Наказателният вот срещу опозицията: хело ин за едни, хелоу аут за други

Хелоуин настъпи ден по-рано за противниците на управляващите в България, отколкото за останалите празнуващи по света, чрез кошмара на изборната победа на ГЕРБ. Този път дори конкуренцията от БСП не си позволи да прочете дяволски евангелието на изборните числа, обяснявайки загубата си като успех. Такива са фактите. А какви са хватките? Основната е каратистка: да пльоснеш на тепиха противника си с помощта на неговата собствена инерция. ГЕРБ направиха точно това, като приложиха талантливо номерата на другарите, много от които минаха в треньорския им екип, за да спечелят състезанието за властта, която по стара комунистическа традиция „ с кръв се взима и с кръв се дава”. Защото кръвта вода не става.

От подобен номер боли много. Ученикът не просто надмина учителя, но и му преподаде урок.

Издиша обаче претенцията успехът на напористите управляващи да бъде обяснен само и единствено с манипулациите, натиска, пазаруването на гласове и други съпътстващи язви на демокрацийката ни. Тези напъни за надуване на спукания балон, известни още от първия изборен триумф на преименуваната БКП през 1990 г, когато предрешената БКП издигна лозунга „сполука за България”, вършат работа само за вътрешнопартийна употреба. Не защото в оплакванията от лошата организация и всякакви безобразия в организацията и липсата на такава по време на изборите няма истина, а поради лицемерието на оплакващите се на чужди гробища, известни със закопаването на същата тази дискредитирана от самите тях демокрация, която сега претендират изведнъж да (ни!) защитават от други подобни посегателства.

Истината е, че ГЕРБ успяха да се превърнат в пристанище за отломките от разбитите разочарования на българските „авари” ( в лицето на сините избиратели), модернистично наречени сега „аватари” от червения главатар Калфин. Те показаха, че са готови да гласуват на инат срещу БСП и ДПС дори и когато тези стари врагове са в опозиция и този инстинкт беше отлично експлоатиран от Бойко Борисов. Така че превръщането на ГЕРБ в „евродизиак”, доколкото тази партия има претенцията да бъде говорител на европейското стимулиране на България, е по-скоро „заслуга” на БСП и ДПС по смисъла на факта, че хората потърсиха убежище от заплахата те да се завърнат отново само две години по-късно, откакто им беше обещано, че ще бъдат наказани- нещо, което също се оказа лъжа поне що се отнася до наказателната отговорност за предишните деяния на виновниците за …успешното им управление. Да, според числата то беше успешно с темповете на икономическо развитие. Но според избирателите и техните очаквания България да бъде нещо повече от посмешище като оставач в европейското семейството- изчисленията явно са други. И това се видя на тези избори, на които повечето българи не пожелаха да си сменят мнението по въпроса сама за някакви си две години. Хората гласуваха против това опозицията преждевременно да се завърне във властта- т.е. упражниха наказателен вот спрямо опозицията. Това е факт,макар и той да не означава гласуване от любов към ГЕРБ, а по скоро е самонасилие на здравия разум по логиката на онзи съветски пияница от вица, който декларативно си признава, че пие, но с „отвращение”.

Древните хронисти са обичали да обозначават описваните от тях събития с някакъв календарен знак : „това се случи по време на…”. Да кажа тогава, че тези избори се случиха по време на Хелоуин- за едни е карнавал да се приветстват с хелоу и да са „ин” ( вътре) във властта, а за други остава само ужасът да са аут- вън от нея. Така е винаги с изборите, но тези бяха малко по- особени с наказателния вот срещу опозицията и печалбата на управляващите от този факт, без да са го заслужили с изпълнение на обещанията си. А и няма как да ги изпълнят по формален признак- имат още половин мандат. Проблемите им сега започва, защото  трябва да довършват онова, което не са започнали, реформите. Свърши им и торбата с оправданията, на която пише”предишните”- бъркаш и вадиш нещо всеки път, когато те питат за собствените ти неудачи. Нещо повече, времето лети – много скоро тази торба ще метнат на рамо други и „предишните” ще са сегашните. Кои ще са те е всъщност въпросът, който си струва да се обсъжда отделно. Но едно е ясно: изнасилването на дясното да гласува с „отвращение” няма да остане без последици. Нали никой не си въобразява, че прагматичната необходимост да бъде подкрепен ГЕРБ срещу БСП и ДПС не е нещо повече от брак по сметка! Той ще бъде разтрогнат при първа възможност за алтернативно сгодяване с неумиращата надежда за автентична десница.

