Дон Борисов -жентлемен на каскета, който рита мачлета и падналия противник

Никой не може да ме обвини в подмазване на силните на деня- ако имах дори една подобна статия, щеше да ми я тикат в лицето моите преследвачи по същия начин, по който се опитват да постъпят с единствената статия на Костов в „Работническо дело“.

Можех да се подмажа на Костов, който като премиер имаше благородството да ми предлага постове независимо от факта, че се разделихме с „развод“, когато напуснах в. „Демокрация“ (след разправия с него). Но не се възползвах- отказах предложението му и си останах през цялото време на неговото управление журналист на свободна практика ( „уморен“ от 3 принудителни напускания на работата си през предишните няколко години).

Можех да приема и предложението на Бойко Борисов, който беше първи на телефона след моето напускане на Би Ти Ви с предложението „вратите на моята партия са винаги отворени за теб“. Не вярвам да оспори. Веднъж се опита да ме репликира за един свой леко неприличен SMS ( от гледна точка на разбиранията ми за журналистическа независимост), след което, неочаквано за него, го опровергах с доказателства в предаването си и дори във вестниците – беше рядък ( ако не единствен) случай да бъде затапен и да млъкне. И въпреки това ми предлагаше партията си…

И сега, на правата на старото си познанство с Росен Плевнелиев, можех да се внедря някак си в неговия възход с надежда да бъда възнаграден. Щеше да бъде добра инвестиция преди пенсия. Но предпочетох да го критикувам- защото съм убеден, че имаше защо, макар това най-вероятно да е развалило отношенията ни.

С две думи: съвестта ми е чиста на фронта на подмазвачеството. Няма как да бъда обявен за интересчия точно сега, когато смятам да покажа несъстоятелността на атаката на Борисов срещу Костов ( в тежък за него час, а не при обещаващ облаги за подмазвачите възход), наречен „комунист“ от човек, напуснал системата на МВР от възмущение, че го карат да напусне БКП. Просто Борисов мина всяка граница на елементарното приличие в заиграването с истината и така се е самозабравил, че утре ще се обяви и за светец, в чиято сянка чезне някакъв си Иван Рилски ( Рилски не беше ли псевдоним на обекта, когото охраняваше, преди Бриго Аспарухов, кукловодът на „царя“, да го назначи за главен секретар на МВР ?).

Впрочем, не съм аз този, който припомня някои неща за Костов- полезно е да се прочетат в сегашния контекст на казаното от Борисов и хората да си зададат въпроси- някои от онези, които в нощта на изборите за президент Борисов с повишен тон и заплашително вдигане на вежди нарече „нагли“, защото са неудобни за него и протежетата му.(ivo.bg)

24.03.2008 Досието на Иван Костов

Автор: templar
Прочетен: 11899

Понеже в мрежата чат-пат се намират потомци на генетично непълноценните селски нерези, слезли по 09.09.1944г. от горите в градовете за да вършат грабежи, убийства и други криминални престъпления, и понеже същите много обичат високопарно да коментират Иван Костов и да пускат клевети по негов адрес, реших да забия на вратата на блoга това листче с извадки от досието на Иван Костов.

Аз уважавам Иван Костов, и колкото и да ми е писнало и втръснало от глупостите на тъпаците, които допреди няколко години празнуваха Дядо Мраз,  8-ми март и 1 май, влизам в диалог по темата “политикът Костов”, когато имам насреща си аргументи, а не свинско грухтене. Но от комунисти не чакайте аргументи.

Комунистите са антибългарски отрепки, които искаха да направят България част от Югославия!

Комунистите са антибългарски отрепки, които измислиха македонската нация и убиваха в концлагери македонските българи, които отказаха да се нарекат македонци!

Комунистите са антибългарски отрепки, които официално поискаха България да стане 16-та република в състава на СССР!

Комунистите са антибългарски отрепки, които взривиха катедралния храм на собствената си страна и убиха повече хора от всеки друг атентат в световната история (рекордът бе подобрен от Ал кайда през 2001г.).

Комунистите са антибългарски отрепки, които подариха цели сектори от държавата и цели области от България на Ахмед Доган и ДПС и гласуваха закон, позволяващ на Турската държава да изпраща автобуси със свои граждани, които да избират кметове в България!

Приятно четене!

* * *

В справка на Държавна сигурност с гриф  “строго секретно”  от 4 април 1984:

“При обсъждане на научни материали е проявявал немарксистки възгледи. Партийната група е разглеждала неговото положение и е взела решение да бъде освободен и да не се допуска до педагогическа идеологическа работа“.

Затова е принуден да напусне ВИИ “Карл Маркс“. И постъпва във ВМЕИ “Ленин“ като математик – асистент.

Но и на новото място  “в изказванията му също се забелязват немарксически позиции“, пише в справката на ДС. И апартаментът му е бил подслушван. Проучвани са били хората, с които е говорил. Тайно са претърсвали дома му.

“В библиотеката в кабинета му почти няма идеологическа литература.” Стените украсявал с разни математически формули, дори поставил някаква маймуна с английски текстове по нея. Едва след категорична намеса на Довереното лице маймуната била свалена и били  поставени портретите на Маркс и Енгелс.
Това съобщава довереното лице “Стоян“.

Цяла пасмина упорито всекидневно, нагло, неуморно, прилежно и злобно разпространяват  измислици за Костов. Като например това, че бил искал да става партиен член.

При изпълнение на плана за проверка на Костов обаче оперативният работник на Държавна сигурност научава неговия колега Иван Гаврилов, че “ако на партийната група се постави въпросът за приемането на Костов в БКП, към което се стремял ръководителят на катедрата Алекси Алексиев, той щял да се изкаже най-остро против”.

Разпространява се и друга клевета срещу Костов – че като преподавател бил хвалил социалистическата икономика. Агентурните данни на Държавна сигурност показват обаче точно обратното. Оперативният работник, разследвал Костов, докладва, че
“Костов дава негативна оценка на новия икономически подход и в научните му разработки има антикомунистически постановки”.

