Гатанки с неочаквано начало и очакван край в нашия земен рай

За да си създадете реална представа за действителността и да имате шанс за информирания си избор през няколко години, когато, макар и за миг, се оказвате важен фактор с бюлетината пред урната, има едно много важно условие: не консумирайте новини в нетрезво или сънено състояние. Защото можете да объркате имена, държави и себе си. Внимавайте!

Ето няколко гатанки с лесен отговор, който изисква само малко внимание и концентрация. Всички примери са съвсем пресни- вода от информационния извор в днешния бистър откъм събития неделен ден.

Лежите си на канапето, почивайки заслужено след изнурителна седмица в търсене на пари, работа или здрав разум в резултата от преминалите избори и дочувате следното изречение:

„Единственият важен елемент на неговата политическа система е лоялността. Докато си лоялен на шефа, си в безопасност”.

„Ха”, казвате си прибързано. „Знам го тоз, Бойко Борисов е!”. Обаче, да знаете, грешите и трябва да слушате по-внимателно. Това е цитат от изказване на руския опозиционер Гари Каспаров, световен шампион по шах и местен враг номер едно на Путин. Цитатът е от статия на британския вестник „Дейли телеграф”. Каспаров визира именно Путин. Всяка прилика с Борисов е (не) случайна.

Или да вземем друг информационен капан на заблудата, в който с лекота можете да попаднете в просъница, приспани от ромоленето на информационния поток. Дремете си кротко и си мислите, че не ви дреме от някакви си каузи и лозунги , като „Съединението прави силата” и изведнъж- о, чудо!- долавяте с ухото, което не е запушено от възглавницата, как лозунгът е дал плодове. Наостряте и другото. И, да, невероятното се е случило: съединили се едни хора и си отвоювали правата, след което отпразнували това.

Къде е станало невероятното събитие? Пред Народното събрание в София, на чието чело се мъдри тази мъдрост? Или може би става дума за Белгия, родината на лозунга, където поставиха световен рекорд по (само)управление на страната без правителство? Не, слушайте по-внимателно:

“Десетки британци вдигнаха грандиозен купон в събота в курорта Банско. С изисканото парти англичаните ознаменуваха победата си след тригодишни съдебни битки. Те вече са собственици на целия комплекс “Четири сезона”, където бяха закупили апартаменти, но дълго време нямаха достъп до тях”, разказва “Стандарт”.

Не били българи, а най-били британци – и в двата случая започва с „б”, но завършва доста различно. Съединили си усилията британците и победили в тежката битка далавераджиите, бюрокрацията, плутокрацията и клептокрацията в полудемокрацията в България. След дълги колективни битки си получили платените отдавна апартаменти в Банско.Празнуват хората пободата. Ех, да можехме и ние така!

Ами спортните новини? И там трябва да внимавате, за да не си вкарате някой информационен автогол и да спрете да се гордеете с българските посланици по футболните терени, които ни отсрамват пред света, макар и някои от тях да станаха световно известни със срамните си жестове по стадионите ( и извън тях), след което бяха удостоени с престижни научни титли в България. Давам пресен пример: ако сте изпуснали името в началото на изречението” …е на път да отмъкне короната на Димитър Бербатов за Футболист №1 на България” , което е водещата новина за “Стандарт”, не бързайте да обвинявате някой крадец на благородни метали с подли намерения. Четете и ще разберете…

„Премиерът се изстреля на четвърто място в класацията, в която за пръв път гласуват фенове. Само вчера стотици дадоха вота си за Борисов, който ниже гол след гол с екипа на “Витоша” (Бистрица). Бербо засега удържа първото място в допитването до народа, след него са Стилиян Петров и Николай Михайлов. Запалянковци атакуваха социалните мрежи с призив да се гласува за Бойко. “Почти не пропуска мач, без да отбележи, а на Бербо не му се случва често напоследък”, аргументира се един от тях. Анкетата на феновете определя най-добрите 20 футболисти, журналистите ще излъчат челната тройка по Коледа.”

Гол след гол в шампионската лигня в Голо бърдо или Гол тупан , в съчетание с неотразим премиерски чар- нима не е достойно за корона? Гол + готин= голгота на мъчениците по трънливия, но сла(восла)вен път на подмазвачеството у нас!

Ех, дано се вслушат журналистите в гласа на народа и да удостоят Бойко със заслужената награда, че каквито са ни опърничави и неподкупни, току-виж се опълчили на логичното решение да си имаме премиер-голмайстор. А и той е човек! Опитаха се да го направят Почетен художник, пък някакви интелектуалчета се разпищяха и Човекът се обиди- отказа гордо (засега). Значи така: Ицата може да стане Хонорис кауза, а каузата на Бойко като заслужил художник беше спукана, направиха му я пердута като завистливо му биха шута! Хайде холън ( да не се бърка с Холандия – това е друга тема, шенгенска е и за нея да не сте посмели да се смеете, шшът- не шут, а шшът, ясно ли е?!),що за дребни душици издребняват! И сега ли ще се противят?

