Русофилството на инат (на руснаците дори)

Моята наивност явно е безбрежна като Сибир. Въобразявах си, че съм видял и чул достатъчно невероятни доказателства за вероятно най-абсурдния феномен в любовта: да обичаш „лудо” чужда държава. Но съм подценил потенциала на тази лудост. Ето за илюстрация няколко цитата от изявата на певицата Грета Ганчева, която се изяви днес като политически коментатор в студиото на Би Ти Ви ( явно без да обръща внимание на нескритата ирония по повод лудостта й от страна на водещите). Лудата си любов към Путин, „втория човек в света”, както го титулова Ганчева, тя обоснова за начало с това:

„Беше ми омръзнало от старите президенти на Русия”. Откога Елцин се е размножил и е успял да й омръзне, не стана ясно. Но кристално ясно и с гордост звездата от митингите на БСП Ганчева декларира:

„Изпитвам лудо отношение към тази държава”. Поначало да обичаш лудо която и да е държава си е лудост по критериите на човешката нормалност и необходимостта от малко критичност към държавата като такава….но да не спорим с лудо влюбената.

Ако това звучи малко емоционално ( всеки има право на малко лудост, макар тук да е повечко), то ето и рационалното обяснение на лудо влюбената:

„Ако Русия не е силна, няма да има баланс в света”. Това е точна перифраза на лозунгите от времето на НРБ по пътищата на България: „Без СССР няма мир”. Слава Богу ( православному, разбира се), че мирът оцеля и след онази непрежалимата за русофилите ни негова ко(н)чина.

Сега Ганчева е лудо възмутена, че някой в самата Русия си позволява да се възмути от нейния кумир Путин. И описва състоянието си на ступор със следните думи:

„Аз просто седа и тъпея…всичките тези неща , които се говорят сега…( за Путин. бел. авт.).

Но…млъкни сърце. Дотук проблемът си е личен- обича си жената Путин, тъпее от неразбиране за липсата на същата обич към него сред някои руснаци. Но следващото й съждение вече си е кощунство спрямо един беззащитен покойник, с когото тя сравнява обекта на лудостта си: Владимир Висоцки!
„Когато го видях със сивото пуловерче и се сетих за Владимир Висоцки”, разнежи се Ганчева, оприличавайки кремълския автократ на бунтаря с огнената китара от времето на СССР, който беше символ на ръмженето срещу режима с дрезгавите си напеви, в които милиони руснаци търсеха езоповско пречистване от лепкавия сироп на непоносимата за духа на стремящия се към някаква свобода човек.

На плахите опити на водещия да опонира със съмнение в правилността на това Путин да е несменяем руски лидер, Ганчева изригна като майка (двуглава) орлица:

„Кой ви е казал, че Путин не може да бъде президент”!

Никой не й беше казал такова нещо, но щом някой е заподозрян, той трябва да разбере, че в изборните нередности, в които самите руснаци обвиняват Путин, всъщност няма нищо нередно. Не за друго, а защото „Всяка партия, която има болшинство, говорят за нея , че има фалшификации”, според експертното мнение на Ганчева. И понеже прозвуча малко като оправдание и за управляващата партия в България, влюбената певица бързо превключи на най-силното си доказателство:

„Много хора обичат Путин..Вие нямате представа децата как обичат Путин”. И още:

„Това не е култ към личността, това просто е едно уважение”, отвърна тя на въпроса как е възможно на едно място в Русия на изборите за партията на Путин да са гласували 146 процента от избирателите.

За финал Ганчева изпя припев от авторската си песен за Путин и триумфално, все едно че показва кукиш ( специфичния руски вариант на среден пръст), заяви на публиката „Вот”!

Тази хумореска щеше да е само смешна, ако не беше всъщност доста представителна за умозренията на доста българи за любовта и сношаването с нашите съветски окупатори, провъзгласявани за руски освободители. В днешно време, разбира се, се набляга на руското и за освежаване към него се пришива и съветското повехнало наследство. Пропагандата, за да е успешна, подслажда горчивия съветски хап с обилно преувеличени истини от руско-турската война. И сред тях искам отново да откроя една от многото, защото тя най-безцеремонно продължава да се употребява за цели, така добре илюстрирани от гореспоменатата лудост.

