Пушач на годината- доктор цигарис кауза- в кабинета на футболиста на годината

„Пушенето е ондулация на устата, явно имам нужда от никотин”, обясни наукообразно министърът на културата Вежди Рашидов личната си страст към този порок, който той превърна в основна тема на пряко включване на БНТ от министерството по повод рождения ден на страстния привърженик на ползата от тютюнопушенето. Вижданията си по въпроса той разви на фона на 60 негови малки пластики, разположени в една от залите на повереното му министерство, което направи от събитието неповторим ( и немислим в която и да е страна от ЕС) пушаческо-културен-псевдомедицински-псевдо правен хепънинг.

Не го питаха, но в стила на своя началник Борисов той сам си избра тази темата на интервюто, превръщайки се в официално, министерско лице на рекламата на тютюнопушенето. Присмя се на европейските държави, забранили на пушачите да тровят околните- „ами ако те ядат, хайде да не казвам какво, и ние ли…? –хайде да бъдем различни”, възкликна той. Което си беше оксиморон: по-различни от „европейците” не можем да бъдем, защото такъв глашатай на един порок с манталитета на бунтар срещу законите не би стигнал изобщо до европейско министерско кресло, а пък ако случайно се е промъкнал в едно истинско европейско правителството, монтиран там на приятелска основа от началника си,щеше много бързо да „изпуши” като изгорял министерски бушон по волята на суверена, н.в. общественото мнение, гласувало доверие на определени хора да водят страната напред, а не назад каверните на таверните.

Особено цветист беше Рашидов в сарказъма си към Америка: ако там някой скочи от високо и ние ли тук да скачаме?- запита той подигравателно в рамките на лекцията за ползата от тютюнопушенето, в която подробно обясни за начинаещите и незнаещите какъв кеф е да се употребяват пури. Ако някой не беше чувал, сега вече всички научихме, че май трябва да сме благодарни на пушачите. Оказа се, че пушачите всъщност пречиствали с дробовете си никотина и ни поднасят един чудесно, екологично чист ( именно така се изрази!) цигарен дим. С което, от гледна точка на циничното пренебрежение към здравето на хората, вожда на културата ни малко ми напомни за епизода, описан от Кисинджър в „Диплмацията”, цитиращ разговор между генерал Айзенхауер и съветския маршал Жуков. На учудването на Айзенхаеур как съветските войски са пробили отбраната на Берлин при толкова гъсто минно поле ( което е струвало огромна загуба на съветските войски), Жуков спокойно му отвърнал: „първо пуснах пехотата”. Според Кисинджър, американският генерал бил толкова шокиран от този метод на „разминиране” без оглед на жертвите, че му призляло ( ах, тези мекушави американци!). Но в дивия Изток какво значение има някакъв си човешки живот- все някога и някак ще се мре , нали!

Сред аргументите си в полза на правото да пушиш, освен че човек трябва да може да си избере как да пукне, Вежди Рашидов наблегна и на юридическата специфика- както я разбира той от своята министерско-скулптурна висота. „Фифти-фифти трябва да е”, почти на американски език се изрази той за правото на пушача да трови непушача.

Дълбоки познания в областта на алтернативната мартирологика демонстрира изтъкнатият скулптор- в смисъл, че алтернативата на смъртта от пушене е друга смърт. Сподели, че е стигнал до този извод от практиката на свидетел, забелязал хората да умират и от друго, например от инфаркти ( на тази своя ирония Рашидов си се радваше особено). Стресът бил смъртоносен, а той е навсякъде, констатира докторът на цигарените науки ( подтекстът тук беше, че цигарите борят стреса – нещо като прослава на ножа пред събраните на лекция говеда в кланицата с обяснението, че ножът може да бъде и полезен).

Тютюнолюбието, демонстрирано в ранния час пред националната аудитория от този тънък специалист по въпросите на човешкото здраве и правата на човека в сферата на
бавната евтаназия с каквито си ще отрови, можеше да мине за лобизъм в полза на тютюнопроизводителите, ако не беше очевидният факт, че всъщност нещата са много прости: някой е много прост и държи да го заяви на висок, дрезгав глас. Агресивно при това- което в собствените му очи изглежда и прогресивно.

Знам, че има пушачи, за които правото им да мрат от белодробни заболявания е някакъв сакрален избор и израз на индивидуален бунт спрямо нахалните непушачи, посягащи към най-милото им в този кратък живот. Дори няма да влизам в спиралата на спора кой чии права нарушава повече – пушачът отровител на невинни хора или агресорът непушач, който пречи на кефа на пушача с някакви си закони и мерки по прилагането им.

Смирено само ще обобщя, че в дадения случай става дума за изявата на министър в ролята на пропагандатор на едната гледна точка, която не само не се споделя от науката, кърмачките, бавачките, спортистите и изобщо от желаещите по-здравословен начин на живот хора в онзи, развития свят, но дори и у нас (въпреки ефективната съпротива на кръчмарското лоби и личното застъпничество за неговата кауза от страна на спортиста Бойко Борисов), все пак е въпрос, свързан на първо място със спазването на закона. Едно е да го потъпква шофьорът на таксито ( което наистина е масова практика), друго е срещу закона да подклажда бунт член на правителството – което си е направо уникално явление даже и за държава, в която един приет вече законодателен акт в синхрон с основната тенденция в ЕС беше прегласуван миналата година вече веднъж от сегашните управляващи заради очевидни бизнес интереси, наложени от достатъчно влиятелни кръгове.

