Старата п(л)есен , на нов глас с нов президент!

„Една държава трябва да уважава миналото си, каквото и да е било то, ако е европейска”!

Това каза избраният за президент на РъБъ ( с няколко процента разлика) Росен Плевнелиев пред Би Ти Ви в 8.34 ч., днес, 2 ноември 2011 г.

Дали европейска Германия ( не питам дори за съветска България) е съгласна?

Жалко!

56 мнения за “Старата п(л)есен , на нов глас с нов президент!”

 1. Така си и знаех! Както казват македонците – Вади ли се чисто от нечисто…

 2. Началото на края на надеждите за НОВО президентство.

 3. Май ще четеме още една книга “Президент на РъБъ”-втори том.

 4. Още преди изборите беше ясно че на балотаж отиват комсомолците.И тези медени-сладки че щял да “излезе от орбитата БьБь”,еманципации и прочие откровени глупости сега 5 години ще бьдат заместени от безкрайни балалйствания с оправдания.На крива ракета космоса и пречел

 5. Че какво му има на миналото? Я какъв левент е, досущ като Баткото на Росенчо! А и то самото едно такова росно, росно та чак русно от избилата по задните му бузки червенина. Виж само как е опаткало, има няма за някакви си 45 години, 3, 4 Българии. Не можем дори и да си мечтаем сега да постигнем оня ми ти чутовно-колективен, направо бригадирски, ентусиазъм, който така вещо организираха, за благото на човека, на който ние всички знаехме името, въодушевени от ръководната правда отговорни другари. Пък и няма ли да бъде черна неблагодарност да се оплакваш от него, след като то така хубаво си е свършило работата кръстосвайки не на случаен пътен възел а на идеологическата магистрала съдбата на комсомолския секретар с тази на един истински във всяко едно отношение член на Партията, готов да жертва дори и чиновническата си кариера в името на онази идея дето за мнозина и до днес продължава да осветява имотите им. Да не забравяме, прочее, и символиката съдържаща се в този ми нашенски преход, който си е повече от приемственост между някогашното и сегашното. Та как иначе да изтълкуваме обстоятелството, че Гоце (от Гоце Делчев) си отива, за да дойде неговият наместник (официално се води за заместник) от Гоце Делчев? Символика не, (и несиромашка правда) ами оттатък!

 6. Както се казва, трупът още е топъл, а наследниците започнаха подялбата на имуществото. Май наистина Кунева щеше да се окаже може би единствената алтернатива на “уважаемото минало”. Затова и не беше избрана. Борисов си го каза, гласувате за Плевненлиев, избирате мен. Аксиомата “надеждата умира последна”, получава българския си вариянт “надеждата умря първа”.

 7. И малките деца занят, че Плевнелиев е от комунистическа фамилия… баща му ОК на БКП в Благоевград, а той бивш комсолски секретар и първа дружка на местен червен феодал.. това разбира се са само “слухове” в нета.. но няма как с такава журналистикав България… сал туй ни остана…

  Не искам да кажа, че синовете трябва да носят греховете на бащите си ВИАНГИ, но всички знаем как се става милионер в България в псоледните 20+ години… и как в началото на прехода се правеше задрграничен “бизнес” или бизнес…

 8. “Кьсно е либе за китка”,честито президентче-комсомолче.Хаирлия да е, на следващите избори пак така гласуване: медени-сладки гарнирани с балалайка.
  Сьс сигурност се сбьдна мечтата на едногьнковите мозьци (виртуални и реални)+комсомолци и милиционери

 9. НЯМА МЯСТО ЗА “ИЗНЕНАДА”…
  СЛАВА БОГУ – НЕ ГЛАСУВАХ ЗА ТИЯ, ДВАМАТА, ИЗЛЕЗЛИ ОТ ОНОВА ОТВРАТИТЕЛНО ЕДНО И СЪЩО…

 10. Г-н Инджев,моето скромно мнение е,че не би трябвало да ни учудва това изказване на г-н Плевнелиев,тъй като поне аз не съм чул от него,някога,някъде да е критикувал отвъртителния режим в така наречената “НРБ”.Нямах друг избор и гласувах за него.Много Ви моля,ако виждате някаква светлина в тунела,покажете ми я,и аз пръв ще Ви последвам.Желая Ви мъдрост и сили.

