Нарочно обяснение за изпуснатата радиация от АЕЦ “Козлодуй”

Изненадващо за осведомените, българският ядрен специалист от Виена Георги Касчиев съобщи в телефонно интервю за Би Ти Ви в предаването „Код криминално” снощи ( 6 декември 2011 г.), че изтичането на радиация от блок 5 на АЕЦ „Козлодуй” на 26 април тази година е причинено от разхерметизиране на ядрена касета. Тъкмо това твърди и ядреният дисидент Георги Котев, но ръководството на централата яростно отрича и омаловажава случая.

Георги Касчиев заяви, че въпросното изтичане е „известно”. Това, щом като е „известно”, прозвуча като новина, че има някакво официално потвърждение от страна на АЕЦ „Козлодуй” в противоречие с досегашните твърдения на ръководството, декларирани пред на Агенцията за ядрено регулиране ( АЯР) през май. В доклада до АЯР се минимизира „случката” с обяснението, че ставало дума прост за изтекъл газ при отваряне на вeнтил ,а не за разхерметизиране на ядрена касета с гориво, което е извънредно произшествие от много по-високо степен.

На пресконференция в София на 23 октомври тази година дисидентът Котев обаче изнесе данни от свои източници (потвърждавайки досегашната си теза, фиксирана в личния му блог), че всъщност аварията е била сериозна и са били облъчени 17 работника, за които така и няма официално потвърждение от централата.

И ето, че от екрана на Би Ти Ви долетя фразата, че изтичането на радиация е „известно”. Казва го не кой да е, а вероятно най-известният български ядрен физик в чужбина. Това ме накара да се свържа с него по телефона и ето какво заяви той:

„Исках да кажа, че на мен ми е известно това”, декларира г-н Касчиев и се обоснова с обяснението, че това би трябвало да е известно на всеки грамотен познавач на системата на работа в една ядрена централа. Защото няма как при съобщените параметри на инцидента с упоменаване на конкретни съставни части от замърсяването да става дума за друго, освен за разхерметизиране на ядрена касета.

Какво излиза: ако от изпуснатата фраза, че му е „известно” за характера на инцидента от 26 април широката публика може и да не е разбрала, а тясната върхушка на ядреното лоби у нас е разчитала да не се разбере какво всъщност оповестява Касчиев, сега след това пояснение не би трябвало да има съмнение: да , на 26 април в българската ядрена централа е имало изтичане на големи и опасни за човешкия живот количества радиация , а не просто някаква „пара”. Да, този, факт се прикрива от ръководството.

Ако така началниците се надяват да изпусната парата по този случай, явно грешат…

29 мнения за “Нарочно обяснение за изпуснатата радиация от АЕЦ “Козлодуй””

 1. Г-н Инджев,

  В никакъв случай не е заяждане:
  Пише се вЕнтил.
  Всъщност изпреварвам възможни заяждания и обвинения как нищо не разбирате, защото в случая изобщо не е важно през какво /винтил или вентил/ е минала радиацията, а дали я е имало, колко е била и т.н. – най-добре да ни обяснят тези дето наистина знаят и разбират

 2. Виждам, че вече е вентил.
  ОК сме.
  Да видим за останалото какво ще стане!

 3. След толкова обилно изпусната пара следва въпроса: Има ли пилот в самолета …. България?
  Щото иначе логически следва ЧЕРНОБУЛАРИя!!!

 4. Е хайде стига глупости, било му известно…
  И как му е известно, след като не е даже в България, камо ли в АЕЦ-а.
  Вие г-н Инджев попитахте ли го от къде му стана известен този факт?

 5. При всичката тази информация за инциденти и експерименти ми е странно, защо по дяволите европейските комисии и и въобще цяла Европа мълчи и не предприема нищо конкретно. То е ясно, че ние сме безсилни да се справим с това /колкото и да е жалко за нас самите/, но поне от другите части на Европа да предприемат нещо. Трябва ли да се случи балкански Чернобил за да се сетят и да се размърдат?

