След изборите България вече е същата

Забелязахте ли (анти)новината в изборната нощ? За нея ще стане дума после. А сега помислете малко за истинската политическа новина, независимо дали ще я припознаете за добра или не…

Е, добре, новините бяха поне две и на мнозина няма да се харесат заради самия приносител на новината, когото биха убили. Такъв беше случаят със злополучния министър без портфейл ( и без министерски пост вече) Божидар Димитров с натъртеното от него „съобщение”: със загадъчна усмивка в едно от телевизионните студиа, с леко подигравателен тон на завистник, той „честити” създаването на нова партия ( каквато формално няма, но застрашително за статуквото вече се привижда на хоризонта от застрашените).

Познахте: имаше предвид представянето на Меглена Кунева и натрупания от нея завиден политически капитал за бъдещето. Подробните анализи предстоят, но и от първите разбивки за структурата на вота стана ясно, че процентът на младите и образованите, гласувалите за нея в рамките на около половин милион българи е огромен- особено като се сравни с онези 47 на сто с основно образование, формиращи „болшинството” сред червените ескадрони на БСП пред урните. Нали не си мислите, че въпросните гласове за Кунева са гласове за царя, чиято популярност е близка до нулата, за разлика от рейтингите на двамата водещи ментори в надпреварата – Борисов и Първанов! С други думи, има нов значим играч със собствена физиономия, колкото и да я оспорват по инерция мнозина. С него ( с нея) тепърва ще се съобразяват.

(Анти)новината, също заредена със събития, която обещах да откроя, за мен беше бруталното унижение, на което Борисов подложи двете си печеливши ( от негово име) протежета Плевнелиев и Фандъкова. Още не беше изстинал микрофонът от пламенното изявление на Плевнелиев, че е надпартиен кандидат, когато го грабна Борисов и се накара безименно на всички, които претендират да са …надпартийни. Камерите, излъчващи пряко въпросната пресконференция на победителите, спестиха едрия план на унизеното лице на „победителя” Плевнелиев, на когото Борисов невъздържано се накара.

Борисов дори не се постара да използва друга дума, а употреби за боксова круша именно същия израз „надпартиен” , така непредпазливо използван от седящия до него. И за да стане ясно и най-заблудения зрител, авократичният ни премиер доразви тезата си с безмилостно човъркане в най-дълбоката личностна драма и на победилата на първи тур за кмет на София Йорданка Фандъкова, припомняйки истината, че тя щеше да си остане неизвестна училищна директорка ако не е била издигната от партията. А партията, както знаем , това е Той- същият, който в моето студио на телевизионен водещ преди близо 10 години декларира, че се гнуси от вътрешната политика като „ екскремент в целофан”. Спомням си, че още тогава БТВ направи възможното да го „пощади” за тази му изява. Бях предложил фразата му за „целофана” да бъде отпечатана като „летяща реплика” на рекламната диплянка на телевизията на един от телевизионните фестивали в Албена, но идеята ми беше отхвърлена категорично. Било е явно важно Борисов да бъде припознаван от публиката като положителен герой и да му бъде граден съответния образ, вместо да бъде показван такъв, какъвто е в собственоръчно шития от него прозрачен целофанен костюм.

И Фандъкова, както и Плевнелиев, преглътнаха словесния побой с наведени глави, но никой не знае какво се върти в тях (особено що се отнася до амбициозния Плевнелиев, който сега вече има шансове да надживее политически своята ракета носител и да се изстреля на собствена орбита след отпадането на първата степен от нея, която го изведе в президентската стратосфера).

Уникален, дори и за достатъчно добре известните отношения между „господар” и … да не казвам какво ( какъвто е случаят на връзката Борисов-Фандъкова) беше друг телевизионен епизод от този сериал като продължение на „Робинята Изаура”: не засякох точно колко, но вероятно поне десетина минути победоносният Борисов отговори на серия от въпроси на БНТ на площада пред НДК в компанията на Фандъкова, която пез цялото време беше в кадър с физиономия на тъжното магаренце Йори. Видя се за кратко и загърбеният от широкоплещестия Борисов бъдещ президент Плевнелиев. Двамата придружители не получиха думата- все едно, че ги нямаше- ако някой не е разбрал, че всъщност Борисов лично се е явил на изборите и лично ги е спечелил, демонстрацията на този факт беше поучителна в това отношение. Нито някой ги пита, нито Борисов се сеща да им даде думата. Види ли микрофон, забравя всякакво „джентълменство” ( (по отношение на жените в политиката той разбира „феминизма” си като снизходително признание за качествата им) и го изстисква до последната капка лична суета, каквото и да означава това за удавеното в образувалата се локва нарцисизъм негово безгласно обкръжение.

