Козлодуйските потайности в таен американски доклад

Всеки път, когато се появява ново разкритие за стриктно охраняваните тайни на АЕЦ „Козлодуй”, ще припомням основната теза на ядрения физик Георги Котев, който е работил там 17 години: далаверата около несъстоялата се ( все още) АЕЦ „Белена” е пренебрежимо дребна в сравнение с онова, което се случва от години в работещата на пълни обороти българска ядрена централа. Може пък някой да чуе и да провери?!

А ето и поредния сигнал, публикуван в сайта Биволъ:

 

 

http://www.bivol.bg

„При направената справка и консултации със специалисти се убедих, че посоченото гориво, с което е направена промяна от тип ТВС с ТВСА в АЕЦ “Калинин”, не отговаря на използваното в АЕЦ “Козлодуй”, което е в противоречие с т. 1.4. и т. 2.3.2. от техническото решение – твърди Красимир Филипов, инженер-химик с 37 годишен стаж в АЕЦ Козлодуй.

Филипов е уволнен дисциплинарно от АЕЦ на 17.10.2011 г., само няколко месеца преди пенсиониране, защото е консултирал и разпечатал един от най-ревностно пазените документи за ядреното гориво – “Техническо решение”,

Същото решение беше публикувано в сайта на Георги Котев още на 19.08.2011. Ядреният физик Георги Котев вече две години публикува документи и доказателства, че новото гориво използвано в АЕЦ не отговаря на техническите параметри, държи се непредвидимо и де факто българските реактори служат за опитен полигон на руските производители на ядрено гориво.

Уволнението на Филипов косвено потвърждава автентичността на документа и фактът, че Котев базира разкритията си на реални данни и документи. Това е потвърдено и в гласово интервю на изпълнителният директор на АЕЦ “Козлодуй” пред електронния портал Еврочикаго

Красимир Филипов е проявил интерес към въпросния документ, защото е бил силно смутен от 10-кратно повишаване на радиационния фон – от 20 на 200 милирентгена на час – в помещенията с циркулираща радиоактивна борна киселина.

Подобно на Котев, още от началото на подмяната на ядреното гориво Филипов наблюдава данни, които се разминават с нормалното.

Химикът е уволнен с подписа на новоназначения изпълнителен директор Александър Николов. Същият е съгласувал въпросното Техническо решение, заедно с другия нов член на Съвета на директорите – Митко Янков.

Известният ядрен експерт Георги Касчиев също твърди пред Еврочикаго, че “действително е имало проблем с новото гориво, както Котев е изнесъл”, като уточнява: “Основното твърдение на Котев беше, че има разминаване между типа на горивото, посочено в документите по безопасност, и този на доставеното в централата. От този въпрос всички бягат, както ‘дявол от тамян’ “.

Според Касчиев вина имат „заинтересованите лица от централата и регулаторът (председателят на Агенцията за ядрено регулиране) не са могли да оценят как се експлоатира горивото. Според него “като нямаш този инструмент, изобщо нямаш право да внедряваш…”.

Тревожно звучат думите от Виена на българския експерт: “Ако няма с какво да се оцени горивото, това е пълна авантюра и действително руснаците са ни използвали като опитен полигон„.

Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” вече внесе допълнение по преписка № 10476/2008 по описа на ВКП, образувана по неин сигнал, с новите данни изнесени от Филипов. От Обществения съвет на Асоциацията настояват за снемане на писмени обяснения от експертите: Георги Котев, Красимир Филипов и Георги Касчиев, а също и от Александър Николов, за писмено потвърждение на гласовите му признание пред www.Eurochicago.com.

АЕЦ “Козлодуй” е едно от най-непрозрачните държавни предприятия. Освен, че е хранилка за “енергийната мафия”, според американските дипломатически доклади изтекли в Wikileaks, в централата са регистрирани сериозни инциденти с висока степен на опасност, за които ръководството и властите съобщават с голямо закъснение и нежелание.

