Шефове на АЕЦ “Козлодуй” се борят с теч на информация за далавери

Няколко месеца трябваха на ръководството на АЕЦ „Козлодуй”, за да се реши да уволни още един специалист с разбунтувала се съвест, който е дръзнал да повярва в справедливостта на аргументите на ядрения физик Георги Котев за подмененото гориво. Официалният мотив за уволнението на химика Красимир Филипов е изнасяне на класифицирана информация, макар да става дума за документ, съдържащ се в общата база данни на централата, който потвърждава правотата на Котев. Опасявайки се от разрастване на скандала шефовете на АЕЦ „Козлодуй” забавиха, но накрая предприеха разправата със своя служител на 17 октомври. Това се случва само месеци преди той да навърши пенсионна възраст, което показва, че става дума за наказателна акция с цел запушване устите на колегите му и на пробойните в изтичането на факти за проблемите в централата. Явно имат какво да крият!

Подробностите вижте в публикацията на Фрог нюз. (ivo.bg)

Паника тресе шефове на АЕЦ „Козлодуй”, търсят с полицейски мерки къртица
Петък, 28 Октомври 2011

Грандиозни скандали тресат АЕЦ „Козлодуй” след публикация на в. „Торнадо”, в която за пръв път бе показано Техническото решение от 2003 г. за поетапен преход към подмененото ядрено гориво от рециклиран уран.
Този документ изцяло доказва твърденията на ядрения физик Георги Котев, който от години се бори да изкара на светло крупната далавера, в която е замесено ръководството на централата. По Закона за достъп до обществена информация той многократно е изисквал решението, под което стоят подписите на прясно назначения директор на АЕЦ-а Александър Николов и неговия заместник Митко Янков, но то старателно се укрива. Всъщност двамата са в основата на престъпната схема с използването на рециклирано ядрено гориво, стартирала през 2004 г.

В писмения отказ, с който „Торнадо” разполага, председателят на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев на няколко пъти посочва като аргумент, че предоставянето на Техническото решение щяло да ощети икономическите интереси на доставчика ТВЕЛ и да понижи конкурентоспособността й в световен мащаб”.

В крайна сметка Котев успява да се сдобие с документа по свои канали от източници, солидарни с неговата кауза. „Там са изброени 4 мотива за подмяната на горивото. Всичките до един са напълно измислени, а последният вече е откровена лъжа. В него се твърди, че има опит от експлоатацията на новото гориво на Калининската АЕЦ в Русия, а там никога не е използван този вид”, категоричен е ядреният физик. Това означава, че де факто от 2004 г. насам АЕЦ „Козлодуй” се използва за експериментална площадка „Ако всичко беше легално, то руснаците щяха да плащат за това, че ползват техническата ни база, за да си тестват горивото. Вместо това ние си плащаме за рециклирано гориво, за което на всичко отгоре атомната централа няма санкция за ползване”, допълни Котев.

След всички тези разкрития управата на АЕЦ „Козлодуй” бие тревога и скорострелно започва вътрешно разследване. Попадат на името на служителя Красимир Филипов, който е разпечатал Техническото решение, и моментално го привикват да дава обяснения. По думите му, преди около 2-3 месеца, ровейки се в базата данни с архивирани документи, той случайно се натъкнал на документа и го разпечатал. От медиите знаел за твърденията на Котев, че в централата нерегламентирано се използва рециклирано гориво и искал да се увери сам в правотата му. По информация на хора от централата в обясненията си служителят писмено посочил и факта, че неговото разследване и консултации с експерти са потвърдили твърденията на Котев
че в „Козлодуй” се използва експериментално ядрено гориво без съпровождаща документация.

Служителят веднага е уволнен дисциплинарно, при положение че и той, и Котев категорично отричат да са се виждали и да са си разменяли този документ. Според директора на „Козлодуй” Александър Николов подчиненият му е нарушил законите чрез изнасяне на класифицирана информация. „Нямах друг избор освен да го уволня. Той е отишъл на компютър на свой колега и е разпечатил документ, който по-късно е поставен на блога на Георги Котев“, каза той пред ситуирания в САЩ сайт „Евро Чикаго”
Котев обаче бе категоричен, че е получил решението от съвсем друг човек в централата. Според него също уволнението е свързано с публикуването на документа във вестника.