Впрочем, в това отношение само един му е конкурент в реално време: Стефан Данаилов, който си тръгна отново нацупен от проявата на неуважение към неговата исторически важна ( най-вече в собствените очи) личност. Зрителите може и да не са забелязали това, освен в огледалото на една негова реплика в ефира на Нова тв спрямо присъстващия на няколко метра доста възбуден ( както обикновено) професор Вучков, но като участник в същото предаване знам, че звездата на БСП се фръцна за пореден път и си тръгна сърдит на домакините, че допускали с него да се държат „така”, т.е. позволяват някой да не го обича. Неотдавна разигра подобен етюд в БТВ ( където направи сценка на „унизен както никога през последните 40 години” заради отредената му роля да напусне диспута на кандидатпрезидентите), а сега я повтори, макар задкулисно и, и в Нова телевизия. Каква ли ще бъде драмата (му) при очертаващата се вероятна загуба от Плевнелиев на втория тур?

С обратен знак, чрез пълно и демонстративно мълчание,станахме свидетели и на друга червена драматизация. Ако не сте внимавали, може и да сте я подминали, но тя не е за пренебрегване като знак за вътрешното състояние на БСП, основния конкурент на ГЕРБ в политиката днес. Не беше нормално седящият до лидера си Станишев през цялото време на пресконференцията Георги Кадиев да не промълви нито звук. Загубилият на първи тур битката за София стоя като мумия, сякаш закован като хербарии на дъската на партийния позор. Журналистите го „пощадиха”, лидерът му не го „забеляза”, а той забележимо излъчваше партийна опозиционност. Кадиев и преди е парадирал с такава, но този път тя е буреносна. Напористият млад претендент за бъдещи изяви в битката за партийното лидерство вече е намеквал за липсата на ентусиазъм в партийната централа спрямо неговата личност, и за това, че всичко сам си е свършил. Картината , от страна на Станишев, сякаш носеше надписа: „ Така става с всеки, който се опитва да играе (почти) самостоятелно в нашата колективистична партия”, а от страна на Кадиев: „ Тепърва ще има да патите с мен”.

Ще патим. И не само с него. Като препатили какво ли не обаче май не ни остава друго ( уви), освен да се въоръжим с афористичния фаталистично парадоксален оптимизъм на Лао Дзъ и да чакаме на брега на реката на неумиращата надежда ( колкото дълго се налага ) „труповете на нашите врагове да минат край нас”.

50 мнения за “След изборите България вече е същата”

 1. Публикация-шедьовър!
  С възторг и благодарност !

 2. Г-н Инджев, имам три забележки към написаното от Вас:

  1. Не мисля, че Кунева е готова да поведе масите и че би имала голям успех ако стане лидер на партия. Аз и седемте души, с които пътувах до най-близката ни (300км) избирателна секция в Германия, сме върли костовисти и нямаме никакво намерение да се преориентираме към Кунева. Гласувахме за нея компромисно и по изключение по три причини:
  – за да не гласуваме за БСП,
  – за да не гласуваме за ГЕРБ и
  – за да не отидат гласовете ни на вятъра ако гласуваме за кандидат, който няма шансове да стигне до балотажа.
  Ще прозвучи, като че съдя по себе си за другите, но смея да твърдя, че голяма част от половината милион избиратели, гласували за Kунева, са го направили по същите или подобни съображения. Но ще си останат десни и занапред, а десните имаме политическо убежище, което се казва ДСБ.

  2. Плевнелиев няма да надживее като политик Борисов. Просто Борисов няма да го допусне, а на Росенчо му треперят гащите от мутрата. И има защо, справка: Congressional Quarterly, 2005г.

  3. Стефан Данаилов има пълно право да се цупи ако се чувства пренебрегнат. Без него БСП щеше да види балотаж през крив макарон. 30% за БСП само 2 години след провала им на последните парламентарни избори! Боже, събери си вересиите…

