ГЕРБ раздава порциите, но край казана цари смут

Както казваше „откривателят” на „чувството на голямото удовлетворение” Леонид Брежнев, в чиито речи въпросното чувство присъстваше по комичен начин за добро и лошо, аз също изпитах (почти) такова от заглавието на списание „Икономист” , според което българите са казали на изборите: „Още от същото, моля”. Май сме мислили в една посока на хумористичната окраска на коментара за тъпченето на едно място в България, което личи от присъствието на „също” и в моето заглавие „ След изборите България е вече същата”.

Поласкан съм да съм близо до оценката на „Икономист”, което неофициално, а и в някои професионални класации, от години, да не кажа от десетилетия, е смятано за най-добрия продукт на журналистиката в демократичния свят в нишата на подобните му печатни издания (впрочем в „Икономист” обичат играта на думи и това е крепило моята убеденост, че качествената игра на думи, особено в заглавието, не е непременно „каламбур” т.е. проява на лош вкус, в какъвто Волен Сидеров ме обвиняваше в битността си на журналист от в. „Монитор” в края на 90-те години на миналия век).

Както се вижда, „Икономист” оприличава България на ресторант, в който хората поръчват от същата манджа въпреки факта, че това се случва при по-мрачна икономическа картина и на фона на „расово мотивирани безредици”. Списанието отбелязва, че това е някак си по-малкото зло при вероятността от ситуацията да се възползва крайната десница (т.е. „Атака”, която получи разгромяващ удар от избирателите – бел. авт.).

Ако приемем тази гледна точка за достатъчно меродавна за външния западен поглед върху образа на България, явно изборите предизвикват там въздишка на облекчениe: можеше да стане лошо след „расово мотивираните безредици”, но това не се случи.

Как обаче управляващите „отиграха” ситуацията тук? По най-елементарния начин: като отрекоха да има „расово мотивирани безредици” ( макар такива да избухнаха в цели 14 града в България”). Ставало дума за „криминален случай” и толкоз!

В българския „ресторант” на миналите парламентарни избори Доган се обяви за раздавач на порциите и това преля доста електорална супа в казана на ГЕРБ, привидяна от мнозина като спасителна алтернатива на неговото нахалство. Сега ГЕРБ побеждава на други избори след ексцесии, от които не се възползва „Атака” , което явно се възприема добре в онази част от света, за която сме потенциален източник на проблеми. Това им е програмата минимум за нас.

А какво друго да направят: да ни осиновят, да ни хванат за ръка и да ни заведат по къси панталонки в техния ресторант? Няма да стане.

Какво предстои? Няма да го декларират и дефинират, за да не се конфронтират с ГЕРБ, но със сигурност ще следят с повишен интерес какво става с алтернативата, появила се на тези избори в лицето на Меглена Кунева и нейните близо половин милион избиратели. Тя вече демонстрира, че „не си ги дава”, пази си ги и явно има нещо наум- за ужас май на ГЕРБ и на БСП едновременно.

Не вярвате ли? Добре, не сте длъжни да се съизмервате с мнението на Иван Костов, който вече подаде ръка на Кунева с призива към Плевнелиев да вземе пример от позициите, изразени от нея в предизборната кампания. А на говорителите на ДПС и на левия интерес в публичното пространство, за какъвто се е доказал социологът и безнесмен Кънчо Стойчев (ляв бизнесмен на Запад е екзотика, а у нес е правило), вярвате ли? Ето как нападна днес той от екрана на ТВ 7 Меглена Кунева- дали е случайно?

Кунева направи фатална грешка; не може в такъв момент толкова много хора да бъдат оставени пред мънкане и мекушава позиция; това, което се случва в нощта на изборите, е решаващо, цяла България гледа, обединиха се социолозите ( т.е. Кънчо Стойве- бел. авт). Под наметалото “не си правя сметки” прозират някакви сметки, в такъв решаващ момент истинският политик става и казва за кого ще гласува, той е длъжен.” ( Фрог.нюз)

Май са притеснени някои другари и другарки, че на следващите избори могат да си имат работа с друг балансьор в политиката, а не с вечния си съюзник Доган- гласовете зад Кунева засега са двойно повече от неговите. Дали избирателите ще поръчат на Кунева от „същото”, има ли шанс то да се превърне в „основно ястие” след преяждането на ГЕРБ с власт, а Доган най-сетне ще стане за мезе, предстои да видим.

