Бляскава безцеремонност коронова новия фаворит на управляващата олигархия

Като събитие от „национална величина”, което с помпозния си фалш и грандомания напомня т.н. журналистически награди „Черноризец храбър”, конкурирайки ги със своята нелепа тенденциозност в предпоставения и удобен за властта избор, БНТ излъчи пряко тази вечер (вместо „Лека нощ деца” преди централната си информационна емисия) церемонията по награждаването на „Мистър икономика” 2011 г.

Спомняте ли си покойния писател Христо Калчев, който нарече президента Георги Първанов „конферансие” на Черепа заради ролята му на …конферансие при връчването на награди на спортисти, организирано и спонсорирано от Васил Божков-Черепа в рамките на авторекламата на своя хазартен бизнес Еврофутбол?

Тази вечер се видя в националния ефир как вицепремиерът Цветан Цветанов изигра ролята на конферасието. Рекламираният от него бос се оказа най-близкият до властта банков медиен властелин Цветан Василев, чиято Корпоративна търговска банка стои зад масовото изкупуване на вестници, телевизионни канали и сайтове, за да ги превърне в послушен инструмент на властовата пропаганда в България.

Такава нагла „врътка” не е имало от времето на „Мултигруп”, когато през лятото на 1995 г. червеният официоз „Дума” се опита да изпере образа на Илия Павлов със статия,чиято цел беше да се легитимира първоначално награбения капитал. Статията се запомни с лансирания в нея образ на гущера и претенцията му да си откъсне опашката. Години по-късно се разбра, че истинският автор е бил журналистът от „24 часа” Георги Кадиев, вдъхновяван за това деяние от бившия шеф на 6-то управление на ДС Димитър Иванов.

Ако се вярва на едно интервю на Иванов от юли 2007 г., ето как се е състояла операцията по „откъсването на опашката”, т.е. препирането на съмненията в публичното пространство относно тогавашния „Мистър икономика” Илия Павлов чрез метафората за гущера. Говори Димитър Иванов ( пред в. „Шоу”):

„Тази фраза не е на Илия Павлов и има интересна история. Тя излезе в една публикация, подписана от Илия Павлов, която в общи линии беше писана от мен. Тогава към моя кабинет бях взел едно младо момче. Това момче се казваше Георги Кадиев. Да, това е същият, който стана депутат и който сега е заместник-министър на финансите. Жоро е икономист по образование, но тогава беше репортер към “24 часа” и го взех да ми помага при анализа на медиите. Тогава, през 1995 г., имах договорка с Жан Виденов и Кольо Добрев, когато дойдоха на власт, да им помогнем да овладеят престъпността. Аз имах личен ангажимент като специалист по проблемите на престъпността, а те поискаха и “Мултигруп” да даде пример на прозрачно поведение и желание да се работи с правителството при ясни правила. И тогава излязох с поредица интервюта в медиите за обществената отговорност, морал и поведение на частния бизнес. Илия по това време беше в Щатите, аз му се обадих и го питам: имаш ли нещо против да излезеш с една статия в “Дума”? Той взе да се смее и вика: “Е, кой ще ме публикува мене в “Дума”!” Викам му, не се притеснявай, ти само кажи съгласен ли си. Тогава започна да ме разпитва каква я идеята. Аз му разяснявам нещата и той се съгласи – подкрепям, вика, идеята, и аз искам да работим добре с правителството, имаме няколко големи проекта, които, ако не работим с правителството, няма да можем да осъществим. Значи, съгласи се, но накрая се сети да пита: “Абе, ние не сме писмовни, кой ще я напише тая статия?” Казвам му, спокойно, ще я напишем, искам само съгласието ти. Той вика, добре, няма проблеми, само че като я напишеш, пусни ми я по факса да я видя. Викам при мен аз Жоро Кадиев, казвам му сядай и записвай. Продиктувах му тезисите, върху които трябва да подготви материала за “Дума”. Той пита – колко време имам. Казвам му, никакво време нямаш, сяда пиши и като си готов, ела да го видим. Той донесе текста. Сядам и аз, поправям, поправям и накрая викам: готови сме, трябва ни само заглавието. И както си седим и си говорим – в кабинета ми имаше една огромна кръгла маса и той беше седнал на най-отдалечения стол – по едно време се усмихва от другата страна: “Абе, аз имам една идея, но не знам, няма да я приемеш. Викам, кажи. И той: “Гущерът си къса опашката!”

Подобна „пречистваща” образа на „гущера” операция, но вече с „новия Димитър Иванов” начело, изигран като роля от шефа на МВР Цветан Цветанов, наблюдавахме тази вечер от екрана на държавната телевизия, която посвети след това и репортаж по същата тема за онези, които са изпуснали прякото предаване.

На бляскава церемония, която приключи преди минути, сред златните съкровища в Националния исторически музей, беше избран “Мистър Икономика 2011″(БНТ)

Оскарите в бизнеса бяха раздадени в пет обновени категории на бляскава церемония в НИМ.( Стандарт)

Кой от кого преписва „бляскаво”, не е ясно. Но са си плюли в устата участниците в раздаването на „Оскарите” под надслов „Мистър икономика”, които намирисват на бира-скара. Този път пералнята на образа на най-приближения до властта бизнесмен не е „Дума” , а е списание „Икономика”, което е доста по-мъртво от някогашната „Дума”, но пък е платформа за раздаване на въпросните награди, зад които стои собственикът Тодор Батков ( (видя се сред официалните гости).