 3. Много добър коментар. Впрочем бих искал до добавя следното. Снощи десницата оксончателно умря. под 3 проценат на националон равнище, по места (София, Варна, Русе) СК получава от 6 до 12 процента за общинкси съвети и току-таме толкова за кметове. Паунов – рядък случай на успех, Зеленогорски регистран чрезц БНД клатушка се на балотаж. ако са мъдри синята коалиция ще го подкрепят активно.
  не искам да обяснявам кой крив кой прав, но явон многото дрязки между лидерите и създаването на новото ОДС повиляха негативно върух и без това отсблабената десница. нейното място заема Кунева – профилът на младия и интилигентен избирател (традиционнно десен) се пренасочва към Кунева. нека направим и такава съпоставка – София: герб 51 процента, БСп 22, СДС – 11 (12)
  Държавата герб – 40 – БСп – 28, Кунева -13(14). Мисля, че е ясно къде е отишъл основната част от десния вот. Разбира се едан част се разхвърля по места сред малките десни партии – ВМРО – НИЕ, БНД, НОВО ВРЕМЕ, НДСВ, Но генерално го обра Кунева, която има добър шанс да създаде едно ново движение в близките месеци.
  любопитно – съзаде се втора националистическа партии – НСФБ- Първата АТака е с 4 проценат втората с с 2,2 с тенденция нагоре. В бургас има над 10,5 процента. В Плевен има общинсик съветниц от над 20,5 процента Явно национализмът н генерален мащаб набира сила, но влиянието на атака е към края си и в моменат наблюдаваме създаването на втора националистическа партия.
  любопитно с опитите да се създаде втора националистическа партии – опити да се създаде втора етниска партия .1 процент за Дал-Капон, около 5 процента активно гласували за ДПС, допуска се, че има още около 5 проценат в резерв.
  Проблемът на Дал е, че не разполага със силон медийно присъствие (няма собствени вестници или телевизии за разлика от Доган). След този резултат шансовете му намаляха значително.
  Битката калфин- Плевневлиев – оставих за накрая. 10 проценат не са малко, но не са и много. Гласуващите са три милиона калфин има един, Плевневлиев милион и половина, Калфин може да разчита на гласовете на ДПС – около половин милион и част от тези на Кунев и АТака – въпросът е ще стигнат ли те да наприв два милона и отгоре, т.е. приема се че ако всички които са гласували за Кунева и и всичик които призове Доган отидат да гласуват за БСп Калфин бие, но спед привържениците на “хубавата жена” има и доста десни, и това прави резултата непредсказуем защото Калфин трябав да разчита и на избирателите на други партии. калфин би бил трудно, но не е невъзможно.
  Ако трябва да обобщя- старата десница агонизира, Кунева се намърда в нишата, малките десни партии кат чакали се задволиха с останките от трупа на СК, Колиция за България стабилизира и увеличи влиянието си два пъти, Герб води а загубеното влияние не е достатъчно много, върнем блоковото противопостявяне на демократи-антидемократи (куриозното е, че “демократите” са БСП, а “антидемократите” Герб), имаме партии който се борят против статуквото – Кунева, въплащаваща идеята за европа и нацинаналистите скачащи срещу Европа.
  мисля, че през 2011 г ни очаква доста интересен парламент.

 4. Доста точен и адекватен коментар на случващото се около нас в последните дни. Бих добавил предположението си за личната драма на Ламбо(човекът-PR на Калфин). При толкова надежди и личностно изтъкване, говорещо за един безкраен егоизъм, проявило се и на снощната пресконференция, силно се надявам след загубата следващата седмица Касабов да не вземе да си посегне с личното си оръжие, че ще го погребваме в “Стъкления дом” на “политическите трупове” на новото-старо време. Учудующ е ентусиазмът на този незабравим герой…изрази от сорта на “Ивайло, моето момче, рейтинга ти юни беше 8%, а сега видя ли докъде те докарах” ще се помнят доста дълго и добре, че са “добри приятели”, че иначе току-виж му се разсърдил за “приятелското” потупване по…рамото.

 5. Ако беше водил малко по-независима кампания щях да гласувам с удоволствие за Плевнелиев-Попова. Обаче не би. И снощи като ги гледах на пресконференцията пак се потвърди подозрението ми, че ще бъдат патерица на Бойковото управление, а не негов коректив. Слънцето Бойко пак се намеси(виж пресконференцията) като поне можеше малко да попремълчи някои неща. Отново за кой ли път изборът не е да гласуваме за по-доброто, а за по-малкото зло. Плевнелиев поне според мен е по-малкото зло от Калфин. Обаче ако отново се получават такива опашки пред изборните секции може да не гласувам за по-малкото зло и да не се окаже, че много хора няма да отидат да гласуват заради по-малкото зло.

 6. Иво Инджев, убийствено точен си! Удоволствие е да те чете човек и мехлем за умъртвените ни души! Прекланям се пред таланта, ума и острото ти перо!

 7. България не е същата!
  България става от зле-по-зле… Връщаме се към тоталитарно управление на цензура и полицейщина много години назад…
  Даже ме е страх да си представя какво ще става занапред, ако не се спре отрано всичко, освен ако не е късно вече!

 8. Като говорим за Кунева, какво я прави по-различна от останалите комунисти отляво и отдясно?
  Какъв носител на демократични ценности е тя?
  Като гласувахме убедително за нея на изборите за Евродепутат, Кунева какво направи?
  Каква конкретна работа е свършила през последните 2 години за хората, които и галсуваха доверие?Никаква!
  Кунева е креатура на комунистите – просто по-различен актьор.

 9. Един оригинален , интересен и направо чудесен начин да наречеш бай Бойко л..- фъшкия , де.

 10. “(Анти)новината, също заредена със събития, която обещах да откроя, за мен беше бруталното унижение, на което Борисов подложи двете си печеливши ( от негово име) протежета Плевнелиев и Фандъкова.”

  Щеше да бъде чудо МУТРА да се изяви като европейски политик и поне от куртоазия да покаже друго отношение.

  Но МУТРАТА си е примитив и реагира като такъв естествено. Побърза да покаже, че страхът от увеличаващата се власт на ГЕРБ е напълно оправдан.

  Нека всички, които се боят от това ГРОБ да имат президент и кмет на столицата да бъдат уверени – МУТРАТА е все още тук и всичко, от което се стархувате е истина.

  Истина е, че МУТРАТА ползва властта за забогатяване(Какво ли става с проверката за’фалшивите” подписи за продажбата на скъпите имоти в София?)