А най-гадната клевета срещу Костов е, че службите го били вербували и затова някога му било позволено да отиде в Русия,  затова му били публикували статия “Работническо дело“ и всичко това си го пише в неговото досие.
Статия на Костов в “Работническо дело“ наистина има. Тя е писана още в началото на демократичните промени, но и сега може да служи като образец за пазарни и  антикомунистически виждания  в икономиката.

Костов има и досие.  Само че не агентурно досие, а досие на човек, разработван и преследван от Държавна сигурност за “идеологическа диверсия“. Срещу него са проведени повече от девет разследвания за антикомунистическа дейност.

Как започва всичко, ли?
Започва мръснишки. В Шести отдел на Държавна сигурност  постъпват агентурни данни  от агент “Галя” и довереното лице “Толев”  срещу главния асистент в катедра “Политикономия”  Иван Йорданов  Костов. Това става повод на 4 март 1983 шестаците да направят предложение за завеждането на дело за оперативна проверка /ДОП/ срещу него.

Само четири дни след това предложението е одобрено. Започва организирането и провеждането на оперативно –техническите и агентурни мероприятия. Те са съсредоточени в няколко направления. Целта им е да изяснят  извършва ли “обектът” антисоциалистическа пропаганда и сред какъв кръг от лица  развива вражеска дейност. После да я документират и  преустановят.
За да бъде гарантирана ефикасността на операцията ДС разработва детайлизирана стратегия. Разграфена в девет пункта. Те предвиждат да се направят тайни обиски в дома и в кабинета на Костов. Да се организира за 20 дни  подслушване на жилището му, така че да се установи какво и с кои лица разговаря. По време на тайните обиски да се преснимат написаните от него работни бележки  и материали. Впоследствие те да се предоставят за анализ на “специалисти в областта на политикономията.” Документирани подробно са и всички подслушани телефонни разговори. Проверката, разбира се, не спира дотук. Иначе не би ставало дума за репресивния апарат на една тоталитарна и комунистическа държава. За другарите от Шести отдел на ДС и за оперативния работник, завел ДОП е важно и друго. Каква е средата, в която този вражески елемент осъществява своята противодържавна пропаганда и агитация. Ето защо надлежно се събират “сведения” и от неговите колеги

В справка по това дело четем:
“….При обсъждане на научни материали е проявявал немарксистки възгледи.Партийната група е разглеждала неговото положение и е взела решение да не се допуска до педагогическа идеологическа работа…

От проведено мероприятие “Г” таен обиск бяха документирани негови научни разработки, на които бе направена експертна оценка от специалисти от ВИИ “Карл Маркс”. Констатирано е недобросъвестно използване на цитати от класиците на марксизма, позволяващи нееднозначно тълкуване, акцентирано е върху използване на математически средства, което води до игнориране мирогледното и идеологическото съдържание на политическата икономия. Бе направена оценка на идеологическото съдържание на изказвания на обекта. В тях се дискредитира социалистическата икономическа система като нежизнеспособна, противопоставя се икономическата политика на БКП на икономическите закони, прокарва се теорията на пазарния социализъм. Получените по оперативен път данни бяха легализирани от открити източници. Болшинството от преподавателите в катедра “Политическа икономия” на ВМЕИ “Ленин” считат обекта за неподходящ за преподавателска работа. През декември 1983  за проявите на обекта със справка е уведомен Градския комитет на БКП…”
Екземпляр единствен
София, 04.04 1984 г.

Довереното лице “Стоян” разгръща усилията си в по-интернационален мащаб.  Освен, че обвинява Костов в антиживиковизъм, в немарксистки и непартийни позиции, “Стоян” предупреждава, че:
“…Подобни мисли с непартийни позиции /Костов/ е изказвал във връзка със сътрудничеството и  резултатите от него в СИВ и други въпроси…” Има и друго. Според “Стоян” обектът твърди , че “ въпреки дългогодишните разработки и проверки, новият икономически механизъм няма да подобри жизненото равнище на народа…”
Източник:: В-к Седем – Иво Беров

59 мнения за “Дон Борисов -жентлемен на каскета, който рита мачлета и падналия противник”

 1. Какво да се коментира просто Голям Респект към Вас г – н Инджев много малко хора във България могат да са такива.

 2. През последните 10 години говоренето против Иван Костов стана цяла индустрия-много хора се подсигуриха до 9 коляно с лъжи,клевети-които всъщност пратиха българския избирател в ръцете на мистър Цар,на БСП,Доган,ГЕРБ и мутрите.Най-голямата лъжа ,че Костов разбил и разпродал българската икономика.Истината е,че още по времето на Жан Виденов ,от международните кредитори се поставя условия -около 70 от най-големите предприятия да бъдат ликвидирани,ако не се приватизират,за да поеме държавата България да получава пореден заем от Световната банка,който няма да потъне в разнебитените държавни предприятия като заплати,бе да произвеждат нищо.Република България от 1989 година-до 1997 -беше с комунистическа икономика в капиталистически свят. Иван Костов реформира България.Поканата за НАТО и Обединена Европа е най-доброто признание за неговата дейност.Днес невежеството на българския народ го прави аутсайдер в Европа.Живеем в клуб на богати държави,а сме като бананова република или латино държава.
  Иван Костов дава най-верните прогнози.Дори идеята за магистралите е на Костов-проверете предизборната програма на ДСБ.Тогава Костов каза-..”където има магистрали,там има магазини,търговия,има живот.” Мутрата ББорисов прекопира тези програми безсрамно.

 3. В този ред на мисли някой сеща ли се че БьБь е отказал да се деполитизира през 1991а? Напуснал е системата на МВР защитавайки “партията любима” като един Павлик Морозов (имаше навремето книга за едно такова сьветско идиотче което пратило родителите си в ГУЛАГ чрез донос)

 4. P.S.а сьщите тези някои знаят ли че за да постьпиш в школата в Симеоново било необходимо не да си кандидат-члн на БКП, а ЗАДЬЛЖИТЕЛНО член на БКП и то с доста солидни препорьки. Стари номера “крадеца вика дрьжте крадеца”,кофти че минават(и не само сред герберастите)

 5. Иво,и аз публикувах във фейса досието на Костов с автор Иво Беров преди да прочета вашия коментар- значи мислим еднакво за този наглец ББ.

