СТЕНАТА ПАДНА – ПАМЕТНИКЪТ СИ СТОИ

След няколко дни ще бъде 9 ноември – празникът на свободата, който цяла Европа празнува. Ние, гражданската инициатива за демонтиране на паметника на съветската армия в София, ви каним за втори път да празнуваме заедно под мотото „Стената падна – паметникът си стои“.
Специалната изненада е, че ще покажем кадри от филма на Атанас Киряков „Горяни“. Ще направим импровизирана изложба с ваши плакати, кой какъвто донесе. Разчитаме на в…ашето творчество и фантазия, за да можем да усвоим пространството по начин, който ни харесва и изразява отношението ни към голямата ЛЪЖА, увековечена чрез ПСА.
За нас ще свирят тромбонистът Велислав „Вили” Стоянов и Подуене Блус бенд.
Носете си бенгалски огньове и други красиви светлинни и безопасни ефекти, с които да направим светлина.
Подготвяме програмата на събитието и за всяка новост и промяна, ще ви информираме тук.
И накрая, но не на последно място
На 9 ноември от 19 ч. ТАМ ЩЕ СЕ ТАНЦУВА. ТАМ ЩЕ ИМА КУПОН! ДА БЪДЕ!

50 мнения за “СТЕНАТА ПАДНА – ПАМЕТНИКЪТ СИ СТОИ”

 1. А пък след още един ден ще бъде 10-ти ноември! Дата на още по-голяма лъжа и подмяна! Сигурно ще се приказват пак същите приказки, а положението е все по-лошо!

 2. Докато се споменава често как в другите страни се пазят паметниците на съветската армия, почти никой не споменава за подобният случай с паметникът в центъра на Талин мразен от много естонци. През 2007 година естонското правителство решава да премести паметникът за загиналите войници на по-подходящо място в близките гробища. Историята казва, че през 1940 г., когато съгласно споразумението между Сталин и Хитлер съветската армия окупира Естония стотици хиляди естонци са били изселени в Сибир. В техните къщи се настаняват други стотици хиляди руснаци, главно “верни” хора с заслуги към ГПУ и НКВД. Когато отново съветската армия се връща обратно през 1944 г. отново втора вълна от естонци е избита или изселена. Руското присъствие в Естония се увеличава до един милион. Това голямо руско население се уплашва, че остава незащитено и организира големи протести като кани руските танкове на помощ. Хакери блокират компютрите на правителството и банките и конфликта се разрешава. Ако направим подобен паралел с България, логически турското малцинство има същото право да иска паметник на загиналите турци в България,на мястото на сегашния фалшив паметник в центъра на София, защото не се знае някой българин да е убил даже един съветски войник и няма един милион руснаци в България да протестират.

 3. Когато говорим за заслугите на Съветската Армия в войната срещу Германия, защо мълчим за стоте хиляди български момчета от армията на генерал Стойчев, които преследваха осем месеца германците в Югославия и Унгария. Къде са паметниците на загиналите в тези битки. Защо няма в Югославия и Унгария паметници на войниците, които ги освободиха от германската окупация.

 4. PS Този коментар беше за статията “Старата п(л)есен…..където вече го прехвърлих. Моля, за извинение и благодаря.

 5. Очаквам единствената нарушила статуквото … Кунева да бъде там.

 6. Комунизмът е в главите ни. 45 години пропаганда. 22 години явна, косвена или скрита реклама на социализъмъ и резултатът се нарича ГЕРБ. Огнян Минчев мисли, че герб са нещо повече от рекламен продукт, но този път греши. Българите гласували за герб, гласуваха за фалшивото спокойствие на социализъма, в който за всичко мислеха ЦК и Т.Живков, а сега Б.Б. и ГЕРБ. Докато не се разбие медийния монопол на БКП>БСП>ГЕРБ, паметникът ще стои.