  Истина е, че МУТРАТА закриля незаконни пивоварни – естествено, не безвъзмездно!! Какво ли става с “експертизите” на записите с Танов?!

  Истина е, че който си позволи да говори много за действията и закрилата получена от МУТРАТА умира! Какво ли става с “разследването” около смъртта на М. Бирата?!

  Истина е, че на Плавнелиев е отредена ролята на “президента на ГРОБ”, т.е. на президента на МУТРАТА. Какво ли му готвят от ГРОБ?!

  Истина е, че от българските медий са не “четвърта власт”, а от “най-древната професия”. Чрез медиите политическата власт в България попадна в ръцете на МУТРА и пак чрез тях се създаде истерията на т.нар. “най-избираеми” три двойки за президент с далечната цел на стола да седне поредната удобна муцуна.

  А липсата на мислене, на съпротива, на гражданска активност у българите само подпомагат развалата.
  Днес ми изглежда, че за българите няма надежда!
  Иво е някак самотен в борбата си. Г.Котев е самотен.

  Опровергайте ме – от това ще ми олекне!

  П.П. Къде е сега М.Димитров и неговата “широка дясна” назнам какво си с подкрапата на политическите мърши Софиянски, Бакърджиев, Дилов и т.н..
  Къде е “избираемият кандидат”, къде е “десният кандидат”, къде е “алтернативта”.
  СДС играха в отбора на МУТРАТА.
  Страховете ни се сбъдват!

 11. Уникално !!! Дойде ден да се противопоставям на….Иво Инджев.
  Иво,…г-н Инджев….
  Предполагаемия успех на Кунева би бил пирова успеха за българската Демокрация.Ако беше се класирала за балотаж,щеше да даде повод цар Симеон да де поне 10 интервюта в 5 медии,както Борисолав Цеков сутрта,…..Кошлуов,Севлиевски и цялата кохорта.Меглена Кунева е много спорен човек и политик.Никога не е била в уюърб на Олигахрхията,Първанов,Станишев.Вероятно да беше “В” отбора на Гоце П.
  ГЕРБ са спорни,много спорни,политически хермафродити,не се гордея с мутрата,но пред “блатото” Кунева,предпочитам Плвнелиев. На БСП най-много уважавам злобата,защото най-много им личи,особено срещу Плевнелиев и ГЕРБ.

 12. На българския народ му трябва лидер, който да го води. Демокрацията не е за него.
  За сега Бойко се справя добре с тази задача. Лошото е, че плодовете ще ги берат следващите поколения.
  Ние ще сме орачите. Но въпреки вcичко аз съм ЗА.

 13. Въпреки моето уважение към Вас,г-н Инджев не сте убедителен за персоната Кунева!Точно тя се оказа троянският кон за да не спечели Плевнелиев още на първия тур!Тя отмъкна гласовете на повечето сини избиратели,защото кандидатурата на Христов беше безумно отблъскваща!Пак ни се поднесе за избор”по-малкото зло”!За мен Кунева е по-опасна и непредсказуема-тя наистина е царско,пардон комунистическо творение!

 14. Г-н Инджев, обичам да чета блога Ви, но не разбирам защо защитавате Кунева? Тя е същата пионка като Калфин и Плевнелиев. Всичко в БГ се режисира от хора с огромно влияние отвъд България. Не говоря само за Русия. Да не мислите, че Първанов, Борисов, Доган и др. са най-големите играчи, напротив те са обикновенни пионки на различни западни и източни господари, а кандидат президентите са пионки на пионките. Много е тъжно, когато човек осъзнае, че който и да избере ще сбърка! Жалко за хората като Ботев и Левски, които са умирали за свободата на тази страна(не съм националист).

 15. Не гледах по-голямата част от събитията коментирани от г-н Инджев.Малко повече се задържах в предаването на Ризова,в което взе участие и автора на статията.От малкото видяно в няколкото студия,мисля,че най- съдаржателните мнения бях именно там.Тъй като имам доверие в смислеността на г-н Инджев,одобрявам написаото от него,особено що се отнася до поведението на Маниту,доказал се многократно като шампион по нарцисизъм,и безмълвното поведение на пионките,които той слага на политическата шахматна дъска на България.

 16. Не сте обърнали внимание на оприличаването с Апостола. “… ако загубим изборите губя аз”

 17. Как ли би разсъждавал в началото на века пакостникът, който иска да контролира движенията на политическото махало в България?

  1. Ляво крайно положение. Там нещата са константно ясни, БСП е една. Понякога за повече определеност и в деликатни моменти може да се намесят туркоезични брокери.

  2. Дясно крайно положение. Май е най-добре да се отгледа субститут. Как? С перманентен медиен ретуш, па бил той и многогодишен, резултатът изглежда ще е оптимален.

  Нелош план, постигне ли го, пакостникът стъпва здраво на два крака. Остава контролирано да пристъпва от единия на другия през мандат-два.