 6. Изложеното отБеров е солидно доказателство за сигурна връзка на Костов със службите. Такива лъжедисиденти се създаваха дълго преди 1999 г./Доган
  -Кой можеше да се мести от институт в друг ей така щото му се иска-абсурд
  -Кой ходеше да го специализират в СССР
  -Кой оставаше преподавател във ВУЗ при всичките доклядвани факти от
  ОТ ТОВА ,А И ОТ МНОГО ОЩЕ, МИРИШЕ, ЧЕ КОСТОВ Е СЛУЖЕЛ ДЪЛБОКО ЗАКОНСПИРИРАН И ВЕРОЯТНО Е ПРАВИЛ И ДОНОСИ

 7. Няма да коментирам писаното, защото има толкова много грешки, че се съмнавам да е публикация на Иво Инджев…

 8. Относно деполитизирането на армията и полицията-много от служащите използуваха това за да напуснат бързо и безпроблемно тези институции,а не от любов към БКП!Запазвайки партийното си членство бяха длъжни да бъдат уволнени от армията и полицията и много хора се възползуваха от този закон,това е обективната истина!

 9. С много неща съм съгласен, с други не, обаче не съм съгласен с тълкуването на термина “деполитизиране”
  За много хора отказът от деполитисиране беше лесен начин да напуснат системата и да започнат бизнес. Аз лично познавам такива.

 10. Няма спор, че Иван Костов има всички основания да бъде морален и мисловен лидер в обществото. Проблемът е, че не намира как да е политически успешен, да печели избори и управлява страната.

  Печелещият избори Борисов има морален комплекс за малоценност и по примера на цялата комунистическа криминална измет, обижда и вярва, че ще засегне дълбоко всеки когото нарече комунист. Т.е.:”Какво ми се правиш? И ти си същото леке като мен.”.

  В крайна сметка проблемът остава за сметка на примирения и обезверен, неучастващ в изборите, ерго недемократичен български избирател.

 11. Демонизирането на г-н И.Костов е цяла индустрия финансирана от кремъл и българските им слуги.Да повярваш на Костов е тест за демократичност и противопоставяне срещу службите манипулиращи българите 22 години.

 12. “Стените украсявал с разни математически формули, дори поставил някаква маймуна с английски текстове по нея. Едва след категорична намеса на Довереното лице маймуната била свалена и били поставени портретите на Маркс и Енгелс.
  Това съобщава довереното лице “Стоян”.”
  Да, и аз бях очарован от тази маймуна през 1973 г. Тя беше първи пример на компютерна графика, отпечатана на първобитен принтер (с програма от IBM), добре подбрана комбинация от букви, цифри и знаци. Маймуната призоваваше: “THINK !”

 13. При очевидни истини ,цъкаме с език и клатим с глава, невярващо .Биохимичната реакция в мозъците ни(заразени при това от множество вируси )е твърде слаба, за да осъществи връзки и така, всичко отива в безпаметност…Българина се радва на лъжи и красиви обещания много повече, просто защото се страхува да поеме отговорностите на реалността, а дълбококо в себе си се презира заради това на което е заприличал ,готов на всичко заради едното оцеляване.Много усилия са необходими за да изтрием спомените и заживеем нормално.Основите на тези усилия, все още не са положени както трябва, така че прогнозите не са обнадеждаващи – за съжаление.

 14. Благодаря от сърце за тази информация!
  Тъй като комунягите са толкова агресивни и не разбират от кимване с усмивка – обикновена и естествена любезност към съседи и познати, а от това се смятат за длъжни да изповръщат пред усмихналия им се закърмилата ги пропаганда, в отговор на което вече не е уместно да се куртоазничи, а след първата ми гримаса или реплика в отпор на тирадите им, неизменно всички заключават, че съм “към Костов” и се започва с едни изобличения как съм могла да се подведа, какъв комунист бил той и ченге, сякаш те не са именно такива.

 15. Към 6-ти отдел:

  За разлика от “вероятно” ( по адрес на друг) това тук си е донос, при това нескопосан.
  В СССР ходеха десетки, ако не и стотици хиляди българи, но на Запад ходеха само такива, като Людмила Живкова и подобните й.
  Така че сте плитко (само)разконспириран доносник от въпросния отдел, който явно носите с такава гордост в сърцето си, че държите да го споделите с нас.

 16. Много хора използваха изискването за деполитизация за да напуснат системата е факт, но САМО ЕДИН го е направил толкова показно и с ентусиазьм граничещ с Павлик Морозов

 17. CCCP beshe vazmojno nai-neprivlekatelnata destinacia i za sledvane, i za specializacii navremeto, poradi koeto beshe dostapna ZA VSEKI.
  Znam go ot desetina priateli, koito sa sledvali, promovirali ili specializirali tam, a ne sa imali nishto obshto nito sas slujbite, nito dori s BKP.
  Vprochem, obshtoto v biografiite ime e, che sa iskali da izliazat v GDR, Chehoslovakia ili Ungaria, no dostapat do tezi tri destinacii e bil pochti nevazmojen za prostosmartnite!
  Poradi tova ti predlagam da ne nadceniavash prebivavaneto na kogoto i da bilo v CCCP.

 18. Докато я има пасмината на ДС а именно ДПС,НДСВ,БСП,Атака,РЗС и още какви ли не измислици и олигархията която ги храни България милата няма да прокопса!!!!