 7. Участието на българите в последната фаза на Втората световна война ,не е на вниманието на българските историци, по разбираеми причини.Броя на участниците,жертвите и техните гробове,останалите живи ветерани,реквизицията ,която руснаците извършват на територията на окупирана България.Ще с есети ли някой да иска информация на каква сума възлизат реквизираните-автомобили,камиони,автобуси,мотоциклети,животни,хранителни продукти и т.н.,става дума за милиони.Българските санитарни части,които вкл.медицински специалисти и консумативи,също са предоставени от джоба на българина.Явно тези и други факти ,не са проучвани,за да не затъмняваме славата на Великата съветска армия.Сега ,вече 22 г.,кой пречи да бъдат публикувани и преведени,за да може световната историческа общност да се запознае с тях и да престанат да ни поставят в графата ,други страни.,взели участие във войната..Англо -американските бомбардировки,разрушенията,човешките жертви,финансовите загуби ,не интересуват явно хората,както и професионалните историци,с малки изключения.Искам да вярвам,че книгата на Иво Инджев”Течна дружба”ще бъде ключ за една затворена врата от българската история.
  Как е възможно да се хаби толкова обществена енергия за този казус?Паметника трябва да бъде демонтиран и ако българските историци си бяха свършили работата,този паметник,щеше да е минало.

 8. Благодаря Ви, г-н Инджев!

  Към втория коментар на Пендо Глупака:

  Паметници, посветени на нашите войници няма, защото не остана място в България от издигането и откриването година след година на паметници от серията на МОЧА. (В това отношение Варна май че държи палмата на първенството).

 9. Е, в крайна сметка аз ще бъда там и нямам желание да я срещна, но всъщност това не е възможно.

 10. Към Александър:

  …а най-гадното е, че при всичко това ( описано от Вас), СССР отказва да защити България на Парижката мирна конференция като солидарно воювала и дала десетки хиляди жертви във финалната фаза на войната, поради което нашата страна остава със статут на победена с всички произтичащи от това репарации, унижения и лишения.
  За САЩ и Великобритания е разбираемо да не са лобирали за статута на България сред победителите- София е сглупила да им обяви война.Но със СССР България не само не влиза във война, но дори запазва дипломатически отношения до последния миг на 5 септември 1944 г., когато СССР обявава война на България и я окупира ( за изненада на западните съюзници, които са очаквали специалното миролюбиво отношение към съветска Русия да бъде възнаградено от Сталин с транзитно преминаване на войските му към Югославия, а не с окупация за цели 3 години).

 11. Коментарът на “Пендо глупака” за паметника в Талин е много точен. Мога да добавя още малко факти и размисли по темата. От три години живея във Финландия, а приятелката ми е от Естония. И от двете страни можем да се поучим за много неща.

  В Естония, а и в другите две балтийски страни Литва и Латвия, годините на съветска власт от Втората световна война до разпадането на СССР официално се наричат “окупация”. Едва ли има някой етнически естонец, латвиец или литовец, който да отрича тази формулировка. Депортациите в Сибир и в концлагерите са засегнали практически всяко семейство. Тук възниква следният въпрос: а нима у нас не стават същите безобразия под същото висше ръководство? Защо толкова много българи отричат или пренебрегват историята? Да, никой не бил депортиран в Сибир, но и това не е било нужно – имали сме си наш ГУЛАГ, създаден по съветски образ и подобие. Не е ли това всъщност по-лошо – вместо ясно изразен външен враг, който завладява и безчинства, ние сме си имали (а и още имаме) една стройна армия от слуги, с чиято помощ картинката се замазва. В Талин действително имаше големи безредици, предизвикани от местните (новонаселени) руснаци. В България даже си нямаме нужда от такова малцинство – има кой да им бди над материализацията на лъжата.

  Наскоро посетих един музей край Хелзинки и видях интересна снимка, която показваше фасадата на общежитие за спортисти, използвано за олимпиадата през 1952 г. В текста към снимката пишеше, че в сградата са били настанени атлети от соц-страни и затова е украсена с портрети на вождовете им. Това бяха три големи платна – отгоре и по средата (разбира се) беше Сталин, а под него… Георги Димитров и Вълко Червенков. Съмнявам се по онова време да е бил такъв етикетът навсякъде. Финландия след войната попада в много особено положение, което налага баланс между запазване на демокрацията и максимална близост с големия и опасен източен съсед. Загубата на Карелия е тежък удар, но въпреки всички трудности и неудобства, страната ни най-малко не се превръща в руско владение. От историята ясно се вижда защо е така. През 1917 г. във Финландия избухва гражданска война, точно като руската – бели срещу червени. За разлика от Русия (и за щастие) добрите печелят. Обществото остава силно разделено през следващите 20 години, но когато СССР нахлува във Финландия през 1939 г., всички финландци се обединяват и дават мощен отпор на червената армия. Може да се каже, че с това нахлуване Сталин е осъществил най-ефективната декомунизация. И досега финландският дух се крепи на поуките от войната – те казват “пострадахме много, но се обединихме, бихме се здраво и не ни смачкаха”.

