Ето какво изтече от минали американски доклади за сегашните български кандидати!

Wikileaks: Кандидат-президентите видяни от САЩ
Виж за кого гласуваш! Единствено Борисов и хаитянският сенатор Ламбер са докладвани от спецслужбите на САЩ като наркотрафиканти
от Биволъ Сряда, 19 Октомври 2011 15:21 2008 посещения

Биволъ потърси в базата данни с американски дипломатически доклади, изтекла в Уикилийкс, информация за българските кандидат-президенти. Направихме това в интерес на информирания избор, “за да не забравяме с кого си имаме работа” и за да гласуваме “в правилната посока”. Кандидатите са представени по азбучен ред.
Калфин – Мистър “Йес сър”. Пред САЩ – атлантист, пред народа – ляв
За една година от поемането на поста външен министър Калфин е казал “да” на американците по почти всички големи въпроси на външната политика – отбелязва Байърли през 2006 [06SOFIA1342]. По ключовите въпроси на енергетиката в правителството на Станишев има два полюса: Румен Овчаров, фаворизиращ руските енергийни проекти, и Калфин, който се доближава до американската гледна точка за нуждата от диверсификация.

В края на 2007 г. по повод предстоящата среща на държавния секретар Кондолиза Райс с Калфин, посланик Байърли праща конспект на шефа си за позицията на България по основните въпроси на американската външна политика и някои български вътрешнополитически теми, които САЩ наблюдават [07SOFIA1397]. Калфин е представен като “звездата” в кабинета, близък едновременно до Станишев и Първанов и с висок рейтинг на одобрение в Брюксел. Още по-добре, той непоколебимо вярва в българските евроатлантически връзки, въпреки отделни левичарски забежки, които според посланика са “за публична консумация”.
През 2009 г. в грама с най-високо ниво на класификация [09SOFIA159] шарже д’афер Караянис характеризира Калфин като “интелигентен, опитен, чувствителен, честен”. Той е твърд съюзник на САЩ за Афганистан и политиката им за регионална сигурност в Югоизточна Европа и Черноморския регион. Калфин показва дипломатически умения и на вътрешнополитическия фронт, като балансира в натегнатите отношения между Станишев и Първанов, позиционира се над политическата посредственост и има потенциал да остане влиятелен дори след наближаващите парламентарни избори.
Каракачанов – агент на ДС
Лидерът на ВМРО е споменат единствено в качеството му на разконспириран агент на Държавна Сигурност през 2006 от тогавашния вътрешен министър Румен Петков. [06SOFIA786]
Кунева – Българското европейско лице в Брюксел с дълбок афинитет към американците
Номинацията на Меглена Кунева за еврокомисар е подробно отразена в грама на посланик Байърли от ноември 2006 г. [06SOFIA1518]
Представена като една от най-уважаваните политически фигури в България, Кунева е преминала през трудни моменти до номинацията заради вътрешнопартиен натиск в БСП. Силно лоби, предвождано от външния министър Ивайло Калфин е притискало Станишев в продължение на месеци, за да номинира Ирина Бокова.
Самата Меглена Кунева е била твърде несигурна за номинацията и, изтощена от лобистките борби в правителството, е потърсила посланика, за да получи американска подкрепа за кандидатурата си. Байърли не казва дали се е намесил пред българския премиер, но тълкува, че номинацията на Кунева е своеобразен обрат, след като Станишев е разгледал “по-широката стратегическа картина на нещата”. Това било ход, за да си осигури лоялността на коалиционния партньор Симеон и за да се хареса на Брюксел, който също подкрепял Кунева.
Първоначално считана за технократ, Кунева е спечелила признание като политик и дипломат в процеса на преговорите за присъединяване към ЕС, прокарвайки реформи и подготвяйки общественото мнение за бъдещото членство. Посланикът не пести суперлативи за качествата на Кунева и подробно изброява точките от “впечатляващата” биография на “българското европейско лице в Брюксел”.
Освен това Кунева има дълбок афинитет към американците и САЩ. Говорейки за “фантастичните” години на следването си в Джорджтаун, очите на Кунева се навлажнили – разказва посланикът. Подчертавайки този тънък психологически момент Байърли обобщава, че в лицето на Кунева американците печелят съюзник в Европейската комисия.