 19. Всеки път, когато коментираме Костов, ние, в огромната си част, допускаме грешката да влизаме в идеологическия капан на идващата от ляво пропаганда отговаряйки на твърденията й като убедени антикомунисти, т.е. чрез тоталното й отхвърляне, както подобава на истински „анти”. Там е работата, че подобно поведение е и анти-продуктивно, то е неубедително защото е формално задължително и ограничително и звучи по-скоро като заклинание срещу „злите уста” отколкото като аргумент в защита. Но другояче не може и да бъде, когато се разсъждава биномно– да/не, про/анти, бяло/черно. Та кои сме ние всъщност, когато се представяме единствено като обратното на нещо си, т.е. като негова огледална функция – демократи ли, либерали, земеделци, народняци, националисти, републиканци, монархисти, радикали, клерикали, анархисти, … ли – кои? Кои са нашите доводи и от какви личностни и групови позиции ги отстояваме? Еднакво стойностни ли, например, са противоречащите си тези за Нефтохим Бургас на десния експерт и на демократа-патриот (българофил но русофоб), и двамата, предполагащо се, антикомунисти? – На първия, че предприятието е трябвало да бъде продадено на Лукойл, защото освен единствен купувач, той е бил и единственият, който е могъл да използва инсталациите направени по руски образец, на втория, че е било по-добре то да се нареже на скраб (това е и моето мнение), отколкото да бъдем подчини, в стратегически за държавността ни отрасъл, на колониалната воля на руснаците.
  Защо си мислите, че е толкова упорита и продуктивна пропагандата срещу Костов? Нима ако беше сътворена изцяло на фалшива основа, тя нямаше отдавна да се е провалила? Вместо обаче да се разсейват подклажданите от нея съмнения с аргументирани разяснения, се чуват основно квалификации – монохромното мислене си иска своето – което пък може само да радва авторите на чернящата кампания, доколкото псувните на противния отбор издават неговата лабилност и уязвимост. Никой и никога не е очаквал от Костов да се е родил политик, да бъде месия-спасител или безпогрешен демократ. Защо тогава обаче на обвиненията срещу него се реагира като на посегателство срещу икона или свещена крава? Ако по този начин се разсъждава, то ние не сме по-различни от тези, които си избират за защитник не демокрацията като принцип, а нейната персонификация в лицето на „нашите” от доброто старо време, на не по-малко „добрия” цар, или на „лошото” (какъв „дързък” обрат!), за другите обаче, момче.
  В крайна сметка, не мисля, че атаките срещу Костов, а заедно с това и принизяването на образа на синята коалиция, не като обединение на съмишленици а като на опортюнисти, ще престанат, докато имат за това и най-малкото основание. Отдавна е дошло времето, когато Иван трябва да си/им каже, ако мисли не толкова за имиджа си и за роднинските си взаимоотношения (нали според него всички сме били братовчеди!), колкото за синята идея. Пък дори и да си признае, че е съгрешавал, щом го е осъзнал, значи се е поучил от опита си. Нека да си спомни какъв завет ни е оставил Апостолът за признатите кривици и за пътят, който след това ще може заедно да бъде извървян. И ако е възможно, нека да започне с отговора на главния въпрос за управлението си – Защо, след като цялата власт беше в ръцете на сините ни избранници, той не скъса с „нематериалното” наследство на тоталитарното минало извършвайки основната за обществото ни декомунизация – тази на съзнанието – чрез поставянето на комунистическата идеология извън закона, отваряне на досиетата, лустрация на кадрите, премахването на символиката (МОЧА-та и т.н. и т.н.)?

 20. За това, че Костов е искал да постъпи в БКП, каза леля му в интервю на Кеворкян (“Всяка неделя”)!
  Не вярвам, тя да не знае или да го клевети!

 21. Когато чета подобни писания, винаги се опитавам да си припомня закачливата песничка на “Спешен случай” за ченгетата и мишлетата.

  Без да съм познавач на жанра, бих се изненадал, ако подобен документ не съществува и за Ахмед Доган, например.

  И какво от това, братя мишлета?

 22. 6-ти, неграмотността ти е по-малкия ти проблем.

 23. Поздравления, г-н Танущев!

  Време беше да се спомене в прав текст, че наметалото на свещена крава връз Костов не носи никаква полза никому. Освен на кастата на кукловодите, естествено.

  Само една забележка: сделката за Нефтохим не издържа и чисто експертен анализ, но това е дълга тема.

 24. Статия на Костов в “Работническо дело“ наистина има. Тя е писана още в началото на демократичните промени, но и сега може да служи като образец за пазарни и антикомунистически виждания в икономиката.

  Искам да обърна внимание, че и по това време просто няма други вестници…..”Работническо дело” ли ще е, “Труд” или “Земеделско знаме”…..аз разлика не виждам. Всичките си бяха партийни, така че нападката и от тази гледна точка ми се вижда безсмислена, но повтаряна до безкрай и неанализирана се превръща в истина за мнозина овчи български глави.

 25. А защо винаги се занимаваме с Костов? Защо за неговата персона е толкова важно дали е комунист или не, а видите ли за Симеон, за Борисов, за Цецка, за Бойко, за Цветанов, за техните личности не е важно са или не са били комунисти. Защото ако прилагаме еднакво изискванията които се отправят към Костов и към другите, тогава какво трябва да направим с ДРУГИТЕ?

 26. @ЕМО: Може и така да е, но на Меди никой не е тръгнал да му търси отговорност вече 20 г, прощавай 16 г, понеже през едни 4 г, той беше изолиран, през останалите 16 обаче е част от случващото се в бг. Как си го обяснявате?

 27. Ima mnogo goliama razlika mejdu namerenieto da vlezesh v BKP i tova da stanesh donosnik na DS. Nikoi ne mojeshe da napravi kariera v naukata ako ne beshe partien chlen (koeto beshe chista formalnost), zatova pak reshenieto na niakoi da stanat “ushenca” (kato Goce) e bilo dobrovolno.

 28. Хората от 6-ти отдел по нечистоплътността ще ги познаете. А нечистоплътността е потресаващата способност да се гордееш с подлостите си, вместо да се срамуваш от тях, вместо да се разкайваш и съжаляваш че си бил подлец, че си бил слаб, заблуден и тъп.
  “Случаят Костов” е българската “афера Драйфус”. През случая Костов предстои да бъде осмислена историята ни след 10.11.1989 г. и малко преди това, моралът на нацията ни. А за морала на нацията може да се съди по морала на всеки един българин; може да се съди също така по морала на политиците, които българите избират. Повечето от тези политици са обида за нормално мислещия и нормално живеещия човек.