  Искам само да добавя, че и Финландия, и Естония са нови и млади държави, създадени през 20-ти век. Никога преди тези народи не са имали собствена държавност. Дали пък това не им помага?…

 12. Г-н Инджев,мисля,че за Вас ще представлява интерес книгата No Simple Victory на Norman Davies.Това е една изключителна книга,но аз много се ядосах,защото за България са написани две изречения.Вашата книга прочетох с интерес и много бих искал да я видя на английски.Успех!

 13. Комунягите извратиха всички закони, дори и физичните! Иначе би сработил ефектът на доминото – да падат стена по стена – до една!

 14. Към Александър:

  И аз бих искал да видя “Течна дружба” на английски, но самият превод е непосилна за мен финансова бариера…Иначе книгата се появи на екрана на Си Ен Ен, което (поне) морално е скъпоценна награда.

 15. До автора на блога:
  1.Относно превода на английски език очаквам да се свьржете с мен на моя e-mail.
  2.Предложение:Поименна покана за сьбитието до Меглена Кунева-Прьмова и Светльо Витков

 16. Покритата история. На първи септември 1944 г. правителството на Муравиев замести правителството на Багрянов, през което време германските войски бяха напуснали България. На трети септеври 1944 г. българските войски плениха и обезоръжиха останалите съвсем малочислени германски военни. На шести ноември руските танкове започнаха военни действия, но нямаше въоръжени германци в България, нямаше и българска съпротива. През нощта на девети Дамян Велчев, Кимон Георгиев и войниците от първи полк завзеха и арестуваха регентите, правителството и народните представители според планът на руските съветници. Новият военен министър назначи Генерал Стойчев да води сто хилядна българска армия в войната срещу Германия подчинена на руското командване. Българите се биха осем месеца и хиляди момчета загинаха, но ги определиха за победени в единствената война, която бяха водили в подкрепа на съюзниците против Германия. Една огромна неправда, за която се мълчи напълно. Ние българи ли сме, или поданици на руска губерния?

 17. Възможно ли е това мероприятие да бъде записано и качено в интернет.Не всички имаме възможност да бъдем там.

 18. Идеята «Течна дружба» да се разпространява не само на български, за да може историческата истина по-успешно да си пробива път, е чудесна. Видях вече, че има желаещ да се заеме с английския й превод, няма да е лошо това да стане и на френски, за проветряването на някои унаследени там идеи – за мое неособено удоволствие, французите са все още тези, които свирят първа цигулка (и задават тона) в европейския концерт. По принцип преводът се прави към майчиния език, за да бъде достатъчно богат словесно, но при липса на «автохтонно» френски преводач, готов съм аз да се заема с тази задача. Наистина не съм професионалист в тази сфера, но от години превеждам всякакви писания и към двата езика и макар и по-бавно съм готов да преведа на френски, с цялото си старание и отдаденост, и Вашата книга, ако Вие сте съгласен с това мое предложение.

 19. Пендо,виждам че си исторически грамотен,аз те моля за по-подробно разяснение,в смисъл-Ние били ли сме в съюз с Германия във ВСВ?СССР-във война ли е бил с България?Ние победени ли сме,ако да като окупирани имали ли сме права,или е трябвало да служим на СССр?Ако сме загубили война,или сме капитулирали какъв е бил нашият статтут тогава,защо САЩ,Британия Франция ,Германия не са направили нищо за НАС,или са се надявали на-“за изненада на западните съюзници, които са очаквали специалното миролюбиво отношение към съветска Русия да бъде възнаградено от Сталин с транзитно преминаване на войските му към Югославия, а не с окупация за цели 3 години).”И те Сащ и ГБ като мнооооо миролюбиви ни бомбиха,,и за тхак ю-паметник на загиналите пилоти ????Нека този “паметник”бъде демонтиран също.И той е толкова срамен,а за нация която заменя един “брат” с “друг”…нищо добро не я чака….