27 мнения за “ГЕРБ раздава порциите, но край казана цари смут”

 1. Силно се надявам Доган да стане за мезе. Аман от тоя нагъл, безочлив и и арогантен хитрец, който ще подкрепи като политическа проститутка Калфин на втори тур и то как – безрезервно. Абе тоя ни взема хептен за мезе?

 2. Миналата неделя гласувах за госпожа Кунева и не съжалявам. Тази неделя ще гласувам за Плевнелиев. А на парламентарните избори ще гласувам за ДСБ и за коалицията в която ще участваме. Имам “присънтиман”, че скоро ще бъде създадена нова дясна коалиция, без софиянчета, бакърджийчета и др. подобни дечица на лейтенант Шмид. Крайно време е!

  P.S. Момчета, в неделя, нема искам, нема не искам. Такъв е животът. Нямаме друг избор освен Плевнелиев.

 3. кунева пръмова не е за коментиране.
  изборите са за по-малкото зло.кунева не била комунистка? Гласувам за тези
  които поне се срамуват че са омръсени отчленуването или допира
  до комунистите

 4. Човекът с главно Б прави избори:

  „Викове „Мафия! Мафия!“ в ОИК, припаднали членове на секционни комисии и отнесени вкъщи бюлетини“

  „Почти всички изборни протоколи в София са сгрешени“

  „Шефката на ОИК обяви, че няма нито манипулации, нито хаос и се скри от журналистите“

  Пловдивски новини:
  „Близо половината от бюлетините от изборите вчера са пазени през нощта в къщи и в частни автомобили, вместо да се съхраняват в палата 7 на панаира, където е Общинската избирателна комисия.“

  „ГЕРБ си призна, че в ОИК е имало техни депутати“

  „Първите проверки на ОИК в София са показали 100% сгрешени протоколи … Впоследствие грешките са били отстранени“

  Браво, браво другари милиционери!
  Вашите шашми и фалшификации надминаха и изборите от 1991 г.
  Ама как няма да има шашми, нали „нашата милиция ни пази“! И правилно! Ние, простите и необразованите, не знаем кое е добро за нас. Затова високо образованите (и то не къде да е, ами в Симеоново) трябва да поправят грешките ни!

  И в същото време:

  „Костов подкрепи Плевнелиев за втория тур“

  Ами да, др. Костов си вече има достоен заместник – един Човек с главно Б!

 5. Искам да споделя и моите съвсем скромни наблюдения /като няколкократен секретар на Секционна избирателна комисия/ за това как става възможно да се поръчва от същото, а и незаконно отгоре да се сипе още от същото, при това в центъра на София, при това под носа на десетки наблюдатели.
  Според Закона за провеждане на изборите, членовете на СИК трябва да бъдат представители на различните политически сили, разпределени пропорционално, според присъствието им в Парламента. Всеки път с огромен интерес очаквам да видя “на живо” представители на ДПС, “Атака”, но с предварително обявените имена все нещо се случва и от Община “Изгрев” изпращат заместници от…БСП. С представителите от ГЕРБ, които също биха ми били интересни, положението е такова, че те идват, както са обявени, но те са си предварително от БСП, и тъкмо такъв представител, натоварен да брои бюлетините на БСП, обяви на три пъти завишен резултат – с 12 гласа повече.
  Тъкмо това беше числото на недействителните/пуснати празни или надраскани/ бюлетини, от които ЦИК ни изнудваше да се откажем след като не излязоха проверките, ” за да не се обидила никоя политическа сила”. След като заявих, че ще разглася случая публично, представители на ЦИК преброиха отново бюлетините и съставихме нов протокол с реалния резултат.

 6. От определено време забелязвам присъствието на Меглена Кунева във всички постове в блога, който чета от години.

  Разбирам, че тя представлява нещо свежо и може би – нормално и различно в обстановката, в която се намира политическата система в страната.
  Имам само две притеснения по въпроса – първото е, дали това не е поредният “спасител” – всички “спасители” тръгнаха от там – неполитизирани, надпартийни, обществени личности /с качества, харесвани от едни и недолюбвани от други/, подготвяни за следващ цикъл на “посрещнат с надежда, разочаровал всички”.
  Второто притеснение е по-скоро свързано с автора на блога, който следя от години и подкрепям, но държа на откровенност. Наречете ме мним, но във всяка статия от определено време насам се споменава името на Меглена Кунева. Държа, като читател на личния блог на журналиста Иво Инджев да знам – има ли обвързване с евентуален бъдещ проект на Меглена Кунева? Не искам мнения – добре ли е или не. Просто искам да е ясно – губи ли се независимостта на блога, който следя с интерес?