 29. Pitate: “Защо си мислите, че е толкова упорита и продуктивна пропагандата срещу Костов?”
  Az bih popital: Zashto nad 10 godini ni zanimavat s edni i sashti vaprosi otnosno lichnostta na Ivan Kostov, sled kato otgovorite sme gi chuli veche sto pati?
  A bih i dobavil: Zashto tazi uporita propaganda e sasredotochena SAMO varhu politika Kostov? Koga shte chuem adekvatni vaprosi i nai-veche otgovori otnosno ostanalite politici s pretencii da ni vodiat kam svetloto badeshte: Boce, Sergei, Ceco, Dogan, Volen, Yane……………. i nai-veche nai-ambicioznia sred tiah: GOCE!

 30. Вече 10 години непрестанно се занимават с Иван Костов.като е толкова незначителен защо е тая ярост.Нали по дърво което неражда камъни не се хвърлят.като е толкова лош Костов може ли някой да ми каже какво по-добро дойде след него.и защо е това изискване да бъде “ангел”.може да има грешки но един много добър политик и всички губим като не му ползваме възможностите.по-лесно е да се оставим да ни лъжат и манипулират.

 31. Много е къса паметта на защитниците на костов тук.Трябва само да си спомним времето на най-големите далавери и гешефти при разпродаването на България когато костов беше начело на държавата.Хайде сега някой ако знае собсвеност за колко милиарда е продал командира нека да каже.
  Теа хора нямат срам бе!И сега като ‘ни лук ял ни лук мирисал’ акъл дава.Аман от намкьори.Синия цвят не е моден вече,но това само сините не са го разбрали!Ай със здраве…!

 32. Лелееее ако питате стрнА ми Гюрга знаете ли какво ще Ви каже?
  Че съм бил пожарникар, че съм бил у затворо и после са ме изелили а па по – нанатам съм съм се бил очовечил !!! Ум да му зайде на човек ама ако го има ? 🙂

 33. Живеем наистина в странна държава,всички знаят,че ББ е член на БКП и е драпал буквално за да стане го приемат в школата,а г-н Костов направи една голяма грешка;според мен трябваше да осъди поне един от всички тези л,,,,ти за клевета.Достойно е да отминаваш простотията без да реагираш,но не и когато си политик и искаш думата ти да тежи,Все още не е късно

 34. Да, г-н Танушев, прав сте, особено за грешките/пропуските/ стратегически неправилните политически решения (напр.досиетата, лустрацията и т.н.). Родил се научен няма, пък и самият той още не е отговорил по същество.

  Но… с цялата си вътрешна убеденост твърдя, че да слушаш държавника Костов, икономиста и финансиста Костов и да признаеш, че той винаги/обикновено е прав, е ТЕСТ за фамилно-генетична и персонална ИНТЕЛИГЕНТНОСТ.

  Съгласете се, моля ви, че когато г-н Костов гостува в медиа или има изказано писмено становище, или персонално интeрвю (чичко Гугъл ги открива бързо), броят четения и особено – коментарите, са завидно високи – резултат, сравним единствено с поредното “мудрословие” на Б.Б. (от рода на дюнерджийниците, с които ще борим тероризма и т.н.). Е? Коментар за този интерес, независимо от печалните изборни резултати?

 35. След като е прочел статията на Костов във вестник Работническо дело и е видял какви съвети дава той за демократизирането и отварянето на партията и държавата, комуниста Борисов е решил явно, че няма нужда от демократична партия и държава, а предпочита недемократична БКП и тоталитарна държава.Това го е мотивирало да прибере свидния партиен билет и да напусне държавната работа, очевидно надявайки се, че всяко чудо е за три дена.То пък да вземе да стане така както Костов го е написал.Ей тоя Костов, ей, така да обърка работата!

 36. до селяндур:

  Щях да кажа “гражданино” селяндур, и се спрях. Ще напиша “господин”, какво да се прави?
  Г-н селяндур, какво означава “намкьор”? Казвате “Аман от намкьори!”?

  Забавно е, че тук пишат и такива екземпляри като вас. Поздравления за удачния ник.

 37. Помня добре статията на Иван Костов във вестник “Работническо дело”. Тя носеше заглавие “Никаква отсрочка” и третираше наболелият тогава въпрос дали и кога би могла да се приложи една макроикономическа система за преход на централизирана към пазарна икономика, наречена “шокова терапия” (на един полски професор, чието име, какъв срам, не помня). Тогавашните управляващи около Петър Младенов и Андрей Луканов застъпваха тезата за постепенния преход. Статията на Иван Костов беше експертна реплика срещу постепенния преход със съответната аргументация (в рамките на възможното в една статия) в полза на незабавното прилагане на “шоковата терапия”. Моето мнение винаги е било, че разликата между знаещия преподавател и можещия професионалист е в умението да се управляват и контролират процесите в сложната и объркана реалност. Може и да греша, но Костов замръзна някъде в прехода от едното към другото, а и ефекта на възрастта не пита никого.

 38. Kostov ako ne vodi dela za kleveti, e zashtoto mu e mil jivotat. Ne zabraviaite, che vragovete mu sa mafiata, a za neia choveshkiat jivot ne struva puknata pará.

 39. Открито да защитиш оклеветения от силния на деня е смело и благородно. Нека доброто ви се върне стократно, господин Инджев!

 40. Иво, четеш ли пасквилите на Едвин по темата!

 41. Иван Костов е емблемата на Свободна и демократична България, каквато бе Родината от 9 ноември 1989–та (сриването на Берлинската стена) до парламентарните избори през 2001 година (влизането във властта на Царчето и Бойко Борисов), когато ДС реанимира комунистическия режим в България. Всеки, който отрича огромния национален принос на Костов или съчинява някакви негови “връзки” с комунистите и ДС, първо да се прегледа на психиатър. Иван Костов осуети десанта на руската армия в Косово и следствие на този велик негов акт днес България е член на НАТО. Никой друг български политик не би имал смелостта да го направи! С това той влезе завинаги в българската история, въпреки, че не намери достатъчно сили да извърши пълната декомунизация на България и допусна огромни слабости в кадровата си политика.

