“Лили Марлен” иронично ни освободи от съветската претенция за освобождаване

Доколкото бях повечето време на „сцената” ( а и със собствена изява на нея) предпочитам да публикувам наблюденията на духовития съмишленик на каузата за демонтирането на Монумента на окупаторската червена армия (МОЧА) за състоялия се снощи там празник по повод годишнината от падането на Берлинската стена. Позволявам си само едно разширение с допълнение по въпроса за изпятата от Камен Кацата балада „Лили Марлен” , за да изпреваря желаещите да нададат вой за „нацистка пропаганда”.

Дали на някой му се вярва или не, но тази песен е единственото обединяващо нещо между войниците по фронтовете на войната, с изключение на съветските. В този смисъл иронията Камен да я изпее, изолирайки елегантно от картината Червената армия, беше страхотно попадение.

„Лили Марлен” е любовна поема за раздялата с дома, с любимата по текст на германеца Ханс Леип, написан по време на първата световна война, докато е служил на фронта с Русия. Публикувана е през 1938 година и по музика на композитора Норберт Шулце се превръща във фронтова песен едва след като фелдмаршал Ромел я чува в Африка в излъчване на германското радио от Белград, след което си я поръчва отново ( в скоби казано, нацистката пропаганда отначало не разпознава нейния заряд на потенциален войнишки химн и не може да намери изпълнителка на песента, поради което са издадени от нея символичен брой плочи). Феноменалният успех на баладата обаче се откроява при невероятния обрат, когато тя става страхотно популярна сред…британските войници, противостоящи на армията на Ромел. Би Би Си съобразява това и пуска английска версия. След което тя става най-големият хит на своето време. А още повече се прочува, след като холивудската звезда, германката по произход Марлене Дитрих, я запява и дебаркира с нея на европейския континент заедно с десанта на съюзниците в Нормандия- най-голямата подобна операция в човешката история и до днес.

Така че „Лили Марлен”, обичана еднакво от жестоко вкопчените в смъртна хватка войници от западните нации ( помирили се в общ отбранителен съюз срещу СССР след това), но непризната от съветската пропаганда – ще кажа пак- беше перфектната ирония на факта, че стоим и я слушаме пред символа на откъсването на България от нейното естествено европейско развитие, което се дължи именно на съветската окупация, вероломно наложена на страната ни от Сталин ( за изненадата и несъгласието на западните съюзници с окупационния съветски режим съм дал доказателства в книгата си „Течна дружба”, цитирайки разсекретени западни дипломатически сведения, от които става ясно, че първите искри на студената война припламват именно заради този акт на Сталин в нарушение на съюзническите договорки).

Следва репортажът на Славимир:

Г-н Борисов, махнете го!

Автор: Славимир Генчев

Това бе призивът, който снощи стотици АНТИСТЕНИСТИ демократи отправиха към премиера Бойко Борисов, разполагащ с цялата власт и в състояние да го направи – да бъде преместен на подходящо място позорният паметник на съветската армия, окупирала България през септември 1944 г. и позволила на шайка български комунисти да завземат властта за период от 45 години, които всъщност са …67 – ясно защо…. ((((
Снощното събитие бе посветено на годишнината от събарянето на Берлинската стена, което се отбелязва официално под някаква форма в цяла Европа – с изключение на България, неизвестно защо.
Проявата бе организирана от неуморната и упорита Инициативна група за демонтиране и преместване някъде другаде на ПСА от центъра на София – столица на държава, член на НАТО и ЕС.
Затова и мотото, под което премина проявата, бе

Стената падна – паметникът си стои

Както и миналата година, когато годишнината бе отбелязана за първи път тук на същата дата, водещ бе певецът и член на инициативната група Стоян Михалев.

Припомняйки целта на инициативата и смисъла от провеждането именно на това място на празничен концерт, водещият не пропусна да иронизира безуспешния опит за изстрелване предната вечер (на 8 номеври) от космодрума в Байконур на руска ракета, която щеше да носи на борда си български измервателен уред. (Впрочем, в разгара на празника една от атракциите бе “изстрелването” на обикновен малък балон от вида на топловъздушните балони, който бързо се издигна над главите на множеството и благополучно отлетя по посока на Борисовата градина).
Първи в концерта се изявиха музикантите от

симпатичната група “Тетрис”,

които изпълниха хитови парчета от филми и компютърни игри и други популярни песни.

