Това е о(с)трова на свободата!

Предлагам това интервю на почитателите на комунизма и неговата латиномутация, които обичат да се кипрят с лика на масовия убиец Че Гевара.

Много пъти съм писал за Куба като най-ярката оцеляла все още илюстрация за лицемерието на пропагандата ,според която социализмът с брадато лице на „острова на свободата” бил привлекателен с безплатното си образование и медицински грижи. Ако е така, защо глупавите американски работници не бягат на въпросния остров ( а и никой не ги спира в родината им!), а от десетилетия кубинците рискуват масово живота си за да се доберат до „света на експлоатацията” на отсрещния американски бряг? Но каквото и да съм написал по темата, провокиран „дистанционно”, не може да се сравни с преките свидетелства на очевидеца. Неописуеми са , но все пак са описани в следното интервю, публикувано на  7 ноември – денят на годишнината от “Великата” болшевишка касапница, тачена и днес официално в една от последните държави-концлагери ( ivo.bg)

Степан Поляков: Карбовски спеше с момичета в Куба, а после те трябваше да обслужат милиционери, за да отърват затвора!

 

Йорданка Христова ще я настигне кармата, защото си затваря очите, че хората в Куба умират от глад
7 ноември 2011

София, България

Горещата целувка на Стьопа разтапя шоколадово момиче.
Степан Поляков е писател, пътешественик, телевизионер, крийетив директор на първата българска приключенска телевизия – “Травъл”. Син е на бившия заместник-министър на културата – известния режисьор Николай Поляков. Степан е единственият българин, донесъл си жив трофей от Африка – чернокожата ганайска красавица Хелън. После се разделиха, но сега той е женен за не по-малко красивата и екстремна водеща в “Травъл” – Надя, която скача с парашут и е фенка на адреналина.
Малко са горещите точки по света, където Поляков-младши не е ходил. Най-драматичен обаче е престоят му в Либерия по време на диамантената война. След завръщането си от Куба пък написа книгата “Viva la Revolucion!”, в която представи в необичайна светлина Фидел Кастро, брат му Раул и тяхното обкръжение.

С Владо Стоичков са създатели на предаването “Другата България”, което навремето направи прощъпалника си по Нова телевизия.
________________________________________

– Степан, защо те нападна наскоро самоафиширалият се за твой “приятел от детинство” телевизионер Георги Тошев? Може би от завист, че ти си завоюва име на тв пътешественик №1 в България?
– Това е стара концепция – всички да бъдем вкарани в една софийска компания. Първо, не се познаваме толкова отдавна, колкото човекът твърди. Второ,

никога не съм бил приятел с Тошев.

Неговата концепция, доколкото съм чул, е, че всичко е вече открито на този свят, всички идеи са вече измислени и просто трябва да отидеш да си ги вземеш безплатно, което е кражба. Или, понеже все пак става въпрос за интелектуално грабителство, винаги съм наричал Тошев “гей за бой”.

– Какво ти се случи след книгата ти за Куба, която отдавна не е “либре”?
– Заради книгата “Вива ла революсион!” всъщност отзоваха посланик Хосе Амадор Росадо от София.
Той лично беше организирал да ми бъде дадена журналистическа виза, което трудно се случва. Повечето журналисти тръгват за Куба с туристическа виза и после пишат весели репортажчета за рая на салсата и красивите девойки.

Аз влязох в тежка административна схватка и дълго ухажване на кубинското посолство да ме допуснат, тъй като те знаеха, че ще пиша серия репортажи. Посланикът беше много доволен, защото бях успял да заблудя и него, и заместничката му. Даже казал пред някаква по-отбрана публика – най-после един десен журналист иска да разкаже обективно какъв е строят в Куба. Аз това и направих. Удържах на думата си и разказах обективно, след което Росадо моментално изхвърча от посолството и го понижиха в дребен чиновник в тяхното външно министерство в Хавана.

В един момент ми се обади заместник-посланичката и ми поиска ръкописа. Аз й казах: “Вие забравяте, че сте на територията на една държава от ЕС”. След което станаха тези сътресения в тяхното посолство.

На мен много ми се вбеси Йорданка Христова тогава.

– Явно с нещо си попречил на нейния традиционен “добър прием” в Куба?
– Тя беше много уплашена от идеята, че негативизмът на кубинската официална страна към мен всъщност може да се стовари върху всички в България и да й секнат турнетата, да й секнат концертите.

Тя е очарователна, прекрасна, може да е дори талантлива, но искам да й кажа, че безчестието, в което е въвлечена през всичките тези години,

начинът, по който си затваря очите пред гладната смърт,

която мнозина хора в Куба буквално изпитват на гърба си, и най-вече това, че ходи да отразява юбилеите на Брадатия /Фидел Кастро – б.ред./, един ден ще й се стовари върху кармата. Защото това е ужасяващо.

Успях да се видя с майки и сестри на политически затворници, което, разбира се, пак бе организирано от техните служби. Плачът, стенанията на тези хора, които не знаеха какво се случва с техните синове, бащи и братя, които, като видяха журналист от западна страна, започнаха да му целуват ръцете, ето – това е най-екстремното нещо, което съм изживял.

Това искам да кажа и на всички почитатели на този режим – един от тях е моят приятел Мартин Карбовски…

– Откога Карбовски си пада по Куба?
– Аз го бях поканил с мен веднъж. Един от големите митове, които разпространяват хора като Мартин и Йорданка, е, че там има безплатно здравеопазване. Само че на хората им се чупят костите от липса на калций, защото няма сирене. Хората ослепяват, защото там няма плодове. Нещо повече – внасят захар. Буквално няма нищо.

– Опиши ми един кубински магазин.
– Тропик кола, което е много по-гадно от нашия “Алтай” навремето, може би малко ориз, малко боб. И ако е малко по-луксозен магазинът – ром. Всичко друго е празно. В заведенията се плаща директно с долари. Никой не може да си го позволи.

– Има ли много кубинки, желаещи, казано иронично, да напуснат “Острова на свободата”? Наскоро писахме, че първият лидер на СДС в Бургас Стойчо Кьосев се е оженил за танцьорка от Хавана – тоест, спасил е една добра душа.

– Както е известно, те предпочитат да ги изяде акула, отколкото да живеят на Острова на свободата.

Какво остава да заживеят с един по-възрастен и мил мъж – все пак е доста по-приятно.

– С каква “оптика” видя Куба Мартин Карбовски – с твоята, или с тази на Йорданка Христова?
– Той нямаше интерес да види това, че момичетата, с които спи там, после ги причаква милицията и за да отърват затвора, трябва да обслужат и милиционера на ъгъла на къщата. Аз, естествено, ги виждах тези неща, но защо той не ги видя – не знам. Може би така е трябвало да работи.

По този повод Алек Попов беше казал нещо много смешно.

“Знаеш ли, вика, защо Мартин толкова мрази американците? Ами, защото не ги разбира какво си говорят”.

– За съжаление темата за кубинските политически затворници е непопулярна в България.
– Данчето да не се прави, че не знае за това.

– Искаш да кажеш, че някои от тези жени са се одързостили да се срещнат с нашата “пратеница на добра воля” след концерта й в зала “Карл Маркс” в Хавана и да й разкажат на какво са подложени техните близки?
– Тя знае и това е най-ужасното, че никога не говори за това.

Че дребният й материален интерес е по-важен.