 42. Какшо се занимавате с тези досиета
  и минали приказки и легенди?
  Костов с делата си като премиер
  е доказвал ежедневно че е природен
  антикомунист и Русияфоб.Той спаси
  България от разпарчетосване като
  Югославия като забрани на руски воиски да прелитат над България.

 43. Същото важи и за Иво Инджев.Само естествен антикомунист може ежедневно и точно да подбира темите си за корупцията и варварството на този престъпен строй,комунизъма.

 44. Към Колев:

  Едвин не е мой враг и няма проблем по различни въпроси да сме на различно мнение.

 45. Към Georgi Gefrgiev:

  Без да познавам ( поне по памет) статията, най-вероятно става дума за Балцерович, който се превърна в нарицателно име за болезнена, но бърза икономическа реформа в Полша и модел за подражание другаде ( не и в България- тук победи мимикрията на комунизма).

 46. Точно така, г-н Инджев, Роберт Балцерович, благодаря! Въпросната статия на Костов беше най – интелигентното четиво, което съм срещал в този вестник, “Работническо дело”. Самият, неизвестен още на широката публика, Костов бе поканен на интервю в едно предаване на Васил Марков (ако не се лъжа в името) във връзка с тази статия. Направи ми много силно впечатление с умението си логично и точно да представя аргументи, нещо невероятно на фона на излъчващите догми тогавашни величия в икономиката. Беше много приятно после да открия този човек сред тогавашните двигатели на СДС. Тогава мнозина не бяха съгласни с неговото участие в правителството на Димитър Попов, но мисля, че той си следваше логиката на своята теза, отбелязана в статията, рискувайки евентуалната си политическа кариера. За съжаление, преходът по нататък беше някакъв лъкатушещ хибрид между двете тенденции (съжалявам, не съм икономист и обективността на оценките ми е под въпрос) под влияние на страха от провал на начеващи политически кариери и може би това е една от причините (не главната, нея си я знаем) да я докараме дотук!

 47. Виж какви и кои са му враговете(на Костов)и ще разбереш що за човек е.

 48. Незнам защо, но когато се заговори за това колко(много) е крал Иван Костов, всички негови почитатели започват да обясняват колко е интелигентен, прозорлив, какъв финансов експерт е и колко добър политик е.
  Аз тези неща не ги отричам – напротив, съгласен съм с всичко от гореизброеното. А вероятно има и още. Но това не променя фактите, не променя историята, че по време на неговото(еднолично тогава) управление парите, ГОЛЕМИТЕ ПАРИ, от държавни станаха частни много бързо и при неизяснени обстоятелства. Че една партида народни представители тихомълком станаха по богати от Албания само за един-два мандата.
  От това по-деликатно не знам как да го формулирам.
  Сега, вярно е, че Б.Б. е на другия полюс спрямо Иван Костов като личност и образ пред медиите. Но какво друго очаквате да бъде, когато подкрепата му идва от тази прослойка на населението, за която чалгата е народнаТА музика, а кичът е изкуствоТО?
  Той ТРЯБВА да изглежда такъв!
  Съвсем отделен въпрос е, че въобще не му се налага да играе.

 49. Напълно съм съгласна с БОРИС ТАНУШЕВ,…, ДС-арите имат хиляди готови конспирации, никога нищо не е напълно ясно, затова не трябва да се оставяме да бъдем водени за носа, трябва и ние винаги да разглеждаме /ако имаме богато въображение и аналитичен ум/ даденото събитие или факт от много гледни точки.
  Аз обикновено си правя таблица с две колонки: + и -, там слагам известните ми факти и наблюдавам какво се получава….. Та за г-н Костов имам доста +, но и доста -. Което ме кара да бъда внимателна и с него, даже доста внимателна, за съжаление.

 50. Към Илиева:
  Права сте госпожо, когато твърдите, че „родил се научен няма”, та същото и аз твърдя – „Никой и никога не е очаквал от Костов да се е родил политик” – грешките са извиними, когато са признати и най-вече, когато служат за поука. За общественото доверие, незабавна поправителна сесия след като веднъж вече си сбъркал, обаче няма. Най-много да ти позволят да си повториш 4 годишния мандат, но вече в опозиция. Някои избират в този момент да симулират еманципация от собствената си програма, други да се преобразят „под вънкашност чужда и под име ново”, но дали и сърцето им е „порасло и за кръст готово”? – не случайно тези цитати са от „Епопея на Забравените”.
  Съгласен съм също с Вас, че финансистът Костов „винаги/обикновено е прав”, но тези му качества въпреки, че го правят подходящ за експерт в м-вото на финансите, не ни казват нищо за способностите му на политик. Безспорно е, че Костов имаше достижения като държавник – НАТО, войната в Югославия, … – за да спомена само някои от оспорваните му решения, защото за кандидатурата ни за ЕС все пак имаше консенсус – но като политик, а това е възможно най-публичната дейност, той не беше и не е достатъчно открит, за да не поражда съмнения (с право или не) в действията си. Изисква от нас, както това го правеше един друг негов колега по народно доверие дето му е било орисано иначе да работи цар, да му верваме, ама то с едната вяра само не се управлява държава, иска се конкретика зад която да застанат реални хора. Но как това да стане след като не си обяснил разбираемо и убедително (на „масите” най-вече) за какво и защо? Ами извинете, но каква оценка ще дадете за политик (нека се абстрахираме за момент, че това може да е Костов), на политическата авансцена повече от 20 години, който вместо да привлича все повече и повече привърженици около идеите си (да предположим, че като идеи те са възможно най-прогресивните) ги топи? Аз лично бих го оценил като демократ и свестен човек (щом като го преизбират непрекъснато в парламента) но не и като особено успешен политик (извън инстинкта му за оцеляване). Ако той наистина милее за ценностите, които проповядва, отдавна би трябвало да ги е поверил в ръцете на по-способен от него пропагандатор и най-вече комуникатор.
  Искаме или не, но чрез продължителното си мълчание Костов сам се подложи за „мюре” на комуноолигархическата и мутродесарската пропаганда. По това кой и как реагира на нея, те си правят съответните изводи и сметки и нямат да спрат докато отношението към него така удобно раздвоява сините ни редици (нещо като техен медийно-пропаганден „план клин”). Изход обаче от ситуацията има и той ни е много добре познат, още от библейски времена – „ И ще узнаете истината и истината ще ви направи свободни” (Иоанна 8: 32).

