Борисов е цар да “кара влака”, но не е цар Борис, който е карал влак

Когато влаковете в България спират заради стачка премиерът Борисов използва това, за да покаже отново кой кара влака.Той е цар да “кара влака”, но не е цар Борис, който наистина е карал влак и е разчитал на народната обич по любов, а не като пазвантин ( със съответния манталитет), какъвто Борисов се оказа на порасналия му син. За сметка на това на Борисов не му пука да заяви, че бъдещите поколения щели да му бъдат благодарни- нещо, което цар Борис никога не е заявявал.

И преди е заплашвал колективно, че ако не ( Го) слушаме, ще си подаде оставката и ще осиротеем. Но този път беше много конкретен: щом ще стачкуват, железничарите да върнат 800 милиона лева, които им е дал.

Борисов разбира строгостта в поддържането на управленската и финансовата дисциплина в държавата по казармен принцип: изисква безпрекословно подчинение. Който не е съгласен, стига да е зависим от него, получава шамар зад врата или направо шут в зъбите. Както всички българи, които той сравни с кучета, които трябва да бъдат държани здраво на каишката. И защо не – щом му позволяваме да ни третира по този начин и гласуваме за посочените от него питомци отново след това?

Някой брои ли колко пъти е хокал собствените си министри и гордо е обяснявал, че така трябва да се държи истинският началник, защото работата му била да критикува? Само няколко примера без претенции за изчерпателност:

-Унижи вицепремиера си Дянков като го накара да се извинява на Първанов на крака, с което го вкара в капана на президентската отмъстителност, довела до онзи скандал от март 2010 г. с разгласяване на стенограмата от старателно инсценирания колективен словесния побой, нанесен на нищо неподозиращия финансов министър в кабинета на държавния глава.

-Бламира министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков тази пролет, когато шефът на Лукойл Валентин Златев се изгаври с него с арогантни обвинения в медиите, че министърът не знаел да смята. Вместо да защити своя подчинен, Борисов предпочете да публично да му се озъби с репликата да не говори прекалено много защото Златев, личен негов приятел от 20 години ( по собствените му думи, а според самия Златев – от цели 30 години), бил най-големият данъкоплатец в държавата.

-На социалния си министър Тотю Младенов показа „жълт картон”, защото не бил обяснил добре пенсионната реформа ( и министърът побърза да си посипе главата с пепел).

-Отново постави тези дни в конфузно положение заместника си Дянков, като му се скара публично за някакво избързване в някакво оповестяване на някакви мерки ( каквито и да са те- вече има ли значение – важното е Борисов да се изявява като строг господар, в каквато роля явно много харесва себе си).

-В миг на върховно постижение на Плевнелиев и Фандъкова, двете лицата на победата на президентските избори и изборите за кмет на столицата, Борисов избра да намачка достойнството им с тирада за благодарността, която му дължат за издигането им. Не, че не е вярно, но е брутално като постъпка в стила на Иван Грозни и неговата реплика към провинилия се син:” аз съм те създал и аз ще те убия”! Опъна му се само Маргарита Попова, която той, явно без да я пита дори, изпрати в оставка от поста министър на правосъдието след като тя се оказа с мандат на вицепрезидент. Тя обаче хладнокръвно заяви, че ще остане на поста си в рамките на предвидения от закона срок и с тази стъпка показа, че такива чудеса са възможни, но са въпрос на личен характер. Иначе казано, от това изключение от правилото се разбра, че Борисов си избира характерите,с които се обгражда, за да го търпят да ги хока и от това да му става хубаво.

-Не знам какво са си говорили в кабинета му днес с шефа на болницата „Шейново” Иван Костов, но явно Борисов не изневери и този път на себе си, държейки лекарят да напусне поста си след медийно разгласяване на факта, че е бил привикан на разговор- строгият господар не прощава никому, щом се е провинил и това трябва да стане достояние на широката публика явно.

