Евроазиатски азимут(р)и

Центробежните сили на дружбата пускат в центрофугата на безбрежната братска любов нов Руски център в центъра на София. Нали „кат Русия няма втора”, трябва да има и втори център тук.

Множат се паметниците (им), трябва да се размножават явно и храмовете на платената им българска любов ( за да ражда нови чеда тази българска майка орташка), които да бдят над съветско-руските вкаменелост по (уж) българските земи. Иначе току-виж някакви местни маргинали решили да оспорят неоспоримия принос на руско-съветското освободително дело за целите на българското заробване, предсказано от оня ми ти Апостол, заклеймено от идеолога и практика на българското освобождение Раковски, и от почти всички останали непокварени от рублите възрожденци.

Във връзка с това предстоящо ново центриране на дружбата в София читатели на блога ivo.bg написаха „некои съображения”, както се изразяваше най-големият радетел на въпросната дружба др. Тодар Жывкав – „дружба от векове, за векове” ( помните ли този лозунг от времето на НеРеБе?), скрепена с онази целувка уста в уста с др. Леонид Брежнев, еманация на изнасилването на нашата нация, оплодила България с тази днешна дашна популация.

Ето и постъпилите от група граждани предложения:

Топазян

„… какво представлява „Година на Русия в България“. Освен всичко друго което сме коментирали в този блог, това е отново и една ГОЛЯМА ЗАБЛУДА – НЕ МОЖЕ РУСИЯ ДА ИМА ГОДИНА В БЪЛГАРИЯ – от 1944 г. РУСИЯ НИКОГА НЕ СИ Е ТРЪГВАЛА ОТ БЪЛГАРИЯ !!!
Затова предлагам, да отпразнуваме както се полага с манифестация и плакати като:
„67 години Русия в България“
„Гадина Русия в България“
…. и т.н.
Може да направим манифестацията и на 18.11.2011 пред столичната библиотека – в чест на откриването на руския център там !”

Тодор Тодоров

„В един период на възкресяване на българската библиотека и читалище с програмата Глобални Библиотеки, която ще отвори и най-малкото селско читалище към световните съкровищници на науката и литературата, най-голямата градска библиотека ще фокусира вниманието на българина върху Русия, за да може той да разбере:
– До къде е стигнал кръжокът по френска литература, традиционно зовящ своите писатели „велики“, въпреки че нито Шекспир, нито Омир са руснаци.
– За пълното отсъствие на качествена философска мисъл в северната половина на най-големия континент – докато в южната половина са се родили едни от най-светлите мозъци.
– За руската архитектура/която е италианска/, за руската азбука/която е българска, въпреки че в руското училище с Ленин на фасадата, споменато от г-н Инджев в „Ленин се крие, но е тук“ и до ден днешен преподават, че Кирил и Методи са руснаци, което само по себе си заслужава реакция/, за руската сауна/която е финландска/, или за името Русия, което е от шведски произход. Спирам със списъка на липсите, който е безкраен.
Българинът също ще може да научи, че определението „неук и лесно манипулируем народ“ обединява Ленин/както пише интервюиралия го италианския журналист/ и Хосе Ортега-и-Гасет, колкото и всичко останало, което са писали, да няма нищо общо.
И ние ще позволим да направят от градската ни библиотека „руска салата“/която всъщност е френска/.”

На боготворящите всичко руско и особено ползата от съветската окупация, тези слова могат да с сторят богохулни, богонелюбиви, но такава е суровата блоголюбива действителност тук. Тя не се препоръчва за хора със слабост, описана като силата на България от др. кандидат за президент Ивайло Калфин със следната ясна формулировка: „Който обича Русия, обича България”.

Излиза, че господата Тодоров и Топазян направо си мразят България, според бившия съветник на президента Първанов, бивш външен министър, бивш вицепремиер, бивш кандидат за президент и баш… българин ( по неговата съветолюбива логика).

