Прозрачност в медийнното обслужване на властта- без никакви граници

Председателката на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова обясни омекването на властта под натиска на една демонстрация в София за пенсионната реформа като „неразбиране на ситуацията” от страна на вестниците. За целта тя припомни по ТВ 7, че миналата седмица премиерът Борисов е напуснал „тристранката” на преговорите със синдикатите, защото нямало кой да го чуе. Съответно синдикатите бяха похвалени от водещия Бареков, че били изиграли „блестящо ходовете си” и то не за друго, а защото гостували в същата тази телевизия…Изводът от всичко това беше, че синдикатите били признали Бойко Борисов – същият, който напусна „тристранката”, но пък може би днес ще реши да одобри отстъплението от предложенията на ГЕРБ за „плавно” вдигане на пенсионната възраст с по 4 месеца години наред, вместо това да стане от началото на 2012 г. с цяла година. Както и да го въртиш, Борисов беше обяснен като справедлив господар на положението, макар в случая да е ясно, че е стреснат от един протест. И логично, „точно в 8” утре, Борисов ще спусне лично истината от екрана на (своята ) ТВ 7, както стана ясно в заключение.

След тази „загрявка” с един предизвестен главен герой на терена, телевизията плавно премина към обосноваването защо е правилно футболист на годината да стане Бойко Борисов. „Хора от народа” подкрепиха с интервюта на запис това мнение на водещия, който също е гласувал „за” тази кандидатура, с факта, че Борисов обича футбола, има повече минути ритане от Бербатов и е заслужил (макар тъкмо при неговото оправно управление футболът днес е на дъното и в местен, и в международен план).

А дали Борисов остава твърд в намерението си да си вземе наградата, разбира се – ще научите пак от тази телевизия. Утре точно в 8. С което приключва моята безплатна реклама за телевизионното творение на българската олигархия, което по своята откровеност в обслужването на властта задмина всякакви образци на този род дейност в нашата свикнала на какво ли не родина.

Превключвайки каналите попаднах на друга конфузна ситуация, а именно: Дияна Ковачева,новият министър на правосъдието, със стаж на поста си по-малко от денонощие, явно още по инерция даваше обяснения от екрана на БТВ колко добра в своята дейност и високо професионална е неправителствената организация „Прозрачност без граници”, където до вчера заемаше висок пост ( „Виж света, открит и прозрачен…” продължи глас от рекламния блок , продавайки на зрителите продукта на една телекомуникационна компания). Реших да проверя открития и прозрачен свят от източника. И ето какво се получава от най-новото изследване на „Прозрачност без граници” в частта за България, публикувано днес в сайта Vesti.bg:

“Транспарънси”: България – най-корумпираната в ЕС
Нова Зеландия, Дания и Финландия са най-неподкупните държави в света, на обратния полюс са Северна Корея и Сомалия, сочи доклад на “Транспарънси Интернешънъл”

Гневът от подкупите е една от причините за протестите по света, коментира международната организация “Транспарънси интернешънъл” , след като публикува годишната си класация “Индекс на възприятие на корупцията” (Corruption Perception Index 2011), предаде ДПА.
Северна Корея, която е включена за първи път в Световния корупционен барометър и Сомалия са най-корумпираните страни през 2011 г., следвани с общ резултат от Мианма и Афганистан.
България е поставена на 86-о място в класацията
с индекс от 3,3. В скалата 0 означава високо корумпирана държава, а 10 – съвсем некорумпирана.
Това отрежда на страната ни незавидната позиция на най-корумпираната в ЕС. „

Сега разбирате ли, защо най-важната задача на властта, е да си купува смокинов медиен комфорт? Не че не знаете, не че питам, но какво друго да направя, освен да констатирам!

13 мнения за “Прозрачност в медийнното обслужване на властта- без никакви граници”

 1. Едва ли има по-голям слагач от Дудука!Но и останалите медии полагат усилия да не изостанат.