  Ама се оказва, че десният май е обсебен от нарцисизъм. Иначе полезен в процеса на подмяната, тази самовлюбеност дава индикации да не пусне левачката, когато й дойде времето.

  И изниква въпросът – как ли ще се синхронизира следващата си крачка пакостникът и кога – след две или шест години?

 18. Към Иван и други питащи:

  Ще го напиша с големи букви, за да бъде забелязано най-сетне: ЗАЩИТАВАМ ИСТИНАТА с конкретна информация какво е казала Кунева, а не самата нея. Но понеже това явно не ми се признава, четете какво е казал днес на пресконференция Иван Костов (в случай ,че за вас е важно неговото мнение), който за разлика от мен буквално я похвали и препоръча на Плевнелиев да се “приближи” до нейната позиция, ако иска подкрепата на ДСБ.

 19. Към Нели:

  Дано не се разочаровате от Костов и да се окажете повече костовист от него, но днес той отиде много по-далеч от мен ( защото нито веднъж не съм минал границата на информативността в представянето на позицията на Кунева), като призова Плевнелиев да се приближи към позицията на …Кунева.

 20. Не е комплимент за теб Иво, че не допускаш дори и малко противоречие. дори е лошо и елементарно. Нищо в живота, за съжаление или за щастие, не остава без последствия.

 21. Какво нещо е истинският журналист! Накарай ме да нарисувам, напр., все още действащия президент г-н Първанов – ха един контур за успешния президент, ха друг за опитомителя, ха трети за ловеца, четвърти – за обединителя и т.н. – ще го претрупам от контури с оглед автентичност на образа и като погледнеш портрета – има да се чудиш това г-н Първанов ли е, Тодор Живков ли е, Леонид Брежнев или Петър Младенов. Идва, обаче, професионалния художник и с три контура докарва жив – живеничък президента с всичките му екстри струящи от така просто раделения бакграунд.
  Гледах снощи въпросните пресконференции, но чак сега, четейки написаното, се сетих за тези детайли, категорично представящи есенцията на събитието. Изпитвам леката завист на затлъстял запалянко, някога мечтал да стане футболист, при вида на гол – шедьовър на нападател на любимия отбор! Вместо банално да Ви поздравявам, г-н Инджев, бих искал да Ви попитам дали въпросното унижение на г-н Плевналиев не е предпоставка за един неочаквано независим технократичен президент, след като ще е върха на независима власт. И повод, при тази липса на алтернатива, все пак да заложа на забавената му реакция на описаното от Вас унижение? Доколкото знам, много от големите световни управници са стартирали като, хмм, (колко съм зле със синонимите!) мижитурки.

 22. Иначе приказките на Кунева и фактите на Плевнелиев са доста с голяма разлика в тежестите.

 23. Колелото се върти: Ако не беше Царя, охранителят Бойко Борисов нямаше да стане гл. секретар на МВР – > нямаше да бъде кмет…. Така че не се знае какво ще стане и с неговите протежета в бъдеще 😉

 24. http://vbox7.com/play:c8a1c2e8be

  За мен това е най важното което се случи.На въпроса “Какво ще направите за да има в България независими медии?” Скамейката на герб се скова и Плевнята започна да мрънка.

 25. Съвсем случайно попаднах на това. Много от нещата не съм ги знаел.

  “Кого обслужвахте 10 години, г-жо Кунева?” от Емил Кошлуков

  http://tv7.bg/blog/1190702/

 26. Аз съм на 21 години. Скоро завършвам висшето си образование и много би ми се искало да се развивам в България. Всеки ден, обаче, ми става по-трудно да го повярвам. Преди няколко дни се разплаках заради това, че сме страна, подвластна на Азис, радваща се с него, плачеща с него, ядосваща се на него, на явление, което чисто и просто не би трябвало да съществува. Днес се чудя как да реагирам на изборните резултати. Не мога да повярвам, че това се случва. Не мога да повярвам, че майка ми е ходила по митинги, бременна с мен, че съм израстнала на паветата в името на някаква кауза, че цялото ми обкръжение от авторитети мечтае за демокрация, че има избори и избран е неграмотен, нагъл и безочлив човек, който е по-лош от отявлен комунист, защото не е интелигентното зло, а олицетворение на Азис-поданичеството на един народ(тук визирам г-н Борисов, защото не смятам, че победителят е някой друг). Не знам на кого да се ядосам, нито какво да направя. В университета всеки ден ми се повтаря как бъдещето е в мои ръце, аз искам това да е така, готова съм да се боря, да остана в България, но не знам срещу кого се боря, когато през 2011г. България продължава да търси водач и главатар. Не е приемливо в този век и в Европа.

 27. Към Georgi Georgrev:

  Намирам се в деликатното положение да се въздържам от прекалено категорични преценки за Росен Плевнелиев и бъдещите му вероятни ходове.
  Както вече писах, познавам го отдавна и не искам да звуча като интригант, който “знае нещо от кухнята” и шушука сластно на ухото на публитата някакви лични тайни.
  Просто се надявам, защото друго не ми остава, че таза срамна зависимост от Борисов ще бъде преболедувана от г-н президента Плевнелиев.

