Местим стрелките на България напред след нощта, когато ги местим с час назад

Ден преди развръзката в президентските избори държа да кажа няколко неща, за да не ми се вменява после „нагаждачество” спрямо победителите ( все пак няма гаранция към днешна дата кои точно ще бъдат те).

За отправна точка взимам вайкането на столетната оплаквачка на демокрацията, която се изживява като нейна законна майка, макар да е мащехата, която направи всичко възможно днес да сме позорно догонващи дори онези, с които имахме равен старт след като ни отвориха вратите на лагера.

„Демокрацията е в опасност”, тръбят онези, към чието минало преди демокрацията да ни бъде подарена от СССР не е нужно да се връща човек, за да проследи замаскирания фалш в този фалцет. Прилича на тарикатския черен хумор на Остап Бендер, който се провиква „бият Паниковски”.

Така е, има опасност за демокрацията, но тя произтича от обстоятелството, че сме тук и в тази ситуация в резултат на факта, че тя беше кастрирана и подкастрена в зародиш от нейните акушери, които се оказаха единствените наследници на тоталитаризма в Европа, спечелили ( при това с голям превес) първите свободни избори след краха на комунизма. Съмненията за онези близо полови милион притурени бюлетини на кантара на победителите, в условията на практически непокътнатата милиционерско-административна машина под командването на старите манипулатори, така и не бяха задоволително опровергани. Сега ни уверяват, че „за първи път” става нещо нередно в изборния процес в „чудовищни размери” (цитирам Сергей Станишев). Резултатът днес от препъването на България още на старта на демократизацията е, че се оказахме първата държава от бившия лагер с нова конституция, шита по мярка на старото партийно туловище и съответно останахме на опашката в присъединяването към ЕС и НАТО, за което в Москва бяхме тържествено наградени с почетното звание „Троянски кон на Русия в Европа”.

Няма как възкачването на Росен Плевнелиев на президентския престол да бъде и на половината толкова опасно за демокрацията, колкото е възцаряването там на Ивайло Калфин в ролята на посочения от Първанов негов приемник- досущ, както в самата Русия си предават щафетата владетелите на Кремъл вече от 12 години след царуването на Елцин.

Какво бих направил ако бях социалист? Вероятно бих крещял да хванат крадеца на демократичните ни свободи, за да се забрави собствения ми рецидивизъм в това отношение. Сигурно бих проявил въображението да кажа дори, че има нещо символично в съвпадението да връщаме стрелките на часовника назад с един час само часове преди самите избори .

Но понеже не съм социалист, трябва да припомня вица за кацащия на летище София по времето на НРБ самолет на японските авиолинии, при което стюардесата съобщава: „Уважаеми пътници, кацаме на летището в София- затегнете коланите и върнете часовниците си 100 години назад”. Този хумор се отнасяше за същото онова време, когато Тодор Живков ни беше проглушил ушите да ни се хвали, че бил построил „две Българии” , а по същата логика, тръгвайки от кота нула в най-разрушената държава след Втората световна война, в страната на изгряващото слънце бяха построили за този период някъде към стотина Японии.

Да, Росен Плевнелиев е в незавидната ( поне за мен) сянка на човек, когото превъзхожда в лично качество във всяко отношение, освен на килограми и сантиметри. А може би пък това не му тежи? Защо да му приписвам собствената си гнусливост? Понасянето на това потисничество за едни е бреме, за други явно е поносимо. Ще видим и ще следим накъде ще ни понесе троянският ни кон, след като от седлото му изпадне най-сетне конникът без (собствена) глава, който яздеше на Запад, обърнат на Изток. Ако упрекът към Плевнелиев за опасностите от липса на собствена воля в управлението като президент е хипотетичен и подлежи на доказване, то за Първанов зависимостта от ментор, при това чуждоземен, но почитан тук като роден енергиен бащица от местния му наместник, е доказан и изстрадан от България факт.

Така на България й предстои да премести стрелките напред в нощта, когато таку-що ги е върнала час назад. Многократно съм декларирал и продължавам да твърдя, че между сегашния президент Първанов и премиера Борисов има задкулисно съглашателство и разпределение на сферите на влиянието. Сега поне двамата първи в държавата няма да има нужда да се крият, предрешени като ловци или играчи на голф в хотелите на олигархичния им кръг. По-лошо няма да стане, а промяната е шанс за нещо ново с нов президент, на чиято еманципация от партийната зависимост остава да се надяваме.

