Читателят коментира и констатира:

Batalof
26.10.2011
Само дни преди да се наредим пред избирателните секции и да гласуваме на балотаж за Президент, може би си струва да се поогледаме, какво си имаме и какво нямаме от присъщите атрибути на къпещото се в демокрация Отечество. Карам наред:
Конституция – зачената в смут (гладна стачка на група депутати), тя прогласява национален суверенитет (от който си направихме отвод), равни граждански права (няма как да е истина), върховенство на закона (хайде, холан!) и социална държава (не сме деца да се лъжем). Извод: колкото с нея, толкова и без нея.
Всенародно избиран Президент, с основно право да чете между редовете и с мижавите си правомощия да „бърка водата”, както прецени – ако го изяде лъвът, може и да не разберем.
Достъпно и безплатно здравеопазване – заплюй го, гледай друго!
Народна просвета (хайде да не си хабим думите и да говорим за нещо друго!).
Народно събрание – има го, във вид на „парламент”, място за надвикване на партийни помазаници. Една от основните му идеи е как за всеки отделен казус да приема поне три закона, единият да казва „да”, другият „не”, а третият – нещо друго.
Съдебна власт: като всяка уважаваща себе си родна власт се стреми да оправи първо себе си, другите могат да почакат.
Футбол – няма как да нямаме, всички разбираме от него и много се гордеем, ама забравих за какво точно.
Трудово законодателство: основава се на мотиви от любимата песен на Георги Кирков „Дружна песен днес да екне” и на Джани Родари: „Всяка работа на този свят цапа човека със своя цвят”.
Български Войник, който „простора цепи разярен”, ама да го питаш защо!
Синдикати, следващи неотклонно известен сценарий (вж. „Синдикатът” – бел. авт.).
Полиция – има я, но със сгрешена една буква , И наместо Ю.
Солидарна пенсионна система, със стремеж да убие всяко желание на българина да се пенсионира, но той нали е инат, бърка й водата целокупно, и я води към фалит (пак!).
Национален превозвач, по въздух и по море – дано да не е вярно, че ние по земята колкото сме извозени…
Проституция – няма!
Проститутки – много сме!
Клиентела – дайте ми пет минутки време и ще ги изброя поименно, ама после да не кажете, че този точно Вас не Ви е оправял?
Национален празник, някъде между Втори февруари и Първи април, празнуваме ги всичките, да не стават грешки!
P.S.
И Република си имаме, щях да забравя, демек – „власт на народа”, макар че на един наш министър-председател сегашният такъв му викаше „Ваше величество”, ама не ставаше дума за народа!

11 мнения за “Читателят коментира и констатира:”

 1. Много поздрави от доктора!
  :Мезонетчето на големия син на социалния президент. Така изгоря Иво Инджев за нема нищо. Ама кой му е крив, че е прав?! (Сн. “168 часа”):
  http://www.reduta.bg/?p=1610

 2. На Batalof пет звезди за истината произнесена със завидно чувство за хумор ***** !!

 3. Здравейте,
  Стойностен анализ. За мен ще е пълен, когато в него присъстват и човекът/личностите/гражданинът/обществото като цяло. Смятам посоката на развитие на нашата общност (за общество трудно може да става дума) минава през огледалото. До момента, в който не застанем пред него и не се пООгледаме, нямаме път. Засега хората, които го правят са малко…. и като че ли завинаги ще е така..
  Поздрави!

 4. Ако не беше толкова трагично вярно щеше да е смешно.

 5. Много точно! Именно поради това нямам мотив да гласувам за мними и псевдо антикомунисти, каквито несъмнено са Плевнелиев(с Б.Б.) и Калфин(със С.С. или Г.П.). А Кунева-Пръмова(с царя-партиец или задкулисно с БСП) е извън всякакъв коментар от моя страна.
  НЕ СПОДЕЛЯМ ПРИМИРЕНЧЕСТВОТО, КАКТО И ТЕОРИЯТА И ПРАКТИКАТА В ПОЛИТИКАТА ЗА ИЗБОРА НА ПО-МАЛКОТО ЗЛО!

 6. Моля в пасажа за Републиката да добавите, че е 100% независима с голям паметник на тогова (въоръжен и опасен), докарал ни до тази независимост.

 7. Извинете, къде пише “безплатно здравеопазване”? Тези са за затвора, как така безплатно, повече от половината си плащат здравните осигуровки от шест лева, а още цели шест плаща работодателят! (Може междувременно да са станали дванайсе на дванайсе). Това са сериозни пари, така че не е безплатно. То ако беше безплатно, лекарите нямаше да се съгласят ра работят…разбира се, откъде ще си получават заплатите иначе! Колкото до достъпно – имате прекалено много специалисти на глава от населението, ами достигнете ги де, подстъпете ги, защо се дърпат пък те?

 8. До Велизар: Мнозинството от нашите специалисти не издържат теста, представен в “Мъжки времена” на Хайтов – “…едно е да знаеш, друго – да можеш, трето и четвърто да го направиш…”. И като така, мнозинството от тези специалисти, волно или неволно, играят ролята на димна завеса за малобройните останали истински специалисти. Това е една много специална екстра, наследена от времето на обилните кебапчета и бира и буйните ръкопляскания. Аз лично, когато не съм във форма, ако някой ми каже “Иди на лекар”, изпадам в дива ярост.

 9. Към GEORGI GEORGIEV: Тези комунистически трикове – кавгата да се прехвърли между лекаря и пациента, за да се отвлече вниманието от истински отговорните, не могат да ме баламосат. Аз продължавам да си уважавам пациентите. Погледнете само – щом нещо е безплатно, значи не е ценно. В случая здравето и живота на българина. Лекарите не са тези, които ги обезцениха. Ние двамата може да си се гневим – вие, пациента, че се налага да се доверите на калпава система, аз – лекаря, че трябва да търпя унижението да ми се налага статут на професионалист, който се грижи за нещо безстойностно.
  Иначе аз ви уважавам като пациент, трябва да ви уверя, обаче, че и мен си ме бива като специалист.
  Здравеопазването никога не е било и не може да бъде безплатно. Може само да бъде (очевидно е в България) крайно недостатъчно заплатено. Ако е съвсем безплатно, тогава ще видите какво значи то калпава здравеопазна система.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.