 11. Че нали Росенчо е започнал бизнеса си в Германия с пари, дадени му от Причкапов. После е прибирал 4/5 от надниците на работниците си и така е натрупал първите си милиони. След това с помощта на Андрей Иванов е добавил към тях още доста чрез спекулативни заменки на имоти за сметка на Софийска община и.т.н. Ако е имал и най-малкото намерение да се еманципира от патрона си, то му бе избито набързо от комсомолската глава с една-две показателни фрази още в изборната нощ на първи тур и затвърдено на втория тур. Обясни му се кой го е създал и чия ръка трябва да целува, а Цвинокио се е погрижил това да бъде подплатено с компрометиращи доказателства. След което, от подопечния БТВ екран се набелязаха тезисите за бъдещото управление от тримата големи: Борисов-Първанов-Доган. Може би в бъдеще ще бъде дадена и малка четвъртостепенна роля на мадам Кунева за да се оформи по-добре псевдо-демократичната картинка в парламента, докато дойде моментът на президентския трон да се възкачи най-заслужилият, дългоочакваният от природонаселението и бащица на нацията – великият ББ!

 12. Иво, рано го захапа. Още не е поел поста. Нека първо видим делата му.

 13. От пресконференцията след президентските избори”

  Плевнелиев: “България може да подобрява начина, по който се прави бизнес, за да имаме една икономика, която се развива, категорични ангажименти за външна политика, базирана на националния интерес, за приоритети в енергетиката, които са по-различни от просто един голям шлем, а ако изобщо говорим за голям шлем, то той е шлемът на енергийната ефективност, на енергийната независимост, на либерализация на пазарите на ток и на енергия в България. ”

  На мен пък ми хареса, че си каза за глупостта “голям шлем” на Гоце и заявеното желание за енергийна независимост.

 14. Не се учудвам, като имам в предвид, че на последък са на мода политическите хермафродити.

 15. До Бай Ганя: за съжаление президентът на РъБъ е повече в сферата на приказките, а делата ги дялат други. Дано не са му сделани делата и на Росенчо.

 16. Extremecentrepoint:

  “Нагли, ехидни, високомерни въздухари без никакво покритие и както се вижда от резултатите, с минимална електорална подкрепа, но с големи лъжливи усти – ето това са само нареклите се “автентични” десни”.

  Kostov най-добре да каже какво е мислил, като е назначавал Корнелия Нинова, тогава на 25 години с 2 години трудов стаж, за генерален и изпълнителен директор в две от най-големите външнотърговски дружества в страната, като Техноимпекс.
  Иначе Ви пожелавам все така приятно да си бъбрите, кой бил комсомолец, а кой мутра по рождение, а каква манна небесна щяла да се изсипе над България, ако Меглена Кунева и т.н, и т.н.

 17. @ Bai Ganyo,

  4e go e zahvanal rano, zahvanal go e. No kakto kazva bashta mi: “Bii dupe, da ne mlati6 dupe6tnik!”

  Po-dobre ot rano, che dano se opravi.

  Shto do “novinata” – jalko, tyjno!

 18. Този момък е доста повърхностна личност – ръси красиви и “сговорни” лафове наляво, надясно,ако може- да се хареса на всички. В същото време изобщо не се замисля, няма усета за думите и техния смисъл. Какво значи да си уважаваме миналото, това е направо “нонсенс”. Ако ще уважавам нещо, то първо трябва да е конкретно нещо, а не така изобщо. После трябва да съм го оценила с положителен знак, защото не съм чула да се изпитва уважение към отрицателно явление. В миналото на всеки народ има доволно количество и от двата вида обстоятелства, така че не е възможно да се прокламира уважение на всяка цена и за всичко. Не е възможно. Това, което му убягва на момъка е необходимостта да се подхожда отговорно към нещата – било то миналото на държавата, било то бъдещото й управление. Доказателство за махленското ниво на президента е вчерашно интервю, в което заявява, че се е подготвил за поста, като тия дни е “изчел” К.Аденауер и “Маги” Тачър. Това “Маги” ме довърши…

 19. Подкрепям БАЙ ГАНьО.

  Не гласувах за Плевнелиев, но така извадено от контекста изречение не Ви прави чест г-н Инджев.

  И аз смятам, че най-вероятно е поредното комсомолче със заслуги, което е извадено от запрашените (или не толкова) чекмеджета при създалата се обстановка, но нека първо да видим, а след това да съдим.

