Костов похвали косвено, но ясно Меглена Кунева

Макар нито веднъж да не съм призовавал никого да гласува за Меглена Кунева, а само посочих какво я откроява от останалите реални претенденти за президентския пост, чрез упреците срещу мен по този повод открих още един български феномен: костовисти ме обявиха за „грешник”, изживявайки се явно като повече костовисти от самия Костов. А ето какво каза днес самия Иван Костов като оценка за предизборната кампания за Кунева – оценка, която далеч надхвърля моята неутралност в представянето на фактите от нейната кампания, с което целя просто да кажа истината и желаещите да се запознаят с нея, за да могат да направят своя информиран избор:

“Искаме да се обърнем с призив към Плевнелиев, че ако желае да получи подкрепата на синия вот, той трябва да заеме позиции плътно до тези, които защитаваше Меглена Кунева по отношение на националната сигурност на страната и пробива в енергийната сигурност на страната, който би се получил от реализацията на Големия шлем на Георги Първанов. И ако иска да получи тази подкрепа, той трябва да се намеси с целия си авторитет на човек, който представлява ГЕРБ в момента, да се спрат безобразията, които текат при преброяването на резултатите или поне да се разграничи от случващото се”, постави условия съпредседателят на Синята коалиция, предаде БГНЕС.

Самата Кунева заяви на пресконференцията след края на изборния ден, че няма да призова хората, които са дали вота си за нея, да гласуват нито за БСП, нито за ГЕРБ.

Отново ще се въздържа от оценки за Кунева ( може пък този път ми се зачете), но искам да кажа друго: изявлението на Костов е първият признак за прагматизъм в търсеното на реално разширяване територията на демократичната подкрепа за традиционната десница, за каквато пледирам от години. За запознатите с тази моя „претенция” от книгата ми „Президент на РъБъ”, където с горчивина отбелязвам стесняването на влиянието на десните като пряк резултат от завирането в нишата на „праведния” антикомунизъм, моето мнение не е тайна. Използвам случая просто да повторя: без отваряне към съюзници, които да бъдат съдени по делата им, а не по биографиите, сме обречени да се жалваме, че не разбираме защо така добре вирее електорално дивият популизъм, мутиралият комунизъм и производният му шовинизъм.

Ако някому е трудно да проумее, че не можем да си внесем демократи с арийски чисти антикомунистически биографии, нека си пребивава в стерилния свят на самохаресването. Политиката обаче е изкуство на възможното ( извинявайте за баналното напомняне), а тук е доста невъзможно да събереш гласове за управляване на една България, в която омаскаряването със задна дата е не само любимо, но и лесно упражнение по отношение на огромната част от населението, което е живяло с думата „другарю” на уста ( дали в комсомола, в партията или не – унижението от „другаруването”, макар и с несравнимо различна степен на вина между „раята” и номенклатурата, беше повсеместно, колкото и да е трудно си го признаем). Единици са днес онези, които са били в активна възраст тогава, които не се докоснали до някаква форма на „сътрудничество” с комунистическата система – да не ви напомням за самия Иван Костов по семейна линия, за да не играя играта на „черните станции”.

А като попремине шокът от това, че Иван Костов не бръщолеви глупости за „снахата на политбюро” и не плямпа небивалици за убедеността си как тя е наета от Първанов и Борисов да говори срещу Първанов и Борисов, за да помага на Първанов и Борисов, може пък и проблясъкът на здрав разум да освети един нов разговор като белег на поумняването чрез проумяването на казаното по-горе. Защото купуването и продаването на ялови политически заклинания е престъпление, което се наказва от закона на джунглата, в който хищниците чудесно се възползват от нашата тревопасност.

47 мнения за “Костов похвали косвено, но ясно Меглена Кунева”

 1. Разбирам вредата от политическите пуристи, разбирам и колко малко сме не-“сътрудниците” на комунистическата система – затова и нямаме проблеми с подкрепата точно на Костов. Проблемът с разширяване на базата от съюзници е по-скоро в самите тях – няма истински политически субект, който да носи отговорност и който да има поне някакво портфолио от дела, по които да се съди. Нали идеята не е интегриране като “десни” на отделни личности – това вече сме го пробвали.
  А изкуството на възможното засега май е точно това – похвала на М.Кунева, а преди време и на Свинаров и компания.

 2. и какво му пречеше на Костов вместо да хвали да беше разговарял (и евентуално убедил) Кунева да бьде издигната от тяхно име?Какво му пречи на Костов (АЗ ЛИЧНО ЗНАМ КАКВО)вече СЕДМА година да направи всичко това което е споменато като начин на действие?
  г-н Инджев абсолютно право на всеки човек е да има както собствена житейска позиция,така и мнение по вьпроса за политическо бьдеще.
  Аз сьм един от сьздателите на местната организация на ДСБ,като освен лично участие, сьм помагал на хора които нямаха вьзможност за някои дейности в тсруктурата, заедно с приятели сме сьздали не само градска,а и областна структура.Малко по-долу ще кажа защо (освен поради десни убеждения) сьм го правил.
  От познанството ми лично с Иван Костов (не дьлбоко,но не и плитко) единствената слабост която той има като човек е абсолютно непознаване на хората и правене на грешен избор по отношение на сьюзници и сьмишленици.
  Конкретната причина поради която участвах в сьздаването на Демократи за Силна Бьлгария в зала “Бьлгария”,гр.София на Задушница 2004a бе не само уставьт на ДСБ,а и (цитрам ДОСЛОВНО) думите на Костов, Михайлова и Ангелина Пендачанска:
  “Сьздаването на ДСБ се прави от нас хората които изнесохме прехода на гьрба си.Ние сме учередители на дясна формация,но само ОСНОВОПОЛОЖНИЦИ;това което имаме като мисия е ПРОДЬЛЖИТЕЛИТЕ на дясната идея да са хора необременение от прехода,с десни убеждения и християн-демократически ценности.Хора които да си партнират (но не бескрупулно) с другите десни партии и да знаят своя политически опонент: БСП и ПРОИЗВОДНИТЕ му.”
  Красиви фрази.Реалността след 7 години?СЕДЕМ ПРОПИЛЯНИ ГОДИНИ? до вчера като цяло бях оптвратен от младото поколение дори и само заради факта,че според тях “вьзрастта е порок в Бьлгария”.Днес виждам че имало 500’000 бьлгари които освен че са интелигентни са и образовани(не винаги едното вьрви с другото), са и млади и с чувство за непоносимост кьм недоразумението ГЕРБ и рьководството му.
  Преди почти 4 години припомних на Костов и рьководството на ДСБ(+рьководството на областната ни структура) какви са изконните принципи на този проект;представих цялостна разработка не само КАКВО,а и КАК трябва да продьлжим;припомних кои са естествените ни сьюзници.Резултата беше остьр конфликт и през пьрвите месеци на 2008а напуснахме 10 души от нашата структура(заедно с бивш депутат с мандата на ОДС 1997а).
  Оттогава досега си гледам предприемаческата дейност,сьздаваме доходи и активи, заетост на не много(но не и малко) хора и с тьга гледаме как организация от 350 души-членове сега е станала под 80;около 7’500 симпатизанти гласували за ДСБ и СК (в различни формати)днес са не повече от 2’500 и най-лошото: Даване на пространство вдясно което разни недоразумения като Кунева-Прьмова, Тиквата и разни неуспели бивши комсомолци и милиционери( там бивши няма) да льжат в Бьлгария и навьн че били “десни”.
  Малко кьсно се е сетил да хвали и дава рецепти Костов.
  Апропо: За мен (а и не само) като професионалист Костов е на Европейско ниво експерт в мякроикономика и стратегическо планиране&анализи.Правителството на ОДС ’97-2001а е НАЙ-УСПЕШНОТО което БЬЛГАРИЯ е ИМАЛА от СТАМБОЛОВ ДОСЕГА (може би с изключение на Цанков 1923) и това е не само убеждение,а факти и цифри ЗА РАЗЛИКА от МУТРО-МИЛИЦИОНЕРСКИТЕ КУХИ ФРАЗИ и НАПЬНИ от ШИСТИТЕ на ЕДИНСТВЕНАТА МОЗЬЧНА ГЬНКА на БьБь, ЦвьЦвь и останалите двуклетьчни членове и симпатизанти на ГЕРБ носещи гордото прозвище “кучетата на Бойко”

