Некои съображения за спиране на палежите

Приветствам с две ръце и с част от краката си идеята на партийно- държавното ръководство да се криминализира пренасянето на бензин в бутилки, за да се предотвратят палежите на автомобили, превърнали се във всекинощие в нашата родина.

Защо и с част от краката, ще попитате? Много просто, защото съм с единия крак в затвора. С другия смятам да докуцукам до моя личен склад със запалителни вещества, преди да са ме тикнали в дрънголника за антидържавна, организирана престъпна дейност. Организиран човек съм и си организирам запаси от сух и течен спирт за горене, бутилка с газ ( малка за алтернатива при спиране на тока и голяма за отопление при липса на парно). Освен това, признавам, на няколко места съм скрил със собствените си длани и пръсти кибрит, че и свещи дори, с цел да ги намирам опипом на тъмно. Отпечатъците ми са навсякъде! Ако ме пипнат и ми направят натривки, като нищо ще ми натрият носа като опасен пироман.

Имах идея, след като се замогна от писане в блога, някъде след няколко години спестяване, да си купя…бензинова резачка за дърва за огрев. Но както ще се убедите от предложенията ми, тази престъпна нагласа в болното ми пироманско подсъзнание сама по себе си ще отмре.

Сега разбирам какви престъпни наклонности дремят в мен и се покайвам. Обещавам да се откажа от опасното си противодържавно намерение- спирам да спестявам за резачка. Иначе рискувам да ходя с нея до бензиностанцията ( нали ще е забранено да си нося бензин в бутилка, в бидонче, в буркан, бъчонка, ваза или други потенциални буквално бомбастични средства за осъществяване на палежите). Вече чувам във въображението прокурорския глас да нарежда „пироман, мръсен, на колене – авторитетът на властта ли се готвиш да палиш?!”.

А и самото признание, че имам резачка, веднага ще прати специалните части по петите ми ( и двете ахилесови при такава недвусмислена улика) . То е ясно: който има бензинова резачка, трябва да бъде отрязан като тумор от обществото. Колкото и да обясняваш, не ставаш: бензинова(!) резачка за мирни цели поначало е блъф за прикриване на стаена агресия, подобен на американска система за противоракетна отбрана (уж) срещу Иран.

Като съвестен гражданин смятам да издам на властта селяните ( и онези гадове, гражданята, които имат вили и се подмазват на селячеството за разни продукти). Възползвайки се от предизборното благородство на премиера Борисов, който с правешко-царски жест спаси селяните от акциз върху казаните с домашна ракия, ненаситните производители на джибри варят пърцуца с градуси, на които не бензинът, а и спиртът за горене може да завиди. А как скандираха по кръчмите името Бойково в знак на признателност! Вчера подмазвачи, утре подпалвачи, значи?!

Накрая, да подскажа още една превантивна мярка, която би съвпаднала с благоволението на властта да наложи забрана на пушенето на публични места, след като вече веднъж се беше отметнала от осъществяването на този закон. Явно този път ще стане. Но, за да се предотвратят отмъстителни акции на изнервени пушачи ( видя се, че горят автомобили дори в съседство с полицейски участъци), в закона трябва да се въведе забрана за носене на запалки.

Не искам да политизирам, но предшественикът на министър Цветанов не беше ли известен с прякора „запалката”.? Ехо, Цветанов, събуди се…Скачай в багера и тръгвай да видиш къде е заровено кучето! Някой трябва да я организира тая престъпност, а най-очевидният заподозрян се мотае на свобода.

Иначе правилно сте разбрали разкритието ми: подпалвачите трябва да се търсят между озлобените пушачи и кръчмарите. Бойко ги прелъсти преди изборите с частичната отмяна на вече веднъж гласувания закон срещу цигаротровенето, а сега е на път да ги изостави в неравната битка с вандалщината на непушачите , които с цялото си нахалство не пожелаха да се откажат изцяло от ходенето по ресторанти, кафенета и нощни заведения въпреки вековните опити да бъдат вразумени да си стоят у дома. Кашлят, давят се в цигарения дим, но пак се тикат, скръндзите, за да гълтат безплатно пушилката на съвестните граждани, които са си платили за нея. Ето от такива паразити туберкулозно се задъхва икономиката ни– финансовият Дянков хубаво рече, че у нас мнозинството се състои от лапачи. Време е да посочи с пръст и „гълтачите”.

