Редосеялката на цензурата не пуска нито ред по забранените теми

Леко ни изненадахте”, с това започна интервюто с премиера Борисов, който явно се е самопоканил тази сутрин в Би Ти Ви заедно “тигърско” интервю, в което образът на тигъра непрекъснато изскачаше от устата му  като дресирано животно през горящ цирков обръч .

 

Написах в петък прогнозата, че българските медии ще премълчат сензационните обвинения на един свидетел по делото „Килърите” и тя се сбъдна ( извинявам се това). Свидетелят изрече сензационни твърдения срещу Борисов за миналото му като подземен бос в трафика на наркотици, чиито пост в МВР, по думите му, е бил буквално купен от бандити след обсъждане на въпроса в присъствието на самия Борисов. Доказани или не, това са направените пред съдия, т.е. валидни юридически показания на свидетел по най-шумното дело на тази власт. От свидетеля от месеци се очакваха разкрития, но в момента на тяхното появяване медиите се скриха до второ нареждане. За агенция „Фокус” например, която разгласи предварителната информация за предстоящото изслушване в съда в Шумен, се оказа „ненужно” да проследи развитието на собствения си анонс – и това е само един от примерите докъде стига ръката на цензурата.

Заповедта да не се говори и пише по темата беше желязно спазена – това е темата на този текст. Това е акцентът. Защото от начина, по който така единодушно беше цензурирана сензацията, личи повече от всякога през последните 22 години до каква степен е смазана (журналистиката от) машината за пресяване на новините и коментарите у нас. Това е редосеялка, която не пуска нито ред без да й се нареди, за да не пос(м)ее да покълне семето на съмнението в браздата на властовото величие.

Очевидната идея, за която намекнах ( отново се извинявам за позоваването на себе си, но не открих някакъв авторитет, на който да се позова) , е че на медиите е наредено да мълчат докато пропагандата опакова и поднесе по нейния си начин трактовката на неудобната тема. И по-точно – докато се появи говорителят на Бойко Борисов по собствено желание. Той се казва Бойко Борисов . Решил е да говори в понеделник, а не в петък (примерно в „Панорама” на БНТ) при положение, че за събитието с проговарянето на свидетел не само се знаеше,но и се състоя в петък в 9 часа сутринта, т.е. имало е предостатъчно време за организиране на медийна защита на обвинения Борисов. Само че властелинът не е пожелал и всички му угодиха. А дали ще благоволи да си поиска от водещите да му зададат неудобния въпрос по темата, скрита вече три денонощия от широката българска публика извън аудиторията на интернет, това ще разберете, ако прочетете докрай тези редове от редосеялката ivo.bg, отказваща дистанционно управление от „силната ръка” на властта.

Манипулаторът Борисов влетя в студиото и в движение хвана юздите на раздумката по желаните от него теми за разговор, обезоръжавайки водещите с комплимент към БТВ как се справя с работата си с много по-малко хора, отколкото БНТ, обяснявайки, че това е същата ситуация като в другите браншове, където се налагат съкращения поради неефективност. Което не попречи на Борисов да се скара театрално на втрещените водещите, че го били „пресирали” с въпроси по подобни въпроси.

Тема номер едно на България е лекарската грешка”, депресирано му подсказаха уж пресиращите го в студиото и Борисов направи бърз анализ на това как трябва да работят лекарите. „Естествено, аз не ги пожалих”,похвали се гостуващият началник по повод интервенцията си по случая в една софийска болница, чийто директор напусна поста си след посещение в кабинета му- нещо, което явно е било важно да се разбере от народа и за онези, които са пропуснали да научат, Борисов натърти отново личната си намеса. От което зрителите разбраха, че Борисов разбира и от медицина: не „пожалва” грешните гинеколози, както и никого по пътя си към възмездието за грешките ( дали и доколко въпросните грешки са доказани- това е друга тема, важното е гневът на публиката спрямо обвинените лекари да бъде нахранен като гладен тигър, язден от Борисов).

„Добрият” Борисов смени тоягата и продължи с моркова. Разказа как нарежда на министрите си да бъдат сговорчиви и да си приказват със синдикатите- пак на него се дължи. Не само уволнява лекари, но и кара влака в диалога с железничарите, когато прецени, че така трябва.