Ще бъде интересно да се видят и другите баш българи, които ще почетат почетното поклонение на преклонението пред втория руски център в българската столица, за да си сверим патриотичния часовник по техния евроазиатски азимут. Азимутри тук дал Бог, но да го питаш защо ни наложил това наказание?

40 мнения за “Евроазиатски азимут(р)и”

 1. Не е прав Калфин. Българи са. Чисти.
  Вижте само:
  Шекспир и Омир не са руснаци, следователно в Русия няма велики писатели.
  Бердяев, Лосев, Флоренский са представители на “некаччествената филосовска мисъл”
  Няколко знакови сгради в Москва и Петербург са проектирани от италианци и французи, следователно в Русия няма големи архитекти.
  Всичко това може да го каже само примитивен и необразован тип. Да, ще кажете, ама примитивни и необразовани типове има не само в България. Така е, прави сте.
  Но като прочетеш че, в руските учебници пише, “че Кирил и Методий са руснаци “, всичко ти става ясно. Само истински българин може да лъже като дърт циганин!

 2. Бачо Кольо, съмнявам се да си чел
  мислите на Бердяев, Лосев, че и Флоренски, щом ги наричаш филосоВски

 3. Бачо Кольо, личи, че си интелигентен човек, но на този спор, който ти подхващаш, не му се вижда краят. Че и смисълът.И така- смятам, че тезата за “двете Русии”, т.е.- тази на Аракчеев, Ленин,Сталин, Путин и т.н., и онази на Бердяев, Лосев, Флоренски, Ахматова, Политковская … е нравствена, емоционална,човечна, но и малко колеблива. Защо? Ами защото никога нищо свястно в Русия не е надхвърляло един ограничен елит, който или иска механично да подражава на цивилизационните иновации от Запад /Петровската линия/ , или е толкова фрустриран и самоизолиран, че нищо практическо не може да свърши сред оскотялото си общество/това вече са нашите дисидентски руски приятели/. Мили са ни, съчувствуваме им, обичаме ги.При тях обаче от Лермонтов досега всичко се е изливало и се излива в литература, качествена, няма спор. Велики руски философи наистина има,но няма нито един философ на практическото обществено действие като Карл Попър- ясно,рационално, хард да ти каже, че от марксист не можеш нищо добро да очакваш, че като те съблазнят и се сгодиш интелектуално за галиматията на Хегел, се готви да се ожениш за брадатата дивотия на Маркс. А за поповизма, включително и “руските букви” в Житието на Кирил- няма какво да говорим- просто диагноза на бездънен национален комплекс.

 4. Благодаря на г-н Инджев за този текст, който по блестящ начин нарежда пъзела! Всъщност, този втори Руски център в София е четвърти в България, като другите два са в Пловдив (и то не къде да е, а в Пловдивдския университет) и Варна. Но ми прави впечатление, че и трите (без “вехтия” т.нар.РКИЦ) са открити през последните 2 години.
  Ето и нещо по въпроса:
  http://mediacafe.bg/the-clubs/the-clubs-hormonia/274-plovdivski-universitet

 5. Това за вторият център не го разбирам. Първият си е достатъчен май. Грамаден такъв един, на централно място. Колкото до останалото…Като обожавам Пушкин,Лермонтов, Любэ, Окуджава, Большой и прочее- това значи ли, че не обичам България, а предпочитам Русия? Скоро една позната ми каза, че щом обичам музиката на Любэ, значи харесвам Путин!? Нещо ми се изгуби логиката на подобна една мисла,но…Странно нещо е логиката по българските земи и в българската душа!А щом ще има втори център тук, в Москва ще има ли (още) един български такъв? Защо ли се съмнявам…
  И все пак, наистина не разбирам. За какво е тоя втори център!? Излишен ми се вижда на мене лично.

 6. Коректоре, изложих се с това В. Признавам си.Много бързах, ако това ще те направи по-снизходителен. Чел съм Бердяев ” Източници на руския комунизъм”. Чел съм ЗА Флоренски и Лосев.