 28. Към Б.

  Което ( че не съм бил допускал…) е поредната лъжа, илюстрирана хилядократно с примери, които са на показ за желаещите да преценят дали е истина- коментарите също се архивират.
  Освен това не държа на комплиментите , особено от страна на хора, които с такава лекота обобщават и прокарват лъжливи внушения.

 29. Но аз гласувах за Кунева именно защото бе на позициите, на които трябваше да е Плевнелиев – ако беше наистина десен. Tова, че съм гласувала за Кунева вчера, не значи, че съм готова да я припозная за новия десен лидер само защото се е научила напоследък да цитира в дебати и интервюта изказванията на Иван Костов отпреди 10 години. С други думи: има да изтече доста вода, докато Кунева ме убеди…

 30. Г-н Инджев, аз също следя с голямо удоволствие блога Ви, но в последните поне две статии открито агитирате за Кунева – първо за бъдещ президент, сега за бъдеща партия. Това си е мое мнение и не ангажирам никой с него.

  Дали защото сте приятели с нея, или по друга причина, няма значение, абсолютно Ваше право е да си пишете каквото искате в блога, и аз уважавам това право.

  Все пак и мое право като фен е да напиша, че това не ми харесва 🙂

  Просто не мога да се доверя на политик с претенции за независимост и почтеност, подкрепен най-открито от продажното нещо, наречено Слави Трифонов, и който преди колко вече години излъга много, ама много народ на изборите за евродепутати.

  Ако тази дама си направи партия, то тя ще се наслага мигом в перфектната схема за контролирана алтернатива. За контролираната алтернатива между впрочем чудесна статия е написал бившия вече кандидат за вицепрезидент Венци Мицов.

  Иначе, по мое мнение почти безнадеждно е Плевнелиев да се откъсне от Борисов. Мутрата с пословична селска хитрост със сигурност е намерил с какво да го държи по време на президенството. Иначе нямаше да се държи толкова нагло.
  Всъщност това поведение на пресконференцията не е изненада – можеше да се наблюдава в коя да е казарма едно време – отношение от по-старите войници, идещи от селата, към новобранците с висше – завист и омраза, желание да стъпче, да покаже колко по-голям е от интелигентчетата с очилцата.

 31. Г-жа Фандъкова спечели в София !
  Любителите на кучета победиха !
  Загубиха гледащите коте и мразещите бездомни кучета .

  снимка: Владимир Йосифов, Монмартр, Париж
  http://vladimirproperty.com/content/blogcategory/238/417/

  Политиците, които говореха за бездомните кучета загубиха позорно !
  Всеки ден няколко хиляди софиянци разделят храната си с бездомните кучета и не искат да ги тровите и избивате пред погледа на децата им !
  Хората, които обичат малки и големи котки / лъвчета / не познават съгражданите си.

  ШахМат |

 32. За пръв път не гласувам – просто няма за кого. На 58 години съм, от Бургас. Нямам никакви мотиви да гласувам и на балотажа. Не съм се отчаял, но ме боли че простотията взе връх. Искрено се надявам, че това с простотията не е окончателно и завинаги!

 33. Пресконференцията на М.Кунева снощи приличаше на пародия на раздаване на Оскарите-половин час благодарности към какви ли не мили хора,като само веднъж предвзетата г-жа предостави думата на партньора си.Нарцисизмът не е само патент на Данаилов.Отгоре на всичко,внезапно разбрахме,че освен независима,Кунева стояла в дясно-център.Ако това наистина беше така,тя можеше да си на(из)прави устата и да подкрепи Плевнелиев-нищо по естествено,Костов вече го направи.Няма да престана да се чудя, защо зад думите на Кунева не се вижда човека и биографията му.Очакванията,от такъв човек са само красиви приказки.И нека пак да завърши с нещо китайско-“Който говори красиво,рядко бива честен”-Конфуций.

 34. Imame si avtokrator, mutra, bivsh turgovec na narkotici, reketior i t.n. – tova e to Evropeiski suiuz. Silata na edna sistema se izmerva sus zdravinata na nai-slaboto i zveno, v sluchaia Bulgaria predstavliava istinskata “sila” na evropeiskia siuz. Gorko mu na tozi suiuz. Ako evroto ne go ugrobi, to BG sus sigurnost shte go stori, za radost na iarinakirw sobstvenici na BG plemeto – drugarite ot KGB.

 35. Не мога да разбера “логиката” или антилогиката на г-н Инджев и много от коментарите в този тон, в които за голям успех се отчита резултата на М.Kунева /Пръмова/, спечелила страшно многото 12-13 %, а г-н Росен Плевенлиев е получил някакви си “жалки” 42 %. Ей богу, ако бяхге толкова “активни” в подкрепата си към тази г-жа /неиндефициран политически обект/ към представителя на “синятя коалиция”, може би той нямаше да постигне този “жалък” резултат. Моля ви, отворете очите си!!! А да не говорим за пълните лъжи, че нейната предизборна кампания е струвала само 250000 лв. и то от доброволни дарения. Нека да публикува пълния списък на дарителите и спонсорите си. Пълен цирк и бездарна “порнография”.

