Кой командава парада на пародията по БТВ?

На желаещите да знаят кой командва парада в България беше демонстрирано нагледно доказателството за това в и чрез най-гледаната телевизия в страната Би Ти Ви. В рамките на тристранен дебат за това кой да оглави ( отново) поста на главнокомандващия един от кандидатите даде команда „мирно” и телевизията се смири.

Тристранната среща, на която присъства един от бъдещите президенти ( както възкликна един от водещите в началото на предаването), Би Ти Ви наперено приложи холивудската хватка да анонсира изненади с призива зрителите да ги чакат със затаен дъх до края на предаването. Дочакаха ги и дори имаше продължение на следващия ден…

Първата изненада за зрителите беше, че за разлика от много други подобни предавания ( например по БНТ, когато мерят зрителския вот), зарибените в ролята на шарани граждани няма да узнаят веднага какъв е резултатът от надприказването на претендентите, измерен от наетите за целта социолози. Водещите осведомиха н.в. Зрителя да си гледа работата и да тръпне цяло денонощие в догадки кого е харесал н.в. Зрителя. Щели да му кажат на следващия ден в централните новини. За нагнетяване на очакването бяха показани междинни, но анонимни като имена резултати, според които първият по симпатии е ясен, но догонващите по доверие в съботната нощ са близки по резултат и дори си менят местата като втори и трети в течение на предаването. Което разгневи абонирания напоследък за ролята на основен играч в балотажа кандидат на БСП Ивайло Калфин.

Със самочувствието на властелин на положението кандидатът на президента Ивайло Калфин се накара превантивно на домакините си, че ползват за мерене на зрителския вот агенцията на Румяна Бъчварова, началник на кабинета на премиера Борисов. Не го трогна мигновената защитна пледоария на водещите, че госпожата била напуснала шефския пост в агенция Маркетлинкс. Властелинът остана непреклонен, което предизвика следваща изненада: от БТВ започнаха да го молят да каже, коя агенция би искал да мери нагласите на зрителите. Но се натъкнаха на строго пренебрежение.

И ето че настъпи заветният миг зарибените шарани да седнат пред телевизорите. Както им беше обещано, надяваха се да научат съдбата си: на чия президентска въдица най-вероятно ще се хващат и през следващите 5 години, поне според измерените шансове в рамките на предаването на Би Ти Ви. Вместо това ги изпържиха с още една ( някой брои ли ги?) изненада: нямало да им кажат сега, а …след изборите на самия 23 октомври. Така поискал един от кандидатите!? Познайте ( двете имена на др. Тодор Живков, както се казваше в онзи стар виц)!

БТВ си държи на думата: обещава изненади и щедро ги дипли една след друга. Защо ли не се изненадвам, че в рамките на една предизборна кампания за продължаване на управлението на Първанов др. Калфин се налага на БТВ със самочувствието на протеже на др.Първанов, който си е близък с др. собственик Красимир Гергов. Dejа vu *!

*Déjà vu – „нещо видяно”, нещо преживяно, което се повтаря, защото не получи отпор.

19 мнения за “Кой командава парада на пародията по БТВ?”

 1. Защо смятате, че БТВ е най-гледаната телевизия, гн.Инджев? Може ли изобщо да се твърди, че която и да е телевизия е най-гледана, след като няма надеждна методика(у нас)за измерване на реална гледаемост? Трябва ли да “верваме” на разните там агенции, след като знаем на кого са всички те? Или на К.Гергов и неговата рекламна(монополна)”империя”, самообслужваща себе си?

 2. Г-н Инджев, при най – искреното ми уважение към останалите Ви качества, като фейлетонист сте неотразим! Каква светла багра на фона на сивата изборна кампания!

 3. Възможно е да е най-гледаната съдейки по това какво харесва зрителя и какво му поднасят – сериали, сапунки, клюки и екшъни.
  Като сравни човек с другите две, три ефирни и покритията им, резултатите ще са ~ равни за основните 3. Но въпроса е, колко от зрителите биха гледали бТV ако имаха кабелни оператори? Впрочем и това е “мислено”, особено в провинцията където изборът не е голям.

