Значението на руския (про)тест за България

Коя Русия точно обичат българските другари и другарки, които любят, тачат и милеят всичко руско като родно?

Коя Русия обичат бившият външен министър и бивш кандидат на БСП за президент Ивайло Калфин, който на събор на русофили в присъствието на президента Първанов, лидера на БСП Станишев и още хиляди подобни на тях формулира българския патриотизъм като производна от любовта към Русия. Коя по-точно?

Питам, защото не всички руснаци примират от любов към всичко руско – включително и сред руснаците в България. За сведение: руски граждани, живеещи във Варна, организираха днес протест пред консулството на Руската федерация в морския град заради нарушенията на изборните правила на парламентарните избори в тяхната държава.

Организаторите призоваваха към митинга да се присъединят и български граждани, които смятат, че демокрацията в Русия е застрашена от действията на управляващата партия. (БНР).

Българските граждани със специално отношение към Русия – толкова специално, че се самоопределят като „русофили” ( имат си фондации за финансиране на руското влияние, официален сайт, издават вестници и списания, събират се с хиляди по сборища с кебапчета и казачоци) обаче обичат само Русия на Путин и неговата клика. Останалите руснаци „вълци да ги ядат”.

Ами ако путинизмът вземе, че под собствената си непоносима тежест се спомине, както стана със сталинизма, брежневизма и дори с горбачовизма? Ще продължат ли българските другари и другарки да обичат Русия, ако тя се окаже Русия на онези, които не се гордеят с паметника на съветската окупация в България като символ на причиненото от режима на Сталин и българското му подобие тук страдание на българския народ, формулирано като „освобождение” и полагаема се за това „благодарност” за стъпкана ни свобода под ботуша на агресивния войник с оръжието в центъра на нашата столица?

Руският (про)тест има особено значение за българската демокрация. Тя беше подарена на страната ни от СССР и по тази причина носи съветското си родилно петно, криво като сърп и тъпо като чук. Но продължителите на коситбата със съветски чукове на полето на тази наша плитко изорана демокрация могат да се окажат изненадани „в гръб” като ударени с чук, ако покровителите им изпаднат в беда и се окаже, че да обичаш Русия означава да бъдеш демократ и свободен човек, вместо роб на една сляпа любов към вековното мракобесие на една обречена руско-съветска традиция. Може това предположение да звучи прекалено хипотетично и оптимистично, но пък не пречи да си помечтаем да ни освободят още веднъж – този път от себе си.

21 мнения за “Значението на руския (про)тест за България”

 1. Като истински журналист и демократ Вие сте забелязали, г-н Инджев

 2. От орел – плячка и от комунист – власт се взима смо с кръв. Казъл го е Буров и за съжаление е прав. Под комунист да се разбира и руснак.

 3. Объркани времена Г-н Инджев,но какво да се прави,като някой не включват Бог (кръчмаря с тефтера) грешни сметки се получават!Ами ,ако Бог сметчици “несъвместими” е надписал,тези наскачали в “големия шлем” под него ли да се скриват?!
  Русия демократична = Българската свобода!

 4. Ей ,ши нъ побъркат тия руснаци,бре!Ами сега кого ще обичаме,а?Тези дето протестират,или онези срещу които протестират.Калфин,кажи бе душо греховна?Първанов,ква стана тя,бе?!Станишко що мълчиш-советски гражданино?Ил тези хора,които протестират не са руски граждани,а?Ама сте печени,бе-мълчите сега,както мълчахте и при пуча срещу Горбачов.

 5. “сляпа любов към вековното мракобесие” е подплатена със тлъсти пачки банкноти !!!!!
  А една истинска демокрация няма да плаща !!
  За това ще си останат вечно преданни на “вековното мракобесие” !!!

 6. Гледай Русия, мисли за България
  Петък, 09 Декември 2011 10:25

  Декларация на Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ относно потъпкването на човешките права в Русия.

  Русия проведе парламентарни избори. Те не бяха нито демократични нито свободни. Антиправителствените протести бяха смазани със сила. Стотици протестиращи са арестувани. За пореден път се видя, че най-важния инструмент на демокрацията в Русия е жандармерийската дивизия „Дзержински“. Путин скоро отново ще бъде Президент. Този път вероятно пожизнен, като Уго Чавес или Ким Чен Ир.

  Декларираме соята съпричастност и подкрепа за руския народ и своето възхищение от хилядите смели мъже и жени, дръзнали да се противопоставят открито на авторитарния режим на Владимир Путин. Не сте сами!