 20. Към IiIi:

  Пендо да си отговаря ако иска и каквото иска), но да си задаваме тук въпроси на базата на елементарното непознаване на историята, е нещо, което не обогатява разговора, меко казано.
  Не само България не е била във война със СССР, не само е единственият германски съюзник ( сателит), който не е изпратил един войник на Източния фронт, ами е единственият такъв, запазил дипломатическите си отношения с Москва до последния миг на вероломната съветска окупция- СССР обявява война да България, с която през цялата война поддържа посолство в София, но решава да окупира страната ни без никаква необходимост от това и пълно въздържание от съпротива.

 21. Стените трябва да падат, а паметниците да стоят. Само така ще има свобода, демокрация и ПАМЕТ!

 22. Аз не пиша историята. Смятам се за глупак, защото пиша за това което всички знаят по-вече или по-малко, но са умни да мълчат. Всичко което казвам го има в вестниците от това време. Проблемът е, че за много от тези вестници в библиотеките и домовете на хората беше заповядано да бъдат унищожени. Може да се каже, че все пак могат някъде да се намерят и има хора които помнят. Има също хора които работят по тези скрити моменти, но не им се чува гласът.
  През войната в “съюз” с Германия бяха всички страни в Европа по свой избор или по принуда, и пращаха войски срещу Русия. Това бяха Румъния, Унгария, Словения, Хърватско, Испания, Финландия, Италия, даже Франция имаха войници в Русия. По това време България беше като окупирана от германците и съпротивата беше почти невъзможна. И Иво е напълно прав, че въпреки всичко само България успя да се противопостави и да не прати нито един войник. Слуховете са, че Хитлер бе ликвидирал царя заради съпротивата му. Под голям натиск от Хитлер, когато обяви война на САЩ, нашето народно събрание обяви, че заедно с другите страни се присъединява към Германия само формално, без да участва в войната с военни сили. Никой не очакваше да види американски войници където и да е. Американските и английски бомбардировки над София, може би бяха направени, за да заблудят Хитлер да очаква военни действия на Балканите. Може би бяха за да подготвят страна за съветите. Историците ще си кажат мнението. Още през май 1944 г. правителството на Иван Багрянов започна опити да излезе от войната, която България не бе водил. Багрянов бе от кръгът на царя и продължи усилията му да отдели България от Германия в сложната обстановка. Той веднага изпрати делегация с бившия министър Стойчо Мушанов в Истанбул и Каиро да преговарят. Прекъсна преследването на партизаните. Включи в кабинета си проф. д-р Александър Станишев, който бе преди това пълномощен министър в Москва и имаше връзките си с съветските ръководители. Но в България след 6 септември 1944 г. съветските войски установиха диктатурата на пролетариата. Никой не отричаше, че това бе диктаторски режим. Сталин наред с Хитлер и Мусолини бяха известни като най-големите диктатори от това време. А Иван Багрянов и Александър Станишев получиха на първи февруари 1945 г. поредната порция олово в главите си и бяха заровени на неизвестно място заради голямото им престъпление да се опитат да спасят България от войната.

  След като се установи диктатурата на пролетариата бе извършено огромно присвояване на имоти, пари, имущество и унищожени хиляди хора. От страх за преследване, бяха издигнати статуите на съветските войници за да напомнят, че съветските танкове могат отново да се върнат. Но днес тези паметници загубиха ролята си на плашила и ако се пазят това е само от раболепие. В това отношение изглежда се прекалява. Докато в Москва се отваря музей излагащ техния ГУЛАГ, в София се разиграва поредната сталинистка агитка с Музея на изкуството на социализма. Тук се пренебрегва основния факт, че въведеният социализъм в България нямаше общо с европейският социализъм. Това бе един нов хибрид на руското крепостничество и европейската философска мисъл. А изкуството се изпълняваше под строгия контрол на Агитация и Пропаганда и ДС и можеше да вирее доколкото се изпълняваха възложените пропагандни задачи.

 23. Бачо Кольо, какво символизира ПСА в София? Според теб, лично?