Като стана дума за Путин, Борисов, шшът и запалянковците ( за каквито в интернет явно минават клакьорите на нашия премиер), през изминалата седмица се появиха и други аналогии, които е важно да бъдат разграничени в интерес на информирания ви избор дали да вярвате на слугинските вестници, сервиращи сервилно манипулацията с „феновете”. Руски запалянковци освиркаха в Москва Путин, който се опита да се отърка от спортната слава на свой сънародник и се качи на ринга да държи поредната си популистка реч под възгласи „махай се” и викове „ууу”, които слугите на освиркания руски автократ след това обясниха като „браво”, и „ да си жив и здрав” на обърканите, според тях, милиони глупаци, гледали предаването в реално време. Макар и далеч не всички, но някои руски медии отразиха събитието с двете гледни точки. Новината с освиркването освен това се затъркаля по света (и у нас дори я прожектираха по телевизора).Докато освиркването на Бойко Борисов от футболни фенове в Разград и Пловдив преди време ( ясно се лееха ласкави скандирания „Бойко пе…с”, които международната памет съхранява в интернет), така и не станаха до ушите и очите на европейската ни телевизионна публика. Така че: не бъркайте Русия с България, там все пак има някаква медийна свобода!

 

 

19 мнения за “Гатанки с неочаквано начало и очакван край в нашия земен рай”

 1. Иво, моля махнете повторението в текста. А иначе и един път ми стига за да се посмея, ако и да е трагично.

 2. Понеже си падам по футбола да поправя стандартци. Първата тиква на републиката наистина е регистриран като футбалер във Витоша Бистрица. Обаче Премиерът-Слънце т.г. освен мачлета с участието на телкаджията Вуче е успял да сколаса само за една контрола на бистричани. Та “ниже гол след гол” в Банкя на ония госпожици и госпожи които не си забравят дори гащите.
  Приканвам след като не ни оставиха свободен избор на 23 и 30-ти октомври да изберем Първият Нарцис на републиката за футболист на годината. Вече е на второ място и диша във врата на Димитър Бербатов. Изгласувах се с ясно съзнание и дълбоко вътрешно убеждение, че няма друг начин да си покажен отношението към “тази страна” и първият Й слуга на народа.
  http://futbolist1.bg/
  Много е лесно. Бърза регистрация и Боце №1.

 3. Г-н Инджев, в Разград другият рефрен беше “Бойко к…о. Та се редуваха и двата. Онзи ден пред Дарик радио тиквата ненапразно започна интервюто си с огорчението, че малка част от левскарската публика го недолюбвала. Хич не е малка. И тепърва ще го разбира.

 4. Ако баце Бойко прочете наръчника за изобразителното изкуство, няма да има интелектуалче, което да възроптае срещу него вече:

  ‎”Наръчник за бързо въведение на Бойко Борисов в света на изобразителното изкуство”:)))
  1. Ако на картината има тъмен тон и измъчени лица – това е Тициан.
  2. Ако на картината има обилно количество тлъстини и целулит, дори при мъжете – не се съмнявай – това е Рубенс.
  3. Ако на картината мъжете изглеждат като къдрави жени с кравешки поглед или просто на италиански педита – това е Караваджо. Жени е рисувал само няколко пъти. На следващата картина е изобразена жена – Медуза Горгона. Защо прилича на Джони Деп по-голяма загадка от усмивката на Мона Лиза.
  4. Ако на картината има множество малки човечета – Питер Брьогел Стари.
  5. Много малки хора + малки непонятни йни – Йеронимус Бош.
  6. Ако на картината може просто да се добавят няколко дебелички амурчета или агънца (или те вече са там), без да се наруши композицията – това може да са: а) Буше б) Вато
  7. Красиво, всички са голи и телата им са като и културисти след баня – Микеланджело
  8. Видиш ли балерина – говориш за Дега. Говориш ли за Дега – виждаш балерина.
  9. Контрастно, рязко и всички имат мърваши брадати лица – Ел Греко.
  10. Ако всички, даже лелите, приличат на Путин – това е Ван Дайк. Това е всичко.

  ПС: Моне – петна, Мане – хора.Вижте повече ППС:А когато видиш глупости на търкалета ? – Вероятно Пикасо 😉
  ПППС: Ако може да се заобиколи, е скулптура. Ако виси, е картина…

 5. Господин Инджев,това което се опитвам да кажа около врящия казан до Вашите и Сугареви привърженици ,е че ДО биволски прозрения И миналото и особено Бъдещето на България,няма да подхождаТ скоро на нейната пасивност,с познати ,а и РЕД мутренски неумения около дебат на века,след който няма да имаме право -родени неродени-да се сърдим ако никой не се съобразява с нас!