 7. Край казана смут Цари.
  От Европейския съюз се отказваме,
  ама от една паница ароматна шкембе-чорба с чесънец и препечени люти чушчици
  никога.
  „Още от същото, моля”!

 8. г-н Инджев, всеизвестна е нетърпимостта ви към Първанов и обкръжението му. На фона на тези взаимни между вас отношения изглежда малко странно лобирането за Кунева. Бихте ли обяснили на какво се дължи това?
  В статията казвате, че едва ли не гласуването за Борисов е още от същото, а за Кунева не е ли? (още от Първанов и олигарсите около него)

  Моето лично мнение е, че олигарсите в България са набрали толкова голяма преднина с медии, манипулации на обществото и икономически лостове върху всеки по-буден гражданин, че ситуацията е безнадежна откъм избор. Така че още дълго време ще трябва да избираме по-малкото зло. ГЕРБ за момента е по-малкото зло.

 9. Ха-ха-ха. Тоя какво си мисли? Че като ми каже някой “хоп”, аз веднага скачам. Подозирам, че гласувалите за Кунева, а и за Светльо Витков, нямат нужда да им се казва кого да подкрепят на втори тур. Поне аз бих се обидил много, ако го беше направила. Но явно за електората на бизнесмена-социолог това е много нужно, та чак се е превърнало в необходимо условие, за да гласува. Айде, марш обратно в стадото!

 10. На пишман социолога Кънчо Стойчев бих му препоръчал да види реакциите на загубилите кандидати в първичните избори на Френската Социалистическа Партия за президент. С изключение на аутсайдерката Сеголен Роял която подкрепи бащата на 4-те им деца,Франсоа Оланд, нормално, всички останали отказаха да дадът акъл на избирателите си кого да предпочетат на балотаж. Мнението беше единодушно. Избиратели имат глави на раменете си и сами решават.
  За това и понеже не съм поданик на Доган, отказвам да се вслушам в съвета на Иван Костов да подкрепя на 30.10. куклата на конци Росен Плевналиев. Просто нямам да участвам в избор между претенденти от А и Б отбора на БСП.

 11. Смятам, че статията дава добра обща картина на състоянието на политическата система в България. Признавам, че след като я прочетох, погледнах и статията в списание “Икономист”. Подтискащо е човек да прочете “Росен Плевнелиев, кандидатът на Бойко Борисов…”. Това е самата истина- не оспорвам, но смятам че нормалното в едни избори е една личност да бъде представител на себе си или на партия. Може би Кунева е предвестник на нова политическа формация в бъдеще. Очевидно е,че настоящата съвкупност от партии за пореден път остаря и се нуждае от нови субекти. Не агитирам за Кунева,просто очаквам нова политическа формация, която не просто да се бори с безработицата и социалните проблеми, а също така да има активна външна политика например.

 12. До госпожа Таня Стоянова,

  Уважаема госпожо Стоянова, ако живеех в нормална държава, щях да Ви обвиня публично в лъжа. Но защото зная в каква комунистическа кочина се търкаляме всички заедно, с голяма съжаление ще се съглася с Вас.
  И още нещо, възхищавам се от Вашата смелост, уважаема госпожо Стоянова!

 13. Към коментара на Жеко относно отнесените без охрана бюлетини/понеже ние минахме сравнително рано/, искам да добавя, че в ръцете на членовете на напусналите зала “Универсиада” секционни избирателни комисии, освен чувалите с пуснатите бюлетини, бяха: кашоните с неизползваните чисти нови бюлетини, уникалния печат на секцията, плюс – както никога преди! – пълен комплект нови “резервни” протоколи – на химизирана хартия, същите като оригиналните!!!