 20. Нима някой НАИСТИНА е изненадан от това изказване на новоизбраният президент!? Хайде сега, интелигентни хора сме! Поне четящите тук сме.
  Прав сте, господин Инджев. Жалко е. Жалко, та чак страшно…

 21. Г- Плевнелиев говори страшно много и в бързо темпо. Неминуемо при тези скоропоговорки, ще допуска грешки. По-бързо възприемащите ще долавят грешките. Питаме се дали тези грешки не са грешки на подсъзнателното?
  Б. Илиев.

 22. Към Medius:
  Сложете го в контекста и става още по-зле- защото той обясни как изобщо нямало да се връща назад на въпрос дали ще връща ордени ( доста безумен въпрос, но с още по-неадекватен отговор, уви).
  А колкото до това какво ми прави чест- въпрос на чест е да казвам истината, а контекстът е проблем на говорещия без капка преценка за политическата абсурдност да твърдиш на практика, че германците трябва да си уважават Хитлер, руснаците Сталин, а ние – Живков. И то защо? Ами защото сме “европейци” и трябва да уважаваме “всяко” минало!
  Направо е ужас добавянето на контекст…

 23. До: МАРИЯ Е. | ноември 2, 2011, 16:14

  Уважаема Мария, и какво е толкова жалкото, че чак и страшно…

 24. Ролята на Плевнелиев е ни повече, ни по-малко да топли президентския стол за Бойко Борисов. Да видим по колко пъти на реч ще споменава с умиление и обожание името и държавническите действия на дебеловратия си гуру. Според мен поне по три пъти на минута.

 25. Не искам да съм му адвокат, но Вие по-добре от всички нас – четящите вашата страница може би знаете как една едничка дума може да промени целия смисъл.
  Думичката “уважава” може и да не е точна в това изречение, но не е ли истина, че трябва да зачитаме миналото си…каквото и да е било то. Миналото е винаги част от нас (уви – в България много важна част при голяма част от политическия ни “елит”).

  Германия би ли била такава каквато е днес без Хитлер? Не!
  Нацистите изграждат много от трасетата не железници и магистрали , които И ДНЕС са същите. Да не говорим за много от социалните и икономически проекти започнати по тяхно време, които са станали основа на множество днешни доста големи организации.

  И като сме тръгнали да споменаваме Германия – там далеч не всички ЩАЗИ деятели са заклеймени и отритнати, ами доста дори са сработени в новата, обща служба по сигурност.

  В тоя ред на мисли – не може всичко да е черно или бяло. Не може да не може да съм антикомунист (а аз съм върл), но пък в същото време да казвам, че примерно е имало неща от онова време, които да не са били зле.

  Та…ок, сенките на тоталитарното ни минало са доста дебели на места още, но не може винаги и всичко да пречупваме през тази призма.

  Още повече да се хващаме за отделни думи, чийто автор (въпреки, че е вече президент не е добър оратор) едва ли е отдал точно такъв смисъл.

  Поздрави.

 26. Въпросното изказване не ме очудва,имайки предвид родословното дърво/бащата-БКП/,миналото му като комсомолски секретар,съмнителният начин по който той е натрупал състоянието си,близките отношения Кри-Сталина.Сентенцията на това умотворение е ,че БКП-БСП симпатизантите трябва да са спокойни относно тяхното и на предците им минало,а така също,Големия североисточен брат,двоен освободител,да не се тревожи за интересите си тук!Иначе,бъдещият/все още-не настоящ/президент,върти локумите на Маниту предназначени за ушите и консумацията от т.н Запад!Приказките на Бай Ганю да почакаме та да видим какво ще излезе от запъртък намират контрааргумента в :Денят си прилича от сутринта и че нощта е бременна .За мене нямаНИКАКВО СЪМНЕНИЕ,че Плевнелиев ще е кукла на конци на Б.Борисов,каквито са и народните представители на ГЕРБ.Едва ли е необходимо да се четат аргументите на бившия посланик на САШ ,а днес-гражданин на тази държава,ПАРДЮ!

 27. …..социалните и икономически проекти на Хитлер. Бай, бабо, да не те стига.

 28. Този път имахте избор,приятели.Да бяхте(или,може би сте)гласували за Сърдитко и Дългоноско сега щеше да има основания за поне няколко статии(на ден).Между другото ще е добре Б.Танушев да разбере къде е гр.Гоце Делчев,и какви хора живеят там-отдавна вече има Гугъл.

