България не (саму)рай и няма нужда от харакири по гръцки

Спомняте ли си с какво започна предизборната кампания на кандидата за президент на БСП Ивайло Калфин? Да припомня: с искане за референдум да бъде извършен аборт на нещо, което не е заченато дори, като добиването на шистов газ поради подозрение, че го има. Няма референдуми за реално консумираните с решаващата помощ на СССР екологични катастрофи по линия на десетките обекти от времето на социалистическата индустриализация, но за сънувания шистов газ, понеже би могъл, ако изобщо го има, да бъде разработван от американци – може! Само че в случая искам да обърна внимание не върху (темата за) шистовия газ като „нероден Иванчо”, когото искат да удушат още в мислите на баща му, а за употребата на референдума като еманация на пряката демокрация.

Поводът, разбира се, е решението на Гърция да извърши ритуално самоубийство чрез този добре наточен инструмент на изостреното до крайност народно недоволство. Формално погледнато е така: народът трябва да си каже думата за приемането на европейския спасителен план за собствената им разорена държава. Само че в Гърция народът се произнася по въпроса хилядократно с бурни демонстрации срещу неизбежните мерки за затягане на коланите и резултатът е доста предсказуем. Качването на тази вълна не е проява на демократичност, а на себичност от страна сърфиращите върху нея политици, за които свалянето на отговорността от себе си е по-важна от всичко останало. А „останалото” е твърде вероятна верижна реакция от задълбочаване на кризата в самата Гърция, в Европа и дори в световната икономика след евентуален срив на еврозоната ( вече почувстван от сътресения на борсите).

Нека да поясня отново: икономическата, финансовата целесъобразност на мерките и контрамерките в случая не са тема на този текст.Тук става дума само за един аспект от проблема, свързан с простото житейско правило, че едно лекарство може да е полезно в един случай, но при друг казус да убие пациента. Ако примерът не е достатъчно ясен, да го кажа иначе: с ножа можеш да си нарежеш хляба, но и да си отрежеш ръката. Зависи как го използваш.

Така е и в политиката. Истината за гласа на народа, усилен от рупора на референдума, може да се превърне в голяма излагация, когато към това средство прибегнат егоисти, облечени във власт. Такива в България има колкото щете.

Всъщност вече повече от 20 години наблюдаваме (безпомощно) как от най-голямото завоевание на демокрацията, каквато е свободата на личността, се възползват най-добре организиранте в престъпни мрежи личности. Какво излиза, че свободата е лошо нещо, така ли? Не, не е така, но е поучително да си дадем сметка за тази злоупотреба и за конкретните виновници. Ето защо е силно обезпокоително да чуем от устата от новоизбрания президент на България Росен Плевнелиев, че трябвало да приемаме миналото си с уважение, каквото и да било то, ако сме европейци. Тъкмо обратното е- ако сме европейци и държим на справедливостта като основополагащ принцип за здравословно ( за мнозинството, а не за „избраното малцинство”с престъпни наклонности) функциониране на демократичния обществен организъм, трябва да изчистим причините от миналото за всичко онова в настоящето, което ни трови и завлича на европейското дъно.

Първо ни превърнаха в троянски кон на Русия в Европа, а сега биха ни дарили и с даровете на данайците. Та нали те са дарили човечеството с демокрацията ( както обичат сами да казват), защо да не ги последваме с няколко ритуално самоубийствени референдума? За начало, за разгрявка, можем да започнем с гласуване срещу хипотетичния шистов газ, а после за внедряване на АЕЦ „Белене”в България като форма на постколониализма, че и за (увековечаване) Монумента на окупационната червена армия в София. Ножът е в организаторите на масите, биха го употребили. Така че- не се радвайте на даровете на данайците, защото България не е (саму)рай и няма нужда от харакири.

20 мнения за “България не (саму)рай и няма нужда от харакири по гръцки”

 1. Едно много интересно интервю на Дж. Пардю озаглавено “Шокиран съм от политическото сплашване” се появи на сайта на frogs.bg. Може би има основание същото да бъде популяризирано и чрез Вашия блог, Г-н Инджев.

  Поздрави!

 2. В една съветска лудница-партийния секретар-психиатър и останалите паранормални терапевти решили да направят референдум в лудницата и да питат зомбитата-”мислите ли ,че сте гениален,Наполеон ,Пикасо или Маргарет Тачър.”Естествено,че се очаквал положителен отговор и нарастване на самочувствието и позитивната самооценка у пациентите.-Та, така и с референдума на Плевнелиев за шистовия газ-след като едно население е вече достатъчно зомбирано и апатично да ходи на избори,то и на референдум ще отидат само полезните зомбита,а пък от друга страна им създаваме и позитивно -самочувствие и чувство на cамостоятелност в питомците на съветската лудница у нас.А Плевнелиев е само новото и хуманно лице на психиатрична ШИСТофренична* съветска-психиатрична наука у нас./*ШИСТОфрения*-термин въведен от Иво Инджев/-ШИСТОфрения-още обострена -антиамериканска налудност вследствие демократичния халюцюген ГЕРБ.

