Пардю срещу Бареков: два свята, единият е жалък

Предлагам Ви две диаметрално противоположни гледни точки за демокрацията и свободното слово у нас, макар двете тези да не са равностойни по тежест от гледна точка на изразителите на двете мнения.

Прочетете най-напред какво заявява бившият посланик на САЩ в София Джеймс Пардю за мръсния бизнес и сливането му с властта чрез медиите в България. Сравнете оценките му с публикувания вчера коментар на Николай Бареков , който олицетворява всичко онова, за което говори Пардю.

Изборът на кого да вярвате е ваш. ( ivo.bg)

ДЕМОКРАРАЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ
Медиапул
Мръсна симбиоза между медии, бизнес и управление
Джеймс Пардю, Sofia Echo

Последните президентски и местни избори бяха крачка назад за демокрацията в България. Провеждането на изборната кампания в тази страна членка на НАТО и ЕС, показа тревожен упадък на свободата и независимостта на печатните и електронни медии и политическо сплашване до нива, невиждани от десетилетия.

Партия ГЕРБ на министър -председателя Бойко Борисов спечели президентството и повечето кметски места във важните градове и села в страната, включително столицата София. Резултатът консолидира политическата власт в България още повече. Партията на Борисов вече доминираше българския парламент и правителството.

Българските печатни и електронни медии имаха своята сенчеста страна след края на комунизма, но ситуацията днес извежда корупцията и политическото влияние в медиите до нива, които отнемат всякакво доверие в обективността или независимостта на основните им материали.

“Плащането за отразяване” е бизнес моделът за повечето основни медии в България по време на избори. Редакционната политика на много от националните ежедневници днес е да се заплаща за медийно отразяване по време на политическата кампания – не за реклама, а за новини и анализи. Ако някой предизборен щаб желае да има благоприятни новинарски публикации, авторски коментари или положителни статии за своите кандидати или желае медията да критикува опонента, това зависи само от заплащането. Кандидати, които не желаят да плащат или не могат да плащат за отразяване в медиите, просто получават съвсем слабо или никакво отразяване.

Еднакво виновна е и телевизията. Кандидатите могат да си закупят обикновена политическа реклама. Въпреки това, обикновено е много по-продуктивно да се купят новини, интервюта или платени излъчвания, отколкото обективни репортажи. По правило тези, които плащат на телевизиите, получават положително отразяване на пресконференции и други новинарски програми.

Докато вестниците в САЩ и в други страни се закриват или се консолидират, броят на вестниците в Българя остава постоянен. Това, което се променя, е собствеността. Основни западни медийни инвеститори се оттеглят от българския пазар и собствеността преминава в български инвеститори, малко заинтересовани за журналистическата етика. Вместо това медиите са се превърнали в средство за подмазване на правителството, за да печелят изгодни договори или финансиране от медийните бюджети на министерствата.

Преобладаващата практика на българските медии днес е те да бъдат използвани за бизнес и политическо влияние, а не за да се предоставя обективно отразяване на политически събития или критичен поглед, който да държи властта отговорна пред хората. Както сподели с мен бивш висш представител на властта, консолидацията на медиите в България е “мръсна симбиоза” между медия, бизнес интереси и управлението на контрола на публичната информация.

Експанзията на таблоидите в България е друго скорошно явление. Но вместо папарашки снимки на личности от развлекателния бранш и слухове за знаменитости, тези издания публикуват постоянни, непотвърдени скандали и мръсни персонални атаки срещу кандидати и политически фигури. И отново парите и влиянието определят кой ще бъде мишена на скандалите.

Политическото сплашване и страх са също във възход в България. В този район твърдите политически сигнали не са едва доловими. Назначаването на министъра на вътрешните работи да води политическата кампания на управляващата партия ГЕРБ в България е по някакъв начин равносилно на това, американският президент Обама да назначи директорите на ЦРУ и ФБР да ръководят неговата кампания по преизбирането му. В частни разговори българите в страната говорят за политическо сплашване и за страха да се изкажеш опозиционно за сегашното управление.