Никому ли? Нищо подобно! Борисов е безпощаден само с по-слабите от него. Да сте го чули да се озъби например на ядрената мафия и на руското (й) лоби? Чакаме го втори ден да го направи по конкретен повод във връзка със скандалната провокация с побоя над изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй” Александър Николов, но навъсеният в други случаи премиер си прави оглушки, макар да е ясно, че нападението над натоварения да отговаря за най-важния стратегически обект в държавата човек има ясно символично значение: „някой” предизвиква „силния човек” на България и му заявява в очите, че е по-силен и не страхува от него! Това се потвърждава от твърде нетипичното мълчание на Борисов, който явно не вижда какви дивиденти може да извади от признанието за безсилието си да каже нещо смислено без да застраши статуквото с изтичане на информация за далаверите в централата.

24 мнения за “Борисов е цар да “кара влака”, но не е цар Борис, който е карал влак”

 1. Уважаеми господин Инджев,
  Споделям всяка мисъл на Вашата статия. Позволете едно уточнение: думите “Я тебя породил, я тебя и убью!” принадлежат на Тарас Булба от едноименната книга на украинския класик Тарас Шевченко.
  Може би Ви е подвела асоциацията със знаменитата картина на Репин “Иван Грозни убива сина си”, където обезумелият от мъка деспот притиска към гърдите си мъртвото тяло на сина си, когото е убил в пристъп на гняв.
  Помпиер-питекът Боко не е чак толкова епичен герой. Той е персонаж от “Под прикритие” или “Столичани в повече”.
  Путлер капут!

 2. Към Богдан Хмелницки:

  В случая избирам да се позова на твърдението на френския писател Анри Троая, който е вероятно най-големият познавач на руската история на Запад. Троая приписва тези думи на Иван Грозни в едноименната му книга ( вероятно подсилени като внушение от известната картина “Иван грозни убива сина сина си”).
  Иначе този израз, за съжаление, е изричан в човешката история вероятно хиляди пъти от авторитарни родители, които се правят на Господ и си присвояват правото да отнемат живот, защото са го създали.

 3. Дали след време в историята на България ще пише, че постоталитарния преход започва с края на Тошовизма и завършва с края на Бойковизма?

 4. В тематиката на написаното по горе че Борисов е безпощаден само с по-слабите от него, г-н Инджев, как ще коментиате сагата с посланиците агенти досега?

 5. Народе мой – на колене пред Бога и с молитви за милосърдие!Всички и заедно!
  Иначе казано ще продължаваме да се самоунищожаваме.Сатаната и неговите слуги –комунисти,неосоциодемократи,либерали,мутри, агенти,екстрасенси,врачки и т.н ,може би завладяха страната ни(Европа също)!И само Бог може да ни помогне!А ние-да се върнеме към науката,книгите ,познанието,патриалхалните отношения в семействата,обич и уважение към себе и БЛИЖНИЯ .Към българската култура,традиция и религия! И това е(според мен) пътят и истината.До тогава ще си имаме това ,което си имаме в изобилие-тотално невежество и фалш.”Не се страхувайте”- повтаряше Йоан Павел 2

 6. Божеството не се занимава с разните му там “фъстъци”, зад които – вероятно поради някакъв необясним каприз на Провидението – все прозира руска връзка.

  Божеството (според собствените му думи, цитатът е буквален) строи дъгИ, залИ и магистралИ.

  Това е положението.

 7. По принцип суетните-лидери нарциси са и садистични,а за садистите най-предпочитани са по-слабите,маргинализирани и безпомощни личности за жертви-те са им запазен патент.Иначе пред по-силните нарцистичния садист е страшно,страшно страхлив,както и точно фактологично го споменава г-н Инджев-затова си е избрал слабохарактерни министри!-Нарциса Бойко още може винаги да бъде непредсказуем за обкръжението си с внезапно аругантни изблици на гняв,което да ги смути и постави в зависима неадекватност от него и контрол-един вид крейзимейкър с фуражка.ББ. си е просто един самороден манипулатор,не поради някаква уникална хитрост ,а поради вродената си психо-патология на властен провинциален нарцис,поради която е селектиран на времето за бъдещата си кариера,както той е селектирал обратен пси-профайл за свои министри .Такива лидери като ББ парадират с решителност и смелост,а всъщност са повече от всеки нормален човек,а всъщност са жестоко зависими от измисленото си его и непрестанната му потребност от медийно и всякакво негово-его утвърждаване в очите на другите, затова му е много изтощително-/замислете се/.Не Му остава енергия и мозък за нищо друго-факт.-Такъв беше и Тато жесток към тези под него и най-раболепен към Кремъл от всички соц.лидери….суета ,мелодрама ,реформаторски демонстрации и всичко за манипулация на овцете в полза на партийния клан.