Някак неудобно е да спори за броя на загиналите в руско-турската война 1877-78 г., които далеч не са само руснаци- а за офицерите да не говорим, поне половината от тях са с немско, финландско и т.н. потекло, което е било обичайно в многонационалната Русия. Но за целите на пропагандата самите руски проповедници на заслугите на Русия никак не се свенят да „играят” с въпросната бройка. Доскоро и пред вратите на най-голямата катедрала в България и на Балканите пишеше същото: че за свободата на България са загинали 200 000 руснаци. Ни повече ни..Всъщност, са десетина пъти по-малко. Някой се е засрамил от лъжата и вече там стои неопределеното „хиляди”. Ако напишат цялата истина, ще стане някак кристално ясно, че натякването за пролятото море от руска кръв за нашата свобода е доста нескромно дори като сравнение с жертвите на самите българи- опълченци, помощен персонал, доброволци в разузнаването и особено сред населението, жертвано с лека ръка на милостта на вбесените османци и оставяно на произвола на съдбата при маневрите на руската армия ( особено в Стара Загора след безумието на необезпечената с пехота кавалерийтка атака на генерал Гурко).

Изгледах безпардонният спрямо историческата истина, най-новият пропаганден филм, поръчан и финансиран от Руския институт за стратегически изследвания ( РИСИ) с многозначителното заглавие „Руската България”, който още по-многозначително си има и консултант по въпросите на разузнаването и контраразузнаването ( Генадий Силински). В рамките на 28 минути и толкова секунди на зрителя непрестанно се набива в главата,че за свободата на българските славянски и православни братушки са дали живота си 200 000 братушки (истината е, че в нито един официален документ в Русия преди войната българите не споменават иначе през предишните столетия освен като „славяни” и „ православни”, т.е. нещо като клонинги на русите). Заявява го безспир в кадър шефът на организацията генерал Леонид Решетников и практически всеки от говорещите по темата руски участник в пропагандното творение- например авторът и „ръководител на филма” ( каквото и да значи това) Михаил Ширяев.

Истината, научно доказана, е съвсем друга. В книгата си „Триста години руска сянка над България” авторът Милчо Спасов цитира руския историк Степан Кашурко, ръководител на Международния обществен център за издирване „Подвиг”. Ето какво са издирили руските историци:

От състав 185 000 войници и офицери през тази война убитите са 15 567 души, а общо загиналите ( включително от болести и рани), са 22 391. ( Спасов,М. Триста години руска сянка над България, С.,ИА „Аб”, 2004 г. с. 25). Това е смърт, несравнимо по-скромна като количествено измерение за мащабите на огромната Русия спрямо броя на загиналите в боевете хиляди български опълченци и незнайно колко пъти повече, жертвани в пламъците на войната мирни български граждани.Но в България няма политик, който да се осмели да заяви този факт с гордо вдигната глава: България си е платила свободата със собствена кръв, а за чуждата е благодарна, но не и като основание за вечно покорство пред спекулиращите с това. Абсурдно е, но изживяващите се като български националисти политици, като Волен Сидеров или Минчо Минчев, са откровени русофили и поставят по този начин интересите на чуждата държавата и нейното влияние тук над българските. Не сме ли наистина уникални с този „национализъм”- и защо да се чудим на лудостта на Грета Ганчева по Путин и Русия!?

Именно след посещението в София и изявлението на руския учен Кашурко, от надписа пред св.св.”Ал. Невский” в София тихомълком изчезва лъжата за десет пъти повече полегнали братушки – повече и от самия състав на воювалата руска армия. Не изчезва обаче от пропагандата на руските емисари, обикалящи България като своя бащиния, какъвто е генералът от запаса Решетников. От екран той се кара театрално на днешна Русия, че не обича толкова България, колкото българите обичат Русия, която не правела достатъчно за подгряването на тази любов, докато паметниците на почит към всичко руско в България не само се почитат, но и се множат!