 3. в поста ми да се чете: Александрина Пендачанаска (написал сьм Ангелина)

 4. Към ran:

  Ако сте от онези няколко ( стотин или хиляди) “не-сътрудници на комунистическата система”, което би било основание за гордост (не влагам ирония), защо не се подписвате с името си, че да се подпишем под името ви като ваши впечатлени и последователи?
  И не ми казвайте, че не се подписвате от страх за каквото и да било- ако сте бил толкова смел при комунизма като не-сътрудник, би трябвало да е останало нещичко от тази смелост и в днешно време.
  Явно сте поредният лъжец. И се питам: какво кара лъжците да пишат тук претенциозните си лъжи? Не разбирате ли, че ми правите комплимента да се напъвате да манипулирате хората тъкмо чрез трибуната ivo.bg- признавате ми някава важност.

 5. Гласувах за госпожа Кунева и не съжалявам. В неделя ще гласувам за Плевнелиев. Заклет костовак съм и на хора като мен няма нужда им обясняват за кого да гласуват.

 6. Иван Костов е прав, като препоръчва приближаване до идеите, споделени от Кунева. Не обаче до самата Кунева. Че идеите на Кунева са десни, това е ясно, но колко може да се вярва на царски човек. Именно съдейки от нейните действия, а не от думите й, аз лично не гласувах за нея. Нейните действия и издигането й в присъствието на “царя” едва ли можеха да спечелят гласовете на всички.
  Националната идея и особено в областта на енергийната независимост са десни позиции, защитавани в България от ДСБ и СДС. Затова и съветът на Костов е правилен.
  На мен друго обаче ми направи впечатление! С избухването си по време на пресконференцията в нощта на изборите, Бойко Борисов, който изглеждаше и много уморен, на два пъти се обърна към аудиторията с думите, че ГЕРБ ще приеме помощ от “сините”. Дали това не станало под натиска на Европа, съпроводен от шамар зад врата за своеволията и за заиграването с руските проекти от страна на премиера-пожарникар. (Между другото по неговата логика, и той не би бил известен, ако не бе издигнат от Сакскобурготски, което явно го прави в известна степен благодарен, сиреч зависим от “царя”). След като СК на няколко пъти по време на управлението на ГЕРБ даде съвети, препоръки и предложения за подкрепа на правителството на ГЕРБ, но при провеждане на определени политики, но беше отхвърлена пренебрежително от Борисов, сега изведнъж, след голямата победа на партията и при ниския процент на сините, нейният лидер изведнъж поиска подкрепа и изяви своята готовност за сътрудничество. Те това, точно в изборната нощ, не го разбрах!

 7. Съжалявам за недоразумението – дори аз не съм впечатлен, че ми се е разминало “сътрудничеството”, смятам го за късмет. От комплименти едва ли имате нужда. Поне от моя страна имате уважение.
  Можех да изразя недоумението си и по-директно: Наистина ли виждате политически субект, който да разшири влиянието на десните?
  Очевидно съм се излъгал в нормалността на ползването на никнейм, защото друга манипулация не виждам.
  Лека вечер!

 8. …и какво му пречеше на Костов, след като направи един великолепен мандат и, след като поради национални особености на населението, сред които основно завист и мазохизъм, загуби на следващите избори (вярно, загуби напълно неоснователно, нелогично), да не се скрива в мълчание? Бил обиден!
  Когато президентът на Германия преди година и нещо подаде оставка, немците му бяха гневни – как така ще подава оставка, той има отговорности, той не трябва да се сърди и обижда, че не го разбираме в позицията му за близкия изток, той за това е президент, за да ни обяснява докрая, да се опитва докрая да ни убеди защо е прав!

 9. до Тео:Милиционерите понеже са “мачовци” не знаят само едно:на кьси разстояния лесно се бяга,НО политиката и реалността в Бьлгария са не средни&дьлги,а направо маратонски сьзтезания.От САЩ вече дойде шамара,Тиквата по чисто бьлгарски обичай трябва да получи 2 шамара(шамар 1:от ЕНП & шамар 2:Спиране на Еврофондовете)и от Европа за да слезе на земята и да разбере е “само с ядене не става, трябва и акьл”.Ако са верни тези предположения сега е момента да бьде сложен на мястото си с конкретни ангажименти и реформи след изборите (особено в икономическата&административната част)

 10. Г-н Инджев,
  Представяте ли си кунева на четири очи с бъдещия/настоящ президент Путин?
  Не ви вярвам …
  кунева не е и не може да бъде индулгенция.
  Тя е параван, зад който идва вдъхновението на рубладжиите.

