“Комунистът” Пардю агитира за снахата Кунева

Посвещавам казаното от Джеймс Пардю, макар и в студиото на Слави Трифонов, на всички по-големи от него антикомунисти в България ( ivo.bg)

Пардю: Не виждам промените, за които се говори

www.slavishow.com

Бившият американски посланик в България Джеймс Пардю гостува в „Шоуто на Слави“ шест години след като напусна поста. Пардю обясни, че често идва в България – само за тази година това е третото му пътуване до страната ни: „За мен и съпругата ми Кати престоят в България беше невероятно преживяване и започнахме много да обичаме страната, културата, хората. Винаги нещо се случва в България, което е много интересно. Затова ние се връщаме толкова често, колкото можем.“

Пардю не изневери на прямия си стил и разкритикува поведението на българското правителство: „Чувствам се като детето от приказката за Новите дрехи на царя – видях целия този театър за това как нещата се подобряват, многото самореклама за промени… Но аз не виждам тези промени, за които се говори. Реших да говоря откровено за този политически театър, защото когато се погледне под повърхността – няма нещо, което да се е променило.“

Джейм Пардю обясни, че иска да повдигне дебат за това дали нещо в България се е подобрило – здравеопазването, икономическата ситуация, работните места, образованието, ситуацията с организираната престъпност и корупцията. Според него хората не трябва да обръщат внимание толкова на думите, колкото на действията.
Бившият посланик уточни, че говори като частно лице, а не като представител на американските власти. Той заяви, че няма никакви финансови или други интереси тук, а иска да изрази личното си мнение като приятел на България.

Слави накара госта да коментира социологическото проучване, според което над една трета от българите не желаят да отговорят на въпроса за кого ще гласуват. Ето как отговори Пардю:

„Смятам, че има безпрецедентно количество политическо сплашване, което в момента се случва – що се отнася до предстоящите избори. Чувам това от много хора, които познавам и смятам, че е много важно. Осъзнавам, че много от нещата, които се публикуват в медиите, се плащат от политическите партии и се пускат като новини. Това е сериозен проблем, който нарушава журналистическата етика. Едно е да плащаш за реклама, но друго е да плащаш за новини. Надявам се хората да разберат, че това не са журналистически статии, а се плащат от полититиците.“

Според американеца в страната ни има много политически театър, но българите са достатъчно умни да прозрат през това и да вземат собсвени решения. Въпреки това, според него хората в България се страхуват, а „ако хората не могат да говорят свободно, нещо не е наред“.

Относно предстоящите президентски избори Пардю сподели : „Тези избори са изключително важни за България. В българската конституция има механизми за баланс, в които властите са разделени между различните организации на правителството, президентството, парламента, съдилищата. В тези избори българите трябва да решат колко власт искат да консолидират. Мисля, че ГЕРБ иска да консолидитра властта изцяло – премиера, президента и парламента. Това на мен ми прилича на руския модел. Мисля, че българите трябва да помислят по този въпрос, защото това дестабилизира баланса на власт между различните инситуции в българската политическа система.“

Бившият посланик не скри пристрастията си: „Мисля, че Меглена Кунева би била един много добър президент. Познавам я от тогава, когато тя беше министър. Бях в НАТО, когато тя беше еврокомисар в Брюксел и видях, че тя беше много уважавана там. Мисля, че България има нужда от свеж прилив и мисля, че тя може да направи това. Тя е опитна, умна, честна, почтена и е добър модел за подражание. Тя беше ясният победител в дебата от събота вечер.“

В заключение Пардю сподели, че все още е оптимист за бъдещето на страната ни: „Мисля, че има голям потенциал тук. Той трябва да се освободи. Когато това се случи, мисля, че ще се види развитието на България, за което ние се надяваме, че ще се види развитието на България, за което ние се надяваме.“

32 мнения за ““Комунистът” Пардю агитира за снахата Кунева”