Ясно е, че лулата на мира между пристрастените към порока си пушачи и противниците им никога няма да бъде запалена в рамките на някакво универсално помирение, но какъв е изходът? Нима въвеждането на касови апарати, например, не предизвика нещо като въстание на стотиците хиляди дребни собственици в страната? Днес, когато страстите се уталожиха, вече никой не си спомня тази заплашително ръмжаща истерия на засегнатите. Видя се, че в крайна сметка спечели мнозинството, спечели и държавата от наложената непопулярна за част от гражданите мярка. Същото, все някой ден, ще се случи и със забраната на тютюнопушенето на публични места. Управляващите са затова- да взимат решения, а не да се харесат на всички.

42 мнения за “Пушач на годината- доктор цигарис кауза- в кабинета на футболиста на годината”

 1. Вежди Рашидов е типичният продукт на боцевщината. Мултак. Сам се определи преди години и оттогава прави и невъзможното да не опровергае самоквалификацията си.
  Колкото до вечният спор между пушачи и непушачи от мен това. Моето непушене не пречи никому. Обратното не е вярно.

 2. Кампанията срещу пушенето, провеждана едновременно в почти цял свят(което би трябвало да ни накара да се замислим!),НЯМА за цел здравето на хората, а съвсем други причини са определящите това масово и подозрително съгласувано действие! Жалко е, че много малко хора го разбират! Отравят ни с живак, газове, хранителни добавки, ГМО, електромагнитни лъчения, ядрени отпадъци, пестициди, нитрати, производствени отпадъци, ПВЦ, “лекарства”, алергени и какво ли още не, но цигарите – йок! Не става! За разлика от посочените обаче, пушенето е избор, а те НЕ СА! Не можеш да се скриеш никъде от тях! Закон, и то много суров, трябва да има за професионална среда, където хората нямат избор и е недопустимо да бъдат тероризирани по такъв начин! На работното място без цигари! Точка! Останалото е избор! Разделете заведенията по категории и който иска да пуши отива на определеното за това място. Не разбирам какъв е проблема? И един въпрос. Кой, и най-важното КАК, ще предпази непушачите и най-вече децата, в домашна среда, която за разлика от обществените места, не се контролира, а безсъвестните родители или съпрузи(съпруги), димят денонощно на главите на деца и непушачи?? Аз мога ли да се оплача на някой, че не мога да си отворя прозореца, защото съседите ми пушат цяла нощ, а дима влиза при мен, и така трябва да им дишам боклуците? Имам нужда от въздух! Кой ще защити моето право на здравословен живот??

 3. На мен лично изказването на г-н Рашидов ми хареса! Грешите, че той се е присмял на европейските държави! А и да се е присмял, какво от това? Не може ли да го прави? Това да не Ви е СССР, та да няма право на собствено мнение, па дори и грешно? Нали тези именно държави тотално се провалиха, барабар с ония отвъд океана, къде доброволно, къде зорноволно! И искат сега и нас да довлачат в тинята си! Не обаче на тях се присмя Рашидов, а на такива като вас, които критикуват принципно “йесменството”, но дълбоко в себе си са кръгли йесмени! Не ми хареса обаче Вашата статия, г-н Инджев! Най-малкото защото се присмивате на един български министър, какъвто и да е той, по такъв “остроумен”, но всъщност – просташки начин! И малоумниците са наясно, че тютюнът вреди, но в момента има в заведенията места за пушачи и непушачи! ОБАЧЕ ДНЕВНИЯТ РЕД на Държавата е съвсем друг! Не цигарите! А икономиката, бедността, престъпността, палежите на коли, от които подобни теми откъсват вниманието! А и Вие също “налапахте” въдицата на “дирижираните” медийни теми! На мен лично ми писна от тия европейски държави, които само ни ругаят, плюят и храчат! Дори и да имат право донейде, става все по-прекалено! Вие нямате ли чувство за собствено достойнство? Само критика ли заслужава България, защото е България! Нещо добро не става ли у нас? Стига сте ги превъзнасяли тия европейци! А пък патетичните въпроси в края на статията Ви са толкова смехотворни, та нямат нужда от коментар, само от съжаление! И на мен не ми харесва това правителство, на знаете ли, колкото и да ми е трудно, поне за 10 минути на ден се опитвам да го уважавам, защото все пак формално то е Българско правителство! И един съвет от мен – не гледайте критично само България и нейните управници! Сложете си критични очила и за Запада! Ще видите доста грозни неща, които отвращават! Аз уважавам Вашето мнение и мислене, но ще го уважавам още повече, ако видя малко повече Българщина! Защото нейното време вече е настанало май!

 4. Хубава статия. Факт е, че пушачите стават все по-нагли в България и трябва най-накрая да започнат да се спазват законите и наредбите в тази държава.
  Спомняте ли си за един министър Гагаузов ?

 5. Ами държавата (и не е единствената в света) пак я кара по лесния начин. Като са толкова вредни цигарите, не трябва само тази забрана, която се предвижда от 01.06.2012 г. (ако превилно съм разбрал), но и още: спиране на всякакви субсидии за тютюн от 01.01.2013 г., да речем; и като е речено А и Б, да се каже и В: от 01.01.2014 г. направо да забранят тютюна и тютюневите изделия за производство и продажба (резервен вариант: кутия цигари = 15 лв.). Само така Martin може да защити правото си.
  П.П. Пушач съм и при изпълнението на така описаната програма, ще ги спра. Само че на държавата чрез управляващите не й стиска. Не могат да наложат това, а ако са честни в загрижеността си, трябва точно това да направят.