– А колко получава за изявите си в Куба изпълнителката на “Ще продължавам да пея”? Едва ли материалният й интерес е толкова дребен, щом така ревностно го пази?
– Всъщност на всички, които са били по онова време в Куба, им е било плащано от тяхната Концертна дирекция. Това е друга част от лицемерието. Тези хора плачат за пенсиите си, за това, че Концертна дирекция не е направила нищо за тях, но на драго сърце получават пари от Концертна дирекция в Хавана…

– … и то знаейки, че хората умират от глад!
– Да, буквално умират от глад.

– И нашите естрадни звезди от близкото минало не са направили нито един хуманен жест към тях?!
– Постъпления от концертите им там няма. В Куба билетът струва 10 цента, защото никой не може да си позволи повече. Така че благотворителният концерт е безсмислен. Взимаш парите от държавата и пускаш хората без пари.

И нашите изпълнители пеят в прослава на един от най-отвратителните диктатори на ХХ век.

– Напоследък все повече се говори за секстуризма в Куба. Има ли много българи, които посещават Острова на свободата, за да си прекарат добре срещу минимално заплащане?
– Да, гнусно количество са. Но те не са само българи. Искам само да кажа на журналистите, че пишейки за Варадеро, за тропиците, за слънцето, за салсата, просто се държат непрофесионално. По-лошото е, че е безчовечно. Защото всичко това е върху гърба на едни умиращи хора, доведени дотам

бащата да кара семейната раздрънкана лада, братът да преговаря за парите, а ти да спиш с дъщерята.

Тоест, това е техният единствен бизнес в Куба.

В Би Ти Ви са ме включили в списъка със забранени за канене хора заради една моя реплика в сутрешния блок. Бяха пуснали едни слогани: “Никое кубинско дете не заспива на улицата” /за разлика от американските очевидно/. И тогава аз казах:

“Да, така е, защото всички кубински деца заспиват в леглата на канадците!”.

– Секс с деца?! Умът ми не го побира!
– Да, пълно е с извратени канадци, които ходят само заради това. Нямаш представа обаче какво количество българи ходят в Куба заради детския секс!

Какво като майката на детето, с което спиш, умира?! А ние продължаваме да говорим за концерта в зала “Карл Маркс” на Йорданка Христова по повод годишнината на Фидел.

Едно интервю на Добринка КОРЧЕВА, в. “ШОУ”

66 мнения за “Това е о(с)трова на свободата!”

 1. Важното е,че всяка уядена българска каробачка от номенклатурно-комунистическия хай-лайф изпада в овче умиление какъв прекрасен човек била снахата на Григор Стоичков и като домакиня и като човек.За никого не е тайна ,че т.н. певачка Данчето Христова беше една от първите интелектуализирани проститутки,спиритуални-йога последователки на Людмила Живкова,антични предшественички на днешните чалгаджийки,но те поне са по откровени и не ходят в Куба,а си мрат да си снимат чалгата в щатите.

 2. Г-н Инджев,

  да не би да е хакнат блога Ви?!? о.О

  “чупят костите от липса на калций, защото няма сирене”

  “ослепяват, защото там няма плодове”

  “извратени канадци”

  Що за хъшлащина?

  Да не говорим какви материали излизат из търсачките за личността дала това…хм…меко казано странно интервю.

  П.П. Мнението ми няма нищо общо с това, че Куба е “един от последните концлагери”.

 3. Бил съм там, видял съм, потвърждавам.

  Чест му прави на Поляков, че не си е затворил очите!

  Трябва да си или откровено глупав, или просто сляп, вкл. за човешкото нещастие, или изключително лицемерен, за да си бил там и да отречеш казаното в интервюто.

 4. Г-н Инджев, при цялото ми уважение към Вас, имам две основни трудности при приемането на този текст – първата, естествено е, източника – подобни псевдо-издания (не смятам и основните ежедневници за по-добра стока, но такива издания са няколко нива по-нагоре по профанизация и евтина интрига) не ми вдъхват особено доверие, особено гарнирани с обвниения за педофилия, вулгарен език и известни личности, както това интервю. Другата трудност е по-скоро въпрос към Вас – смятате ли че има някаква зависимост между икономическото състояние на Куба и ембаргото, наложено им още от времето на Кенеди, да не говорим за ясно изразената колониалната политика преди революцията? Лесно е да наречем червеното черно, ако ми позволите шегата – но нещата никога не са толкова прости.

 5. Подобна система за милицията и момичетата видях в Варна през 70 години. Бях в един хотел за чужденци. Пред вратата спря един бял Мерцедес без прозорци, каквито използваха да разнасят храна по жилищата в София на хората, които се самонаричаха “народ”.
  Един милиционер в униформа застана на вратата. От хотела му махнаха с ръка и едно момиче чисто, изгладено, облечено в червена рокля излезе от Мерцедеса. Дадоха й някаква бележка и тя изчезна в хотела. Историята се повтори също с още две девойки. А аз отидох да пия една водка. След време като отивах към стаята си забелязах едно от момичетата. То ходеше разкрачено, съсипано, с напълно намачкана и свлечена рокля и едва се домъкна в Мерцедеса с милиционера.
  По късно една от касиерките в хотелите за чужденци ми каза, че чуждата валута, която получават отива направо за Русия, и че даже руснаци я прибират веднага от хотела всяка вечер. Изглежда беше го казала и другаде, защото скоро след това я уволниха. Нищо чудно че подобна “туристическа” система се разиграва от милицията и в Куба, но може би парите не отиват вече за Москва.

 6. Моля Ви, господин Инджев, кажете ми, че това интервю е някаква ужасна грешка!?! Не е, нали… Божичко. Загубих ума и дума. Буквално.

 7. Умират идиот,умират заради “Добрия Цар”,заради “Европейските социалисти” заради “Мьжкаря”.
  Навсякьде кьдето е минал комунизЬм умират от това което е писано в интервюто:да си производител на захарна трьстика и да внасяш захар (имаше такьв момент по “перестройката”-Бьлгария внасяше БОБ,ФАСУЛ,ЛУК срещу “валутни левове”

 8. Към Христо Божков:

  Ако искате да ме ядосате- почти успяхте!

  -Истината не важи, понеже е казана в псевдоиздания, така ли? Ами да вземат да я кажат изданията, които не са псевдо, но не го правят, нали?

  – Вулгарен шампион в писането и говорено в медиите днес е един от героите на интервюто. Може би е и ваш?

  – Американците( да, да – бият негрите) са виновни за комунистическата диктатура и нейните последици, така ли?

  – Много лесно оправдавате (кърваво) червеното.

  Когато брадатата лъжа за кубинския чудесен комунизъм бъде обръсната от самите кубинци, очаквайте много по-страшни разкрития. Дано тогава да се позасрамите…

 9. Към Христо Божков:

  Американците са( ви) виновни за кървавата кубинска диктатура и нейните последици- бият негрите, нали?

  Циничният език ви дразни- а не е ли един от главните (ви) герои на интервюто точно шампион по цинизми в говоренето и писането?

  Били псевдо изданията, в които се появява истината- ами какви са изданията, в които истината я няма изобщо? Или истината зависи от това къде е произнесена?

  А с “шегата”, че нещата никога не са толкова прости, ще се съглася. Но ще добавя, че шегуващите се с трагедията на хората направо са простаци.

 10. Бил съм там. Стефан Поляков казва истината. През 70-те години там бе посланник някой си Кънев от Перущица.Абсолютно перверзна личност-никакъв интелект, никаква полезна дейност,само алкохол, карти и всичко останало. Преди него българският посланник е бил изгонен /самите кубинци са били принудени да го направят/ поради ПЕДОФИЛИЯ!Жалко за добрите хора!