Неотдавна българите гласуваха за поредния лидер, който да избави страната от корупцията, неадекватното правосъдие и проникващото влияние на организираната престъпност, което спъва развитието на страната. Правителството на Борисов дойде на власт с такива обещания. Досега правителството се справи добре с натрупването на власт. Кога и дали управляващата партия ще изпълни своите ангажименти към българите, не е ясно.

За по-нататъшното развитие на демокрацията в България е нужна сериозна доза светлина -политическа прозрачност.

Настрани от медийната етика, българите поне трябва да бъдат уведомявани за купени публикации и във всеки случай, в който се пуска материал, в който се засяга политиката, да се посочва ясно кой плаща.

Изобличаването на политическото сплашване ще изисква сериозен мониторинг от страна на международните организации заедно с подобряване на местното законодателство.

Множество компетентни, честни журналисти живеят и работят в България, но те са обезсърчени и са в капана на система, която е корумпирана от големи пари и политическо сплашване. Когато свободната и обективна преса се колебае и политическото сплашване става норма в система, заразена от сериозна организирана престъпност и корупция и липсата на адекватно правораздаване, демокрацията е губещата.

* Статията на бившия американски посланик е публикувана в сайта Sofia echo

 

 

КАКВО НИ ДОНЕСЕ 10 НОЕМВРИ

Николай Бареков
Десети ноември вече е все по-историческа дата, отколкото някакъв знак в живота на българина. Причината е, че хората в масовата си част нямат усещането, че животът им се е променил кой знае с какво и с колко през последните 20 години. Има обаче важни неща, случили се след 10 ноември, които си струва да отбележим.

За първи път в новата история на България ние успяваме да изградим демокрация в пълния смисъл на думата. И съществена част от тази демокрация са разделението на властите, както е по дефиниция, и медийният плурализъм. Въпреки клишето, че медиите в България не са свободни и с цензура, фактът е един: в България има свобода на словото. Медиите са единствената институция, която съумя да изгради през годините свои вътрешни правила и е някакъв гарант за хората, че демокрацията е неизбежна и няма връщане назад. Точно медиите могат да бъдат отбелязани като голямата заслуга на българската демокрация заедно с новата българска Конституция.

Разбира се, трябва да отбележим и приватизацията, и разделянето на народа на социални прослойки, случило се по един съвсем нов начин. От това обаче не всички са доволни. Напротив. Доволна е една много малка част от обществото – тази, която успя да премине в един по-горен клас. А по-голямата част от хората, естествено, не смятат, че случилото се е справедливо.

Има много недоволни от случилото се след демокрацията. Част от тях обвиняват демокрацията за личните си несполуки през последните 20 години. Други смятат, че тази свобода даде възможност на едни хора да участват в разпределението на държавната пара, а на други – да гледат отстрани. Голяма част изпитват нескрита, искрена носталгия по миналото. В нея се усеща и носталгията по младостта.

Не всички имаха равни възможности. Едни получиха безпрепятствен достъп до държавните ресурси и ги направиха частни чрез партията майка БКП и Държавна сигурност. А другите останаха встрани.

Много упорито се натрапва и една друга дума – преход. Това е едно от големите клишета в живота на българина. Преход от какво и към какво? Той продължи няколко години. До момента, в който не беше извършена приватизацията. Ако погледнем прехода като преминаване от комунизъм до демократично общество – преходът е завършил още през 91-ва година с приемането на новата Конституция. Ако подходим чисто научно към термина “преход”, може да заключим, че той свърши заедно с мандата на Иван Костов. Но оттогава минаха 10 години, а ние все още продължаваме да използваме прехода като оправдание за собствените ни несгоди.