  Обръщаме се към нашите сънародници.

  Гледайте Русия и мислете за България!

  Властта у нас отдавана е узурпирана от шепа олигарси. Зависимостта на гражданите от държавата е повсеместна и става все по-силна. Повечето медии вече са ни повече, ни по-малко пропагандна машина на Правителството. А изборите, последните избори показаха колко близо сме до режим, подобен на Путиновия.

  Авторитаризмът е на една ръка разстояние. Въпрос на време е и то не дълго, Борисов или някой друг да се възползва.

  Противодействието на авторитарната заплаха не е въпрос на политически пристрастия, а на граждански дълг. Дължим го на Родината, дължим го на децата ни.

 7. От Nadia Hamami
  Като част от сирийската революция ви информирам, че сирийския режим призова всички ала’уити, които живеят в Хомс, да напуснат домовете си незабавно,за да се спасят. Да се спасят от офанзивните действия на армията на президента Асад в града, които имат за цел на ликвидират центъра на революцията, да убият нейните активисти и да сравнят града със земята. В акцията ще участват намиращите се там отпреди 300 танка и всички тежки и леки оръжия, в които войската разполага. Около града кипят трескави изкопни работи. Целта им е да се изкопае дълбок и широк ров, който да опаше града. Той ще бъде напълнен с нефт и ще бъде запален. Идеята е никой да не може да напусне града и жив да достигне до друго място, където би могъл да разкаже за ужасите, които се предвиждат по план. Ще бъдат атакувани резервоари на нефт, газ и вода, язовира НАхр Ал-Аси и който оцелее в битката, трябва да умре от жажда и от глад в огнения обръч, в който извергите ще убиват, изнасилват, раняват, ще се гаврят с цивилното население както фантазията им подскаже – безнаказано, с чувство на недосегаемост. Сирийският режим обяви, че няма да спре докато не смаже съпротивата в Хомс. Ще има удавени в реките от кръв. Кой кого ще удави в тази, все сирийска, кръв? Но Господ гледа. Не само гледа, но и разбира. Помни!
  Това клане трябва да се спре. Всеки от вас притежава глас, нека намери начин светът да го чуе: ДА СПРЕМ КЛАНЕТО В ХОМС СЕГА!

 8. Руските военни кораби пътуващи към сирийски води ще пазят да не бъде “смущавано” кръвопролитието.Сатъни ще подпалят света им Бог ще прати Росия в АДА!

 9. Хей “русофили”, вижте какво пишат в Русия за корупцията и как се прави. Вижте че не само в Москва са излезли 100 души да демонстрират против Путин а в цяла Русия. Сверете си часовниците и сменете гласа на песните, които си пеете. На паметникът ви пишеше “В крак с времето”.
  http://www.ridus.ru/search/?query=%D0%9D%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D1%8B%D0%B9

 10. Вижте какво става не само в Москва но и в Русия от изток до запад.
  http://www.ridus.ru/news/14268/. Ще разберете, че Иво е прав, че и в Русия има истински русофили, не фалшиви като нашите.

 11. Първи признаци на предстоящето разпадане на “Империята на Злото”,Русия.

 12. Господин Инджев,до скоро аз мислех,
  че всичко руско у нас е пета колона, но явно дълбоко греша.

 13. Точно в десетката Г-н Инджев! За кой ли път!
  “Българските граждани със специално отношение към Русия – толкова специално, че се самоопределят като „русофили” ( имат си фондации за финансиране на руското влияние, официален сайт, издават вестници и списания, събират се с хиляди по сборища с кебапчета и казачоци) обаче обичат само Русия на Путин и неговата клика. Останалите руснаци „вълци да ги ядат”.”
  Тези наши така наречени “русофили” не са нищо друго, а петата колона на Кремъл (не на Русия). Тоест продажниците български (“рубладжиите” по захари Стоянов), които не са нито комунисти, нито никакви. Те са юдите продажници, готови заради собствената си алчност да продадат и майките си за жалките “20 сребърника”. Те са които се дупята на великоруската имперска политика с каквито и да е политически краски да се кичи тя през годините. Издава ги и перверзната им логика “Който обича Русия, той обича България!” Вижте ги само сега, как се “снишават” пред протестите на демократично мислещите в Русия! Снишават се също, като “тато” си на времето. Нищо старо не са забравили и нищо ново не са научили. Истината е, че който обича България, само той може да обича Русия. И не само Русия, но и всички демократични и свободни хора по земята! Такива, както тези, които се сещат да повдигнат вниманието върху това, което става в Хомс-Сирия в момента! Поздрави!