С тигърски скок по темата за финансовата стабилност Борисов обясни, че горещо подкрепя Германия ( честито на Берлин!), но на „баба Пена”, която не разбира фискалната политика, каза да има много здраве от него, защото се е прегръщала с предишните управляващи. Изобщо, пътуващият цирк с имитацията на просветителска дейност в името на зрителя, „мина” по много въпроси-включително и за „онези грами” на американското посолство, но само в частта за „Атака”- а тъкмо в този момент водещите получиха възможност да разширят лексикона с питане за някои уточнения около докладите от Уикилийкс, уличаващи самия Борисов по забранената тема, но явно омертата беше договорена категорично.

Накрая Борисов изрази увереност, че през 2015, 2016 г. същите водещи пак ще са на екран и ще имат възможност да говорят със следващия премиер, който ще каже „благодаря” на Борисов.

„Аз мразя, когато едни хора говорят едно, а утре-друго”, заяви обобщаващо Борисов и за да не си помисли някой, че има себе си предвид ( мога да дам дълъг списък от случаи, когато си и сменял рязко мнението), той уточни , че има предвид Волен Сидеров, а не американските дипломати, които са писали нещо, появило се в публичното пространство. Тях, американските дипломати, той обича много, натърти го с усмивка няколко пъти доволният Борисов, от което публиката със сигурност ще си направи извода, че от екрана им говори човек на Америка (честито и на Вашингтон!).

Единствено за футболист на годината няма да проявя скромност”, прояви чувството си за хумор известният с уникалното си скромничене Борисов, обяснявайки как ще си вземе наградата за „Футболист на годината”, ако му я присъдят. Обаче нямало да посъветвал Стоичков да става доктор хонорис кауза, ако го беше питал предварително, приписа си той прозорливост със задна дата за свършения факт, който по-скоро навреди на приятеля му. За илюстрация на своята непреклонност пред ласкателствата той разкри, че Пернишкият университет му се е умилквал ( изразът е мой- бел. авт.), но това било глупост ( изразът е негов).

Борисов сколаса да ни зарадва и за милостта си да не уволни министъра на труда и социалните грижи Тотю Младенов, който се покая след премиерската забележка и публичното му (?) предупреждение за уволнение, защото „сега се бори като тигър” , явно спасявайки застрашената си кожа.

Да продължавам ли с преразказа, ставайки неволно част от сценария за популяризиране мислите и делата на владетеля на медийното Царство Кооперативна ( в смисъл, че сътрудничи, кооперира послушно) България ( ЦКБ)?

За всичко си поговориха, но не и за забранената новина от петък. Припомням за желаещите да знаят какво се забранява да се говори в България днес. Ето как го е написала в блога си Невена Гюрова, цитирана в рубриката “В десетката” на e-vestnik:

В десетката: Амфетаминист № 1 на България
28 Ноември 2011
Невена Гюрова, блог
Имало едно време в една далечна периферия на Европейския съюз двама велики джедая. И се чудело населението на периферията кой от двамата е по-велик…
Великото премерване започнало с анкетата “Футболист №1 на България”. Тъй като резултатите й традиционно ставали причина за люти спорове между феновете, подозиращи спортните журналисти в пристрастия, да не кажем нещо по-лошо, собствениците на анкетата решили да я демократизират. Речено-сторено. Отворили специален сайт – http://futbolist1.bg/, където всеки фен можел да заяви играч, за когото да се гласува. Но започнали премеждия.
Неизвестен злосторник регистрирал двама третодивизионни футболисти – Васил Лукаев от “Шипка Драгор” и Бойко Борисов от “Витоша Бистрица”. Много фенове били недоволни от играчите, понеже били пияници и курвари и ги мързяло да ритат. Те започнали да гласуват за Васко и се надявали, че след като той спИчели, трябва “да се изтрие целият български жмутбол”.

