Москва киха, а София е като жива (примряла в очакване)

Фрагменти от коментара на Би Би Си за руските избери ( без реален избор, но с реален „победител” в опозиционното пространство, макар и все още виртуално), вече появиха в българското кътче от интернет. Но е интересно да бъде прочетена в пълен вид, както е публикувана от БТА и препечатана в e-vestnik.

Ще бъде лицемерно да твърдя, че не виждам никаква лична аналогия с блога ivo.bg , също създаден през 2008, също започнал с около 1500 посещения дневно, също скочили десет пъти повече, също развил се до милиони посещения сумарно ( в момента са сумарно за периода от март 2008 г. досега над 7 милиона), също призовал читателите си за конкретна финансова помощ за конкретна кауза ( събирайки за една нощ необходимата сума за организиране на митинг пред съветския символ в София) и т.н.

Същевременно (ми) е ясно, че да се бута човек в навалицата и да се прави на Навални е уязвима позиция. Ние тук си имаме специфика- не ни бият, арестуват и убиват, както правят с журналистите в Русия. Само ни държат на разстояние – като във вица за грузинеца ( измислен от руснаци), който държал жена си за косата през балкона и нареждал, че не е жесток като съседа си, заклал половинката си: „аз само те пускам”, пошегувал се той и я пуснал, както й обещал.

У нас си имаме израз: да те пуснат да пасеш. Т.е. да те отлъчат от стадото и да си поемеш рисковете да пасеш без пастир сред вълците. Това и става в българската журналистика, в която пастирите дават тон на стадото да вие като тях- нали са все издатели, работодатели и други подобни в овчи кожуси. Към този вълчи вой миналата седмица се присъедини и главният Пастир на медиите, самият премиер Борисов. В един от онези пристъпи на откровен цинизъм, характерни за неговото самовлюбено самозабравяне на най-високия властови баир в държавата, той посъветва журналистите да си продадат апартаментите и да си направят независими от работодатели медии.

Благодаря за съвета- ако изключим графата „финансова печалба”, колкото и да е (фатално в един момент) важна тя, останалото сме го изобретили и без неговия съвет. Не сме малко в мрежата, които пазим независимостта си от такива , като него.Каквото и да ни струва. Каквото и да му струва, все някога. Не е изключено и тук да нагази с генералските си ботуши, но дотогава да побързаме да си кажем думата.

В България на „пазара на труда”, който не съществува реално, а се командва от лобитата на Борисов, Доган и (вече по-малко поради залеза на мандатите му) от президента Първанов, са „пуснати да пасат” журналисти от рядката порода на мелезите, съчетаващи в себе си талант и склонност към независимост. Интернет, където пари не се печелят, е останал островът на свободата. Той е магнит за свободолюбивите в обратна пропорция на „острова на свободата” Куба, откъдето са избягали стотици хиляди, ако не и милиони обитатели.

Интересно ми е обаче да поставя полемично въпроса: пак ли ще чакаме Дядо Сергей ( Навални) да ни освобождава с примера си, или този път „перестройката” ще си я организираме и сами?

Ето и коментарът на Би Би Си като четиво, подходящо в деня, когато Москва привлича световните погледи с очаквания там първи истински голям опозиционен митинг от двайсетина години насам и по някакъв начин маркира годишнината от разпада на СССР. Историята се развива като спирала. Пояснявам за пазителите на статуквото: не става дума за онази, с която се изписват вежди…