 2. Живеем в условията на тоталитаризъм от най-ново поколение – “S-клас”, лустросан, както нищо друго на такава висота можем да произведем!

 3. Уважаеми, г-н Инджев
  Иво, харесваш ли Достоевски? Добре обичаш ли Достоевски?
  Ако е така, как би могъл да обичаш Русия?
  Всъщност въпроса не е към теб, въпроса е към автора на ” кат Русия втора няма”, очевидно тогава “патриарха” на литературата ни е бил зает да чете Хуго, или да взема лептата си ведно с г-на К. Величкова от руското консулато.
  Иво(извинявам се за фамилиарното) къде е бул. Д-р Вълкович, нели(по Яворов) дето е Константин Величков.
  Както и да е, дали? Един от най-великите българи, смело , но верно казано създател на съвременна България Стефан Стамболов бе заклан в центъра на София, знайно е с Рублите изстудявали джоба(по З.Стоянов) на поменатия горе К.Величков.
  Стефан Николов Стамболов – шапки долу(същото би било и с В. Левски, да не говорим за Хр.Ботева)
  Иво, прерових цялата ни история(след 1879), ИСТИНАТА: БУНТОВЕ, УБИЙСТВА – ПЛАТЕНО ОТ РУСИЯ
  Иво, дори любимеца на премиера изживяващият се като историк другаря Димитров(само как звучи) не би би го отрекъл.
  Иво преди години, 1998, мисля, Иван Костов отказа достъп до въздушното ни пространство на Русия за Прищина. Тогава той заяви: ние не можем да ви спрем, но съюзниците ни( тогава бъдещи) от НАТО могат. Русия си подви опашката.
  Русия,рубладжиите дори Едвин Сугарев никога няма да му го
  простят.
  Сега извинявам се за стила МЪЖКАРИТЕ, Борисов, Болен, Гоце, Серьожа, Стефан, Ахмед и вся осталная се насраха от две думи на г-н Губернатора Алекперов, ако бе рекъл оня с приятно звучащото на български име П…, сигурно щяха да се диаросат.
  Чета твои, на Любослава и други превъзходни текстове.
  Но чичо хресва и иска “МЪЖКАРИТЕ”
  обича Слави, Бойко, Болен, Гоце, Ахмед.
  Иво, казвам се Димитър Иванов Димов на 60 години съм, Иво баща ми бог да го прости Иван Димов, скулптор, безпартиен, лауреат на Димитровска награда и пр. и пр.
  След промените баща ми, ми каза: Митко, мъчно ми е, това бе живота ми, но всички тези паметници трябва да бъдат УНИЩОЖЕНИ, те ни хранеха, но това бе изнасилване.

  Баща ми е от авторите на Русенския “Альоша”, името му е на последно място, безпартиен бе човека, но проекта е негов.
  Същата година (1953 ако не ме лъже паметта) Надя Афеан е другият безпартиен носител на Д. награда.
  Иво баща ми и Надя не бяха безпартийни в стил академик, как бе математика.
  Хубав ден Иво. Никога няма да забравя как викахме, бяхме един до друг, ти бе мисля, с германката.
  Не мисля, че пропиляхме живота си,
  но искам да си отида достойно.
  Иво отивам в Елзас да изкарам последните години от живота ми.

 4. “Гневът от подкупите е една от причините за протестите по света, коментира международната организация „Транспарънси интернешънъл“ , след като публикува годишната си класация”
  Така по света,но не и тук.Тук заради корупция,нее ,айде глупости сега!Да си поиграем малко на стачкуващи,така да ни видят че “и ние можем” – “коледни празници”.После ще седнем на масата с по питие и Биойко ще каже!
  А така и така приказка съм отворил,да поитам:
  Калашник или подобно с повечко муниции търся в Врачанската болница почистване да направя (баща ми нали обработиха и некакси не ми харесва кръпежлъка.По добре някой готвач като на пълнена пуйка шев да беше направил.А защо е рязан,какво е изрязвано към новогодишните празници може би,а по вероятно на пролет резултат от изследванията ще чакаме.).Не ми се чака повече (чаках за мен ,чаках за майка),почаках “малко”,та ако някой (по възможност на лизинг) офертичка да предложи!