 11. Като изразявам нарочно съгласието си с позицията на автора, че фанатизмът не е добър съветник (особено в политиката). Възраженията против Кунева, обаче, далеч не се крият в биографичните ѝ “особености” (впрочем тя ги има и в двете посоки, също като ББ)…
  Възраженията ни са изцяло в актуалната ѝ политическа роля или поне тази от последните 10 години, както и на директни лични впечатления… Впрочем в стенограмата от парламентарното заседание от 9 декември 2005 г. (стенограмата я има в сайта на НС)Меглена Кунева казва дословно следното: “По въпроса за ядрената енергетика. Вие цитирахте абсолютно некоректно тази статия. Ще Ви помоля там, където се казва, че ядрената енергетика няма бъдеще и цитирате мен, да ми дадете цялата статия, за да можем публично да прочетем точно тази част, която Ви е възмутила. Точно обратното – един от малкото български политици съм, който е разговарял със Зелените… Нееднократно съм казвала, че ядрената енергетика е част от решението на енергийните проблеми в България и имам удоволствието още веднъж да кажа това пред вас. Междупрочем това е и политиката на НДСВ. Неслучайно директорът на ядрената електроцентрала “Козлодуй” е член на нашата парламентарна група.

  По въпроса за предпазната клауза. Да, предпазната клауза може да бъде задействана. Тогава може би ще се очаква за една година, ако 3 и 4 блок продължат да работят в тази година, когато не сме членове на Европейския съюз, ние да получим тези милиарди, които Вие твърдите, че се получават от работата на централата всяка година.

  Наистина е жалко, че в парламента не говорите помежду си. Бихте могли от директора на централата да получите много добра информация за това какви са намеренията и на НДСВ, и на парламентарното мнозинство да развива ядрената енергетика.

  Ако това ще успокои Вашия патриотизъм, искам да Ви кажа, че аз принадлежа към тези хора, които са гласували “за” и са подкрепили развитието на ядрената енергетика по отношение на централата “Белене”… Не че не може за 5 години човек да смени позицията си диаметрално и точно за последните избори да стане яростен противник на радиацията (дето се вика и Гоце претърпя “Пълна промяна” в редица фундаментални разбирания), човешко е да се греши и всяко покаяние следва да се насърчава, но когато гумата се изтрива преди молива, имаме право да изразим известен скептицизъм…

 12. Аз намирам ж това което каза Костов по скоро призив Плевнелиев да привлече гласувалите за Кунева вкл не малко привърженици на ДСБ

 13. Гн. Инджев, аз съм от не-сътрудниците на режима преди 10.11 1989 г.! Длъжен съм да направя едно уточнение относно отговорът Ви към РАН. През моето детство(70-те) и младост(80-те) години в България НЕ Е имало кой знае какви репресии!! По онова време вече не убиваха за приказки. Можеше да отнесеш един бой в милицията или да те изпратят в затвора, но нищо повече! Искаше се не особен кураж, за да заявиш мнението си!! Но ние сме народ от мижитурки – това е друга тема! Можеше да те убият(и го правеха) на границата! Ала аз не бях на възраст за бягство! Изключван съм от ДКМС, заплашван съм да остана без образование, да ме изпратят в ТВУ(трудово-възпитателно училище), но никога никой не ми е посегнал физически. Това е истината! Дядо ми беше живял в Германия по време на войната, оказа се с досие колкото телефонен указател, пълно с доноси, не си е крил никога убежденията и не е бил сътрудник, а не го закачаха! Не е бил герой – определено!
  А какво е положението днес? При “демокрацията”? Днес те убиват! Убиват нагло и безнаказано! Пребиват с чукове, бухалки, чупят ръце и крака с лостове, отнемат чуждо имущество далеч по-лесно от национализацията, оставят без работа. И най-важното е, че няма институция, власт и изобщо държава, която да ви защити като гражданин! И законите са добре премислени – да не можете и сам да се защитите, ако ви хрумне нещо такова случайно! Помните ли колко съпротива и предъвкване отнесе закона за превишаване пределите на неизбежната самоотбрана? И го премахнаха! Според Вас защо? Правил ли сте опит да се сдобиете с оръжие легално? Нали има закон? Да, ама не! Запазена територия за престъпници, охранители(т.е. същото!), милиционери, военни и тем подобни. Защо?? И като няма държава(то тя си е тяхна), какво да правят хората, освен да са анонимни? Може да те пребият или застрелят на улицата, защото си пресякъл пред някой джип на мутра, а възмездие за тоталната и нагла безнаказаност няма!
  Онези, които по един или друг начин(в това число и не малко журналисти), настъпиха конкретни интереси, или представляваха сериозна заплаха за държавата-мафия, бяха незабавно репресирани. И то не с уволнение! Та затова не е нужно да иронизирате когото и да било, че бил анонимен. Още повече, че без анонимност не би съществувал дори и този блог, нали?

  Какво е положението днес? При “Демокрацията”?

 14. В миналото свръх авторитетен мой герой, днес Иван Йорданов Костов е загрижен единствено за собственото си оцеляване на политическата сцена (по д-р Н. Михайлов). Понякога, всъщност доста често, този му предмет на дейност се припокрива с активността му на автентичен демократ, но това не бива да заблуждава. Вчера Мартин Заимов беше негов кандидат за кмет, днес е проводен в бандата на тартора Яне, вероятно със специална задача. Казал е добри думи за Кунева? Ама разбира се, така се налага! Аз например чух, че госпожата мислела да осребри двуцифрените си мажоритарни проценти в подходяща за деликатното ухо на бюрократа проевропейска партия. И защо наш Ваньо да не се пробва с един трасиращ изстрел към далечната цел? Нали благата дума железни врати отваря, пък и на война всичко е позволено.
  ……………………………….
  Пак казвам с риск да стана досаден и да бъда изгонен, тази жена говори от седмица и нещо красиви неща, НО, аз я помня, когато и преди ги е говорила и разбира се, се е отмятала от тях със същата лекота. Такава е нейната природа явно. Да не й се сърдим много.

 15. Т.нар. “костоваци”, поне доколкото познавам такива, са мислещи и отговорни хора и като такива не се нуждаят от външни забрани или напътствия за да направят избора си. Поставянето им в зависимост от поведението на някакъв “гуру” е по-скоро несъстоятелно. Мога да говоря, разбира се, за себе си и в този смисъл на сегашния вот гласувах далеч от партийните номинации–допускам, че съвсем не съм изключение.
  Проблемът с Кунева е в дилемата желано—реално. Иначе казано уязвимото място е доверието—едва ли дясномислещ човек може да има претенции по визиите й относно външната ориентация и руските проекти.

 16. Г-н Инджев, в едно съм абсолютно съгласна с вас: по делата им ще ги познаете.

  Няколко цитата от Wikipedia от делата на г-жа Кунева:
  “По време на изборите за Европейски парламент през 2009, Кунева е кандидат в листата на НДСВ. Кампанията на партията за евроизборите залага на посланието „Гласувайте за Меглена Кунева – европейското лице на България“. НДСВ получава 8% и печели два мандата. На първите две места в листата са Меглена Кунева и Антония Първанова, но Кунева решава да остане еврокомисар, и нейното място в Европейския парламент се заема от третия в листата, Станимир Илчев.”
  Харесвах я много до това и решение, почувствах се ужасно разочарована и не желая да се доверявам отново на човек, който веднъж предаде доверието на толкова много хора.