 4. “Зрителя да си гледа работата и да тръпне цяло денонощие в догадки кого е харесал н.в. Зрителя. Щели да му кажат на следващия ден в централните новини. ” Кого е харесъл зрителят по бТВ мота да ви отговоря и преди да се е състояло предаването.
  Това си е най-елементарно манипулиране. Мери се не обществения, а зрителския интерес. Като се отчете кои са зрителите резултатът е предпоставен. При такива “анкети” се фаворизира мнението на онази част от зрителите, които са с по-големи възможности и могат да пуснат СМС или да завъртят телефон. БезПартийните пенсионери и хората с ниски доходи са “въздържани” по принуда от гласуване за нов “социален президент”. :)))

 5. за MARTIN
  Аз не гледам БТВ (и въобще БГ телевизия)
  Но имам наблюдения върху БКП електората (измамените камилчета). Те я гледат.

  Всъщност няма значение дали я гледат. Важното е, че пак ще бъдат излъгани, защото към когото и от тримата да посегнат пак ще получат двуглавата ламя – Гоце-Боце.
  Те ще го разберат, но ще е късно и пак ще се оправдават пред себе си и пак ще търсят като удавник сламка – някой нов. И пак ще им предложат “правилния” кандидат…
  И така, докато са живи или не наточат мотиката….
  Но понеже са страхливи…. червен поп ще ги опява!

 6. Десетина минути издържах да гледам дебата,сериозен коментар не мога да направя, НО несериозен мога.
  И той започва така: “Дорогая передача! Во субботу, чуть не плача,вся Канатчикова дача к телевизору рвалась,вместо чтоб поесть, помыться у колодца и забыться,вся безумная больница у экрана собралась…. http://www.youtube.com/watch?v=Yo8XVJVVUZ8

 7. От 2-3 години не гледам бТВ, а от скоро и БНТ (Свят). Не зради перотест или нещо друго, просто смениха сателитите и каналите и няма покритие при мен. Чувствам се много по-добре! Установих го веднага. Това ми поногна да не прахосвам време и нерви с нашите телевизии и да отделя повече време на Юронюз, Си Ен Ен, Би Би Си, Блумберг, Джазира, Ен Би Си и така нататък. Макар и доста малко, но има и новини за България. Истински новини, не Гергови новини! А и Интернет и блоговете тук, като този на Иво са повече от достатъчни! Така, че все по-широкото навлизане на Интернет и неговите технологии и повишаване на компютърната грамотност на Българите не вещае нищо добро за бъдещето на Гергов и империя! Предайте им мойте поздрави и тези на “Чичко Гугъл”! “Бъдещето е наще!” , на Интернет обществото, защото свободата е свобода, когато е свобода, а не Гергова слободия и в това няма нищо виртуално, а е самата истина!
  Между другото в момента по Юронюз се излъчва репортаж заснет на Румънско Молдовската граница по въпроса “Шенген”. Излъчват се кадри заснети със скрита камера, как митничари и митничарки скритом приемат пари! Има и “мила картинка” на двама “апапи” от персонала как броят “урожая”, крупна сума пари, седнали на “теферич” зад КППто! А в КПП то в това време компютрите работят, и на камерите се виждат даже и животинките покрай граничната линия, така че и пиле не може да прехвръкне незабелязано! Но дори и забелязано, може да прехвръкне, като се “отчете”, където трябва! Та за тази корупция става въпрос, не за онази голямата (Герговата) по високите етажи. Тя си е друг отделен проблем, макар че е първопричината на “малката” Боже до къде я докарахме с прехода! Преди говорехме за Голямата правда и Малката правда, а сега в резултат на целиа този преход промяната се състои в това, че говорим за Малката корупция и Голямата корупция! Егати прехода! Нищо гледайте си бТВ, там ще ви обяснят по-добре! Нагледно (да им се ненагледа човек)!

