Медиите в сценария на “Лъжливото другарче”

Срокът на годност на информацията в българското медийно пространство отдавна е под съмнение, но без съмнение поне две новини от вчерашния ден бракуваха тази стока в очите на наблюдателния ползвател на новини.

Едната от тях гласеше как битият изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй” Александър Николов изведнъж прозрял, че побоят над него бил по лични причини. С това той сякаш отрече всички подозрения за други версии, свързани с работата му. Те би трябвало да тревожат властта, която вече 16 дни мълчи по този фрапантен случай на нападение срещу шефа на най-важния стратегически обект в държавата.

„Никога не съм казвал, че причината е лична”, отрече обаче днес в телевизионно интервю по телефона Николов и бламира българските медии, качили се само ден по-рано на шейната на лъжливата версия. Така подозренията за връзката между побоя над него и работата му бяха реабилитирани,но пък медиите бяха дискредитирани.

Ако Николов обаче поне беше „скрита картинка” заради телефонната специфика на изявата му, какво да кажем за другата опровергана с физиономията на субекта на новината, свързана с вчерашното медийно ( както се видя) преувеличение за „тежък” побой над свидетеля по делото срещу „октопода” Пламен Устинов?

В студиото на ТВ 7 от плът и кръв, но без видими следи от наранена плът и засъхнала кръв, се появи главният свидетел по делото срещу „Октопода” Пламен Устинов. За него пък вчера медиите писаха драматично, че не просто е бит, а конкретно, че биячите му са „насинили окото му, избили предните му зъби и сцепили устната му”. Нищо подобно обаче не се видя като телесна щета- нито избити зъби, нито синьо око, нито сцепена устна могат да бъдат скрити или гримирани за ден-два. Но пък явно някой фризира новините…

Излишно е да преразказвам двете различни интервюта в двете различни телевизии по двете различни теми, еднаквото между които беше само съвпадението, че става дума за побой. Просто няма нищо за преразказване от предъвканите известни неща: Алексанъдр Николов, предсказуемо, все така отрича да има каквито и да било злоупотреби в АЕЦ „Козлодуй”, а бившият служител на НСО Пламен Устинов повтаря обвиненията си към сочения от властта за лидер на организираната престъпност Алексей Петров. Тези обвинения са известни откакто Устинов ги направи достояние на публиката на пресконференция преди два месеца. А водещият Бареков очевидно спази валидното за всички подчинени на Борисов нареждане да не говорят без личното му разрешение за президента Първанов и „пропусна” да зададе на госта си въпрос за най-сензационната част от обвиненията му, увиснали в тази си част във въздуха без никакво медийно развитие: връзката между Алексей Петров и президента Първанов, който, по думите на Устинов, се е намесил лично и е предотвратил поръчка на Алексей Петров за убийството на бизнесмена Гриша Ганчев. А щеше да е интересно да научим как точно е била осъществена тази намеса: като приятелска молба към съдружник; като заповед на началник: като омбудсман на подземния свят или срещу някаква услуга?

Ясно беше само, че целта на телевизията на Борисов беше да подготви публиката за предстоящото дело срещу Алексей Петров като очакван провал на очакванията за нещо друго. Вината, предвидимо, отсега се вменява на съда, а обяснението се търси в скъпо платената адвокатска защита: двата кита, върху които се крепят оправданията на вътрешния министър Цветанов за спукания балон с шумно проведените акции срещу предполагаеми разкрити престъпни мрежи, но безславно приземени в съда поради липсата на достатъчно доказателства от страна на разследващите, т.е. на подчинените на Цветанов.

Всичко това няма нищо с информирането и коментирането. Казва му се „пропаганда”. Времената може да се менят, но нравът на пропагандистите – явно остава същият. Лошото е, че в тази игра в ролята на лъжливото овчарче изпадат медиите като обобщен образ, защото т.н. обикновен гражданин не е длъжен да следи тънкостите на дебелашкото поведение на властта, която диктува медийната мода. Хората остават с впечатлението, че медиите най-нагло лъжат, след като един ден могат да тръбят нещо, а на следващия ден се самоопровергават без капка самокритичност и без дори да посочват факта, че днес показват обратното на вчера. Как после да се чудим, че цари пълна дезориентация в главите на гражданите кои точно са „наглите”?!

В крайна сметка от всичко това страда не толкова и не само реномето на една професия, колкото се руши доверието в автентичността на демокрацията, при която не медиите контролират лъжите на властта, а обратното. И утре, ако се наложи медиите да извикат предупредително „вълк, вълк в стадото”, хората с основание ще си помислят апатично” знаем го, сменил си е козината, но нрава не”.

11 мнения за “Медиите в сценария на “Лъжливото другарче””

 1. Затова четем блогове като Вашия, господин Инджев. Ако в медиите всичко беше нормално, щеше ли да има нужда от хора като Георги Марков и като Вас!
  Желая Ви успехи!

 2. Такава мощна медийна манипулация не е имало дори и по живково време. Така например всяка лоша новина за българина веднага я гарнират с поне три новини колко зле били гърците, италианците и едва ли не целия свят мизерства повече от нас. Особено ме възмути новината, че гърците изкарали някакъв наръчник от времето на войната за оцеляване и трябвало да събират трохите от трапезата си и така щели да оцелеят. Аз познавам поне 10 жени които работят в Гърция като прислужнички на гръцки пенсионери и нито една не се е върнала. Като видя че поне една гъркия е дошла да гледа български пенсионер и той и плаща заплата поне като минималната в Гърция ще почна да вярвам на българските медии.