30 мнения за “Местим стрелките на България напред след нощта, когато ги местим с час назад”

 1. Въпрос към уважавания г-н Инджев:Очаквате ли от устата на Плевнелиев да излезе нещо към Бойко Борисов от сорта”Кажи си Иване….”,артикулирано от Петър Стоянов към Иван Костов/в никакъв случай не одобрявам казаното,то е ….хвърлен камък/.Плевнелиев,според мен, е човек без достойнство,след като остави без реакция коментара на Гурото си,че То ще бъде следващияг президент,акоевентуално Плевнелиев спечели Креслото на президент.Добре е човек да има надежди….Разбира се ,че надеждата за по-добро при победа на Калфин,е надежда за ….рубладжиите и 5-та колана на Москва в БГ,която хич не е малочислена.В заключение,моето песимистично :”надежда всяка оставете”,докато в течение на годинете “чипа на българите”/по Мадридския мошенник/не се промени.В края накраищата,въпросът опира до ЕВОЛЮЦИЯ на съзнанието и ценностната система.

 2. Всъщност самото участие на комунистическата партия в избори поставя журналистите на прескофернциите в особено деликатна ситуация, премълчавайки подобни въпроси с цената на собствената си чест / малцината с такава /.
  Да, отдавна е модерно да приемем „модерната лява” / хвалеща се със 120 годишна история. Говореща за честност и човеколюбие, неизменно битувайки през цялото време в насилие, измами, конспирации, грабежи и национални предателства. Обявяваща се за партия на бедни и слаби, приютила олигархията и спонсор на “честните” капиталисти. Бореща се за законност и справедливост, създател и покровител на организираната претсъпност / за чист, легитимен стълб на демокрацията в България. Шизофренията и цинизмът са посрещнати с разбиране –вината и мезетата са поети, всичко е пито, платено и похлупено—не само в България. Съвсем скоро от пес патетично призоваха следващият ни президент да се казва Калфин?

 3. Времето за мъдруване мина. Дилемата е Плевнелиев или лигава целувка с БСП и Доган. Нека утре да действаме и да изберем българското за нас и за децата ни.Ако ние не го направим, няма кой друг да го стори вместо нас.В случай, че някой иска европейска България е време да се събуди от комата и да гласува.

 4. Не зная какъв е този наш късмет, но кой откъде дойде, идва и почва да се учи да бръсне на нашите глави. Аман, ви казвам. От географията ли ни е, от генофонда ли е, или простотията ни ли, ама мераклии за бръснари бол – и все на нашите глави. Става дума за скандалите в ЦИК и другите изборни комисии. ГЕРБ се показаха като най-некадърните бръснари откакто правим свободни избори. Вместо да е обратното, де. Колкото повече избори правим, толкова повече сакатлъци вършим. Инак ГЕРБ са второешалонни комуняги и редови милиционери. И защото не остана нищо друго, в неделя пак ще гласуваме, няма как. Инак комунягите само това чакат. Няма да кандърдисвам никого, но щем, не щем, ще гласуваме за Плевнята.

 5. There is no way that Bulgaria will get the best in a President. There is no such thing as a perfect president to begin with. So, Plevneliev is the best for this moment and I will vote for him. And then I will turn around and watch in tears Obama destroying the best country in the world.
  VOTE FOR THE STEP FORWARD even it is one a single one!

 6. Ползата от победата на ГЕРБ-надяваме се да я има.Става въпрос за Нео-Комунизма,новия болшевизъм,мутиралия Сталинизъм.
  Тройната коалиция с мистър Цар,Георги Първанов,Станишев и цялата плеада писачи,медии,Министерство на образование……не мога да изброя всички….всички те върнаха идеологически и политически България в средата на 80-те. Макар,че сме в Обединена Европа,Комунизма в България мутира,разви се,преобрази се.Днес не може свободно да се говори за зверствата на Комунизма,или ако се говори,то се прави или от гамени като Георги Жеков от тв Скат,който прави темата непривлекателна,дори отблъскваща,или за антикомунизъм трябва да разчитаме на откъслечни интервеюта и медиййни изяви на проф.пламен Цветков.Разбира се блога на Иво инджев. И спирам.Може би блога на Едвин Слугарев,но там са вплетени и много неокомунистически тези, и полукоунистическа пропаганда …и трябва да се чете с “предпазни материали”.
  Надявам се с победата на ГЕРБ,да “избуи” естествения антикомунизъм,да няма властовите механизми за неговото подтискане,да се създаде естествена дискусия,да се даде реална оценка на Комунизма. В “змиярника” Българска национална телевизия,която е обладана от ледения нео-комунизъм да бъдат изритани гоцепървановите протежета,тази телевизия да стане Европейска,да спре илъчването на комунистически филми от рода “На всеки километър”,да спре пропаганданта на Латентния Нео-комуниъм,а въхвали на партизаните терористи,които са се борили срещу държавата България,в полза на Съветската империя.Разбира се паметника на руския окупатор да се премахне……..да започне началото на края на Комунизма.Понеже ГЕРБ са комунисти,но надявам се да са европейските комунисти,тези които искат да скъсат “опашката”, да заживеят с парите от комунизма,но по европейски.Това е моята Надежда.Ако това не се случи, а се реализира Големия шчлен,и продължим в досегашната посока чалга,разруха,мизерия,две Българии…..не знам какво да кажа……………………….