След това думата бе дадена на журналиста Иво Инджев, който показа на присъстващите оригинално парче от Берлинската стена, което говореше достатъчно красноречиво и без думи на фона на нашенската Берлинска стена – паметника на окупатора.

На голям екран през цялата вечер се прожектираха кадри от предишните инициативи на групата, а също и моменти от речта на

американския президент Роналд Рейгън

пред Бранденбургската врата, в която главният “виновник” за рухването на съветския съюз и на комунизма като цяло призовава съветския лидер Михаил Горбачов да премахне “тази стена”.
Именно този призив Иво Инджев перифразира и по негово предложение всички присъстващи многократно извикаха, за да бъде чуто:
– Г-н Борисов, махнете го!

Иво показа на екрана и какво представлява паметникът на съветската армия в Берлин, който комунистите непрекъснато сочат като аргумент в полза на “нашия” паметник.
Мнозина всъщност снощи за пръв път видяха берлинския монумент. Преди всичко, на него няма войник с пушка или шмайзер в ръка; освен това паметникът е издигнат върху костница, в която са положение тленните останки на загинали руски бойци. Така или иначе, за него има оправдание да стои там: в Германия в края на краищата действителноса се водели тежки сражения и са се пролели реки от руска кръв.
Германия наистина е била освободена от нацизма, макар че източната й част попада в лапите на комунизма и издигането на Берлинската стена е ярко доказателство за “любовта” на хората към комунистическата система.
За “нашия” ПСА обаче оправдание да стърчи тук няма, колкото и да се напъват комунистите да докарат вода от 99 дерета, за да докажат обратното. Нито война е водена на българска територия, нито руснак е загинал тук в битка (освен с българската ракия), нито нищо.
Опитът да се издокара този ПСА

общоевропейски – не само български – символ на победата

над нацизма (и такава теза развиват в безсилието си да се аргументират пазителите на ПСА) е също несъстоятелен, защото в такъв случай до него трябва да бъде издигнат и паметник на британската армия, която се бие две години срещу Хитлер, снабдяван междувременно от тов. Сталин с объжие и боеприпаси по пакта Рибентроп-Молотов.
Този фашизоиден паметник всъщност е издигнат за сплашване и в отговор на една акция на горяните в Сливенския край, при която стотина от тях разиграват многочислена армия от милиционери и жандармеристи. След разгрома на горянския отряд позеленелият от яд и от страх пред Сталин Вълко Червенков се разпорежда веднага да започне изпълнението на вече готовия проект на ПСА, и то в гигантския му варинат (защото е имало друг, доста по-малък в сравение с днешното чудовище).

Въпреки че ПСА загрозява (в смисъл и на застрашава, ако вникнем в семантиката на думата) не само София, но и демонстрира руското политическо и икономическо присъствие у нас (мощната Пета колона на Русия в България безсрамно обслужва нейните груби медведско-путиновски интереси),
целта на концерта бе основно забавлението.
Затова много уместно прозвуча едно необикновено и свежо пародийно изпълнение на тромбон и перкусии на руския химн и на други (доколкото можах да ги позная) руски частушки.

Кратко обръщение направи и кандидатът за кмет на София от десницата Прошко Прошков, в чиято предизборна порграма бе включено и премахването на ПСА. Г-н Прошков изрази съмнение, че днешното ръководство на София и страната ще реши този проблем положително.

Марта Георгиева и нейни колеги от ДСБ – Средец, изиграха забавен скеч, при който селянка със сърп и работник с чук след фин удар с американски надуваем чук рухват на земята – символ на победата на САЩ над Империята на злото.
Впрочем, нуждата да се знае добре историята от младите поколения е вопиюща.

Защо не се изучава история на комунизма

и причинените от него злини в училище? Ами защото злосторниците още дърпат конците в тази страна, пазени от могъщия руски медвед Путин. Не е странно тогава, че някои деца, запитани какво представлява ПСА, отговарят, че се отнасял за освобождението на България от… турско робство! Е да, робство е, но не турско, а руско…

Показани бяха също така моменти от документалния филм “Горяни” на режисьора Атанас Киряков, който също присъстваше на събитието. Впечатляващ е финалът на филма:

той завършва с взривяването на ПСА

като символ на комунистическото Зло, насилствено донесено тук от червената армия и “успешно” приложено от продажните български комунисти на българска земя. “Комунизмът опустоши душите на хората”, както изтъкна един от малцината останали живи горяни.