Блогърът Навални поваля Кремъл
10 Декември 2011
Стивън Инис
Би Би Си
Борецът срещу корупцията и известен блогър Алексей Навални е една от централните фигури на протестите и гражданската активност, които поставят под съмнение резултатите от руските парламентарни избори от четвърти декември.
Твърди се, че той е и единствената видна опозиционна фигура, появила се в Русия през последните пет години. Освен това дължи политическата си известност почти изцяло на активността си като блогър.
Издигането на Навални като фактор в руската политика започва през 2008 година, когато в блога си той се захваща с темата за предполагаеми законови нарушения и корупция в някои от най-големите руски държавни корпорации като енергийните гиганти Газпром, Роснефт, Транснефт и банката ВТБ.
Дотогава той е сравнително второстепенна фигура, просто член на различни опозиционни организации. Занимава се и с националистическа политика, участва в няколко ежегодни националистически демонстрации на сила, наречени Руски маршове. Работи в областта на търговското право. На 35 години е, женен, с две деца.
“Генератор за жалби”
Когато Навални пренасочва вниманието си от политическата дейност и към борбата с корупцията, той изведнъж става много по-популярен като блогър. През декември 2008 г. блогът му има малко над 1500 редовни читатели. През май 2010 г. те са вече над 11 хиляди, а днес са над 60 хиляди. Регистрацията му в Туитър има над 117 хиляди последователи.
Благодарение на популярността на блога си той започна да мобилизира интернет потребителите да взимат активно участие в антикорупционните му кампании чрез метод, нарече от него “генератор на жалби”. “Генераторът” действа, карайки интернет потребителите да изпращат стотици онлайн оплаквания до следствието и до надзорни органи с настоявания да разследват случая, с който Навални се занимава в даден момент.
Една от най-забележителните му онлайн намеси е свързана с твърдения за злоупотреба с 4 милиарда долара (3 милиарда евро) от държавния консорциум Транснефт, който се занимава с преноса на петрол по магистралните тръбопроводи. Ключовият му материал по този въпрос получи над 9900 коментара и привлече вниманието на по-независимите основни руски медии.
Навални е разследвал и твърдения за корупция и злоупотреби в различни правителствени служби. През 2010 година използва генератора си за оплаквания, за да настоява за разследване, след като германският автомобилен производител Даймлер призна, че е плащал подкупи на руски чиновници.
През 2011 година Навални се отказа от своята онлайн антикорупционна дейност и създаде уебсайта Rospil.info, чиято цел е да изобличава и разследва корупцията при възлагането на държавни поръчки. Роспил действа по различен начин от предишните му проекти. Вместо просто да търси помощ от онлайн доброволци, господин Навални помоли поддръжниците си да допринесат с пари за проекта му чрез онлайн система за плащания, която му позволява да наема правни експерти, за да обработват и проверяват информацията, получена от широката общественост.
Роспил докладва в сайта си, че е подал 73 сигнала до федералната антимонополна служба за нередности при отпускането на държавните поръчки и че 39 от тези жалби са били определени като основателни. Сайтът привлече широко медийно внимание, както в Русия, така и по света, и направи Навални много известен.
Но усилията му да търси отговорност от висши чиновници и ръководители на държавни корпорации в общи линии се натъкнаха на непреодолими юридически пречки. Той удържа най-забележителната си победа, когато чиновник от здравното министерство бе принуден да подаде оставка заради подозрително скъп проект в областта на информационните технологии.
Навални се сблъска и с мръсни номера и клевети от страна на подкрепящи Кремъл интернет потребители, стана обект на криминално разследване, за което повечето наблюдатели са на мнение, че е политически мотивирано.
“Партия на мошеници и крадци”