 8. Марк Твен: «По-добре е да си държиш устата затворена и хората да мислят, че си тъпак, отколкото да я отвориш и да премахнеш всякакво съмнение».

  – За да успееш в тоя свят не може само да си тъп – трябва също и да си с добри маниери. Волтер

  – За да успееш в тоя свят не може само да си тъп – трябва също и да си с добри маниери. Волтер

  – За да успееш в тоя свят не може само да си тъп – трябва също и да си с добри маниери. Волтер

  – За да успееш в тоя свят не може само да си тъп – трябва също и да си с добри маниери. Волтер

  -Този, който продължава да не търси отговори, е или Буда, или тъпак. Рабиндранат Тагор

 9. Не е лошо човек да има самочувствие, лошо е когато самочувствието му изиграва лоши шеги. Богдан Хмелницки и Тарас Шевченко може да са украинци, но Тарас Булба е руска повест. От Интернет ще разберете кой я е написал, ако не сте я чели.

 10. Никой не може да унижи човек ,който има чест и достойнство.Прав сте г-н Инджев,че Борисов си избира министри и депутати,на които тези качества са непознати.Жалкото е,че на голяма част от нашите съграждани, това не им прави впечатление.

 11. Марк Твен: «По-добре е да си държиш устата затворена и хората да мислят, че си тъпак, отколкото да я отвориш и да премахнеш всякакво съмнение».
  – За да успееш в тоя свят не може само да си тъп – трябва също и да си с добри маниери. Волтер
  -Раят на глупака е ада на мъдрия. Томас Фулър
  -Само най-тъпите и най-мъдрите не се променят. Конфуций
  -В политиката тъпотата не е недостатък. Наполеон
  -Разликата между тъпака и гения е че гения има граници. Айнщайн
  -Този, който продължава да не търси отговори, е или Буда, или тъпак. Рабиндранат Тагор
  -Уста моя – враг мой!

 12. Теглиш махалото до едното му крайно отклонение,държиш го така до момента когато ти отмалява ръката ,изпускаш го,отива в другото крайно отклонение,връща се и ти отнася недообразованата глава.Така по възможно най болезненият начин научаваш,че в природата нарушаването на равновесието не е “здравословно”.
  Примери напоследък колкото искаш,последният само да споменем= Кадафито.Всички нему подобни решили,че са богове в крайна сметка все по този начин научават “закона на махалото”.
  Нашият обаче частен български случай по заплетен (ние сме царе по максималното ни заплитане).
  Нашият взел се за божество,всъщност не е,а само ни е представен за такъв (ИД) като другите ИД босове за които както се казва “или добро или нищо”.Представилите Го обаче сега са му ядосани,защото употреби техните номера в “изборният”процес и напъват да му помогнат да се самосвали.
  Стачкувате,ама ще си дам оставката и не знаете какво още по “чудо” от мен са ви приготвили “представителите” ме.- прав е,а причината да е така твърде дългото блеее на публиката!
  Да беше Хичког тук,развръзката на покаже!
  А десетте Божи заповеди – десет кратки и ясни правила,подсигуряващи “равновесие на махалото”,ама малцина разбрали,болшинството,подавляю’щото “недоучили”.
  А за Аец поредното инцидентче = 5 минутки за Котев и Инджев да кажат “свобода на словото” демек и 20 минути да ни бъде обяснено от “най подходящият” как тоя някакъв си Котев говори глупости.
  То като “духне” и лъжата ,и обслужващите лъжата и непожелаващите населяващи да чуят истината ще отдуха вкупом!
  Приказвам си сам на глас – такава ни явно тук работата в нашта седянка!
  То в цялата ни територия така и даже успяваме да се разминем !
  Хичког или с к незнам!