 6. Победата на британските инвеститори в българска недвижимост лично за мен е петно на позора, по-голямо и от “шмайзера” на входа на Борисовата градина. То показва, че територията между Дунав, Ч. море и Места не е европейска, не е правова и не е демокрация в обичайния смисъл на тези понятия. Срам ме е, че живея тук и съм свързан с тази територия, жал ми е за дедите ми, които са проливали кръвта си тя да бъде царство и независима държава.
  Явно вече е определена за резерват за цигани, милиционери и русофили, готови да цункат гъэзопровода на др. Путин или който друг им кажат, когато им кажат.
  В този ред на неделно омерзение не мога да пропусна пасквила по БНТ 1, в който любовницата на един от палачите от ДС ме уверяваше, че мястото ми е в новия Евро-Азиатски съюз – как хубаво звучи само, а, а мазен празноглав електорат възторжено се анкетираше в подкрепа на горния съюз, докато един потънал в наследствена номенклатурна сланина социолог, вместо да й опонира /такъв му бе имиджъдт до днес/, мазно се съгласяваше с всяка дума. Дали не трябва на стари години да емигрирам?

 7. 500 години “Глава си давам,вяра недавам”-останали Българи.Идва “освободитела” и се почва с вярата.Съпротива ли,чакай да видиш :Стамоболов,Септемврииско “антифашиско” да спретнем с кой вожд,е как интернационалиста вожд и учител наш Димитров.Още ли има българи-църковен взрив.А още има второ “освобождение” – попове,даскали,абе всичко мислещо “доло”.И “приведена главица сабя не я сече” + атеизъм.Българи още имали,аа..тишина.
  “Мисли с това над раменете”- е да де,ама в стойка приведен задника е над раменете,та за това и всенародната.
  Като дълго си приведен изправянето болезнено,по добре приведено да си я караме.То и с медийните така,а пък и приведено задницата незащитена,кой както мине,срамотии не е лесно…
  Мъчиш да го измъкнеш от трапа то те бие през ръцете и тегли надолу все по напористо…
  Айде да не карам “поименно”…ще преглътна вчерашното кряскаво с разбирание!
  А 15-сет годишните се избиват,така “фенски”.”Крушка без опашка” нямало викал Народа когато го имало,някога!

 8. Браво, Валентине! Много умно, много оригинално!

 9. Това, което усещам – буквално с кожата си – е, че Борисов се оглежда все по-спешно за кардинално решение в стил Борис ІІІ: Ликвидиране и на остатъците от бутафорната ни демокрация и легализиране на личен авторитарен режим.
  Причини?
  Икономиката ни е в ужасно състояние; държавният бюджет е още по-зле; започва инфлация; бедността е прехвърлила вече и в групи, които доскоро живееха прилично, и това неизбежно ще доведе до социални конфликти (БДЖ, земеделските производители са само първите); имаме си сериозно етническо напрежение; огромната престъпност се разраства още повече; зима е… Това означава, че и лумпенията, която го подкрепя сега, ще се оттегли, което е равнозначно на политически край за Борисов. Като контрамярка на подобно неприятно за него развитие, той може да се опита да реши проблема с един замах (някоя зимна петъчна вечер, например).
  А външните условия са крайно благоприятни за това:
  Еврото, еврозоната и евросъюза може и да не издържат и да се разпаднат гръмотевично (който следи икономическите и финансовите новини от сряда насам, сигурно е наясно, че ситуацията е НА РЪБА). Ако катастрофата в Европа стане, едно дружеско евразийско потупване по рамото от страна на Путин, стягащ редиците за “бой последен” в самата Русия, може да се окаже капката, която ще препълни чашата на благоприятните условия за легализиране на Борисовия авторитаризъм…

  Това не са апокалиптични видения, а една възможност с немалка вероятност.
  Дано Бог този път да се смили над нас и това да ни отмине!

 10. Към 19.07 ч. на 27.11.2011г. резултатите са 1200 гласа за Бербатов (първо място) и 966 гласа на Боко (второ място). Ужас, Боко ще го изкарат по-добър от Бербатов. Всъщност прави впечатление, че това е набързо скалъпен сайт. Което навежда на мисълта, че всичко е само за парлама и да се чуе за пореден път името на Боко при награждаването на “Футболист на годината”.

 11. Гатанката 2001а беше с неочаквано начало Саксгобурготтски,неочаквания край Бойко Борисов може да доведе или до Светльо Витков или (малко вероятно) до нормализиране на мозьците бьлгарски и спиране на експериментиране сьс себе си и децата си.
  Просто и елементарно е да се види за 20 год. кой какво направи

 12. А ето как “мислят” рубладжиите (коментар от форума на Дневник; номер 11 под статия: “Путин беше номиниран за президент”):

  “Слаба Европа и силна Русия! Какво по-хубаво от това за България!”