Филмът „Руската България” е част от кампанията за укрепване на руското влияние в България чрез неговото главно събитие за годината- септемврийския събор на русофилите на поляната до язовир „Копринка” край Казанлък. Митингът е представен като меродавен за нагласите на българите. Това впечатление, вярно за присъстващите, се засилва от интервюираните български русофили и се разпростира върху българите изобщо – преувеличение, напълно в рамките на пропагандната математика с онези 200 000 братушки. Когато в задъханата си аргументация за любовта към чуждата държава няма повече думи, някои от тях прибягват простичко до лозунга пред микрофона на руската интервюираща ” Вечна дружба” – и толкоз!

Освен дежурните прононсирани пропагандатори, като Светлана Шаренкова и бившият съветник на Жан Виденов Валентин Вацев, представен само като доктор на философските науки, сред разпалените поклонници на русофилството блести старозагорския митрополит Галактион. Той повтаря в захлас, че вярата е в основата на всичко и затова са ни освободите от „турско-ислямското робство”, поради което „всьо будет” ( каквото и да значи мистичното „всьо” в неговите разбирания).

За обобщение все пак е най-подходяща братската критика на Вацев към недостатъчните усилия на Русия да продължава да е наша пътеводна звезда. Не случайно думите му са оставени като послание за края на филма, в който той обяснява на публиката причината за преклонението си пред „великата бяла империя” и „велия бял цар”

„За нас, славяните, ( а не българите – бел.авт.) Русия е центърът на нашата цивилизация. В Кремъл трябва да помнят, че руският цар винаги побеждава”, проповядва преподавателят Вацев, хвалейки се как неговите студенти генетично се гневят, ако някой каже нещо критично за Русия, макар никой да не ги бил учил на тази сръдня!

Е, в руско-българската война ( а тя си е война- месеци наред) през 1916 г. на добруджанския фронт, когато победоносните български войски разгромяват позорно руските завоеватели, руският цар си е подвил опашката поне веднъж в историята ( за сведение на др. философ). Това им е държало „топло” и в очакване на следваща подобна война, когато нахлуват в България на 5 септември 1944 г. с мрачни предчувствия. Обаче наивното българско правителство, вместо да повтори подвига на предците си от първата световна война, решава да спасява каквото е възможно от запазената от военна разруха до момента българска държава и нарежда на войската, екипирана, отпочинала и потенциално готова за бой ( макар и този път вероятно обречен на неуспех пред обръгналата Червена армия). Така руският цар от грузинския произход Сталин успява в онова, което на Александър Трети не му се получава, когато заплашва да окупира България през 1886 г. за наказание на българите, провинили се пред него с акта на Съединението си. Спира го европейският солидарен натиск срещу намеренията му, подкрепени с демонстративното придвижване на руски бойни кораби и подстрекаване на българските русофили към бунтове срещу правителството в София.

Плодовете на сталинистката успешна( за русофилите) диктатура, мутирали в днешното русофилство, берем и днес. И ни го казват в лицето: „вот”!

34 мнения за “Русофилството на инат (на руснаците дори)”

 1. Ами то и едно краставо магаре да изберат за президент на Русия, г-жа Ганчева и останалите знайни и незнайни български русофили пак ще бътат лудо влюбени в него. Това говори много красноречиво за българския мат’риал стоящ отляво на политическия център.

 2. Диференцирането на въпроса за отношението към Русия – кой е на страната на руснаците и кой на страната на КГБ-царя – явно въобще не затрудни нашите рубладжии – те винаги са си били на страната на царя – който и да е той. Роби – нуждаят се от робовладелец!

 3. Филмчето е трудно за гледане и е общо взето обида към интелекта на зрителя. Аз не можах да издържа до края и изявите на Галактиката не ги видях. Напразно са похарчили парите на спонсорите си, авторите.

