Лалетата задушиха герберите – губи страната на розите

Очаквано не се стигна до съгласие за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство и на последното за годината заседание на Европейския съвет.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че всички държавни и правителствени ръководители в ЕС, участвали в днешния последен за годината редовен Европейски съвет, освен Холандия, са подкрепили категорично разширяването на Шенген с България и Румъния.

Холандия все още е твърда в намерението си да блокира членството на двете страни заради липсата на резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност. Хага обяви, че може да преразгледа позицията си едва след летния мониторингов доклад на ЕК, като така ще блокира плана за поетапно присъединяване от март.

“Рано или късно граничният контрол ще отпадне, а вече между нас казано, знаете колко за България допълнително пари ще струва, когато отпадне това, така че, нали знаете има приказка “Всяко зло за добро”. Ние в момента пазим по европейски критерии, оставяме на Европейския съвет, когато преценят да вземат крайното решение”, заяви Борисов, цитиран от БНР.

“За мен беше важно, че освен Холандия всички държави категорично, без абсолютно никакво огъване, застанаха на своята позиция. Всъщност и българите, и румънците сме доволни от това, че Европа ни е оценила за положените усилия, затова, че сме си свършили работата. С изключение на холандския колега, всички други бяха категорично зад България. Не искам повече да се връщам на тази тема. Благодаря на всички, които така категорично застанаха зад нас”, каза още Борисов.

Въпреки силния натиск от страна на останалите държави от ЕС Холандия отказа да се съгласи България и Румъния да се присъединят към Шенгенската зона.

Холандският премиер Марк Рюте заяви, че двете страни все още не са направили достатъчно а борба с корупцията и организираната престъпност.

“ЕС ще обсъди въпроса отново през март 2012 година, но не изключвам възможността Холандия отново да каже “не”, посочи Рюте, цитиран от “Дъч нюз”. ( Медиапул)

Освен, че ветото на Холандия беше предсказуемо, не беше трудно да се досетим също, че нашите управляващи ще ни обяснят това като „всяко зло за добро”- премиерът Борисов заяви, че се радва дори и на стачката на зърнопроизвоодителите с явния подтекст, че се чувства силен чрез дмонстрацията на слабост от страна на стачкуващите опоненти. Защо да не „обърне” по подобен начин и логиката на холандската съпротива.

„Обърне” ли казаха? Точно така. Такова намерение напемерено беше заявено вече неотдавна и ефектът беше бумерангов. Да припомня малко предистория чрез въпроса: Защо лалетата не харесват герберите ( ни)?

Шенген си остана мираж в пустинята от обещания за българите, който са граждани на ЕС, но не и не шенгенското пространство. Преодоляването му би означавало да падне още една от невидимите с просто око „берлински стени” за жителите на България. И още нещо: влизането в Шенген е тест за твърдението на Гражданите за европейско развитие на България, обединени в едноименната партия с цветистото название ГЕРБ, че са ни завели там, където би трябвало да ни заведат техните предизборни обещания.

В деня след изборите, на които ГЕРБ регистрира победа на президентския и местния фронт, се случи обаче нещо рядко в дипломатическата практика: страната домакин обяви, че се отлага посещението на поканения от нея гост, защото имало нещо по-важно ( обсъждането на бюджета- сякаш то е хрумнало внезапно). Страната домакин е България, а гостът трябваше да бъде холандският министър председател Марк Руте. Това се случи на фона на бодрите симптоми за разведряване в холандско-българските отношения. Защото на 23 октомври на заседание на Европейския съвет на вътрешните министри бе решено, че България и Румъния са напълно готови технически за Шенген, което предполагаше оттегляне на холандското вето, заявено по-рано. Имаше основания за триумфално посрещане на холандския премиер като приносител на добрата новина, очаквана от властта от София като потвърждение на твърденията за нейната ефективност в преодоляване на европейските съмнения за готовността на България да се присъедини към страните, на които в Европа се доверяват като част от общото семейство с ключ от входната врата.

Обаче България е отменила планираната визита на холандския премиер Марк Руте в последната минута, разкри холандският вестник “Финансиеле дагблад”.В последната минута!- макар премиерът Бойко Борисов да беше обявил визитата на 13 октомври след срещата си с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу в София. Борисов, в неговия стил, даде да се разбере тогава, че е поканил лично Руте в България, за да промени мнението му за членството на България в Шенген.

Дотук самохвалството и самоувереността на нашите управляващи вече са достатъчно провокационни. Но все пак: какво още се е случило, за да стане ясно, че не е толкова ясно?