 24. Бачо Кольо, как една лъжа (а този паметник е паметник на лъжата) може да ни даде свобода?
  “… ще познаете истината, и ИСТИНАТА ще ви направи свободни.” Евангелие на Йоан 8:32

  Демонтирането на паметника означава възтържествуването на истината: никакво освобождение не е имало.

  Махаме паметника и на негово място слагаме по камък от всички лагери на българския ГУЛАГ. В памет на всички загинали за свободата.

  И още нещо за тези, които “плачат” за загиналите. Нали уж за тяхната памет са се загрижили и в руското посолство и всички му сателитни организации.

  1. Тук загинали в боеве НЯМА.
  2. Човешкият живот в болшевишка Русия (а и след това) не е струвал и пукната пара. Жертвите във войната са могли да бъдат в пъти по-малко, ако животът на войника е струвал нещо. Хиляди все още лежат непогребани, за 65 години държавата не го е сторила, тази работа сега се върши от доброволци.
  А какво да кажем за отношението на държавата към ветераните? Те им трябват само за парада на 9 май, иначе кучета ги яли. http://www.novayagazeta.ru/society/49200.html
  Пълна безчовечност – за хората да се погрижат не могат, за паметниците – реват.

 25. Имах големи очаквания от Института за близкото минало.Очаквах да работи за събиране на база данни -спомени на очевидци,документи и т.н.,които да послужат на изследователите да стигнат до историческата истина.Много факти са неизвестни и потулени
  .В България имаше и англофили,излезе книгата на Николай Котев”Британското разузнаване в България”.Той работи с документи.Англо и американофилите бяха популярни сред софиянци,като”Приятелите на Джони”.Този факт не е проучван,защото борбата срещу нацизма е приватизирана от комунистите.Има много имена в тази книга,които заслужават специално внимание.Едуард Соколовски,баща на известния архитект Михаил Соколовски е обесн през 1942г.като английски шпионин.М.Соколовски умря без никой да се срещне с него,за да даде повече информация,възможно е също да се пазят протоколите от процеса
  .Аз съм разговарял с хора,чиито коли са били реквизирани от руснаците,те пазеха докумети за собственост,защото очакваха,че могат да получат обезщетение.Автомобилният парк на България е бил съпоставм с този на другите европейски държави.Икономическия просперитет 1939 , възможност на българите да купуват коли,мотоциклети и т.н.Къде изчезват хилядите коли?Те са реквизирани от руснаците и собствениците им никога повече не ги виждат.Няма статистика за този факт.
  Г-н Инджев,трябва да знае,че много хора искат да се пренапише българската история,защото има много фалшификации и премълчавания.Честта да бъде сред първите се падна на него.

 26. Оооо, Балтимор, на много нeща. Та този паметник е изтъкан от символи. На първо време се сещам за:
  1. Безспорно е символ на спасението на Европа от фашизма.
  2. Символ е на убедеността на управниците и народа ни по това време, че заслугата за това принадлежи /почти/ единствено на Съветския Съюз и неговата армия.
  3. Символ е на това как с готовност сме приели наложената ни роля на по-малък брат – Виж ръстовите съотношения на фигурите на пиедестала. /Ако си правиш някакви аналогии със сегашното ни поведение, вината-заслугата за това не е моя!!!/
  4. Символ е на убедеността, че победата на Съветския съюз над Германия автоматично и окончателно ще доведе до пълна победа на социализма по света / Нещо да ти напомня, за внушенията на днешните ни управници!?!/
  5. Символ на това как творците ни /включително най-талантливите измежду тях/ са прокарвали художествените си внушения: Огромни пространства, внушително-смазващи размери на пиедестала и фигурите , цели сюжети, ако щеш приказки от бронз в ниските скулптурни групи.
  Заб. даже без да искат са оставили сюжетите си открити за развитие и тълкуване от идните поколения – справка гениалната арт-провокация с Батман и сие.
  За тези символи се сещам в момента, колега. Ако се завъртя около паметника /не съм го правил с години/ предполагам и за други ще се сетя.
  Така или иначе това паметник с много памет в себе си. Чини ми се че намерението на демонтажниците-стахановци е мотивирано от желанието им за забрава – самите те искат да забравят неща, които ги тормозят, обществото ни да изпадне в дружна амнезия и идните поколения също. А в суматохата те с бели ризи, да седнат пред белия лист и да ни сътворят ново минало. По свой образ и подобие.
  Ако искаш да демонтираш паметта /си/ – опитай. Твоя воля. Аз избирам да помня. Със или без Паметник.