 11. За сведение на невярващите – в магазините за простосмъртните в Куба, или поне в големите градове действително НЯМА плодове, дори и да имаш и пари, и купони (по правило навсякъде всичко е само с купони, разбира се).
  Нищо че страната произвежда такива в изобилие.

  Причината е простичка – цитрусите до един са за износ, а в Хавана обикновено не получават кашони със зимнина от роднините в провинцията, както може би предполагат балканските фиделисти.

  Много повече тъжно, отколкото невероятно.
  Но факт.

 12. Поздравления, г-н Инджев, за идеята да публикувате текст за Куба! Прави ми впечатление, че, за съжаление, много млади хора в България, повлияни, вероятно, и от такива “известни личности” като “певачката Данчето Христова” (цитат от Московски психодиспансер), мислят Куба единствено като “остров на свободата” (фалшивия план на “четене” на Куба, изнесен в заглавието Ви) без да вярват, че по безобразията, описани в интервюто, тази държава се нарежда до страни като Африка и Хонг-Конг.
  Към Христо Божков:
  Ако това е “вулгарен език”, то значи, че Вие сте циник.
  Към Medius:
  Любопитно ми е, как по “нехашлашки” биха били оформени/изречени закавичените от Вас изрази, които според Вас са “хъшлащина”?

 13. Във втората част от коментара на Хр.Божков според мене има резон.Тогавашната политика на САЩ спрямо Куба е наистина колониална,имам пред вид по времето на президента Батиста и тотално корумпираният му режим.По това време,компании като Юнаитид фрут къмпани,Американ шугър,Американ телефоун анд телеграф и др.са монополисти и източват ресурсите на страната,като директно се “отблагодаряват” на Батиста с тлъсти сметки в чужди банки.Туристическата индустрия на Острова ,както хазарта наркотиците и проституцията са почти изцяло в ръцете на американската мафия,която се отблагодарява по същия начин.Мизерията и търговията с плът са повсеместни.За човек,който не се интересува от политика е достатъчно да гледа филми като “Хавана” на Сидни Полак или “Кръстникът2” на Копола за да добие някаква представа,за останалите има документални(американски)филми,или литература. Точно тази ситуация в страната довежда Кастро на власт с огромната подкрепа на хората , и поне в началото т.н. револяция е дело на самите кубинци.Не закъснява операцията в Залива на свинете и последващите опити на ЦРУ(с помоща на мафията)за убийство на Кастро.Куба се превръща в заложник на глобалното разделение на светаслед Американското ембарго и предизвиканата от СССР карибска криза.Тогавашните две супер сили създадоха от Кастро и режимът му един политически Франкенщайн,(не че на Ел Коменданте тъмно червеното не му идваше отвътре).Разбира се

 14. По какво си приличат Куба и Виетнам – и от двете страни хората преплуват стотици/хиляди километри море със салове или плоскодънни речни лодки за да се спасят от глада и мизерията и за двете страни комунягите се опитват да ни убедят, че това не е така.

 15. Защо въобще се хващате на дребните “закачки” на списващите субекти като Христо Божков… Наскоро проведох разговор с пенсионер от Шумен, който беше убеден, че най-прекрасното място за живеене на земята е… Северна Корея?!? Те наистина си вярват!!!
  Или г-н Божков за незавидното положение на изстрадалия корейски народ също са виновни американците и тяхното ембарго?
  Много ниски топки пускате, подценявате интелекта на публиката на г-н Инджев.
  Лека вечер

 16. PS Отговорноста за всичко което става в Куба днес е изцяло на Кастро и режимът му,особено след като светът отдавна не е двуполюсен,т.е.,ако той някога деиствително е искал реформи(което е повече от съмнително)сега поне няма оправдание да не ги направи.Как обаче се трансформира един див комунизъм в демокрация-дори и ние в България не можем още да постигнем.Искренно ме боли за кубинците,не само те,но и никой друг народ не заслужава такава съдба.

 17. Г-н Инджев, безсрамната ми просташка преспектива е, че истината е променлива, от което и следва че източникът е от огромно значение за начина, по който възприемам дадена информация. Когато не съм имал шанса да се убедя от първа ръка относно дадено твърдение, аз имам просташкия навик да се съмнявам – всеки гони различни цели, всеки има различни пристрастия. Мога да Ви уверя, че в никакъв случай не оправдавам “червеното”, поради което попитах именно за икономическото състояние на Куба – където виновниците далеч не са само наследниците на маоистката революция. Моето твърдение е, че американското ембаргото над Куба не е нито на идеологическа основа, нито на расова (както разбирам вашите намеци), а просто поредния пример за това как голямата държава скръцва със зъби на малкия съсед, който не искал да се включи в дилемата на другарите си от Латинска Америка – а именно моркова или тоягата. Realpolitik теорията в действие, икономически доминиращата световна сила смачква без усилие и крайни действия една държава, която така и така не дочака денят, в който ще престане да бъде колония – за първи път от Колумбово време насам. Уважавам Ви като журналист и публицист изключително много, в никакъв случай не съм искал да Ви ядосам, нито да провокирам подобни нападки.

 18. Аз вярвам, че всичко това е така, то е казано от ясно по-ясно. Цинизъм.

  Искам само (ни в клин, ни в ръкав) да подсетя всички, четящи тук, че споменатия вид туризъм правят гърците (да, същите тези гърци, на които държавата им се срива, но икономически, защото ги мързи да работят, но моралът им е друго нещо…преди два месеца бях в църква в Гърция, също ортодоксална, като нашата църква, влязох и в едно училище, та се замислих отново за морала) в България, по същите причини, с принципно същите мотиви и предпоставки.

  И друго ми хрумна, като четох статията. В началото пише “…социализмът с брадато лице на „острова на свободата” бил привлекателен с безплатното си образование и медицински грижи. Ако е така, защо глупавите американски работници не бягат на въпросния остров ( а и никой не ги спира в родината им!), а от десетилетия кубинците рискуват масово живота си за да се доберат до „света на експлоатацията” на отсрещния американски бряг?…” – колко ясно, логично, фактологически необоримо. Както и думите на Георги Марков “..третират гражданите си или като престъпници в затвор (след като не ги пускат да пътуват), или като идиоти, които нямат собствен мозък да преценят навън или вътре е по-хубаво…” Отново логично, ясно, фактологически вярно и необоримо. Обаче иди накарай един комунист да приеме и сподели логиката. Трудна задача, защото комунистическата нагласа е като налудността – никаква здрава логика не може да я обори. Само връзване и дебела инжекция (в случай на агресия, иначе не 🙂 )

  И още нещо се сещам, като чета статията. Преди десетина години, една весела компания, всички слушахме задълбочено разказите на един колега, години работил като корабен лекар. “Бил съм в 94 страни по света. По-голяма мизерия от тази в Куба и Екваториална гвинея другаде не видях”. Разказа и за моралните очарования на “острова на свободата”, споменати тук във връзка с Карбовски, но ме е гнус да ги пресъздавам.

