“Още веднъж от същото”, но този път от Дойче веле

На някои читатели темата за тезата на ядрения физик Георги Котев за злоупотреби в АЕЦ „Козлодуй” може да е известна, но като цяло за българската публика тя продължава да е табу заради пренебрегването й от българските институции и вървящите след тях български медии.

По „стара българската традиция” неудобните тук теми придобиват някакво значение едва след като си пробиват път в чужбина и се завръщат „ у дома” вече с някоя чуждестранна журналистическа марка. Такъв е и случаят „Мистериите на българския „мирен атом” по „Дойче веле”. Публикувам текста под собствено заглавие „Още веднъж от същото, но този път от Дойче веле” по аналогия със заглавието на списание „Икономист”, в което се казваха някои известни за отминалите избори България факти, придобили обаче тежест просто защото ги оповестява британската медия. (ivo.bg)

 

 

Мистериите на българския “мирен атом”
Дойче веле, 4 декември 2011 г.

Опасна “ядрена” игра със сигурността
Наскоро бе пребит шефа на АЕЦ “Козлодуй”. Извършителите и мотивите им засега остават неизвестни. Нищо необичайно за всичко случващо се в българската ядрена енергетика, в това число и по отношение на безопасността на АЕЦ?

Скандалът около подмяната на свежо с рециклирано ядрено гориво в АЕЦ “Козлодуй” безспорно е сред големите мистерии на българската ядрена енергетика, смята ядреният физик Георги Котев. В началото на 2007, по време на работата си в “Козлодуй”, Котев установява, че измерванията върху използваното ядрено гориво неочаквано започват да дават странни резултати. Изводът на експерта е еднозначен – свежото ядрено гориво по неведоми начини е подменено с рециклирано. Тогава ръководството на атомната електроцентрала и Агенцията за ядрено регулиране правят обаче всичко възможно разследването на физика да бъде потулено, а разследващият – уволнен.
Разобличаващи доказателства
През юли тази година на бял свят излизат документи, които потвърждават далаверата. Инженер-химикът Красимир Филипов се натъква на взето в края на 2003 година техническо решение за поетапен преход от горивни касети със свежо гориво към касети с рециклирано гориво. Сред утвърдилите нерегламентираната подмяна ръководители на челно място стои името на потърпевшия настоящ директор на АЕЦ “Козлодуй” Александър Николов. Същият през октомври тази година уволнява инженер Филипов заради изнесената компрометираща информация, и то две години преди този да излезе в пенсия. Ядреният физик Георги Котев твърди, че въвеждането на рециклирано гориво в експлоатацията на АЕЦ “Козлодуй” официално никога не е одобрявано от Агенцията за ядрено регулиране. Въпреки това от октомври 2004 година планът влиза в действие за шести ядрен енергоблок.
“Козлодуй” – руски експеримент?
Какво се случва зад стените на “Козлодуй”?
Според Георги Котев далаверата е водещият мотив за тайната подмяна на използваното гориво в козлодуйските реактори. Руската фирма ТВЕЛ, която доставя рециклирания уран за “Козлодуй”, всъщност използва българската АЕЦ като експериментален потребител на новия си продукт. А това според българския закон е категорично забранено. Става дума за иначе скъпоструващ за руския производител експеримент в страна-кандидатка, а в последствие и членка на Евросъюза. В крайна сметка тайното начинание не носи и стотинка на българската енергетика или на държавния бюджет. Ефектът от “руско-българското съзаклятие” обаче е осезаем, казва Котев.
Годишно от подмяната се спестяват между 45 и 50 милиона евро, защото рециклираното гориво е с 30 на сто по-евтино от използваното преди свежо ядрено гориво. “Като държавно предприятие АЕЦ е в изцяло губеща позиция. То си плаща на руския доставчик по цени за касети, произведени от природен уран, а получава по-евтиното експериментално рециклирано гориво, направено с материал от вече използвани касети. В крайна сметка от подмяната на горивото печелят една шепа хора, по-голямата част от които са руски граждани”, твърди Георги Котев.
Печалба за сметка на сигурността
Обществена тайна е, че АЕЦ отдавна пълни джобовете на български политици и че не един от директорите на централата е влизал във висшите ешелони на властта, в това число и в Народното събрание. Част от тях са разследвани за скандали около неизгодни договори, които АЕЦ сключва за доставки и ремонти с предизвестени победители в търговете. Резултатите от тези разследвания също са с предизвестен край. В най-корумпираната членка на Евросъюза никой не си прави и илюзии за нещо друго, казва Котев. Но ако мафиите и техните далавери са преди всичко бреме за бюджетите и стандарта на живот в отделните страни-членки на ЕС, то в случая с България става дума за ядрената безопасност на страната и дори целия континент. Акцентът в случая пада върху продължаващата практика да се крият с дни или да се омаловажават инциденти в АЕЦ “Козлодуй”, твърди експертът.
“Юбилеен” радиоактивен фойерверк
Показателен в това отношение е инцидентът в 5-ти блок на АЕЦ “Козлодуй” на 26 април тази година. В деня, в който светът отбеляза трагичната 25-та годишнина от Чернобилската катастрофа, при рутинни операции в реакторната зала на спрения за ремонт 5-ти енергоблок неконтролируемо е изпуснато голямо количество силно радиоактивен газ “Ксенон-133”. По време на укривания в продължение на 32 часа инцидент в залата е имало 17 души от ремонтния персонал на централата, които са били облъчени. Чак вечерта на 27 април Агенцията за ядрено регулиране пуска “контролирана” информация до медиите, без обаче в нея да посочва източника на изпускане на невидимия смъртоносен газ.
“Това не е нормално! Чак месец след инцидента АЕЦ изготвя доклад до Агенцията, в който се посочва, че на 200 метра от изпускането поради свръхрадиацията са блокирали дори измерителните уреди в душ-помещенията за персонала! Според АЕЦ облъчените са се спасили, защото са издишали радиоактивните пари. Това е пълен абсурд!”, коментира ядреният физик Георги Котев.
Автор: Николай Цеков, Редактор: Благородна Григорова