  Вече без недомлъвки, без куртоазия или лицемерие – и те усещат нещо (освен ако нямат изпреварваща информация).

 13. Hоември,с анализа добре зашитихте и месеца,Симеон НДСВ-ейски и бъдещето!!
  И така до пролетта 2012, ако се “издържи” на зелено!

 14. „Живот ли бе…”
  ТАРИФЕН ПЛАН „ШИЗОФРЕНИК”
  “Шизофреник” – най-новият тарифен план на Вашия мобилен оператор: говориш със себе си за 0 стотинки на минута.

  Възрастен съсед, самозаписал се в тарифен план „Шизофреник”, ме пита със смразяващ поглед:
  – Чете ли статията в „Дума”?
  – А трябва ли – опитах се да бъда интересен с риск да получа ляв прав.
  – Виж как ги е насякъл Васил Попов. Майката им е….
  Щом става дума за майката, не мога да не прочета. С отвращение влизам в електронното издание и намирам заветния текст. Преди това едва не повръщам от пасквила на Георги Зайков (Пирински), озаглавен „Програмата „Луканов” – торпилираният шанс”. Дрън-дрън за Луканов, колко бил велик…
  Но черешката на тортата е буламачът от някой си Васил Попов, укривал се неведнъж като шумкар зад трънка с псевдонима Хари Боев. Конспиратор на българското слово. „Знаем, че излизаме от социализма, който беше градивен, каканиже червенописецът. Виждаме, че всички управници след това са заети само да разграждат. Разпиляват, рушат, обсебват всичко, което има материална стойност, премазват ценностната система, без да я заменят с друга.”
  „Другите страни от бившия соцлагер не се сринаха като нас. Защото не рушат не само икономиката си, но и паметниците. Използват темелите на социализма без да се срамуват и теглят напред.”
  Пак за паметниците жали човечецът, господин Инджев. И кой му е виновен? А, изведнъж др. Попов се юрва срещу „лицето Симеон Борисов Сакскобургготски”. Припомня легендата, с която царчето „се завърна в родината”, повтаря глупостите за 800-те дни и пр. клишета. И нито дума за онези, които Го завърнаха. После реве за ТКЗС-тата. После напада реститутите. После загадъчно намеква за някакъв сегашен министър от ГЕРБ, който бил запитан да не би управляващите да ни водят „към една България, състояща се само от бармани и сервитьорки” и отговарил: “Че какво лошо има?” Името и адресът на този министър се пазели в редакцията. Като най-секретен секрет.
  И накрая др. Попов ни довършва, като с възмУтен глас съобщава, че прочел в интернет пророчества на западни анализатори, които прогнозирали „откъсване на Кавказ от Русия” (о, ужас!), „разрастване на една могъща Полша” (което вероятно не е добро за България) и… „Внимание!… османизация на Балканския регион”. Щели сме да станем турски вилает, ако Европа пуснела Турция в ЕС.
  Кой е този малоумник? А, същият Васил Попов, бивш началник на щаба на парашутен батальон, предсрочно уволнен през 80-те години. Със съмнения за хомосексуализъм. После, когато науката понапреднала, се разбрало, че човекът не бил педал, а само ексхибиционист. Обичал да ходи гол в спалното помещение. С което плашел младите войници. Очаквали да почне да ги опипва и да ги кара да правят мръсотии. Момчета от заможни семейства на активни борци се оплакали на родителите си. Тогава началството нямало време да проверява кой е ексхибиционист (каква перверзна дума!), а кой – обикновен педал. Уволнили др. майор Попов по бързата процедура. Но с връзки се урЕдил в партийния официоз „Работническо дело”. И вече три десетилетия сее партиийната правда сред бедните и онеправдани трудови маси. Громи българския капитализъм и световния империализъм. Носталгира по СССР.
  Говори със себе си. По тарифа „Шизофреник”.

 15. Гарване,след като си и загрижил за
  за Симеон II,попита ли Едгар По,защо още през миналия век говори,че вървим все натам в своя друм :
  “Бим,бам,бум!”по време на прочутия му диалог с “твой” тогавашен братовчед-роднина,който остава навеки прочут с прост отговор,чак:
  “Н и в г а п а к !”
  Остави за ПЕС-а в есемеса,а и
  Европа с поредна екзалтация какрая все пак няма да е за
  о с м а н з а ц я!
  Междувпрочем досещай се като много от ТВОИТЕ вече 22 години,че не всеки Зайков е и всезнайков!

 16. Кардинале,те и като издънки на свои прешественици “с грехове?” знаят,
  като българо-бразилския феномен,че не достатъчно да попаднеш в рая,ни и да се подредиш в него!

 17. Да се чете: “но и да се подредят в него!”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.