 19. Към Христо Божков.
  Г-н Божков как мислите? Ако утре се направи СВОБОДЕН референдум за кубинците, дали ще предпочитат вашата “колониална политика на САЩ” или съветско-кубинския “социализъм” на Кастро, и как ще гласуват? А доколкото се вижда, всичко се движи по същите релси както в България. Гласуването беше същия процент в България и Куба за великите вождове и единствената партия. А колко страх и терор е нужно, за да се изработи такъв процент “доброволно”, никой не пита. Даже процедурата за продажба на момичета от милицията за чужда валута работи по еднаква система. Както в Куба, така и в България никой не смееше да измени наложената им процедура. Всяко проява на собствено въображение бе предателство.
  А спомняте ли си преди години, когато една майка даде живота си, за да прекара малкото се дете в САЩ, и как то бе върнато на кубинците, за да не обвинят САЩ за пристрастие в отношението им към Куба? Колкото за Батиста и режимът му, американците бяха също срещу него, даже поддържаха Кастро и го поздравиха и поканиха за приятелски разговори веднага, но той си избра Москва. Даже се съгласи да даде на СССР площадки за атомни ракети срещу САЩ, свободно или принуден. И видели ли сте как пътуват малкото кубинци в чужбина, винаги заградени от пазачи, за да не избягат от “рая” или да кажат някоя дума. Същият режим е и за най-верните между най-верните.

 20. за Христо Божков.
  Как се форматира мързеливото съзнание?
  1 Опростачване и маргинализиране на неудобната истина.
  2 Повтаряне до откат и героизиране на удобната лъжа.
  Надявам се да сте достатъчно интелигентен за да видите всички признаци по тематиката Комунизъм и в частност Куба.
  п.с. Не случайно употребявам думата съзнание а не ум, разум или интелект. Защото там е скрита точка 3
  3. Съзнанието доминира над разума, когато основната цел на индивида е съсредоточена върху базовите физиологични потребности – ядене, пиене и размножаване. Последното се постига чрез нищета – духовна и материална.
  Сега надявам се разбирате защо ББ иска да фалира бизнеса на хората, които не участват в кръгчетата около бюджетите.

 21. Американското ембарго на Куба се отнася само кораби отиващи за Куба да не ползват американски пристанища.Не е “блокада”
  Така че ефекта е нищожен.Беднотията на Куба както навсякде се дължи на комунизъма и
  на робският труд коит налага.

 22. Към Христо Божков:

  Не случайно завършвам книгата си с думите на Толстой ( понеже съм “русофоб”, нали!): ” Най-опасните думи са: всички правят така”. Ясно , нали- става дума за удобното за съвестта безразличие, което оправдава престъпното бездействие и мотивира желаещите да вършат (дори) престъпления с “оправданието”, че “всички правят така” ( да не се бърка с веселата опера на Моцарт с едноименното заглавие).

  Това, че лично не сте воайорствали на известната по цял свят практика в социалистическа Куба да се поощрява секстуризма на всякакви перверзници на принципа “гадняри от всички страни, изнасилвайте (ни децата)”! – да, това съвсем не означава, че тази практика не съществува. Нима са осъдителни за вас само престъпленията, на които лично сте свидетел? А на принудителния канибализъм в Украйна, предизвикан от изкуствено създадения от Сталин гладомор, дали сте свидетел- както и на регистрирания факт, че в оскотяването си от глад родители са си разменяли децата, за да не изяждат собствените ? Ако разровите, ще намерите снимки как по селските пазарища в Украйна по онова време се продават части от човешки тела. Американците ли пак са ви виновни за това?

  Колкото до характеризирането на кубинската версия на комунизма като “маоизъм” , това ви издава като жертва на московско-софийската пропаганда от онова време. Най-характерната черта на маоизма е “творческото” прилагане на комунизма от Мао в неговата селска среда, с акцент върху революционността на селяните (поради липса на достатъчно работници да колят класовия враг). В Куба главата жертва на комунизма за именно селяните, които въстават срещу режима на Кастро и биват жестоко смазани в продължителна гражданска война, в която др. Че Гевара се отличава като садист, лично екзекутирайки подрастващи “врагове”. А “маоизмът” беше приписан на Кастро след охлаждането на отношенията му с Москва след карибската криза, в която той вкара света заради манията си за величие, опитвайки се да сблъска двете противостоящи световни ядрени сили, след което брадатият авантюрист се опита да шантажира Кремъл с реверанси към алтернативния комунистически покровител в Пекин, скаран до състояние на война по онова време със СССР. Но никога Кастро не е изповядвал нещо подобно на маоизма…Той си е маниакален диктатор, обсебен от месианско самочувствие, заложил на комунизма ( след като в първите години след преврата срещу Батиста отказа подкрепата от Вашингтон и чак тогава реши да бъде комунист от съветски тип).
  И вие очаквате с такъв човек САЩ да се лигавят- да се мляскат уста в уста, както Живков и Брежнев ? Всъщност, макар и с погнуса,те по-скоро направиха нещо подобно, в името на отказа от изострянето на конфронтацията в рамките на студената война, за да не позволят на един нарцистичен въжеиграч да се превърне в идол и пример за подражание на подобните му по света.

 23. Мръсна хаванска трилогия от Педро Хуан Гутиерес.

  Прочетете тази книга, от извора е! В интерес на истината е малко трудна за четене, но си заслужава!!!

  http://www.kafene.bg/index.php?p=article&aid=277

 24. Към Христо Божков и другите:
  Провокиран съм от изказването Ви, че истината е променлива и зависи от източника си. Ако беше действително променлива, тя просто нямаше да отговаря на определението си за такава, а пък зависимостта й от източника може да я направи повече или по-малко опозната, но не и да я отмени. Другаде е заровено, както се казва, кучето. Нека да припомня отново мисълта на Кант: „Ние виждаме света не такъв какъвто е, а такъв, каквито сме ние самите.”. Надявам се, че изводът е ясен – ние пречупваме истината за нещата през вече изградените ни и формирани от всевъзможни фактори собствени представи и всъщност проектираме, наслагваме върху нея житейската си практика и ценностно отношение. Според тази теза, дали Куба е отрова за, или остров на свободата е въпрос само на личен избор, когато сме достатъчно информирани за ситуацията там. Забележете, и двата варианта са основавани на истинни положения, само че в единия случай се отчита, че костите се чупят от глад поради липсата на калции, в другия, че могат безплатно да бъдат гипсирани в държавните болници.
  Докато обаче отношението ми към о(с)трова е еднозначно, то то ми е доста по-нюансирано към споменатите в статията персонажи. Мисля, че да си вулгарен не предопределя истинността или неистинността на нещо написано или казано, както не я предопределя и появата му в едно жълто или червено издание. В тази връзка искам да вметна, че Христова с перверзното си поведение на обслужващ диктаторската система артист е много по-вулгарна от Карбовски, който поне не се прикрива лицемерно. Това, с което той е удостоен да бъде споменат в материала, въпреки моралната проблематика, която повдига, няма всъщност пряко отношение към сагата с кастризма. Много и много анонимни „личности”, и без да са се прочували с невъздържания си език, се подвизават като секс-туристи в азитските например дестинации, без това да се непременно Виетнам или, не дай си Боже, Северна Корея (луди всякакви има). Затова пък Карбовски, за разлика от безкрайно много други свои събратя по професия, включително и Даниела Горчева, авторката на предходната статия в този блог, прояви хуманно отношение, може би и „заинтересовано”, но все пак си беше човещина, като отрази случая на отнетите ми по донос от социалните служби 4 деца във Франция. Другите единствено бяха Иво Инджев и Ангел Грънчаров, за което и към ТРИМАТА, огромно БЛАГОДАРЯ!