В Русия масово наричат партията на Путин “Партия на мошеници и крадци”. Пародия на емблемата на “Единая Россия”
От февруари насам господин Навални провежда съгласувана онлайн кампания срещу партията на министър-председателя Владимир Путин “Единна Русия”, която нарече “партия на мошеници и крадци”.
Той организира онлайн конкурс за най-добър плакат и най-добра песен в YouTube, които да атакуват “Единна Русия”. Качи видеоклип в YouTube, в който обвинява партията, че не е успяла да спази програмните си обещания. Клипът е гледан над 1.8 милиона пъти. Централното послание на клипа и на други онлайн полемики беше, че хората трябва да отидат на изборите на четвърти декември и да гласуват за всяка друга партия, но не и за “Единна Русия”.
А фразата му “партия на мошеници и крадци” не само стана една от най-често употребяваните по време на кампанията, но бе подета и от някои по-големи партии, особено от левоцентристката “Справедлива Русия”. Възприемането на този лозунг изглежда е донесло дивиденти, тъй като рейтингът на “Справедлива Русия” се покачи от около 3-4 процента по време на проучванията, когато започна кампанията, до 13 процента на самите избори.
На 5 декември В Туитър лидерът на партията Сергей Миронов благодари на Навални, че му е заел фразата. Поражението на “зомбиращата кутия” Самият Навални приветства резултите от изборите, според които подкрепата за “Единна Русия” спадна с почти 15 процента, като победа на социалните медии и поражение за “абсолютния монопол” на телевизията, или “зомбиращата кутия”, както той я нарича.
“Научихме се как да даваме информация на милиони хора без нея (телевизията)”, написа той в блога си. Но той все пак беше ядосан заради резултата в Москва, където “Единна Русия” спечели около 46 процента, въпреки прогнозата за по-малко от 30 процента, която даваха последните проучвания.
Навални прикани читателите на блога си да се присъединят към опозиционна демонстрация в центъра на Москва вечерта на 5-ти декември под надслов “Върнете откраднатите избори”. По-рано той използва блога си, за да търси подкрепа за националистки протест срещу държавните субсидии за Северен Кавказ и за да разгласи тазгодишния Руски марш. Но това е първият път, в който той излиза с апел към читателите си да се присъединят към явна антикремълска демонстрация.
Към него се присъединиха други изявени блогъри и журналисти, които по-рано се държаха настрана от опозиционните протести, например Рустем Адагамов и Олег Кашин. Протестът събра няколко хиляди души и беше най-голямата демонстрация от този род в Москва след идването на Владимир Путин на власт през 2000 година. Той приключи с ареста на около 300 души, включително на Навални.
Според Алексей Венедиктов, главен редактор на радио “Ехото на Москва” и един от най-уважаваните наблюдатели на руската политическа сцена, арестувайки Навални, руските власти са допуснали “политическа грешка”.
В публикация в уебсайта на “Ехото на Москва” Венедиктов казва, че арестът ще превърне Навални от “онлайн лидер в лидер и извън интернет” и ще му помогне да спечели и подкрепата на хора, които не са съгласни с някои от идеите и действията му. “В миналото политически грешки като тази са стрували скъпо на тези, които са ги допускали. Не веднага, но неизбежно. Уви!”, заключава Венедиктов.
БТА

10 мнения за “Москва киха, а София е като жива (примряла в очакване)”

 1. Господин Инджев,ако тралалато пак го назори мъката,че не ме е чеувал а е преждевременно прозорлив, му кажете моля и волно и неволно,че не греши само този който нo прави нищо,но. и
  да не се прави нищо е грешка! …
  …………………………. ——————————-

 2. Така е, Иво! И защото нас, читателите на твоя блог (изключвам служебно ангажираните с неговото наблюдение и спамосване) все ни обвиняват в пещерна русофобия, да цитираме пак великия руски поет Лермонтов. Написал го е преди 170 години, разбира се, скрито от цензурата на Пути.., пардон, на Николай І. Разлика с ДНЕШНА РУСИЯ- май НИКАКВА! А всъщност има и то голяма, но в полза на царското време- Лермонтов тогава си е офицер,а днес в Русия би могъл да бъде само безработен блогър, докато кварталния милиционер му забрани интернета.

  Прощай, немытая Россия,
  Страна рабов, страна господ,
  И вы, мундиры голубые,
  И ты, им преданный народ.

  Быть может, за стеной Кавказа
  Сокроюсь от твоих пашей,
  От их всевидящего глаза,
  От их всеслышащих ушей.

  1841

 3. Другарите чекисти-лилипутинисти ще започнат да подсмърчат сега в Москва – противно на очакванията, там към момента са се събрали около 100 000 души и протестират. Немалка част са от средната класа, водят и децата си.
  Това ми заприличва на зимата на 96/97-ма в София. Има сходства и в причините – откраднатата свобода.

