Мълчанието на егенетата в българските мееедии пак се прояви

В предишната си статия, посветена на мълчанието на българските егенета…пардон…агнета…пардон…медии, споменах, че вестник „Сега” ( по изключение спрямо останалите български медии) публикува лаконична информация за показанията на един свидетел по делото „Килърите”, дадени в петък , 25 ноември, пред съда в Шумен. Позовавах се на сайта на вестника. Не съм Ви излъгал- в книжното тяло, появило са на следващия ден, т.е. вчера, въпросната статия наистина се промъква, но е още по-лаконична ( смачкана е на четвърта страница в един долен десен ъгъл) от електронния й вариант, под заглавие:

Бойко Борисов се е срещал с Бай Миле и Сретан Йосич”

Междувременно от интернет беше изтрит първият, електронният вариант. В името на правото на информация, което гражданите имат, публикувам очевидно забранената версия, която нечия (не)видима десница е имала силата да махне от световната мрежа дори и в едно издание, което е свързано с левицата. Ето какво написаха в „Сега”, преди да им „изчезне” статията- не че тя съдържа нещо кой знае какво повече (напротив, много по-щадяща Борисов е от публикуваното в ivo.bg с позоваване на сайта Биволъ), но и това им се е видяло много на цензорите.Забележително е, че се е наложило статията да бъде махната. Ето я:

Подсъдим по ”Килърите” разказал пред съда за среща на Борисов с мафиоти

 

Подсъдимият по делото “Килърите” Васил Костов – Кеца разказа пред Шуменския окръжен съд за среща в София между Бойко Борисов, Бай Миле и Сретен Йоцич, предаде БНР, съобщи сайтът “Лайвбиз”. Това е станало по време на продължило над 11 часа вчера заседание на съда.
Кеца разказал за няколко срещи, на които е присъствал, докато е бил охрана на Бай Миле. Лично присъствал на среща в София между Бай Миле, Бойко Борисов, Сретен Йоцич, Стоил Славов и хора от групировката СИК. Те говорили как да съберат пари, за да направят Бойко Борисов шеф в МВР и да му купят чин. Кеца казал още, че всички разрешителни на охраната на Бай Миле били издадени на фирмата “Ипон” собственост на Бойко Борисов по онова време. След убийството на Поли Пантев в СИК възникнал спор за разпределението на 80-100 милиона долара. Стоил Славов бе взривен с охраната през януари 2004 г., Бай Миле бе разстрелян с охраната си през август същата година. Сретен Йоцич бе екстрадиран в Холандия, след като бе заловен в София през 2002 г. Там излежа 3-годишна присъда и бе върнат в Сърбия, където е обвиняем за 2 убийства. През юни 2005 г. Бойко Борисов спря за известно време предизборната си кампания като кандидат-депутат заради появили се сведения, че Йоцич е поръчал смъртната му присъда. През 2009 г. пак по време на предизборната кампания в няколко жълти вестника бе пусната информацията, че наемен убиец е влязъл от Сърбия в България по поръчка на Йоцич, за да бъде убит Борисов.
Вчера съдът отправил предупреждение към Кеца, че показанията му нямат връзка с предмета на делото, но Кеца продължил. “Аз ще ви кажа, че Бойко Борисов отговаряше за канала за наркотици през Турция”, допълни той. “Имаше проблеми с Косьо Самоковеца. На друга среща Бойко Борисов се застъпи за Мето Илиенски”, обясни Кеца. Обясненията бяха провокирани от показанията на свидетеля по делото “Килърите” Борислав Йорданов.
Заседанието вчера по делото продължи близо 11 часа. Процесът срещу “Килърите” започна на 27 юни. Обвиняеми са Петър Стоянов – Сумиста, Васил Костов – Кеца, Янко Попов – Туцо, Георги Вълев, Петър Атмаджов и Райчо Стойнев. Те отговарят пред закона за участие и ръководене на организирана престъпна група, 10 умишлени убийства и палеж.”

Няма такава новина в националния ефир. Съответно и публицистиката си направи оглушки.Това централизирано дирижирано цензуриране се случва в рамките на последните дни от седмицата, когато гъмжи от телевизионни и радио публицистични предавания в националния ефир : от „Панорама” на БНТ, през „Фактора Кошлуков” в ТВ 7 , „Седмицата” на Дарик радио – до няколкото подобия на независима публицистика в Би Ти Ви в неделния ден. И в нито едно не „забелязаха”, че дългоочакваното проговаряне на свидетел по иначе любимото дело на властта „Килърите” се е състояло. Просто онова, което е казал проговорилият, явно не е за приказване. Не и за българските медии.

4 мнения за “Мълчанието на егенетата в българските мееедии пак се прояви”

  1. Статията в “СЕГА” не е изтрита. Там е.
    http://www3.segabg.com/article.php?sid=2011112500090000158

    Просто сайтът им има нов дизайн и съответно част от адресите им са нови. Но това въобще не извинява българските медии и с нищо не променя верните констатации и заключения за жалкото и трагично състояние на повечето БГ медии към момента. На практика в България липсва “свободата на словото”. Няма я! Липсва! Тя е също толкова бутафорна и пародийна, колкото е “демокрацията” ни, и “европейското ни развитие”…

  2. За едно нещо Борисов е напълно прав – “мъдрият” народ си избира управниците и им сърба попарата.

  3. Еми това е положението Минке.Свобода на словото,когато ни управляват милиционери-милионери?!Нема как да стане-синца обичаме Бойко-Разбойко!

  4. Не мога да разбера едно нещо от толкова години насам… Дали Българският народ е глупав, че избира мутри да го управляват, или просто вече мафията у нас си има напълно законна държава?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.