 25. кьм Христо Божков: Какво означава “Американско ембарго над Куба”? Означава че след НАЦИОНАЛИЗАЦИЯТА т.е. ИЗЗЕМВАНЕТО/ОКРАДВАНЕТО/ЕКСПРОПРИИРАНЕТО на частна собственост на US компании отпреди революцията правителството на САЩ няма да има никакви отношения докато не се уредят сметките или вьрне собствеността на законните собственици.
  Блокада е имало само по времето на Карибската криза,за да се попречи на Сьветските кораби да си стоварват ядрените ракети и установките за тях;след споразумението м/у Хрушчов&Кенеди блокадата е вдигната.

  Колко са дьржавите в света?и след като САЩ нямат дипломатически или тьрговски отношения с Куба какво пречи на всички останали да имат? Отговор: 1.Недоверие кьм режим на крадци, 2.Недоверие кьм режим на хора които искат по целия свят да се открадне частната собственост и да стане всеобща анархия която да обслужва само шепа “политбюровци” или “коминтерновци”;(много вероятно)3.Недоверие кьм хора които още величаят като национален герой терориста и масовия убиец Ернесто “ЧЕ” Гевара

 26. MERI,

  Вие смятате ли, че един организъм остава без калций, защото “няма сирене” или че човек ослепява, “защото няма плодове”?
  Само тези два израза ми стигат да преценя колко е интелектуалният капацитет на този човек и колко му е “широк” мирогледа.
  Ами ескимосите как оцеляват без сирене и плодове? 😀

  С цялото ми уважение към Вас г-н Инджев и годините Ви и към вас – интелигентните му читатели.

  Човек, който не кима утвърдително при всички антикомунистически мантри не е автоматично комунист.
  Човек, който “се осмелява” да не смята САЩ единствено за “страната на свободните и смелите” не е автоматично комунист.
  Човек, който казва, че в една теза има и нюанси, а не всичко е светлина или сянка не значи че по подразбиране е против тази теза.

  Светът е толкова шарен – нека не го правим черно-бял.

  П.П. Пак добавям, че тези ми мнения нямат нищо общо с фактът, че комунизмът никъде, където е наложен като принцип на управление не е останал неизвратен по някакъв начин.

 27. В Куба, Medius, няма сирене, мляко, кашкавал и т.н. Следователно храната не е пълноценна. Няма плодове и зеленчуци. Следователно – организмът на хората страда, особено в тропическа страна. Иначе, то хора и в Северна Корея живеят, нали. А колко е средната продължителност на любимите ти ескимоси. И какви са им болестите, имаш ли идея? Ама ти наистина си платен комунистически агитатор.

 28. Към Medius:

  Когато човек не иска да види и признае основното ( а в този текст това е ярко посочено , да не го откроявам за “незрящите” отново), се хваща за сиренето…Наздраве и приятни , спокойни сънища с подобно оправдание!

  Грозно е да обобщавате за “интелектуалния потенциал” на задочния си опонент чрез сиренето и плодовете като слабост в аргументацията му, неглижирайки по този начин не само главното в тезата му, но и усилието на интервюирания да прояви упоритост в преследването на целта да изобличи същността на кубинския режим чрез показания за лично преживяното.
  Защото в крайна сметка има “такова животно”, каквото е показано в цялата му отблъскваща картинност в интервюто, а опитите да кажете, че “нема”, са подигравка със страданията на самия кубински народ или поне на онази част от него, която е оцеляла или не е избягала още от охранявания за целта с картечници рай.
  Колкото до обобщенията, как можело еди какво си да се говори срещу САЩ- запазете си ги за себе си. Никъде в никой текст не съм дал доказателства, заради които да бъда мерен в такива категории – не позволявам да ме поучават с примитивни доводи за предполагаем примитивизъм в мисленото.
  Сам си измисляте тезата са своето “осмеляване” срещу страната ” на свободните смелите” и сам се защитавате от несъществуващи нападки. Няма що, голяма “смелост” е да се обявиш срещу американските кривици в днешно време, когато и президентът Първанов плюе по американския посланик ( без повод, впрочем, малко се объркал, чул не дочул, а аркадашът му Румен Петков направо се задъхва от ругатни в същата посока). Всеки, когото не го мързи, го прави, а в това отношение тук има доста трудолюбиви нашенци.
  Като се замисля май е точно обратното: ако посмееш да кажеш добра дума за Америка ( макар и с хиляди извинения за нахалството), заковават те на стъбла на позора и бързат да ти вменят като лична вина държавно-патрийно подхранваната любов към СССР, сякаш изобщо може да има някаква база за сравнение с днешното отношение в България към САЩ, което уж било същото.
  Ако навремето антисъветизмът беше най-голямото престъпление в НРБ, днес антиамериканизмът най-малкото се смята за проявя на добър вкус, на независимо европейско мислене, част от политическата коректност на интелектуалтсващите ( за т.н. простолюдие не искам да споменавам дори). Макар на практика да е част от едно перчене със смелост, каквато не се изисква за тази цел.

 29. Бьлгарският антиамериканист(може и антисемит за цвят): по-мальк брат на сьветския антиамериканист.Ура,вечна дружба,мляс-мляс и цуни-гуни

 30. Към Medius: в днешно време не се налага човек да вярва или не на нещо таково, защото не е необходим картон за библиотеката.
  Точно така се получава рахит, скорбут, остеопороза и мноого други болести, господин медиус. От гладуване. Нали се сещате, че който няма плодове, зеленчуци и млечни продукти, няма и месо. Ескимосите ядат месо и риба, набавят си тези състави така.
  Но да не се отплесвам, исках да кажа, че например преждевременна смърт пък може да се получи при стрелба с пистолет в главата, например в концлагер – комунистически или националсоциалистически. И това също се случва.
  Ако тези неприятни факти ви пречат да спите спокойно (както казва Иво Инджев), просто не ги четете, но в никакъв случай моля не правете цинизма по-голям.

 31. Прочетох два пъти интервюто, за да се уверя, че не бъркам, че съм разбрал прявилно всичко казано. Аз самият ненавиждам и винаги съм ненавиждал комунизма, социализма и каквито още се сетите “изми”, все варианти на тоталитаризма, като най маркобесното унизяване на духа и свободата на човека. И въпреки това останах изненадан от казаното, макар да разбирам, ч

 32. Живяла съм 3 години в Куба през седемдесетте, родителите ми работеха там. Семейството ни като чужденци получавахме достатъчно хранителни продукти, даже повече отколкото ни трябват и раздавахме част от тях на близките ни приятели кубинци. Но най-добрата ми приятелка беше кубинка и много пъти съм я придружавала в магазина при пазаруване. Още тогава това, което се полагаше като храна беше обидно малко. Но оттогава насам е намаляло още. Направих си труда да видя в някои сайтове на испански какъв е рациона сега. Сами преценете дали е достатъчен. Със заплатата си от 12 до 20 долара на месец всеки кубинец гарантирано може да си купи следното за месец: 3.5 кг ориз, 2.5 кг захар, 0.5 кг фасул, 230 г. олио, 460 г. риба с глава или 316 г без глава, 460 г пиле с костите, 250 г. консервирано месо или колбас, 10 яйца, 460 г макаронени изделия, 115 г кафе, 170 г сол. Освен това получава на ден едно хлебче и за децата до седем години – литър мляко или еквивалента му на прах. Това е. За децата над седем години млякото е лукс, за сирене изобщо не говорим. Има магазини в които се продават свободно всякакви храни,включително плодове и зеленчуци, но са много скъпи и достъпни само за тези, които си докарват допълнителни пари извън заплатата.

