Започна обратното (б)роене до изборите

Започна обратното (б)роене ( да не кажа ерозиране на вече постигнати демократични ценности) по петобалната система чрез сгъване на пръстите на едната ръка до датата на изборите „две в едно” : пет, четири…Съответно тече кампанията по инерцията на принципа „ пет за четири”!

Толкова предизвестен изход, като едноличната победа на Бойко Борисов по системата „три в едно” ( кметски в София, плюс президентски, плюс вече получения премиерски пост), не е имало никога през това хилядолетие у нас, макар да има по света. Примерът е пред очите ни на Изток. Руският президент Елцин „назначи” Путин като свой заместник, който назначи Медведев и сега пак се самоназначава като завърнал се властелин в Кремъл, обяснявайки пространно на народа си в програмно интервю вчера, че …никога не се бил стремил към президентския пост. Ами да, центростремителните сили на реваншизма го устремиха и той лично не се дърпа! Иначе всички вторични демократични белези са налични по туловището на майчицата Русия, както и на телцето на татковината ни.

Може би привържениците на ГЕРБ ликуват, че са се устремили и те към невиждано в една демократизираща се България триединство на властта в техните здрави ръце, готови на всичко в името на тази цел. Но това преяждане рано или късно се наказва както всяка прекомерна лакомия. Прословутият комунистически лозунг „Власт с кръв се взима и с кръв се дава” се е видоизменил в момента във „ Власт с кръвясали от закани за възмездие и справедливост очи се взима, но е безочливо да се държи с обезкървен бюджет и анемично обществено доверие”. Защото вече трета година ( да, и това броене е факт, управлението на ГЕРБ от юни-юли 2009 г. навлезе отдавна в третата си, предпоследна по конституцията година) разчита на обещания и на оправдания с „предишните” – включително и за преди 10, 15 години, както и за всички съгрешили вкупом преди сегашното сияйно властване.

Е, добре. Ще властват още и все повече. Но какво ще правят много скоро, когато циркът с оправданията вече няма да предизвиква смях, а гняв? На кого ще прехвърлят вината при положение, че формалното разделение на властите на практика е умъртвено и е поставено във в стъклениците с формалина като един фосил на препарираната демокрация? Та нали тъкмо разделението и взаимният контрол, свързани с ротацията на партиите, са отдушникът при нагнетяването на обществената атмосфера? Като към всичко това добавим и затегнатите вентили на медиите, парата ще се нагнетява и въпреки подмяната на действителността от сервилните журналисти тя няма да може да бъде сдържана вечно в котлите, от които я пренасочват към пропагандната свирка на дрейфуващият в плитчините на дъното на европейските класации български параход!

Древногръцкият цар Пир е бил достатъчно прозорлив да възкликне тъжно при скъпо струващата му победа на бойното поле, че това може да е краят му: „още една такава победа и с мен е свършено”!Тук обаче Пировата победа се очертава като пиршество с огризки. Освен ако „бойците” на електоралното поле, т.е. гражданите с европейско разбиране за бойковизацията , не решат друго и не обърнат хода на битката. Остана малко до развръзката…Обратното (б)роене започна…

14 мнения за “Започна обратното (б)роене до изборите”

 1. Спечелването на изборите “3 в 1” може да гъделичка егото на тартора ББ, докато освен ръсенето на глупости по Света и у нас, премине и към досъсипващи “демокрацията” ни действия, което ще си е “пълна програма” за страната и народа – “1 в 3” !

 2. Много си прав Иво ,но сега в това време ,на този етап, това е единственото полезно нещо за държавата,защото иначе всички останали (официални и неофициални)дърпат държавата назад и на исток.Вярно е преяждането не е полезно за никого,но досегашните доста преядоха ,така че за сега не се смущавам от преяждане на управляващите.По скоро твойте думи би им били много полезни за е бъдеще ако има кой да им го припомня,

 3. Не плюйте в кладенеца, защото като се замърси не ще има кой да го очисти! Демокрацията е възможна за напредналите народи-а ние има още доста да се учиме!

 4. Искар или Изкар? Исток или Изток, г-н Искар? Не преяждайте!