 4. Русофилството в България е сложен казус.Опитвам се да оправдая обикновенните хорица в своето овче-преклонение през Руската Империя.Но нито за миг не мога да оправдая българския елит,до колкото го има и не е “притъпен” от комунистическите чистки-че не формулира българския нционлен идеал и позиция спрямо Руската империя,наричана за благозвучие Федерация.Покварата на българския елит е началото на заробването на българския народ.Днес колко професори,академици,научни работници имаме които слугуват на политическия Октопод,и на криминалния Октопод,както и на Руските интереси.В България бих могъл да изброя няколко имена на които мога да се поклоня за истиснката им българска позиция,на хора борещи се и изобличаващи Руския империализъм…от блога на Иво Инджев,проф Пламен Цветков,проф.Георги Бакалов,донякъде Доц. Пламен Павлов, Иван Костов и екипа му от ДСБ……Това си е едничката “Къде си вярна ти Любов народна”.Останалото в политиката,науката,духовенство-всичко е в услуга на Руската империя.Може ли някой да допълни моето мнение в една или друга посока ?

 5. Каква ли песен “ще запее” тая червена бабичка,ако протестите в Русия продължат и стоящите в сянка чичковци с лампазите решат да сменят Путин с по-приемлива фигурка???
  Много жалка ще стане,но то Е-Ге-Не-то не прощава!
  Впрочем днес вече станахме свидетели на нещо подобно по повод българското решение за излизане от проекта “Бургас-Александруполис”.Говорителят на “Транснефт”, Игор Дьомин изразил пряко мнение за евентуален иск срещу България за компенсация от около 1 млрд.долара,както твърдеше шчипящия Петър Димитров,за граничещ с фантастиката.Какви ли ще ги увърта сега П.Димитров и останалите руски ибрикчии.

 6. Русофилията е ДИАГНОЗА! Проблемът е, че за това заболяване на БГ нация, не съществува лекарствена терапия!

 7. Обича го жената! Със сточетиридесетишестпроцентова любов го обича! (Нали затова има и РИСИ -вероятно щедро финансиран – за да има и такава любов.)
  Все пак такава любов и такъв институт трябва да обяснят уравнението: 185000 – 200000 = “освобождение”!
  Благодаря, г-н Инджев!

 8. Алкохола,русофилиса и комунизма не прощават никому – за доказателство достатьчно е да погледне човек русофилистиците

 9. За мен фанатика е най-страшен, бил той комунист ,фашист,религиозен или лудо влюбен в чужда държава.Но не мога да си обясня как така за 500 години сме запазили вярата, бита и обичаите си ,а за 45 години българските слуги на СССР успяха да ги унищожат!

 10. Едно от нещата, правещи силно впечатление в наглото филмче е тезата за “цивилизационната роля” на Русия. Те не са в тази роля даже и спрямо себе си /с риск да се повторя/ – http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4868519,00.html
  А спрямо България “цивилизационната роля” се заключава в “откриването на българския език и писменост” /след мисията на Григори Цамблак/ и назоваването му “църковно-славянски”. Нещата са се развили по добре познатия сценарий, по който руснаците откриват и самолета – руски мужик /забравих му името, за което се радвам/ виждайки летящ в небето самолет, възкликва: “Вот ето самальот!”

 11. Бог високо,Русия далеко (сръбска поговорка според wikicitat)

 12. Към Павел Пенев:

  Глас на диктора, т.е. на автора, казва във филма “Руската България”, че България е необходима на Русия, защото иначе няма как Русия да помогне на Сърбия по географски причини- пътят минава през България.
  Понеже българското правителство не пусна руски войски през юни 1999 г. на път за Косово, в Москва си направиха още веднъж извода и не пуснаха повече българско правителство, което да не ги слуша.

 13. “политическия Октопод,и на криминалния Октопод,както и на Руските интереси.”
  За мен всичко това е едно и също.
  А като си помисля че тая кукувица е била омъжена за такъв фин човек като Емил Димитров…

 14. “„цивилизационната роля“ на Русия”
  Ето това е оксиморон.