  Относно написаните по-горе глупости за ескимосите – ясно е че от липса на калций не страдат защото има достатъчно от него в месото от елени, тюлени и т.н. И витамини има в месото. За витамин С ядат суров дроб от елен или тюлен – в него има около 20 мг витамин С на 100 грама. Това е достатъчно за предпазване от скорбут.

 33. Прочетох два пъти интервюто, за да се уверя, че не бъркам, че съм разбрал прявилно всичко казано. Аз самият ненавиждам и винаги съм ненавиждал комунизма, социализма и каквито още се сетите “изми”, все варианти на тоталитаризма, като най маркобесното унизяване на духа и свободата на човека. И въпреки това останах изненадан от казаното, макар да разбирам, че целта е да се покажат най-нагледно извратеностите на един човеконенавистен комунистически вариант, този на Кастро в Куба. Изненадан съм, защото самият аз съм бил в Куба 1988-1989г. Кубинците са в много тежко и унизително положение, нямат достатъчно продукти за храна и затова често се сдружават с чуждите специалисти, които се ползват с привилегии на “трахетни” карти и пазаруват от специални магазини. Почти всеки от българските специалисти беше “осиновил” поне по едно кубинско семейство и за благодарност получаваше безплатен “руум сървис”- главно чистене, пране и гладене в квартирата. Може и да е имало сексманяци, като Карбовски, но аз такива не познавам. И преди това съм разговарял с много колеги и близки били там на работа, но такива крайности:„на кубинците се чупят костите от липса на калций, защото няма сирене”; „ослепяват, защото там няма плодове“;„кубинските деца заспиват в леглата на извратени канадци”, откровено казано не съм забелязъл. Неудобно ми е да пиша всичко това и не искам да излиза, като заяждане, но страданието на кубинския народ не бива да се принизява по такъв начин и според мен абсурдното засилване на краските не помага с нищо! Абсолютна истина е, че кубинците се трахуват от полицейщината в държавата им наложена им от режима, че има политзатворници и то немалко и близките им нямат информация какво става с тях и се мъчат всячески да привлекат вниманието на други страни за евентуална помощ. Самите хора и в позната компания се страхуват да се отпуснат и дори да кажат по някой виц. Стане ли дума дори и пийнали се стряскат и моментално заявяват, че са “готови за борба” с основния враг САЩ! Когато го разбрахме просто престанахме да се закачаме с тях на темата, а тогава (1988г) положението у нас не беше много по-различно, за да изпитваме някакво превъзходство спрямо тях!
  Мога да разказвам много за Куба. Това е един малък Рай на земята по отношение на природата. Не мога да се начудя (аз не съм виждал) кубинци да умират от глад. Дори само банани да ядат, не ми казвайте, че няма достатъчно банани в Куба, няма да умрат от глад. Между другото бананите са изключително пълноценна храна и съдържат почти всичко необходимо за организма и калий и калций в това число. И бебетата могат да карат само на бананова каша! Но заедно с това всеки който е бил там не може да не отбележи неравенството на кубинците с чужденците, а това е по-силен аргумент за критика отколкото невероятно шокиращите крайности, казани в интервюто. Аз не оспорвам фактите съобщени от Степан Поляков, но това са крайности, които могат да се срещнат навсякъде по света. Навярно и в Германия има някои умрели от глад, както и в САЩ, Велкобритания, Франция, но това не е типично и характерно за тези страни. И кубинското население не бележи спад или поне не толкова, колкото населението на България, където хората не умират от глад, нали? Но заедно с това Поляков, като журналист би могъл да общува и с някои други слоеве в Куба, нали все пак не всички умират от глад там. Аз бях там в „творческа” командировка в помощ на „братския” кубински народ. По-конкретно трябваше екипът ни от Софийски проектантски институт да разработи идейни проекти за автоматизация на управлението на водоснабдяването на два големи кубински града центрове на области, Матансас и Пинар дел Рио. Оказая се обаче, че проекта е за камуфлаж на голямото „плюскане”, което си уреждаха покрай това кубинските шефове от водоснабдяването на двата града! Не ви ли се струва това, като мила родна картинка! И в какво се заключаваше това голямо плюскане! Те имаха възможност да ядат с нас и да си взимат за в къщи, китайска шунка (консерви), пиле с ориз от ресторанат и други ястия с месо. Плодовете не закачаха, явно не им лпсваха. Купувахме им цигари и пом „Хавана клъб” от трахетните мага зини и това беше целият „келипир” на тези иначе големи „началници”, техните шофьори и семействата им! Това разбирасе не изглежда така шокиращо, като чупещи се кости от липса на калций, но е именно точната картина на отвратително унизеното състояние на хората в тази прекрасна страна!

 34. Каква блокада на Куба? Имат официални връзки с много страни. Кораби от цял свят могат да отидат. Никой никъде не ги спира. Ако Кенеди преди половин век заплаши с блокада доставката на ядрени ракети срещу САЩ, защо разтягат няколко дни на криза за половин век и повтарят блокада, блокада. “Блокадата” е само от стандартната агитка на отделите за дезинформация. Какво достига до населението от хвалената помощ на Хуго Чавес? А Куба е фалирала, както много комунистически страни, защото впилите са като кърлежи “достойни борци за социализъма” изсмукват всичко за тях от където и да идва. Тяхната издръжка се носи на гърба от милиони роби. Изнасят всичко за валута и за тях няма ограничения с техните магазини за привилегированите. Експлоатацията на хората от комунистите не може да бъде надмината и от най-безскрупулните капиталисти. Както в България така и в Куба режимът се крепи само на репресиите на ДС, милицията и изпратените “съветници”. И вероятно Кастро има своя лична армия подобно на Живковото УБО, за да може да стои на власт толкова дълго време. Иначе между комунистите, винаги са се колели едни други.
  Жалко че има добре осведомени българи, които знаят документите и истината и могат да кажат много, но мълчат като много умни или все още се страхуват.

 35. Цитат:
  Комунизма като принцип на управление – как успяхте да вкарате комунизъм и принцип в едно изречение не знам, другарю, о искренно се позабавлявах над тези думи :))

 36. Кьм GB: Сигурно не всички умират от глад в Куба и сигурно си имат предостатьчно начини да си водят пропагнда колко е хубав комунизЬма. Само че според официални данни на ООН в Северна Корея за изминалите 3 години СЕДЕМСТОТИН ХИЛЯДИ ДЕЦА под 7 годишна вьзраст са ПОЧИНАЛИ от ГЛАД, така както и СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ДЕЦА в УКРАЙНА по време на Голодомора (ако не са били жертва на канибализьм което е документирано многократно). Дечурлигата са най-уязвими и вьпреки майчиния инстинкт какво може да направи една майка или баща ПРИ СИСТЕМНО НЕДОХРАНВАНЕ с ГОДИНИ?
  Всички писачи претендиращи за “святата истина” за Куба приличате на онзи виц в който професорите искали поименно броя на жертвите от Хирошима.А още по-отвратително: цинично дребнаво пунктуални сте като Комунистическата Партия на Русия която твьрди че жертвите на комунизма в СССР 1919-1989 не били 65 МИЛИОНА,а САМО 60 МИЛИОНА

 37. P.S.Данните за Сев.Корея: да се чете “последните 13 години” всичко НЕ е грешка

 38. За добро или лошо съм прекалено млад да бъда исторически, културно или социално обременен от пропагандата от “онова време: – още повече наричам революцията маоистка, както е терминът, използван за нея в литературата, до която съм имал достъп, и както ми е наричана във великобританския университет, в който следвам. Ембаргото, което някои явно са пропуснали, съществува, и не е трудно да намерите информация за него. Още веднъж, надявам се сте разбрали, не се опитвам да оправдавам режима в Куба по никакъв начин, просто изтъквам “демократичното” влияние от северозапад като един фактор, систематично спомогнал за постигането на сегашното икономическо състояние.
  ПП: Каква ирония е, че гореспоменатото ембарго е че според американците, ще бъде докато Куба не се “демократизира и започне да спазва човешките права”, при положение, че тяхната военноморска база на “отдадена им” територия от Куба стана печално известна точно с обратното. Имало и по-големи циници и лицемери от мене, я!