 5. Току що гледах шоуто на Слави с посланик Пардю и съм ужасена от констатацията му за безнадеждното състояние на гражданските свободи у нас на този иначе преди години оптимистичен посланник .-Той абсолютно подчерта безпрецедентното влошаване на свободата на словото и гражданското мнение в БГ-употреби думи като-безпрецедентно сплашване на обществото и заяви,че смята ,че Борисов копира поведенческия модел на Путин и се стреми към цялата власт-цитирам буквално!!.Убийствена беше и критиката за бълг.медии,който каза ,че са директно платени от политич.партии и нямат нищо общо с нормалния.- стандарт за новинарски емиисии!!.Джеймс Пардю наблегна,че тези избори са особено важни за БГ.За втори път потвърди ,че неговия избор би се спрял твърдо на М.Кунева за фаворит-,която смята за приятел и компетентен партнъор на САЩ.-Аз лично съм благодарна на посланик Пардю,че невероятно смело озвучи,това за което на обикновенния бълг.гражданин не му стига ”звука ”да изкаже ,защото му е запушена устата от купени медии и поставени театрални палячовци за политич.психотерапевти към електората , а всъщност селектирани по зависимости и дошколувани театрални психопати или доошлайфани мижитурки.-Пардю натърти за сетен път на политическия театър ,който властта в БГ разиграва като увеселителен московски цирк-бих го допълнила аз като не дипломат и от позициата си на никаква !, Московски цирк в един български ад -това разбира се е моя метафора,въпреки че не знам дали е нужна,защото всеки който е гледал интервюто дори напълно зомбиран от оптимистично зловещата мутренската пси-опция върху българите,ще разбере,че думите на Дж.Пардю нямат нужда от подсилване с ничии метафори,включително и с моите !.Сега си представям как слугинските медии досущ като Слави ще спекулират до милиционерски школувана дребнавост ,че той бил все пак вече частно лице..”;-))”?. Т Р А Г Е Д И Я !!!((((Oo
  С две думи-Джеймс Пардю не прогнозира а ни упъти ,че не ни чака,а вече почти сме в диктатура по Путински модел,от която само от нас зависи дали можем да предотвратим

 6. Бойко Борисов премиер, Плевнелиев президент, Фандъкова кмет и Доган бастисан от Дал и саклет – евалла бе Уорлик, аферим бе ЦРУ бастисахте и комунетата и ДСтата. Да живее Америка да живее Свободата!

 7. Господин Инджев извинете ме ,но…
  @Павел Пулиев и “бъдещ Закон за РЕГУЛИРАНЕ РИСКОВАТА РАЖДАЕМОСТ” “Демокрацията е възможна за напредналите народи-а ние има още доста да се учиме!”
  Аз пък си мислая,че всичките изложени от Вас Г-н Пулиев птоблеми идват от атейзма насаден от комунизма.Болест тежко лечима превърнала човека в жижотно (ядене,изхождане и размножаване).Мерките които набелязвате остава само да се допълнят със закон за правилните индивиди и компютър да извършва подбора.демократично.Наистина има доста да се учим,20 години до никъде!
  Аз предлагам връщане към Бог,по разумно ми се чини!

 8. “Освен ако „бойците” на електоралното поле, т.е. гражданите с европейско разбиране за бойковизацията, не решат друго и не обърнат хода на битката.”

  Аз пък тогава няма да гласувам, защото ще се окажа рамо до рамо с БСП, ДПС и Слави Трифонов;))))))))))))))))))

 9. Това е много тъжно четиво, лъха безнадеждност и отчаяние и щом опряхме до там да бием на чувства, тя демокрацията си е заминала.Още по-тъжно е, че го казва г-н Инджев, който обикновено е много прав.

 10. Статията е много точна. Единствената “утеха” е колкото по-зле днес, за да няма накъде повече, толкова има плаха (теоритично) надежда за утре.
  Но къде е дясното? Превърна се в поддържащ сегмент на статуквото.
  Отнидйде взорът надежда не види. Засега.

 11. Защо се взима за безусловна даденост че Плевнелиев едва ли не служебно печели президентските избори? Реалноста е че по-слаби кандидатури за последните 22 г. аз поне не си спомням (слаби от гледна точка на обременености, извратена и подменена ценностна система и “криворазбрана цивилизация” имам впредвид).
  Като изключим перверзните разбирания на БСП и Пьрванов за “единство” което в превод от (национал)социалистически език означава колективна безотговорност президента в РьБь си е една парадна кукла и “паркетен льв”.Отдавна трябваше да се промени конституцията поне в тази си част и да бьде назначаван от Народното Сьбрание,а не да се харчат излишно пари за преки избори

 12. Кмет на София?! Може, но на втори тур и с циганските гласове! Нека се знае колко са “принципни” герберите.

  Прошко Прошков за кмет!

 13. Съгласен съм за разделението на властите обаче как да стане, като опонентите са пълни глупаци с извинение… :X

  Не ми хареса и частта от текста с въртенето на властите и изпускане на парата – това въртене ни докара до тук г-н Инджев…

 14. Българите не са нито наивни,нито глупави.Понякога може да сме объркани,но не винаги.Няма нужда да се вляем от Путин или пък от Пардю.Не бих казал също,че е лакомия или преяждане,човек като Плевнелиев да бъде избран за президент,или пък Фандъкова за кмет на София,а и очите ми не са кървясали.Но, все пак-глас народен,глас Божий.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.