Оказа се, че репресираният Филипов е инженер химик, на когото му оставали няколко месеца до пенсия. Той бил ръководител на звеното, което се занимава със специалното очистване на водите в централата.

Преди 10 години Филипов дори изобретява и патентова нова революционна технология, свързана с рециклиране на изключително важната за ядрено-горивния цикъл борна киселина. Тя минава през реактора и се замърсява, но след това може да се очисти и да се използва повторно, вместо да се изхвърля и да се купува нова. Това може да донесе много големи икономически ползи за централата, отбелязва ядреният експерт Георги Касчиев. Години наред химикът се бори за въвеждане и признаване на технологията в АЕЦ, но шефовете му го възпрепятстват, защото искат лъвският пай да влезе в техните джобове, а изобретателят да получи трохите.

Репресираният служител Красимир Филипов:
Спряха технология за милиарди в полза на централата

– Г-н Филипов, вярно ли е, че вашите проблеми с ръководството всъщност започват, след като изобретявате революционната технология за преработка на борна киселина?

– Точно така. Проблемът за борната киселина е основен проблем при обработката на радиоактивните отпадъци. С работеща сега в АЕЦ „Козлодуй“ установка за преработка за 2.8 кубически метра радиоактивни отпадъци са необходими 8 кубически метра хранилище. Ако беше внедрена моята установка, за 2.8 куб. м отпадъци щяха да са необходими само 140 литра (0.14 кубически метра). Това можеше да помогне да не се погребват от 60 до 80 % от радиоактивните отпадъци и да доведе до икономически ползи за милиард лева. Всичко това обаче пречи на определени играчи в централата и около нея да взимат добри комисиони. Те ми предложиха безумни финансови условия, направиха ме на маймуна.

– Директорът на „Козлодуй” Александър Николов ви обвинява, че сте изнесли класифицирана информация и затова ви е уволнил.

– Това е пълен абсурд! Какво прави това Техническо решение в общата база данни, до която всички имат достъп тогава? Не е имало гриф за секретност, следователно всеки може да разполага с него. Бях при колеги по време на обедната почивка. Седнах на компютъра на единия, защото се сетих, че трябва да потърся едно решение за демонтаж на инсталация. Двете решения се намираха много близо едно до друго и така попаднах на въпросния уж „засекретен” документ. Разпечатах го, тъй като ми стана интересно дали Котев е прав.

– Запознавайки се с фактите, стигнахте ли до заключението, че е?

– Според мен има редица нередности. Аз мога да коментирам от химична гледна точка, но се допитах и до много мои колеги физици и подозренията ми се потвърдиха.

18 мнения за “Шефове на АЕЦ “Козлодуй” се борят с теч на информация за далавери”

 1. След като вече сме “отработили” въпроса с отработеното ядрено гориво в Козлодуй, мажем да се представим какво “отработване” ще падне в бъдещата АЕЦ Беляне. Да ни е честит новия президент, който не чух да постави под съмнение руската ядрена агресия у нас, пък и надали ще му бъде разрешено.

 2. “Техническото решение” е подписано от новоназначения директор на АЕЦ-Козлодуй
  Александър Николов, който пък е в основата на престъпната схема с използването на рециклирано ядрено гориво, стартирала през 2004 г…..

  Какво по-крещящо доказателство, че новата власт е в тандем с ядрената мафия?!

 3. Благодаря на Иво за отразяване на новината, незабелязвана от болшинството (с малки изключения) БГ медии, които продължават да пребивават с широко затворени очи.

  И за протокола: понеже в статията на Фрогнюз.бг се цитират два документа, които потвърждават написаното, но поради някаква причина не са публикувани там то те могат да се проверят тук: http://www.eurochicago.com/2011/10/uvolniha-yadren-spets-sled-razkritiya-na-vetornadove/

 4. Това си е той – бългаският/а може да е от съветски челен опит/ патент: вместо борба с далаверите, имаме борба с изтичането на информация за далаверите!