  “През 2010 г. Кунева е избрана за член на управителния съвет на френската банка Бе Ен Пе Париба. Този случай, както и подобните назначения в големи компании на бившите еврокомисари Бенита Фереро-Валднер, Гюнтер Ферхойген и Чарли Маккрийви, предизвиква противоречиви реакции и става повод неправителствената организация Прозрачност без граници да поиска по-строги мерки за предотвратяване на конфликта на интереси при членовете на Европейската комисия.”

  Делата им, делата им …

 17. Добре, да предположим че думите и позицията на Кунева са убеденост а не поза или роля.
  Да предположим че се достигне някаква истинска консолидация на истински дясно убедените.
  Да предположим дори че и ББ страстно иска да се откопчи от мечешката евразиатска прегръдка.
  В края на краищата да предположим че Кунева беше станала президент.
  Може ли някой да ми обясни от тия които си мислят че тя може да бъде някаква алтернатива като как и с какви РЕАЛНИ СТЪПКИ тя би могла помогне на ББ да се отскубне от прегръдката, предвид на ограничените и прерогативи по конституция. Че нали самата БСП, начело с бившия (п)резидент, (което ще бъде особено нагло но ще бъде точно така), ще я унищожат със критики за нарушаване на Конституцията и с непрекъснати опити за импийчмънт (поне). Ако някой не вярва нека види какво прави левицата в една Италия например. Берлускони трябваше да премине през 28 съдебни дела и повече от 50 вота на доверие. Някой вярва ли че българската левица не е способна на такива “подвизи”. Лично аз си мисля че е способна на много повече. А там където не успее сама веднага се включват едни други сили, от тъмни и подмолни до откровено брутално мечешки – Полша, Украйна, Грузия, Молдавия, и т.н. бъкано е с примери
  Когато в Европа десните защитават позиции те защитават не само убеждения а нещо много повече – бизнеса и живота си. У нас това сега е невъзможно процентът на тия които ще защитават не само убеждения е малък, трябва да се изгради този бизнес първо и тогава да се защитава. А за това е нужно не само желание и убеждения а поне и СТИМУЛИ, дори и при най-благоприятни условия. В Зап. Европа това е създавано търпеливо след войната и е имало стимули, иначе не е могло да се постигне. Кога ще стане това в БГ след като у нас се стимулира единствено безверието и съмнението? Съжалявам че коментарът ми излиза толкова песимистичен но нещата ги виждам така. У нас преди “промяната” думата бизнес беше забранена, за бизнес се влизаше в затвора дори. Е сега не е така,но според мен той е ако не забранен, то във всички случаи преследван, малтретиран и спъван за всички които са вън от номенклатурата. Аз не съм бизнесмен и никога не съм бил, нямам такъв афинитет.Казвам го за да не изглежда като оплакване. Но ето господинът по-преди (Симеон) казва че е предприемач. Нека той сподели на какви стимули се радва българският дребен и среден бизнес.
  Ако някой иска да ме убеди че не съм прав за това че едни убеждения не са достатъчни, нека се изкаже ще се радвам да прочета обясненията му мисля че няма да бъда и единствен.

 18. Изборният резултат на Меглена Кунева даде повод на някои да обявят, че това е заявка за създаване на нова политическа партия. Понеже тези избиратели нямали представителство. Аз не гласувах за Меглена Кунева и за щастие не учасвах в легитимирането на поредния проект, който вероятно ще бъде реализиран като “дясна партия”, за да замести ГЕРБ след като те се амортизират подобно на НДСВ. Причината да не гласувам за Кунева са лъжите й, а не семейството й. Поне за мен да се кандидатираш за евродепутат, въпреки че нямаш никакво намерение да се отказваш от поста си на еврокомисар, е непочтено спрямо избирателите. Освен това политическата си кариера Кунева направи благодарение на партията, която положи основите на олигархичното управление на България. Освен това НДСВ винаги е управлявало заедно с БСП – първоначално скрито (Костадин Паскалев и мултака Димитър Калчев бяха вицепремиери и съответно министри на регионалното развитие и на държавната администрация в правителството на Сакскобурготски), а после явно – в тройната коалиция. Така, че Меглена Кунева вербално може и да звучи като десен политик, но действията й са по-скоро на безпринципен кариерист, който може да се кооперира с всеки, стига да има полза от това.

 19. Към Martin:

  Така е, имало е ( не казвам “имаше”, за да не се присламчвам към вас), които са направили своя тежък, но информиран избор да бъдат срещу системата – повечето са платили тежка цена, когато са се конфронтирали ( шапка им свалям) с комунизма.

  Но какво да кажем за хората без право на избор да знаят истината по онова време, за което се грижеше така старателно тоталната тоталитарна система за промиване на мозъци. Тя ни объркваше като прах, пясък и вода в бъркалото на бетонната комунистическа пропаганда. Хората без алтернативен отдушник в семейството за истината нямаха и достъп до алтернативни мнения, които да отключат тяхната природно дадена енергия срещу лъжата и несвободата.

 20. Аз съм приет от кръга с който общувам като заклет костовист. На фона на първата тиква на републиката, а и на почти всички останали политици от какви ли не разцветки Иван Костов е направо Бог. Веднага обаче добавям приказката, “в царството на слепите, едноокият е цар”. Та и така с бате Ваньо. Вместо с Мартин Димитров още в неделя вечерта да си подадат безусловно оставките защото при тях истинското дясното практически вече го няма, те си гласят оцеляването за утре. За това е това заиграване и с Плевналиев и с Кунева. Не вярвам в ничие политическо прераждане в наше време. 22 год. минаха. Някои наистина успяха да направят така, че да не се ровим в миналото им. Един от тях е Иван Костов. В момента обаче, негово величество избирателят му посочи вратата. Да отива в заслужен отдих. Ако си мисли, че без него дясното у нас няма бъдеще си остава за негова сметка.

 21. За господина подписал се като Симеон : Системна грешка или Хардуерна е , че на клавиатурата Ви липсва буквата “Ъ”?!
  Това е за протокола.
  За Кунева – или нищо или само лошо !!!
  Подобна форма на Реваншизъм не може да се види често. Беше наистина достоен Еврокомисар , най-добрия за времето ,когато беше на това място. След това бе изтикана в страни от Гербовата Марка – Желева , какво се случи?! Кой ще си припомни как се развиха нещата?
  Срам , Срам и отново Срам , но за България ! И какво сега ?! Да видим как Петата Колона на Първанов минава през немощните барикади на Опозицията отваряйки път на ненаситните ченгета, да видим как първосигнално Електората се тика в определена посока за да осигури отново незаслужена победа ли ?! Признавам си , Омръзна ми ! Докога !?
  Ех , Ваньо , Ваньо , къде сгрешихме… ?!