Байърли познава добре Кунева и от предишни разговори, в които като европейски министър, а по-късно главен преговарящ за присъединяването тя подробно е коментирала европейските доклади, плана за действие, трудностите и постиженията на страната в преговорния процес [05SOFIA137],[05SOFIA1785], [06SOFIA827].
В един от разговорите Кунева е признала, че НДСВ се нуждае от тройната коалиция, за да оцелее и няма да напусне властта след присъединяването през 2007, защото предсрочните избори биха били катастрофални за партията.
Името на Кунева се спряга и сред потенциалните кандидати да заместят провалилата се номинация на Румяна Желева, подкрепяна от “хитрия политически играч” Борисов. Поради подозренията, че Кунева е участвала в кампанията за дискредитиране на Желева нейните шансове изглежда не са големи, пише в началото на 2010 г, зам.-посланик Сюзън Сатън [10SOFIA26]
Петров – изнудване, рекет и сексуална експлоатация
Из грамата на Джеймс Пардю, озаглавена “Българската организирана престъпност” [05SOFIA1207] (превод на български): …АЛЕКСЕЙ ИЛИЕВ ПЕТРОВ (български гражданин, роден на 23-ти април, 1962 г.) е бивш офицер в елитната специална част за борба срещу тероризма. Той и групировката му от бивши военни командоси (известни и като „барети”) се занимават много активно със застрахователна дейност чрез ЛЕВСКИ СПАРТАК ИНШУРЪНС (известна преди това като „АПОЛО § БАЛКАН” и „СПАРТАК”). Петров притежава и най-голямата таксиметрова фирма в София, ТАКСИ ЕКСПРЕС, с повече от 3 500 коли. Смята се, че участието на Петров в Такси С Експрес, Левски Спартак и други компании с името Спартак се прикрива като израелска инвестиция. Петров е тясно свързан с бившия израелски посланик в София Дейвид Коен. Друг член на групировката ЗЛАТОМИР ИВАНОВ (български гражданин с прякор „БАРЕТАТА”) беше директор на АПОЛО § БАЛКАН, а в момента е директор на АРКУС СЕКЮРИТИ. Иванов ръководи контрабандните дейности на групировката, както и изнудването и рекета. Смята се, че групировката има най-голям дял в бизнеса за ескорт и интимни услуги в София, които са всъщност прикритие на проституция и трафик на жени с цел сексуална експлоатация.
Плевнелиев – човек на Иво Прокопиев, “министър на пътищата”…
Плевнелиев е бегло споменат в три дипломатически доклада, представящи новия кабинет Борисов. Характеризиран е като “министър на пътищата” с опит в строителния бизнес, топло приет от задокеанските инвеститори като бивш шеф на българо-американската търговска камера. [09SOFIA407]
… и аватар на Бойко Борисов, кандидат-президент за 2016.
Оскъдната информация за “министъра на пътищата” се компенсира от подробното досие на Бойко Борисов, чието кандидат-президентско въплъщение всъщност се явява Плевнелиев.
Борисов е герой на едно от най-колоритните описания, които могат да се открият в докладите от цял свят, не само от България. Той е единственият европейски политик, за когото американската тайна агенция SIMO е потвърдила данни за участие в криминална дейност – трафик на амфетамини и източване на горива. [06SOFIA647] (превод на български).

В световен мащаб обаче Борисов не е уникален и разделя попрището с хаитянския политик Джоузеф Ламбер. SIMO и DEA са докладвали през 2006, че Ламбер, който става председател на сената в Хаити, е заподозрян като крупен нарко-трафикант, свързан с престъпни картели. [06PORTAUPRINCE847]

Описан като “Батман” и “Бабаит, изтупан в Армани” [05SOFIA1598], Борисов се представя като убеден про-американец и сипе щедри обещания пред посланика. В същото време той е силно зависим от олигарха Валентин Златев, който е свързан с руското разузнаване и руската организирана престъпност.
На американците не са им убягнали също така и дискретните срещи на Борисов с представители на руското посолство, пише в доклада на посланик Байърли. Ето защо той препоръчва следния подход на американската дипломация “ние трябва да продължаваме да го бутаме в правилната посока, но никога не трябва да забравяме с кого си имаме работа”.
Сидеров – настървен да стане част от елита, който яростно атакува
В биографията на Сидеров подписана от Байърли се посочват най-пикантните епизоди от житието на бившия прогресивен журналист, конвертирал се в антисемит и антиглобалист. Не са спестени и голите му снимки за мъжкото списание “Клуб – М”, книгите с антисемитско съдържание, както и политическите аспирации на Сидеров, който се е опитвал да влезе в политиката чрез НДСВ през 2001 г. Хора, които го познават го описват като свръхчувствителен, с огромен мерак да стане част от политическия елит, който така перверзно атакува. Историците, работещи върху темите на национализма не го приемат насериозно и мислят, че е станал националист като резултат от лични и професионални разочарования. Сидеров не е пътувал в САЩ и никога не е искал американска виза, уточнява Байърли. [05SOFIA1239]

25 мнения за “Ето какво изтече от минали американски доклади за сегашните български кандидати!”

