнат Европа в истински “UNITED WE STAND”….. Засега сме “divided, we fall”……

 6. г-н Инджев, смятате ли, че това поведение на Русия не е съобразено с определени договорки на най-високо ниво между ЕС и Русия?
  Да припомням ли фразата за вечните приятелства и интереси?
  И може ли да сме печеливши в игра в, която другите определят правилата?
  Нима не е време да кажем – не искаме нито малкото, нито голямото зло!
  Нима не е време да заявим ясно, че
  искаме да живеем своя си живот, а всички подлоги, без значение дали са евро или азиатски да отидат в историята (заедно с децата им, внуците им и пра-внуците им)….

 7. Аз пък мисля, че и Кунева е от отбора на Гоце. Проевропейски са й само приказките, както и легендата, че била избор на гражданите, не на партиите.

 8. Да,много точна диагнозата в е текста.Ако преследването на собствените си меркантилно-сервилни интереси на една самовлюбена и криминална шайка всекомпетентни провинциалисти ,като тази на Гоце може да се нарече ”патриотичен прагматизъм”,то кагебисткото ”магъосничество” и целебно-сугестивна ”езотерика” върху населението ,наистина е промило мозъка на българина в едно с хроничната липса на подаване на храна до този ”колективен” български мозък. .Бъргария винаги е била най-лесната картата за шантаж на Русия към Запада при всяка негова проява за демократична съпротива срещу мечката в която и да е друга точка на света и основна заслуга имат в това грижливо култивираната предателска кликата на Гоце и клуб по прагматично-патриотично-загрижени внушения,защото нали уж вече нямало анти-империалистическа пропаганда-всичко е вече някак в полето на милиционерската-мероприятийно- прагматична езотерика,лицензирана от тях като държавен или глас-народен ”прагматизъм”.

 9. Точно представена ситуация! И резонни питания! За съжаление, моето мнение е, че европейците са прави! Защо да се конфронтират с Русия, една империя с манталитет от средните векове, и то на територията на страна като България с продажни на Русия управленци? Как биха могли да се възползват от една, да речем, 100% печалба от тази конфронтация, при вкоренените колониални нагласи на населението ни? Грешката с приемането на България в ЕС си е грешка, инвестициите от ЕС, доколкото ги имаше, или се крадат, или обслужват руски интереси. Защо ЕС да инвестира в България, а да се възползват руснаците, не е ли по-добре точно обратното? При доминацията на проруски настроения в нашите различно боядисани управляващи и опозиционни партии, защо е нужно Европа, с една конфронтация с Русия у нас, да събужда излишно двуостро запалянковство, което е път към фатално лоши неща за България. Вместо да се върви към нещо, което е от първостепенна, очевадна необходимост – пианисимо на разделението по ретро-политически причини. ОК, нека България да е член на ЕС, нека да е проруска, но да не “яде” парите на европейските данъкоплатци и нека да си извърви целия “русофилски” път,пък да видим какво ще стане – може пък (оптимистичен вариант, минимално вероятно) това да подпомогне приобщаването на Русия към Европейските ценности. Но по-вероятният вариант е този, че с последствията от проруската си политика в ЕС, финансирана с руски пари, България има шанса веднаж завинаги, с цената на много изгубено здраве, да си разсее илюзиите относно русофилските си тежнения и рефлекси. Трябва ли ЕС да плати част от цената за това е отделен въпрос, но при сегашния статус на нещата най – лошото изглежда конфронтация на ЕС с Русия на български терен. Според мен фигурата на Кунева е точно в посока на казаната конфронтация, защото тя бе активна фигура на декларираната ни виртуална подготвеност за членство в ЕС. Или, казано накратко: Дупе да ти е яко, българино!

 10. Vse si spomniam kakvo beshe kazal Todor Jivkov, “Za patriotizma na vseki Bulgarin ste se sadi po lubovta mu kam SSSR!”
  Ot togava dosega nestata ne sa se izmenili v Bulgaria, iavno!