Победата на ГЕРБ на президентските избори е ясен знак, че преходът е преминал. Хората делегираха доверие на едно правителство по средата на мандата му с убеждението и емоцията, че не искат да наказват поредния политик във властта. Народът отказа да хвърли вината за всичко върху една политическа партия. Тази победа може да се обясни и с това, че политическата класа в България не съумява вече дълги години да излъчи каквато и да е алтернатива на Бойко Борисов и неговата партия ГЕРБ. Дори напротив, нещата стават все по-критични за останалите.

Това, което се опита да се представи като партия алтернатива, в ролята на БСП и някакво дясно, е изцяло неуспешно и доста удобно за управляващите. Защото БСП не успя да подмени компрометираните си фигури, това не направиха и представителите на дясното. Левицата и десните са толкова белязани от корупцията и непочтеността в политиката, че противопоставянето на изборите вече няма да е ляво срещу дясно, а на Борисов срещу корумпираните. Той е във властта вече 10 години, от които шест на отговорни изпълнителни постове – като кмет на София и премиер на страната. За цялото това време той не успя да се сдобие с имиджа на корумпиран политик и показа, че е едно ново явление в българската политика. В кметското кресло той пое щафетата от Стефан Софиянски – емблема на корупцията в българската политика. Борисов успя да излезе чист оттам, нещо като антипод на Софиянски.

Като премиер на страната Борисов наследи трима тотално корумпирани управляващи преди него – Станишев, Сакскобургготски и Иван Костов. И вече две години не е получил техния етикет. Това означава, че неговите опоненти са му напълно удобни. Така си обяснявам неговата победа и тази победа трябва да бъде много ясно предупреждение за старите политици, че тяхното време на политическата сцена е изтекло. Търсят се нови физиономии. Българите искат вече да живеят в бъдещето, а не в миналото.

Статията е публикувана в сайта “Всеки ден”

35 мнения за “Пардю срещу Бареков: два свята, единият е жалък”

 1. Включително и тук има мьрши подобни на Бареков (като нявсякьде другаде) с единствен житейски принцип: Млад сьм затова ми е простено че сьм мьрша и куха лейка.
  Меко казано не сьм почитател на близкото минало на Бьлгария,но ако това пьк е нейното бьдеще………..

 2. ах, такава свирка от Бареков на Борисов на публично място, че чак срам ме хваща.

 3. Уважаеми г-н Инджев, как да сравняваме, като всеки параграф на Бареков може да кандидатства за кандидат – студентски бисер на годината! И логически, и юридически, и социологически, и исторически, и … Не помня да съм чел творчество на въпросния гражданин, но ще използвам един израз от “Златния телец” – криза в жанра! Ще си позволя да допусна, с риск да Ви засегна, че не сте имал търпението да го прочетете внимателно, защото само така бих разбрал призива Ви да сравняваме.

 4. Единствено чл.1-ви липсва в конституцията. За съжаление ръководната роля на ГЕРБ, БЛАГОДАРЕНИЕ НА МЕДИИТЕ е факт!

 5. Мръсната симбиоза между медии, бизнес и управление има и своите конкретни имена. Едно от тях е Бареков. Достигнал е низини на раболепие, които бяха типични по времето на Живков. Той не ближе гъз на Борисов, а е влязъл в него.

 6. Мръсна работа нищо което пиша неще да мине.Имало свобода на словото.Вече е пълна диктатура комунистическа!Боико Борисов е само тяхна пионка явно – кукла на конци!

 7. Ако трябва да бъдем откровенни, писанията на г-н Бареков звучат като есе на ученик от 9ти клас…., но това няма значение. Важното е, че демонстрират съжденията от предната статия…по особено забавен(естествено и тъжен) начин….

 8. Само се чудя къде ли Бареков е сложил статуя на “явлението” в дома си / ако е само една / .
  А иначе отговорът за “професионалния ” му успех се съдържа отчасти в самия текст.
  “Той е във властта вече 10 години, от които шест на отговорни изпълнителни постове…”
  Е, щом това е допустимо за гражданството на България, защо Бареков да не минава за “журналист”?