Ето Ви едно изявление, което би ядосало дори и добронамерено правителство, какво остава за холандското, изпълнено с подозрения и възражения спрямо нашето:

„Ще обърнем Холандия за Шенген” , изхвърлил се на работна среща с подчинени по въпросите за борбата с трафика на хора вицепремиеърт и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов в Бургас на 25 ноември. И радио „Фокус”, с целия си възторг от поредния бисер на Цветанов, да вземе да го издаде! А Цветанов не е просто човек от правителството, той е човек Номер две в държавата, за когото човекът Номер едно Борисов при всички обстоятелства гарантира като за свое второ Аз.

Добре осведомените за тази нагласа холандци обаче реагират светкавично, почти предварително. Ройтерс съобщава следното с няколко часа разлика от събитието:

Брюксел. Холандски министър заяви, че Холандия ще блокира предложения за допускане на България и Румъния в Шенген, докато двете най-нови страни-членки не убедят страната, че отбелязват прогрес в борбата срещу корупцията, Това предава Ройтерс, позовавайки се на холандския министър по въпросите на имиграцията Херд Леерс.
Румъния и България се надяваха да се присъединят към Шенген през март, но опасенията за организираната престъпност и пропускливите им граници бяха причина за провал на плановете им.
Няколко правителства на ЕС предложиха в последните месеци двете страни да влязат в Шенген, като първо елиминират проверките на летищата и по-късно да отменят граничния контрол по суша.
Лерс обаче заяви пред репортери в Брюксел, че Холандия няма да е готова да се съгласи на подобен план, в случай, че има дискусия по темата на среща на лидерите на ЕС на 9 декември. Според някои европейски дипломати подобна дискусия предстои.
“Това е 100 % сигурно”, заяви Леерс.
“Те не трябва да поставят това на дневен ред на срещата. За нас отговорът е ясен”, добави той. „

Истината обаче е още по-неприятна, защото и онова малко пикаещо момченце в Брюксел знае, че Холандия просто заявява онова, което и други страни от ЕС си мислят за гражданския проект за европейско присъединяване на България: че не е цвете за мирисане, макар и ГЕРБ. Страната на лалетата неофициално е упълномощена да каже онова, което останалите ( управлявани от „братски” дясноцентристки партии държави) си спестяват като досадна разправия с една полудемокрация, управлявана от полуграмотен властелин, приет обаче напълно официално като донор на гласове в съответната фракция в европейския парламент.

21 мнения за “Лалетата задушиха герберите – губи страната на розите”

 1. Към цитата на казаното от Борисов по БНР: някой разбира ли какво всъщност казва той?
  Имаше тук коментари като “не е важно колко е интелигентен, а какво прави (Бойко Борисов)”…ами какво може да прави, както говори майчиния си език, така и управлява, така и дипломатства. По-лошото е, обаче, че едно общество си избира такива управници, каквито харесва.
  И още нещо бих казал. В Европа, когато някой ти каже, че ще ти бъде приятел, само ако редовно си миеш краката, така че като сте заедно по домашному, да не миришеш лошо, значи просто трябва да си миеш краката редовно, всичко друго – ама аз ще го убедя, че няма нужда да си мия краката и пр., съжалявам да го кажа, но е българска работа. Такива “хитрини” се приемат твърде зле от хората в Европа.

 2. Просто ми е мъчно за холандците. С последни сили бранят това, което останалите членки на ЕС сториха – вкараха ни в съюза. Класацията на Трансперънси интернешънъл много силно говори в полза на тяхната теза, но за съжаление корупцията не е само у нас. Ще се намерят необходимите средства и нужните хора и медала “Шенген” ще окичи балканските ни гърди.