 6. Господин, Инджев!
  Току-що имах огромното удоволствие да Ви гледам и слушам по телевизия “Нова”. Бяхте безупречно аргументиран и точен! Руският ви събеседник, въпреки опитите си за хитроумни измъквания стана смешен!
  Повярвайте ми, беше наслада за душата!
  На всичко отгоре, по същото време узнах, че правителството ни е взело решение да стопира проекта “Александрупулос”!
  А по ТВ “Европа” проф. Михаил Константинов разбиваше акцията на митингуващите “сиромаси-трактористи”!
  Емоциите ми дойдоха в повече! Какво става бе, хора?! Вие ще ме накарате да повярвам, че “четвъртата власт” е жива!
  Няма друг начин – тази вечер семейството ни ще празнува – празника на “чукащите по клавиши”!
  🙂

 7. Правителството ни е взело решение да стопира проекта „Александрупулос“ само един ден след като руското правителство е обявило, че взема същото решение. Не става въпрос за самостойно мислене. Уви – не!

 8. Напълно еднакви реакции на ръководството на Козлодуй с тези на ръководството на Чернобил, разликата е само в мащаба на произшедствията. Един от големите рискове на АЕЦ е неразгадаемата психология, а оттам поведение, на специалиста по ядрен разпад, станал ръководител, имащ някаква власт и живеещ в райони като р. Припят, Козлодуй, или, не дай боже, Белене.

 9. г-н Инджев,
  с удоволствие чета блога Ви ежедневно. Струва ми се, че както каза коментирпащ друг Ваш пост, едва ли ще се съберем един малък град хора, които Ви разбират. Особено като имам предвид как се поднася всичко официално в медиите. Току-що чух по бтв, че г-н Николов (мисля така е името на директора на аец “Козлодуй”) е отрекъл използването на рециклирано гориво в поверения му АЕЦ. На кого ще повярва слушашателя? (Справка последния пост на Иво Беров) Това е
  действително жалко!Аз

 10. към Пламен Тинков

  Г-н Тинков, бихте ли ми казали в кое предаване сте гледали Иво Инджев по “Нова”?

  Благодаря предварително!

 11. Благодарение на линка по- горе гледах предаването по нова и веднага искам да кажа: Много стойностна позиция! Имах усещането че руският представител ви слушаше с не по- малък интерес и се кефеше почти като мен.

 12. “Нова” ТВ; 17,00 часа; Часът на Милен Цветков.

 13. До Атанас:
  Въпросът ти е глупав!
  И на Слънцето никой не е бил, но учените по точен и безспорен начин са установили температурата на слънчевата корона. Така е в науката – “не си бил там” , а знаеш как е протекъл процесът.
  И, за да бъда съвсем ясен /и разбираем за неграмотници и смотани комуняги/ ще дам и друг пример – в стомаха ти никой не е бил, а лекарите установяват там кръвоизлив по цвета на фекалиите ти.

 14. Тинков, на Вас някой да Ви задава въпрос? Попитал съм г-н Инджев, той ако иска може да ми даде отговор.
  А вашата позиция отдавна ми е известна-който задава неудобни въпроси на демократи е комунист.

 15. До АТАНАС:
  “Е хайде стига глупости…” е доволно безадресно и ми звучи по-скоро като обръщение към форума. По тази причина реагирах.
  А иначе – въпросът изобщо не е “неудобен”, а глупав. Мисля, че обясних подробно и нагледно защо мисля така.
  Към последвалата реакция имам две забележки:
  1. когато се обръщаш в учтива форма, не само “Вас” , но и “вашата” се пише с главна буква;
  2. съгласно написаното преди това от мен, който задава тъпи въпроси не е задължително комунист.
  🙂