 39. Към Христо Божков:

  Хайде сега да спорим по същество, а не за да доказваме правота на всяка цена.

  Това, че сте на възраст, поради която няма как да сте прихванал от някогашната пропаганда в крак с времето ( онова време), не означава, че не сте повлиян от нея с днешна дата- както сам признавате. Т.е. спорите на погрешна база от “литературата, до която имате достъп” . Защото т.н. революция на Кастро, която поначало си е един преврат, мачка после кубинските селяни като “контрареволюционери” , “класово неосъзнати елементи”, които се съпротивяват с оръжие в ръка, когато им отнемат земята. А тъкмо селяните са масовата опора на маоизма, което го прави различен от другите форми на болшевизма ( кубинският си остава “класически” в този смисъл).
  “Пропуснали” сте тази “подробност, но вменявате на другите, че били пропуснали да забележат ембаргото.Нима? И то при положение, че ви беше обяснено от много други коментатори, че същината на кубинския проблем е типичната за комунизма икономическа несъстоятелност, довела останките от народа там до мизерията, позната и от други комунистически експерименти далеч от брега на американските злодеи. Всъщност истинското ембарго е в обратната посока: коя уверена в себе си власт налага ембарто върху най-ценния ресусрс, хората, охранява с оръжие собствените граждани да не избягат, при положение, че има претенцията да им е осигурила земен рай? И кой спира американците да отидат във въпросния рай-никой, но и никой не желае…Ще излезне, че сте прав поне в това отношение: много тъпи са тези американски работници и фермери да не се възползват от благините на “острова на свободата”!
  И понеже нямате други аргументи, отваряте обичайния левичарски фронт с базата Гуантанамо, за която нямаше да знаете нищо, ако не бяха свободните медии в самите САЩ и другаде – навсякъде почти, но не и в Куба и подобните и режими, защото свободата е немислима и забранена за кубинците, включително в медиите.
  С други думи: американците “бият негрите” и това ви е по-важно, отколкото всичко останало. Пардон, но това е примитивно като всяка откровена комунистическа агитация и фактът, че сте имали щастието да не живеете при комунизма явно не ви спестява нещастието да сте в крак с него днес.

 40. Четейки спора, и по точно участието на Христо Божков, се убеждавам за сетен път, че комунизмът е диагноза, устойчива срещу всякакъв ценз и образование.

 41. а къде е статистиката колко деца в България не могат да ядат мляко, сирене и яйца всеки ден!!!!! прекрасно е, че се интересуваме от света, но дайте първо да оправим собствената си къща…
  Р.Р. и не съм комунистка, за тези които ведната ще реагират по този начин…

 42. Към dani:

  Кой казва, че само комунистите могат да пишат неадекватни неща?
  Та на въпроса: статистиката, каквато и да е тя за България, този път е несравнимо по-благоприятна за българския жизнен стандарт, ако се сравнява с ужасяващата бедност в момента в Куба.
  Призивите да не се интересуваме от света са толкова егоистични, колкото и претенциите да се оправяме ние, пък другите да мрат.

 43. Чета всичко до тук и си мисля – колко много, напразно похабена интелектуална енергия, от страна на дълбоко уважавани от мен личности! И защо? В името на какво?
  За да се спори с един промит мозък! С едно безнадеждно деформирано съзнание!
  Г-н Инджев и всички вие, приятели от блога, нима се надявате да промените светогледа на Христо Божков?! Или поне да го убедите в правотата на тезата си?
  Ами MEDIUS???!!! С неговото “извратено приложение на комунизма, като принцип на управление”!
  Как да го убедиш че нещо априори перверзно НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ИЗВРАТЕНО!
  Не се ли примирихте, с ужасния факт, че става дума за НЕЛЕЧИМО ментално заболяване?
  Какво сирене, какви кости, какъв скорбут, какви тюлени, какви “пет лева”?
  Попитали радио Ереван :Какво ще се промени в Сахара ако там победи социализмът”
  Отговорът бил: “Най-много след пет години ще започнат да внасят пясък.”

  🙂

 44. Понятие “великобритански” университет няма.”Бягането по тьча” е досадно-беше блокада,сега ембарго,не е зле човек да e наясно сьс себе си за елементарни неща. в ООН членуват 193 дьржави,САМО една от тях е наложила ембарго вьрху СОБСТВЕНИТЕ си т.е. щатски фирми да нямат делови отношения с Куба.
  Елементарната хигиена в дьржавните и тьрговски отношения спира останалите 194 дьржави да имат нещо общо с Куба,а те кубинците прости и глупави и вместо да бягат в “демократичните” Сев.Корея,Китай,Русия или Венецуела с риск от удавяне бягат при “гадните американци”.
  Вьв “великобританските” университети не учат ли че “демократичните ценности”включват признаването на частна собственост,а “социалистическите ценности” означават “кради частното и го пиши дьржавно”?
  Приказките “млад сьм и не знам” специално в този случай се превеждат на прост бьлгарски език като: “насран пикльо сьм и се правя на интересен чрез балалайстване”.

 45. Г-н Инджев,оказва се,че имам двойник във форума.Последният ми коментар е от ноември 7. 2011 ,23:20 .

 46. Бих искал да направя следното сравнение касаещо кубинската власт, кубинците и ембаргото наложено от САЩ.

  Представете си, че на един робовладелец започнат да му измират робите от глад. Обаче един от многото, който има храна, отказва да търгува с робовладелеца, защото е робовладелец. Кой е виновен за смъртта на робите!?

  Виновен ли е този един от многото, който избира да не продава храна, защото не е съгласен с робският труд или е виновен робовладелеца, който не освобождава робите си?

  Мисля, че отговорът е ясен на всеки нормален човек. Безумие е да се обвиняват САЩ за това, че са избрали почти да не търгуват с Куба. Не се предполага, че САЩ трябва да се грижат за добруването на кубинците. Предполага се, че кубинската власт трябва да се погрижи за кубинците. Когато самата тя не го прави никой друг не може да помогне! Куба може да търгува с целият останал свят. Но не го прави успешно, защото просто няма какво да продаде. Кубинците почти нищо не произвеждат. Това е пряко следствие от идиотската политическа и икономическа система там! А не от ембаргото наложено от една единствена държава, била тя и САЩ!

 47. Аз мисля, че преди да се политизира, в случая (макар че статията явно е написана с тезата за причинно следствената връзка между комунистическата диктатура и деморализацията, глада, страданието) е важно да припознаем факта на глада, деморализацията, страданието. И това, което аз твърдя е, че изхождайки от политическата позиция или да се защити комунизма (маоизма), или да се омалолажи неговата дефектогенерираща същност или просто изхождайки от позицията на страха да изправим съзнанието си пред реалността, се отива към още по-циничното – отричане на малтретирането като такова. Както се казва чрез вица за жертвите на комунизма – не са били 65, а само 60 или изнасилената и пребита жена се е държала предизвикателно, така че тя не е насилена, а възмездена. Или – то може да е лошо там, но нас какво ни интересува, ние също не сме цъфнали и вързали.
  Май скоро няма да вържем.