 36. Kym Petar,

  Adash, tova go ne beh videl (ne sym v Bulgaria) i merci, che si go vkliuchil v komentara si (videoto na vyprosa, koito jurnalistkata popita Plevneliev).

  Che toi g-n Plevneliev mynka kato ***ka (she proshtavate, no makar i vulgaren, si e mnogo tochen tozi prost bularski izraz), tyi e! No zashto drugite jurnalisti ne reagiraha po-tvyrdo i uvereno v PODKREPA na pita6tata svoq kolejka, kogato “vezdesy6tite” upravlyayu6ti re6iha da se gavrqt s neq (poneje da trygne6 da otgovarq6 tyi na professionalen jurnalisti4eski argumentiran vypros si e jiva gavra)? Mojebi poneje te (jurnalistite) sa imenno kakvoto tq kazvashe?

  I g-n Indzhev,

  Ako e udobno, bihte li molq komentirali tova 5-6-minutno video? Blagodaria.
  (razbiram, che pred vid poznanstvoto vi s g-n Plevneliev, moje i da ne mojete da go storite, za koeto nema problem)

 37. Ето линкове към две позиции, които закръглят моето мнение по темата.

  Първата е на Комитата, добре синтезирана в кратък откъс от Star Wars. Иначе е “без думи”, защото всичко е казано в клипчето:

  “Изглежда всичко ще се промени” http://komitata.blogspot.com/2011/10/blog-post_24.html

  Втората е на Владимир Шопов, автор, който принципно не харесвам, поради твърде разточителния и блудкав стил, но в този си текст е много силен, точен и ужасно прав, уви:
  “Демокрация: R.I.P.”
  http://www.reduta.bg/?p=1624

  Ами това е.

  Пътят е само един – навън, и то колкото се може по-бързо.
  Защото капанът на международната изолация и вътрешния пълен произвол е почти щракнал – който остане, дупе да му е яко…

  Лека нощ!

 38. Много точна статия! Беше ме срам да гледам пресконференцията на ГЕРБ в частта, в която ББ се накара на кандидатите си. Дори от кумува срама не можа да се въздържи. За съжаление, не очаквам като евентуален президент Плевнелиев да се еманципира от ББ. Помните ли как ББ се аргументира за това защо е предпочел Плевнелиев? Защото Плевнелиев с никого в живота си не се бил скарал… Ако е вярно, това е доста смущаващо. За един човек на тази възраст да не се е карал с никого означава, че се страхува от конфронтации. За доста съобразителния в човешките взаимоотношения Борисов, това е било знак, че Плевнелиев е почти безобиден, тъй като е ясно, че евентуално еманципиране на Плевнелиев от Борисов няма как да стане без гигантска конфронтация. Въпреки че сам по себе си Плевнелиев ми е симпатичен, намирам за вредно цялата власт да се съсредоточава в една партия, особено лидерска партия. Затова имам големи колебания дали и за кого да гласувам на втори тур…

  Не съм съгласна с мненията, че Данаилов е донесъл повечето от гласовете на левицата. Техиният електорат си е дисциплиниран.

 39. До: Aliceofoz
  Г-жо или госпожице. Казвате по-горе, че: “Затова имам големи колебания дали и за кого да гласувам на втори тур…”

  Имате колебания, при това големи!

  Г-н Инджев, няма ли да помогнете на тези хора, като Aliceofoz. Ясно и кратко.

 40. Да не се обиждат десните, коментирали тук, но в България от край време си ни е удобно някой да ни оправи (без и със кавички). На всеки пореден избор очакваме да се появи нова алтернатива, нов човек, “неопетнен” и същото време притежаващ достатъчно потенциал да вдъхне „нова надежда” на масите. На това разчитат всички съществуващи партии, включително и десните. Никой не разчита на идеи и програми – че народа кога е чел програми? Смешни (защото когато човек вече няма сили да плаче, се смее) са коментарите, че предизборната кампания била скучна и не била представила визията на кандидат-президентите за институцията – нима това има някакво значение? Обзалагам се, че поне половината от гражданите отишли да гласуват никога не са чели Конституцията, камо ли да размишляват върху функциите на Президента и да изискват една или друга посока за изпълнението им. Народът не слуша какво му се говори, нито мисли върху това, как ще се изпълни едно или друго обещание – важното е да е възможно по-амбициозно, а човека който обещава – да е самоуверен, да говори помпозно и много. ББ отговаря и на двете условия. Затова ще печели избори докато се намери някой който да го надговори – не по същество, а по принцип!