 6. Едно време се биехме пред магазините,ако някъде бяха пуснали западна стока.То не бяха шушляци,то не бяха дънки,цветни телевизори,хладилници…Сега почти никой не се сеща за руски автомобили,самолети.Искаме не искаме,подсъзнателно си го знаем,че хубавите неща идват от там.Това е в отговор на Мартин.Така и с пушенето,ще станем хора,напук на стопроцентовите социалистически кръчмарско- софраджийки, махленски тарикати,които държат нагло да ни заявят: “Може да сме прости,нахални,некултурни,но сме над вас,управляваме ви,ние имаме власт над вас,но вие над нас нямате!Ще живеете лошо,ще живеете бедно,ще мизерствате ежедневно и ще ни дишате мръсотиите!Накрая, и ще имаме всеки ден трибуна да ви го зявяваме право в очите!”Нека някой да възрази,че не са прави!

 7. Поздравления за брилянтния сарказъм, г-н Инджев. Иначе – Вежди си е Вежди, простак и мултак от край време. Спомням си, че навремето се беще сбил с полицай на паркинга пред кметството. Големият проблем е, че някой (ясно кой) го мисли за много умен и културен, след като го направи министър на културата. Бас държа, че въпросният някой дори няма да коментира изцепките на министър “Поразяваща уста”, освен ако някой журналист не го притисне в ъгъла. Ама той нали взе мерки да не може журналистите да го притискат в ъгъла… И така – работата е ясна. Ние, дето сме на възраст, щем не щем, гледаме политическото шоу. Но и аз, и повечето ми образовани приятели, сме изпратили децата си да учат в по цивилизовани страни със заръката да се устроят там. За мен лично това е трагедия, защото имам само една дъщеря, а ни дели половин планета – тя живее в Аризона (и не е пушачка!) Да живее Skype! Ще се въздържа от пожелания за хората, които ни докараха дотук.

 8. Към Недялко Латев:

  Прегледайте се за някакво раздвоение…

  Аз съм нямал право, според вас, да се присмивам на Рашидов, но той се е присмял на мен и има право…

  Било ясно на малоумниците, че тютюнът вреди…ами и аз това казвам- малоумно е Рашидов да твърди обратното…

  Не бил това дневният ред на държавата- ами и аз казвам, че това не беше дневният ред дори на интервюто,но се превърна в приоритет в тв излъчването тъкмо по волята на Рашидов…

  Откога хора с раздвояване на личността претендират да диктуват на един автор кой точно бил дневният ред на държавата ( ако са ви казали в съответното заведение, че сте Наполеон, не им вярвайте, малко ви ласкаят).

  Наричате ме простак, но не само ме четете, но дори и ме “уважавате”…

  Смятате, че критиката е хубаво нещо, но само срещу Запада…

  Не можело да се критикува българското правителство, понеже това означавало “йесменство”, а критиката към Запада, която ми позволявате, какво е- “ноуменство” ?

  Не харесвате правителството, но по десет минути на ден …го уважавате… Ако е колкото уважението към един простак, когото четете( едва ли е под принудата на пистолет), значи и то е просташко правителство по вашите мерки…

  Изобщо-лекувайте се!
  Заболяването от антилогика ( най-меко казано) вреди на здравомислието не по-малко от тютюна, който признавате за вреден, за разлика от вашия кумир с малките пластики и още по-малките способности да представя българската култура по света и у нас.
  В този смисъл мога да ви помогна единствено с препоръката да не четете вредни за вашето здраве четива, които ви “дирижират”. Обърнете се за помощ към обилната проправителствена пропаганда и ще ви олекне- по един вестник на ден на пълен стомах.

  И накрая: ако това е защита на “българщината”, каквато претендирате, че браните по този начин,пази Боже…

 9. Това го гледах и беше нещо ужасно. На оператора му бяха дали заръка да върти камерата покрай скулпторите(бил съм оператор знам)докато Вежди говори, за да бъде свързан с изкуството. На репортерката и бяха дали ключ в секси опаковка, който тя да подари на рожденика(пак по заръка, защото тя едва ли на своя глава е тръгнала да търси подарък). С трепереща ръка тя го поднесе на празнуващия министър, който бързо го грабна, за да скрие съмнението у зрителя,че репортерката е притеснена. Накрая той каза, че трябва да продаваме духовния продукт на българите и аз не издържах и смених канала като попаднах на бтв където Любен Дилов рекламираше книга от поустове си във Фейсбук. Искам само да кажа, че преди няколко дни бях в Германия където се срещнах с един българин, който от 40 години живее там на име Николай Сарафов. Казахме му, че Вежди Рашидов е предложил почетно членство на Бойко Борисов в съюза на художниците, а той съвсем искрено и без подигравателен тон попита ”а той кой е той Вежди Рашидов”, ние се разсмяхме и си казахме ”а кой е Вежди Рашидов”.

 10. Дано “Министерството на културата ИМ” един ден просто се превърне в “Министерството на културата” или въобще изчезне, защото в този си вид просто пречи на културата. Обезпокоителна е тенденцията всеки следващ министър на културата да е все по-прост и мразещ водата.

 11. Към НЕДЯЛКО ЛАТЕВ.Вашето мислене,ДРУГАРЮ,е на човек живял и живеещ със стандартите и вижданията за българщината от времената преди 1989г,изповядвани до голяма степен от нискообразовените симпатизанти и членове на герб,с комунистическа-лична или по наследство ,закалка,на привържениците на партия Атака,начело с нейния лидер Сидеров.За Вас българщината е опаковката на цялата умраза към Запада/като сборно понятие/ и САЩ,залегнала в доктрината на БКП!Толкова очевадна е глупостта на МУЛТАКА РАШИДОВ,че тя гранничи с нахалството на Б-Борисов твърдящ,че настоящето правителство е единственото след 1989г.,достойно за народната любов!Всеки има право на мнение,разбира се,и това право се използва по всякакъв начин от управляващите,за да могат такива като Вас,при всяка критика към тяхни емблематични/с ФАЛОВЕТЕ СИ/представители,да създавате атмосферя на смрад-във всичкш видове медии, и най-вече,в такива ,като сайта на г-н Инджев!