 48. много обичам празнословци да ме обвиняват в празнословие! навместо да ми съдите “комунистическия” светоглед, погледнете какво съм писал, вместо с ноемврийски плам да ме нападате. Как да ви обясни човек, че не отричам вината на Кастро и кликата около него за днешна Куба, просто с поляризирани понятия като “добро” и “комунизъм” отказвате (в по-голямата си част) да признаете съответната отговорност и на САЩ. Светът вече е различен, политически идеологии бяха заменени или универсализирани, тук продължавате да дълбаете дъното, на една световно призната за провалена идея. Ето това е най-жалкото на такива видове обремененост.

 49. До Simeon: Мисля ,че човекът Христо Божков е искал да каже ,че учи в университет във Великобритания.Ако учеше в университет в България,щеше да каже в българския университет,в Русия -руския университет т.е не е уточнил кой е конкретния университет, намиращ се във Великобритания ,в който той евентуално учи.И освен това какво се джавкате за Куба,като основната идея на статията е,че Карбовски е спял с момичета,които са имали след това проблеми с кубинските ченгета ,пардон милиционери!

 50. Ако изляза извън рамките на моя прочит на статията и на това, което е важно за мен в този диспут, бих казал следното. Аз станах пълнолетен в комунистическа България, няма как да не съм обременен от това. Не виждам как тогава децата ми, родени много след 90-та, могат да бъдат необременени.
  И към последния коментар на Христо Божков: нас, обременените с комунизъм против волята ни, ни вбесява именно този факт, че в цивилизования свят комунизмът теоретически и практически е отречен и то не като “провалена идея”, а като зло, също както и националсоциализма, а в България това отричане все още не се случва на никакво ниво. Затова никак, ама никак не ни допада в случая да търсим вината на САЩ за това, че кубинците гладуват.
  Ако някой се сърди, че се опитвам да говоря от негово име, моля да ме извини.

 51. до EVELYN: Смислово ми е ясно какво е искал да каже относно локацията на обучението си,дразнещо е да подкрепяш тезата си с измислени доводи плюс това казано така означава че е виждал Великобритания само в интернет.
  След забележки за придьржане кьм темата е глупаво (да не кажа курвенски ако сте жена) да натрапвате бикините си както вьв форума така и лично на мен

 52. Г-н Божков, не вярвам че сте бил прекалено млад по онова време щом ползвате крайно непривичния и неподходящ за един млад човек израз “ноемрийски плам”. Вие сте изпечен лъжец и мимикрията Ви “Аз съм млад и необременен” пред мен не минава!

 53. Категорично съм против да се обвинява Евелин Р. за това, че носи бикини с физиономията на Че Гевара! 🙂

 54. кьм Велизар: Thumbs up за постинга ти Велизар.само една поправка: вица е за жертвите от Хирошима. за сьжаление твьрдението на Комунистическата Партия в Русия не е виц.Мисля че беше 2007а когато излязоха с парламентарен дебат да се признае официално ЛЬЖАТА че жертвите на комунизма 1919-1989 били 65 милиона,всщност били САМО 60 милиона.
  Казвам го не като заяждане, това е отвратителен цинизьм едно кьм едно като цинизма и болшевизма да твьрдиш че САЩ били виновни за сьстоянието на Куба и кубинците. ако пьк не е цинизьм си е направо диагноза

 55. Ами нали това казвам – диагноза е.
  На една НЕИЗЛЕЧИМА болест.
  Затова се чудя,защо толкова напъни да се лекува безнадеждно болния. Той самият не иска. Отписал се е.
  🙂

 56. Не мога да повярвам, че Куба е толкова важна за българите, но като гредам коментарите…?

 57. Неизлечимата болест да не съм кон с капаци? И болшевик ме изкарахте вече! И то не в друга линия, а защото говоря за другите виновници – нелепо е да сте толкова вглъбени във изтъркания ви аникомунизъм. По-голям атестат за погрешността на комунизма от неговия провал – в неговото израждане във всички обхванати държави – през Източна Европа и Азия до Централна Америка. И това е история – в никакъв случай не се опитвам да оправдая жестокостите и нечовешките изстъпления, нито да бъда склонен да забравя – но нещата отдавна са различни. Както беше написал Стратиев преди 20 години – “българската участ е да пием старото кафе на Европа, да караме старите им автомобили и да се вдъхновяваме от старите им идеи”, така в момента се сражавате с умрели идеи. Влиянието на САЩ върху сегашното състояние на Куба е не по-малко пагубно – още повече когато се гради на такива смехотворни “принципи”, в които отдавна само лековерните се вричат като демокрация и свобода – тъкмо във враждата между САЩ и острова се гради тяхната немотия – че са имали наглостта да не се подчиняват, при положение че се намират в американската губерния. Защо ли не им отпускат тежките, но за жалост, необходими, кредити от Международния валутен фонд и Световната банка, които изпиват кръвчицата на подобните слаби държавици? Немотията не е специфично кубинско явление, ако досега сте били на такова мнение, разликата е на къде се кланяш. Колкото и де жалко или цинично. Какъв е смисъла да си хвърлям думите на вятъра?

 58. Направо е жалко да гледаш как куха лейка си мисли че свистенето на вьздуха идва от друго място,то си идва от главата на кухата лейка.
  И на бьлгарски и на “великобритански” се зададоха прости&елементарни вьпроси:
  1.Какво пречи да искат кредити?Отговор:Няма да ги вьрнат защото са крадци и ще ги опапат шепа комунистически олигарси(на комунистически език му викат номенклатурчици).
  2.Какво пречи да имат тьрговски отношения с останалите 192 дьржави от ООН? Отговор: Защото са крадци
  3.Най-простият и елементарен вьпрос: Защо не постьпят като Виетнам и положението да не е това което е в момента?Отговор: Защото са вьздух под налягане като теб и като всички вьздухарчета на кривата ракета космоса и пречи (подразбирай вулгарния израз)

 59. P.S.И понеже е жалко&нямам време да се занимавам с разни кухи лейки последен вьпрос:
  1.Защо тези които дьржат сметка и анонсират вина на САЩ за Куба (разбирай Русия,Китай и Германия)те самите не им отпуснат помощи,кредити и т.н.
  Отговор:за да могат разни вьздухарчета които без Google или друга тьрсачка са гола вода и кал по ушите да папагалстват и да рьсят спам

 60. Какво мислиш правят в момента под ръководството на Раул Кастро? Да не би в реформите да се вижда нещо друго, освен неуспеха на икономическата идеология, в която ме обвинявате най-сляпо че вярвам? За държави от така наречения Трети Свят, сега наричания Глобален юг, единствените ВЪЗМОЖНИ заеми са от IMF и Световната банка – независимо дали е комунистическа Куба или “демократично” Конго, и условията по тях са невъзможни за покритие и в абсолютен ущърб за повечето получатели – налагането на неолиберална система със свободен пазар – сегашните действия на Куба са именно капитулацията пред “демократичния” натиск. Разликата с Виетнам е в отношенията с някакви си КНР – “жалката” втора по големина икономика в света. Нито една от посочените страни (БРИК или Германия) не би дръзнала да повтаря нелепостите от Кубинската криза и да се меси в “задния двор” на Америка – пък и те като капиталисти от своя страна не биха дали зелена светлина на такива рискови инвестиции – това е и основната движеща сила на това гореспоменатите МВФ и СБ да продължават да крепят статуквото.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.