 29. към STEFAN ILIEV–Extremecentrepoint:

  Костов е още-по добре да каже защо ги бият негрите в Америка, не да се скатава като “автентичен” демократ. И ние няма какво да си бъбрим тук кой бил мутра, кой комсомолец – трябва да се засрамим автентично, защото сме:

  „Нагли, ехидни, високомерни въздухари без никакво покритие и както се вижда от резултатите, с минимална електорална подкрепа, но с големи лъжливи усти, които не ги е срам, че в Америка бият негрите”

 30. До Стефан Илиев.
  Страшно е, че този човек още не е станал действащ президент- а вече подозрително започва да звучи като някои предишни.Простият въпрос ще отнемате ли ордени има прост отговор- да, доста странни хора носят български ордени! И доста достойни хора за забравени! Миналото не бива да се забравя. И е добре да имаме поне относително обективно отношение към него. Но никоя сила на свена не може да ме накара да ” уважавам” Живков, Луканов и още много прочие. Миналото е такова, каквото ни се е случило- толкоз. Но това достатъчен повод ли е чилийците да ” уважават” Пиночен, руснаците- Сталин?! Ето това е страшното- че този, който идва е като предишният. Обикновен комсомолски секретар. Даже и не много съвременно версия. Дано времето докаже НЕправотата ми. Дано греша. Дано, ама едва ли…

 31. Г-н Инджев, не виждам защо да не уважаваме миналото, стига само да си направим правилните изводи от него. Това минало включва миналото на нашите баби и дядовци, майки и бащи. Необходимо ли е да воюваме с тях, като с врагове, само защото не са имали възможност за информиран избор, или ако са имали не са били в състояние да пробият с глава Желязната завеса. Дори в Изкуството на войната е записано „Не презирай врага си – защо да се лишаваш от богатството си“. Колкото до Германия, на тази страна и е наложено денонощно да изпитва вина за миналото си.Тази изкуствена ситуация не може да не доведе до по-малко или повече несъзнаване реакции в един германец-скрит национализъм или шовинизъм, който рано или късно ще избие на повърхността.Не по начина по-който това стана след Първата световна война, но по-начин който няма да бъде много европейски.Нека да не се изживяваме като праведници защото, както е писано – „Прекаления светец и Богу не е драг“.

 32. Президентът на Сърбия Борис Тадич разкритикува руския посланик в Белград Александър Конузин заради негово изказване на опозиционен митинг, съобщи БНР.

  Скандалът беше предизвикан заради заявена от посланика подкрепа за сръбска опозиционна партия преди предстоящите избори през 2012 г. Руското външно министерство оневини своя посланик и заяви, че това е обичайна практика в работата на руските дипломати.

  Либералните партии в Сърбия поискаха от външното министерство на Сърбия отзоваването на Конузин и обявяването му за “персона нон грата”. Либералите смятат, че подобни изказвания представляват открита подкрепа на националистите за предстоящите избори.

  Лидерът на Лигата на социалдемократите от Войводина Ненад Чанак заяви, че трябва да се каже “не” на руския хегемонизъм, като посочи, че явно е забравено предишното “не” на политиката на Москва от края на 40-те години и последвалия конфликт между тогавашните югославски и съветски лидери Йосип Броз – Тито и Йосиф Сталин.

  Според Чанак, “ако руският посланик не бъде изгонен от Белград, може да се очаква по-нататъшно изнудване от страната на Русия на демократичното ръководство на Сърбия с търговията с енергоносители, а след това ще се появят руските танкове пред сръбския парламент.

 33. Пишещите в блога са интелигентни , разумни , мислещи , знаещи хора и най- важното – хора със собствена позиция .Но едно не мога да разбера – защо всички / или почти всички / пишат с толкова много граматични грешки . Не ме възприемайте като досаден ментор , но моля , уважаеми форумци – нека да уважаваме езика , културата си ,себе си , г-н Инджев и да прегледаме написаното преди да натиснем ,,изпращане ,,