9 мнения за ““Още веднъж от същото”, но този път от Дойче веле”

 1. Много харно са си го написали хората, сега е ред на нашите ебалници да излязат с някакво становище в отговор на публикацията, защото вече е ясно че работата е сериозна.
  Да не говорим за пенлевето от прокоратурата за когото 30 – 50 млн. евро годишно са джобни пари наверно, поради което спестяването им не се брои за престъпление.

 2. Какво друго освен да се сьгласят да бьдем използвани за опитни мишки може да се очаква от безродни изроди които са автори на “Който обича Бьлгария,обича Русия”.
  Русофилистиците,Комунизма,алкохола не прощават никому

 3. Къде са сега тези, които упорито до истеричност спореха с мен в този и в блога на Едвин Сугарев, убеждавайки ме колко опасни, колко страшни са изследванията за наличие на шистов газ у нас?! Къде са, всичките тези високо-компетентни експерти да се загрижат? Да се разтревожат!Да се уплашат! Защо кротуват? Защо не надигат вой до небесата?
  Наясно ли са тези „експерти”, какви могат да бъдат последиците за страната и народеца ни от ядрен инцидент, предизвикан от употребата на нестандартно ядрено гориво, допускащо отклонения от нормалния режим на експлоатация, с непредсказуеми характер и мащаби?! Какво ще остане от така скъпата им хлебородна Добруджа, след един български Чернобил /Фукушима/?! Известно ли им е, че посоката на вятъра ще реши тогава дали и в Царево няма да се раждат десетки поколения с отклонения в броя на крайниците?! Каква вода ще тече тогава от чешмите ни?! Какво мляко ще бозаят българските деца?!
  Отговорете ми, дълбокоумни, високоотговорни и болезнено-патриотични „експерти”, така ли щяхте да се свивате и да се правите на разсеяни ако реактор н АЕЦ „Козлодуй” започне да се зарежда с американско или с немско рециклирано ядрено гориво?

 4. Kъм Тинков :

  Предполагам че чакат второ нареждане от партията майка на Позитано. Първото нереждане видяхме какво е : Не на шистовият газ. Дано скапаните медии започнат да оказват натиск на банкера от Банкя, сигурен съм че той закриля енергийната мафия, заедно с Гоце и всички енергийни светила от близкото минало като Р. Овч енд ко. Радвам се че г-син Котев има сили и решителност да се бори с тази мафия. Бъдете жив и здрав и вие г-н Инджев, дано има повече хора като вас които да застанат редом до Георги Котев в тази борба.

 5. Виновни са евреите,американците, Шеврон,шистовият газ&технологията му за добив. Русофилистици и антиамериканисти от всички страни обединявайте се срещу мракобесните Шеврон и Екавдорския сьд,вечна дружба,ура и цуни-гуни

 6. за всичко е виновен американският империализъм и четирите годишни времена-нали не сте го забравили!
  Да живее Путкин и кгб.По-далече от
  се сере!

 7. Имам една мечта.
  Руска оферта за проучване и добив на шистов газ в България.
  И съответните протести на същите протестиращи.

 8. Имам още една мечта.
  Оферта от западна държава за строеж на АЕЦ “Белене”.
  И съответната подкрепа на подкрепящите проекта “Белене”.

 9. Поведението на руския доставчик, на атомната електроцентрала е цинично,а това на марионетките от ръководството й, както и тези от Агенцията за ядреното регулиране и Правителството е престъпно и продажно.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.