 7. Ако за президент все пак може да се избере т.нар.”по-малко зло” в лицето на Плевнелиев,какъв би могъл да бъде изборът на варненци за кмет – политическата проститутка Кирил Йорданов или смешният “бизнесмен” Веселин Марешки.Мъка.На кой от двата куци коня да заложи човек?

 8. Гуру на Плевнелиев е Б. Борисов, гуру на Б.Б. и Гоце е Валентин Златев. Знаете кой е гуруто на В. Златев. И с Плевнелиев и с Калфин България все ще бъде куц “Троянски кон”.
  Когато доставиха Кобургота мнозинството не разбра защо е доставен. След 4 г. разбраха! Остават 2 г., за да разбере /мнозинството,т.е. масите/ защо му пробутаха сикаджията /член на БКП, напуснал МВР, за да остане член на БКП/ , ученикът на Т.Живков,Ленин, Сталин, Мао, Хитлер и подобни, любимецът на Лепа Брена и подобни!

 9. за съжаление астрономическото изместване “напред” не компенсира цивилизационното “назад”, което впрочем на всичко отгоре не и само един час..
  Viel Spaß allen am morgigen Tag! Ich muss extra arbeiten.

 10. Ще гласувам с неудоволствие за Плевнелиев, но с голямо удоволствие срещу троянските коняри Калфин-Данаилов.

 11. И Калфин и Плевнелиев ще бъдат еднакво вредни за България. Калфин е комунист, който обича Русия повече от България. Плевнелиев е представител на партия, доказала цели две години нежелание и невъзможност за извършване на реформи(некадърност е точната дума) Маргарита Попова нищо не промени в Съдебната система, която е прогнила от корупция. Герб не могат да са единствената алтернатива на БСП и само заради тази теза да търпим тяхната некадърност. България има нужда от повече Европейско управление-различно от това което предлагат Герб и БСП.Защо не приемем една хипопотична криза на властта като положителното въздействие на високата температура?

 12. http://9gag.com/gag/399877?ref=fb-share

  хи-хи…имаше един комунист, петър младенов, който след “падането” на комунизма, на една демонстрация в софия, каза (той си мислеше, че никой не го чува, но имаше камери и микрофони. от много време вече журналистите са тренирани от властта да не слагат камери и микрофони там, където не трябва, щото ще има дебела тояга, но тогава беше междинно време – управниците бяха диктатори в класическия смисъл, а масата хора – свободни и духовити също в класическия смисъл) “с танкове трябва да се дойде тук!”. последваха бурни реакции на възмущение в медиите и обществеността (което за съжаление днес в българия не може да се случи, защото медиите са притежание на властта, а обществеността е нагодена от страх). в една иронична трактовка някой каза, че всъщност петър младенов казал “със станко тодоров трябва да се разговаря” (станко тодоров беше един престарял, но актуален комуняга тогава) – акустично подобно 🙂

  Успех в утрешния ден!

 13. напълно подкрепям СТЕФАН ЦОНЕВ, като няма – няма! не можем да изсмучем от пръстите си повече от малко пот. Ами да се напотим и да мирясаме. Този път – службено правителство, докато се появи подходящ кандидат.

 14. ………..продължавам да твърдя, че между сегашния президент Първанов и премиера Борисов има задкулисно………

  Dano da ne si praw tazi pyt Iwo.

 15. Иво,

  За пореден път ни поставиха отблъскващата задача да “избираме” като преценяваме големината на злото, което ще получим.

  Вчера бях решил твърдо да не гласувам!
  Днес ти ме караш отново да се замисля.
  Но при очевидното манипулиране на изборите с всички възможни средства се питам дали не е най-добре ако НИКОЙ не отиде до урните.

  Това е “цирк” не избори!

  Ех, мечти. Мечти за гражданска сила, за рекция на ЛЪЖАТА наречена избори – организирани от ГЕРБ.

  Плевнелиев ще го “изберат” и без моя глас. “Вервайте ми!”
  Всичко е “под контрол”.