 14. Всъщност тези т.нар. и самоназоваващи се “русофили” не обичат Русия и дори Руснаците, а Кремъл и неговите обитатели,които и да са те. Защото там са властта и парите.Един роб винаги има нужда от господар, той не може да си представи да живее като свободен човек.Уви, хората с манталитет на роби в България са доста много.

 15. Към GB:

  Последната надежда на кървавия режим в Сирия , понеже споменавате кланетата там,е тъкмо Кремъл, който и този път не изневери на себе си, заставайки на страната на мракобесието.
  Това са има ли предвид българските възрожденци, почти всички без изключение, които са предупреждавали за опасността Русия-“тюрмата на народите”, чиито войски поне един век са били наемани за смазване на народни въстания в Европа, да ни “освободи”, за да ни зароби после.
  И никак не е случайно, че теоретикът на комунизма Карл Маркс е бил яростен русофоб: руската империя е олицетворявала всичко, което е било омразно на идеала за свободата ( колкото и перверзно да го разбират комунистите с техния апетит да унищожават враговете на идеала си- въображаеми или реални). Този омраза е била толкова силна в самата Русия, че до 1935 Сталин е продължавал линията на Ленин на разграничаване от всичко “царско” до степен , че допуска грешката да възложи на българските комунисти да съставят книгата за престъпленията на Русия срещу България през вековете. И до днес това е най.безценният извор по въпроса, тъй като е написан по документи от руския архив, отворен за целта – за първи и последен път. А предговорът на Васил Коларов, икона № 2 на българските комунизъм по онова време- имаше негов бюст-паметник до мавзолея на Г. Димитов в София, си остава без конкуренция по русофобия до наши дни. Като казвам русофобия- имам предвид истинска, а не вменявана днес на патриотите, които просто искат да имаме правото да поставяме България по-високо от Русия в ценностната си система.
  По липса на достъп до умовете на “масовия българин” тези истини обаче си остават неизвестни на т.н. българско общество , което доказва до каква степен пропагандата( включително в преподаването) е обсебена от петата колона….

 16. “Но продължителите на коситбата със съветски чукове на полето на тази наша плитко изорана демокрация могат да се окажат изненадани „в гръб” като ударени с чук…”
  Ох, като ще мечтаем, нека поне да е парен чук 🙂

 17. Медведев казва сега, че ще проверят “грешките” за изборите, но никакви демонстрации. Сигурно ще “намерят” няколко сбъркани бюлетини. Забравя, че хората в Русия протестират не само за фалшивите избори, а против създателите на корупцията, шашмите и кражбите. Вижте какво пише арестуваният Алексей Навални в http://navalny.ru/ за Газпром, Рознефт, Транснефт, поддържани от толкова “предани” хора у нас.

 18. ПУТИНистанската зимна КОНТРАреволюция усеща първите вълни на Арабската революционна пролет на руска почва.
  Малко късно става това , а и успех засега не се очертава. Да се надяваме , че путинистанците ще имат куража на арабските народи ,и ще продължат чуждата(арабска) РЕВОЛЮЦИЯ, и няма да позволят родната ПУТИНистанска зимна КОНТРАреволюция да напусне пределите на ПУТИНистан. Както болшевишката “революция” преди един век,която беше и зимна , и родна за тях.
  Резултатите от зимната болшевишката “революция” са известни , резултатите от наследяващата я сега ПУТИНистанска КОНТРАреволюция са предвидими, и едва ли ще има разлика между тях, макар и формално еднато да е “революция” ,а другото да е антипода й – КОНТРАреволюция.
  Сега е време путинистанците да приемат , въпреки своето “революционно” его, една чужда(макар и арабска) пролетна революция , вместо техните отминали зимни “революции” и сегашната зимна КОНТРАреволюция.
  Трябва да приемат арабското революционно “ноу-хау”….

 19. Поздравления, г-н Инджев, за блестящия Ви анализ и позиция!
  Споделям повечето коментари, особено тези, изказани от SIMEON234, GB, БОЯН, ПЕНДО ГЛУПАКА…
  Присъединявам се с два линка, които се “въртят” в интернетпространството и са изключително коментирани от демократично мислещите хора в Русия и страните от ОНД. Дори въз основа на материалите, представени във втория линк, щяло да се предприеме разследване: http://www.youtube.com/watch?v=p6pRuAX8dNc&feature=share

  http://cifidiol.livejournal.com/1600.html

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.