 12. Великолепно е написаното! Смях и тъга – какво по-българско! Татуиран побойник на полицаи, няколко години по-късно става министър … на културата … на приятел полицай. Нищо против таланта на г-н Рашидов в изкуството. Ценностната му система обаче е задбалканска

 13. Старите хора казват “Най-лесно се раздава това което го нямаш” – отнася се до “раздавачите на акьл”,а живо потвьрждение на тази фраза е БьБь.
  Платените писачи да ходят да си вземат стотинките от партийните каси на ГЕРБ комсомолците или ГЕРБ партийният секретар.А ако имат повече от една мозьчна гьнка да се помислят по вьпроса след като БьБь,ЦвьЦвь, мултака Вежди и цялата сган малоумници наречена правителство е лицето на дьржавата не им ли писна вече на европейците някой откровено да ги прави на глупаци (точно като тройните коалиции от последните 2 правителства). Мисленето не е като евтиния патриотаризьм и в началото е трудно и болезнено,но опита да получат още една мозьчна гьнка “патриотарите” все пак няма да е като да пропушат.
  Апропо: Пушач сьм и не смятам че точно пушачите са най-големия проблем на дьржавата или на Европа, но европейците си имат едни причини,а т.нар. правителство просто тьрси с какво да имитира дейност,че това вьршенето на реална работа не е като балалайстването по телевизиите

 14. към Недялко Латев:
  поставяте на масата за дискусия въпроса за българщината, каквото и да означава това. Не сте единствен, който се терзае от тези въпроси и донякъде разбирам вашето раздвоение. Не е лесно решението с какво да дадем на света за да ни приемат като равни, какво да загърбим и забравим. В. Рашидов е мултак и простак, и каквито и пури да пуши, каквито и склуптури да прави, дали някой ще говори или пише за това,или няма да пише фактът не се променя. По интересно е какво е вашето отношение към фактите, коментирани тук.Вижте есето на Л. Русева по подобни проблеми -ето го линка: http://www.reduta.bg/?p=1710
  Здраве за всички.

 15. 1 Пушач съм, но не пуша при непушачите, и все пак толкова шум за….
  2 Рашидов си е простак.
  3 А сега върнете филма и ми покажете един културен и образован министър на културата в България.

 16. Тема за размисъл за ” милите онеправдани” пушачи с ” нарушени” права.
  Никога не съм пушила. Никога. До преди 15 години живеех с пушачи- значи съм пасивен такъв.Била. При рутинен контролен преглед преди няколко години чух:” Всичко ти е наред, мойто дете, но спри цигарите. Моментално”. Никоя сила на света не можеше да убеди доктора, че не пуша. Заради състоянието на белите ми дробове и какви ли не никотинови наслагвания по съдове, стени и прочее вътре в органите ми. Имам бронхит, който ме влудява- кашлям постоянно и непрекъснато. Това лечение няма. И лекарство няма. Диагностициран е- доказано е БЕЗПРЕКОСЛОВНО, че причината е систематичното дишане не цигарен дим. В една швейцарска клиника само имаха смелостта да ми кажат истината- понеже все търсех начин на облекча кашлицата и болката от нея, все се надявах, че това се оправя. Казаха ми точно това: ” Разбира се, че това се оправя, госпожо. Шест месеца след смъртта Ви”.
  Така че, пушачите нагли и нахални `айде малко по- кротко, а!? И стига с тия номера за газове, лош въздух и проее- това е ДЕМАГОГИЯ! Който иска да си пуши- много моля, да си пуши у дома! Както е казал Georgi Nikolov: ” Моето непушене не пречи никому”! Имали били права!? Ами аз ако утре сутрин реша, че за да се чувствам добре ми е нужно да разстрелвам по три блондинки всеки ден, защото това е мое ” право”- тогава какво!? Непушачите също сме хора, НЕуважаеми никотинови терористи. Не и в България явно. А тоя формен кретен В. Р. дори не искам да го коментирам. Както винаги съм казвала- когато някой е идиот, това обикновено е завинаги.
  Брилянтна ирония и страхотно саркастично чувство, господин Инджев.Великолепна статия.

 17. Ако Рашидов си пуши вкъщи или определените места според закона, не виждам какъв е проблемът?
  Харесва му, пуши. Нека се забрани пушенето на закрити места и да оставим пушачите на мира. Да се заемем с алкохола, храните, въздуха и други отрови. Да накарат Макдоналдс да пишат на салфетките си вместо Айм ловин ит, холестеролът убива. Все пак затлъстяването, резултиращо в инфаркти е здравословен проблем номер едно. Да напишат на етикетите на водката: Днес пиете, утре пак – накрая ще загубите работата и семейството си. Ама то на алкохола едни романтични реклами – топлина, приятелство, задружно семейство…

 18. Въобще не е ,, научно доказана ,, вредата от никотина . Особено прословутият мит за рака на белите дробове, който е все по- чест и то при непушачи. Друг е въпросът , че се касае за доза – т.е ако пушиш 2-3 кутии на ден , ще си хванеш задължително бронхит- емфизем , но чак пък рак , няма доказателства за абсолютната връзка .Ако се поразровим в някои научни книжки ,ще разберем , че в голяма степен никотинът , стимулирайки N-рецепторите на невроните, засилва функционирането им и има протекция на М.Parkinson и M.Alzcheimer. Но , няма да се каже този научен факт , защото никой не знае кой ще е пристрастен с 40-50 цигари / дн и кой ще е ,,слаб,, и ,,умерен,, пушач. А акцията с/у табакизма , че е отвличане на вниманието от по- големите проблеми в момента, е факт.