 5. В Германия има една много точна дума “Wendehals”, определяща хора, които винаги се ориентират бързо нъм силния на деня. Е, не е само Бареков, но той попада 100% в това определение.
  *Wendehals*(врътлив врат) е име на птица, която може да върти главата си, на повече от 180 градуса.

 6. Явно генерала е пуснал депеша до своите да се втърдяват.Само че, Фидосова колкото и да се мъчи по твърда от меко сирене не може да стане.Кога ли храбрият генерал -лейтенант помпиер Бойко Борисов, следван от своите, папконосеца адютант Цветан Цветанов и финансовия корифей Симеон Дянков, ще се изправи пред вратите на Министерския съвет лице в лице срещу народа си.Направи ли го ще сме свидетели на титанична битка.Човекът с мозък като мощен евристичен компютър/по проф. Атанас Тасев енергиен експерт и политик от НДСВ/ срещу тълпата.Ако се включи и Цецо стават два мозъка срещу десетки хиляди.Два свята, единия е излишен.Предполага се, че Симеон Дянков няма да участва, понеже е свикнал да отговаря на всеки въпрос със – Благодаря, моля следващия въпрс.Това би изяло времето на участниците в задаване на въпроси на които няма отговор и би поставило в неудобно положение Главния герой.

 7. Към Dimi:

  Дими, разбира се, че не сме пропилели живота си. Разочарованията не са достатъчен повод за равносметка само и единствено със знак минус. Представяш ли си живот на ухилен дебил, вечно доволен и най-вече от себе си?
  Ние, българите, сме минималисти. Искаме от живота “само да сме здрави” и евентуално- живи. Но някои от нас все пак настояват покрай доброто здраве животът да е здравословен в доста по-широк смисъл на думата…Разбираш ме и точно по тази причина си написал горните редове, на които отговарям със същото разбиране.

 8. От доста време битува израза: Бойко Борисов останал без задник защото Бареков го изблизал. Явно има още за близане (не е задьлжително да е задника)

 9. този ПОЗОР за професията и призванието журналист, Н.Б., няма ли кой да го разкара от пространството!? в смисъл, да го свали от екрана. нищо повече. вярно е, че не е само той блюдолизец и подмазвач, ама той достигна такива ” викоти”, че е просто гнусно. извинете ме за израза! просто упоменатият в статията на господин Инджев ” журналист” ми е толкова…дълбоко противен.
  а статията е право в десетката. както винаги.

 10. Ето нещо, което е почти по темата:

  http://practicalpieces.com/2011/11/15/the_magic_of_playing_is_back/

  Ще ви хареса и ще ви разплаче!
  Винаги съм твърдял, че няма по-мъдър от българския народ. Та какво е казал той: Кажи ми какви са приятелите ти, за да ти кажа какъв си ти самият.
  Така … като се мъкнем с комунисти в България начело – БСП, ДПС, НДСВ, ГЕРБ, АТАКА, РЗС и т.н., като се влачим след неокомунистическа Русия, какво друго можем да очакваме!
  Къде ще ни отведат, ако не на бунището! Империя, която е поредното политическо раково образование на планетата, общество, което е изградено и ръководено на пиратския принцип от хора “от кол и въже”, какво може да се очаква от нашата държава! Какво възпитание могат да получат децата ни, като живеят сред размити общочовешки ценности, достигнати от човечеството през последното хилядолетие! Какво може да се очаква в държава,

 11. Съжалявам за досадната техническа грешка! Каквото и да съм искал да кажа е все едно. Все пак погледнете филмчето в края на страничката, която посочих и поставете политическата ситуация, в която се намираме на фона на положението, което обсъжда водещият. Наредете начина на живот в ЕС и този в Русия (СССР). Погледнете отново на себе си и на България. Нещата са колкото лесни и смешни, толкова и страшни и сериозни!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.