16 мнения за “Наказателният вот срещу опозицията: хело ин за едни, хелоу аут за други”

 1. Пре-поствам нещо, което намерих в нета, от туитър е и смятам, че великолепно описва ЦЯЛАТА ситуация. Да му мислим ние… Ето:

  @iapostolov: Най-добрата новина: Гоце си тръгва. Добрата новина: Калфин загуби. Лошата новина: Плевнелиев спечели. Най-лошата новина: Ние загубихме.

 2. Абсолютно точно!Гласуването за ГЕРБ не означава подкрепа за ГЕРБ,а вот срещу тройната коалиция.Ако наистина хората са гласували за ГЕРБ,както каза Цв.Цв.значи сме народ от мазохисти-хем ни е много зле,хем искаме да ни е още по-зле.!Все пак да не забравяме, че на изборите са гласували 1/3 от имащите право на глас-тоест хората е че не вярват на никой-гладния на сития не вярва!

 3. Въпросът, г-н Инджев е в това, колко бързо и ефективно работят тези в щаба на автентичната десница спрямо онези, които работят за изобрентяването на поредния фалшификат/и. През последните 10 години се разбра, че първите дремят, докато вторите направо тичат. Но, както казвате, надеждата не умира, особено след като доживяхме да видим в края на изборния ден вчера син лидер да стои до кандидата си и да го подкрепя (визирам Мартин Димитров до Зеленогорски в Плевен). Въпреки, че претърпя загуба, СДС показва слаби признаци, че има способността да се учи от грешките си. Някой с право би добавил- да, но когато вече е късно! Ще разберем след 2 години.

 4. Аз спечелих !
  Баба ми не отиде да гласува !
  Благодаря и !

  калфин да отиде в Брюксел да яде джолан с кисело зеле !
  ламбо да се изявява в Стъклен дом !
  бсп да чака в ъгъла !

 5. Българската комунистическа партия изтърва Бойко Борисов. Който не е плюнал върху Борисов, сега е момента. Ще вземе да се окаже че там е легитимното дясно, което пък ще легитимира кръглата маса, като масата на съмишлениците.

 6. С радост, без радост, с отвращение, без отвращение, по-голямата част от активните избиратели дадоха доверието си на ГЕРБ, с очакването получилите властта да проветрят България.
  Всички знаем, че,ако не задоволят очакванията ни, ГЕРБ ги очаква съдбата на “сините” партии… А никой не обича смъртта.

 7. Това е един от най-хубавите анализи на ситуацията в България, направена от Иво Инджев през лакмуса на току-що преминалите избори. А тезата на последните му две изречения (Нали никой не си въобразява, че прагматичната необходимост да бъде подкрепен ГЕРБ срещу БСП и ДПС не е нещо повече от брак по сметка! Той ще бъде разтрогнат при първа възможност за алтернативно сгодяване с неумиращата надежда за автентична десница.), са стабилно подкрепени от 14-те процента гласове, които получи Меглена Кунева. За мен това са силно демократични гласове, които не одобряват пестъпната пасивност и манипулативност на ГЕРБ и ретроградноста на БСП/БКП. Смея да твърдя, че голяма част от почитателите на ДСБ неслучайно са гласували за нея. Наивно или не, надявам се и на дистанциране на Плевненлиев от авторитарния “демократ” Борисов. Ако това се случи, след две години, бихме имали и избор!!

 8. Превъзходна статия!
  Струва ми се, Плевнелиев навреме беше спасен в президентското кресло, преди да е гръмнал като бушон вместо шефа си, в случай че някой се сети да отвори файлове от битиви, примерно, с обещанията от началото на мандата на гореспоменатите във връзка с довършването за 4 години /от които вече остава малко повече от една…/ на магистралите “Тракия” и “Хемус”, които не са напреднали ни на йота.
  Сега, който и да го замести, няма да отговаря за липсващите пътища – нали той няма да е министърът, който е дал тези обещания…

 9. Привет от Североизточна България,г-н Инджев очаквам коментара Ви за ситуацията около ДПС. Изнанадах се и след това се зарадвах изключително на факта, че ДПС загуби Дулово и Главиница.Могат да ме разберат хората, които живеят в този край и знаят за какво иде реч. Има надежда …