 3. точно и обективно,г-н Инджев!-Между другото преди за Холандия,Цветанов се фукаше ,че ще увещае и финландците.Понеже назнайвам езика,реших да си да направя труда да видя какво пише във финландската преса и от няколкото съобщения в вестници и оригиналния,кратък текст в сайта на държавния им съвет-стигнах до извода,че макар и сухо и кратко се споменаваше как Финландия ще остане непреклонна със изпълняването на критериите,защото това е принципен въпрос за ЕС законодателството,който не подлежи на компромис и ходатайства,въпреки буквално-преразказвам ,че са омерзени от ходатайствата за двете страни да минат метър-като ходатаи за нас се споменават както Джозеф Дол,така и родният им финландски говорител на ЕС и главен еврокомисар за Финландия на една от коалиционните про-европейски партии в самата Финландия-Александър Стуб.По материалите разбрах,че Цветанов е натискал да представи нов доклад ,колкото се може по-скоро, преди март и да бъде преразгледан пак,но финландският вътрешен министър категорично е отказал и заявява,че това е възможно чак на пролет и никой не може да се справи в такъв кратък срок с такива големи проблеми даже в текста от финския вестник от края на септември министъра не не се споменава март-,а не по рано от пролетта и ,че следващия БГ-доклад ще бъде най-щателно и най-принципно разгледан.Още нещо -Цветанов в едно интервю тогава се оплака,че финландците ни отказали,защото там се били появили някакви националисти и затова -това били предразсъдъци.Да,там парламента в момента е от повече от всякога разпилян,но както винаги е водещ националния им интерес,а те никога не предават интереса на гражданите си и сигурността им и са с 0% корупция.Затова и Александър Стуб-макар и полит.фактор трудно може да повлияе на другите местни партии в парламента да ървят срещу интереса и сигурността на хората ,въпреки,че наистина е ходатайствал за БГ ,както четох на фински.Въобще голямо ходатайстване е паднало-това го имаше във всеки ,макар и кратък и сух,безкомпромисен текст.Във форумите забелязах,че финландците не са никакви националисти и ксенофоби както набързо описа картинката Цветанов,а просто си защитават интересите и сигурността и им е писнало да влачат други,без изобщо нещо да са си сменили про-европейската ориентация,макар и с появата на някаква нова партия.Въпреки ,че накрая все пак кандисаха,според мен това категорично е било формално и е в корелация с планирана обща ЕС реакция чрез Холандия,както много точен извод правите и Вие.

 4. Всъщност-какво толкова…както ББ е лицемерен и с двоен стандарт към западните ни съюзници,така и те могат нали да си позволят поне един-една страна от тях да бъде принципна;-))”?

 5. Ах тази гадна Холандия. Ах тези мерзавци, тези гадове…. “Въпреки силния натиск от страна на останалите държави от ЕС Холандия отказа да се съгласи България и Румъния да се присъединят към Шенгенската зона.” Разбирате ли? Меркел се обадила на колегата си от Холандия и казали – натискам те, бе…. Нека Боко да влезе…. Ама онцзи – дали щото е прикрит хомосексуалист (или върл антипростак) решил, че няма да ни пусне…. Ама то станало иначе, всички му се обадили – и Саркози и Камерън и Берлускони (преди де), ама той не рачил…. Ай стига простотии. Г-н Инджев и вие ли стигнахте до там, да цитирате директно Боковите пиари, без поне да се замислите, какво става аджеба? Шенген ще видим през крив макарон докато Боко е на власт…. И трябва да го кажете ясно. Шенген – без боко – да. С него – …. в ….

 6. Никой нормален човек не желае приятелство с престъпници, както и никоя демократична държава не желае близки отношения с държави,чиито управници имитират демократичност само и единствено, за да се докопат до парите на европейските граждани и използват за тази цел всички методи за манипулиране и фалшифициране, научени от братските служби преди 1989г.

 7. Г-н Инджев -Европа е в агония – моля ви се посъветвайте обикновените българи да се спасят някъде на запад!
  Проявете това достойнство!

 8. В последния параграф на статията, кристално дефинирана, се съдържа истината, която тук, на другия край на Европа, обикновени хора ми казаха в прав текст. ЕС просто не иска да представя мащаба на проблема, предпочита да изглежда, че, нали, преодоляваме една Холандия и готово, може би за да имаме стимул за подобряване на ситуацията. Нещата изглеждат много комплексни и не изглежда, че ние осъзнаваме достатъчно нашата отговорност. Има много индикации, че България е по-виновна за “Шенгенската недостъпност” от Румъния и далеч не само чрез корупцията и контрабандата в техните банални числови измерения. Това, че като че ли не обръщат внимание на някои неща не значи, че не ги забелязват и калкулират когато оценяват колко ни струва шапката за нещо. Един пример е ефектът на руските неясно как натрупани капитали с техния ефект върху световната и европейска финансова система и нашето отношение към тези капитали. Освен това в ЕС също си имат корупция, мафия и пр. и не биха искали да им се натресем като “тунелен ефект” за тези все още реални язви в Европейското тяло. Опитваме се, в интерес на местно политическо оцеляване, да поддържаме твърде “тънък” баланс на международни интереси, за който нямаме нито квалификация, нито практика, нито продуктивна и финансова значимост за приемливото ниво. Е, тогава накъде…? Sorry, братя румънци!