 7. Множат се паметниците и храмовете на дружбата “от векове за векове”, за да могат българските комунисти да полагат цветя и венци пред паметниците на същия този чужд агресор, поробил България. За да празнуват колаборационистите, вечно благодарни на новия си господар, превърнал България в “ задунайская губерния “, за охолния живот, подарен им за вярната им и раболепна 45-годишна служба. Живот, за какъвто те не смееха дори и да мечтаят. Не трябва да се забравя, че едва ли има други комунисти в света, които да са толкова продажни, колкото тези в България. Дори при румънските комунисти имаше и някакъв национален елемент, както и при сръбските комунисти. В Унгария и Полша комунистите се чувстваха преди всичко като унгарци и поляци, отколкото комунисти. В България говорим за хора, които подсъзнателно се подчиняват на всичко руско и съветско. Почти половин век бяхме управлявани от едно просъветско васално българско провителство, поставено на власт с помощта на руските щикове. Едно марионетно правителство, което не се посвени пред народа си да направи опит да превърне България в Съветска република.
  А руският посланик в Брюксел Владимир Чижов го каза кратко и точно: “Троянкият кон на Русия в Европа“.
  Колко ще продължи всичко това, зависи от нас.
  А дотогава, като коне или магарета, ще продължим да тропаме с копитата си по европейските павета и да се питаме един друг, като се срещнем – това за смях ли е или за плач?
  Във всеки случай ще е за срам.

 8. Нито Бердяев, нито Кандински, нито Стравински застрашават България. Нека не смесваме нещата. Само че от Русия изобщо не ги е еня някой чувал ли е тези имена или не. Най-голямата сграда на ул. Шипка е именно Руски културно-информационен център, но къде е културата в тази сграда? Огромно студено фоайе с прашен макет на космически модул от преди 50 години и снимки на Гагарин с фуражка, малка книжарница с руски книги, предимно технически справочници, зодии и кулинария, забутано магазинче с видеокасети и дискове с предимно най-тъпата продукция от съветско време и сувенирна галерийка с чисто български произход. Най-доминиращият обект в това фоайе е огромното гише за билети на “Аерофлот”. Нагоре по етажите сградата е раздадена за офиси на тоя и оня (навярно не случайни), има кафене и някаква фитнес-зала. Естествено на повечето места не можеш да влезеш. Още щом се запътиш към асансьора, руски цивилен културтрегер скача срещу теб и пита “а въй кадье отьиватье?” Отстрани има голям ресторант – “Чергата”, който предлага българска традиционна кухня. Този “културен” център има рекламна витрина срещу СУ, до Художествената Академия, където има обяви за курсове по руски език за начинаещи и напреднали и снимка на това как руски професор изпитва курсистите и им дава сертификати. Къде е Бердяев, къде е Достоевски, къде е Тарковски? Сградата, която имат на “Шипка” би имала възможността да излъчва 10 мегавата изкуство и култура, но това, което очаквам от нея е, един ден покривът да се отхлупи и оттам да излети Ми-24 с пълно бойно снаряжение.

 9. Вместо да намалява, вредното руско влияние у нас ежедневно се увеличава. Но трябва да се има предвид разграничаването: култура и политика.За съжаление,политиците използват културата като оръжие,това е маскирана подлост.

 10. Към Мария Е.:
  Първо, къде в текста виждате и повик за “колкото до останалото”? Вашето май се получава “гузен не гонен бяга”. Второ, в Москва не че само няма втори Български център, но вече го няма и първия.