 1. Интересно как Пардю си противоречи: “Винаги нещо се случва в България, което е много интересно. Затова ние се връщаме толкова често, колкото можем.” … и … “Реших да говоря откровено за този политически театър, защото когато се погледне под повърхността – няма нещо, което да се е променило”. Та, защо ли се връща Пардю в БГ и какво ли толкова интересно го привлича тук, след като не е позитивно? И за какво точно “политическо сплашване говори” – от страна на Гоце, Трактора, Герб? Относно Кунева сме наясно, че кампанията ѝ тръгна от шоуто на Слави, а той плаща на гостите си за участието им. Интересно срещу каква сума Пардю се е съгласил да изкаже написаното от сценаристите на Слави? Всъщност съм почти сигурен, че едва ли е голяма. Ако имаше достатъчно пари, той едва ли би се връщал толкова у нас – има доста по-атрактивни места по света за американски граждани на неговат възраст.

 2. За снахата Кунева Wikipedia.de пише следното: „Vor dem Fall des eisernen Vorhangs studierte Kunewa von 1981 bis 1986 als Mitglied einer prominenten kommunistischen Familie an den Universitäten in Washington, D. C., Turku und Oxford in den Bereichen Internationale Beziehungen, Menschenrechte und Umweltrecht.“ Комунистът Пардю е заличен от сайта Official biography, US Department of State.

 3. Пардю направи лоша услуга на Кунева. Искаше да изпише вежди, а извади очи. Отлетяха поне 3 процентни пункта.

 4. Що за недомислие в заглавието???
  .
  Пардю е прав:
  .
  “Мисля, че ГЕРБ иска да консолидитра властта изцяло – премиера, президента и парламента. Това на мен ми прилича на руския модел. Мисля, че българите трябва да помислят по този въпрос, защото това дестабилизира баланса на власт между различните инситуции в българската политическа система.“

 5. Странни са тези американски посланици. Сегашният отиде на поклонническо посещение в “Лукойл Нефтохим” точно когато властите бяха “подбрали” Златев, след което изля порой от похвали към “най-големия частен работодател в България”. Пардю пък така го тегли насам, че 6 години след края на мандата си изпада в депресия, ако не може да дойде тук поне три пъти в годината и то за да каже, че тук е кофти и нищо не се е променило. Иначе, между другото, намира промеждутък в блаженството си на българска земя да лобира яко за Кунева. Ех, колко обичливи и сърдечни са тези американци бе, ей така хвалят който им е на сърцето без грам икономически или стратегически интерес! Дали обаче, като минат изборите, на Пардю още ще му се идва по три пъти в годината до слънчева България?

 6. Няма да получи гласа ми Кунева, дори и за десетина години – от времето на размразяването и рестартирането на АЕЦ “Белене” от НДСВ – тази тяхна кандидатка “в крачка” да си е променила донякъде мнението, но щетите вече са необратими, а и не може един и същи сервитьор веднъж да прибере пари за заявката, после да обере дивиденти, че се отказва, а накрая, след като нещо с отказа се провали, да събере парите на данъкоплатците за доставката. I’m so sorry!