 19. Господ ни е дал единствено, въздуха безплатен /засега/. Пушачите искат да ни отнемат това право. Самоубийците стават и убийци, когато повличат и други към смърта.

 20. Аз едно не разбирам, защо да е ОНДУЛАЦИЯ?
  И тоя ли ползва думи, на които не знае значението или аз нещо бъркам?

 21. И освен това в края на интервюто казва, че театрите вече имат субтитри?

 22. Нека спрем да говорим за ДОКАЗАНАТА вреда от дима.
  И нека спрем да наричаме “премиера” ББ, БъБъ и т.н.

  Наричайте нещата с понятията, коиот точно отговарят на садържанието, на същността им.

  Първо “премиер”на България е МУТРАТА!
  ТОЙ е М У Т Р А!

  Второ, бидейки МУТРА той назначи ГЛАВНИЯ МУЛТАК за министър на културата.

  Целият абсурд на това държавата да има за минитър на културата един простак се обяснява само в едно изречение.

  МУТРАТА назанчи МУЛТАКА за министър.
  Има ли нещо неясно, нелогично, странно в горното?
  Не!
  Кого да назначи за министър на културата ‘природният примитив” Борисов, ако не един простак.

  За ония, които ще изпитат желание да опонират, като посочат, че и Дянков е министър ще напомня, че той е ‘препоръчан” от САЩ и не зависи от волята на МУТРАТА.

  Трайков е избор на Дянков и т.н.

 23. Повишаването цените на цигарите не довежда до отказване на пушенето,а до повишаване продажбата на контрабандни цигари,до пушенето на тютюн събиран от боклука (моя случай).Пушенето е единственото “развлечение”,което ми е останало.Винаги се вбесявам ,когато някой не е пушил да дава акъл как се отказва пушенето.Гледането на тъпите БГ телевизии със сапунените сериали е многократно по вредно за здравето от пушенето (довежда до страшни нелечими болести на мозъка ,а от там на цялото тяло) За фанатизирани непушачи тази тема е добре дошла “дъвка” да излеят гнева си и към “правилните виновни” и да не се занимават с важните проблеми.Винаги съм бил против пушенето в присъствие на непушачи и не премълчавам възмущението си ,когато се пуши в присъствие на дете!Други обаче теми са ми по на грижа (на 24 миналият месец оперираха баща ми,а още няма епикриза,чакат се изследвания онкологични)примерно!Частен случай на хиляди “лекувани” така – маловажно!Всички сте в “матрицата” безнадеждно – “митиляви овце” викат у наше село (фърли му сол да лиже , да бие глава у яслите и да блеи).Вежди ,какво да го коментираме – това му е работата (култура според ма’тряла).Палят ли палят….!Скоро и интернет няма да мога да си позволя,та само тютюна от боклука ще ми остане (няма да го пуша на обществено място)!

 24. Драга Мария Е, това което сте написали е пълна и невероятна глупост. Аз бях пушач допреди година и половина по груби сметки. Миналия месец се наложи да мина на преглед “по желание” от работата ми и заключението беше, че организма ми включително дробовете са се изчистили от цигарите.
  Както и да е, това не е нещото провокирало ме да напиша въпросния коментар.
  Както казах, бях пушач. Не съм отказал цигари поради финансови, здравословни или някакъв друг тип причини, просто аз така реших.
  Работата е там, че и като пушач и като непушач всички крайни изказвания са ме дразнили и продължават да ме дразнят.
  Може да не ви се вярва, но от както не пуша започна да ме дразни миризмата на цигарения дим, но чак да не мога да си отворя прозореца или да изтърпя 4 километра в такси… е, това вече са глупости.
  Да, наистина аз съм избрал да пуша, сега съм избрал да не пуша, но за сметка на това гледам също така да се съобразя с избора на човека срещу мен.
  Ако се съобрази с мен и загаси цигарата,добре… но по-големия проблем си остава, а именно всички изпушени преди това цигари и миризмата на гняс от пепелника.
  Искам да отбележа, че съм за приемане закон за пушене на обществени места. Моментално се аргументирам и защо мисля така. Изхождам от там, че ако се въведе такава забрана и се ограничи пушенето шанса моето дете да не пропуши става по-голям, което само по себе си е нещо хубаво.
  Вижте, ние само си чешем езиците истината е проста и ИВАЙЛО ЦАНКОВ малко по-горе я е написал, но това е доста неудобно за всяко едно правителство и държава по света. Хубаво е да се говори и мисли здравословно, но когато се стигне до действието почва да се дава лек заден ход.
  Като заключение, докато не се въведе цялостна забрана за производство и не се криминализира може да си говорим всичко, но пушачи винаги ще има и те ще са винаги в конфликт с непушачите.