 8. Изненада след изненада…а подкрепата на bTV към Първанов/Калфин може би даде и самочуствието на последният да се изживява като “победител” в дебата, даже и да коментира, че “хубавото било, че Плевналиев не бил избягал”…нагло и безочливо, дано си го отнесат на изборите…

 9. Така е ,свободата на словото , е химера отдавна в нашата родина подобие на държава ,ДС-то ни е в кръвта ,истината е някъде забутана в гори телилеиски ,ненужна и некомерсиално красива …..Г-н Инджев и да си лаем тук ,не е ли късно? простотията като чума е навсякъде и под всякаква форма ……….успех и здраве ви желая

 10. Г-н Инджев, не знам дали сте засегнали темата, но как може 3 часа дебат и нито дума за външна политика?

 11. Искам да изразя огромното си възмущение от поведението на телевизия БТВ, която организира дебат между кандидатите за президент и вицепрезидент където бяха поканени само тези които според тях можело да бъдат избрани. Така по недопустим според мен начин беше манипулирана свободата на избора.
  БТВ е най-манипулативната ТВ в България. Няма да коментирам коя партия подържа-това е очевадно за всички. А защо е най-гледана…зашото реално няма голяма конкуренция-нито с простотиите на двамата опосуми по НоваТВ, нито с архаичната програмна схема на БНТ.

 12. Към Finland:

  Напълно сте прав. Мислех да вметна нещо , но темата си заслужава отделно внимание. Дано не е това, от което се опасявам: че на моя стар познат Росен, който като че ли се стъписа да каже нещо за Стамболов, му е спестено по договорка унижението да го разходят из непознатите дебри на външната политика. Нямам съмнение, че като президент бързо ще навакса, но тази тема би дала огромно предимство на Калфин в един пряк спор за момента. Не изключвам по тази причина Росен Плевнелиев да е “пощаден” по дефиниция, както му беше “спестено” от БТВ и ТВ 7 и каквото и да било питане за Първанов ( да не би да наруши забраната на Борисов да говори за това)!

 13. За Пенчо Питанката. Прав си. Но можеше да го кажеш по-простичко за тези, които искат да “избират”:

  Калфин – БКП1
  Кунева – БКП2
  Плевнелиев – БКП3

 14. Кога ще излезе десницата от реанимацията за да имаме някакъв реален избор на изборите?

 15. Как видях дебата.Калфин,в ролята на партиен секретар/има си ментор,който го носи/Кунева,в образа на пепеляшка-предварително нахранена има си и суфльор. Плевнелиев-Попова , европейски образ за България.

 16. Нещата са такива в БГ, че тъй наречен десен избирател, лесно се разочарова от евентуалния си избран от него кандидат за даден пост, след като гледа дадени ТВ дебати, и не гласува за него или въобще не гласува. Т.к. е много или малко самостоятелен и мисли, че политиката с нищо не би му помогнала, което е голяма грешка.
  На другия полюс е тъй наречен ляв избирател, който гледа с интерес тези дебати и независимо, какви небивалици говори неговия кандидат/като Калфин/, то той ще гласува за него.
  Затова докато дясното, не се обедини, няма да има що годе подобрение на стандарта ни.
  Не мисля, че Костов е разединител на дясното, както пропагандират по всички национални медии, и десните избиратели с по-слаб ангел се хващат,и наливат масло в огъня създаден от БКП/БСП/, като едни други се оплюват по тези медии.

 17. Какво да коментирам? Всичко е толкова известно и преглъщано, че човеку се отщява да гледа телевизия.Калфин стои по-добре на екрана, но не забравяйте че той представлява една порочна и отживяла политика и няма място в съвременна България.

 18. Св. Йероним: ” Нещата са такива в БГ, че тъй наречен десен избирател, лесно се разочарова от евентуалния си избран от него кандидат за даден пост…”
  Свети, не знам дали това ще внесе спокойствие в душата ти, ама ще ти кажа , че и аз, “тъй нареченият” ляв избирател хич, ама хич не мога да си избера фаворит. Хайде, на първия тур е лесно – има читави люде. Ама те няма да припарят до втори тур.
  Не се ли сещаш, че у нас ситуацията вдясно е толкова трагична, щото е трагична ситуацията вляво? А може и обратното.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.