Идеята ми е да издигнем лозунга „ назад към пещерите”! Остатъчната недоубита пушаческа пасмина ( както би казал класикът на бойковизма в нашата журналистика Н. Бареков) трябва да се научи да си пали цигарите с огниво.Може и по метода на австралийските аборигени: чрез търкане на сухи дъсчици, мъх, слама и сухи клонки. Това би затруднило подпалвачите на автомобили- опитайте да търкате дъсчици десетина минути в клекнало състояние на улицата в кален столичен квартал, където гражданската самоотбрана, излъчваща дежурни наблюдатели по цели нощи, дебне на смени. Ще ви се стовари истински линч на главата на втората минута. Може и да ви предадат на полицията, която би трябвало да ви пази, но едва ли ще успее. А може и да ви изгорят жив- ако е останало с какво да ви подпалят. Което означава, че от крутите мерки ще спечелят и подпалвачите, тъй като вероятността да пламнат като факли от разпаления народен гняв ще бъде близка до нулата -в случай, че предложените от мен превантивни антиподпалвачески мерки бъдат наложени както трябва.

Апропо, не искам да звучи непатриотично, но в светлината на сегашните пожари се боя, че историята може да преразгледа версията, според която някакъв си холандец подпалил Райхстага,а нашите заподозрени момчета, доказали стремежа си да подпалят световна революция, били невинни, така ли? С което приключвам, че ще ми припишат прохоландски настроения, което може да ме качи на кладата на позора още сега, преди да са забранили кибрита и да изгорят всичките ми усилия да се подмажа на властта с идеи за овладяване на палежите, озаряващи европейското ни развитие.

Ами Херострат, подпалил за кеф храма? Ами Нерон, драснал клечката на Рим? Българчета ще да се окажат и те, истина ви казвам, но някой нашенец ще да е видял сметката на Александрийската библиотека, където в пламъците на огъня прикрива писмените доказателства за този радостен факт. Вече близо две хилядолетия.

И ние сме дали нещо на света, но все не ни се признава. Е, тоя път няма начин- видно е и сред най-гъстия столичен квартален мрак. Свидетели- колкото щеш.Само не и в съда, но това също е нашенски принос, който един ден ще бъде оценен при разкопките на останките от изгорялата ни велика цивилизация.

За истинността на небивалиците се подписвам саморъчно:

Огн(иво) Инджев

19 мнения за “Некои съображения за спиране на палежите”

 1. Ха-ха-ха! Супер! Хареса ми много.

  А ако се казвахте Огнян и ако (отскоро) следвахте Бойко-угодна линия в коментарите/анализите си може би трябваше да се прекръстите на “(нещо друго)-нян” за да сте все още Бойко-угоден…

 2. Мама му стара, а аз си купих резачка. Сега гората ли да хващам??Пак се оляха ББ и ЦЦ.И още нещо,да се приеме закон,/ а може да се добави и в този, в който ще се криминализира носенето на кибрит/, всеки гражданин с пожарогасител. Поне последиците от палежите ще се ограничат.

 3. Имам приятел Огнян,брат му се казва Пламен,а сестра им е Искра…Сериозно.

 4. Здравей Иво,
  Не съм предполагал, че имаш и такова чувство за хумор.
  За познанията ти по история се убедих след като прочетох „Течна дружба”.
  Сега мисля, че пишеш най-новата история в блога си.
  Чудя се, обаче къде са тези корифей на науката по история, които „молчат и неразсуждат” , а се зоват професори, член кореспонденти и академици!
  Тъй като чета безплатно, написаното от теб ти предлагам бартер.
  Имаш нужда от моторен трион, а аз имам всичко за градината и то качествено от Huqsvarna.
  Обаждаш ми се, отиваме, свършваме работата, но трябва да бъде в светлата част на деня, защото могат и да ни арестуват след това.
  Поздрави: Румен
  П.П. Веднъж написах мнение и се представих с двете си имена. Намериха се хора, които казаха, че Румен е комунистическо име. Това беше най-голямата обида за мен. Представям си какво ти е на теб, момче!