Организаторите – фирмата на един недозастрелян президентски съветник Манол Велев, за когото в периферията се говорело, че е разбойник – решили да спасят жълтичките от спонсорите и махнали Васко от анкетата. Но станало страшно.
Ядосаните фенове започнали да гласуват за единствения останал третодивизионник, който получил и друга мощна подкрепа. Във форума на електронния вестник “Дневник” отдавна не обичали аматьора Борисов, който по съвместителство работел като министър-председател на периферията. Те нямали нищо против аматьора-футболист, но не искали аматьор за министър-председател и решили да скроят номер на втория – да го направят Футболист №1, та белким освободи другото място.
Организаторите се видели в чудо, защото за по-малко от ден Борисов стигнал второто място и вече дишал във врата на самия Димитър Бербатов, но не смеели да го задраскат като Васко. Зер тъй ли се драска министър-председател…

През това време обаче други облаци се появили над джедайската глава. Лошият сайт Биволъ коварно изнесъл данни от затънтения Шуменски съд, че Борисов правел алъш-вериш със забранените амфетамини и имал-вземане със страшните разбойници Сретен Йосич и Бай Миле, а хайдушката дружина на сикаджиите му купила воеводското място в периферийното МВР. Медиите в периферията героично премълчали непатриотичните разкрития на Бивола, но злите сили Интернет и Фейсбук ги разнесли по света.
To be continued…

От блога на Невена Гюрова

Семки и бонбонки

16 мнения за “Редосеялката на цензурата не пуска нито ред по забранените теми”

 1. На народ с милиционерски манталитет най-добре подхожда за министър-председател човек с манталитет на квартален отговорник. В живота празно няма, всяко нещо си идва на мястото.

 2. На пресконференцията, след президентските избори, Го кръстих “Големият Буда” (не исках да опорочавам филма “Малкият Буда”). Напоследък обаче, все повече Го асоциирам с персонажа на Стивън Кинг от романа “Мъртвата зона” – Грег Стилсън. Нашият Буда ми се струва не по-малко луд за вързване.

 3. да точно и ясно,демокрация е г-н Инджев :)))Айде да ни е честит футболист N1,а догодина да вземе и златната топка,вече ми се изясни какво е било през комунизЪма-цензура и глупави награди на първите мъже,смях,а блеещите матрялии гледат с захлас,,ма то Костов,Жанчо и Сергея фалирали държавата,па и баба Пена вече е в списъка на виновните,май е време за книга”Премиера /помпиера/на РъБъ”

 4. Ще се осмеля да допълня с мои разсъждения: Не,че главното за случката не е казано и не ,че много повече ги разбирам нещата,но успях да чуя първите коментари на битово ниво,които се покриха с очакванията ми.С тези очаквания,че посланията не бяха случайни и то от най-високо ниво.Те,именно бяха своеобразният отговор на забранената новина. На първо място посланието беше към олигархията:Бъдете спокойни-Герговци,Златевци,ТИМ-овци,Масларовци,Череповци, и прочее,косъм няма да падне от главата ви,имуществото ви няма да пострада,да му мисли баба Пена! Следващото послание беше двойнствено-към американците-харесвам ви и вие не ме закачайте,както и към червено-руският и розов електорат-Америка е виновна,аз съм американски човек. Третото послание беше към милиционеро-чалгаджийско-мутренския електорат-аз съм един от вас-ритам топка,самовлюбен съм,нема страшно-ние сме на власт,знам какво правя! Четвъртото беше към останалите-познатото-дайте да дадем!За другото сте безсилни!Немате избор! Имаше и други,но да отнемам от пространството.Кукловодите му добре са преценили-човешкото ухо чува избирателно!

 5. Амфетаминистър на Вътрешните Работи?
  Това дали е за нашите медии, или за криминалистите от Евросъюза?

 6. Чета този блог редовно и много ми харесва, както и коментарите в него, но:
  1. Добре би било източниците на подобна информация за ББ да не са толкова компрометирани. Вярно е, че са официални показания, но всички знаем как с лека ръка после подобни типове се отказват от показанията си и дават противоположни.
  2. Сигурни ли сте, че на човека, дал тези показания, не му е казано, че единственият начин да си спаси главата, е да накисне ББ? И ако това е така, то:
  3. Не ББ и ЦЦ, а някой друг контролира съдебната система, което, между другото, е и повече от очевидно.

  Не че на ББ му е чисто миналото, но той дори не е сред големите мафиоти; горесспоменатите обвинения идват от тях.
  Както и да е.