 22. …които да бъдат съдени по делата им, а не по биографиите…

  Напълно съм съгласен с Вас! Дори Принц Уилям си взе жена без да и чете биографията. Но случая с Меглена Кунева е направо патологичен. Тя си мени цвета, спрямо средата, в която е поставена. Ако я сложите до Костов тя така ще посинее, че ще заприлича на британски консерватор.

  Такива хора са опасни за демокрацията, защото са готови и с Дявола да се съюзът само и само да задоволят собственото си его, да са винаги в каймака на обществото.

 23. Иво,

  В блога ти винаги съм бил честен!
  Аз гласувах за Кунева.
  Не ми се искаше, но го решх в “деня за размисъл” заради това, което прочетох в блога ти. Това е самата истина.

  Не гледам български телевизии и единствено мрежата е моят информационен извор.
  Ти беше катализатора на “информирания ми избор”.
  Толкова.

  А Костов е напълно прав. Думите имат сила и ако Плевнелиев намери сили да каже същото като Кунева, то ще остане и може да му се търси от избиррателите като заявена позиция.
  Аз няма да гласувам за него АКО не чуя позиции срещу енергийното робство от Русия.

  ———

  П.П. Пиша с псевдоним заради семейството си.
  Бях “запознат” с похватите на властта в България, а нямам дори минималната защита от произвол, която дава журналистическата известност, като твоята.

 24. Аз лично съм много доволен от първия тур на президентските избори и постигнатите резултати! Най значимото според мен беше точно участието на Кунева и 14-те процента за нея. Не заради самата Кунева, а заради това, че беше направена една много точна картина, една дисекция на настроението на българските граждани. Точно така, политиката е изкуство на възможното, но е много сложна игра. Много по-сложна от шахмата например тъй като правилата са много повече.
  Голямата политика е изкуство и на големия прагматизъм. На пръв поглед прагматизмът сочи, че ако Кунева не участваше, най-вероятно нейните 14% шяха да отидат най-вече при Плевнелиев и щяха да бъдат спестени маса пари за провеждане на втори тур. Но не е точно така! За мен Кунева беше поставена в играта, не без нейно съгласие естествено с много и разноппосочни задачи. От една страна да отвлече гласове от Борисов/Първанов, с което да помогне на резултата на Първанов/Борисов, но и от друга страна, за което и получи негласната подкрепа на Запада, изразена най-ярко от “частното” лице Пардю, бивш посланик на САЩ, привличайки тези гласове показа от една страна, че дясното в България не е умряло, че има перспективи и че то не се заключава само и единствено в ГЕРБ. И не само това, но тези гласове са и една звучна плесница по врата на ГЕРБ, сиреч НЕГОВИЯ врат и представляват поредното направление, “подбутване” в правилна посока, от което ТОЙ, както добре се преценява непрекъснато се нуждае! След като много добре се знаеше, че все пак Кунева няма реални шансове за повече от 50% на първи тур, в изпълнение на поставените задачи тя можа свободно да обявява в платформата си всичко това за което не само тези 14%, но и доста много от гласувалите за Плевнелиев искрено желаят и се надяват. Съмнявам се дали Кунева щеше да изпълни това което обявяваше, ако би спечелила, но не това е важното. Важното е, че в резултат дясното у нас най-после тръгва реално по пътя на консолидацията си! И в този смисъл изказването на Иван Костов е изключително показателно: Искаме да се обърнем с призив към Плевнелиев, че ако желае да получи подкрепата на синия вот, той трябва да заеме позиции плътно до тези, които защитаваше Меглена Кунева по отношение на националната сигурност на страната и пробива в енергийната сигурност на страната, който би се получил от реализацията на Големия шлем на Георги Първанов.” Обърнете внимание “защитаваШЕ”! Сякаш Костов е чел мисълта ми! Защитаваше (но сега вече не), това се чете в контекста. А и НЕГОВОТО (на ББ) изказване, че ГЕРБ ще приее подкрепа от сините е също показателно за резултата от изядения шмар. В този смисъл не е важна личността. “Какво тук значи някаква си личност!” (Вапцаров), важен е резултатът. А той показва, че има потенциал за нова истинска дясна партия! И не е важно кой точно ще я поведе, поне не в момента. Аз лично съм скептик за Кунева. И да не забравяме, че Плевнелиев не е член на ГЕРБ! Да не забравяме, че лично той не искаше до последно да се кандидатира за Президент (на ГЕРБ), а пък ТОЙ (ББ) беше продължително “подбутван” и “съветван” за тази кандидатура и затова тя беше обявена толкова късно. И ако досега Плевнелиев реално е в позиция на звисим (няма как да е иначе защото всички ТАМ са в тази позиция), то ако бъде избран за президент самият пост му дава истинска независимост. Не очаквам от Плевнелиев резки промени в платформата му до вторич тур, да не забравяме, че за него гласуват и не малко леви, но отвратени от Първановщината и Сергеевщината избиратели! Но независимостта се задава на хоризонта, а човек показва себе си само, когато е незаисим!

 25. Сега още да си дискутира Кунева е безсмислено, дами и господа; сега имаме още по-труден казус: Плевнелийски или Калфин да подкрепим; още едно, при това много по-трудно изпитание за всички, особено за убедените демократи, сиреч, за антикомунистите; излишно е да допускаме, че комунист може да бъде демократ…

  За решаване на този нелек казус моя милост счете за нужно да напише поредица от открити писма до Плевнелиев, с които да му отправя ред претенции. Можете да намерите тия писма в блога ми; днес му изпратих второто; до края на седмицата всеки ден ще му пращом по едно писмо; ако някой желае, може да ме подкрепи, т.е. ако желаете, може и вие да отправите своите претенции към него. Както и да го погледне човек, за него ще трябва да се гласува; но сега е моментът ний, гражданите, да му кажем твърдо какво искаме от него; а не да преливаме от пусто в празно, водейки безсмислени дебати за това кой по-добре може да стои на върха на една игла: дяволът-комунист или дяволът-путинист-бойковист 🙂

  Това исках да ви река. Живи и здрави бъдете и давайте да правим нещо реално, че като едното нищо ще погребем демокрацията си не без наше участие; щото в решаващи исторически моменти да се занимаваме с преливане от пусто в празно си е живо съучастие в погребването й…

 26. Към Ангел Грънчаров:
  Кое му е трудното на избора между отявлен комунист и технократ?
  Плевнелиев няма опит в политиката (видя се от кампанията) но стане ли президент, със сигурност ще се отцепи от Боко. Другият вариант е Гоце II…Искате ли го?