 15. Грета Ганчева е завършен тъпоъгълен зомбиран русофил, много години цоцала от песни и концерти в СССР и Русия затова е толкова влюбена…
  Тууум балалайка…- голямата работа – ха-ха-ха :))

 16. неприятно съм извенадана от Вашето отношевекъм РУСИЯ това което е дала за Вас , явно сте забравили кой Ви е пратил и какво сте завършили и тласъка към Вашата кариера!!!
  Ако се чувствате,че трябва да защитавате фамилията си (която е известна
  не пишете срещу нея е срещу пиятелите си
  Жалко за Вас точно срещу Росия ли ще плуете, която Ви даде шанс в образованието и кариерата- не мога да повярвам с каква ужусточеностост говорите и пишете срещу нея нема не сте пели Вилисоцки и т.н . нямам думи
  Ваша почитателка Дарина

 17. Gospoda,

  Za kakvo si govorim?! Tazi baba izob6to ne zaslujava da i se obru6ta vnimanie, spored men. Vse edno da trygne6 da komentira6 predimstvata na kapitalizma s Lenin. Po-uspe6no bi bilo s pun spor da vodi6. Taq e napulno izperkala.

  Eto link kum edna neina izqva, ne znam po koq (moje i ruska da e) televiziq. Gledaite ot 1:10 do 2:19 — na fona na neinata “Rossie Matushke” sa kadri prepulneni s Vladimir Putin. Pognusa (ne ot neinata naprednala vuzrast!). Sledva i linkut:

 18. Ако подхвана от коментарите на Ж и CAVO, бих добавила, че Ганчевата лудост много точно онагледява същността на русофилщината в България – тюрлюгювеч. Това явление се наблюдава навсякъде в “цивилизационната” Русия – като се почне от архитектурата, та се стигне до човешките отношения. Така например редом с кумуналките могат да се забележат едни лачени, високи корпоративни сгради, а малко по-натам църква и т.н.

 19. не жали бюджет за местните ни луди,а те в БГ стават все повече-най мощен плаващ и твърд електорат.Все пак не е достатъчно само да си луд,но и сполучливо,меркантилно луд.

 20. Впрочем, за свободата си сме платили не само метафорично с кръвта на убитите военни и цивилни, но и напълно буквално, както се вижда от публикувания в Държавен вестник през януари 1884 г. официален документ – Указ № 1144.
  Във въпросния указ буквално четем: „Ний Александър І с Божията милост и народна воля, княз на българите, провъзгласяваме: Народното събрание прие, Ний утвърдяваме следующата КОНВЕНЦИЯ за изплащане от България на Русия РАЗНОСКИ ПО ОКУПАЦИЯТА на Княжеството от Руските Импер(аторски). Войски, съгласно с определението на Берлинский договор”.
  Става ясно, че „безкористната“ помощ на братушките-освободители е струвала на изстрадалия български народ повече 10 милиона и половина книжни рубли и 43 копейки. Не съм го смятала лично, но съм се запознала с различни варианти на изчисления (през рублата или през франка) и най- минималистичните от тях сочат, че през 1885 г една рубла е била деноминирана на 1,2 г чисто злато, т.е. 10,6 милиона рубли е било най- малко 13 тона чисто злато…(по някои методи – отиват и до над 20тона). От документа ясно се вижда и обстоятелството, че руското освобождение се е възприемало юридически като окупация…
  В чест на истината, трябва да се уточни и че сумата не е била изплатена изцяло поради поредната “ирония судьбы”…През 1917 Ленин денонсира всички договори на Царска русия, понеже са … царски. За платената сума – дали да не потърсим компенсация – като се титулуват освободители на братя, да си платят за PR-а, щото е от грозно по- грозно да освобождаваш малкото си братче като наемник…
  Изобщо не зачеквам темата за репарациите след Втората световна война…Там секретността е велика…Най- видимата част от тях стърчи (аз видях със страшна сила) в центъра на София с вдигнат гол в ръката шпагин…
  Айде кафа вече с тези скъпи, прескъпи, чак луксозни освобождения…
  PS А за Висоцки ще се помоля специално

 21. Тъпо, по-тъпо, дари-тъпо !!!
  Това същество е дарено/дари/ от природата с руски квас или български цвик в главата. Същата е и Ганчева. Ох, аман от нещастници !