 9. Г-н БЮРЕКОВ /Палачинков/ прави много “точен” анализ на състоянието в медиината среда у нас и по най-блестящ начин “потвърждава” тезата на г-н Джеймс Пардю изразена в заглавието: “Мръсна симбиоза между медии, бизнес и управление!”

 10. Сервилното и меркантилно педалче Бареков пак се опитва да ни внуши от висотата на болестното си и маняшко интелектуално презъзходство над останалите ”КОЕ КАКВО Е” И като ”КАК ”трябва да го чувстваме и асимилираме”;-))”?-Що е Преход – и какво да мислим или не за него,що е е демокрация и кой е виновен отпреди за провалите на божествения и безгрешен нарцис ББ.Въобще -Бареков е найстина феноменален в опоетизирането и интелектуализирането на действието и бездействието на милиционерско-социопатната хунта в момента.Бареков е мощно изразно средство за ”позитивна ”идеологическа сугестия върху българина и превенция срещу каквато и да е Нормалност и Критичност,за журналистически професионализъм отдавна не говорим.

 11. Бареков, Бареков, твоето изпълнение на ” само да те гепна, д…. шти цепна”, все повече и повече ми харесва. Там ти е мястото чедо, в кафана. Ама, като има кой да те държи и плаща да развличаш народа, харесващ “само да те гепна…”, и ти си прав за себе си.

 12. Виждам, че Бареков се е заел здравата и очевидно се справя с това, да потвърди верността на обзора на Пардю.
  Не се престаравай, Бареков, ние и без това вярваме на това, което е написал Пардю, няма нужда да го доказваш за пореден път! Иди си избърши ръцете по-добре!

 13. Социалистическото съревнование по лизане на патъци между пишман журналята няма да свърши скоро. Да не повярва човек, че Барекя е расъл в Пловдив. Между майните има такива умни хора, а това журналистче е позор за града си. Посредствеността е родна сестра на подмазвачеството.

 14. Уффф, писна ми от платени блогъри и коментатори на напускащи общественото пространство партии.
  Цвъкат навсякъде.
  Нормално е да има повече от един поглед върху случващото се. И никой от тях не е 100% обективен, господа политически запалянковци.
  А’е, със здраве.

 15. А страх ли го е бюрека от появата на нова софийска баница или пък пресна хрупкава фурнетка?

 16. До SIMEON-Освен любимите ти епитети “мърша” и “куха лейка” си пропуснал да ни уведомиш и за любимата ти “кал по ушите”.

 17. Не са два свята.Това са двете страни на една монета.Едната може да е поизлъскана,другата даже е с “благородна” патина. Но и двете са капитализъм-див, античовешки,лицемерен,агресивен,алчен.Много време слушах дитирамби за соца-е наслушах се.После слушах дитирамби ,оди,чудноватости за демокрацията и пазарното стопанство.Лицемерия,гадост,антихуманност е това,в което живеем.Свобода?Каква,чия? На словото-задушено от корпоративни интереси.Проституираща журналистика,автоцензура,каквато нямаше и при Тато.И едно безкрайно ниЗко ниво на професионализъм,домъкващо се до праха от подметките на интелигентния българин.Какъв Бареков,какъв Пардю? Либералният капитализъм се срина,така както и соца не можа.Времето не е за Джеймс или Ники,времето е за онова,което каза Маркус Волф пред Кеворкян през декември 1989-та.Когато Кеворк го попита какво мисли за отиващия си социализъм,Волф каза:” Следващият път ще го направим по-добре”Е следващият път ще го направим по-добре.А засега стойте в блатото,на което единият край е Пардю ,а другият безкрай е Бареков.