 11. Списъкът с руските плагиатства е безкраен, дори “руската” матрьошка се оказва внос от Япония, както пише в една статия – “Калинка-малинка и културата на подражанието”…
  А великият Пушкин в незабравимите си стихотворения има думи от българския език като “студеная вода”, “Очи”, “кОни” и Омир е изписан в оригинал при него, както се пише на български, а в наши следосвобожденски преводи на произведения на Омир и критики за него се среща като “Хомер” и “Гомер”…
  Но и половин български център дали има в Москва…

 12. Руските пияни: най-трезвите в света,а бьлгарският русофилистик по-мальк брат на руския такьв.Ура,вечна дружба,цуни-гуни

 13. Вечер на Русия ли правим тук? А по какъв повод?
  Когато дойде редът на вечерта на Гърция ми се обадете, ще се включа. Бях това лято за кратко там, много ми хареса, освен това Гърция е актуална, защото дърпа европейския съюз назад, но имам интересни впечатления и по икономическия въпрос в Гърция, мога да ги споделя, само моля ви, обадете се като дойде вечерта на Гърция. Със здраве!

 14. Към Георги Лалев: То поне да тропахме по европейските павета! Човек ако се разходи два-три пъти насам-натам (имам предвид и прекия и преносния смисъл)….

 15. И още нещо мога да кажа на вечерта на русия. Наложи ми се веднъж да се потя пред сина ми. Бяхме на кино с него в Арена – запад. Появиха се след началото на филма пет-шест рускоговорящи тинейджърки, седнаха си на столовете, вдигнаха си краката на облегалките пред тях и започнаха да си разговарят, разговарят … шумно, високо, на руски..(не че е от значение на какъв език си говореха, просто искам да отбележа, че се чуваше силно, та успях да разбера, че си говореха на руски).
  Махнах си очилата и им казах “момичета, в Русия вашето поведение може да е прието за нормално, но тук е България, съобразявайте се и ни оставете на мира или ще извикам полиция!”…..някак си замълчаха след това. Успяхме да си изгледаме филма.
  Не съм националист и призивите в холадските хотели, където не искали повече от определен процент руснаци като гости, не ми допада по принцип..Много е лошо!

 16. В центьра ще бьдат изложени:
  1.Пьлната документация и десетилетното изплащане на ядрен самовар тип “Белене”
  2.Всички архиви заграбени от “освободителката”ЧА, отказали се да искат десетки милиони за врьщането им (те заводите на BMW заедно с тоалетните откраднали,за тези дреболии архивите на “братята болХари” ще правим на вьпрос,айде де
  3.Увеличена снимка на войниците от Втората Световна Война издигащи знамето над Райхстага видно че единия “солдат червеноармеец” има 5-6 часовника; да не се бьрка не е мародер,а “освободител”
  4.Разсекретени архиви на операцията за убийството на Стефан Стамболов
  5.Разсекретени архиви за убийството на Георги Марков организирано и с техническата логистика (изработката на сачмата и рицина вьтре) на КГБ
  6.Разсекретени архиви за унищожаването на Балчик и бомбадировката на Варна Пьрвата Световна Война
  7.Архиви за битката епопея за Добрич: 6’000 БЬЛГАРСКИ кавалеристи мерданят като маче у дирек 30’000 казаци и публикуване на знаметитата реч на ген.ИВАН КОЛЕВ: “Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа?
  Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България!”Ген. Иван Колев,
  Септември 1916 г.
  8.Разсекретени архиви за подкрепата и инициирането на Срьбско-Бьлгарската Война след Сьединението на Бьлгария
  9.Разсекретени архиви за преврата за абдикация на Александьр Батенберг

  Изобщо културни култури за цьрвули блеещи в транс “Вечна дружба” и “Дядо Иван”

 17. Не че “обвинявам”, но след “великата” реч на Саркози, в която “утвърждава” че Европа трябва да е само от 17 щата за да излезе от поредната “някаква” криза ……, не е учудващо че “мечката” се размърда и си подготвя още една /от бившите и/ бърлоги ужким “за зимен сън”… ……… За Кирил и Методи/й/ … дали са българи?- не съм “наясно”, … но по -въпроса с “буквите” е сигурно, че са утвърдени ПЪРВО като български от българската държава… за хубаво или за ЛОШО???….. Когато се играе покер, винаги има един, който е “банката” и който опрделя и следи за правилата…. а БГ е “оставена” да играе покер с такива като Русия и Турция/които имат достатъчно жетони/, и такива като Саркози, вместо да “бъдат” банката и да ДИКТУВАТ правилата, само събират малкото жетоните от такива “обречени” играчи като БГ….. и след това ни “изгонват от масата” ….