 27. Ivo,кашата в главите или мазалото пред очите на българите е в това ,че няма ясен отговор на следния въпрос:КОЙ от двамата /настоящ мин.предс.-наст.президент/играе на тези избори за президент с ДВЕ лица.Ако ББ има своите лица РП-МК изборът се гради 🙂 да е дясно-центристки ,но ако президентът на РъБъ има своите лица И.К.-МК,то тогава изборът ще изглежда да е ляво-центристки/при условие ,че МК е представител на пол.център за който няма как да гласуваме пряко на балотажа/ и от това следва да се избира не Росен или Ивайло ,а между проекта НДСВ,който е трансформиран в герб и бсп в лицето на Ст.Данаилов.Тази изчистена представа наклонява изборът към балансираност,ако не се влияем от лъжите-трансформирани в сценарии ,на които много българи станаха жертви не поради наивност ,а именно поради неоткритост,манипулации и неуважение към народа ни.Европейският избор е проевропейският избор и добре се вижда кои са проевропейци у нас и кои са евроскептици.Ами даже включването на стоичков като лице,което ни представлява сега на европейско ниво е израз на изостаналост относно съвременния подход за правене на политика у нас на европейско ниво.Европейските ценности не минават през омраза към този или онзи политик ,а се измерват с единство в многообразието,което може да обедини нацията ни.

 28. За десните избиратели е очевидно, че трябва да сложат руско-турския тандем Първанов-Доган на колене, отхвърляйки категорично бутафорията Калфин-Данаилов.

  Плевнелиев е сега създаващ се политик. От нас гражданите зависи да му помогнем да се нормализира по европейски, а не източен модел.

  Колкото до Борисов, 30-ти октомври ще е върхът в политическата му кариера, след което ще последва Костов по пътя към забравата.

 29. Хехе!
  Г-н Инджев, а Вие не можете ли да допуснете, че “костовистите” понякога могат да имат и различно мнение от това на Костов?
  Аз например, въпреки че съм привърженик на ДСБ, ако трябваше да съветвам г-н Плевнелиев, за разлика от г-н Костов бих го посъветвал по въпроса за енергийните проекти да заеме позицията на В.Христов, която най-малкото е много по-ясна от позицията на Кунева.
  Колкото до самата Кунева, именно съдейки по делата и, а не по биографията, аз продължавам да твърдя, че тя не заслужава доверие, защото е лъжкиня.

 30. Костов – косвено, но ясно прикани Плевнелиев / Кунева” да отключат тяхната природно дадена енергия срещу лъжата и несвободата”.

  „Не е страшно за мъдреца да изглежда глупав.“

  Страшно е да се страхуваш от своето име, когато се подпосваш “Свободен”.

 31. Мартин и Костов трябва да си хвърлят незабавно оставките. Надявам се редовните членове на партиите да им ги поискат. Стефан Солаков и Светльо Витков направиха СК и Румен Христов за смях.

 32. Гласувах за Кунева. Реших, че е по-добре да дам гласа си за някого, който се разграничава дори и само на думи от Русия и нейната енергийна прегръдка, отколкото за човек, който и това не прави. Харесаха ми и идеите й за организиране на назначенията, които извършва президентът. Наясно бях, че има много тъмни петна в биографията си, но понеже съм си оптимист, се надявах (не прекалено), че може да е претърпяла развитие. Това може да се проследи в бъдеще, защото тя едва ли ще се оттегли от политиката скоро. Не и при този резултат. Само искам да и кажа, че вероятно много хора са и дали доверието си именно защото вярват в развитието и са склонни да преглътнат някои стъпки встрани. Но за да може да разчита и в бъдеще на това доверие, трябва да покаже постоянство в заявените вече позиции.
  Сега на втори тур май ще трябва да гласувам за Плевнелиев. Би ми се искало да не ходя до урните, но много мои познати с десни убеждения са толкова отвратени от ББ, че ще гласуват наказателно “за” Калфин. Аз съм също толкова отвратен, но не мога да си помисля да гласувам в червено, а и се налага да неутрализирам точно този наказателен вот на дясно мислещи, но ядосани хора. Не искам още 5 години президент-комунист-заявен родоотстъпник.

 33. за Протоколчика:Липса на буквата „Ъ“ в кирилизиращият софтуеьр.
  Не е в темата за избори-политически и лични да говорим за предприемачество,ако автора на блога има тема еквивалентна(или поне близка)до икономика и предприемачество ще споделя мнение/мнения

 34. Аз и съпругата ми също гласувахме за Кунева, а всъщност сме последователни седесари, впоследствие убедени костовисти! Напълно споделям мнението и позицията на “НЕРАЗБИРКО”, защото не мога въобще и изобщо да си представя, как е възможно човек, който е бил наясно със себе си и своите “десни” убеждения, ще пусне глас в полза не само за някакъв си обикновен червен кандидат, а най-вече за огледалният образ на Гоцэвата родоотстъпническа политика! Колкото и да сме наясно, че “сините” вратовръзки, които всички гербери бяха закичили на гърдите си в изборната нощ, съвсем не са отражение на действителните им политически заявки и действия, то все пак, в настоящият момент наистина десният избирател, намя много широко поле за маневриране или избор, така, че в неделя – гласувайте за Плевнелиев!

 35. Г-н Инджев, моите уважения към Вас, но ми се струва че не сте прочели внимателно изявлението на г-н Костов. Той никъде не казва че харесва Кунева, а че споделя нейните изявления в предизборната кампания относно националната сигурност и енергийната независимост. Това е съвсем нормално като се има впредвид, че и той многократно е изразявал същите позиции по тези въпроси. Отделен е въпроса доколко може да се вярва на казаното от г-жа Кунева, като се има впредвид че тъкмо нейния патрон размрази проекта Белене, а тя тогава не обели и дума против. Що се отнася до подкрепата на Костов на втория тур за Плевналиев, и аз като всеки нормално мислещ човек си казах – не може да бъде, сигурно има някаква грешка. Но като размислих малко сметнах че и тук Костов е прав. Ние всички сме изправени пред един много труден избор – да изберем между откровен комунист и съмнителен демократ.Все пак за предпочитане е втория, защото колкото и да шикалкави той има два много важни коректива, които няма да му позволят да прави големи глупости. Това са членството на ГЕРБ в ЕНП и така шумно рекламираното приятелство със САЩ. Затова мисля че Костов има основание за изразената позиция.