 41. Тъжното след тези избори наистина е, че ДСБ и СК постигнаха много слаби резултати.
  По-тъжното обаче е, че десните, или по-скоро демократично мислещите хора като че ли от умората се подвеждат и се хлъзват по една много опасна плоскост. Имам предвид това, че сякаш забравят каква е истинската същност на БСП/БКП.
  И след като явно скоро няма да видим ДСБ и СК на власт, би трябвало да сме съвсем наясно, че въпреки абсолютно всички уговорки и аргументи, които са ми добре известни, ББ е 10 пъти по-добре от Станишев, Плевнелиев-Попова е 100 пъти по-добре от Калфин-майор Деянов, Кунева е 100 пъти по-добре от всеки БСП/БКП елемент, даже и Сидеров и Янето е по-добре от БСП/БКП !!!
  Достатъчно е да се види какво правят и говорят комунистите и съответните им слуги като Кънчо Стойчевци, Андей Райчевци, Кольо Колевци по отношение на ГЕРБ, ББ и Плевнелиев …
  Така че с цялата ми неприязън по отношение на ГЕРБ, след като не е ДСБ и СК, по-добре ГЕРБ отколкото БСП/БКП!

 42. И само да добавя, че лично аз нямам абсолютно никакви колебания какво да направя в неделя, при положение, че съществува вероятност 15 години от съзнателния ми живот да минат с президент комунист.

 43. В една парламентарна,а не президентска реублика проблема не е президент комунист,а проблема е в парламента да има мнозинство автентичната десница.
  до Фичо: каква точно е разликата м/у БСП и ГЕРБ?отдавна задавам този вьпрос и никой не отговаря какво точно у е дясното на ГЕРБ( особено при жьлтия картон от САЩ и ЕНП)?

 44. До Симеон:
  Тук не става дума за ляво и дясно, в България това е условно.
  Ако не си кривим душата, ще видим, че все пак има и разлики:
  – посланниците-ДС-та – все пак Николай Младенов очевидно иска да ги махне. Калфин-Данаилов не само че няма да ги махнат, а ще опитат да назначат още!
  – Божо Димитров – макар и с клизма, Бойко го махна
  – руските проекти – ГЕРБ не прави същото като БСП, ако комунетата бяха на власт – вече да се строят и Белене и газопровода и петролоропровода
  – доста министри в кабинета са съвсем прилични и свестни хора, които не са троянски коне на Русия – Дянков, Трайков, Плевнелиев, Младенов, Игнатов, Ангелов …, като се сетя при тройната ламя кои бяха ..
  – ГЕРБ все пак назначи зам.-министри от автентичната десница – Константин Димитров, Евдокия Манева
  – В София също има зам.-кметове – Христо Ангеличин по културата
  – Поне досега ГЕРБ не играе с ДПС, за разлика от комунетата

 45. Хубави, групирани изстрели – добър стрелец, но когато групата е изместена от десетката значи мерника е крив 🙁

 46. рядко намирам човек с когото може да се спори нормално мотивирано и аргументирано ФИЧО.
  и по този повод опровержения на някои от аргументите ти:
  – Трайков онзи ден заяви официално че се тьрси 100% руско финансиране на АЕЦ Белене (агенция cross.bg мисля че беше от вторник 21.37 ч.) Газопровода макар и с малки стьпки вьрви,а стьпките макар и малки ги има за разлика от реверсивните врьзки с Турция и Гьрция.
  – Продажбата на БУЛГАРТАБАК на Пеевски&КТБ в пьлно нарушение на принципните условия за допустимост на кандидатите?
  Не го казвам за да се намирам на приказка и да споря “за спорта” цели дьржави (САЩ) и сьюз (ЕС) досега се оставяха да бьдат водени за носа от БьБь. за Росен Плевнелиев сигурно не е лош човек, като министьр си беше направо отличен и точно заради това не биваше да си оставя работата недовьршена. “Пьтят кьм ада е постлан само с добри намерения” Бьрнард Шоу

 47. Някои размисли. Б. Димитров е много изпечен интригант. И откровен лъжец. По маниери и поведение, по начин на разсъждения, по възгледи и морал той и Борисов са като близнаци. Не разбирам горния автор- какво? Очаква от Плевнелиев да се еманципира от Бога- Слънце. Той себе си или нас лъже? Две години министър-послушко и ето изведнъж президент-личност. Всъщност към авторът горе ще кажа, че неговото писание не помага никому и за нищо. Ако иска да ми каже че има две злини и нищо трето с-у тях, ще му отговоря че това си е негов проблем. Като десен човек аз оцених кое е лошо ЗА ДЕМОКРАЦИЯТА- тази позабравена дума НА ТОЗИ ЕТАП. Дали новата политическа сила, алчна, посредствена , милиционерска и нагла, начело с авторитарния й водач, който възстановява ДУХЪТ НА ТОТАЛИТАРИЗМЪТ или битата, хулена и респ. доста комплексирана БСП, която всячески се опитва И УСПЯВА да се разграничи от същия този тоталитаризъм. Защо членът на БКП Борисов да може да стане “десен” и “антикомунист”, а БСП да не може да се социалдемократизира. Затова гласувах за Калфин и Прошко Прошков. И не послушах Костов. Много мои познати сториха същото. Защото не искаме в ръцете на Борисов да видим цялата власт.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.