 7. Съвсем се обърках! Явно нещата са изключително сериозни, щом към нашего брата, редовия български избирател беше отправено толкова сложно и многопластово послание от “частното лице” Джеймз Пардю, бивш посланик на САЩ у нас! При това то явно е насочено да обхване максимална аудитория, като се има предвид мястото на събитието, характерната и обичана от средностатистическия наш телезрител кръчмарска обстановка в кръчмата на бТВ “Шоуто на Слави”, (pardon me, the bTV pub “The Slavishow”). Хиляди извинения към Странджата! А че посланието е многопластово се разбира веднага щом човек се позамисли над него. За себе си откроих два основни пласта (начини на разбиране) на това послание.
  Първият е този, който веднага се забелязва от всички: ГЕРБ иска да консолидитра властта изцяло – премиера, президента и парламента. Това прилича на руския модел. Трябва да се помисли по този въпрос, защото това дестабилизира баланса на власт между различните инситуции в българската политическа система.“
  Да, така е! Прилича на “Вся власть Борисову!” Наистина прилича с една малка разлика (засега). Все пак се гласува за Президент, не за нова Конституция, нали!
  От друга страна вторият аспект на разбиране се закл
  чава в последната теза:
  “Това (консолидирането на властта) дестабилизира баланса на власт между различните инситуции в българската политическа система.“
  Да но на коя власт, на комуняго-мафиото-мутренската власт в момента нали! Ах, в какъв сладък баланс е тя в момента! И не е ли консолидацията на власт единственото останало неизпробвано оръжие, единствената останала възможност да се разбишка най-после това толкова добре балансирано котило на “независимите” в момента власти!
  И как няма да е опасно и как да не изпитва страх човек! Ами то за няма нищо се взривяват коли и бомби и се стреля на месо по обяд по столичните булеварди, а какво може да стане ако някой се опита да разбишка сладкия баланс на мафиотските власти! Направо не ми се мисли, гражданска война! Чак и Слави Трифонов, такъв “смел хъш” явно се тресе от страх! Иначе толкова “смело критикуваше” и Костов и Царя навремато пък на, сега се свива. Не ми казвайте, че не се е сетил за едно клипче от типа “Гласуваш за Кунева – получаваш Калфин”! Ама на, страх го е, та чак зъбите му тракат! Да не вземе да се помине внезапно от “приятелски огън”(Friendli fire) Той най-добре си знае аверите от мафията колко се гневят за дреболии, а какво би станало, ако им заплашиш държавата!
  И накрая личните симпатии на Пардю към Кунева. (Не наливай масло в огъня момче!) Абе и аз имах навремето лични симпатии към Неделчо Беронов ама на, получих Гоце! При това Неделчо Беронов превъзхождаше Кунева в пъти! Личните симпатии са едно, а действителността е друго. И крайната цел на кандитата е спечелването на изборите, не на дебата в Събота!

 8. Do Trite Xiksa,

  Onzi den bai Koliu beshe oburkal kavichkite, ti pyk sega se burkash bez kavichki….

  Idi razberi….

 9. Напълно споделям позицията на г-н Инджев; и аз препубликувах думите на бившия американски посланик.

  Дано и други хора да видят горния текст и да се позамислят. Моят призив е:

  Тия дни всички ще трябва да вземем съдбовно за страната ни решение! Нека имаме доблестта да не постъпваме глупаво, а да бъдем на висотата на едни отговорни, достойни, зрели и разумни граждани, които са способни да поемат своята участ в собствените си ръце!

  Който милее за демокрацията и европейския път на България, който иска да се противопостави на процеса на гибелна путинизация на страната, е длъжен да подкрепи Меглена Кунева. Уважаеми дами и господа антикомунисти, напълно разбирам чувствата ви, това са и мои чувства; но нека да не бъдем доктринери и сектанти, нека да покажем, че имаме един по-широк хоризонт; нека да опитаме да бъдем разумни и отговорни за бъдещето на страната си граждани.

  Нека имаме нужното мъжество и гражданско достойнство; нека да надмогнем партийните си пристрастия и в името на нашите демократични идеали и на европейските ни ценности да подкрепим Меглена Кунева!

 10. Прочее, лицето, изповядващо “здрави ценности”, който се е изказало по-горе, именно лицето БАЧО КОЛЬО, е щатен оплювач на Позитано-20, който също така дежури и по моя блог, за да защищава “правилната линия”. Забелязвам, че дежури и тук. Пиша това, за да предупредя гражданството да не се хваща на въдиците му… общо взето трябва да следваме линията: което не харесва но позитановците, е правилно и добро 🙂

 11. Дж.Пардю агитира, Иван Станчов агитира здраво – сред “големите” (не толкова явни) във Варна, например…
  Все за йес госпожата, просълзена от мизерията в силистренско, например, където “екипът” й отиде И ПРЕДСТАВЕТЕ СИ, С АВТОБУС, както многократно ни обясни шлифованата еврокомисарка – ЖАЛКА ДЕМАГОГИЯ – да чакаш изборна подкрепа от хора, които всъщност презираш…

 12. Всъщност Джеймс Пардю каза много истини най-важната от които е, че ако ГЕРБ спечелят и президентските избори цялото разделение на властите отива по дяволите и отиваме към руският модел на управление – ПУТИНИЗЪМ.