 22. Не знам защо, но отношенията между Българските русофили и славянофилите от Русия много ми приличат на отношенията между един садист и един мазохист. Те могат да си въобразяват, че тяхното е любов, но никога няма да разберат и изпитат какво е истинската любов!Защото тя предполага ВЗАИМНО уважение и зачитане на ЛИЧНОСТТА, на ДРУГИЯ (човек), към когото всъщност изпитваш любовно чувство. Уви, в Русия и България личността никога не е била ценност и винаги е била заменяна от разни ерзаци. Като резултат: извратени отношения между хората, част от които е и въпросният садомазохизъм.

 23. До Дарина:

  Госпожо Дарина, правопист Ви е най-малкия проблем. Предполагам, че е станало от бързане и емоции. Пиша Ви, за да Ви уверя, че Висоцки е един от нас – хората, които не са съгласни с факта, че руските комунисти са превърнали северната част на най-големия континент в затвор за безпросветни и безправни люде, оцелявайки на ръба на мизерията; дотолкова, че тази територия се отхвърля като вариант за образование на децата даже и на най-големите ни комунисти-русофили, чиито деца, както знаем, учат в САЩ (следвайки Вашата логика тези деца никога не би трябвало да кажат и една лоша дума за САЩ, но аз не съм чул до момента подобно нещо).Както и да е, това е отделна тема и за това съм я изолирал в скоби.
  Както Висоцки не беше съгласен и реагираше по свой, изключително артистичен начин на неправдата, така, моля, приемете факта, че и ние правим същото, всеки по свой начин, а заедно в този блог, защото под влияние на империята на злото, ние сме също на ръба на оцеляването/изчезването и мисля, че можем да променим това.
  По отношение на произхода ни – никой не е обвързан да продължи идеите на предците си, особено ако не ги споделя – нарича се свобода на избор, която е част от свободата на духа. Ако наистина харесвате Висоцки и сте разбрала моята позиция – моля присъединете се към нас – силно желаещите България просто да не изчезне, защото така искала Москва.

 24. Тази ненормалница и пишман- певица, само петни фамилията Ганчев, макар че,нямаме никаква връзка с нея! При нея не е от Е- Ге- Нето, при нея си е диагноза,- нарича се “Ацефалия”!

 25. Четейки направо ще ми побелее косата, а съм само на 35…

  Чудя се 100 години комунизъм в Русия или 70 в България са направили повече зло…

  Едно е сигурно, и двете не прощават!

 26. А интересно ли е да се спомене и да се помисли над факта, че МОЧА във филма на РИСИ не беше споменат, нито пък желанието ни да бъде махнат, дори май единствените, които споменаха “освобождението от фашизъм” бяха българите във филма, а не руснаците?!

 27. Към Иво Христов:

  Не исках да преразказвам целия филм, но да – направи ми впечатление. И още по-точно ми резна слуха твърдението, че днешният символ на дружбата , подобно на Шипка в миналото, бил именно…Альоша. И нито дума за МОЧА. Чудя се дали не си дават сметка, че Альоша е някаква емоционална еманация на образа на войника, докато МОЧА, с агресивния си вид, с лъжливия надпис и със сцените от болшевишката история ( в мир и в бой) е неспасяем символ на комунизма.
  Отбелязвал съм, че Путин не включи МОЧА в обиколката на паметници в центъра на София през януари 2008 г. Както и фактът, че очевидно руският посланик не се появява там, а пращат диппламати с по-нисък ранг, както стана през февруари миналата година на деня но риданата ( бившият ден на съветската армия).
  За съжаление тези знаци ги разчитаме ние с вас, но “патриотите” на власт се правят на умрели лисици, защото петата колона тук е по-католик и от съветския папа.

 28. за освободителите-четете великия Захари Стоянов,който е отровен от руски шпиони!Мир на праха му!

 29. Отново чудесна статия!
  Имате грешка в изречението:( особено в Стара Загора след безумието на необезпечената с пехота кавалеристка атака на генерал Гуко) – мисля че би трябвало да е ГуРко

 30. Към Media:

  Благодаря за корекцията, покрай нея си открих и друго за оправяне ( обикновено не се връщам назад в текстовете си без повод).

 31. Филмът “Руската България”- стратегията на РИСИ за България безсрамнно и откровено

 32. Дъщерята на Грета Ганчева – Мила е омъжена за Алексей Кудрин, за който не знае.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.