 27. “След като се установи диктатура на пролетариата беше извършено огромно присвояване на имоти”,пише Пендо.Какво става с жилищният фонд в централните квартали на София,след 1944г.?Всяка красива къща или кооперация,крие разбити човешки съдби.Собствениците им са обявени за врагове на народа-убивани,безследно изчезнали,изселвани.Единствената цел е да се вземе имота.Примерите са стотици.Втези къщи и апартаменти се настаняват новите управляващи,често те използват вещите на старите собственици,които са били принудени да напуснат жилищата си,вземайки само най необходимото.
  Защо беше унищожен българския политически ,финансов ,духовен елит?Веднага се сещам за съдбата на Осуалд Мосли и неговата съпруга Диан.Защо англичаните не бяха толкова сурови?

 28. Към Бачо Кольо:

  Дано да е от незнание, но в т. 3 от вашия коментар проявявате кощунствено пренебрежение към паметта на загиналите десетки хиляди българи (и няколко пъти по толкова репресирани), премазани безмилостно, за да могат останалите накрая да се предадат. Четете Георги Марков. Той описва как е постигнат преломът и последвалата апатия към съдбата на болшевизираната България (продължила . по странна ирония на историята- чак до времето на съветската перестройка, която поражда първите масови настроения в обратна посока – факт, който е такъв, независимо дали ни харесва).
  Не случайно в книгата си “Течна дружба” съм отделил толкова място на скривания от огромната част от българите факт, че в България е имало най-упоритата във времето въоръжена съпротива срещу комунизма: борбата на горяните продължава почти до средата на 50-те години.

 29. Г-н Инджев,чувствам се неудобно да засягам деликатната тема за пари,но мисля ,за едно решение.Книгата”Течна дружба”,в превод на английски може да бъде финансирана отИнститута за изследване на близкото минало.Искането може да бъде внесено от 100 личности,мисля,че те са много повече,много хора биха поставили подписа си под такова искане.Има крещяща нужда от историческа литература на чужди езици,имам предвид най новата ни история.Това ще бъде и тест за дейността на института.

 30. Към Александър:

  Благодаря Ви за съпричастността- не познавам този механизъм, но ако е възможно да бъде използван ( без това да е някаква форма на просия от хората) бих опитал за френски или немски език, тъй като на хоризонта се задава вече едно решение за английския превод.
  Благодаря за предложението!

 31. Към Бачо Колю т. 2
  “Заслугата за победата над Хитлер се дължи единствено на Съветският съюз” Тази точка е пълна с много неказани неща.

  Хората го помнят, но никъде не се пише, че който бе видял камионите на съветската армия, знае че бяха американски. Който бе видял храната им, знае че се състоеше от американски консерви. Имаше руски камиони на които калниците им бяха от сгъната и заварена ламарина и постоянно се поправяха. Имаха и конски каруци. Едва десет години след войната се появиха първите леки коли Москвичи и на моторния им блок още можеше да се чете немският надпис Опел. С “великите заводи” построени след толкова петилетки и хиляди човешки жертви никога “славната армия” не би могла да се придвижи до Европа, ако не беше американската им помощ. Просто щяха да измрат по пътя от глад и ходене. Да не говорим, че поради масовите бомбардировки над Европа снабдяването на немската армия с техника, гориво и продукти бе разрушено. Германците нямаха патрони да стрелят срещу гонените в гърба пълчища от комисарите.

  Бачо Колю и много не знаят, защото не са видяли паметник за американците, без които надали щеше да се осъществи спасението на Европа от фашизъма, а знаят добре за съветските войници поставени като плашила навсякъде.

 32. “…Бачо Колю и много не знаят, защото не са видяли паметник за американците, без които надали …”
  Уважаеми г-н глупак,за да разбереш какво и откога знае Бачо ти Кольо за договора “заем-наем” ще ти кажа средния факт: Научният ми ръководител, професор Лившиц Б.Г. през 1943 г. става лауреат на Сталинска премия . Младият тогава инженер разработва нова методика за отгряване на листа от уякчени алуминиеви сплави. Става въпрос именно за алуминия, получаван от САЩ през северния морски път, алуминии, от който са правени кабините на съветските самолети. За перипетиите по експериментирането и внедряването на методиката престарелият професор надълго и широко ми е разказвал през 80-те години на миналия век.
  Прочети още един път моята т.2. аз не твърдя, това в което ме обвиняваш.