 51. Г-н Инджев, единственото, което мога да кажа за статията Ви, че гражданската позиция, която Вие заемате, Ви прави ОГРОМНА ЧЕСТ! Поне аз не си спомням, за последните 10 години от несъстоялият се “преход” в тази обрулена държавица, друг изявен общественик и журналист, като Вас, да се е осмелил с подобен жест!

 52. Не е зле поне едно име да се спомене,а не само общи приказки “едни пари, едни хора” звучи като “една жена каза”. За тези които се правят на “незнаещи”,”непомнещи” или просто на “Умрели лисици”: Правителството на Филип Димитров падна вследствие “Син Депесарски шут” И “Боянски Ливади” в МОМЕНТА КОЙТО ГОТВЕШЕ ЗАКОНА за ПРИВАТИЗАЦИЯ.
  От 1992а до 1997а ДЬРЖАВНИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ БЯХА ИЗТОЧВАНИ ПО СХЕМАТА: на ВХОД и ИЗХОД ТОЧНО ОПРЕДЕЛЕНИ ФИРМИ. Лично аз сьм виждал “забранителен списьк”.Другата форма беше РАЗПЛАЩАТЕЛНИТЕ СМЕТКИ на ПРЕДПРИЯТИЯТА И СЕЛСКИТЕ КООПЕРАТИВИ да са в ТОЧНО ОПРЕДЕЛЕНИ БАНКИ, неслучайно подчертавам и за СЕЛСКИТЕ КООПЕРАТИВИ защото по този начин разкатах фамилията (без извинение) на бьлгарското село,а БГ е дьржава с 2/3 селски общини. Да не се бьрка СЕЛЯНИН сьс СЕЛЯК.
  Така всички дьржавни предприятия+селски кооперации бяха ФИНАНСОВОВ ДЕКАПИТАЛИЗИРАНИ т.е. ОБЕЗКЬРВЕНИ/ТЕХНИЧЕСКИ ФАЛИРАЛИ/ТЕХНИЧЕСКИ БАНРУТИРАЛИ или кой какьвто термин иска да си избере за да схване за какво става вьпрос. Правителството на Иван Костов трябваше да извьршва приватизация на ФАЛИРАЛИ или СВРЬХЗАДЛЬЖНЕЛИ предприятия и ако през 1992а Европейски(не американски) стратегически инвеститори имаха интерес кьм наши предприятия ПРЕЗ 1997-1999 НЯМАШЕ КОЙ да КАНДИДАТСТВА за ПРИВАТИЗАЦИОННИТЕ ТЬРГОВЕ.
  И за последно:Приватизацията на ТЕЦ 3 от мастодонта “МАРИЦА ИЗТОК” донесе нетен приход от 1 МИЛИАРД ДОЛАРА (при курс около 2.36 ДЕНОМИНИРАНИ лева за долар)
  Сьщо така е вярно че от всичките 3 варианта за приватизицията на НЕФТОХИМ Костов(лично) избра най-лошия (пред алтернативата BP и Юкос Петролиум”),НО дори ис ЛУКОЙЛ ДЬРЖАВАТА ИМАШЕ (и продьлжава да има ЗЛАТНА АКЦИЯ т.е. ПРАВО на МАЖОРИТАРЕН ГЛАС и/или ВЕТО ПРИ СТРАТЕГИЧЕСКИ РЕШЕНИЯ вкл. ЦЕНООБРАЗУВАНЕ застращаващо националната сигурност).Само дето големия “мьжкар” БьБь го е СТРАХ да прояви мьжество там кьдето трябва.

  Ролята на дьржавата в нормалните икономики е да КОНТРОЛИРА спазването на правилата и бизнеса да НЕ прекрачва пазарните граници.
  Ако има случаи в които дьржавата помага, то е или политическо решение или се прави с цел да не фалирват СТРАТЕГИЧЕСКИ ОТРАСЛИ на икономиката,не за нешщо друго.

  Ако писачите защитаващи трактовката Приватизация=Крадене са платени си е жива соц.пропаганда, но ако не са платени си е направо за снимка в учебник по психиатрия с надпис “Резултат от редовно промиване на мозьци плюс нередовно взимане на дози”

 53. От публикацията: “Понеже в мрежата чат-пат се намират потомци на генетично непълноценните селски нерези, слезли по 09.09.1944г. от горите в градовете за да вършат грабежи, убийства и други криминални престъпления”
  Искам категорично да изразя несъгласието с това обидно определение! Аз лично съм потомък на партизанин и ятачка. Дядо и баба са били такива и не категорично на отговарят на обидното описание, нито пък техните деца или внуци! Нито пък аз съм писал срещу Иван Костов!
  Животът е доста сложен, нима не знаете това!? Много бедни и онеправдани хора са били комунисти по това време заради собствените си неволи! И много от тях са били смели хора за да се борят за някакви идеи, които са сметнали за правилни. Дали преценката им е била правилна – това е друг въпрос! Но авторът на тази квалификация за какво се борил с цената на живота си?? За какво се борил даже с цената на здравето си, питам? много е лесно от дистанцията на 60 години да се съдят бедни, страдали и необразовани хора, след като имаш ГСМ и интернет, нали??
  Защото дядо и баба са били евреи. Дядо всяко лято е бил в трудов лагер да строи пътища от 1941 до 1943г. 1943 избягва и става партизанин. 1944 година го хващат, измъчват една седмица и го хвърлят на боклука да умре:((( Баба и татко са били в единствения кнцлагер в България, а баща ми е бил 6 годишен. Баща ми – да е жив и здрав, получава пенсия от Германия за компенсация (да уточня за тези, които ще отрекат, че са били в кнцлагер). Бил е на 6 години, по дяволите!!
  Кой може да обвини тези хора, че са били несправедливи, а? Който е безсърдечен, първо и преди всичко. Кой може да ги нарече сатрапи или каквото и да било, само който е безмозъчен…
  Не слагайте и не обиждайте под един знаменател – нечестно и грозно е, а и обидно… Даже престъпниците, организирали атентата през 1925 са представлявали крайно ляво крило на БКП – техните престъпления не са били подкрепени от много комунисти, било с власт или редови обикновени членове, така че и за това престапление не трябва да се обвиянва “под общ знаменател”…
  Да, врмената са различни, всички трябва да живеем заедно. Умните хора винаги ще търсят истината и преосмислят историята. Правя го непрекъснато, но не бих окачествил цитираното определение в публикацията като резултат от същите стремежи!