 5. Към Румен:

  Аааа,ако сме двама това вече прилича на конспирация срещу пожарникарската власт…Разграничавам се категорично от теб, притежател на резачка бензинова, което е белег на престъпно подсъзнание. Щом мога да(не им цепя басма, ще си цепя дървата както си знам, но няма да им дам повод да ме обявят за подпалвач на годината и така да ми върнат за всички похвали, които написах за тях по повод “пушач на годината”, “футболист на годината” и други такива…

  То и Иво си е направо комунистическо, като знам, че иде от недрата на комунистическа България през 1955 г. – година, преди др. Живков да овладее партията и държавата. Логично, нали!

 6. “Какви е чада раждала Българска майка юнашка!!!”, които създават ЗАКОНИ ЗА ЧУДО И ПРИКАЗ и които карат СВЕТА да ПЛАЧЕ И ДА НИ СЕ СМЕЕ на ПРОСТОТИЯТА. Подобно нещо е и току що приетия закон “за санкции срещу работниците без трудов договор”(сякаш той може да се противопостави на работодателя без материални последствия за него).

 7. Журналист сте, г-н Инджев с главно „Ж”.
  Докато Вие ми отговаряте и стоите на компютъра Вашите побратими и посестрими „журналисти” в момента пушат пури , бодат изискани мезета и се наслаждават на черния хайвер и пишат, каквото им наредят.
  Разбирам, че нов вестник ще издава „Агент Бор”.
  А знаете ли колко от тях направиха палати тук в Бояна?
  Сигурно не знаете.
  Но да си дойда на предложението. Сам може да вземете градинската ми техника и да си вършите работа. Имам всичко за градината. Единствено синът ми бе се изненадал.
  Поздрави: Румен Пейчев

 8. Г-н Инджев,
  Доставихте ми удоволствие с Вашия фин и ителегентен ХУМОР и САТИРА. Но колкото и да е смешно, това за което пишете е много ТЪЖНО и СТРАШНО. Щом като органите на властта, в продължение на един месец не могат да разкрият и да се справят с едни “пиромани”(които извършват палежите, едва ли не на майтап), ужасявам се от факта, че това могат да бъдат и истински терористи, срещу които държавата не ще бъде в състояние да противодейства.

 9. Двеста ,триста милиона от спестяванията в банките в касите на застрахователите (Каско )Да за Белене и Бургас-Дедеагач и край на палежите.

 10. Мисля, че трябва да се увеличи щата в МВР и да се удвои бюджета му. ОЧЕВИДНО е, че 65 000 полицаи и един милиард лева не стигат за опазване на имуществото на гражданите. Нов лозунг: ДО ВСЯКА КОЛА – ПОЛИЦАЙ!!!
  А през есента пред бензиностанциите ще се извият опашки от дървосекачи. Или пък, ще направят бензиностанции в гората…
  P.S. Добре, че Н.Бареков не реализира идеята си и той да пали трактори, че каквато страст има…

 11. В средата на миналия векимало трима приятели и си живеели прекрасно.Единият бил сляп и глух,
  другият глух и ням, а третият ням и сляп.
  Така се случило,че по него време,
  няма значение по какъв начин,
  слепият и глух си взел за съпруга
  най-красивата девойка на селото
  с прекрасното име Свободина.
  Минавали годините,живота си ми-
  навал,докато в края на века,немият
  и глух видял,че Свободина изневеря-
  ва на слепият си и глух съпруг със
  немият и сляп приятел./Да,Слободи-
  на явно има слабост към слепите./
  От него момент до ден-днешен
  глухият и ням приятел се опива да
  каже истината на добрият си сляп и
  глух приятел.
  Г-н Инджев,тъй като,имам чувството
  си мислите,че притежавате всички
  човешки сетива,ще можете ли да
  обясните на слепият и глух за това което става около него?
  Впрочем,палежите са увертюра
  преди главното представление,защото
  “сопите” са вече в ръцете,както
  призова един лидер.
  И още един въпрос:
  Вие,само в едната ръка ли имате
  и само една ли сопа държите?