След това концертът продължи с изпъления на Васко Кръпката и “Подуене блус бенд”. В концерта се включи и блус и рок ветеранът Камен Кацата, който изненада всички с брилянтно изпъление на популярната сред германските войници през ВСВ любовна немска балада “Лили Марлен”, превърната от пропагандата в неофициален нацистки химн.

Изобщо, получи се хубаво тържество, но жалко, че в основите на символа на остатъчното Зло. Бих се пошегувал обаче, че всяко зло е за добро и в този случай. Защото, полагайки много грижи за ПСА, дейците на Петата колона на Русия у нас го осветяват вечер с мощни прожектори от четири му страни. Ако не бяха те, щяхме да разчитаме само на лунната светлина (организаторите, впрочем, специално за събитието бяха уредили топло време и пълнолуние ;))) и на бенгалските огньове, които пръскаха светлик през
цялата вечер.

Денева.

Понеже и с възрастта на участниците в инициативата за демонтаж и преместване на ПСА доста се спекулира, нека се знае, че инициаторите са съвсем млади хора, които финансират и осъществяват всяка проява със собствени сили и средства.
Едва снощи за пръв път се престрашиха (или пресрамиха), та поставиха кутия за дарения, за да се посъберат поне малко пари за следващата проява.
Кога ще бъде тя – очаквайте информация по-късно…

34 мнения за ““Лили Марлен” иронично ни освободи от съветската претенция за освобождаване”

 1. Дъртият комунист боко никога няма да премахне този паметник, нито пък ще го премести. Сбъркали сте адресата на обръщението. Така като гледам изобщо няма подходящ адресат в България за това обръщение. Вече 67 години цялата власт е в ръцете на комунисти и агенти на ДС. Това е положението.

 2. Wunderbar! Все повече се професионализираме. Колко дълго ще ни игнорират, се питам…

 3. Истински демократи,обичам ви ,радвам ви се,отстоявайте духа на демокрацията у нас -все така, неповторимо!
  Този призив :”Г-н Борисов, махнете го!”,наистина няма кой да го чуе:) в учтивата му форма и затова можем да го заявим открито и по американски така:г-н Борисов,махай го!/и паметника,и поклонника му …/ ,а като продължение може да се добави и “раз-махай го”, най -после това истинско знаме на демокрацията у нас ,което ако не друго- поне за сега е в ръцете на истинските демократи у нас.Поздрави!

 4. Не, гн.Инджев! Категорично не! НЯМА оправдание за паметника в Берлин! Не съм съгласен с Вас! Точно толкова е окупирана Германия, колкото и България! Разлика няма! Едно е да претендираш, че си освободил някого от нацизма, друго е да наложиш съветизъм силово, чрез терор и насилие! Германия беше разкъсана и болшевизирана. Ако не бяха американските войски на Елба, щяхме да видим едно хубаво освобождение. Забравяте ли Австрия? Там се бяха настанили и не искаха да си отидат близо 5 години след войната, та бяха нужни великански дипломатически усилия, за да ги изритат най-сетне от там! И Австрия ли освободиха? Ами Финландия? И стига вече с тези жертви! Милионите съветски жертви са дело на такива като Жуков, Жданов, Баграмян и много други, като тях. С изключение на двама-трима военачалници, всички други са били отявлени престъпници! Вермахтът води бойни действия на няколко фронта, в продължение на близо 5 години, а жертвите му са 5 500 000 души, а Червената армия на един, и дават повече от 13 000 000 жертви! Според Вас, защо?
  Няма историк (освен червените,естествено!),който да не знае – случилото се от източната граница на Германия(Източна Прусия)до Берлин, няма аналог по варварство в човешката история! Ето това символизира паметника в Берлин! Сто хиляди изнасилени жени! Само в Берлин! От 7 до 90 години. Показаха го по Viasat History във филм за Берлин.

  Очаквам от Вас ответен, подобаващ коментар на провокацията на БТВ! Филм за Тодор Живков и точно на 10 ноември! Вече чух едно невероятно нахалство! Нека го видим довечера! Как Ви се струва, а?

 5. Лили Марлен е войнишка песен, която отхвърля омразата. МОЧА-та е символ на победилия мир, който я подклажда. Гьобелс се опитва да забрани песента – нормално – той е министър на пропагандата на 3-я Райх. Управляващите в България, да запазят символа – те са 5-тата колона на Русия. Това е нормално!?!