 54. към ЧОВЕК | НОЕМВРИ 7, 2011, 18:56

  Дълго мислих преди да напиша коментара си към вас. Според мен, обидите към червените лумпени- убийци са обясними и нямат нищо общо с вас, освен ако не се гордеете с партизанските си “корени”. Първо, защото децата не отговарят за деянията на дедите си, и второ – въпросният автор не обижда по никой начин евреите. Асоциирайки комунизма с еврейството вие сам затвърждавате една “опасна връзка”, която е мечтана от всеки анти-семит. Трябва да е ясно на всички, че т.н. “Анти-еврейски закони” от 40-те години на миналия век са варварски и противоречат на Търновската конституция. Те обаче, от своя страна не могат да са претекст и оправдание за кървавите разправи на комунистите с още по-огромен брой хора след 9-ти септември.

  Ето ви и един пример – дядото на един мой приятел, също е бил в трудовите лагери бидейки евреин, правил е дори опит за самоубийство, след което, обаче, не е станал нито партизанин нито комунист. Той почина преди 30-тина години като беден човек, и понеже не харесваше другарите, не му дадоха възможност да получава каквато и да е пенсия от Германия, да не говорим за синовете му.

  Относно онеправданите и бедни хора, дето станали комунисти – ами то в и Германия огромен брой онеправдани и бедни хора стават нацисти между двете войни, ама не им идва на ум да се оправдават с това че били бедни. Вече 60 години световното обществено мнение трие сол на главата на цяла Германия, и ето, хората изживяват национална травма и дори плащат пенсии на синовете на пострадалите. Обаче питам се аз, кога комунистическа България и нашта велика БСП ще започнат да плащат пенсии на децата на пострадалите в Белене например?! Май никога…

  А за общият знаменател сте прав. Заради селските нерези, слезли в градовете през първите месеци и години след 44-та година, не трябва да обиждаме нормалните и работливи хора и нерези на село..

  Сигурен съм също така, че опозицията “евреин комунист —- българин фашист” е опасно опростенчество и мит, внедряван от Великият съветски съюз. С риск да стана многословен, ви пействам част от спомените на Самуил Ардити, където споменава че другарите от “народният съд” имат дори по-лошо отношение към българите, помагали на евреи преди 9-ти:

  “Българите “фашисти”, спасили евреите, бяха наказани най-строго. Днес всички пеят евала за Димитър Пешев, но тогава той бе осъден на петнайсет години затвор. Даже и след като беше помилван поради други причини, жилището му не бе върнато, не му върнаха и правото да работи като адвокат. Няколко приятели евреи му пращаха 40 долара на месец, за да не умре от глад. Да помним, че Димитър Пешев бе човека, който победи Хитлер и спаси честта на България за бъдещите векове”….. “Лиляна Паница, която издаваше тайните на Белев на еврейските водачи, бе осъдена на една година затвор. Даже народния трибун, защитника на евреите, Никола Мушанов, бе бутнат в затвора. От друга страна истинските антисемити получиха много леки присъди.”

  Казвате -Умните хора винаги ще търсят истината и преосмислят историята- Така е, правете го!

 55. Към sir siven:

  В книгата си “Течна дружба” цитирам разсекретен доклад до британското външно министерство от Турция, писан през 1945 г., в който се констатира, че в България в условията на съветска окупация евреите са подложени на повече гонения, отколкото преди- предимно с цел грабеж на имотите им, но не не само…
  Да припомня, че последната “чистка” ( евфемизъм за колективно клане на набедени вътрешни врагове) на режима на Сталин по групов признак, която е била задействана в началото на 50-ге години на миналия век, е била организирана срещу т.н. “бели престилки” ( подразбирало се е под това лекари от еврейски произход). Тя не е била доведена докрай само поради кончината на самия Сталин.

 56. Това споменаване на еврейската врьзка ако не е опит за интриганстване значи просто потвьрждава максимата че комунизма е зараза без разлика за вероизповедание и нация.
  Двамата ми дядовци са бивши концлагеристи от Белене,единия се врьща 42 кг.сьс скьсани гласни струни ням доживот.Достатьчно вьображение какьв зор са видели тези гласни струни да се скьсат? Аз нямам толкова вьображение.
  Капиталистите плащат обещения,но да има ЕДИН получил пенсия или поне ЕДНОКРАТНО ОБЕЗЩЕТЕНИЕ за престоите си в комунистически концлагер?
  Срещу факти и цифри и боговете мьлчат:Според ЗЗД в Царска Бьлгария има около 200 жертви до 09.09.1944а. Имало е трудови лагери за комунисти,но НИТО ЕДНА ЖЕРТВА от тези лагери. Периода 1944а-1948а: около 30’000 УБИТИ без СЬД и ПРИСЬДА,около 300’000 минали през концлагерите на комунистите. за СССР изобщо да не говорим: периода 1919-1989 – 65 МИЛИОНА жертви на комунизма. Толкова жертви няма за ДВЕТЕ СВЕТОВНИ ВОЙНИ ВЗЕТИ ЗАЕДНО.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.