 12. Да, когато не могат да се справят с даден проблем най-лесно е да си заровят главата в пясъка.
  Миналата седмица незнайно как ми свърши бензина на колата. Принципно гледам да не го допускам, ама станалото станало. Та съвсем спокойно и кротко си купих бидон минерална вода, която излях и се насочих към близката бензиностанция. Връщайки се обратно към колата си с поклащащо се в ръката ми пълно с бензин бидонче, недоумявах какви са тези хора вървящи на разстояние от мен и говорещи в шепата си.
  Сега вече знам, била е цивилната власт, която ме е следяла какво ще направя после с бензина от бидончето, че в крайна сметка това си е сериозно нещо.
  В този същия дух имам едно предложение към правителството. Нека да криминализираме Нефтохим и всички останали вносители и производители на горива.
  В крайна сметка кой е виновен за всичко, ами точно те ни предлагат тези опасни материали.
  Всъщност ако задълбочим малко нещата съвсем спокойно може да прекратим всички дипломатически отношения с държавите износители и производители на петролни продукти.
  Защо да се ограничаваме само с това? Нека да затворим и мините в Бобов Дол… току виж някой решил да прави палежи и с въглища.
  Всъщност я да се върнем назад във времето и да напердашим онзи келеш Прометей, който откраднал огъня и го дал на хората.
  А сега малко по-сериозно по темата. Докато се правят само магистрали и си чешем езиците, но не се обръща внимание на това, че няма къде да се паркира и да могат да съжителстват коли и пешеходци както подобава в европейски град, ще е така.
  Докато полиция, прокуратура и съд не започнат да работят заедно ще е така.

 13. Г-н Инджев,публикувайте във в.’Стършел’-почти единственият истински и сериозен вестник,който ни остана.

 14. “Не се гаси туй що не гасне ….”

  Перото – огнено.
  Поривите – искренни.
  Талантът – пламеннен.
  Посланието- Прометеевско.

  Иво Инджев – блестящ сте.

  “Тирани, всуе се морите!
  Не се гаси туй, що не гасне!
  Лучата, що я днес гасите,
  тя на вулкан ще да порасне!”
  И.В.

 15. Г-н Инджев,

  Моля ви обърнете внимание на новината за задържания подпалвач.
  Човека лично подавал сигнала за пожара и изчаквал полицията като очевидец.
  За всеки поне минимално интелигентен човек е ясно,че вероятността един и същи човек да е очевидец на 2 едни и същи престъпления е нищожна, и следователно трябва да е главния заподозрян. Първия пожар за който е обвинен е с дата 18 октомври.
  На МВР са им били нужни цели 2 месеца за това просто умозаключение.
  Факт показваш колко голяма е некадърността на МВР.

 16. Както е казал стария кадия от П. Р. Славейковото “Луд гидия”, “Що е божа дарба, то за свят е чудо!”.
  Вече ще е нормално, като ме пита жена ми по телефона дойде ли ми реда на бензиностанцията, да казвам: “Не, не, пред мен има 1 камион и три дърворезачки!”

 17. Към ringup:

  Стига да ми предложат!
  Срещам се често с някои колеги от вестника, но не е ставало дума от тяхна страна и ги разбирам- те са шепа хора и нищо чудно да им е ограничен фондът за външни автори, както и да не им е удобно да коментират ( “бедни сме, не можем да си позволим да ти плащаме”- това ли да кажат!?). Един-два текста май са ми излизали там, поради което си позволявам да мисля, че “ставам”.

  Писал и без пари заради самата идея на кого ли не. Да не говорим, че от блога ми се захранват на доста места- някои питат за моето съгласие, други- не…Не съм сложил забранителна клауза в блога си и не мога да имам претенция в това отношение, освен ако не посочват автора и мястото на публикуване на оригиналния текст или пък ако го профанизират с някаква “редакция”.
  Интересно е също така, че за повече от три години и половина стотици мои статии са били препубликувани от блога в много сайтове, но само един се сети да ми предложи хонорар ( след което и той свърши парите) и усещането ми беше като за намиране на съмишленик по въпросите за почтеността…Става дума за Иван Бакалов от e-vetnik, който също не страда от излишък на пари и се надявам да не се разсърди, че го споменавам без съгласието му в този контекст. Но пък си мисля, че почтените хора трябва да бъдат споменавани ( ако не и награждавани, което е извън моите възможности).
  Надявам се някой да не се засегне: никога не съм имал претенция към сайтовете, в които често се появявам с препечатка(подразбира се, че ми правят “реклама”, за което също не съм молил никого), но пък жестът на Иван си заслужава да бъде разказан!

 18. G-n Injev, ne propuskam nishto napisano ot Vas i vseki pat blagodaria na Bog che Vi ima.Rechnikat mi e beden za da izrazia vazhitata si ot vashia talant i grajdanskata vi pozizia. Badete zdrav, Bog da vi pazi!
  Harrison

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.