 16. Целта на кукловодите е постигната – да избираме Плевнелиев или Калфин е все едно осъден на смърт да избира с капроново или конопено въже да бъде обесен!

 17. За г-н Маджаров – разрешете ми една подробност, която по определени причини се пропуска масово: П. Стоянов каза “…кажи ИМ Иване…”, а не “кажи си”.

 18. Най-сигурният начин да се предпазите от болестите предавани по полов път е като спрете половите си контакти.
  Това надали ще ви доведе до демографски успех.

 19. Драги Иво, странен анализ правиш. Хем твърдиш че и двамата кандидати са от едно котило, хем призовавш да се гласува за единия. Това си е направо нагаждачество. Явно че нещо си огладнял. Демократичния процес изисква баланс на властите между партиите. Борисов е алчен повече отколкото трябва. Просто недей да манипулираш хората. Всеки има глава на раменете си, въпреки че не толкова претенции като тебе за обрадованост!

 20. Към Дени:
  deni_kamenov@yahoo.com

  Не лъжи, никъде не сам казал , че двамата са от едно котило- точно това е (опит за) манипулация. Ясно съм написал, че има сговор между началниците им, а какво ще се получи някой ден от това- ще видим.
  И не съм призовавал никого да гласува за когото и да било. Явно си поредната от неграмотните, които не могат да четат, но се напрягат да пишат. Публикувам ти мейла, за да ти пишат подобните ти и да се ограмотявате взаимно. После си уеднаквете позицията и напишете протестна декларация срещу мен в качеството на “Велик манипулатор”.
  Ако наистина имаше на раменете си онова, за което претендираш, щеше да се въздържиш да претендираш, че някой може да бъде “манипулиран” …доброволно.

  Тук четенето не е задължително. Но ти и подобните ти постоянно се оплаквате, че ви причинявам някаква болка с това, че ме четете.

  На всичко отгоре тази “мила” загриженост някой да не бъде “манипулиран” от мен издава нездраво самочувствие: значи, ти, Дени, се имаш за по- умна (макар да пишеш откровени глупости) и искаш да предпазиш останалите от мен, защото си нямат глави на раменете ( а уж имали!?), т.е. не са прозорливи , като теб и искаш да ги спасиш от злодей като мен, когото те, малоумните , също като теб доброволно посещават в блога.
  Не очаквам да разбереш колко е нелепа борбата ти тук, но горещо ти препоръчвам, да не се напрягаш с прекалено сложни задачи, който и да ти ги е поставил. Я колко кърска работа има- действай!

 21. До ДЕНИ:

  1. Нагаждачество!? Не стига дето нищо не разбирате, ами , за капак, имате и беден речник.
  2. Хората нямат глава на раменете си – това е доказано многократно.

  До СТЕФАН ЦОНЕВ:

  И аз искам криза. Смятам, че точно това ни трябва.

 22. Сега разбирам, че си имам двойник във форума. Моят постинг е Дени | октомври 29, 2011, 18:22

 23. Няма по-голямо нахалство от това комунисти да говорят за демокрация.

 24. Към ANALYST от 9:38.Приемам поправката Ви на доверие,но тя не променя основната ми оценка за Плевнелиев.А мисля,че ДОНЧО ТОНЧЕВ е лаконично точен в преценката си.Присъединявам се към нея!

 25. До “Дени | октомври 29, 2011, 18:22”

  Чак от главата на МОЧА се вижда, че двата постинга с ник “Дени” са диаметрално противоположни. 🙂

  Брилянтният ви анализ на първия постинг е жогнал “в десетката” сурогата от втория, та е решил да се изходи по въпроса.

  Обижда аудиторията.
  Всеки има глава на раменете си. ;}

 26. Остават само няколко часа и завесата ще падне. Актьорите се покланят. Аплаудите стихват, залата е празна. Остават декорите. Утрото е същото Нищо ново под слънцето. Страната ни е обречена на комунизъм до тогава докъто не си сменим народа

 27. Поздравления за ILIN! Мачът е уговорен, а будалите купиха билети за да го гледат на живо като гласуваха на 1-ви и 2-ри тур.
  Най не мога да приема само едно – предателството на СДС!

 28. Не гласувах. Не можех да припозная в никой от тях своят президент-не вярвам, че Пневнелиев ще се еманципира от Б.Б. Но тържествувам, че онова “голямо нищо” Първанката вече няма да ме представлява навън,че беше голям резил!!!

 29. И аз не гласувах, но мисля, че дължа благодарност на моите съмишленици, които превъзмогнаха отвращението си и отидоха да гласуват против комунистите!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.