 18. Няма разлика от патоса на Бареков към некорумпирания Борисов, на Стоичков към мъжкаря Плевнелиев, на Рашидов към доктор хонорис кауза Стоичков, на Борисов към некорумпирания Лечков, на Рашидов към художника Борисов, на стадото към бореца срещу корупцията Цветанов, на Плевнелиев към Марги и обратно, на Борисов към държавника Тато, към големите политици Първанов и Доган и към големите професионалисти Груев и Велчев.Всичко е някаква любов необяснима от – безкрайност до + безкрайност тоест от 0 до 0, тоест OO.

 19. На скоро имах възможността да посетя държавната администрация и останах ужасен от гледката. В почти всички стаи в едно министерство виси портрет на ББ, а тези по обичливите са го сложили и на бюрата си в рамка. Историята се повтаря, но толкова бързо ми идва в повече. Дано вазелина стане по скъп защото душевната болка не ги притеснява хората.

 20. хех какво има да се дивите на “явлението” Бареков….г-н Инджев вероятно си спомняте как преди време д-р Б.Борисов го нарече “подлога на Станишев” в ефира на Босфор ТВ,и от този ден….оооооо чудо барека смени къде да се подложи,и чак да ближе сладко сладко…май трябва някакъв рестарт в България,ама…сега е борба за живот ,,няма сили за революции,чела съм че глада е по- силен от страха ,но едва ли :)Успех!!!!

 21. Пьрвото нещо което прави всеки “борец за свобода” или социалист/комунист е да си намери спонсор сред “капиталистите”. Като започнеш от Маркс чиито спонсор е Енгелс и стигнеш дотам да обвиняваш САЩ че не спонсорират “Cuba Libre”.
  Навремето имаше една приказка “Колкото повече гние капиталзЬма толкова повече мирише социализЬма”

 22. P.S.Над 100 години все се казва че “дивият американски капитализьм” умира,още два пьти по толкова ще го чакате да умре, а онова за миришенето и то ще продьлжава

 23. Смях се от сърце на дебилният текст на Бъреков, но това върховно изречение- подвиг в логиката изби рибата:

  “Тази победа може да се обясни и с това, че политическата класа в България не съумява вече дълги години да излъчи каквато и да е алтернатива на Бойко Борисов и неговата партия ГЕРБ. Дори напротив, нещата стават все по-критични за останалите.”

  Не само не излъчва, ами и напротив, “влъчва” алтернатива…:)

 24. Към Милен
  Много лесно можеш да си свериш адекватността на претенциите към такива “чудноватости “ като демокрация и свобода на словото / въпреки извратеното им подобие у нас, с активното действие българските Волф-овци /. Просто си се представи в ролята на задаващ подобни въпроси при “тато ти”.

  За този , който си вярва/ в твоя случай, с вероятност<0 / всякакви аргументи са неприложими. Дискусията би дублирала, /и като смисъл и като резултат/ подобната, скоро тук, за вината на САЩ за живота в комунистическа Куба. В което, разбира се, няма никаква изненада-отдавна е известно взаимната несъвметимост на понятията “ честен, умен, комунист”. За последния остава комбинацията от малоумие и цинизъм, в съотношение според конкретния индивид.

 25. кьм Deni: Thumbs up за постинга ти. Волфовци това което ще построят ще е сьщото като пьрвия опит за строене,само че още не се е размирисало за да го разберат.Справка: лозунгите на свинете от “Животинската Ферма”на Оруел,преименуването “дьржавни предприятия” на “дьржавни фирми”, преименуването “БКП”в”БСП” и дублиращите отбори”НДСВ”и”ГЕРБ”, Жан Виденовите и “Тройката” строежите- всичките им строежи трупове в зародиш,само трябва да се размирише за да осьзнаят че са мьрши.Проблема е че много дьржат да усмьрдяват вьздуха и на другите

 26. Moje li da se sravniavat 2 nesravnimi neshta:

  demokrat s plujek

  erudit s chalgar

  diplomat s draskach

  dostoen chovek s lizach

  politicheski expert s politicheska kragla nula (0).