 3. А колко приказки се изприказваха, че Бойко Борисов щял да удоволетворява рушняците и колко щял да се съюзява с БСП!!!???

 4. Защо не?
  – пожарникар-комунист-мутра – министър-председател;
  – даскал по физкултура-мильо – вицепремиер;
  – руски филолог – главен секретар на МВР;
  – руска филоложка – кмет на столицата;
  – недоносен малоумник, племенник на Кристалина – министър на финансите и вице;
  – стругарка, РАБФАК-юрист – шеф на НС;
  – вносител на 20-годишно ирландско месо – министър на земеделието;
  – прокурист на ЕВН – министър на икономиката;
  – турчин-алкохолик-мултак – министър на българската култура;
  – червен генерал-пенсионер, делегат на конгрес на БКП – министър на отбраната;
  – шибаняк и ченге – доскоро министър без портфейл;
  – и т. н., и т. н.
  Това е европейското управление на ГЕРБ!

 5. Комунистическият идиот Дянков окончателно се оля. Леля му Кристалина (от Сталинка) бе пратена на Запад преди 20 години да специализира и да изпере червената си биография. И той е учил “в щатите”. Като царските юпита.
  Сега Сталинка е “най-популярният политик” в БГ. Гербаджийският хер Флик прилага икономическата политика на Чаушеску: затягане на коланите, изтупване на брашнения чувал до дъно и надути показатели за финансова “стабилност”. Знаете как свърши геният от Карпатите. И той, горкият, имаше рейтинг около 90 % седмица преди да го опукат.
  Докато мутрата Боко се опитва да лъже, че сме по-добре от Гърция, психопатът Дянков прави нелепи съпоставки със САЩ. Гърците вече се присмяха на сметките на Тиквата. ЕС дава на Гърция над 200 млрд. евро. А на Боко? Гърците получават 7-10 пъти по-високи доходи. Брутният вътрешен продукт на САЩ е десетки трилиони долари. БГ произвежда отпадъци, носталгия по комунизма и простотия. Боко и хер Флик стабилизираха мизерията, посредствеността и милиционерския социализъм у нас.
  Възмездието или поне проклятието на туземното население рано или късно ще ги настигне.

 6. Защо не?
  – пожарникар-комунист-мутра – министър-председател;
  – даскал по физкултура и мильо – вицепремиер;
  – руски филолог – главен секретар на МВР;
  – руска филоложка – кмет на столицата;
  – недоносен малоумник, племенник на Кристалина – министър на финансите и вице;
  – стругарка, РАБФАК-юрист – шеф на НС;
  – вносител на 20-годишно ирландско месо – министър на земеделието;
  – прокурист на ЕВН – министър на икономиката;
  – турчин-алкохолик-мултак – министър на българската култура;
  – червен генерал-пенсионер, делегат на конгрес на БКП – министър на отбраната;
  – шибаняк и ченге – доскоро министър без портфейл;
  – и т. н., и т. н.
  Това е европейското управление на ГЕРБ!
  Нещо невярно да съм писал?

 7. До Гарвана (и донякъде Цоциопата) относно “европейското управление” на МУТРАТА, “недоносен малоумник Комунистическият идиот Дянков”.

  Намирам за достоверни в голяма степен характеристиките на останалите “управляващи” изброени в подточки.
  НО да се включи в мазния кюп и Дянков е напълно несъстоятелно и дори манипулативно.

  При действителното национално нещастие властта в България да се упражнява от МУТРА, единствено Дянков се явява коректив на “идеите”, “мислите” ( леле, колко нелепо звучи) и “политиките” на НЕ-умния Цветанов, “главния МУЛТАК” и останалите от “дългата скамейка с кадри” ( мутри-ченгета-ДСари) на МУТРАТА.

  Ако не бяха САМОТНИТЕ, мразени и следователно НЕПОДКРЕПЕНИ от ГРОБ усилия на Дянков за положителни промени България в момента щеше да е гробница.

  Да напомня, че на ОЧЕВИДНО ТВЪРДИТЕ настоявания на Дянков за промени в социалистическото (тоталитарно) МВР НЕ-умният “министър” Цветанов отвръщаше със зле прикрита неприязън и наглото: “Не е Дянков човекът, който ще каже …и т.н.” да не цитирам ‘мисли” без съдържание.

  НЕ Е ДЯНКОВ, който трябва да се ругае за липсата на истински управленски способности и решения в редиците на партийната група на МУТРАТА.

  Ще отида по-далеч. По презумпция точно финансовите министри са последните, които се хвърлят в реформи. Естествено – те трябва да пазят баланса. Задача на ДРУГИТЕ управленци е да намерят решения на обществените проблеми и да потърсят подкрепа от обществото И ФИНАНСИСТА!

  От 2009 г. единственият, който НАСТОЯВАШЕ от самото начало за промени е Дянков.
  Естествено за България, тук всичко е наопаки.

 8. Горното е до Гарвана и СОЦИО-ПАТОЛОГ.
  Моля за извинение – набързо, т.е. грешно прочетох и още по-грешно изписах името на втория!
  Съжалявам!

 9. Медиите също са длъжни да проверяват информацията,която публикуват,а в случаите когато са подвеждани от конкретни изявления,да посочат съответното публично лице(тук не става въпрос за защитен техен източник).

 10. ” след като един ден могат да тръбят нещо, а на следващия ден се самоопровергават без капка самокритичност и без дори да посочват факта, че днес показват обратното на вчера”
  И какво от това??Нали и Боко така прави-те се равняват по “първите”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.