 13. Не разбирам какво става тук, изумена съм факта, че и тук някой призовава да се гласува за явен комунист.
  Уверявам ви, че няма сила, която да ме накара да гласувам за Кунева-Пръмова.
  Сякаш се намирам във филм на ужасите. Дългата ръка на Москва стигна и до този сайт. Или полудяването е пълно.

 14. От Кунева ми лъха на такова лицемерие и наглост на каквото са способни само членовете на БСП.

 15. Да Росица,полудяването е пълно.Отчайващо е.
  Най-много пари са заложени за др.Кунева и са дадени на правилното място.

 16. Стига са ни плашили с ПУТИНИЗАЦИЯ.Не е ли ясно ,че който от тримата спечели ,печели досегашното статукво.
  И Парванов и Б.Б имат еднакво покровителствено отношение към олигарсите и мафията.Тези тримата са техни протежета.
  Само наказателен вот и то за някой от следващите,може да им развали сметките.

 17. “честна, почтена” – да бе, да! Вервам ти пЪрдьо.

 18. Ще подкрепя всеки, който може да обърка плановете на комуниста Борисов.

 19. Всъщност г-н Пардю не беше ли същият, който е заплашвал с бойкот ТВ предаване, заради съвместно участие със слафчо учиндолски? Но сега сигурно последният е съвсем различен, щом се появява в неговото предаване. И после чакаме от българина да бойкотира корупцията, па представена и като публицистика…
  Тезите за “преяждане с власт” / сякаш от 20 години, в периода на “фасадната” демокрация комунистите не преяждат перманентно с нея с изключение на по-малко от 5 години? Или може би внушението е, че Борисов е опозиция на Първанов???! / както и “честната и почтената” изобщо няма да коментирам—повечето неща са споменати вече и известни. Само се надявам г-н бившият да е наистина такъв. Инак си е стряскащо до къде може да стигне лицемерието и/или наивността, ако това е официалната дипломация на Вашингтон.

 20. Към Към Дени:

  Точно така, аз, като водещ, съм източникът на тази информация за отказа на Пардю да седне в онова студио по повод годишнината от приемането на България в НАТО. Тогава в последния момент Слави се самопредложи за втори водещ и моята прогноза, че посланикът ще откаже при тази промяна, се сбъдна. Поради което на Слави му се наложи безславно да се оттегли…
  Само че тази истина не е задължително да бъде изтълкувана по начина, по който я свързвате сега с реалната ситуация…Няма да обяснявам защо – не искам да налагам гледната си точка, но във всички случаи ми се вижда абсурдно Пардю да бъде подозиран в някакво заиграване с Кунева на безпринципна основа. Не е ли ясно от самолет, че Пардю е доста железен във възгледите си и не би направил компромиса, в който го подозират дотолкова, че направо го обявяват за някакъв съзаклятник с комунистите!?

 21. И аз “Ще подкрепя всеки, който може да обърка плановете на комуниста Борисов.”

  КУНЕВА – ПРЕЗИДЕНТ!

 22. Ангел Грънчаров: 13.10. 2011 г. “Разбира се, че има бъдеще в политиката за другарката Пръмова-Кунева! Те всички другарки и другари са все най-обиграни и в наши условия имат голямо бъдеще. Бокова пък стана шеф на ЮНЕСКО. Дано Пръмова-Кунева стане шеф на Еврокомисията един ден…
  …Ако Кунева и пр. имаха поне малко приличие, а не бяха така нагли, сиреч, ако имаха капчица морал, щяха да се скрият някъде и щяха да бъдат по-ниски от тревата. Но де ти у комунист морал; та царистка беше, та в правителство, водено от комуниста Дмитрич Станишев беше, та къде ли не се вря вече, ето, само президент не се беше вряла да бъде, и там се навря; голям морал, няма що!…”