 33. Бачо Кольо,

  т.2 “… и народа ни по това време…”?? Кой народ?

  т.4 ???! Като са толкова убедени, защо са им необходими огромни паметници? Защото са убедени или защото НЕ СА УБЕДЕНИ, та им е необходимо да са по-убедителни.

  т.5 И как са “прокарвали художествените си решения”? 🙂

  Бачо Кольо, само не видях нигде в тоя

 34. Г-н Инджев,искам да помогна,защото книгата е изключителна и смятам ,че ще бъде добре да стигне до чужденци,,осбено в университетските библиотеки.Института за близкото минало получава солидна държавна субсидия,намирам за естествено българин или група българи да искат спонсорство.Мой приятел ,чужденец,издаде диск със свои пари,но искаше някоя фирма да го подкрепи дори с 50 долара,тъй като е по престижно.Успех!

 35. Паметникьт си е чиста проба перверзия,един от напьните за приватизация на победата над нацизма единствено и само от ЧА.Другото предназначение е просто&елементарно: промиване на мозьците и оставяне само на една мозьчна гьнка и резултата от промиването е виден вече толкова години.
  Руснаците от “време оно” си имат понятието “Задунайска губерния”,така и не могат да забравят Стамболов,родоначалника на БГ кавалерията ген.Иван Колев (да не се бьрка сьс сьветника на Гоце), не могат да забравят отбраната на Балчик Пьрвата Световна Война,не могат и не искат да правят разлика между “велика дьржава” в техните очи и “голяма дьржава” в смисьл по територия и природни ресурси каквато е реалността.

 36. Към Бачо Колю.
  С забележката си потвърждаваш, че съветите нямаха и материали за самолетите си и ако не бяха американците нямаха да имат и самолети. Още за твое знание, съветските пилоти се учеха да летят по книгите “Ваши крилья” преведена от “Your Wings” на американският инженер Асен Йорданов роден в България. Някои американски генерали му приписват скъсяването на войната с шест месеца, защото с своите книги (преведени на седем езика) е разрешил задачата за бързото подготвяне на летателният персонал за огромното количество произведени самолети в страните на съюзниците, включително и в СССР. Професор Лившиц е намерил термален начин за намаляване на пукнатините в алуминиевите сплави вследствие на умора на материала. Начин за намирането на тези пукнатини е описано от Йорданов.

 37. Към Александър:

  Благодаря за идеята, звучи оптимистично, дано и да е реалистично…
  Предишната ми книга “Президент на РъБъ” е включена в някои университетски библиотеки в САЩ и Великобритания- предполагам, че резюмето на английски в нея е изиграло роля за това.
  Едно издателство в Германия в момента проявява интерес към “Течна дружба”, но отново възниква въпросът за спонсорирането още на етапа на превода. Ще видим… Има някакви надежди.

 38. Балтимор : “???! Като са толкова убедени, защо са им необходими огромни паметници? Защото са убедени или защото НЕ СА УБЕДЕНИ, та им е необходимо да са по-убедителни.”
  Възможно е да е така. Тогава излиза , че този паметник е и символ на това, как едни хора са били принудени от системата да внушават неща, в които никак, ама никак не са убедени. /Ако се напънеш, пак можеш да намериш аналогии с обърканото ни съвремие/. А може и да не е . Може би са мислилили: колкото по голямо – толкова по-убедително. Въобще много символи станаха.
  П.С. по твоята логика , проектантите и строителите на Кьолнската катедрала и на Исаакиевския събор са били върли антихристи. Понеже въобще не са вярвали в правотата на християнството , са издигнали такива грандиозни храмове.

 39. До бачо Кольо относно “намерението на демонтажниците-стахановци е мотивирано от желанието им за забрава… и опитът за демонтаж на паметта”

  Коя памет? Онази манипулираната, удобната на другарите от БКП?