 34. до Мария Енева:само една поправка Енева-чилийците определено уважават Пиночет особено след като на яловите напьни да бьде сьден в собствената си дьржава Испания и Великобритания веднага му предложиха политическо убежище(както впрочем испанците меко казано уважават Франциско Франко). Пиночет&Франко по никакьв начин не могат да бьдат сравнявани с Хитлер&Сталин – решавали са проблеми на собствените си дьржави(друга тема е как) не са изнасяли революции или подпалвали войни,не са искали “победа чрез Световна революция на пролетарската класа в целия свят”,нито пьк “хилядолетен Райх за сврьхчовеците т.е.арийците” и т.н.Кой каквото иска да говори нямахме кьсмета преди 22 год. да има бьлгарски Пиночет или Франко – просто много от темите по които обсьждаме тук защо НЕ са направени просто нямаше да сьществуват.
  Апропо:и мутри нямаше да има,още по-малко комсомолци,милиционери и техните пудели,а едногьнковите мозьчни организми щяха да си живуркат там кьдето им е мястото

 35. Спиридонов,

  хайде да се информираме преди да правим надменни многозначителни коментари.

  Знаете ли колко от днешните немски индустриални мастодонти, които имат думата не само на европейските, а и на световните пазари са стартирали орбиталното си пътуване по времето на нацистите?

  Далеч съм от мисълта да идеализирам тази извратена част от немската история, но кой е по-умен…
  Този, който рути трите ката на бащината каменна къща, за да строи наново негова – кирпичена и се преструва, че баща му не е съществувал или този, който изчиства изоснови къщата и я префасонира така, че хем да не напомня на баща му хем да използва добрия строеж.

  Примерът е впрочем подходящ и за обичните ни комунисти, които обърнаха една държава с главата надолу само защото те са мислели, че в момента само и единствено те са прави.

 36. До края на пьрвото полугодие на 2012а като “изгьрми” бюджета особено в частта “капиталови разходи за инвестиции” ще има река от оправдания за “кишата,сушата,международното положение,световната конспирация и еврейската врьзка” и хилядите познати от близкото минало балалайствания.
  Тогава хората с най-ниски доходи + герберастите фундаменталисти които по талибански обичай мислят с единствената си мозьчна гьнка (и тя сечена с брадва) ще потвьрдят старат немска поговорка:
  “Който не разбира,трябва да усети”
  Немскоговорящите вьв форума (воглаве с автора на блога:г-н Иво Инджев) сигурно я знаят и в оригинал (не че има значение на какьв език се знае когато “усещаш”)

 37. Г-н Инджев, ако Ви извадя от контекста на Вашите талантливи битки с паметници, символи и ужажение на миналото бихте се квалифицирал за диагнозата obsessive-compulsive disorder. Бихте попаднали в компанията на Howard Hughes, Sir Sven и Човека от Ла Манча among others. Колко по-добре е да си коригирате изблика на прибързано откровение, както бе в случая със Светльо Витков, отколкото да се запъвате в кюшета като Миглена Кунева или цитатничене на President Elect Плевнелиев. Разровете се в миналото им и ги съдете по делата, а не по думите. Имате талант и Ви чета с удволствие. Please, stay saint.

 38. „Една държава трябва да уважава миналото си, каквото и да е било то, ако е европейска”!
  Не знам контекста на разговора, тъй като не съм гледал предаването, но при всички случаи могат да се направят две основни обобщения:
  Глупав и бърз е този, който го казва! Жалко, мислех Плевнелиев за експерт но сега взех да се съмнявам, тъй като един експерт може дфа бъде умен и бърз, умен и бавен, дори глупав и бавен, но никога никога не може да бъде глупав и бърз! При това положение и като политик пак ще си остане глупав и бърз. Жалко, защото неопитността се лекува с опит, но глупостта е нелечима! И каквото и да е искал да каже, и по каквито и причини да е искал да го каже това “…ако е европейска” е ужасно не на място! Излишно е, най-малкото защото излиза, е една страна ако не е европейска спокойно може и да не уважава миналото си! Друго би било звученето ако съждението гласеше “Една страна трябва да ПРИЗНАВА миналото си, каквото и да е било то! До тук, ако е европейска е глупаво и дори обидно за страните, които нямат “честта” да са европейски, за което не носят никаква вина.
  2. Прозира опит за угодничене, не е ясно точно (но все едно) към кого! Най-малкото е несполучлив опит за реверанс към самия НЕГО, Божествения “НАЧАЛНИК”, към подкрепилите го леви избиратели или не дай БОЖЕ към “могъщите властелини” зад оградата срещу парк хотела “Москва”!
  Печално е, че отново избирайки “най-доброто”, което имаме на разположение разбираме с огорчение, че и то си остава кофти избор! Е, тогава за каква свобода и свободно право на избор може да се говори в нашата, с извинение “европейска” старна! Пък и шом не сме толкова европейска страна тогава може и да не “уважаваме” толкова миналото си и с това няма да изпаднем в противоречие със съжденията на новия си президент!

