За протокола и прокуратурата: има такъв казус (де)бели!

Сигнал до Прокуратурата: Българският министър-председател Бойко Борисов прикривал наркотрафик между България и Турция

От Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”, носител на Международна награда за защита на човешките права “Златен гълъб”, са изпратили днес сигнал до председателя на Европейския парламент Йежи Бузек и до главния прокурор Борис Велчев, с искане за образуване от Прокуратурата на досъдебно наказателно производство с внасяне на обвинителен акт в съда срещу Бойко Борисов, настоящ министър-председател на Република България.

Искането е направено от членовете на обществения съвет на правозащитната асоциация инж. Петър Пенчев и редактора на сайта “Биволъ” Атанас Чобанов, след станалите известни от две информационни агенции публичните показания от 25.11.2011 г. в български съд на свидетел за престъпно посегателство срещу закона, извършено от Бойко Борисов.

Правозащитниците се позовават на съобщението от Агенция “Фокус” за публичното заседание по друго дело в Шуменския окръжен съд, на което подсъдимият по делото „Килърите” Васил Костов – Кеца проговори за връзките на Бойко Борисов с групировката СИК. Костов е присъствал на среща, състояла се във Виенската градина на паметника на Васил Левски в столицата, в която са участвали Бай Миле, Сретен Йосич, Бойко Борисов, Стоил Славов и евентуално Венцислав Стефанов. На нея босовете са обсъждали как да съберат пари, за да стане Бойко Борисов главен секретар на МВР. Костов е бил и на друга среща на босове на СИК, веднага след убийството на Поли Пантев, на която те са се карали за неговото наследство от 80-100 млн. долара. Тогава Женята и братя Пехливанови не са давали повече от 10 млн., но се разбрало, че Бойко Борисов има бригада, която да окаже натиск върху тях. Васил Костов – Кеца е заявил още, че Бойко Борисов е отговарял за канала за хероин от Турция към България и за каптагон и синтетична дрога в обратна посока.
Цитирайки и друга агенция “КРОСС” с уточнението, че пред съда обвиняемите отговарят по дело за участие и ръководене на организирана престъпна група, умишлени убийства и палеж, Пенчев и Чобанов стигат до извода, че могат да се приемат за истина показанията дадени под клетва в Шуменския окръжен съд на 25.11.2011 г., особено когато българският гражданин Васил Костов е изправен в съда след досъдебно наказателно производство от българската Прокуратура. И тъй като тези факти пряко не касаят образуваното дело в Шуменския съд, то по тях няма да има произнасяне от настоящия съдебен състав от българския съд, затова е наложително разглеждането им от друг състав на съда, след внасяне на друг обвинителен акт от българската Прокуратура, смятат правозащитниците.
Като допълнителни доказателства, представителите на гражданската организация посочват, че тази схема на престъпно нарушаване на закона – чрез подобен “канал за хероин от Турция към България и за каптагон и синтетична дрога в обратна посока”, е описана и от свидетелските показания на Ваньо Танов, бивш шеф на ГДБОП (данните на Танов са засечени със СРС от ГДБОП) пред Комисията по вътрешен ред на 40-то Народно събрание (линк в ИНТЕРНЕТ http://www.balkanleaks.eu/en/shorthand-bg.html?start=13 ). Това признание на екс-шеф на службите, дава основание за косвено аналогично потвърждение на изнесените факти пред Шуменския съд на 25.11.2011 г. от Васил Костов, се сочи в сигнала.
Авторите на сигнала предлагат на Прокуратурата да не подминават и други свидетелски легитимни показания, дадени пред съд в чужбина – на 07.04.2009 г. пред Белградския окръжен съд известният наркобос (посочен и от Васил Костов пред Шуменския окръжен съд), Сретен Йосич(по-известен като Йоца Амстердам), заявява, че по времето, когато е бил в България, е закрилян от главния секретар на МВР Бойко Борисов. В същата посока е и свидетелството под клетва в същия югославски съд година и половина по-късно, на 30 ноември 2010 г., от защитен свидетел срещу Сретен Йосич – Томислав Марянович, който признава, че “Бойко Борисов, по времето, когато е ‘главен секретар на полицията’, е бил човекът на Сретен Йосич и на дясната му ръка Слободан Джурович в България.”