 18. Към Мeri.
  Извинете, но няма от какво да бягам. Просто задодох въпрос. Благодаря, че ми отговорихте. За българския културен център в Москва. Споделям мнението на един от другите коментиращи- че културата се използва като оръжие и средство за манипулация. Но пък един интелигентен човек се старае да не допуска да го манипулират, нали така. Да не повярваш какви спорове и дребни (дребнави?)подмятания провокира фактът за този втори център. Б.Б. ли ще му реже лентичката…

 19. Към Мария Е.:

  Почти толкова “дребни (дребнави?)”, колкото са и “подмятанията” за МОЧА…

 20. Кажете какво обичате от Русия и докажете, че от тази Ви любов не следва логично омраза към поне още десет неща в същата тази Русия! Квазимонолитно тяло, съставено от несъвместими единици и натоварено с центробежни сили, но създаващо илюзия за стабилност, това е днешната Русия. Нашата “братска обич” към нея е принос, макар скромен, към пречките тя да си намери реалното равновесно състояние. А целия свят, покрай текущите си проблеми, очаква да се реши и този.

 21. Считам, че коментарите се насочват в неправилна насока.Неудачно е да търсим предимства или недостатъци на отделна нация, т.с дали е родила големи философи или писатели, или пък са създадени някакви центрове с определена идеология.Какво искам да кажа.Има един исторически факт който е причина за настоящите коментари а той е незаконното анексиране на България през 1944г. и налагане на диктатура.
  През 1968г САЩ налага диктатура в Гърция, продължила пет години. През 2002 ако не ме лъже паметта Бил Клинтън беше на посещение в южната ни съседка.Знаете ли какво се случи на официалният прием при
  президента г-н Константинос Стефанопулус? Сигурно не знаете.
  Със сигурност не беше колко философи е родила Гърция или САЩ,
  нито пък какви културни центрове има в двете държави.Не.Не говориха за това. Когато всички световни медии излъчваха словото на гръцкият президент, той се обърна
  към Бил Клинтън и го попита:”Г-н Клинтън в качеството си на президент на Съединените щати, ще се извините ли на гръцкия народ за наложената и проведена пет годишна диктатура” След дълго мълчание Клинтън отговори смутено “Да”.
  Чакам български президент да направи някога подобна патриотична проява при посещение в нашата страна на руския президент.Просто
  да поиска извинение.От отговора ще
  се прочистим.

 22. Нави руски уж културни центрове за прокарване на сектата имя свети Путин за поклонение и молитви.Вижте иде реч за нещо много,много сериозно и страшно заплаха за бъдещето ваше и на децата ви.Не е въпрос на дребни “натфилосовствания”.Много време вече стана от както се пробвам по”нетрадиционен” начин да предизвикам мисловност по на дълбоко и не става ,а мърсотията върви с голяма скорост.Има достатъчно много факти,документи ,събития ежедневни който подминавате без да вниквате в тях и да си подредите пъзела “защо всичко така смърди около нас” Вчерашните поредни “шистови”- примерно.Наричате ги “глупави конспиративни теории” ,а не са.
  Много от “събитията” са и с цел създаване на”въртележка” за дъвчене и пропускане на важното.
  Пак ще напиша,нищо ,че пак ще бъде подминато “нужното внимание”.
  “Новият Завет Откровение на Иоана”
  Четете и тълкувайте по съвременен начин “в крак са времето” в което живеете,не по старому!
  Играта е глобална ,но това в България е частен отделен особен случай,не от вчера…!