Понеже „Стандарт” няма равен в ласкателствата и изпълняването на поръчки, читателят може да добие представа за стандартната процедура по лъскането на посочения от професионалистите в тази област имидж от следния текст в електронното издание ва вестника, собственост на носителя на орден „Стара планина „ Тодор Батков , закичен с този „оскар” от президента Георги Първанов, с когото Цветан Цветанов уж е скаран:

„Мистър Икономика 2011 е Цветан Василев
30.11.2011

Шефът на Корпоративна търговска банка Цветан Василев е “Мистър Икономика” за 2011 година. Той получи голямата награда на списание “Икономика” и вестник “Стандарт”.

Оскарите в бизнеса бяха раздадени в пет обновени категории на бляскава церемония в НИМ. Общо четирима бяха номинирани за големия приз. Освен Цветан Василев за него се бориха Богомил Манчев, Лъчезар Цоцорков и Цоло Вутов. Банкерът обаче грабна отличието, защото е изявен бизнес лидер, успява да мотивира служителите си, държи на бизнес етиката и развива социална отговорност. Наградата връчи вицепремиерът Цветан Цветанов. От името на правителството той пожела успехи на българския бизнес и по-бързо излизане от тежката икономическа криза. Василев подчерта, че е вдъхновен от наградата, защото “по света са готови да обезглавяват банкери, а тук ги номинират за такава престижна награда”.

Ето и малко информация за спомен от предишни подобни „оскари”:

Досегашни носители на наградата “Мистър Икономика”
За цялостен принос в развитието на националната икономика
проф. Георги Петров – 1990 г.

Иван Костов – 1991 г.

проф. Тодор Вълчев – 1992 г.

Агенцията за икономическо програмиране и развитие в лицето на Венцислав Антонов – 1993 г.
Васил Кънев, изпълнителен директор на “Видима” АД – 2000 г.

Румяна Кючукова, изпълнителен директор на МобилТел АД – 2001 г.

Емил Кюлев, финансист и застраховател – 2002 г.

Милен Велчев, министър на финансите – 2003 г.

Валентин Златев, генерален директор на “Лукйол- България” – 2004 г.

Деян Кавръков, водещ мениджър в областта на недвижимите имоти – 2005 г.

Министерски съвет на Република България – 2006 г.

„Българска фондова борса – София” АД – 2007 г.

За принос в развитието на българската индустрия:

Лидия Шулева, министър на икономиката – 2003г.

Божидар Данев, председател на БСК – 2004 г.

Петър Кънев, основен акционер в “Демакс” АД – 2005 г.

Златко Златков, председател на Българската асоциация за информационни технологии – 2006 г.

Атанас Бобоков, председател на Управителния съвет на „МОНБАТ” АД – 2007 г.

За принос в развитието на небанковия финансов сектор

Румен Янчев, председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на ЗПАД “Булстрад” – 2005 г.

Бистра Илкова, изпълнителен директор на „Българската фондова борса -София” АД – 2006 г.

Петко Кръстев, председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на „ДСК Управление на активи” АД – 2007 г.

И т.н.

Както се вижда, раздаването на въпросните „оскари” се ръководи от същия принцип, на който и Първанов раздава награди- има и заслужили дейци, чрез които се легитимира и награждаването на свои хора. Но това, което направиха управляващите тази вечер, като извадиха пред скоби една от най-законспирираните личности на задкулисната власт през последните години в България, е без прецедент досега.

За (евентуално) неосведомените, превеждам на ясен език събитието: фаворитът сред олигарсите ( Валентин Златев) е „мъртъв”, да живее фаворитът Цветан Василев! Той вече си иска овациите и ги получава- а дали ги заслужава, това е тема с продължение в купените от него медии, които ще се борят да си заслужат сребърниците.

10 мнения за “Бляскава безцеремонност коронова новия фаворит на управляващата олигархия”

 1. G-n Indjev, moite uvajeniq, no taka lekoverno da se doverite na v. Shou. Nqmam dumi da kaja kakva naivnost bi se oslanila na podobni izrecheniq- koe ot koe po- izmisleno. Takiva citati ubivat logikata na tvyrdenie, s koeto sym napylno syglasen. Jalko za lekoverieto, koeto proqvqvate!

 2. Към Stoyan:

  Г-н Stoyan, това ли намерихте като най-важно да кажете по повод на факта, че Кадиев наистина е автор на въпросната статия, което той е признавал сам? Ако не бях сигурен в това, нямаше да цитирам и въпросния вестник.
  Известен ми е също лековатият метод да се търси под вола теле по второстепенен въпрос ( като имиджа на вестника в случая), за да се внуши недостоверност на цялостната ми теза…

 3. Добре е, че има кой да направи справките за подобни “събития” и свързаните с тях “личности” – за нас, тъй бързо забравящите…

 4. Не ставам никому адвокат. Когато обаче се цитира който и да е, независимо от медията дала пристан на интервюто и няма последващо опровержение от когото и да е, позоваването е нормална практика.

 5. Много хубава и конкретна статия. С интерес следя такива интересни и независими четива, благодаря !

 6. Бляскавите церемонни са в резултат на “бляскави” резултати. Днес научихме от новините /макар, че си го знаем отдавна/, че България заема ПРИЗОВОТО ПЪРВО МЯСТО по КОРУПЦИЯ в ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ. Да ни е честито!!! Тази година първи, а догодина още по-първи!!! УРА!!!!

 7. Комунизмът е престъпен като идеология ,комунистите са престъпници и мястото им е в затвора.В България те си намират място в парламента,в президенството и други топли места.Безработен комунист няма,няма и комунист в затвора!

 8. Благодаря за информацията! На фона на голямото европейско “джамбуре” бях пропуснал тази камерна, но знакова, кьор софричка. 🙂

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.