 11. Дано да не съм прав, но мисля, че Европа пак ни оттъргува в полза на Русия, кандисвайки на варианта да бъдем буферна зона / в Европа, ама не съвсем/ и да си кротува докато вижда, че управляващата ни върхушка с охота ляга на “братушките”, а “народонаселението” си трае /къде от тъпо русолюбство, къде от апатия/.
  Така де – само мир да е. И да тече газът.
  А пък на американците вече им дойде много! Последна грижа сме им.
  То няма как да стане, но да допуснем, че изведнъж от нищото се пръкне някой нов Стамболов и по силата на някакво чудо “раята” се юрне да гласува и /о, чудо!/ вземе та го избере за президент – просто след месец-два ще имаме още един посечен /гръмнат, взривен, отровен, удушен от охраната си …/ в центъра на София! Нищо повече!
  Тъжно ми е, но както личи българите ще трябва да почакат, докато приемат в ЕС и НАТО Украина, Грузия, Молдова и Белорус.
  Дано да не съм прав!

 12. България е,като бялата мишка дето рекла на останалите, че участва в един голям научен експеримент.Да,но като матриал,като мишка за опит.

 13. Г-н Инджев,

  Пръмова е от отбора на Гоце – целта с псевдо десен кандидат + дпс и цигани срещу ГЕРБ и 3 ти мандат за бракониера? Не знам но наскоро Любен Дилов застана на стравната на Софиянски да няма някоя бактерия която да предизвиква това или вие имате друго обяснение. Аз някакаси бях с впечатлението че сте против Първанов и неговата свита.

 14. Не виждам нищо европейско в Кунева. Няма гражданска кандидатура, която да разполага с пари за ТВ клипове и билбордове. Просто защото те струват безумно много пари. Значи тя започва с едно голяма лъжа.

 15. Щом в къде по-културни от нас и по-развити страни от бившия “Източен блок” страни руснаците успяха да наложат проруски правителства – унищожавайки физически или грубо дискредитирайки прозападно настроените, ние не можем на нищо смислено да се надяваме!!!

 16. Уникално беше на тоя дебат Ламбо го заби на Калфин грозно отзад а той вдигна висока топка на Кунева с въпросите си и тя реализира. Това беше харакири пред всички. Сега голямата изненада Кунева с официално необявената подкрепа на Доган ходи на балотаж където развява анти АЕЦ Белене и обвинява във всички грехове Борисов и Първанов и се прави на света вода ненапита и почва да цепи дясното където се събират всички от Доган през Костов, Софиянскир, РЗС, БСП итн. Ей тва ДС просто грешка няма. Прав сте г-н Инджев руския вилает се подготвя, но да видим … все пак господ е Българин!

 17. Който и президент да изберем, политиката ще бъде една и съща. Тя се направлява от европейските грандове.”Социален президент” е една безсмислена лъжа-важно е да се излезе от кризата и развие икономиката. Това президентът не може де направи. Той само ще прлоизвежда нему преданни генерали и ще раздава ордени!

 18. Коментарът Ви г-н Инджев е много верен. И доста от изказванията във форума са за мое съжаление верни! Наистина има основание да се мисли, че България отново е изтъргувана между САЩ, ЕС и Кремъл в полза на последния!

 19. Лошото е, че Русия не се поколеба да убие ръководния елит на Полша. Не се свени да воюва срещу Грузия. Няма съмнение, че не би се спряла да действува по маниера си от Сталиново време (който не е променен и до днес)и в България. Но това означава ли да не се борим срещу имперските й домогвания???

 20. “докато има овце,ще има и касапи” проф.Брадистилов
  Хубава статия,коментарите сьщо само един вьпрос имам: Като е такава шахматната партия,защо в Полша почти нищо не се промени след като толкова много “големи фигури” т.е. такьв брой хора от политическият и армейски елит умряха изведньж(да не изместваме темата дали от убийство или просто така било писано)?
  Отговора не е труден и при такьв отговор е излишен следващият вьпрос: Как така преди 22 г. бяхме на относително равен старт с Полша,Чехия,Унгария и дори малко напред от Румьния, а в наши дни?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.