 23. Не е като да няма и “философи”, има назначени и за такива.
  Един виден представител на пост-съветската, нео-болшевишка, еквилибро-жонгльорска “философия” е друг брадат “мислител”, син на генерал от КГБ, “възродител” на евразиатската идея който от скоро играе свръх-акробатическата роля на “критик” на обявения от твърдите евразиатци за Государь, другарят Путин, така както ролята на димо-производител, другарят Дима Медведев изигра със своята “инноваторска” и “модернистична” линия. (и успя да нагнети бая дим и пушек, което успа маса зяпнали в посока североизток).
  Все пак така е поръчано от великоруския тинк-танк защото те си знаят добре мат’ряла и отлично оценяват как за него единственото хипер-мобилизиращо, катализиращо и консолидиращо средство е омразата към врага, отцепниците, ревизионистите и т.н. Тук си казва думата и ползването на недостъпна за никого другиго скътана архивна информация – едно е да се състезаваш с един резервоар гориво и друго е да имаш още един скрит.
  Не знам какво ще представлява вторият руски център в “европейската” ни столица но със 100% сигурност мога да се обзаложа че ще е нов разпространител на съвременния “връх” на великоруската пилотирана филосоВска мисъл, а именно евразиатската идея, каквито има вече в много страни и в интернет е бъкано вече с техните сайтове всички с термина eurasia в името, съчетан с разни демократични подправки и до един проповядващи евразиатската интеграция, естествено около Центъра.
  За всичко това основна причина е и новата американска линия, за щастие не всички са ентусиасти в прилагането и. Но такива примери на самостоятелност, проявили се отчетливо по отношение на настоящия близкоизточен сатрап, настойчиво защитаван от Русия, със сигурност ще бъдат взети под внимание и така както Хилари връчи на другаря Лавров бутона с надпис “Reset”, напълно възможно е да станем свидетели как следващият американски държавен секретар ще му връчи официално шалтера с надпис “Shut down”.

 24. Другарят Георги Димитров ли беше казал: Когато ние българите имахме свое четмо и писмо, руският елит /в т.ч. великата им филосоВска мисъл/ се срамуваше да говори на своя език и затова разговаряше помежду си на френски.
  На руски говореха само простите мужици /на конете си/.
  Или май не беше Георги Димитров…
  🙂

 25. Аз съм цял живот в ада “в тоалетната най отдолу” и гледната точка ми е по обширна – виждам съдържанието в пълнота,а вие отгоре само лъскавата опаковка!
  “Време,място в пространството”
  Някои изтекъл руски секретен документ по уйкелик да ми покажете ?!Моля!

 26. Бъдещият Евразийски съюз трябва да включва и България, смятат участници в кръгла маса, организирана от партия “Единна Русия”
  Някой нещо да не е разбрал.

 27. До колко е виновен руският империализъм за това, че в България има много екстременти, готови да продадат майка си, баща си, че и децата си за някой чиновнически пост или златна рубла?

 28. Напълно в крак с времето, защото, “Русия иска България в Евроазиатския съюз”, и това не е никаква шега, а официалното становище на другарите от КПСС, пардон, “Единна Русия”.

  Ето:
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2011/11/17/1206132_rusiia_iska_bulgariia_v_budeshtiia_evraziiski_sujuz/?ref=embed&source=www.dnevnik.bg

  А местните явно работят предвидливо – зер, от наместници ще има нужда руският султан.

  Ех….