 14. Към Костадин,

  Очевидно, че гласувалите за Кунева не разчитат на “спасители”. Такива хора, както показват резултатите, все още гласуват за ББ. За Кунева, съдейки по себе си и мои познати, гласуваха мислещи. Те не дават своя глас ей така, а очакват действия в съответната посока, според заявеното по време на кампанията. И доверието им не е дадено на сляпо. А дори и да е на сляпо, не може да бъде задържано по същия начин. Наистина е време да се създаде нова, модерна, дясна партия. Очевидна е липсата й в пространството. Дали Кунева ще участва в този процес, е без значение. Нейният резултат само показва, че е нужна промяна в политиката и тя може да дойде само отдясно.
  Колкото до независимостта на блога, нямам притеснения. А ако доловя, че има нещо гнило, ще го сменя с друг и тук няма да чета. Няма да е за пръв път някой да смени позицията си, макар че точно от Иво Инджев не го очаквам.

  Поздрави

 15. Към Неразбирко:

  Искам чрез Вас да обобщя с няколко изречения отговора си на някои съмнения, срещу които нямам намерение да се оправдавам и съответно да публикувам, защото ме вкарват в спиралата да обяснявам какъв не съм по повод представената теза, че съм обратното на онова, което всъщност съм…

  Не си сменям позицията. Да, критикувах Кунева остро за това, че позволи Слави Трифонов да я обяви за “своя кандидатура”,което не означава, че трябваше да не забележа какво я отличава в предизборната кампания.

  Позицията си съм я “заковал” в книгата си “Президент на РъБъ”. Нямам намерение да се самоцитирам – на който му у важно, може да намери лесно текста. В него става дума за това, че в стремежа си да се докажат като стерилно чисти демократи, традиционните десни се “прочистиха” напълно от желаещите, но презрително недопускани да им бъдат съюзници с аргумента, че няма как да са демократи, след като не са били такива в миналото. Така автоматично, по колективен признак, бяха изключени от кръга на съюзниците на демократично дясното огромен брой потенциално полезни за общото дело българи- със сигурност по-голямата част от избирателите. Така постепенно на Термопилите останаха шепа генерали без армия, лесна плячка за пълчищата на Ксеркс.

  В проекта “Кунева” ( нямам представа какво смята да прави тя с политическия си капитал) се доказва сега, че е възможно да не си декларативно “чист” антикомунист по род и биография, но да си срещу най-вредните за демокрацията ни символи, като БСП, Първанов, АЕЦ “Белене” и да- срещу самия Борисов…Изглежда, че това косвено признава вече и Костов с протегнатата ръка към Кунева.

  Опитите да ми се натрапва разговор, в който да съм обвиняем заради посочените от мен факти, които регистрирам, няма да успеят. Доста съм упорит, ако някой не е забелязал, а и не се натрапвам никому.

  Който иска да се крие от фактите- прав му път под Прокрустовото ложе, на което беше разпъната десницата в България.

 16. г-н Инджев, брагодаря за индиректния отговор. Вие много добре знаете чий проект е Кунева, кой я промотира и доколко е чиста. Това че има добра подкрепа засега, означава просто, че олигарсите отново си подготвят следващия ни спасител. Тези неща са ясни, просто в ситуацията прозира смяната на позицията ви към Първанов и хората около него.

 17. След като Кунева се оказва толкова важна(не и за мен),предлагам никой да не забравя позицията си,за да видим следващите две години колко политически сме били прозорливи,или пък наивни.Но,за Бога братя,нека не я коментираме поне за един ден.

 18. Към Бобс:

  Не не знам добре и не позволявам никому да ми вменява собствените си анонимни внушения, а след тъпия опит да “прозрете” някаква смяна на моята позиция спрямо Първанов, мога да кажа само едно- с позоваване на вашия скрит кумир майор Деянов: “Збогом”!

 19. Миналата събота в деня за размисъл преди изборите у нас по улиците на Будапеща излязоха 100 000 унгарци за да протестират срещу централизацията на властта от управляващата дясна партия на Виктор Орбан. Под претекст за справяне с кризата правителството е сменило ръководствата на всички по-важни институции като същевременно е създало тричленен финансов съвет който има право да разпуска парламента. За тези които се интересуват какво става в Унгария – вижте статията в Икономист:
  http://www.economist.com/blogs/eastern-approaches/2011/10/remembering-1956

 20. Не Ви разбирам, г-н Инджев?! Как така ще е достойно Кунева да си пази гласовете докато безобразията на ГЕРБ с невиждани манипулации и натиск заливат страната… и що за аргумент е “съизмеряването с Костов”?!? Та той явно клекна на ГЕРБ, ритуално предавайки му дясното, заради няколко зам.министри и софийските си интереси… Кунева имаше потенциал да представлява нас десните хора, но стерилното й мълчание в момент, в който мутрата Борисов посяга да вземе и последното парче власт я прави конюнктурен играч и използвач с моментни цели… Разочарован съм че дадох гласа си за нея, брюкселска лелка се оказа тя – загрижена за себе си и за доброто впечатление, което иска да прави. А даваше заявка да е държавник от нов вид, нейсе…

 21. Такъв е животът. Нямаме друг избор освен Плевнелиев.