 1. В последните дни Меглена Кунева говори все по-убедително. Отначало си мислех, че приказките й против АЕЦ-Белене и “Големия шлем” на Първанов са PR акция, но полека-лека се убеждавам, че тези нейни схващания са автентични и дълго “укривани” от обществеността поради това, че не се е чувствала достатъчно стабилна, за да се опълчи на олигархията. Ето едно от последните й изявления, което е още по-радикално:
  http://www.mediapool.bg/хората-не-искат-повече-ръководната-роля-на-герб-не-искат-новия-член-първи-news185294.html

 2. Никога досега преди избори не съм чувствал в такава степен апатия от статуквото и гняв от действията(бездействията) на представителите на десните партии. Вече 10 години не успяват да се обединят и да привлекът последователи и симпатизанти. Преди 5 години на втория тур на изборите гласувах с “отвръщение” (като в онзи стар виц) за Първанов пред алтернативата Сидеров. Сега на 23ти е ясно-Румен Христов, а на втория?! По всичко изглежда, че ще трябва да се избира най-малката от 3те злини. А, как човек да предвиди коя ще е най малката? И докога няма да имаме шанс да гласуваме за една нормална кандидатура и за някой който ще спре да руши имиджа на България пред ЕС и ще успее да съгради нещо?

 3. Иво, най-после показваш истинската си същност!
  Дълги години ни убеждаваше, че си върл антикомунист …. и накрая започна и ти да припяваш в техния хор!
  Може би няма бивши агенти на ДС.

 4. Към

  Черен
  a8116642@nepwk.com:

  Така е, от ДС ми пишат всеки ден статиите ( само в блога за 3 г. и половина са 2054), признавам си.

  Само че ти защо не си признаваш, че си изтрил буквата “в” в “черен” по поръчка на червените, които ти поръчват опитите за очерняне?

 5. Все повече се ядосвам, че гласувах за ГЕРБ. Ако бях имал тази информация никога нямаше да гласувам за тях. Дори и 1/10 от тази информация да е вярна пак е достатъчна да се ядосвам(на себе си).
  Съжалявам.

 6. И аз като повечето тук съм симпатизант на синята коалиция, но не виждам никакъв смисъл да си хвърля в неделя гласа на вятъра за Румен Христов, в резултат на което да няма за кого да гласувам на балотажа.
  Защото за открит комунист (Калфин) за нищо на света няма да гласувам, но още по-малко за прикрития комунист (Плевнелиев), когото напълно неподготвен натириха да се състезава за президент и да спечели, за да топли мястото за Бойко Борисов. Който пък още преди президентските избори през 2006г. се спогоди с Гоце да не номинира кандидат-президент на ГЕРБ, за да не попречи на победата му. Не забравяйте, че Гоце заяви вече претенциите си към премиерския стол, а Боце – към президентския (нещо като български вариант на тандема Путин/Медведев). Втриса ме като си го представя само…
  Затова искам да предотвратя с гласа си, щото протежето на Боце/Гоце да стане президент.
  Друг начин, освен да гласувам още тази (и, надявам се!, следващата) неделя за Кунева, за съжаление не виждам.

 7. Гласувайте с чисто сърце и убедено като мене за Светльо Витков. За да не се срамувате да се погледнете в огледалото. Това е единственият начин да се опълчим срещу статуквото и да ударим звънтящ шамар на политическата класа. Винаги съм гласувал за сините. В началото дори еуфорично, после съзнателно, накрая с отвращение. Е, писна ми вече особено като ни се сервира сега посредственият Румен Христов.
  За София, за достойният, доказалият се, свестният столичанин Прошко Прошков.