 27. Към Бареков : КОГАТО НАУЧИШ КАК СЕ ИЗПИСВА СЛОЖНО СЪЩЕСТВИТЕЛНО , ТОГАВА ЩЕ ЗАПОЧНА ДА СИ МИСЛЯ , ЧЕ СИ ЖУРНАЛИСТ. ЗАЩОТО ИСТИНСКИЯТ ЖУРНАЛИСТ ПОЗНАВА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК , ВЛАДЕЕ ГО И НЕ Е ПРОПУСКАЛ ЧАСОВЕТЕ ПО ЕЗИКА В НАЧ. У-ЩЕ ИЛИ УНИВЕРСИТЕТА . А НЕ В ТОВА ВРЕМЕ ДА Е ВОДЕЩ В ЧАЛГОТЕКИ . ТА ПАРТИЯ АЛТЕРНАТИВА СЕ ПИШЕ С ТИРЕ М/У ДУМИТЕ : ПАРТИЯ – АЛТЕРНАТИВА. КОГАТО ПРЕСТАНЕШ ДА СЕ ИЗЛАГАШ С ПРАВОПИСА, ЧАК ТОГАВА ЩЕ ЗАПОЧНА ДА ПРЕЦЕНЯВАМ МНЕНИЕТО ТИ ИНАЧЕ СИ КУПЕН ИЛИ ЖУРНАЛИСТ, КОЙТО СЕ САМОПРЕДЛАГА ЗА СЛУГА

 28. AZ sum v shok!!!

  Purvata statiq e to4no tova, koeto i na men otdavna mi e v glavata, no vtorata, ili kakto ehidno na angliiski moga da nareka Number Two, me izumqva s vseki paragraf! A total Number two!

  Kak moje izob6to nqkoi da misli Barekov za normalen?! Takava ubiistvena politi4eska propaganda se e zati4ala kum bulgarite, 4e naistina ne im zavijdam. Edva sega se zapo4va, spored men.

  Jivkov porozovqva, minaloto porozovqva, izvednuj rozovoto pravitelstvo e prefektno i idealno. A nai-rozovoto e, 4e horata VQRVAT, ili pone dostatu4na 4ast ot tqh, za da moje vsi4ki spokoino da si kisnat v rozovoto polojenie i da razpravqt kak GERB 6te prevurne tolkova naprednalata Bulgariq v Rai i nikoi ne se protivopostavq.

  Napravo e jalko, 4e se stigna dotam, i vurvi kum tragediq.
  “Българите искат вече да живеят в бъдещето, а не в миналото.” 4estito rozovo bude6te s BB!

 29. Предлагам ви малко информация от интернет (от e-vestnik със съкращения), за това как медийната ПАРАлогия метаморфозира нашенския ни преход в техен си приход:

  “Дойче веле”: « Фирми около депутата от ДПС Делян Пеевски държат 80 на сто от разпространението на вестници и крият конкурентните под тезгяхa в будките. »
  Б. Борисов: « Тези пари са си били там, ако тръгнем да ги вадим, ще фалираме банката и тя ще повлече всички останали”, каза премиерът Борисов за държавните пари в Корпоративна търговска банка (КТБ). »

  – Това е банката [КТБ], с чиито кредити са купени всички вестници и медии на Делян Пеевски. Напоследък за пореден път се вдигна шум, че тази банка с държавни средства финансира медии, които обслужват правителството. Вестниците на Пеевски, ТВ 7 и др. не просто създават медиен комфорт на премиера, като не го закачат. Те се занимават с активна пропаганда в негова полза, която се състои основно от клевети срещу политическите му противници.

  Това е бутикова банка, с няколко клона в страната, която държи държавните пари, дава ги като кредити на едро на други банки, които й плащат лихви многократно по-високи от лихвите, които тя плаща на държавата. И има излишъци, с които раздава кредити на Пеевски да си купи поредните вестници, за да очерня противниците на Борисов. По този повод премиерът каза, че само около 20 на сто от държавните пари били в КТБ.