  Само че тук имахме наскоро опорочени избори, но никой сериозно не протестира.
  Аналогиите са ясни.

 4. До кардинал Ришело /както се е подписал и явно харесва и грешките си/:

  Присъединявам се към мненито, базирано на лошия Ви изказ на всички езици, които използвате, както и на отсъствието на ясна мисъл при тежък изказ, че вероятно сте Симеончо, недообразован поради изгонването му от Уест Пойнт, поради връзки с КГБ. Не смятам и че е работа на господин Инджев да бъде Ваш “волен” или “неволен” говорител. Той има своя кауза и не е длъжен да решава наши проблеми. Можете да ме оборите лесно, като ми отговорите на един прост въпрос: Вие сте от тези, които не правят нищо, или от тези, които правят нищо, следвайки Вашата мисъл?

 5. Кардинале,не е само тралалата а и президента се ебава с премиера,че на сме си били формирали според него,добра българска позиция!
  Хайде молим,неговта БКП като че ли е дала титани от 1923 и 1934 за да мътят такава от и след 1989 г.
  Г.Първанов трябваше от много по-рано да завърти руля надясно от капитанския мостик,за да се избегнат събития,за които нашата България ще плати и след 2060 г.при края на света според някои от пророчествата на сър Исак Нютон.И щеше да му прости 16 години на мостика дори с the most intelligent in the crowd with un
  Mercedes ML350 Blue TEC preview for 2014
  Дано барем Плевнелиев схване,че с
  държавно управление в стил винаги Мерцедс Бенц,и той и неговата заместничка винаги, ще бъдат винаги “интелигентите” в тълпата
  върната към азиатска и хептен рудиментарно Отечество.
  Аз ще се погрижа за Вас и Сугарев,за да вози като лимузина, а да завива като спортист и ще го съобща на колегите ви в ЕС след
  14.,когато нашият Меркурий
  п о-р о с н о тръгне в директна посока!!!

 6. Кое от долупредставените уравнения е вярно:
  Путинофил = Русофил;
  Русофоб = Путинофил;
  Патриот (Българин) = Русофил;
  Патриот (Българин) = Путинофил;
  Русофоб = Интернетофил;
  Патриот (Българин) Х Путинофил = :
  три стойности:
  1. Русофил;
  2. Русофоб;
  3. Интернетофоб.
  Награди:
  1. Потрет в цял ръст в ловджийски костюм на виден български държавник;
  2. Портрет в цял ръст във футболен екип на виден български държавник;
  3. Картина “Опять двойка”.

 7. Не може ли да направим такъв “генератор на жалби” и по отношение на МОЧА?

 8. Някой изглежда не разбират, че целта не е събарянето на паметника на съветската армия(който напук на нечии твърдения НЯМА НИКАКВА ХУДОЖЕСТВЕНА СТОЙНОСТ), а с премахването на паметника да възтържествува(аман от
  това клише) истината, а тя е известна – СЪВЕТСКАТА АРМИЯ НАПРАВИ ТОВА, КОЕТО РУСКАТА ПРЕЗ 1878 НЕ УСПЯ, Т.Е. НАСТАНИ СЕ ТРАЙНО В ЗАДУНАЙСКАТА ГУБЕРНИЯ.

  Мандата на поредния ЗАДУНАЙСКИ ГУБЕРНАТОР ИЗТИЧА НА 20.1.2012, за следващия знае ли някой..

 9. Към Дими:
  Много добър, даже умел риторичен въпрос, за което благодаря! Следващият губернатор им е в кърпа вързан – хипотетично можеще да бъде именуван Кунева или Калфин, но се “случи” Плевнелиев, точно ПО НАЧИНА, по който на руснаците им се “случи” Путин за президент. Какво “случайно” съвпадение на нещата в две безкрайно демократични държави, особено в нашата – член на ЕС!
  Те, стратезите, си мислят че ние трева пасем.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.