 36. Към Old:

  Не съм претендент за върховен тълкувател ( жрец) на казаното от Костов, но той сам избра да призове Плевнелиев да се приближи именно до позициите на Кунева ( а не на ДСБ или нещо, или някой друг) като еталон за подражание. В това отношение Костов отиде много по-далеч, от мен в това, че си позволих да посоча въпросните позиции на Кунева , макар и нито веднъж да не съм ги похвалил, нито пък да съм призовавал някой да се доближи до тях.

  И не мисля, че Костов има нужда да бъде защитаван от факта, че е направил въпросният жест.

  Прочее, понеже съм провокиран ( иначе нямаше да се сетя сам за този въпрос): Кунева нали отпадна, защо предизвиква такава ярост у някои хор
  Ако ще се “подозираме” и аз имам право на подозрения по този повод: нима тъкмо от средите на тези опоненти не е най-логично да идват страховете , включително чрез нападките срещу моя милост ( някои от които отказвам да публикувам)? Защо да приемам за истина, че “възмутените” от Кунева, които не атакуват, не са писачи, наети тъкмо от споменатите централи, още повече, че като правило крият упорито истинската си идентичност.

 37. Владимир Йосифов.
  Не харесвам г-жа Кунева.
  Никой не ми плаща.

  Освен това се карам с булката, защото тя смята, че “г-жа Кунева” се държи като европейски политик.

  Обещах на булката да хвърлям боклука 3 месеца, а тя да не гласува за “европейката”.

  Боже, какъв поглед има дамата !
  Не го ли виждате ?

 38. Kym Old:

  Old,

  Ti za politi4esko govorene, politi4eski jestove i tem podobni da si chuval? Kakvo iskash, g-n Kostov da izleze i da kaje: “Kuneva e kandidatyt na DSB.” li?

 39. Няма, такъв случай, изявление на Костов да не предизвика интерес в медиите. Това означава, че с нетърпение очакват всяко негово изказване, въпреки, че партията му се смалява. Което води до заключение, че е много популярен сред четвъртата власт /въпреки, че те го детронираха/. И, тук всеки си задава въпроса, защо е така, защо не е забравен, като някои еднодневки политици, примери много. Моето субективно мнение е, че е твърде праволинеен и принципен относно, своите виждания за политиката в БГ, и ги устоява с безпощадна убеденост в това, което казва /въпреки, че той именно цитира една фраза, от не знам кой известен политик, че “Няма, вечни врагове и вечни приятели”/.
  И, комбинацията му, с непознаването на човешките характери, му изиграва лоша шега в БГ политиката.
  Б.Б., не може да му се мери на малкия пръст по устояване на принципни/убедени/ позиции, но по популизъм е обратното, и това е парадокса в БГ.
  Дано да е за добро!

 40. До всички които смятат да подкрепят технократа Плевнелиев с мечтата той да излезел от орбитата БьБь:
  http://www.cross.bg/1257191 новината е от днес 21.37 ч.
  Миналата година Русия нападна Грузия вьпреки всякакви дипломатически протести, дрьнкане на орьжие от НАТО и снябдяване на Грузия с орьжие;в резултата анексира Южна Осетия. Сьщата тази минала година кьсната пролет (не си спомням датата,но може да се провери с някоя тьрсачка) Русия прие закон РАЗРЕШАВАЩ ВОЕННА СИЛА на ТЕРИТОРИЯТА на ЧУЖДА ДЬРЖАВА ако СА ЗАСТРАШЕНИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ и (забележете) РУСКА ДЬРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ.
  В момента курорта на устието на р.Камчия е РУСКА ДЬРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ, пристанище Росенец (нефтения терминал) на практика е руски анклав.Е сега и АЕЦ БЕЛЕНЕ ще стане РУСКА ДЬРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ (до изплащане на финансирането): има-няма няколко деситилетия.
  След всичко това може и да ни пзоволят да преместим паметника МОЧА(а може и да не може),може и Костов да се плесне по челото с виновен вид, може и герберастите да започнат едни теории колко са десни и колко са европейци и всички вкупом да казват “абе важното е че не е Калфин”

 41. Г-н Инджев, моля да ме извините ако с нещо съм Ви засегнал.Виждам че ме смятате за платен костовист, но уверявам Ви грешите. Аз съм един пенсионер /по професия машинен инженер/ никога не съм членувал в партия, а Костов съм го виждал само на телевизора. Пенсията ми не е голяма, но никога не бих се унижил да пиша за или против някого срещу пари. Това което ме кара понякога и то много рядко да пиша по форуми е да защитя истината така както я виждам аз. Защото нещата в държавата не вървят никак на добре, а това няма как да не вълнува всеки нормален човек, за какъвто се смятам и аз. Децата ни бягат навън и един ден няма да има кой да ни погребе нас старите.Спирам до тук и обещавам повече никога да не пиша в този блог, за да не дразня никого.

 42. Към Old:

  Не, не Ви смятам за такъв , а и “платен костовист” не е част от моя речник. Опитах се само да кажа, че ако се подозираме и обвиняване, всеки може да намери аргументи в обратната насока.
  Ако съм ви засегнал лично, извинете ме.

 43. След като седерастите за трети пореден път провалиха съзнателно дясната кандидатура за президент, имат две алтернативи: 1. да ходят да се гръмнат 2. да уволнят лидера си, да издигнат кунева за лидер на сдс и й възложат приоритетно задачата да работи за връщане силата на синята коалиция отпреди две години, преди малтинчо да реши, че му е омръзнало от гаргамел и предпочита вече да си играйка с крадлив стефчо и фъфлещ любчо.

 44. Не е зле обратните (всичко нормално в природата е дясно ориентирано) освен че са родоотстьпници,да се видят пьрво кой изобщо ги иска както от чужбина така и от Бьлгария.
  Сухи цифри: в сравнение с миналите избори БСП губи над 800’000 гласа.
  С тези темпове и с това рьководство не след дьлго леваците са на бунището на историята кьдето отдавна им е мястото. Единственото за което може да се сьжалява е че нямаше бьлгарски Пиночет или Франко преди 22 год. за да стане бьрзо и без агония за цял един народ – бьлгарският

 45. Преди всичко искам да обърна внимание на всички (вкл. и на г-жа Ралица Ковачева, която много уважавам) критикуващи Кунева и царя, че по някакъв начин преди били за АЕЦ Белене пък сега не били и с това издавали своята непоследователност по въпроса “За или против ядрената енергетика?”. Нека да припомним фактите.