 6. Към martin:

  Точно три пъти съм споменал кой е авторът на текста и пак не стига. Адресирайте несъгласието си към автора, моля!

 7. Да бяхте обявили програмата предварително. Заради Lili Marlene щях да дойда! И няма нужда да им се оправдаваш на помиярите, че песента не била такава ами онакава… Каквато е – такава. Композиторът е женен за българската певица Ива Ваня.

  Докато Кобзон ни пее Катюша и Калинка на всеки празник в НДК, и Die Fahne Hoch да пеем, пак ще им е малко на изродите.

 8. Завиждам на всички участвали!
  Болно ми е, че не бях с вас!
  Бсе едно ми е ще чуе ли Бойко Борисов призива ни!
  Времето работи в наша полза.
  След години и в България /даже/ комунизъм и комунист ще бъдат омразни и обидни думи!
  И МОЧА и безбройните уродливи грамади и капища на червената чума ще бъдат премахнати!

 9. Ето снимки и две клипчета от по няколко секунди от събитието:

  https://picasaweb.google.com/102129902214792160705/qDKwgH

  Никой от организаторите не знаеше, че “Лили Марлен” ще бъде в програмата. След изпълнението на поредния хит на “Подуене блус бенд”, Васко Кръпката извика: “Тук ли е Камен Кацата, ако е тук, да дойде да изпее една любовна песен!” И така от публиката се появи Камен, бурно аплодиран, и запя “Лили Марлен”! Беше прекрасно!

 10. Проблемът не е в гибелта на комунизма (как звучи, а, като в партиен доклад), а в продължителната му агония!
  Най-подходящият пример е неистовият стремеж на руските и китайските комунисти, да се пребоядисат на социалисти и социалдемократи, и да се превърнат именно в най-обикновени алчни “капиталисти”, срещу които най-много агитират.
  Желая успехи на всички участници в изминалото събитие и в следващите благодорди антитерористични акции!

 11. „Истинските комунисти са най-ретроградните консерватори, скрити зад благовидната маска на защитници на „традиционните ценности”. Всъщност именно те поведоха война срещу вярата в Бога, разбиха семейството и обърнаха наопаки моралните ценности на човешкото общество. Този мач вече го играхме – ние, народите от Източна Европа. Резултатът е известен – триумф на алчно червената фашизирана номенклатура.

  Припомням: „Комунизмът е тип „обществена формация” със закони, обусловени от „живота в комуна”, където доминиращата обществена връзка е тази на „шеф” и неговите подчинени, без да има обществена необходимост, само по нареждане. Веднъж установена, тази организация може да съществува без компартия, без марксистка идеология и дори с многопартийна система”, цитирайки Сюзан Лабен – “Тайният план за завладяване на Европа”, Издателство Монархическо-Консервативен Съюз, София, 1993 г., стр. 60.

  Нищо ново под слънцето на т. нар. „демократична“ България.

  Преди 21 години на власт беше един ешелон на червената номенклатура, а 21 години по-късно друг… Червеното явно е печелившо или…

  Лука БАЛКАНСКИ

 12. Перед казармой
  У больших ворот
  Фонарь во мраке светит,
  Светит круглый год.
  Словно свеча любви горя,
  Стояли мы у фонаря
  С тобой, Лили Марлен.
  С тобой, Лили Марлен.

  Обе наши тени
  Слились тогда в одну,
  Обнявшись мы застыли
  У любви в плену.
  Каждый прохожий знал про нас,
  Что мы вдвоем в последний раз,
  С тобой, Лили Марлен.
  С тобой, Лили Марлен.

  Часовой кричит мне:
  Труба играет сбор!
  Пойдешь на гауптвахту,
  Кончай свой разговор!
  Друг мой, прощай, auf Wiedersehen.
  Ах, как хочу уйти я с ней,
  С моей Лили Марлен.
  С моей Лили Марлен.

  Фонарь во мраке ночи
  У ворот горит.
  Твои шаги он знает,
  А я уже забыт.
  Сердце болит в краю чужом –
  Вдруг ты с другим под фонарем,
  Моя Лили Марлен.
  Моя Лили Марлен.

  В тесной землянке,
  Укрывшись от огня,
  О тебе мечтаю,
  Милая моя.
  Снова наступит тишина,
  И к фонарю придет она
  Ко мне, Лили Марлен.
  Ко мне, Лили Марлен.

 13. Ще завърши ли прехода на социализма също като самият социализъм – с фалит?
  Дянков знае но си трае….