 39. Към GB:

  Контекстът на тази злополучна “сентенция” беше безумният въпрос на водещите , дали новият президент би отнемал ордени, дадени от предишния (колко други неща, съотнесени към първановищината можеха да му зададат, но не…). На което Плевнелиев отвърна, че няма да гледа в миналото и след кратка пауза съобщи, че трябвало да си уважаваме миналото, каквото и да е било, ако сме европейска държава…

 40. Право казвате DANI, има Гугъл, остава само да се научите да го ползвате. Тогава може би ще Ви осени прозрението, че съществува т.н. игра на думи и ще успеете, надявам се, да направите необходимата разлика между агентурната кличка Гоце обсебила претенциозно достойнствата на националния ни идеолог и водач Гоце Делчев и градът на името на същия този герой, от който се е пръкнал наследникът на въпросния агент с псевдонима.
  Случайност е подобно съвпадение в имената, биха казали мнозина, но без да навлизам в подробности за оставените ни от Маркс или Хегел (по избор) определения за нея, ще напомня само, че тя се забелязва именно защото съзнанието ни е открило и конфронтирало вече някакви вътрешни закономерности присъщи на ставащото пред очите ни.
  —————
  Безспорно е, че миналото не трябва да се забравя, но има минало и минало и въпрос на индивидуална преценка е, кое точно искаме да уважаваме. Работата е там, че от устата на един избран за президент, оценката за него винаги звучи обощаващо (и задължаващо!) и само контекстът би могъл да нюансира изказването. За съжаление той обаче доста откровено ни подсказва, че става дума именно за онова, от което менторът на изкласилото вече комсомолско секретарче (вярната отмяна на партията, нали така беше?) така открито се възхищава(ше).

 41. Г-н Инджев, благодаря Ви за този заключителен коментар, и се надявам, че темата е вече затворена.

  Posted by Иво Инджев | ноември 3, 2011, 9:41:
  “Контекстът на тази злополучна „сентенция“ беше безумният въпрос на водещите , дали новият президент би отнемал ордени, дадени от предишния (колко други неща, съотнесени към първановищината можеха да му зададат, но не…). На което Плевнелиев отвърна, че няма да гледа в миналото и след кратка пауза съобщи, че трябвало да си уважаваме миналото, каквото и да е било, ако сме европейска държава…”

 42. Дяволски си прав syneidesys,трябва да се заклейми Москва,задето бомбардира Белград и да се даде орден на бил клинтън за неистовия му отпор против бомбардировките.

 43. Плевнелиев е зле с езика, със смисления изказ. Би могло да го обясним с образованието му, ако сме добронамерени. Призивът “да уважаваме миналото си” е безсмислица. Най-вероятно не прави разлика между “уважава” и “помни”

 44. I az namiram mnogo neumesten izraza da si uvajavame minaloto kato evropeici.

  Smisalat mu razbiram kato da se primirim bezropotno s tova, che sred nas ima bekapeta i deseta.

  Az niamam problem s tova, che gi ima, a s tiahnata nedosegaemost ot zakona, kakto i s uporitostta, s koiato ni tikat otnovo pod ruska vlast.

  Ako gi niamashe tezi neshta, shtiah otdavna da sam im prostil vsichko, dori bezslednoto izchezvane na diado mi navremeto.

  No na edin Plevneliev, koito e jivial v Germania, nikak ne pravi chest da ni dava takiva bezsmisleni saveti, probutvaiki gi pri tova kato priznak za goliama “evropeishtina”.

  V Germania na vseki 200 metra neshto ti napomnia za tejkata istoricheska vina na germancite.

  A ot germanski sastudenti v Münster (rodeni nad 30 godini sled padaneto na Hitler) sam chuval nevednaj, che gi e sram da kajat v chujbina, che sa germanci.