  Първо – Иван Костов, сега отрича, но той всъщност е първия, много преди царя, който възложи да се проучи възможността за дострояване на АЕЦ “Белене”. Това е неоспорим факт, в подкрепа на който има дори писмено доказателство. През януари 2001 г., в края на мандата на кабинета Костов, вицепремиерът Петър Жотев изготвя доклад, в който се препоръчва строежа на АЕЦ “Белене” ДА БЪДЕ РАЗМРАЗЕН. Дали това е било предизборен трик или не, само можем да гадаем. Докладът е прочетен пред НС, а копие от него може да се открие в архива на парламента. Припомням, че цялата власт тогава (законодателна, изпълнителна и президент) бе в ръцете на Иван Костов и СДС.

  Второ – в хода на преговорите за приемане на БГ в ЕС правителството на НДСВ бе атакувано изключително силно по линия на “затварянето” на АЕЦ “Козлодуй”. И президентът, и купените с рублите на руското енергийно лоби медии, и “лявата” и “дясна” (в БГ разликата м/у тях е условна) опозиция в парламента и извън него не спираха с атаките срещу кабинета Сакскобургготски по линия на “извеждането от експлоатация на старите блокове в Козлодуй”. Дори днес, само преди няколко месеца, когато Мартин Димитров се опитваше по някакъв начин да оправдае поредното абсурдно и погрешно решение на “десните” да не застанат зад кандидатурата на Меглена Кунева, като единствена алтернатива на статуквото, той отново извади странен аргумент – защото “трудно щяла да обясни затварянето на блоковете на АЕЦ Козлодуй…” (!?!). Странно, смешно, тъжно. И така, да се върнем отново в 2005 г. Ясно е, че изваждането на проекта “Белене” от фризера бе в отговор именно на тези атаки срещу НДСВ и Кунева, които застрашаваха успешното приключване на преговорите с ЕС, и които продължават и до днес. Освен това нека погледнем на това от друга гледна точка. Размразявайки проекта, царят принуди своите противници да поставят на масата последния си коз, последното си “оръжие” от тежкия арсенал с инструменти за натиск от страна на Москва и проводниците на нейните енергийни интереси. Сега лобистите за този проект, тайни и явни, ТРЯБВАШЕ ДА ДОКАЖАТ, С ЧИСЛА, А НЕ НА ДУМИ, че проекта е икономически обоснован, че е безопасен, рентабилен, че отговаря на европейските енергийни норми и най-главното – че е в унисон с националните ни интереси. Последното означава, да се даде категоричен отговор на въпроса “До какво ще доведе реализацията на този проект?”. Дали ще задълбочи или напротив ще облекчи състоянието на ТЕЖКА ЕНЕРГИЙНА ЗАВИСИМОСТ на България от Русия.

  Трето – нека не забравяме и друго. По време на управлението на НДСВ нито един, повтарям НИТО ЕДИН (!!!) руски енергиен проект не получи реализация в БГ. Всички проекти от “големия шлем” бяха подписани по времето на тройната коалиция, когато НДСВ имаше тежката задача да защитава българските интереси с Първанов, Станишев и Доган на шията. И в мандата на НДСВ, и по време на тройната коалиция царят направи каквото успя за да тласне проекта в европейска орбита. Нека отчетем факта, че като стратегически инвеститор бе привлечен немския енергиен гигант RWE, който се отказа веднага след идването на ГЕРБ на власт.

  Поразсъждавайте върху това преди да хулите Кунева за позицията й, която аз намирам за твърда и последователна. И накрая един съвет. Винаги преценявайте хората и политиците по техните дела, а не по думите и обещанията! С хладен разум и безпристрастно!

 46. Поддържам 1BITE за това, че припомня исторически факти от истерията за АЕЦ Белене. Но би могло и по-кратко:
  Нова АЕЦ може да се построи, но не от руснаци. Руската технология е енергоемка и материалоемка. Какво значи това? За да се произведе 1 киловатчас електроенергия, който ще тръгне по мрежата, се похарчват 5 киловатчаса като призводствени разходи. Такъв коефициент на полезно действие от 20% имат само парните машини.
  Това е накратко. Аз лично съм за АЕЦ в Белене, или на друго място, но със канадски реактори трето или четвърто поколение CANDU, в зависимост от парите. Ако Трайков успее да се пребори, той е сложен на топа на устата, ще се върнат достатъчно богати инвеститори.

  А сега за изборите:

  Вдясно на сайта на Иво Инджев има 17 връзки на блогове. С изключение на блога на Едвин Сугарев и донякъде frog.news никой вече не коментира факта, че в неделя предстои балотаж. Всички мълчат.
  Моля Ви, Меглена Кунева няма да участва в балотажа. Моля Ви, забравете М. Кунева за момента, за 3-4 дена.
  Докато Вие мълчите, другаря Калфин припознава в момента това, което Костов поиска от Плевнелиев.
  Моля да прочетете долния призив и поне това да коментирате.

  Призив
  26 Октомври 2011
  Проф. Димитър Ненов

  Уважаеми съмишленици и скъпи приятели,предстои втори тур на изборите за президент. Всеки от нас трябва да направи своя избор между лявата и дясна политическа ориентация. Аз нямам колебание – не желая отново страната да има президент комунист и поради това ще дам своя глас за десния кандидат Росен Плевнелиев. Това е основното ми съображение и всички останали спекулации за мен в този случай са без значение. Призовавам и вас да го подкрепите.
  Приканвам всеки, който е съгласен с мен, да разпрати този текст на хората, с които кореспондира в Интернет или в някоя от социалните мрежи, и ако желае да прибави и своето име към моя подпис.
  С надежда за успех на изборите
  Димитър Ненов

 47. Много е трудно да се запази жив проект, който е създаден изкуствено и по директива, а не спонтанно.
  Няма как от средите на бившата БКП и ДС да се родят демократи и се чудя, защо хората се заблуждават вече 23 години, още повече, че през самите години се доказа несъстоятелността и субординантното положение на така наречената десница.
  Аз съм с дясно мислене, но не мога да открия субект, който РЕАЛНО да е в десния спектър.
  Уви, всичко е мимикрия, а хората се умориха да вярват и да се надяват и точно това е причината по митингите да ходят по две каруци народ!
  Първото разочарование бе след Филип Димитров, второто – след Костов, а Симеон доуби и се изгаври с вярата на хората в промяната!
  Аз се надявах поколението на моя син, който сега е на 22 години, да промени нещо, но виждам, че още доста поколения няма да могат да променят Системата, което е безкрайно тъжно.
  Между 1944 и 1948 бе изтребен елита на България от надошлите цървули и геги, а сега синовете и внуците на същите тези фолклорни атрибути прогониха зад граница и малкото останали читави и смислени млади хора!
  Те биха се върнали, но ние, поколението на техните родители, трябва да разчистим терена, защото точно ние създадохме това статукво – къде от простотия, къде от инертност!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.