 14. “Лили Марлен”е чудесна песен,българската връзка е много силна,Норберт Шулце е женен за българката Ива Ваня,извесна актриса в Германия,преди войната.Те двамата са посещавали България.Техният син е музикант и живее в Германия.

 15. Г-н Инджев Вие цитирате Прошко Прошков, заповядайте на нашата улица – Елин Пелин, там в края има един интересен блок с герба на сем. Прошкови. извисяващ се над всички останали къщи, с два незаконни етажа, за съжаление и двата узаконени по-времето когато той беше кмет? Знам, че Вие сте истински, доказахте го с Първанов и неговите жилища, моля Ви коментирайте и този казус, откъде са парите и защо е узаконен. Пожелавам Ви да бъдете все така смел и успех. Не мога да не завърша със силното си разочарование от цитирания от Вас кмет.

 16. След датата 9.09.44год преселилите се в София, не са софиянци, а комунисти. Обръщам се към тези, които са живели в София преди тази дата. Не ви ли е срам? Ако до ноември 89 имахте основание да се страхувате, то какво ви прави страхливи днес. Как може де държите един паметник на насилник, терорист,убиец и унищожител на свободата по цял свят в самото сърце на българската столица. Засрамете се и го съборете, за да се изравните по чест с провинцията, където подобни и по-внушителни паметници бяха съборени още през 1990-91 год. Бяха сменени имена на улици,площади и училища. За срам на всички един човек бил два пъти министър на икономиката и един път министър председател позволи този срам да тежи на съвестта ви. Съборете паметника и този политик, заради вашата чест.

 17. Мартине би ли могъл да дадеш някякъв линк към този докоментален филм който спомена, или поне да си спомниш как се казва?

 18. Имам два вьпроса:

  1. Меглена Кунева и Светльо Витков бяха ли на купона и каква позиция изразиха “опьлченката” и “кьртача”?

  2. Колко паметника на Аспарух, св.Княз Борис,Симеон Велики, Асен&Петьр,Калоян,Опьлченците на Шипка или Сьединението на Бьлгария има в София-столицата на РьБь? имам впредвид монументи

 19. В събота от 11 часа ще се излъчи запис на предаването по БНТ “Малки истории”, в което става дума и за комунистическите паметници; можете там да чуете и за един нов вариант, който по асоциация изобрети г-жа М.Вачкова: комунистическите паметници, начело с МОЧА и пловдивският “Альоша” да бъдат потопени в морето, където върху тях мидите да могат да си се размножават на воля; моя милост тогава се обади и рече “А как тогава червените бабички ще се потопяват там та да поднасят цветята си?”; както и да е; но общо взето се разбрахме, че е чудесен тоя вариант за решаване на проблема с комунистическите паметници; който иска да ги види, да може да го направи като водолаз… разбира се, моя милост се изказа така, че нищо чудно от предаването да са станали пишман, че ме поканиха…

 20. Смятам за правилно да бъде проведен национален референдум за съдбата на паметниците на съв. армия, както в София, така и в Пловдив, Бургас и навсякъде.Предварително трябва да се даде думата на всеки, който може да изтъкне мотиви. Сигурен съм, че патриотите ще бъдат многократно повече от продажниците. Но кой ще смее да го предложи под носа на руския посланник?

 21. Към Александър:

  От Вас научавам и смятам това за интересно.

  Не искам да задълбавам, но съм чувал мнения, че и до днес “Лили Марлен” е ненадмината по популярност песен в световен мащаб за всички времена.
  “Българската връзка”, за която пишете, е интересна и достойна за проследяване – не непременно за поредното избиване на комплекси на тема ” и ний сме дали нещо на света”, но поне като запълване на още едно празно квадратче в кръстословицата на себепознаването ни.

 22. Към Сотиров:

  Не се учудвам , че “Лили Марлен” е преведена и на руски-ако не греша, преведена е на 48 езика!

 23. Благодаря на г-н Инджев за публикувания в блога му текст на Славимир Генчев! Благодаря на Нина Денева за галерията от снимки и двете клипчета! Благодарение на тях, макар и на хиляди километри от Родината, успях да изживея радостта от събитието!

 24. Не трябва чак толкова много динамит за да се разрушат всичките каменни чудовища по Българската земя.Целият този трошляк ще отиде за строежа на магистрали и министъра ще може да реже още лентички и да бъде щастлив. Ако нямате средства ще съберем-въпрос на организация.Нали така свършва филма.Ха сега да видим имаме ли топки за такваз народна работа би казал Левски навярно?