 8. Очертава се една голяма обединена опозиция на предстоящите избори, едно голямо чеверме:

  БСП, ДПС, РЗС, НДСВ, Атака, Алексей Петров, Меглена Кунева, Ивайло Калфин, Стефан Данаилов, Слави Трифонов, Джеймс Пардю(за малко цвят)….и в заден план президента Първанов.

  Един приятел обича да казва – политиците ни ги назначават от Москва, а след това американците им обръщат резбата. Такава политика обаче е контрапродуктивна за България, защото не възпитава ценности и не спомага за изграждане на едно модерно гражданско общество. Тя създава сивота, унилост и чувство за безсилие у хората, че не са господари на собствената си съдба. Тя създава една зависима и лесно манипулируема политическа класа, чиято пъпна връв с обществото е отдавна прекъсната.

  Би ми било интересно дали Ричард Холбрук, бивш посланик на САЩ в Германия и пряк началник в Босна на Джеймс Пардю, би си позволил по централната немска телевизия, в някое пошло шоу, да дава открити предпочитания за един или друг кандидат за Канцлер 4 дена преди парламентарни избори и какъв скандал би предизвикало това в една суверенна държава? Но дори и да го направи, германците веднага ще се втурнат да гласуват за противния кандидат;))))))))))))))))))а за французите да не говорим;))))))))))))))

 9. Какъв портрет е нарисуван само на Меглена,все едно е правен от Пикасо.Особено ме трогнаха насълзените очи,изобразени и двете от лявата страна.

 10. От тримата с най-голям шанс, Кунева е по-добре подготвената отвсякъде, тя говори без да се съобразява с поръките на партийните инструктори. Много съмнения имам относно миналото й, но за останалите двама: безпартийния Калфин и нищо не казващия клакьор, е ясно-БКП&Пър/венющина/, и „цялата власт на проекта Борисов” е безполезен адресът „Дондуков”, безполезно ще е и за съвземането на държавата.
  Отново нищо позитивно, безнадежност, която ще ни осакати.
  За тези, които спорят с Инджев и се радват на апостолската му непримиримост – вникнете в посланията, които ви изпраща всеки ден, бъдете разумни, доверете се на откровенията му-малцина са безкористните медиатори в БГ днес. А може би във времето, покварено от финикийските еквиваленти, трябва да се доверяваме на съвременните възрожденци .

 11. Според мен Меглена Кунева в началото бе доста силно толерирана от БСП и Първанов, с далечната цел да накарат Бойко Борисов да се кандидатира за президент и да стане рокадото на Дундуков. Но не се получи! И все повече ми се струва, че сега това може да им изиграе лоша шега;))))))))))))))))

  Понеже много хора изказват своето предпочитание. Ето и моето: За пръв път от 20 години няма да гласувам, защото не припознавам в никой от кандидатите човекът, на когото мога да имам доверие!

 12. Само аз ли не видях “колоритното описание” на Бойко Борисов? Има ли го изобщо някъде или всичко е в думите на автора на статията?

 13. Нормално е американците да си гледат техния интерес. Радват се на пълно адмириране от страна на Калфин и Кунева; продължават да бутат Борисов, въпреки че е от ‘криминалния контингент’. Срещу Плевнелиев пък нямат нищо против. Да не говорим за впечатленията от влагата в очите на Кунева. Е, и какво от това?

 14. към Д. Русев (но и към всички): докато “гласуваме за някой, за да не спечели друг” и избираме злини (колкото и малки или “по-малки” да са те), няма да заживеем по-цивилизовано.