Накрая Пенчев и Чобанов акцентират върху много важно доказателство – секретният доклад от 05.09.2006 г. на Американското посолство в София до Държавния департамент на САЩ, в който се сочат обвинения в миналото за връзки на Бойко Борисов със сериозна контрабанда на метаамфетамини ( линк в ИНТЕРНЕТ http://wikileaks.org/cable/2006/05/06SOFIA647.html ). В тази връзка, правозащитниците специално привличат вниманието на Главния прокурор и председателя на Европарламента върху факта, че информация от американската секретна служба SIMO е потвърждение на тези обвинения.

Пенчев и Чобанов сочат и седем членове с 19 алинеи от Наказателния кодекс, с наказание лишаване от свобода до 20 години, за пренасяне през границата на страната на наркотични вещества, както и за участие в организирана престъпна група, по които те настояват да се проведе наказателното производство срещу настоящия премиер на България Бойко Борисов.

“Надяваме се Европейският парламент да следи отблизо това публично оповестено в българския съд нарушаване на закона в най-висшия кръг на политическата олигархия в България”, завършват сигнала Пенчев и Чобанов.

14 мнения за “За протокола и прокуратурата: има такъв казус (де)бели!”

 1. Сигнали до прокуратурата Му от
  “Ана Политковская” не се приемат. Сигнали се приемат само от “Прозрачност без граници, особено що се отнася за въпроси,свързани с границите.

 2. в дневник трият линкове към бивол.
  днес, 12:30
  Вашият коментар [#241] към Борисов: Да не мислят, че с протест ще ме уплашат в Дневник е изтрит поради Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам..

 3. Бойко Борисов и Цветан Цветанов отишли на сафари в Африка. Преди да се приберат, Цвък. Цвък. получил информация, че се готви атентат срещу тях по пътя на връщане. Затова двамата с Бойко останали в Африка, а в самолета качили един негър и една маймуна.
  На летището в София Цецка Цачева посрещнала самолета. Като видяла от самолета да слизат негърът и маймуната, тя се обърнала към негъра:
  – Божичкооо, г-н Борисов, колко сте почернял. Ако не беше Цветан Цветанов, нямаше да ви позная!

 4. Едва ли може да има човек в България с поне малко разум, който да си е представял Бойко Борисов като прост уличен лепач на стикери на СИК, който се е разкаял в даден момент и тръгнал по правия път. Простите лепачи на стикери не правят съдружия с алфа-сикаджиите и не ходят на купони с тях.На простите лепачи на стикери и на техните гаджета не се прехвърлят схеми за продобливане на икономически империи за стотици милиони. Бойко и бил един от лейтенантите на групировката и е отговарял за определени важни дейности. Тезата на Костов изглежда съвсем логична.
  Издигането му в СИК определено не се дължи на умението му да масажира добре ничии уши, или на задълбочения прочет на книжката за Винету. Тиквата има нужните качества за високи позиции – той е дисциплиниран, отговорен и изключително верен син на Партията и Политбюро на Монтерей. Мисля, че Борисов е личен избор на доновете около ген. Гоцев , а и с право – на такъв човек може да се купи всякакъв пост и живота го доказва неумолимо. Добре се “справи” с главното си секретарство в ВМР. Издържа изпита и като кмет на София. Полагаше му се и собствена партия – ГЕРБ си е дъщерно отроче на столетницата, крепящо се на най-организираната й част и което се превърна на последните избори в тотална машина за купуване на гласове и фабрикуване на изборни резултати.Министър-председателският му пост дойде някакси в реда на нещата.Затова и следващото му назначение – президент на България е запазено и гарантирано, па и тъкмо до тогава ще позаглъхне ехото от делата срещу враговете от другата глутница – килърите и тракторите.

 5. А щом и комунистите не надават вой, извода е ясен – едно котило са.

 6. Дали не си разчисти пътя, когато оглавяваше МВР? Всички “знакови убийства” станаха по това време. И нито едно не е разкрито. Има мотив и възможности.

 7. Много е добре дошъл, даже отличен като стечение на обстоятелствата ФАКТЪТ, че точно вчера Арабската лига показа на света как се постъапва в подобни случаи.

  И ако ЕС има претенции да означава нещо политически, то трябва да предприеме същите или подобни но задължително екстрени и екстремни мерки. Иначе рискуват да бъдат обвинени освен в недемократизъм, бюрократизъм, протакане и т.н. но и в СЪУЧАСТИЕ В ПРЕСТЪПЛЕНИЕ. И то с твърде лоша слава.
  Да се надяваме че ЕС също е забелязал макар и в състоянието си на хиперзаетост горния ФАКТ.