  Ангел Грънчаров: 20.10.2011.
  ” Който милее за демокрацията и европейския път на България, който иска да се противопостави на процеса на гибелна путинизация на страната, е длъжен да подкрепи Меглена Кунева…
  … Нека имаме нужното мъжество и гражданско достойнство; нека да надмогнем партийните си пристрастия и в името на нашите демократични идеали и на европейските ни ценности да подкрепим Меглена Кунева…”

 23. Позволявам си да “копи-пейстна” един кратък коментар, който според мен доста точно отразява нещата:

  ” Ако гласуваш за Клюмналиев, си мил, възпитан комунист. Ако гласуващ за Галфонин, си тлъст, наяден комунист. Ако гласуваш за Кума-Пръма, си изпедепцан, крипто-комунист от сой…

  А ако изобщо не гласуваш, брат ми, си един свръх прецакан комунист…Зловеща работа, казвам ти…Няма измушек, както се казва…”

 24. Всеки има право на лични пристрастия и симпатии,включително и един бивш посланник.И какво от това?

 25. Стига с тая “другарка” бе другари.
  Най-малката причина – как бихте се чувствали, ако кой от където дойде Ви такова президента?!
  И от тук нататък и всичките и зависимости.

 26. Към Атанас Василев:

  Че какъв е проблемът? Кореспондентът на руски вестник “Комерсант” писа от София, че Първанов се е превъзбудил и явно е имал друго на ум, говорейки за “голям шлем” пред Путин. Нещо повече, цитирам руснака, според когото на Първанов му се привиждал “голям член”. Най-интересното беше, че докачливият иначе Първанов ( който обича да мачка низшестоящи) не се засегна- все пак братушки му се подиграват началнически!
  Това ми се вижда по-притеснително от стандартните мъжко-женски отношения.

 27. Госпожи и Господа коментиращи и четящи, изборите за президент са в два тура. Поради что се срамите да гласувате за кандидата на десницата на първия? Ще имате предостатъчна възможност след това да изберете между една от двете по-малки злини добрали се до втория, според личните си предпочитания.

 28. Кунева се харесава на запад, защото там е известна като мадам “Yes”. Пардю обаче може би не знае, че г-жа Кунева говори и руски език.
  Това, което е важно за мене е че г-жа Меглена Кунева в рамките на няколко дни нагло излъга поне на два пъти.

  И в едно интервю за БТВ, излъчено на 10.10.2011 г. и в интервюто си при Сашо Диков, в опитите си да свали от себе си отговорността за предсрочното затваряне на 3-ти и 4-ти блокове на АЕЦ Козлодуй, г-жа Кунева излъга, заявявайки, че с меморандума от 1998 г. България се била съгласила да изведе блоковете от експлоатация до 2006 г.

  Първо меморандумът е от 1999, а не от 1998 г., но това макар и повторена два пъти мога да допусна, че е техническа грешка.

  Не може обаче г-жа Кунева да не е чела меморандума и да не знае, че в него няма съгласие по датата за извеждане на 3-ти и 4-ти блокове и точно затова в две последователни изречения са записани различните позиции на българската страна и на ЕК. Ето текста от меморандума:

  „В случай на актуализиране на енергийната стратегия, което ще бъде завършено през 2002 г., България ще вземе решение, съгласувано с Комисията и взимайки предвид Споразумението за ядрена безопасност и други релевантни фактори, за дати за окончателно затваряне на блокове 3 и 4, което ще стане преди сега предвидените дати за затваряне на блоковете, съответно 2008 г. и 2010 г.

  Позицията на Комисията е, че окончателното затваряне на тези блокове ще стане най-късно през 2006 г.“

  За първи път да затворим 3-ти и 4-ти блокове през 2006 г. пое ангажимент Кобургготски през януари 2002 г. А през есента Кунева подписа смъртната им присъда, затваряйки глава „Енергетика“ и успокоявайки българите с приказки от рода на “Докато всичко не е прието, нищо не не прието”. И всичко това за едни комисионни от Белене, които НСД2 очакваха от канадците, но накрая рубладжиите си уредиха от руснаците.

  Та що се отнася до Кунева, това което казвам е:
  „Не ни трябва още един президент – лъжец!“

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.