 9. До необикновенния българин syneidesys:
  “Европа е в агония – моля ви се посъветвайте обикновените българи да се спасят някъде на запад!” – моля ориентирайте нас, обикновените българи, за Вас Европа на изток ли е или на Запад – защото за нас е на запад и не знаем какво да правим/ за да знаем накаде да хукнем утре сутрин, следвайки Вашите съвети /или съвецки, не знам/. Променете се – просто ще Ви олекне. И на нас.
  А ако не Ви се променя – чакаме инструкции.

 10. Питам се:ако Филип Димитров не беше поискал вот на доверие и не беше получил депесарски шут, каква ли щеше да е съдбата на България?
  /Казват, че Стефан Савов, Бог да го прости, е молил Ф.Д. да не иска вот на доверие, защото, заедно с други лидери на СДС, са виждали изход от трудната ситуация./
  Какво ли би станало, ако сега Бойко Борисов си подаде оставката, защото бил прост, пожарникар, невеж, мутра и т. н. и т.н…? Много ми е интересно какво предлагат всички с изтънчени и фини сетива,изпитващи срам и погнуса от премиера на страната си, злорадстващи, че България не е прибрана в Шенгенските граници? Дали няма да завият, като глутница в капан,възмутени от Б.Б.,че капризничи и проявява чувство за достойнство в труден за България момент? Дали няма да го обвинят в липса на любов към Родината?
  /…Защото точно от любов към Родината си,някога лидерите на Великобритания са поканили големия пират Фр. Дрейк на помощ, така, както и САЩ молят боса на мафията да помогне за дебаркирането на американската армия в Сицилия в края на ВСВ./

 11. Със или без Бойко Европа няма да ни приеме, докато икономическите “фактори” в България са проводници на руските имперски интереси в Европа. На всички нива в държавната администрация е пълно с хора свързани с уж отминалия комунистически режим – свързани пряко или по наследство, “ВИНАГИ ГОТОВИ” до продадат дори майките си на Русия.

 12. Е, беше ясно, че ЕС направиха компромис, като приеха България БЕЗ държавата да е реално променена.

  Измислиха механизма на наблюдение, който очевидно не работи.
  Местните издънки на БКП/КГБ си жабиркат устите с изводите в докладите на ЕК и почти откровено се подиграват, подчертавам го, подиграват с доскоро дипломатичните опити на ЕС да подтикнат ‘политиците” към промени.

  Времето показва, че решението на ЕС все пак е било правилно – все пак като част от ЕС БГ подлежи на контрол и корекции. Спирането на парите от ЕС беше като премахване на моркова за политическите “магарета” от БКП/Д(П)С.

  Този път обаче, за наше общо добро е Холандия, т.е. ЕС,както Иво правилно посочва, да не отстъпват.
  БКП/ДС отрочетата разбират само от тояга -политическа, икономическа, каквато дойде, но тояга.
  Вярвам, че позицията на Холандия има за цел И да провокира общественото недоволство е България СРЕЩУ “управлението” на МУТРАТА.

  Затова трябва да очакваме най-лошата за българите реакция на МУТРАТА – целенасочено оплюване на ЕС и насаждане на т.нар. евроскептицизъм. МУТРАТА и “вся остальная сволоч” не се интересуват от развитието на България, разбира се, а от възможността да манипулират чрез “Преса” и 7 (седем) ТВ, примерно, само и само да запазят положението.

  Положение, при което могат да се развиват незаконни пивоварни, може да се строи руска атомна бомба, може да се “води борба с корупцията”, чийто видим резултат е изпадането да ПЪРВО място в ЕС по КОРУМПИРАНОСТ.

  Очаквайте задвижване на пропагандната машина.
  Затова, съпротивлявайте се доколкото можете.

  Иво отдавна го прави.

 13. Както блястящо но с други думи г-н Инджев е обяснил в статията, на Холандия, ЕС е възложил ролята на “лошото ченге спрямо България и Румъния”. Дано устискат “лалетата” и да не допуснат таралеж в гащите на Европа вкарвайки ни в Шенген на юношкото доверие на първата тиква на републиката и физкултурника Цвъчко.

 14. Към Георги Горгиев&

  Злорадството Ви се привижда, за да оправдаете факта, че пиратът ( Вие го казвате) Борисов е превзел на абордаж българският кораб, който е на дъното на поне 20 европейски класации, свързани с качеството на живот на борда тук!
  Иначе е много подходящо да правите паралел между Борисов и “боса на мафията” в Америка, само че онзи бос, както и пиратът Дрейк, не са станали нито носители на кралската британска или републиканската американска корона на властта. Алтернативата за Дрейк е била бесилото, а за “боса на мафията”- затвора в Алкатрас. Нищо подобно не се очертава тук с техния аналог ( какъвто Вие сам го рисувате в опит да го предпазите от критики).