 22. Изповедта на Ламбо /Данаилов/:
  Срамувах се, когато Жан Виденов съсипа България. Срамувах се,
  когато бях министър в тройната коалиция. Срамувах се, че съм професор,
  а пиша “Збогом”. Срамувах се, че събираме пари за болни чрез sms-си под
  патронажа на Първанов (Българската Коледа). Срамувах се от Вальо Топлото,
  Срамувах се от Цанков Камък, Срамувах се от коалицията с Доган! Но си
  траех като истински социалист. Защото истинският социалист срама си няма!

 23. Към Иво Инджев:

  Благодаря за отговора, въпреки, че не бе адресиран до мен.

  Както казах вече, не искам нито оправдания, нито мнения добре или зле е това, което наблюдавам. Исках да изчистя за себе си съмнението, което се натрапва не от мен, а от постоянното споменаване на г-жа Кунева. Нали сме се събрали да споделяме СВОБОДНО мисли /и кой колкото може анализи/?
  Аз, за себе си, направих извод.
  Ще кажа само, че продължавам да следя блога Ви и отново благодаря за отговора на въпроса ми. Разбирам, че сте се почувствал в позицията да се оправдавате – не това бе намерението ми!

  Поздрави!

 24. Към Сотиров:
  Каквото и от думите ми да Ви се струва като лъжа, ще Ви разочаровам, защото всичко е документирано, и то не изнася на комунистическата кочина!

 25. Искам и аз да припомня един по-нов факт за г-жа Кунева,щото ние,българите,много бързо забравяме:
  Меглена Кунева участва на избори преди две години, през 2009 г. Тогава я питаха: “Ти си еврокомисар, ще станеш ли депутат, или ни лъжеш?”. Тя каза: “Не, излизам. Аз съм европейското лице на България”. Това беше лозунгът й. Всички медии попитаха дали това наистина е така, или ни подвежда. Е,излъга.Когато й свърши мандата в ЕК отиде в банка БНП-Париба срещу висока заплата! А каза, че не получавала пари, че не гледала банкови документи, че всичко било чудесно…
  Между другото, тя е единственият български комисар, разследван в Етичната комисия по сигнал на “Трансперънси интернешънъл”. Те казват, че са “силно загрижени за риска от конфликт на интереси, когато бивши еврокомисари приемат изгодни, доходоносни позиции в частния бизнес”. Те искат Етичният кодекс да бъде преразгледан точно заради такива като нея.
  И такъв тип “повратливи” хора ще ни излизат под мотото ” За новото дясно”. Ами ние си ги знаем:нали така се създадоха ССД,БДС-Радикали,Гергьовден и т.н. Видяхме само преди 3 дни до какво води ново обединение с тях. Истината е не в създаването на нови проекти вдясно, а на млади и необраманани ръководства вдясно. Щото само с едно ново лице(Мартин Д.) не става. Вижте СДС.

 26. Г-н Инджев,следя блога редовно и в огромна част от случаите откривам със задоволство,че сме на едно мнение-само дето вие умеете да го изразявате много по-добре.Но за Кунева сме на полюсно противоположни възгледи.Все пак се надявам да не съм разбрал правилно Вашата позиция,защото-
  Да,тя беше ЕДИНСТВЕНИЯТ кандидат,който изобщо имаше някаква платформа(при това признавам – доста смислена),но крещящата и близост с Цоциалистите предполагам е видима не само за мен.
  Самият факт,че Трифонов е поканил който и да било(та дори и Пардю) да говори положително за нея е достатъчно доказателство и поражда огромни съмнения.

 27. Към Д.Налбантски:

  На поканата на Трифонов откликнаха на предишни избори Иван Костов и Надежда Михайлова…

  Причината да реагирам остро срещу началото на кампанията на Кунева, която за мен беше фалстарт, беше фактът, че тя позволи на Трифонов безнаказано да заяви “Меглена Кунева е моят кандидат”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.