 10. “Ще видим” – казал кьоравия на глухия… И така от доста години, г-н Инджев… А когато “кьоравия” най-накрая прогледне(неминуемо!), дали ще назове бялото-бяло, а черното-черно? Остава само да “гадаем”…:о)))

 11. Спирам се на последното изречение от статията на г-н Инджев:”Той/брака/,ще бъде разтрогнот при първа възможност за алтернативно сгодяване с неумиращата надежда за автентична десница”.Питам се,колцина са българите ,които могат да осмислят съдържанието на тази мисъл?:алтернативно?,автентична десница?.Много голям песемист съм за изпълнението на тази”неумираща надежда”на българите!През последните 22 години,те/ние/ българите доказаха че нямат нищо общо с такава мечта.Още битува спомена за времето на Тато,подхранван обилно от новия ТАТО,въпреки опитите в последно време да се разграничи от….себе си,стъпвайки на настоящата Криза в света, и в частност-в ЕС.Естествано,тази политика намира подкрепата на ЕНП/защото ,интереса клати феса/,тъй като това е партията която лидира и за конформистите като Б.Борисов,извървяли пътя от възродителния процес до днес,няма нищо по- просто от това да бъде “ласкан”!Същественото,според мен, е това ,дали наистина в българите съществува въпросната мечта!Преди няколко дни ,имах възможност да напиша тук,че въпросът с промяната на чипа на българите/по Кобурготски /е нещо ,което изисква време,защото тази промяна може да стане САМО по пътя на еволюцията.А за това са необходими десетилетия и МЕДИИ с КОМЕНТАТОРИ,които постепенно да образоват българите и ги насочват към бъдещето им!Малко са тези,ако не единици,като сайта на г-н Инджев,които работят упорито в тази посока….с променлив успех.

 12. Е те това исках и аз да кажа!!!
  Благодаря за удоволствието да прочета поредният брилянтен анализ, господин Инджев! Напълно споделям това, което казвате! БСП не успя да преглътне факта, че изпълнителите на далаверите – редовите полицаи и силовите групировки, сега изпаднаха от тяхно подчинение и минаха в друг лагер. Много гадно, разбира се! И за тяхна зла участ времето минава, а това е едниственият положителен фактор на Демокрацията. Червените, още от времето на Ленин не умеят да чакат – за тях властта е необходима сега, веднага. Затова се надсмиват над Европа! Еволюционният подход при тях е признак на слабост. Да, но времето минава, електоратът на Партията намалява, гражданите се активизират в отношенията си с държавата и всичко това работи против комунистическата доктрина. Хората стават по-прагматични и дори да гласуват с отвращение, както казвате, все пак постепенно укрепват именно демократичните традиции на българите и, надявам се, все по-трудно ще става на червените да печелят гласове. И още веднъж, електоратът им спада, а процентът на гласоподавателите расте! Това ги вади от кожата им!
  Може и да е “с отвращение”, но на ГЕРБ Честито за победата!

 13. Ето, че се изтърколи от властта мазното леке Гоце Първанов, при това заменен от жител на Гоце Делчев. Лекето плати две кампании с парите на олигарсите, лъжейки ги, че е опекъл работата с Калфин и отнемайки мнозинство с патката-мюре Кунева. Няма да се изненадам, ако Гоцевщината завърщи с финален акорд на поръчковите разчиствания на сметки от “случая Луканов” през “съветниците” та до него. Колкото до Синята идея – предстои Ренесанс чрез Плевнелиев за учудване на ББ.

 14. Е…Най-сетне свърши противопоставянето!
  На хората, които внимателно гледаха пресконференциите и следиха изборния ден и коментарите след вота им стана ясно, че ГЕРБ ще се бори с мутрите, създадени от БСП и ще утвърждава европейските ценности, а БСП от своя страна ще се бори за свобода и демокрация… Стигнаха до зрелостта всеки да се занимава със себе си.

  Реалността като виц:)

 15. Понякога брака по сметка е много по-успешен от този по любов, тъй като се знаят условията и очакванията. Дано, правителството успее да се справи с множеството проблеми, в период на световна криза, и не забрави да изпълни очакваното, а именно: реална промяна на съдебната система и ефективни присъди за мафиоти и политици, виновни за тежкото икономическо положение на българите и България. Искам да отбележа, че между коментарите прочетох, че десните уж щели да припознаят Кенева-Пръмова за автентичен десен лидер. Пази боже, това ще е катастрофално, все едно да припознаем внука на Тодор Живков за антентичен дисидент.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.