 5. Да това е много показателно,че КГБ – ДС мафията в БГ вече може да прави чудеса от радиоактивност върху българите,а светия синод само ще тълкува радиационните български мутанти като поличби и ще прави внушения…след като партиите се обезсмислиха,ДС вече ще произвежда откровени секти с инжинерингово идолопоклонничество.Може да очакваме бум от автоимунни заболявания сред населението ,както и бум на чудодейни лечители тип -лейтенант Кашпировски .Много недвижим имот ще се освободи и осиротее от мирния съветски атом.А ако Бойко или Плевнелиев не слушкат-може и да ги черпят с някое бонбонче с радиоактивен изотоп-примерно полоний.Но те за сега слушкат

 6. Nishto ne razbiram ot pravo, no sled kato tozi direktor zastrashava s deistviata si tzialata natzia, triabva li da se chaka Bulgarskia sad da se demutrifitzira, ili moje da bade daden pod sad niakade v Evropa, zashtoto toi zastrashava i nea.

 7. @ Ацев
  Още нямаме нов президент.Имаме кандидати. Единият не е поставил под съмнение ядрената енергетика. Но другият я защити категорично и не само нея. Защити и монопола на Газпром за газа и всички “енергийни” проекти на предшественика си. Ако не знаете как се казва ще ви подскажа – Калфин. Така че бъдете по прецизен. Другият кандидат президент не е говорил нищо по въпроса. Това е май за предпочитане пред позицията на Калфин.

 8. Драги господин Борисов, считам че липсата на мнение (или поне на неизказано такова) е достатъчно красноречиво мнение. Просто не ме удовлетворява да избирам по-малко лошото.

 9. Съжалявам, малко допълнение. Не говоря за ядрена енергетика въобще, говоря за “съветска” такава, и не за енергетика, а за направо ядрена агресия.

 10. Хайде поне един журналист да зададе малко неудобни въпроси за Козлодуй довечера на пресконференцията за избор на президент.

 11. Да внесем малко яснота:
  1. Всички служители на АЕЦ са се подписали че няма да разгласяват информация и т.н.
  2. Въпросното тех. решение е достъпно за персонал на АЕЦ, а не за всички.
  3. Информацията свързана с ядрено гориво задължително е с някакъв гриф за секретност.
  4. Предвид на горното ръководството на АЕЦ и съответните служби по закон са длъжни да предприемат действия за откриване на източника на Котев.
  5. Сигурно е че публикувания от Котев материал е разпечатания от Кр. Филипов, дали той лично го е предал на Котев или друго лице е отделна тема.
  6. Котев съвсем съзнателно “накисна” човека разпечатил материала, като го публикува в този вид – достатъчно грамотен е, за да знае че е въпрос на елементарна справка да го открият. За причината може само да се гадае, но предполагам че е защото скандала започна да заглъхва.
  7. Текста на техническото решение без приложенията е куп общи приказки, сега чакам да видя кой ще изнесе приложенията при тази ситуация.

 12. Приветствам коментара на Куку-то, под който псевдоним се крие служителят на Агенция “Ядрено регулиране” Иван Горинов.

  Аз, като служител на АЕЦ “Козлодуй” също съм подписвал декларации за неразгласяване на информация, но не и за неразгласяване на престъпления. На блога си съм поставил документи (над 2000 страници), които доказват реализирането на престъпление с подмяната на ядреното гориво. Никой до сега не ми е потърсил отговорност за това!!! Между другото, домакинът на този блог, г-н Иво Инджев, е свидетел, че около 150 страници от тези документи аз показах лично на министър Трайков, на 14.10.2010 г. Част от тези документи (например, актове за приемане на нови партиди ядрено гориво) аз съм получил по неофициален път. Ако съм нарушил законите на страната то сега Вие не бихте могли да четете този коментар.

  Ако ядреното гориво се използва за т.нар. “мирни цели”, защо тогава документите за него трябва да бъдат щамповани с какъвто и да било гриф за секретност????? Аз това не го разбирам! Гълъбът на мира може ли да се щампова с гриф за секретност?

  Ръководството на АЕЦ-а и службите, ако наистина смятат че има нарушения на законите на страната би трябвало да санкционират разпространителя на документа “Техническо решение”, а това съм аз, а не човекът който го е разпечатал. Централата и службите не могат да констатират контакт между мен и човека разпечатал документа.

  Твърдението на Куку-то, че аз съм “накиснал” човека, разпечатал документа е дебелашка лъжа. Ако това, което казвам не е вярно, нека Куку-то постави тук линк към съответното доказателство, за такова “накисване”.