 3. Г-н Инджев, преди няколко дни и други “политици” се сепукираха.

  Референдум в България може да има само когато имат право да гласуват хора,
  независимо от етноса и сексуални предпочитания,
  ако имат образование по-сериозно от основно и плащат осигуравки от миналите избори до момента.

  Неграмотни хора, незнаещи български език и получаващите помощи не трябва да гласуват !!!
  Имат право на всички блага, които може да получат, без да ни крадат.
  Но не и да гласуват.
  Социалното и ляво поведение доведе света до кризата.

 4. Гърците, както обикновено, се чудят как точно някой друг да плати сметката. И успяха- ужасът от гръцките проблеми е толкова голям, че им опростиха половината дълг в името на някакво решение. Но те не искат много- те искат всичко. Да видим къде ще му излезе края.
  Поздравления за статията, господин Инджев.

 5. Прав сте Г-н Инджев,

  Непрекъснато чуваме мантрата ” Да се обединим и да заработим заедно”.
  Всички помнят станалото от 1944-1947 и до 1989г.
  “Да загърбим миналото и да се впуснем в червения капитализъм постлан пред нас.”
  Нашите капиталисти са парвенюта и човек го разбира ясно като поработи в тяхните фирми. Други фирми няма в РБ.
  С Уважение: Б. Илиев.

 6. Абсолютно съм съгласен.
  Затова избираме управление, за да взема – отговорни или безотговорни – решения! А не да си измива ръцете или да манипулира с общественото мнение… или пък, както Борисов често прави, да нагажда решенията си към общественото мнение, вместо да се заеме да прави реформи. В условията на една истинска демокрация има как регулярно, непрекъснато обществеността да упражнява контрол над управляващите (точно този пункт липсва в България, защото управляващите умишлено пречат на създаването на механизми за контрол на властта), без да се прибягва към злоупотребата, наречена (с мнооого малки изключения) референдум. Или по-точно тук става въпрос за погрешно разширяване на понятието референдум. Да питаш обикновените хора дали са съгласни да вадят шистов газ, като преди това си ги наплашил колко опасно е, а си затъмнил въпроса за енергийната зависимост, в която тънат, не е никакъв референдум, а злоупотреба с хората, които са те издигнали на власт.
  Разбира се, че гърците в момента биха казали “не искаме заеми, не искаме стагнации”, но те затова са си избрали правителство, което да се грижи да бъде взето правилното от гледна точка на бъдещето решение.
  Иначе сега какво излиза – гърците нямат пари, не им се работи, така че няма и да имат. Дават им, те ги вземат, ама настояват да е законен заем с лихви. И още настояват, когато не връщат парите, пак да им дават, ама пак заем с лихви, защото им се накърнявали националното самочувствие и суверенитет. Т.е. като жена, която цяла нощ гуляе на чужда сметка, а като накрая и се пусне ръка казва “ама ти за каква ме взимаш?”.

 7. “Спомняте ли си с какво започна предизборната кампания на кандидата за президент на БСП Ивайло Калфин? Да припомня: с искане за референдум да бъде извършен аборт на нещо, което не е заченато дори, като добиването на шистов газ поради подозрение, че го има.”
  Защо “ми се струва”, че това беше основната теза на В. Сидеров във един от сутрешните ТВ блокове.
  А, за референдумите – може ли човек, който не може да прочете името на кандидата за който ще гласува, да го питаш за бъдещето на атомната енергетика или добив на шистов газ?!?

 8. Spored men istinskiqt problem ne e nai-veche v gurcite. Da, lujat i sa murzelivi (kato nas), no trynyt ne e v tazi plyt.

  Fundamentalnoto izkrivqvane na ne6tata zapo4va sys Syvetskiq Evropeiski Syiuz. Takava kasha e tam, che chovek morska bolest da go hvane samo ot gledane (ili opiti za takova).

  Stana edna godina veche The Wall Street Journal ne e minalo i den da ne publicuva statiq (povecheto na purva stranica), ozaglavena ot roda na: “EU vse oshte mudri kakvo da pravi” Edna godina!!! Ai stiga, pred vid serioznostta na neshtata i te si vlachat pytycite kato na pogrebenie. Predstaviate li si kakvo stava v “po-normalni” obstoqtelstva?! Az ne shta (da si predstavqm)!