  А къде е паметта за десетките хиляди убити без съд и присъда или след скалъпен процес, къде е паметта за тези, минали през ада на лагерите?
  Къде са паметниците, които да напомнят за непреклонния им дух? Вие знаете ли такъв?

  И защо винаги когато се заговори за тези хора, веднага темата се стопира с изрази от рода на “антикомунизмът вече не е на мода”, “това е минало; и тази страница е затворена” или “на народа е нужно обединение, а това е тема, която го разединява”?

  И ако обществото ни страда от амнезия, то тя е по отношение на тази хора. За тях, както за никой друг, важи изразът: “Те бяха прокълнати тогава и забравени днес – и все още е неизвестно кое е по-страшното.”

  П.С. В памет на тези, които не се върнаха: “Оцелелите. Лагерни разкази” http://www.youtube.com/watch?v=K40PUGl_4U0

 40. Prevoda na nemski ezik moga da napravia az. I az ne sam profesionalna prevodachka, no imam zavarsheno obrazovanie po socialni nauki v Germania i nemalak opit v prevodite ot balgarski na nemski ezik. Predpolagam, obache, che shte mi triabva pone godina, zashtoto moga da prevejdam sled rabota i prez weekendite.

 41. http://news.plovdiv24.bg/302185.html?vpos=2067
  Коментарите под статията(по-голямата част) са поредно доказателство за менталните увреждания,нанесени от “великия” комунизъм! Жалко е, че голяма част от хората са забравили да мислят и търсят истината – вместо това я приемат такава, каквато им се предлага!

 42. Моля заинтересованите да отидат до въпросния “паметник”, да се огледат добре наоколо, да видят мащабите и структурата на околността, интензивността на движението, значението на мястото в цялостния облик на столицата. После сложете ръка на сърце и си отговорете кое е доминиращо във ефекта от “паметника” – събуждане на памет или създаване на внушение за “добрата”, но безкомпромисна сила.
  Във втората световна война акцентът е в схватката между два мракобесни звяра, желаещи да наложат изродски стереотипи на света. Всеки от тях е разчитал действията му да бъдат оправдани (от позицията на силния) с напъните му да спаси света от другия. Има ли нужда от събуждащи паметта символи за хуните на 20-ти век? Най – срамното петно на неумението на цивилизацията да стане навреме интернационална, каквато е днес? Но не, ние сме му издигнали паметник, по-висок от Витоша и се наддумваме за повече от очевидни неща.

 43. Ок, ок! Според мен, а и не само, този паметник разделя, а не обединява. Тук сигурно сме на едно мнение.

  Въпросът е ТРЯБВА ЛИ ДА ПРОДЪЛЖИ ДА РАЗДЕЛЯ? А той ще става все “ПО-РАЗДЕЛЯЩ”.
  Няма да го бъде! Заговори се… Излизат книги по въпроса, като “Течна дружба” например, интернет…

 44. “…Няма да го бъде! Заговори се…”
  Аз пък искам да го бъде. И вярвям , че ще го бъде. Имам си аргументи за това. Всъщност имам само един. И ми стига.

 45. Отново за Бачо Коля и за символа.

  Ако това беше символ за спасението на Европа от фашизъма, къде са другите главни участници САЩ, Англия, Канада. Къде е България с своя принос от осем месеца война срещу Германия и хиляди загинали момчета. Изглежда това съвсем не е такъв символ, какъвто иска Бачо Колю да каже. По скоро това е символ на раболепие, или проява на животински страх у тогавашните ръководителите, че могат да бъдат обвинени, че не са достатъчно верни в своето робско преклонение. Защото тогава имаше само едно крайно разрешение, ако такива съмнения се появят. Като произведение на такъв символ едва ли е оправдано да стои в центъра на София.

 46. до всички малоумници поддьржащи перверзиите наречени Червена Армия освободителка:
  1. Какво точно и от КОГО е “освобождаването”?
  2. Ето как хората ПОМНЯТ миналото си, и НИКЬДЕ НЕ СТАВА ВЬПРОС да “УВАЖАВАТ” срамните страници от историята си, за разлика от пудела Плевнелиев:

  http://www.mediapool.bg/bmw-%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0-5-%D0%BC%D0%BB%D0%BD-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE-%D0%B7%D0%B0-%D0%BC%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BD%D1%83%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B4-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5-news186000.html

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.