 25. Уважаеми Петър Бонев, хайде, ако обичате, да не се обиждаме на ” пълни и невероятни глупости”! В сайта на господин Инджев при това! Май няма как по- добре от мен да сте наясно с МОЕТО здравословно състояние. За Ваше сведение- всеки организъм понося РАЗЛИЧНО и реагира РАЗЛИЧНО на съвършено еднакви неща. Имах приятелка, която си замина от рак на гърдата за точно 15 дни и друга, която си е на белия свят с тая същата болест вече 16 години.
  Достатъчно интелигентна и образована съм, за да съм наясно с някои неща. Повярвайте ми! И специално на Вас ще кажа нещо. Просто така, за размисъл. Всички боклуци, които съм дишала по време на обсадата на Сараево ( имам предвид последните 18 месеца от обсадата) и по време на първите 150 дни от бомбардировките над Белград през `99 не ми причиниха и половината от вредите, нанесени ми от тютюнев дим! Точка.
  Нямам нищо против пушещите. Но те имат против моето ПРАВО ДА НЕ ИМ ДИШАМ БОКЛУЦИТЕ В ПАРКА, ПРЕД МАГАЗИНА, НА ТЕРЕСАТА, В КАФЕНЕТО. Вчера някаква провинциална тетка ми каза в едно кафене, че като съм питала дали има места за непушачи- да съм си пиела кафе вкъщи!? Ами вие що не си стоите вкъщи бе, нахалници димящи!? Съвсем скоро няма да имам този проблем обаче. Преди време се върнах- въобразих си, че трябва да се постарая да приложа всичко, което мога и знам тук. Е, явно съм взела изумително неправилно решение. Както се убеждавам по сто пъти в час. Няма проблеми, терминал две знам къде е. И този път билета няма да има дата за връщане. Ей такима малки “дреболии” в края на краищата ме убеждават, че няма смисъл да се опитвам. За какъв дявол да стоя на място, където ми се подиграват, че не пуша, където подлагат професията ми на публичен линч ежедневно- и то неграмотни девойки с диалектен български!? Няма нужда.
  За Бога, дори в Сараево това лято забраниха пушенето в закрити заведения до нула часа! А на обществени и работни места е забраненено май от пролетта- така ми казаха приятели там. Е, обаче Сараево прилича доста повече на Европа и е доста по- близо до нея! Във всеки смисъл.
  Моля, всички пушачи, които евентуално биха спорили с мен, да НЕ използват блога на господин Инджев за лични престрелки! Този блог има друга цел. Надявам се,четящите го- също. Глупаво е да се нападаме. Просто пушачите никога няма да приемат, че непушачът също има права, а непушачите никога няма да се съгласим да търпим тази наглост. Това е.

 26. Господин Инджев, както се вижда, нищо ново под слънцето. Това, което нашият велик съгражданин
  Алеко Константинов е описал, е, че в България всеки “патриот” трябва задължително да бъде простак. Инак, не става. А това, което препоръчвате на господин Недялко Латев, да се занимае с душевното си здраве, едва ли ще му помогне. Според мен, най-добре е да препоръчаме на господин Недялко Латев е да отиде на баня и да се изкъпе. Освен, че къпането е здравословно, все пак идват и празници. Хубаво е, човек да седне изкъпан и с чисто бельо на празничната трапеза. Ако не за него, поне за сътрапезниците му. Може би между тях, да има и някой който не е комунист.

 27. Уж интелигентни хора пишат, че тютюневия дим не вредял….утре ще напишат, че и алкохола не вреди и така нататък…не е само Вежди май…

 28. Извинете, МАРИЯ Е., не мислите ли малко крайно!? Чак пък в парка? Много индивидуално някак понасяте “боклуците”? То не беше здравословно състояние, то не беше своеобразно “привличане” на дима към Вас, където и да сте? Приличате ми на един нахален пушач, който каза, че искал да забранят наред с пушенето и яденето на вафли, защото му ставало лошо от миризмата на вафлите. На закрито – ясно, ама в парка едва ли ще седнете на пейката, където съм аз и пуша, пък пейките не са толкова нагъсто, поне в парковете, дето аз посещавам. Като как стига дим от цигара на пет метра от точка А до точка Б на открито, не знам. Ако и на открито не трябва да се пуши, значи по-добре е тозчас и незабавно да се въведе тотална забрана и криминализиране на производството и търговията с тютюн. За всички ни ще бъде по-добре.
  Пушачите се дразнят най-вече от такива фанатични претенции. Ако мъъничко се смекчи тона, току-виж наистина останала само опозицията от крайно нахални пушачи, знам ли.

 29. До Явор:
  Очевидно не сте наясно с „парадигмата” /справка -„философа” Доган/. Може да бъде още: одорация, озонация /озониране/, обтурация, ординация и най-вече /в случая „В. Рашидов”/ – обстинация и обскурация /обскурантизъм/. Това е то – парадигма за наукообразност.
  Стана ли Ви ясно сега?
  🙂

 30. Относно парковете, господин Ковачев. Аз в парка на пейка не седя. Или карам велосипед, или разхождам Сибир.Един много красив представител на вида кавказка овчарка. Така че ако някой пуши в парка- достатъчно е да го прави далеч от мен. НО!!! Имала съм възможност да чуя ” любезен” пушач да обяснява на майка с бебе, която седи на пейка: ” Ми седни другаде ма, овцо!”?!
  Да, крайна съм. Точка. Не съм видяла пушач да прояви разбиране и да се досети, че и непушачът има права. 25 години от живота си прекарах проявявайки разбиране към пушещите и казвайки си, че човек трябва да е отстъпчив и толерантен. Е, край вече. Мога да съм толерантна и отстъпчива към всичко. Освен към наглостта и прстотията. Който иска да пуши, да бъде любезен да не го прави за сметка на моите комфорт и здраве! И на всички непушачи, разбира се. Защото ПАК ДА ПОВТОРЯ- ние като не пушим не ви пречим, нали!?

 31. Позволете ми да кажа неколко думи. Аз съм за забрана на пушенето на обществени места, било то открити или закрити. Обаче, смисълът не е просто ей така да се забраняват неща, а требва да се запитаме “Каква е целта на такава една забрана?”. Според мен подобен закон требва да е насочен не просто към предпазване НЕпушачите от пушаческия дим, а към засилване НЕвъзможността на младите да започнат да пушат.