 9. Гърците , яли пили и се веселили а сега изнудват Европа с референдума.

 10. Г-н Инджев,изключително съм доволен, че сте откроили в интервюто на новия Првзидент най-опасната тенденция в неговото мислене. Нищо добро не ни очаква при този конформизъм спрямо оспорващите избора му социалисти и неграмотните им поддръжници.

  “Ето защо е силно обезпокоително да чуем от устата от новоизбрания президент на България Росен Плевнелиев, че трябвало да приемаме миналото си с уважение, каквото и да било то, ако сме европейци. Тъкмо обратното е- ако сме европейци и държим на справедливостта като основополагащ принцип за здравословно ( за мнозинството, а не за „избраното малцинство”с престъпни наклонности) функциониране на демократичния обществен организъм, трябва да изчистим причините от миналото за всичко онова в настоящето, което ни трови и завлича на европейското дъно.”

 11. Би ли някой коментирал гласовете от чужбина – 27 000 за Калфин и 20 000 – за Плевенлиев.Струва ми се малко невероятно.

 12. Do Vladimir Yosifov,

  Purvo: Kakvo ob6to imat “seksualnite predpo4itania” s nastoia6toto pravo na glasuvane? Da ne bi nqkoi da te pita predi da vlezesh v tymnata stai4ka: “Ti pederast li si?” i ako mu kaje6 gordo: “Da!”, da ti bie 6uta (koeto bi ti se haresalo)??!! (nemam pred vid li4no teb, Vladimir) V momenta vsi4ki mogat ednakvo da glasuvat! Ne e nujno zorlen da oprili4avame otdelni grupi: pederasti, pedofili, hetero-, homo-, svinefili… A zashto da se spirame samo do seksualni predpochitania? Da pochnem i po cvqt na kosata: rusi, svetlo-rusi, tymno-rusi, kestenqvi, svetlo-kestenqvi, i t.n…. Posle, po cvqt na o4ite, razmer na nosa, teglo, ryst,… I taka, da si napravime edin zakon za izborite, v koito vseki bg grajdanin da nameri sebe si, pred vid detailnite obqsneniq na “tozi, koito ima pravo da glasuva.” Ne e li po-razumno da kajem, vseki bg grajdanin moje da glasuva, s izkliu4enie na …. (mnogo po-kratyk 6te e spisuka).

  Vtoro: kazva6, obrazovanie nad srednoto. Kolkoto i da mi se 6te da se suglasq, koeto shte storia no sled oshte 30-tina godini, v momenta imame mnogo hora v Bulgaria, koito sa samo s 8 klas – moqt dedo vlkiu4itelno, a pra-baba mi e samo s 4-to otdelenie. Ne mislq, che e razumno doktato te sa s nas takova ograni4enie da se vuvejda. Kakto kazah, sled 30 godini mi se struva tova da e razumen podhod i sum napulno syglasen s nego.

 13. към Искар | ноември 2, 2011, 18:38

  Предполагам, че под чужбина се разбира Турция.

  Но има и друг феномен! Оказа се, противно на социологическите прогнози, че повече от половината подкрепили Меглена Кунева, на балотажа са гласували за Калфин;))))))))

 14. Към ИСКАР: Съвсем вероятно е! Лошотията на комунистите мимикрира във времето, но безцеремонията и простащината на сегашното правителство е съвсем актуална и в натурален вид.
  Освен това имаме един политик срещу един строителен предприемач. И строителният предприемач, не стига че няма опит в политиката, ами се показва всячески зависим от простодушния си, некомпетентен, неук, самовлюбен по просташкиму председател.
  Вие какво си мислите, че хората, които живеят в Европа се събират вечер на ракия и салата и удрят с юмрук по масата, като казват “не, бекапе са добрите!” и “не, седесето са добрите!”, така ли?

 15. До края на пьрвото полугодие на 2012а като “изгьрми” бюджета особено в частта “капиталови разходи за инвестиции” ще има река от оправдания за “кишата,сушата,международното положение,световната конспирация и еврейската врьзка” и хилядите познати от близкото минало балалайствания

 16. Към ВЕЛИЗАР – Мисла си че хората на запад
  по-лесно могът да направат разликата между запада и истока към което ни води БСПто

 17. Vazmojno obyasnenie e, che ot vsichko 125 izbiratelni sekcii v chujbina nad 100 sa v Turciya, a primerno v Germaniya – samo 5. Poznavam okolo 20 dushi, koito na parvi tur sa glasuvali v Germaniya – vsichki za Kuneva! Ot tyah NITO EDIN ne e hodil da glasuva na vtori tur.

 18. Имам предложение:Ротация на правителствата в ЕС.Като начало българското в Гърция,немското в българия

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.