  Към Техническото решение има 29 (двадесет и девет) приложения-документи, но аз винаги и единствено съм се стремил към приложение №7, което ми беше подсказано от доскорошният изпълнителен директор на централата Костадин Димитров в писмо до екс-зам. министър на МИЕТ Марий Косев. Въпросното приложение №7 се нарича Глава 31 към Техническа обосновка на безопасността на АЕЦ-а. Тази глава 31 засяга “безопасната експлоатация” на новият вид ядрено гориво. Въпросното приложение №7 е публикувано на блога ми 1:1 и всеки може да си го изтегли и прочете. Ядрената мафия твърди, че въпросната Глава 31 съдържа “know how” за производство на ядрено гориво. Така че всеки желаещ може да си го изтегли, прочете и да започне да произвежда ядрено гориво, а после да го продава на АЕЦ “Козлодуй”. Една ядрено-горивна касета струва 1,5 милиона евро, а централата купува на година около 90 броя касети. Бързайте! По този начин отговарям на Куку-то Горинов, че “Текста на техническото решение без приложенията е куп общи приказки”.

 13. Забравих да спомена на желаещите да произвеждат ядрено-горивни касети, че могат да изтеглят секретното „know how“ от блога ми (постинга се казва “Техническата обосновка на безопасността = “паспорт” на АЕЦ “Козлодуй””), като кликнат върху името ми под коментарите ми.

 14. До “Кукуто”:

  1. Всички служители на АЕЦ са се подписали че няма да разгласяват информация и т.н.
  2. Въпросното тех. решение е достъпно за персонал на АЕЦ, а не за всички.
  3. Информацията свързана с ядрено гориво задължително е с някакъв гриф за секретност.

  И накрая черешката:
  4. Предвид на горното ръководството на АЕЦ и съответните служби по закон са длъжни да предприемат действия за откриване на източника на Котев.

  Всеки студент по ядрена физика знае как се прави атомна бомба. Е и?

  Мен лично, а и не само мен, изнасянето на такава засекретена (?!) информация от Георги Котев не ме притеснява. В предвид, че е нарушен законът. Напротив! Адмирации г-н Котев! Браво!

  МЕН МЕ ПРИТЕСНЯВА ТОВА, ЧЕ НЕ ПРИТЕСНЯВА НИТО МАСМЕДИИТЕ НИТО ПРОКУРАТУРАТА В БГ ПО ИЗНЕСЕНОТО ОТ ГЕОРГИ КОТЕВ В БЛОГА МУ!

  Става дума за голяма далавера. Оставам настрана проблемът с инж. Красимир Филипов, което е “друга бира”, а ДАЖЕ И НЕ Е. Всъщност вонята излиза от същата яма. И става дума за едни пари…

  Така че Куко, недей се чеса там, де не те сърби.

  Ако има някаква надежда за България, това се дължи на хора като инж. Геоги Котев.

 15. http://gikotev.blog.bg/photos/82070/original/03_08_2011_Page_1.jpg – при наличието на дата на отпечатване за администратора на БД е въпрос на елементарна справка кой го е разпечатал на съответната дата, надявам се не мислиш че много хора са се засилили да печатат нещо от преди толкова години. И не разправяй че не знаеш, достатъчно грамотен си в тази област.

 16. Горинов (истинско Куку), и при липса на дата също е въпрос на елементарна справка (прави се от компютър, а не от човек) да се установи от кой компютър е разпечатан документа. Библията се печата вече почти 2000 години и продължава да се печата. Защо някой да не иска да печата едно наистина свръх интересно Техническо решение, изобличаващо настоящият изпълнителен директор в най-голямото криминално престъпление извършвано някога в България. Но аз не съм недоволен от твоите словоблудства тук. Напротив. Продължавай, защото един ден ще пристанеш пред съда и ще обясняваш, как като служител на Агенция “Ядрено регулиране” си съдействал за прикриване на престъплението.

 17. Благодаря и на двама Ви че разкривате енергийната мафия, подробно с факти и имена. Жалко че в българските псевдо съд и прокуратура всичките са с документи от ТЕЛК, кой глух кой ням а най-често и двете когато става въпрос за милиони (може би и милиарди) и се осеща полъха на руския вятър. Писна ми от тази “държава”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.