  Казах засилване, което ще рече, че то е почнало преди това. И тук идвам до основната точка в мисълта си. СЕМЕЙСТВОТО и родителският ПРИМЕР са местото и способът, които оформят младия карактер в най-голема степен. Съгласен съм съ г-н ПЕТЪР БОНЕВ, че: “ако се въведе такава забрана и се ограничи пушенето шанса моето дете да не пропуши става по-голям.” Въпреки това, никой родител нема правото да остави здравето на детето си на шанса. Непушенето в дома, правилното отношение към цигарите (казвам правилно, понеже не мисля, че много хора биха спорили, че цигарите са полезни; най-много те биха казали, че цигарите са “невредни”), занимаването съ спорт, и т.н. ще съставляват 90% от шанса детето да не пуши, да речем. Забраната би могла да добави още 5%-6%, което е добре, но не е значително.

  Пред вид предимствата на една такава законова мярка, ние все пак не можем да чакаме държавата да ни решава (всичките) проблемите и да ни казва това да, това не. Наистина е време да осъзнаем българите, че сме хора с акъл в главите, с ръце и крака и (в повечето случаи) можем сами да си оправим дереджето по-добре от най-доброто правителство. Става въпрос за личностна отговорност – да си отговорен не само за себе си, но още повече за правилния старт в живота на децата си. Мироглед и манталитет, които трудно биха се придобили пред вид историческото развитие на народа. Длъжни сме да опитваме, обаче.

 32. Госпожа Мария Е., може да са ви казали, че е от цигарите, в което доста се съмнявам, за да не си признаят, че не могат да ви помогнат и да ви спестят жестоката истина, че сте чисто и просто, болнава и кекава. Аз пуша и никога няма да спра. Присъствието на непушачи около мен прави така, че цигарата не ми се услажда. Та, ей за’тва, не пуша в тяхно присъствие.

  Чакам от хората в блога да ми предоставят информация за изследвания, които недвусмислено показват, че цигарите вредят. Чакам такава информация и за алкохола. Може и за вафлите. Приемам само информация от проверени източници.

 33. Българите са най бедните,болните и нещастните граждани на ЕС.Даваме пари,за да се тровим,след това държавата дава пари да ни лекува,това са милиони.В чужбина има болници,в които,за да бъдеш приет на лечение,трябва да декларираш,че не пушиш.Вредата от никотина е доказана.Той нанася поражения на целия организъм,както на активния,така и на пасивния пушач.Трябва да дадем шанс на младите,да се измъкнат от никотиновия капан,забранявайки пушенето на обществени места.Г-н Рашидов,не иска ли милионите,които отиват за лечение на болните,да отиват за култура.

 34. @ Мария | декември 15, 2011, 19:23,

  Ne, Maria, g-n Rashidov efendi bei iska millionite da otivat v partiinata kasa, a ot tam i v chast v negovia dzhob.

 35. Roque Carnisero, ЛИЧНИ квалификации като ” болнава и кекава” отправяйте по адрес на Ваши близки и хора, които познавате. Не към мен. Спестете ми- не мен, и на всички, четящи този блог- неуместната си и нескопосна ирония. Имам зад гърба си девет мисии като уницеф доброволец- както вече споменах, в това число обсадата на Сараево и бомбардировките над Белград. Вероятно мислите, че допускат до мисии в райони на военни конфликти ” болнави и кекави” хора? А професията ми е такава, че ако съм наистина ” болнава и кекава”- отдавна да съм само почва за растеж на прекрасни кокичета. Казвам за последен път- аз НЕ оспорвам ПРАВОТО на пушачите да пушат. Но съм ТВЪРДО ПРОТИВ НАХАЛСТВОТО ИМ ДА ГО ПРАВЯТ КЪДЕТО ИМ ПАДНЕ, ДА НЕ СЕ СЪОБРАЗЯВАТ С НИКОГО ДРУГИГО И ДА ПИЩЯТ, ЧЕ СА ” ДИСКРИМИНИРАНИ”.
  Въпросът е принципен. Или се съобразяваш с другите, или не.Не само за пушенето. Или спираш на червен светофар, или не. Или даваш път на зебра, или не. Просто е. Пушачът се съобразява само със себе си. Българският пушач- особено.

 36. Който си е мутра,мутра си е както и който мултак или роков касапин -просто касапин селямсъз.
  Не се гонете като гайтанджий за изрядно индийско снило и уважете
  мъките на Мария,дори и булка Варлаамица да нарича Фачка Зобидренката “гърнива сланина” га пере в помия постилците на децата.
  Иньче рожковете може а ин са бая ползвателни,но тутуна Не!!!!,чорт побери!!!!

 37. В Германия на обществетни места като заведения,ресторанти и спирки не се пуши ,откакто приеха закона за забрана на пушенето на тези места.За мен като непушач е страхотно.Радвам се,че още едно нещо,което исках да се сбъдне се осъществи!Когато учех в СУ”Климент Охридски”,веднъж имахме лекции по философия и стана въпрос,че в коридорите на университета е много задимено и това на мен много ми пречи.Съответно госпожата ,която ни изнасяше лекциите ,след като приключи часа , демонстративно покани колежките пушачки да отидат с нея и да пречат в коридора т.е да пушат.Гледаха ме сякаш съм най-голямата тъпанарка ,която си е позволила да каже ,че цигареният дим пречи!Съответно на изпита по философия аз си избрах да говоря за Питагор и получих “заслужена” 4,а колегите,които си избраха да говорят за Фройд получиха 6.Не съм философ по образование,просто трябваше да се явим и на изпит по философия.Казвам всичко това, защото става въпрос за манталитет.Разберате пушачи,че просто пречите на непушачите да дишат въздух!Бездомните кучета също пречат,нааканите градинки и те пречат,автобусите без климатик и те пречат…чакайте България да стане Швейцария на Балканите!