 16. “изтичането на радиация от блок 5 на АЕЦ „Козлодуй” на 26 април тази година е причинено от разхерметизиране на ядрена касета” – тук има поне две грешки – 1. няма такова понятие разхерметизиране на ядрена касета – херметични са отделните топлоотделящи елементи, но не и касетата. 2. разхерметизирането на топлоотделящ елемент няма начин да предизвика изтичане на радиация извън 1 контур.
  Случилото се на 26 април е разуплътняване на 1 контур под налягане (не е вентил, съвсем ясно си е казано в доклада и си е нарушение отвсякъде) и изпускането на събралите се радиоактивни благородни газове би се случило независимо има или няма разхерметизиран топлоотделящ елемент. Що се отнася до големите и опасни количества изтекла радиация – намерете си по-читави източници, защото гражданина Котев от дозиметрия нищо не разбира, а ксенон-133 е един от най-безобидните радионуклиди които могат да изтекат.
  “разхерметизиране на ядрена касета с гориво, което е извънредно произшествие от много по-високо степен” – това въобще не е извънредно произшествие, разхерметизирането на топлоотделящ елемент е нещо съвсем стандартно, извънредно е само за някои болни мозъци.

 17. Към Куку:

  1. Защо кукате анонимно?

  2. Би трябвало да се гордеете с правотата си, която демонстрирате с такава надменна убеденост към опонента си – нима има опасност от репресия на Голиат от Давид или просто си признавате косвено колко сте безпомощни във войната на огромната империя срещу един човек?

  3. Защитавате официалната версия, а се криете от “болни мозъци”, т.е. от някакви презрени опоненти.

  4. Ако ли пък наистина заслужават презрение ( по критериите на кукувиците), защо изобщо си правите труда да кукате срещу тях?

  5. И защо кукането се бави толкова време- говори лошо за реакциите на ядреното началство?

  6.Ако това са рефлексите на хората, от които зависи сигурността на ядрената ни бомба…пардон, централа, най-добре е по най-спешния начин да бъде закрита.

  СЕДМО: “Кради по малко”…имаше такъв филм “Седмо , кради по-малко””…Май ни го прожектирате пак.

 18. По повод лъжите на Куку:

  1. Под прякора Куку се крие чиновника от Агенция “Ядрено регулиране” Иван Горинов. Това съм го заявявал и друг път и на много други места. Това е истина.

  2. Куку-ригането на Горинов точно сега не е никак случайно! То е в пряка връзка със събитията от последните два месеца, последвали дисциплинарното уволнение на химика Красимир Филипов. Два днr след това шефа на АЕЦ-а действително се изпуска да си признае, че има разхерметизирана ядрено-горивна касета през тази година!!! Факт, който не фигурира в официалния доклад на АЕЦ до АЯР, по повод инцидента.

  Докладът на АЕЦ до АЯР: http://gikotev.blog.bg/drugi/2011/09/02/aec-kozlodui-krie-istinskite-prichinii-za-posledniiat-iadren.812421

  „Изпускането” на Ал. Ник.: http://www.eurochicago.com/wp-content/uploads/2011/10/ANikolov02.mp3

  3. Гражданина Горинов да не претендира, че назнайва нещо си. Строго погледнато технически, наистина не би следвало да се говори за разхерметизиране на горивна касета, а на един или няколко топло-отделящи елементи, каквито в касетата има цели 312 (триста и дванадесет) на брой. НО, както в самата централа, така и извън нея винаги и само се използва изразът „разхерметизирана касета”, а не „елемент”. На специалистите им е ясно за какво точно става въпрос, а за широката публика би било твърде дълго и сложно да се обяснява конструкцията на касетата, а след това и какво точно от нея се е повредило. Вярността на твърдението ми се потвърждава от самият Ал. Ник. в приложения по-горе запис с неговото изпускане. Това е един от любимите похвати на ядрената мафия – да плаши хората със „сложността” на всичко свързано с този отрасъл и така да ги отблъсква и отказва да задоволи интереса им. (Такива примери за несъответствие между официално название и реален смисъл има безкрайно много в живота, но това не го прави по-сложен. По логиката на Куку-то и названието АЕЦ също е абсолютно невярно, защото би следвало да бъде ЯЕЦ. Но кой се заяжда с това? Само болни мозъци, като Горинов!)