  Хайде Пане Бузек, да ви видим на какво сте способни. Тук няма извинения за криза, напрегнато международно положение, финансови борси, спекулативни атаки и т.н.
  АРАБСКАТА ЛИГА ВИ ДАДЕ ПРИМЕР и не е нужно безкрайно да се спори и обсъжда дали да пускаме еврооблигации или не, каква да бъдела ЕЦБ и кой да стои начело, трябва ли да има криви краставици или само прави и т.н. да не изреждаме всичките ви общоевропейски проблеми.

  Има терор над сирийския народ-вземат се мерки-Арабската Лига печели симпатии.
  Има терор над българския народ-вземат се мерки-Европейският Съюз печели симпатии.

  Трябват не повече от десет дни за организацията на една среща, обявяване на тридневен ултиматум и после вземане на решението.

  ЩЕ ЧАКАМЕ ДА СЕ ПРОИЗНЕСЕТЕ, Пане Бузек, поне за този случай, след като Котев го изпързаляхте.

  Иначе е чудесно да сте суперзагрижени и жертвоготовни даже и да искате всички европейци да са такива, за да спасяваме НАШЕТО ЗНАМЕ – ЕВРОТО, както по комисарски се изхвърляте.

  Ако трябва да се изхвърляте и да бъдете суперзагрижени и жертвоготовни, то трябва да е в случаи като този и като случая Котев – повече евроентусиасти ще си спечелите отколкото ако браните еврото.

 8. Поредната димна завеса.

  От птичи поглед се вижда следното.

  Към 2001 в страната се разпореждаха три трибуквени групировки и колосът на глинени крака Илия Павлов.

  След 2001 започна “отсрел” – под една или друга форма – на алфа индивидите. Останалите си извлякоха поука.

  Изключението е едно – варненската трибуквеничка.

  Това се вижда от птичи поглед. А под микроскоп – дявол знае каква гнусотия е.

 9. “На нея босовете са обсъждали как да съберат пари, за да стане Бойко Борисов главен секретар на МВР.”
  Излиза, че длъжностите се купуват с пари.Имаш пари купуваш си желаната длъжност.Но по-интересно е кой взема парите – кой е продавача?

 10. Ето това вече е новина. Отколко време разправям, че не трябва да си мълчим пред евро-институциите. А ЕНП …., нали …

 11. Да, хубаво нещо е принципността, въпросът е, дали си остава такава и когато е избирателна. Публикациите в пресата би трябвало да са достатъчно основание за самосезиране на прокуратурата, но тя няма да го направи по причини, които са извънправови (обвързана е с властовите взаимоотношения). В такъв случай „пропускът” се коригира от гражданското общество в лицето на обществените сдружения. Конкретно по разкритията по делото „Килърите” е реагирала правозащитната организация „Анна Политковская” – чудесно, и аз съм от тези, които смятат, че изнесеното за Борисов е най-малкото достоверно, защото „архетипът” му пасва на описания мутренски типаж. Но колкото и да ни се иска да приключим експедитивно със сагата бат’ Бойко, в името на принципите, които той погазва, трябва да изчакаме по обвиненията срещу него да се произнесе и съдът. Проблемът обаче, за мен специално, не е толкова в предвидимото като реакция снишаване на прокуратурата а в избирателното й сезиране от представителите на гражданския ни контрол. Защо питам (изключвайки горчивия си личен опит в това отношение), защитниците ни не реагираха и когато в медиите се изнесоха данни за мафиотска по същността си среща между А. Петров, Г. Първанов и Г. Ганчев – президентът по-малко „оперативно” интересен ли е от премиера? И защо раздаващият иначе награди и също толкова правозащитен Български Хелзинкски Комитет и по двата случая си прави „трайко”? Както се казва – питам и отговор не искам, защото си го знам – той се крие в уводната ми фраза – и доказателство за правотата ми е самият ни перверзен „преход”, в който някогашната горчива констатация за преклонената главица и сабята и днес продължава да определя съществуването ни, но вече под формата на „некои съображения”. Маргиналната ни демокрация се осъществява от маргинални носители – „това е толкоз просто и логично”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.