 15. Г-н Тодоров -просто става дума за това ,че Европа заради финансовата криза постъпва егоистично и доста НЕСОЛИДАРНО!
  Малко е трудно известните хора ,като Инджев ,Сугарев и т.н. публично да дават съвети, но аз като анонимен призовавам българите да помислят за личното си спасение и бъдещето на децата си!
  И ДА-нека отидат точно там където управляващите комунисти изнесоха парите, децата си и живота си-За да не им позволят върховното удоволствие да се гаврят със тях ,говорейки едно -а действайки наобратно!

 16. До Иво инджев
  Не ми се щеше да Ви отговарям, г-н Инджев,защото коментарът Ви от 10.12.2011г. съдържа поне три “неточности”:1/Фр. Дрейк умира в морето, като ръководител на мисия; 2/Лъки Лучана е освободен от затвора в 1945г.; 3/Б.Борисов не “превзема на абордаж” властта в България, а чрез избори.
  Отговарям Ви, защото сте автор на една от любимите ми книги – “Течна дружба”. И, като такъв, Ви считам за патриот. И не се съмнявам, че в книгата Ви няма “неточности”.

 17. Към Георги Георгиев:

  1. Никъде не съм казал, че Дрейк е обесен, а че е бил потенциален кандидат за бесилото, който никога не би могъл да припари до короната, с каквато Борисов тук се кичи.
  2. Никъде не съм писал, че Лучано НЕ е освободен от затвора, за да го споменавате като антитеза (?) на нещо (не)написано от мен- отново само отбелязах, че няма как да бъде сравняван с нашия властелин Борисов.
  3. Колкото да Борисов, изборите и абордажа – това е метафора, която му подхожда доста по силата на “слабостите” от изборния процес, забелязани от хиляди хора, подложени ( особено извън София) на силовото “влияние” от един силов министър, натоварен да респектира избирателите. И само това да беше.. абордажът на Борисов е процес, който се точи поне 10 годи и завладяването на властта не е еднократен акт от неговата страна.
  Надявам се да не сте разбрал книгата ми по същия начин, по който интерпретирате думите ми от някакви си няколко изречения, защото тогава би ми се искало да не сте я чел.
  Жалко е, че любовта към един очевидно прост управник може да повлияе дори на очевидно доста по-умни от него хора.
  И последно: Борисов няма нужда от защита срещу някакъв си натикан в ъгъла журналист, когото не смеят да поканят на адекватна работа никъде, за да не си развалят отношенията с Властелина ( Първанов вече е изместен в това отношение от него)- обратното е, свободните хора се нуждаят от отбрана срещу неговото вездесъщо присъствие в нашия живот.
  Да заставаш да страната Голиат при очевидното несъответствие на силите в негова полза до степен да преиначаваш тезата на критичния към властта автор, не е особено достойна позиция.
  Иначе също Ви смятам за патриот( това Ви се полага по дефиниция- не Ви познавам и предпочитам да мисля с положителни категории за Вас до доказване на необходимостта от противното), но субектът на Вашия патриотизъм не мога да приема за своя положителен герой.

 18. До Иво Инджев:

  Нямам причини да припадам по Б.Борисов, г-н Инджев.Преди две години минах възрастта за пенсиониране, така че ми е минало времето да градя отношението си към политиците чрез сърцето си. Но искрено се надявам, че премиерът, заедно с правителството, и новият президентски екип, ще си свършат работата. Така,както си е свършил работата Ст. Стамболов.
  Преди време, в коментар, сравних България със силно буренясала градина, в която градинар не е влизал години… или и той е крал заедно с крадците.
  Надявам се, че ме разбирате, г-н Инджев – просто стоварвам надеждите си върху ББ и ГЕРБ да оплевят градината.
  Що се отнася до израза:”натикан в ъгъла журналист”, не важи за Вас. /Е, в България патриотизма и аристократизма не се прощават от войнстващи плебеи-властници /особено когато си написал книга за тях/, но такъв е живота./ Трудно е да бъдете ПРИМЕР за сънародниците си, г-н Инджев, и не бягайте от съдбата си – колкото и да е тежък товара.
  /Мисля, че точно този товар Ви задължава да бъдете по-хладен в преценката и отношението си към Б.Борисов, към ГЕРБ – към задачите им./

 19. Хладна преценка за ББ: Помияр и премиер не са едноzначни както смята ББ

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.