През 2006 г. шефът на АЕЦ Иван Иванов е бил заплашен буквално: “да бъде изритан” ако разкрие подробности за инцидент със спирането на една от охлаждащите помпи – пише посланик Байърли в доклад до Вашингтон за инцидента.

 

10 мнения за “Козлодуйските потайности в таен американски доклад”

 1. Престъпници – играят си с огъня по свирката на Москва! Само международен съд може да се справи с тях и да откъсне този тумор от държавицата ни!

 2. И по никоя от т.нар. официални медии това не излиза като информация.
  Днес 03.10.11 слушах сутринта около 8 часа по Хоризонт интервю с Ал. Николов и Сергей Цочев, никъде в интервюто не бе зададен въпрос относно подмененото ядрено гориво.
  Документ има значи има сериозни основания да се зададе въпрос.

 3. Благодарности към Иво, за пореден път!

  И малко подробности. Настоящият изпълнителен директор Ал. Ник., както и заместника му М. Ян. са пряко отговорни за радиоактивното преоблъчване на 17 (седемнадесет) човека от ремонтният персонал на централата. Събитието е организирано специално по случай съвпадането на два “празника” в един ден. 25 години от трагедията в Чернобил и месец и половина от трагедията във Фукушима се “срещат” на 26 април 2011 г. На него ден, на 5-ти блок изпускат “фоерверки” от радиоактивният газ Ксенон-133 и минимум 17 човека от персонала “му се радват”. На повече от 200 (двеста) метра от мястото на “тържествата” апаратурата, която измерва радиоактивното замърсяване на човешкото тяло мигновено блокира “атакувана” от радиоактивният газ (потвърдено в официален документ). Но независимо от това в същият доклад на АЕЦ-а до Агенция “Ядрено регулиране” се твърди, че на персонала му няма нищо!!! В доклада не се споменава и истинската причина за появата на радиоактивният газ, а именно – разхерметизирана ядрено-горивна касета!!!

  В разговор с г-н Петър Стаматов (собственик на http://www.eurochicago.com), гражданин на САЩ, изп. дир. на АЕЦ “Козлодуй” Ал. Ник. тези дни си признава за разхерметизираната касета!!! Но не и за степента на преоблъчване на хората. Пак там той заявява, че в протокола на шведската проверка на горивото (проведена през септември 2008 г.) имало грешка, защото шведа не умеел да брои до 96 (деветдесет и шест), а само до 90 и по този начин не е забелязал липсата на 3 (три) тона ядрено гориво!!! За сметка на това, обаче, бил много “печен” в измерването на изотопният състав на ядреното гориво!!!!

  Нека читателите на блога на Иво сами си направят извода, за това, в чии ръце е поверен т.н. български “мирен атом”.

 4. Всеки които се е допирал да Русия е бивал ужилван

 5. Не съм много наясно, но това да използваш централа в една суверенна като опитен полигон за нерегламентирано гориво, а гражданите й за опитни зайчета, не е ли посегателство срещу правата на българските граждани? Ако съм права, случаят не е ли казус за Европейския съд по правата на човека? И то казус за посегателство срещу правата на цял народ?

 6. Моето скромно мнение е, че щом този проблем се върти толкова време в дяволски кръг, засяга не само руски и български, но и западни интереси. И в момента, в който бъде прекъсната една от тези връзки скандалът ще гръмне.

 7. А бе с две думи казано, ако рашките решат може да си заредят направо тротилови шашки и да приключат с експериментчето.

 8. До безпартийна
  Ами кой ни е крив, че като народ си мълчим и отвреме навреме само блеем!!!

 9. Комбинацията фалшиво ядрено гориво и ядрена международна мафия е наистина прекалено взривоопасна смес. Не сме имали роден Чернобил, но току виж…

 10. Краси Филипов “бил силно смутен от 10-кратно повишаване на радиационния фон – от 20 на 200 милирентгена на час.” – коя година е било това?
  Този който го е написал има ли представа колко са 20 милирентгена, колко са 200 милирентгена и какво трябва да се случи за да се вдигне 10 пъти радиационния фон точно там?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.