 25. Господин Инджев, преди няколко години в една софийска кръчма слушах големият актьор Ицко Финци, който изпя „Лили Марлен“ на няколко езика. Можете да си представите колко приятно беше това изпълнение. А колкото до самата песен „Лили Марлен“, това показва само едно, че хората и в най-големите си страдания остават човеци. Изключая комунистите по две причини – първо, те не са хора, и второ, комунистите докарват страданията на хората.

 26. Г-н Инджев, моля коментирайте филма за Тодор Живков излъчен на 10.11.2011 по БТВ. Излезе, че той е най- големия дисидент в България преди 10.11.1989 год. Твърдеше се, че бил против своя собствен режим, но не е имал смелостта да го каже.Звучи ми много шизофренично.

 27. „Г-н Борисов, а на бас, че не можете да го махнете!“

 28. Нагоре по стълбата..
  Нагоре към дясното..
  Напред към
  принцовете.. Търчат
  всички десни.. От леви
  станаха десни.. Дяволът им взе
  слухът.. И станаха
  центристи.. Дяволът им
  взе очите.. И станаха
  десни.. На пиедестала
  на принцовете са тези от БКП още от преди
  60-години.. А днес е
  иван костов.. Филип
  Димитров.. Желю
  Желев.. И кой ли не
  десен търчи към тях.. Право към стълбата.. И
  днес със заглушен слух
  и без очи.. Всички
  десни казват че
  комунизма е нещо
  лошо.. Да така е.. Но само когато го правят
  десни-слепци.. Това е
  като олигархия да
  прави демокрация..
  Принцове в синьо..

 29. Лили Марлен бе песента на моята младост, но след 9-ти септември бе проклета от комунизма.Песента се изпълняваше по радио София всяка вечер след новините и се посрещаше с възторг. Смятах, че и във Франция
  презират тази песен и останах изненадан, когато в Париж един продавач на плочи ми каза: “Това е една прекрасна песен!”Аз я имам и сега на касета!

 30. Въпросът съвсем не е дали е имало истинско освобождение или не. Този паметник на съветската армия и другите като него бяха произведени от манифактурата на пропагандата през последният период на Сталинизма. В архивите сигурно се пази съответното решение на великите вождове, може би с благословията на самият Сталин. Но по силата на конспиративната тайна, продължава и днес да се крие. Тези паметници бяха направени серийно в всяка сателитна страна по-вече или по-малко, включително и в Съветският съюз. Затова е голямото разминаване в България между историческата истина, желанието на хората и паметникът. Това бе изпълнение на решение без да се коментира, с никаква връзка с някаква истинска признателност. Не знам какво стана с големият 80 метра бронзов паметник от този период в Сталинград, който никъде не се вижда. Паметниците на съветската армия се направиха в България в изпълнение на тези решения от последният сталинист Вълко Червенков, като се мобилизираха под строй всички скулптори с някакъв опит. Надали и той е имал възможност да реши да ги прави или да не ги прави. Но Сталинизма пропадна, даже синът на Вълко Червенков падна от някакъв балкон. Производството на тези паметници спря. Просто е невероятно, че близо половин век след падането на Сталинизма, и пропадането на Съветският съюз има толкова много хора които се напъват стоически да ни баламосват, колко ценен е този паметник. Изкарват го като израз на огромна признателност, почит към паметта на загиналите, портрет на руският войник,историческа необходимост, едва ли не символ на града, мечта на русофили, връх на майсторството в изкуството, и какви ли не още лъжи изсмукани от всякъде. И всичко това след като сталинизма бе отречен в Русия, съветският съюз несъществуващ, а решенията на политбюрата отдавна отречени. Една огромно недоразумение с което не можем да се справим вече двадесет години.

 31. Не е много трудно да се намери изпълнението на Марлене Дитрих дори и на английски. Заповядайте:

 32. Milla, извинявам се за късната реакция! Не, не помня заглавието на филма, но той не е един, а няколко и все за войната! Гледам в момента каквото попадна и рядко запомням заглавия. По тези канали дават редовно такива филми. Трябва да се следи програмата.
  А за тези отвратителни събития има много източници. Един от тях е особено впечатляващ! Ханелоре Кол! И тя и майка и са изнасилени, с тази разлика, че Ханелоре е на 12 години!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.