  През февруари в. “Сега” публикува справка от министерството на икономиката, получена по Закона за достъп до информация, за средствата на държавни предприятия в банки. От нея се вижда, че в края на миналата година десетте най-големи държавни компании (Български енергиен холдинг, “Булгаргаз”, “Булгартрансгаз”, Национална електрическа компания, ТЕЦ “Марица-изток 2″, АЕЦ “Козлодуй”, Национална компания “Индустриални зони”, “Кинтекс”, “Булгартабак холдинг”, “Благоевград – БТ”) са държали в банки 412 млн. лв. Делът от тях, който е в КТБ, е 285 млн. лв., или 70 на сто. Тоест банката зад вестниците държи над 2/3 от парите на най-големите държавни фирми. Това някак не се връзва с приказките на Борисов, че в нея са само около 20 на сто от държавните средства. Човек се чувства неудобно да опровергава лъжите на премиера.

  Твърдението му – че ще фалира банката, ако изтегли парите от нея – е толкова вярна, колкото и за 20-те процента. Не е речено, че трябва изведнъж да изтегли всичките, а постепенно. Много банки на драго сърце ще приемат част от тези сметки и ще дадат на държавата по-добри условия от КТБ. Но правителството ги е съсредоточило в КТБ именно защото тя подкрепя обслужващите го медии. Затова Пеевски и директорът на банката Цветан Василев се престарават в обслужването, за да си осигурят тези пари от държавата. В тази банка държавни пари са влезли още при предишното правителството. Но Борисов не само им ги гарантира, но и ги увеличи, поради което вестниците на Пеевски („Телеграф”, „Уикенд” и др.) се обърнаха на 180 градуса и както го нападаха преди изборите през 2009 г., изведнъж запяха песни за него като за национален герой. Тоест – Борисов корумпира вестниците. »

 30. Пардю е прав, но българинът е с толкова промит мозък, до такава степен е оскотял и видиотен, че ще му бъде много трудно да проумее измамата ГЕРБ.
  В България хората приемат за съвсем нормално да се плаща “под масата” на лекарите в държавните болници, да се вземат изпити (и в последствие дипломи за висше образование) без знания и т.н., че можем да заключим съвсем спокойно, че корупцията е дълбоко залегнала в душата, в житието и битието на съвременния българин. Как такъв човек да стане и да каже НЕ на сегашното (поредното) корумпирано управление? Няма как да стане. Това означава да каже НЕ на себе си.

 31. по отношение на Бареков, най-добре го е казал д-р Тони Филипов – той нарича Бареков “Политически АналЛизатор”…

 32. Ооох! Едното е анализ, а другото – пряко доказателство на анализа.

  Не са два свята, един е, и за жалост – нашият, българският, който ни залива от всякъде:(((

 33. Господа, не съдете крайно, за да не бъдете и Вие съдени по същия начин. Всеки българин има право в даден политически момент да застане здраво на едната страна на воюващите страни. Бареков е избрал Бойко. Аз също. Това не означава, че хората са идеални и безпогрешни. Нима г-н Инджев не сгреши, като застана на страната на Костов тогава и спомогна ние всички да бъдем заблудени!? Нека да бъдем обективни – днес само Бойко може да разбута червените бандити. Ама било малко. Малко е, след като само тамплиерският орден официално наброявал 500 души! Ами масоните? Критичната маса фашизоидни комунисти в България е почти непобедима. И въпреки това Бойко се опитва да ги работи. Какво още искате от него? Засрамете се!

 34. Към Самичков:

  “Нима г-н Инджев не сгреши, като застана на страната на Костов тогава и спомогна ние всички да бъдем заблудени!?”

  Кога точно съм застанал?

  Не е проблем, че сте заблуден, но не ми го приписвайте.

  Това е предпоследната ви лъжа тук- следващата ще ме лиши от възможност да ви служа за писта за стремоглавите ви лупинги по нанадолнището, което сте избрали.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.