  4. „…намерете си по-читави източници, защото гражданина Котев от дозиметрия нищо не разбира, а ксенон-133 е един от най-безобидните радионуклиди които могат да изтекат…”
  В официалния доклад от АЕЦ-а към АЯР се казва, че апаратурата, която измерва чистотата (в радиоактивния смисъл) на човешкото тяло, на входа и изхода на баните (душовете) , в „ строг режим, на 5-ти блок е блокирала, от зоната „един от най-безобидните радионуклиди”. Гражданинът Горинов много често си позволява да претендира, че знае по-добре от мен самия какво знам аз! Но какво ли знае той? Едва ли е толкова много, щом не знае, че блокиралата измервателна апаратура се намира на повече от 200 (дветса) метра, от мястото на изпускането на газа. За негово и ваше сведение още преди 20 години аз се обучавах около половин година за оператор на реактор и много добре познавам географията на „зона строг режим”. След като „безобидният” газ е блокирал апаратурата на входа на ЗСР, следва безпрепятственото му сливане с атмосферата. Т.е. има безспорно изтичане на радиация извън ЗСР, но това разбира се е „фирмена тайна”.

  5. Картинката няма да е пълна, ако не обясня на останалите читатели, защо са тези болезнени напъни от страна на лицето Куку. Много е просто и елементарно да се отговори на този въпрос. Даже е и забавно. Та нали Куку е чиновник в АЯР. А АЯР вече повече от половин година се прави, че инцидентът от 26-ти април не е в резултат на разхерметизирано гориво, а е Дар Божи! И сега, когато Ал. Ник. се изпуска да си каже истината, на шефа на АЯР (Серг. Цоч.) му става крайно дискомфортно, защото не е върнал фалшивия доклад, прикриващ истината и не е наложил съответните строги мерки, както го задължава законът. Вместо това е направил всичко по силите си, за да ни излъже и потули опасния инцидент.
  Ако България беше правова държава преди повече от месец и Ал. Ник. и Серг. Цоч. би следвало да са дисциплинарно уволнени, разследвани и съдени, само по този случай, а после и по други. Но вместо да се случи това Цоч. праща верния си пудел Куку да ни говори обидни неща за „безобидни” газове.

 19. Господин Инджев, няма смисъл за пореден път да коментирам причините за анонимността си. По същество – ако бяхте прочели документите които г-н Котев е публикувал, нямаше да се налага да отправям горните забележки. Проблемът ви е, че вместо да ги прочетете, вие се доверявате на това, което той ви казва че пише в тях… И една малка подробност, която той ви е спестил в този случай – дали ще се разхерметизира топлоотделящ елемент с природен или с рециклиран уран, това което ще излезе от него е практически едно и също (какво да се прави – физика), така че цялото напъване е малко смешно.

 20. Към Куку:

  Защо да няма смисъл? Аз защо мога да се “напъвам” с името си, а да е смешно за някой, който е на страната на официалните власти с цялата им огромна сила на държавата и ядреното лоби зад него?
  Не смешно, а направо абсурдно е да се криете, сякаш се боите от репресията на един мизерстващ ядрен дисидент ( а може би и от някакъв си презрян блогър?).
  Позицията на криещия се в такъв спор при такава неравнопоставеност е неспасяемо незащитима.
  Именно по тази причина един неспециалист избира да се довери на специалист с открити карти, а не на криещите се държавни чиновници- явно има защо да се крият.
  Свидетел съм, че министър Трайков обеща да включи Котев в комисия за разследване на твърденията му и го излъга- назначи си комисия от чиновници и уж независими специалисти, чиято зависимост всъщност не е тайна за никого. Това още повече затвърждава впечатлението, че имате какво да криете

 21. По повод лъжите на Куку 2:

  Куку-то пак се бори да изкара черното бяло.
  Каквото и да пише в документите, които показвам на г-н Инджев, на цялата страна и на целия свят, факт е, че ги показва, а не ги крия!За разлика от Куку и шефа му Серг. Цоч. и още една цяла плеада сребролюбци, лъжци и алчни създания.
  Никой не е длъжен да вярва на това, как аз обяснявам съдържанието на въпросните документи. Всеки сам може да ги чете и да си ги тълкува. А Куку-то не показва никакви документи, а само слухти наоколо за да ме “опровергава”. Само че от публикуваните по-горе (в първият ми коментар) два документа ясно проличава лъжливата същност на словоблудството на Куку.
  Наскоро, през лятото, поисках от АЯР две листчета информация по ЗДОИ, с които да докажа, че има разхерметизирана касета в Козлодуй на 26-ти април. От АЯР ми отговориха с цели 5 (пет) листа обяснения, защо не могат да ми дадат исканата от мен информация. Така действат от ядрената мафия.
  Съвсем пресен пример, който ми беше разказан преди часове, как МИЕТ отказва информация по ЗДОИ, с аргумента, че имали документи, а не информация.

 22. Котев, ще се изпитваме:
  1. с колко разхерметизирани топлоотделящи елемента е допустимо да работи ВВЕР-1000?
  2. Колко пъти преди 26 април е имало случаи на разхерметизирано гориво?
  3. При колко от тези случаи е имало подобно изхвърляне на ксенон-133?
  4. Като отговориш на предните въпроси, обясни откъде следва че изхвърлянето на ксенон-133 е признак за разхерметизирано гориво.

 23. По повод “Котев, ще се изпитваме”:

  Гражданино Горинов (Куку), не си в позиция да ме изпитваш 😉 Първо отговори на въпроса: “Имало ли е или не разхерметизирана ядрено-горивна касета на 26-ти април 2011 г. или не?” Чак след това можеш да задаваш, каквито и да е било въпроси! А ако е имало, защо това не е отразено в официалният доклад от АЕЦ до АЯР??? Доклада е публикуван в първият ми коментар тук (виж по-горе). Когато отговориш на тези въпроси тогава и можеш да си помислиш да ми задаваш фасулските си въпроси. Отговорите на тях още веднъж ще прокънтят кухината на лейката ти!

 24. Ако още не си разбрал, доклада е за инцидента от 26 април, а той няма връзка с херметичността на горивото. Ще ти го напиша по-ясно – разуплътняването на реактора под налягане ще доведе до изхвърляне на радиоактивни газове (ксенон-133 и др.) независимо има или няма разхерметизирано гориво в реактора.
  Очаквах че няма да отговориш на въпросите – отговорите не ти харесват.
  И стига с този Горинов – дори не го познавам… ако беше внимавал повече, за три години трябваше да се сетиш кой съм 🙂

 25. Гражданино Горинов, доклада от 26-ти април 2011 г. има всичко общо с разхерметизирано ядрено гориво, само дето там това не е споменато, но в интервюто си за http://www.EuroChicago.com Ал. Ник. се “изпуска” и … нещата си идват на мястото. Аз нямам никакви притеснения, че в най-скоро време и ти и шефовете ти от АЯР ще трябва да отговаряте по случая и силно приветствам тукашните ти изяви, които ще послужат, като “утежняващи вината обстоятелства”. Защо ако няма разхерметизирано гориво АЯР ми отказвате двете странички информация (картограмите със зареждането в края на предишната и началото на настоящата горивни кампании на 5-ти реактор), а вместо това ми пишете фермани от по пет страници???? Можеш да пишеш тук и където си поискаш, каквито си поискаш пасквили. Хората не са толкова тъпи и продажни като теб! Не искай да ти се отговаря на каквито и да било твои глупави въпроси, когато ти до сега не си отговорил на нито един смислен такъв, нито пък си публикувал и страничка документ в подкрепа на твърденията си!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.