  Ne sam glasuval za Plevneliev, no iskreno mu pojelavam da bade dobar prezident (za razlika ot predshestvenika si), t.e. da se griji za dobria image na Balgaria v chujbina, no neka ni ostavi da se gordeem ili sramuvame ot kakvoto nie namerim za dobre.
  Izviniavam se za latinicata.

 45. Мисля, че е напълно безпредметно да се гадае “какво е искал да каже” Росенчо, защото днес-03.11., той вече “ни го каза” – визирам днешната му декларация за “приемствеността” в бъдещата му работа в Президентството и официално заявеното му намерение да осъществи “постоянно работещ формат” за консултации с бившият/те/ президент/и/! Така, че “Гласувал Илия, погледнал се пак с тия”! Жалко, наистина!

 46. Kъм BISSER STOYANOV,който казва:

  “Г-н Инджев, ако Ви извадя от контекста на Вашите талантливи битки с паметници, символи и ужажение на миналото бихте се квалифицирал за диагнозата obsessive-compulsive disorder. Бихте попаднали в компанията на Howard Hughes, Sir Sven и Човека от Ла Манча among others. Колко по-добре е да си коригирате изблика на прибързано откровение, както бе в случая със Светльо Витков, отколкото да се запъвате в кюшета като Миглена Кунева или цитатничене на President Elect Плевнелиев. Разровете се в миналото им и ги съдете по делата, а не по думите. Please, stay saint.”

  (?!?)-

  А вие, господин BISSER STOYANOV please, stay sane.
  /if possible/

 47. към Böser Onkel | ноември 3, 2011, 15:23

  Ако студентите се срамуват да кажат в чужбина, че са германци, то в икономиката е друго – “Made in Germany” е 80% от рекламата на стоката. Няма значение на кой пазар се продава.

 48. Към Б.Танушев Искренно съжалявам,ако съм Ви засегнал по някакъв начин,но каламбурът Ви беше наистина несполучлив.Познавам гр.Гоце Делчев и много хора от там и зная,че никой от тях не се е просто “пръкнал”(както впрочем и ние с Вас).Ето за такова уважение става въпрос,защото уважението е отношение,а не произволно(или избирателно)чувство.

 49. Смятам че е редно да изчакаме поне година от мандата на новия президент.Нека не бъдем прекалено черногледи. По-притеснително е днешното изказване за сформиране на “президентски съвет” , но аз се надявам това да не се случи, защото не виждам с какво може да се обогати Плевнелиев от срещите си с Първанов особено след евентуалното връщане на последния в БСП.

 50. Към Дани:
  Каламбур нямаше, имаше игра на думи – успешна или не, зависи от нагласата на този, който я оценява – но както и да е. Не съм съгласен обаче да се приписва реакцията ми отговор на Вашия коментар – “пръкнал се” – като аргумент срещу първоначалната ми теза. Но пък и не виждам нищо особено негативно в този израз, след като и за себе си приемам, че съм се пръкнал от София. Виж, за уважението като отношение, спор няма, така си е, но от това не следва, че не мога или не трябва да проявя “избирателно”, както Вие го определяте, чувството си, което в дадения случай смятам, че най-точно изразява (оцветява) личната ми позиция.
  п.с. Не се притеснявайте, опитът за коректен диалог никога не засяга. Това, което огорчава, е не несъгласието с доводите на чуждото мнение, а неговото априорно отхвърляне, което води до невъзможността му да пробие като позиция.

 51. Здравейте!
  Не ви разбрах, защо да е жалко и за какво?
  И Кенет Кларк твърди, че липсата на самочувстие и цинизма могат да унищожат една цивилизация, не само бомбите.
  С поздрав, Сара

 52. Към Сара:

  Ако наистина не можете да разберете кое е жалкото в това новият ни президент да иска на практика да си уважаваме Т.Живков , а германците – Хитлер, наистина е жалко ( за Вас).
  Неразбираемо е всъщност какво общо с горното имат Кларк, бомбите и цинизма. Усложняването на простото не е извинение за опростяването на непростимото.

 53. Г-н Танушев,от това,което сте писали до сега във форума ми е пределно ясно,че сте качествен човек-иначе не бих влязал в диалог с Вас.Уважавам позицията Ви,за това не приемайте следното като заяждане-каламбурът е игра на думи,словосъчетание,при което,на базата на алюзии и думи със звуково сходство,но различно значение(омоними)се постига комичен ефект(справка Гугъл)

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.