 38. Уважаема МАРИЯ Е,
  нямах намерение да Ви обидя с изказването си, но явно се е получило нещо от сорт на онази стара българска поговорка “Гузен негонен бяга”.
  Нямам намерение да влизам в противоречие с когото и да е, но явно със следващото си изказване ще се получи точно това.
  Понеже споменавате Сараево, добре, нека да е така…
  Ами трябва да сте наясно тогава най-добре от всички, че случилото се в Сараево е до голяма степен заради точно такива крайни и фанатични виждания като Вашите.
  Вижте, фанатизма независимо в каква посока е насочен не е хубаво нещо, дори когато става дума за една добра кауза. Най-добрата и благородна кауза ако се следва сляпо и фанатично вече не е такава каквато е била първоначално.
  Историята показва много такива каузи в миналото, дори ако искате налагането на християнството с огън и меч на света.
  Вижте понеже започнах с български поговорки ще продължа с такива “Видяла жабата, че подковават коня и тя вдигнала крак”. Тази поговорка я споделям по повод на това, че ако някой някъде в ЕС реши нещо ние се втурваме да сме първите, които да го изпълнят. И как няма да е така, като непрекъснато на екрана някакви министри и министър председатели ни обясняват как вече сме изравнени по цени и обслужване с Европа. Е да, да, ама не… защо никой не споменава за заплатите ни? Защо не се погледне на това, че една фалираща Гърция са по-добре от нас? Защо не погледнем и Румъния по стандарт на живот?
  Вижте EVЕLYN R. вие говорите за стандартите на Германия с особен хъс и страст. Е да, но това е България. Тук дори големите марки като Кока Кола, Нестле, Shell и много други си позволяват да предлагат стоки с по-ниско качество отколкото в Германия да кажем. Ами в такъв случай кажете ми как да гледам стандарта на една Германия, като дори като се опитвам да спазвам законите, правилата и начина на живот на Европейците пак не се получава. И то не се получава защото ми се лепва етикет Българин – едно ниво по-ниско качество Европеец.
  Затова не трябва да гледаме как е по света, трябва да се опитаме да направим при нас нещата така както трябва да бъдат.
  Отново задавам въпроса на толкова яростните защитници на “непушенето”, защо не се забрани и криминализира производството на тютюневи изделия а само си обясняваме, че е вредно и да ни наказват да пушим в ъгъла?
  Мисля с този последен въпрос да приключа темата.
  Не намирам за необходимо да пиша повече при положение, че вече съм изказал своето мнение. Не мисля, че да се спори с човек обясняващ как снарядите с обеднен уран, пироксилиновите и барутните изпарения в концентрирани количества са по-опасни от човек който пуши в парка и се минава покрай него с колелото. И с риск да обидя някой отново ще каза, че това е пълен абсурд.
  Нека да забраним цигарите, но да не бъдем прекалено крайни в изказванията си.
  Поздрави Петър Бонев

 39. Уважаема Мария Е. мнението Ви по проблема е прекрасно! Просто нямам какво да добавя И затова се присъединявам към Вас, като напълно Ви подкрепям! Опонентите Ви са най-меко казано жалки софисти. Поздравявам Ви!

 40. Уважаеми господин Бонев, нищо във Вашите изказвания не ме е обидило. Подразни ме, но не ме обиди. Така че нито съм ” гузна”, нито ” бягам”. Коментар на другите Ви поговорки ще си спестя. Очевидно е, че за разлика от някои други коментиращи тук сте достатъчно интелигентен и знаете, че и непушачите имат право- дори да не го кажете на глас, знаете го.
  В Сараево забраниха да се пуши в закрити заведения през деня и вечер до нула часа по една много простичка причина. Която хората установили първо с наблюдения, а после- с нарочни проучвания. А именно- огромното количество туристи, отказващи да влязат някъде САМО ЗАРАДИ цигарения дим. Знам какво говоря. Знам как беше през обсадата, знам, че една година след края й в този прекрасен град строшен тротоар и непоправена улица нямаше. До преди броени месеци живеех и работех в чудесния град на река Моиляцка. Скоро пак ще се върна. Да, навън и на открито се пуши къде ли не. Но зоната на пушачи и непушачи е разделена обикновено с достатъчно големи зони. А не с разстояние от три крачки между масите…И в Сараево за толкова години там никой никога не си позволи да ми каже да си стоя вкъщи, като не пуша. Напротив, и до днес в кафенето на Енес на Башчаршията никой не сяда на моето място в ълъга, до прозореца. Сигурна съм. Нищо, че вече не ходя при Енес преди и след работа. Но Сараево дълго време е бил град в състава на Австро- Унгарската империя. И му личи. И на него, и на манталитета на жителите му.
  Колкото до гърците и техният “фалит”, нещо за размисъл, господин Бонев. Скоро имах служебно пътуване до Атина. Празна таверна и кафене не видях. Фалирали и затворили такива от тези, които познавам от предишни посещения- също. Семейството на моя колега ме покани на вечеря в дома си. Майка й дълго и жално ми се оплакваше от кризата. Гледах дома й, масата, накитите и не стърпях. Попитах я лично за нейното семейство в какво се изразява кризата. Тя ми каза: ” Преди имах четири прислужници, сега имам само две”. Трябваха ми пет минути да осъзная, че гъркинята си говори съвсем сериозно. Не се шегува. Ето това е гръцката криза. Да не повдигаме въпроса, че гърците винаги са искали някой друг да работи и да им плаща сметките. И успяват. Особено във второто.

  Инженер Нейков, благодаря Ви!

 41. Съветската армия е велика.Слава ей.
  А,БЪЛГАРИЯ по онова време е била просто една фашистка държава.Срамно ,много срамно и вечно петно за нас българите.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.