 7. Към Todor Todorov:

  За някои просветлени в духа на обещаваното ни “светло бъдеще” ЦРУ си е тъмно такова…
  Но не това е важното, според мен- а и ням, за да умрат от удоволствие, че съм съм се бил разобличил.
  Основното в случая е, че от правото на информация си лишават българските читатели, слушатели и зрители, които са достатъчно възрастни сами да преценява каква е тази информация. А тя е напълно легитимна в юридическия смисъл на думата. Подлежи на проверка и евентуално опровергаване, но не и на скриване. Показанията са дадени пред съдия. ако въпросният лъже, носи съдебна отговорност за лъжесвидетлстване, поради което не е много вероятно да си измисли напълно толкова много подробности. По-скоро тепърва предстоят разкрития за онези, които веднъж са казали “а” и тъкмо над спирането на такава лавина размишляват цензорите. А на цербера това му е работата…
  Излиза, че властта си присвоява ( нелегитимно, с натиск зад кулисите) “правото” да мисли , вместо нас.
  Иначе защо ще разпитват изобщо един “компрометиран източник”? Ако той беше казал онова, което властта иска да чуе, щеше ли да бъде “нелегитимен” този източник?
  И последно: щом е толкова компрометирана тази информация, защо така старателно я крият от хората? Не си ли дават сметка, че по този начин я правят косвено достоверна ( забранения плод!): може би разбират, но така са свикнали да действат на принципа “ще си правим каквото си искаме, защото медиите са наши и можем да си го позволим”.

 8. Иво,
  уважавам те като журналист, но не си прав, че само ти си забелязал новината за показанията в съда в Шумен. Преглеждайки интернет пресата попаднах на статии по темата в e-vestnik от 26.11.2011 и http://e-vestnik.bg/13236/v-desetkata-na-pomosht-gospodin-velchev-premierat-ni-e-bandit/ , както и Биволъ от днес. Не че това са най-четените медии, но все пак е нещо…

 9. Към не-си-сам:

  Къде точно съм написал, че само аз съм бил забелязал?
  Който не може да чете, да не пише ( поне тук)!

 10. Тъжна българска ситуация !Ровейки в спомените си намирам, че по тези места тя е била такава и преди 20, и преди 50, години…Но тогава поне оптимизмът ми бе по-млад и наивността – по-голяма…

 11. Омертата(или интереса) е много тежка, щом тая новина се пропусна дори и в Дневник. Един вестник, който преди не си поплюваше особено в критиките към властта. Днешник, днес е по-скоро лигаво котенце, нежели безстрашен тигър.

 12. Повечето хора са напълно наясно, че Борисов е (бивш?) мафиот, но си го харесват и това е.

 13. Нека специалистите по ЦРУ да си припомнят за отношението на ам. посланик към ББ (пък и към Румен Петков). Ако си мислите, че ЦРУ са твърдо против Борисов, но Уорлик на своя глава го подкрепя, грешите.
  А що се отнася до равния достъп до информация, напълно го подкрепям, щото иначе може да се окаже, че почтени хора са на страната на онеци дето режат уши в Козлодуй и дори викат по-силно от тях, че Бойко е лош.
  Очевидно ББ е по-малкото зло и американците го знаят, след по-малко от две години има голям шанс да дойдат пак гоцетата, защо не и в коалиция с ББ, тогава Иво Инджев дори може да спре да пише в блога – ще е достатъчно да повтаря постовете, които е писал между 2006 и 2009 г.

 14. Здравейте Г-н Инджев,
  преди малко прочетох статия в
  http://neverojatno.wordpress.com/2011/11/24/shengen/.

  ….. Това изречение е най-малкото…
  „Българите са неспособни да създадат работеща държава.“ – едно интервю на холандския премиер Марк Рюте

  Толкова фашизуидно, оскърбително и в някои отношения невярно интервю ме изумява. Какво мислите? Дали не е поредната изфабрикувана статия, която да смачка и без това смачканите българи. Хваленето на Гърция и насаждането на вражди е стар метод характерен за интригите в Европа. За съжаление много неща са вярни, но и много неща не са. Мисля, че е крайно време да бъде обявено гражданско неподчинение и да бъдат призовани онези които се чувстват българи, защото чуждопоклонничеството, нихилизма, безверието и страха са насаждани методично и целенасочено от определени служби. Подсъзнанието на хората отдавна е обработено от целенасочени предавания с позволени и непозволени средства, Царстващите простаци и службогонци трябва да бъдат съдени, но как като и медиите и съда и правителството са главни герои в този фарс. Много е прав за гражданското съзнание, това е което трябва да развием и да се опитаме да опазим културата си, талантите си, откритията си и най – вече достойнството си. Благодаря Ви че има такова пространство в България , където има свободен дух и нека тези които пишат кланяйки се на други нации да се срамуват

  Даниела

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.