 13. ББ епично мълчи и неще да съди Г.Котев,тоз”клеветник”.Аз съм възхитен от този млад човек,когото слушах със срахопочитание на пресконференцията в БТА.Искат да го неглежират и дано журналистите се престрашат и дадат гласност на това,което казва този ядрен специалист.Далаверата е голяма и затова гузно се мълчи.Силен и смел човек е Г.Котев-Бог да го закриля!

 14. Към Б.Хмелницки,чели ли сте повестта?Написана е от Н.Гогол.

 15. Напълно лудите, а ние сме такива, можем да бъдем управлявани само и единствено от идиоти – а те са такива.

 16. към ivan | ноември 24, 2011, 18:01

  Гогол също е украинец, поне официално. Виж, ако ти имаш вътрешна информация може да я споделиш

  “Не е лошо човек да има самочувствие, лошо е когато самочувствието му изиграва лоши шеги. Богдан Хмелницки и Тарас Шевченко може да са украинци, но Тарас Булба е руска повест. От Интернет ще разберете кой я е написал, ако не сте я чели.”

 17. Знаете ли е, че в малките градове и села хората изсичат дървета от улиците защото нямат с какво да се отопляват?
  Колко хора ще загинат от глад, студ и липса на лекарства тази зима?
  В края на зимата България ще получава ли помощи от хуманитарните организации?

 18. След като прочетох статията, изведнъж си спомних финалната фраза на доц. Томов: ” …колениченето на академичните среди пред силните на деня е публичен проблем”.Чудя се, къде е самоуважението пред знанието (което уж е сила, според известна сентенция)на хората “с очилцата” (по собствения израз На Борисов за министрите си).
  Към IVAN:
  Какво имате предвид под “руска повест”? Писана на руски език ли? Писана от руски автор ли? В сюжетно, композиционно и т.под. отноншение ли? Защо тогава от преди няколко години “целият” Гогол (който е автор на “Тарас Булба”) се превежда на украински език? А нима самият Гогол няма нищо общо с Украина? А всъшност за кого става въпрос в повестта и къде се развива действието? Когато си отговорите на тези въпроси – със знание по възможност от библиотеките, а не от “чичко Гугъл”, тогава би трябвало да стигнете до извода, че не е лесно да се лепват толкова лесно “етикети”.

 19. Извинявам се, че го казвам, но на България й трябва точно такова управление. Ако посоката е правилна ще имаме успехи. Ние не можем да работим в екип. Индивидуализма ни идва в повече. Примери колкото искате.

 20. Г-н Инджев, като оставим настрана тоталната Ви омраза към Борисов ,остава впечатлението,че тя едва ли не е предизвикана от факта ,че той не защитава своите хора, което не е съвсем вярно, тъй като те не са малки деца и е обидно да им бърше сополивите нослета/ в случая на Дянков/. Същия си научи урока по един жесток начин, но си изгради
  самочувствие без да го защищава
  тато.А пропо, само БСП брани своите, дори когато са явни престъпници. Срещу хората на Костов имаше жестоки нападки, но той не излезе да защати никого. Това са зрели хора, могат да потърсят правосъдие и сами да защащават своето име и достойнство.
  Г-н Инджев,пишете с тон не търпящ възражения ,за неща, най- малкото спорни,което струва ми се, не е в стила на един демократ.Каква е целта – насаждане на омраза? Това вече го видяхме с Костов…..

 21. към MERI и Тодор
  Може би вие двамата смятате, че Тарас Шевченко и Н.В.Гогол са едно и също лице и украинци, Иначе не мога да си обясна вашите реплики към написаното от ИВАН, като дори се опитвате и да го обидите. Жалко за вас!!

 22. До Дона
  Извинявайте,но не Ви разбрах!Струва ми се,че е за предпочитане тона на Иво Инджев пред Вашите извъртания-подло нападате Костов,ближетеБорисов.Я ми кажете той не защити ли по финикийски безобразното поведение на Цветанов по имотите му?!В случая Иво Инджев привежда факти от поведението на Борисов,а не голословничи.Хайде да ни убедите ,че поведението на Борисов не е на нивото на казармен федфебел, пардон, на старшина.Мъча да си представя как една Фандъкова застава пред Борисов и казва:”Съжалявам ,но не мога и няма да се съглася с Вас!Като кмет на София ще правя това ,което е в интерес на софиянци….”Това е абсурдно!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.