 15. Много странно че герберастите упорито напомнят за свекьра на Кунева, а това че бащата на Плевнелиев е бивш комунистически функционер от регионално ниво – не. Това че Тиквата (да ме прости растението за сравнението) има “вожд,учител и светьл пример” Тодор Живков сьщо се подминава ей-така.
  Значи за Тиквата може до 1989а да вади от единия джоб дядото комунист, отпреди няколко години да вади от другия джоб дядото бивш концлагерист от Белене, да “назначава” оня безхарактерен пудел който впрочем си беше доста добьр избор за министьр на МРРБ, както и Попова -нелош министьр на правосьдието, обаче Меглена Кунева – за нея не важи. Понеже гержерастите в момента се изживяват като жертви много ми е интересно защо калта и откровените мрьсотии се сипят от жьлтите парцали (иначе любимо четиво на масовия чалгализиран,пропаднал и впиянчен скот биещ се в гьрдите “бьлгарин) само и единствено срещу Кунева? Не че има нещо общо с тайна завера с ДПС и Доган,ама хич.Не че има нещо общо с примера от СССР (викат му Русия сега) Путин и Медведев да си разменят постовете-някой забравил ли е че Гоце офоцоално натвьрди да бьде чакан като следващ премиер?
  От 10 години насам Тиквата льже и заблуждава-и като главен секретар и като кмет,а от 2.5 г. и като премиер включително и затова че бил треньор на отбора по карате,а то се оказа че бил АДМИНИСТРАТОР (нещо като мьжка секретарка).
  Че има много за дялане в десницата – има,но защо десните трябва да приемаме внушаването на неудобство и срам за ориентация, разбирания,ценностна система и подкрепа на кандидатури?Като не е станало преди години,все някога ТРЯБВА да ЗАПОЧНЕ инвестицията в хора (да не казвам млади),но необремени от изнасянето на прехода свьрзани по семейство,ориентация(не лява да ме простят обратните),ценностна система или друга принадлежност с десните(да не забравяме сьщо че 2/3 от общините в Бьлгария са селски-кьде е нормалното/нормалните БЗНС като естествен сьюзник?!?).
  А дотогава: “стари муцуни”-не че беше лошо предаването и музикантите в него

 16. Ето го и ЧЕРЕН, същият като нискоинтелигентния ни министър-председател, който се хвали, че е прочел само една книга през живота си! Ако съм бил гласувал не за Плевенлиев, значи съм бил комунист. Аз се учудвам наистина на завидните им познания по условно наклонение, но този дуализъм могат да си го заврат в … където си пожелаят.

 17. Пък и да ме убеждава някой, че много ще изгубя, ако не му купя стоката е досадно, пазарско-панаирджийско…каквото всъщност ни е правителството.

 18. P.S.Според мен е грешна посоката в която се вторачваме.Президента поне по Конституция не е толкова значима фигура(не че е без никакво значение).
  Вьрховна важност е местната власт и най-вече общинските сьвети.

 19. Защо в краина сметка избрах да гласъвам за Кунева още на пържи тур:
  М.Кунева е жена,амбициозна жена – първа причина.
  Направи стъпки и каза неща от които неможе да се откаже – втора причина.
  Като преговарящт за приемането ни в ЕС настояваше другите от правителството да си вършар по живо работата,като президент така ще бъде и с това правителство (съмнявам се да тръгне на никому ненужна сега мъшкарска война)-трета причина.
  Умението и да увлича млади хора (много важно качество за бъдещ БГ президент при сегашното плачевно състояние по темата) – четвърта ,но може би най важна причина.
  Предприетите атаки към нея в последните часове от чалгаджииницата (което показва,че някои друго са мислили…) – пета причина.
  Нямам желание да си правя повече кефа гласувайки за някой ей така защото съм симпатизант на партията която го издига (стига толкова).Мога още много причини да изреждам ,но ще си изхарча химикалката.А пък и жена президент не сме имали,да пробваме,А?!

 20. ЗАбравих – изказвания на сегашни,предишни,бъдещи посланници са най малкото нещо което би решило избора ми,а и телевизора съм го опаковал добре да не хваща паяжина 🙂

 21. Към Румен и Росен:
  На пърЖи тур,гласувайте за Светльо
  Витков, защото тъй или иначе на втори тур, пак ще ни изпържат и на ДУндуков ще ни натресат все едно кой от тези двамата, дето уж са различни един от друг. А дамата е прекалено противоречива и не чак толкова убедителна за да играе контрапункт.
  Просто за една прекалено голяма част от за съжаление прекалено малкия брой взискателни избиратели ,няма приемлив кандидат.
  Светльо много добре разбира и е избрал да е само един шамар и нека ние поне да направим да изплющи по-силно, че да го проумеят и не чак толкова взискателните.

 22. Четох по-горе как били направении стъпки и казани неща от които този или онзи не можe да се откажe. Kолко наивно! Гласувах отдавна със самолетен билет, а на тези избори ще напиша на бюлетината “трети мандат за Гоце”, защото сред мераклиите няма кандидат.

 23. За поддьржниците за Кунева едно вьпросче с не толкова повишена трудност: Защо си мислите че тя е водещата в двойката президент&вице? Подвьпрос: Любомир Христов ли беше подуправителя на БНБ ПРЯКО отговорен за даването на лицензи на пирамидите и фалиралите 1997г. дузина бьлгарски банки?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.