 29. Иво,нямам възможност да чета всичко ,което се пише в твоя невероятно интересен блог ,за който искрено те поздравявам и послучай невероятният, многомилионен интерес към него в лицето на всички ,които го четат,а и още нещо:)ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНО е ,че този блог е огледало на нашата мила Родина ,която поздравяваме всеки път когато искаме да изразим радостта си ,че я има въпреки превратностите на времето така:Здравей, мила Родино! Сбогом,държава на мутрите -може да не звучи радостно ,но затова пък е неизбежно.Тук,в нашата държава обичта към Родината ни е продадена, така както не веднъж са продавали България именно аристократите т.е. богатите.Знаят им слабото място-продажната им същност ,но това не им е за първи път ,че чак да се тръшкаме,но е хубаво случващото се , самото възраждане на българския дух,който е несломим, вместо да се оставяме само на спомените си за трагичното ни минало.Нека има тук вечери на руски,гръцки,северни ,южни,източни,западни …каквито и да са чужденци -нека дойдат у нас за да се срещнат,най-после и тук, в самия център на Балканите-именно интересите им .Това съвсем не пречи ПСА ,наистина да бъде преместен ,дори да не е чак в Димитровград ,а някъде другаде:стига да бъде ПРЕМЕСТЕН ,което ще е символ на нашата сила ,която през вековете е съхранена и само този ,който не се съобразява с тази сила-всъшност е без съмнение не чуждопоклонник ,а е вероятно твърде неспартански устроен:) Наближава ли времето когато тук,по тези земи отново Спартак -синът на Медика ще проясни съзнанието на такива глави, умопомрачени от ненавист и агресия-не се знае,но затова пък друг един журналист го е предвидил преди много години ,обхождайки тези древни места.

 30. Г-н Инджев извинявам се за нахалството,но съм доста зле и бързам каквото може да кажа и…
  А честито новият съюз в който влизат освен обичайно заподозряните и Финландия,Унгария и България…
  http://www.vbox7.com/play:ff937226&start=190
  Който блее е така!Всички в месомелачката!
  Спинкайте си спокойно деца и си дъвчайте дъвките,викайте “браво г-н Инджев давай ние сме стеб”.Той сам ще се пребори,а вие чакайте и не правете нищо !
  Що ли се троша залудо…

 31. От Dnes.bg:

  Русия ни иска в Евразийския съюз
  17.11.2011 10:44
  Обединението да е с “лоялни към руските икономически интереси”
  Освен бившите съветски републики Русия трябва да привлече в бъдещия Евразийски съюз редица други държави, сред които и България. Така смятат участници в кръгла маса, организирана вчера от управляващата партия “Единна Русия”, информира руският печат.

  Според фракцията на “Единна Русия” в Държавната дума, която е инициатор на срещата, “руската държава може да устои и да се сбъдне само като център на влияние” в този съюз, пише “Комерсант”.
  “Целите на модернизацията” обаче изискват според него Русия да се обедини не само с бившите съветски републики – днес членки на ОНД, но и с държави, “лоялни към руските икономически интереси: Финландия, Унгария, Чехия, Монголия, Виетнам, България, Куба и Венецуела”.

  Хората от “Единна Русия” засега не са проучвали дали тези страни са готови да влязат в Евразийския съюз, отбелязва всекидневникът.

 32. Г-н Инджев, един коментар за Вас. Не заслужавате никакво внимание към фобските Ви настроения към Русия и руснаците. Жалък сте. По-добре да си публикувате някоя друга статийка за любовта си към “по-достойни” западни величия. И не се прикривайте зад паравана на такива като Вас. Според Вас руснаците са Ви виновни във всичките грехове. Споко, сега Ви закрилват и обгрижват най-правилни и най-грижовни “достойни сили”. Подмазвайте се на тях здраво! Успех!!!

 33. Днес четем, че… Русия ни иска в Евразийския съюз

 34. Към Ирина:

  Противоречите си, току-що заслужих вниманието Ви..

  А западните величия не сте права да ги слагате в кавички. Ако ги нямаше, в Русия нямаше да я има ( закъснялата с някой друг век спрямо Европа) литература на величия като Толстой и други руски колоси, велики с това, че са възприели европейската западна традиция в руската култура въпреки руската изостаналост и управленско мракобесие, срещу което в един глас са говорили и писали практически всички български възрожденци ( също).
  Впрочем, едно изречение от биографията на Толстой :

  “Лев Толстой произлиза от руския благороднически род Толстой, легендарен основоположник на който е немецът Индрис..”

  И едно сравнение: за да не се връщам с хилядолетия до Омир в зората на западната цивилизация, ще спомена Шекспир като западно явление от 16-17 в, докато Русия узрява за Толстой три века по-късно ( 19-20 ти век).

  Да съм “жалък” в очите на такива, като Вас, за мен е върховен комплимент. Спасибо!

  Но в същото време е доста нахално за някой, който се крие, като Вас, да ми вменява криене, при положение че се подписвам с името си под всяка своя дума – а само в този блог те са доста в рамките на повече от 2000 авторски публикации.Така че е най-добре да с скриете ( което Ви отива) и да не се излагате повече…

 35. Ех, Иринче, де да беше права! За съжаление, не си! И до днес /за съжаление/ все още ни “закрилват и обгрижват” руснаците /разбирай кремълската мафия и КГБ/ и техните верни слуги от нашата пета колона!
  1989 година мина и замина, но от мечешката “прегръдка” на любимите ти “руснаци” така и не успяхме да се откопчим! И пак ни искат – в новия СССР, евфимистично именуван “Евразийски”!

 36. Дано Н. Младенов да прати една декларация до медиите, че не искаме да ставаме никаква част от никакъв нов СССР, нито евразийски проект! В такива моменти се определят граници. Не протестираш като лансират идеята-няма да протестираш и после когато те натиснат руските орди! Да видим реакцията на Унгария, Финландия и другите и петата колона в БГ?

 37. “България, определена преди години от руския посланик в ЕС като “Троянски кон” на Русия в Европейския съюз, сега се оказва включена в плановете на партията на Путин за изграждане на единен Евразийски съюз, чийто център на влияние да е Русия.” Този цитат от статията в mediapool е точно по темата. Ето и цялата статия –> http://www.mediapool.bg/евразийският-съюз-на-путин-да-включва-българия-и-други-лоялни-страни-news186430.html. Не знам какво повече да кажа, освен че ме е срам, че сме дали (и даваме) повод да бъдем включвани в имперските планове на Путин.

 38. Чел съм Достоевски, Толстой и Чехов и без руски културен център. Който се интересува от световна класика, може да намери във всяка книжарница, еле па на пл. “Славейков” всичко, което му се дочете. Със или без “години на руската култура у нас”, със или без Pуски Kултурни Центрове през всеки две преки, алитератитe като обичния ни премиер не мож` накара да седнат с книга в ръка, това е положението.
  По-сериозният проблем с натрапваната ни русофилия е, че постига обратния ефект както навремето в дружбата “от векове за векове” със самопризналия се за велик Съветски съюз верваха само ЦК, Политбюро и Институтът по История на БКП/ДС. А ние, обикновените хора, си го “изкарвахме” на невинни съветски туристи, например неведнъж се е случвало да ни попитат на улицата как да стигнат примерно от “Попа” до ЦУМ и ние да ги пратим в посока БНР.
  Ho най-големият проблем (и “бачокольовците” у нас го знаят най-добре) е, че ТЕХНИТЕ братушки никога не биха се задоволили да ни заливат само с книжки. Днес са книжки, утре атомни централки… “Вечна дружба” не, ами “Вечно натрапване” е по-правилният израз тук.

 39. До Ясен Прахов
  Не ние смесваме нещата, Ясо, а руснаците, и ако не им дадем отпор просто ще заприличаме на тях. На фона на 87% неграмотни руснаци /цифрата е от края на миналия век – нещата едва ли са се подобрили/ няколкото души допринесли за развитието на културата /със западни средства/ не са го направили защото са руснаци, а въпреки това.
  http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4868519,00.html

 40. ИРИНКЕ, в Евразийския съюз на Путин влиза ли ти се?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.